فهرست مطالب

توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی - پیاپی 37 (پاییز 1394)

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 37 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف محمدی مقدم، جواد معدنی صفحات 1-38
    اطلاعات، تغییرات گسترده ای در جوامع و به خصوص در سازمان ها به وجود می آوردند. یک سازمان برای ادامه حیات و بقای خویش مستلزم وفق با شرایط پیش رو است. ایجاد قابلیت ها و تغییرات جدید در عرصه های مختلف سازمانی از قبیل تجهیزات، رویه های مدیریتی، اجرای ماموریت با استفاده از شالوده و زیرساخت های فناوری اطلاعات مناسب امکان پذیر است. سازمان ناجا یکی از مهم ترین سازمان هایی است که از این امر مستثنی نبوده و همواره باید در ایجاد این قابلیت ها پیشرو باشد. هدف مقاله حاضر بررسی فناوری اطلاعات در پشتیبانی از پلیس جامعه محور است. پژوهش حاضر ماهیت توصیفی دارد و با استفاده از روش تحلیل اسنادی و مطالعات کتابخانه ای، به مطالعه یافته های مطالعات و پژوهش های مرتبط با فناوری اطلاعات و نقش آن در پشتیبانی از پلیس جامعه محور می پردازد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که پشتیبانی فناوری اطلاعات از سازمان های پلیس، در دو سطح فردی و سازمانی انجام می گیرد و کارکرد سازمان پلیس را نیز تغییر داده است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات (IT)، پلیس جامعه محور، رایانه، عوامل فردی و سازمانی
  • اصغر آقایی، محسن امیری مقدم صفحات 39-56
    هر سازمانی صرف نظر از نوع فعالیت، اندازه، ساختار و بلوغ و میزان کامیابی در تامین اهداف سازمانی خود، نیاز دارد تا میزان موفقیت خود را در رسیدن به آرمان ها و راهبردهای کسب و کار خود مورد سنجش و ارزیابی مجدد قرار دهد؛ چراکه بهبود مستمر، دریچه ارزشمندی به سوی تعالی و موفقیت سازمان ها در آینده خواهد بود. این تحقیق با هدف ارزیابی عملکرد معاونت آماد و پشتیبانی ناجا و درصدد پاسخ گویی به این سوال که «بهره گیری از مدل کسب و کار کانجی تا چه میزان بر ارزیابی عملکرد معاونت آماد و پشتیبانی ناجا تاثیرگذار خواهد بود؟» تدوین گردیده است. روش تحقیق، توصیفی- پیمایشی و از نظر نوع، کاربردی است. جامعه آماری مورد مطالعه، دانشآموختگان و دانشجویان کارشناسی ارشد مدیریت آماد دانشگاه علوم انتظامی امین در سال 1393 و روش نمونه گیری به صورت تمام شماری شامل 37 نفر می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه می باشد که پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 88/0 محاسبه گردیده است. برای تجزیه و تحلیل، از آمار استنباطیT تک نمونه ای استفاده شده است. نتایج به دست آمده بیانگر تاثیرات مثبت بهره گیری مدل کسب و کارکانجی در سطح معاونت آماد و پشتیبانی ناجا دارد که این تاثیرات در برخی از شاخصه های عملکرد معاونت نظیر «رضایتمندی مشتریان، رضایتمندی کارکنان و اثربخشی ماموریت ها» با توجه به سطح معنی دار به دست آمده از تجزیه تحلیل فرضیه ها به سرعت مشهود، و در مورد کاهش هزینه ها، در دراز مدت نمایان خواهد شد.
    کلیدواژگان: کیفیت، عملکرد، مدل کسب و کار کانجی
  • احمدعلی روح الهی، سید محمدرضا مشهورالحسینی صفحات 57-78
    انسان، محور و وسیله اصلی توسعه همه جانبه است و نیروی انسانی موثر، عامل اصلی تداوم، موفقیت و تحقق اهداف سازمان است. در همین راستا به نظر می رسد، عدالت سازمانی و جو اخلاقی از عوامل مهم و تاثیرگذار در کاهش میزان استرس در محیط کار، افزایش بهره وری و بهبود عملکرد سازمانی باشند. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط بین عدالت سازمانی و جو اخلاقی بر استرس شغلی ناشی از محیط کار است. جامعه آماری پژوهش تعداد 100 نفر از کارکنان بخش تعمیر و نگهداری یکی از فرودگاه های نظامی بودند که با استفاده از جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 80 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های مورد نیاز در بخش جو سازمانی از پرسش نامه ای سکوویپکر و همکاران(2001)، استرس ناشی از محیط کار از پرسش نامه کلر(1984) و عدالت سازمانی از پرسش نامه نیهوف و مور من(1993) با اندکی تلخیص در سوالات استفاده شده است. از سوی دیگر، برای مناسب بودن پرسش نامه های مذکور در بخش تعمیر و نگهداری، تحلیل عاملی انجام شده است. روایی و پایایی تحقیق از طریق مدل سازی معادلات ساختاری منحصرا نرم افزار اسمارت پی. آل. اس مورد تایید قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های رگرسیون و هم بستگی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین استرس ناشی از محیط کار با عدالت رویه ای، عدالت توزیعی و جو اخلاقی رابطه ای معکوس وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده، استرس ناشی از محیط کار و موضوعات مرتبط با عدالت سازمانی و جو اخلاقی سازمان می توانند به عنوان عامل اصلی افت بهره وری و عملکرد سازمانی مورد توجه قرار گیرند؛ ازاین رو، پیشنهاد می شود تلاش بیشتر به منظور کنترل عوامل روانی و سلامت محیط کار در جلوگیری از افت عملکرد صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، جو اخلاقی و استرس ناشی از محیط کار
  • مریم اخوان خرازیان، جمشید صالحی صدقیانی، یاسر سبحانی فرد، وحید فرهمند صفحات 79-104
    تحقیق پیش رو در پی روشن کردن این موضوع است که آیا به واقع دین، غم و افسردگی را در مقابل شادی به پیروان خود القا می کند و یا برعکس آن اتفاق می افتد و اینکه در واقع جهت رابطه ای بین دینی بودن و شاد بودن افراد وجود دارد یا خیر. این تحقیق از نوع توسعه ای بوده وجامعه آماری برای پاسخ به سوالات مطرح شده در تحقیق، دانشجویان دانشگاه ها بوده اند. برای این منظور و جهت دستیابی قطعی به این تعداد نمونه، به میزان 250 پرسش نامه برای اخذ نتایج به دانشجویان سپرده شد که از این میزان 241 مورد، قابل استفاده بود. جهت تایید روایی این تحقیق مفاهیم ساخته شده از ادبیات نظری برای روایی محتوا استفاده شده است و در ادامه جهت تکمیل و تقویت روایی مفاهیم یا متغیرهای پنهان موضوع تحقیق مورد تایید روایی عاملی با نرم افزار لیزرل (LISREL) قرار گرفته که از این نظر پاسخ های دانشجویان نیز نشان از تایید عاملی مفاهیم ساخته شده تحقیق داشت. همچنین جهت سنجش پایایی تحقیق نیز از روش آلفای کرونباخ استفاده شد که عدد همبستگی مربوطه نشان از پایایی مناسب ابزار پرسش نامه در سنجش متغیرهای آشکار تحقیق داشته است. در این تحقیق مشخص شد که ادبیات دینی شیعه و ادبیات رفتارشناسی غربی از نظر مفهوم شادی با یکدیگر تفاوتهایی دارند. همچنین در این تحقیق مشخص شد که دینداری ارتباط مثبت و یا منفی ای با رعایت حدود رفتار شادمانه افراد ندارد و افراد در این زمینه مستقل از درجه دینداری شان عمل می کنند. همچنین وجود رابطه ی مثبت و البته نسبتا قوی بین دینداری حقیقی و رفتار شادمانه تایید شد و بنابراین افرادی که از منظر امام اول شیعیان دیندارتر هستند دارای رفتار شادمانه بیشتری نسبت به سایرین هستند.
    کلیدواژگان: رفتار شادمانه، دینداری، شیعه، روانشناسی
  • روح الله تولایی، شهربانو تاج میری گندایی، محمد تاج میری گندایی صفحات 105-122
    در هزاره سوم یکی از اهداف مهم سازمان ها، کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری است. مدیریت لجستیک معکوس (مدیریت بازگشتی ها)، حوزه ای کوچک ولی مهم از زنجیره تامین کنندگان امروزی است و این اجازه را به مدیریت سازمان ها و شرکت ها می دهد که کالاها و مواد اولیه برگشتی را به عرضه کنندگان بازگردانند و روش هایی را اتخاذ نمایند تا مجموع هزینه های مرتبط با زنجیره تامین را کاهش دهند. از مسائل بسیار مهم برای مدیران در سازمان ها، پیش بینی هزینه های مختلف اعم از هزینه های سفارش، نگهداری، کمبود و... می باشد که این پیش بینی را می توان به کمک مدل های سری زمانی انجام داد. سری زمانی از فن های آماری است. پژوهش حاضر کاربردی بوده و تحلیلی_توصیفی می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای است. هدف از این پژوهش، بررسی کاهش هزینه های اجرایی لجستیک معکوس و پیاده سازی اهداف آن به کمک توصیف، تبیین، پیش بینی و کنترل آینده است. در رویکرد سری زمانی و با به کارگیری مدل آریما (ARIMA) برای داده هایی با روندهای قابل تشخیص، با استفاده از داده های گذشته(موجود) می توان آینده را پیش بینی نمود، سازمان را در فرایندهای تصمیم گیری خود بهبود بخشید و صرفه جویی های اقتصادی مناسبی حاصل نمود.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، لجستیک معکوس، پیش بینی آینده، سری زمانی، مدل ARIMA، کاهش هزینه ها
  • عبدالله مجیدی، حمید خروش، مهدی دوستی صفحات 123-150
    درسال های اخیر، در سازمان های عمومی و دولتی توجه زیادی به نیازهای مشتریان در رابطه با سطوح کیفیت خدمات شده است. سطوح بالای ارائه خدمت به مشتریان به عنوان ابزاری در جهت نیل به مزیت های رقابتی و جلب مشارکت آنها استفاده می شود. سازمان های بخش عمومی دریافته اند که ارائه خدمات باکیفیت به مشتریان از مقوله های راهبردی بقای سازمان ها در آینده است. با توجه به این که ناجا از یک طرف در پی جلب اعتماد و مشارکت مردم در اداره امور پلیسی است و از طرف دیگر بالا بردن روحیه و رضایت مندی کارکنان داخل سازمان را در برنامه دارد، لازمه اش مدیریت کیفیت خدمات و فرهنگ سازی مناسب می باشد. تعیین عوامل موثر بر اثربخشی طرح مکنا و بررسی میزان تاثیر هر کدام از عوامل، بر اثربخشی طرح مکنا درکلانتری های فاتب از اهداف این تحقیق می باشد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش، توصیفی–پیمایشی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته می باشد که در بین 90 نفر از خبرگان کلانتری های منتخب فاتب توزیع شده است. هم چنین برای تحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که تمامی عوامل بر اثربخشی طرح مکنا در کلانتری های فاتب تاثیرگذاراست.
    کلیدواژگان: طرح مکنا، رضایت مندی، اثر بخشی، کیفیت خدمات، کلانتری
  • سپیده دادخواه، عاصفه عاصمی، محمدرضا عابدی، فرشته مشهدی صفحات 151-174
    این پژوهش با هدف شناسایی انگیزاننده های موثر بر تسریع روند پیاده سازی مدیریت دانش در شرکت پالایش نفت اصفهان انجام شد. روش تحقیق حاضر توصیفی- پیمایشی و جامعه پژوهش آن تمام مدیران و کارکنان شرکت پالایش نفت اصفهان با تحصیلات دیپلم و بالاتر (2454 نفر) بود. به منظور تعیین حجم نمونه از فرمول نمونه گیری کوکران استفاده، و تعداد 368 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شد. برای شناسایی انگیزاننده ها ابتدا عوامل موثر بر پیاده سازی مدیریت دانش سازمانی، سپس نظریات انگیزشی و مطالعات پژوهشگران در مورد انگیزاننده ها بررسی شد و عوامل اولیه انگیزاننده ها استخراج گردید. در آخر با بحث و تبادل نظر با اساتید، استفاده از نظرات دانشمندان و تحلیل داده های حاصل از پرسش نامه، انگیزاننده های تاثیرگذار بر روند پیاده سازی مدیریت دانش شناسایی شد. به منظور پایایی پرسش نامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که مقدار آن 94/0 به دست آمد. یافته های پژوهش نشان داد تمام انگیزاننده های درونی و بیرونی شناسایی شده، بر پیاده سازی مدیریت دانش تاثیر دارند و میزان تاثیر این انگیزاننده ها بیش ازحد متوسط است. نتایج نشان داد که انگیزاننده های درونی «میل به کسب پیشرفت و برتری، هدفمند بودن، علاقه مندی به شغل، میل به کارگروهی، اعتمادبه نفس، احساس وظیفه شناسی، نیاز به امنیت و اعتماد و صداقت بین کارکنان» و انگیزاننده های بیرونی «مشوق های سازمانی، رعایت عدالت در سازمان، تفویض اختیار، روابط با مدیران، روابط با همکاران، تجهیزات و فناوری اطلاعات، نحوه ارزشیابی کارکنان و خط مشی و سیاست های سازمان»، انگیزاننده های درونی و بیرونی تاثیرگذار بر روند پیاده سازی مدیریت دانش هستند.
    کلیدواژگان: مدل، انگیزاننده های درونی، انگیزاننده های بیرونی، پیاده سازی مدیریت دانش، شرکت پالایش نفت اصفهان