فهرست مطالب

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 38 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدخلیل سیدعلی پور، علی حشمتی، محسن محمدیان، سیدمهدی حسینی صفحه 1
    ظهور فناوری اطلاعات و ارتباطات و توانمندی های حاصل از آن سبب شد تا همگان تلاش کنند با شتاب دادن به روند توسعه و کاربری این فناوری و ابزارهای مبتنی بر آن، در بخش های مختلف از الگوهای سنتی رایج فاصله بگیرند و الگوهای جدیدی متناسب با الزامات عصر اطلاعات و ارتباطات را جایگزین آن کنند. در این میان پلیس از جمله سازمان هایی است که به واسطه ارتباط گسترده در حوزه های گوناگون با مردم و سازمان ها و نیز ضرورت وجود خدمات آن در هر زمان و مکان به جامعه دارای نقشی کلیدی و اساسی در گسترش و ارتقاء جامعه اطلاعاتی است. پژوهش مذکور سال 1394 انجام شده است. گروه مورد مطالعه، کارکنان پلیس شهر تهران بوده است. نحوه محاسبه حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان و اعضای نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شده اند. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی، پیمایشی می باشد. اطلاعات جمع آوری شده از طریق روش کتابخانه ای و میدانی به دست آمده و تعداد 384 نفر از کارکنان پلیس تهران بزرگ به سوالات پاسخ داده اند. اطلاعات و داده های پژوهش با استفاده از پرسش نامه ای که پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ معادل 95 درصد و روایی آن توسط اعتبار محتوی تایید شده، جمع آوری شده است. یافته های تحقیق بیانگر این است که فناوری اطلاعات و ارتباطات بر بهبود عملکرد کارکنان پلیس و توان تصمیم گیری و افزایش خودکنترلی و افزایش توانمندی کارکنان پلیس تهران بزرگ تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، توانمندسازی، احساس شایستگی، افزایش خودکنترلی، تصمیم گیری، کیفیت عملکرد، پلیس
  • ذکریا زارع، فاطمه ملک پور، عباس مسعودی، مجتبی قائمی صفحات 23-42
    پژوهش حاضر به بررسی رابطه فرهنگ سازمانی و اثربخشی فرماندهان انتظامی از دیدگاه کارکنان پرداخته است. این پژوهش از لحاظ روش تحقیق پیمایشی و از نوع تحقیقات توصیفی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان ناجا در فرماندهی انتظامی استان کردستان تشکیل داده است. برای انتخاب گروه نمونه از روش نمونه گیری تصادفی سهمیه ای استفاده شده که نمونه آماری 136 نفر انتخاب شدند. در این پژوهش فرهنگ سازمانی متغیر مستقل و اثربخشی فرماندهان و مدیران انتظامی متغیر وابسته است که برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق 200 نفر از کارکنان فرماندهی انتظامی استان کردستان بوده است. برای تعیین نرمال و عدم نرمال از آزمون KS استفاده شد، هم چنین برای به دست آوردن ضرایب همبستگی متغیرهای تحقیق از ضریب همبستگی پیرسون در جامعه استفاده شده است. نتایج آزمون فرضیات بیانگر این است که با 99 درصد اطمینان بین فرهنگ سازمانی و اثربخشی فرماندهان انتظامی در استان کردستان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، اثربخشی، فرماندهی انتظامی، کارکنان پایور
  • سیدعلی ضیایی عظیمی، ایرج دوستی صفحات 43-58
    نیروی انتظامی (پلیس) ایران در راستای جامعه محوری و رضایت هر چه بیشتر مردم، بخشی از خدمات خود را با حفظ ملاحظات امنیتی، با عنوان دفاتر خدماتی پلیس+10(دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی) به بخش خصوصی واگذار کرده است؛ بنابراین به منظور مدیریت منابع و تصمیم گیری دقیق تر در مورد ارتقاء و بهبود کیفیت خدمات دفاتر پلیس+10 در جهت رضایت مندی مردم، بررسی وضعیت دفاتر، از منظر جمعیت شناختی نیز حائز اهمیت خواهد بود. این مقاله با دیدگاهی جمعیت شناختی به بررسی رضایت مراجعه کنندگان به دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی ایران (پلیس+10) پرداخته است. پژوهش حاضر از نوع هدف، کاربردی و از نظر روش و ماهیت از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه مراجعان به دفاتر پلیس+10 شهر تهران تشکیل می دهند. برای تعیین تعداد دفاتر مورد نظر، از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای متناسب با حجم، تعداد 45 دفتر شهر تهران و برای نمونه گیری آماری از این دفاتر، از روش تصادفی ساده استفاده و به تعداد 420 نفر، انتخاب شدند. داده های مورد نیاز از طریق پرسش نامه محقق ساخته، پس از اطمینان از پایایی و روایی آن، جمع آوری و با استفاده از نرم افزار Spss، مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین جنسیت، وضعیت تاهل، سن، سابقه کاری و وضعیت اشتغال با رضایت مراجعه کنندگان به دفاتر پلیس+10 به دلیل بیشتر بودن مقدار معناداری آنها از 05/0، ارتباطی وجود ندارد، ولی بین تحصیلات، با رضایت مندی مراجعان به دفاتر پلیس+10 ارتباط معنادارای وجود دارد
    کلیدواژگان: پلیس+10، رضایت مشتری، کیفیت خدمات، جمعیت شناختی
  • پرویز برنوس، نظام هاشمی صفحات 59-78
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه هوش هیجانی با عملکرد تربیتی افسران صف در دانشگاه علوم انتظامی امین انجام شده است که از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر روش انجام، توصیفی-همبستگی است، جامعه آماری عبارتست از کلیه فرماندهان صف، به تعداد80 نفر که در دانشگاه علوم انتظامی در سال 1393 مشغول به خدمت می باشند و نمونه آماری تعداد60 نفر از فرماندهان هستند که توسط نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه استاندارد هوش هیجانی سیبر یا شیرینگ و استفاده از کتب، مقالات و سایر تحقیقات انجام شده است که روایی پرسش نامه فوق توسط متخصصان مورد تایید است و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ 84/0 محاسبه شده است. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزارspss در دو بخش توصیفی(استفاده از شاخص های گرایش به مرکز) و استنباطی(ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه) انجام شده است. نتایج تحقیق نشان داد، ابعاد پنج گانه متغیر هوش هیجانی شامل مهارت اجتماعی، هوشیاری اجتماعی، خودانگیزگی، مهارت خودآگاهی و مهارت خودکنترلی با عملکرد تربیتی افسران صف رابطه همبستگی مستقیم دارند و در کلیه فرضیه هاH1 مورد قبول است؛ اما در بین متغیرهای بیان شده، مهارت خودآگاهی با ضریب 68/0 و مهارت خودکنترلی با ضریب 42/0 بالاترین همبستگی را با عملکرد تربیتی افسران صف دارند
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، عملکرد تربیتی، افسران صف، دانشگاه علوم انتظامی امین، مهارت اجتماعی، خودانگیزگی، مهارت خودآگاهی
  • مهدی خیراندیش، مهدی مولایی قرا، حمیده افشاری صفحات 79-102
    شناسایی و استقرار ابعاد مختلف عدالت سازمانی در تمام رویه ها و فرآیندهای درون سازمانی و برون سازمانی برای مدیران سازمان امری ضروری است. با توجه به اهمیت موضوع عدالت سازمانی و عوامل موثر بر آن، این پژوهش به مطالعه تاثیر فرهنگ سازمانی بر ادراک کارکنان از عدالت سازمانی می پردازد. این پژوهش از نظر نوع استفاده، کاربردی و از نظر هدف، پژوهشی توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان معاونت اداری و مالی سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران است که در آن از روش نمونه گیری تمام شماری و دو پرسش نامه استاندارد برای گردآوری داده ها استفاده شد. نتایج پژوهش با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن و مدل معادلات ساختاری نشان داد که جهت گیری انسانی، برابری جنسیتی، جمع گرایی نهادی، قاطعیت، عملکردگرایی با ادراک کارکنان از عدالت سازمانی ارتباط دارد. هم چنین مولفه های فاصله قدرت و جمع گرایی گروهی بر متغیر وابسته تاثیر منفی دارند و بین ابعاد ابهام گریزی و آینده نگری و عدالت سازمانی رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: ادراک از عدالت سازمانی، گلوب، فرهنگ سازمانی
  • عباس حسنوند، باقر حسنوند، صبا حسنوندی صفحات 103-126
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین توانمندسازی و کیفیت زندگی کاری با فرسودگی شغلی در کارکنان نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (ناجا) بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه پلیسهای ماموریتی مشغول به خدمت در شهر تهران (آگاهی، پیشگیری، مواد مخدر و راهور) در سال 1392 بود. برای انتخاب گروه نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 250 نفر انتخاب شد. پژوهش حاضر از نوع مطالعات کاربردی و از لحاظ شیوه جمع آوری داده ها و تحلیل، از نوع توصیفی است. در این پژوهش، از پرسش نامه های خصوصیات جمعیت شناختی آزمودنی ها، توانمندسازی کارکنان (84/0 α=) ، کیفیت زندگی کاری (90/0 α= ) و فرسودگی شغلی (83/0 α=) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخصهای آمار توصیفی و آمار استنباطی با روش های آزمون ماتریس همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین توانمندسازی کارکنان و کیفیت زندگی کاری با فرسودگی شغلی کارکنان رابطه منفی و معنادار وجود دارد. هم چنین بین ابعاد مختلف کیفیت زندگی کاری و ابعاد مختلف توانمندسازی با ابعاد مختلف فرسودگی شغلی رابطه منفی وجود دارد؛ اما بین متغیرهای فرسودگی عاطفی و مسخ شخصیت با پرداخت منصفانه حقوق و بین متغیرهای رشد شخصیتی و احساس استقلال رابطه معناداری ملاحظه نشد. از سویی، ابعاد مختلف توانمندسازی و ابعاد مختلف کیفیت زندگی کاری به صورت جداگانه توانستند فرسودگی شغلی را در جهت منفی پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، کیفیت زندگی کاری، فرسودگی شغلی
  • محسن گل پرور، اعظم صلواتی صفحات 127-148
    سرمایه روانشناختی از متغیرهای برآمده از روانشناسی مثبتنگر است و ظرفیت نهفته زیادی برای بررسی و مطالعه در محیطهای کاری ایران دارد. این پژوهش با هدف بررسی رابطه سرمایه روانشناختی با عملکرد شغلی با توجه به نقش فرسودگی هیجانی اجرا شد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری پژوهش را کارکنان شرکت برق منطقهای در شهر اصفهان تشکیل دادند که از بین آنها دویست و شانزده نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه سرمایه روانشناختی (ناگیوئن و همکاران، 2012)، پرسش نامه فرسودگی هیجانی (مولکی و همکاران، 2006) و پرسش نامه عملکرد شغلی (ناگیوئن و همکاران، 2012) بودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و الگوسازی معادله ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که فرسودگی هیجانی با خودکارآمدی (01/0>p)، خوشبینی (05/0>p) و امیدواری (01/0>p) دارای رابطه منفی و معنادار و عملکرد شغلی با هر چهار مولفه سرمایه روانشناختی دارای رابطه مثبت و معنادار است (01/0>p). هم چنین نتایج الگوسازی معادله ساختاری نشان داد که از چهار مولفه سرمایه روانشناختی، خودکارآمدی (05/0>p)، امیدواری (01/0>p) و تابآوری (01/0>p) هم بهطور مستقیم و هم بهطور غیرمستقیم (از طریق فرسودگی هیجانی) با عملکرد شغلی دارای رابطه معنادار هستند. در مجموع نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که فرسودگی هیجانی متغیر واسطهای پاره ای در رابطه بین خودکارآمدی، -امیدواری و تابآوری و عملکرد شغلی هستند. هم چنین این نتایج نشان میدهند که سرمایه روانشناختی از طریق کاهش سطح فرسودگی هیجانی موجب افزایش سطح عملکرد میشود.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، عملکرد شغلی، فرسودگی هیجانی، شرکت برق