فهرست مطالب

توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی - پیاپی 46 (زمستان 1396)

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 46 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/12/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد صالحی صفحات 1-19
    پژوهش حاضر در پی بررسی تاثیر مولفه های یادگیری سازمانی بر تعهد سازمانی در کارکنان فرماندهی انتظامی استان مازندران است. این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی است که به روش میدانی اجرا شده است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان نیروی انتظامی استان مازندران است که به روش تصادفی طبقه ای تعداد 390 نفر انتخاب شد. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته شامل 54 سوال است. برای مطالعه پایایی پژوهش از روش آلفای کرونباخ و برای روایی نیز از روایی صوری و محتوا استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. با توجه به اندازه ضریب همبستگی بین مولفه های یادگیری سازمانی و تعهد سازمانی و همچنین اندازه ضریب همبستگی 506/0 در فرضیه اصلی، یادگیری سازمانی بر تعهد سازمانی تاثیر دارد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که نیروی انتظامی برای تحقق تعهد سازمانی کارکنان باید یادگیری را در حوزه های درون سازمانی و تعاملات بیرونی نهادینه کند.
    کلیدواژگان: یادگیری فردی، یادگیری سازمانی، یادگیری بین سازمانی، تعهد سازمانی
  • محمد حکاک، فاطمه فرهیخته صفحات 21-41
    شفافیت سازمان موجب افزایش رقابت، ارتقای کیفیت تصمیم گیری و موثرترین ابزار کاهش فساد اداری و بالا بردن سلامت سازمانی است. لازمه توسعه و رشد هر جامعه داشتن سازمان های سالم و پویاست. معنویت در محیط کار با رشد شخصی برانگیخته می شود و نیروی قدرتمند مثبتی برای ارتقای سلامت و شفافیت سازمان است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر شفافیت سازمانی بر سلامت سازمانی با متغیر میانجی معنویت است. جامعه آماری شامل کارکنان سازمان جهاد کشاورزی شهر خرم آباد است. حجم نمونه آماری به روش تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران، 163 نفر تعیین شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شده است. روایی پرسشنامه ها از طریق روایی محتوایی به کمک روش معادلات ساختاری تایید شد. ضرایب پایایی پرسشنامه شفافیت سازمانی 91/0. پرسشنامه معنویت سازمانی 911/0 و پرسشنامه سلامت سازمانی 95/0 برآورد شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Amos20 انجام شد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان دهنده تاثیر مستقیم شفافیت سازمانی بر سلامت سازمانی و معنویت و تاثیر مستقیم معنویت بر سلامت سازمانی است. همچنین نتایج پژوهش نشان داد معنویت در تاثیر شفافیت سازمانی بر سلامت سازمانی، نقش میانجی را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، شفافیت سازمان، معنویت
  • جعفر ترک زاده، سعیده بصیری، رضا عقیلی صفحات 43-70
    سلامت، سازه ای چند بعدی، پیچیده و شامل فرایندهایی است که در نظام سازمان برای دستیابی به هدف ها و تحقق مطلوبیت های اساسی مد نظر است. در این راستا الگوها و چارچوبهای متنوعی ایجاد شده است که هر یک به نوعی در توصیف، تحلیل و تبیین این سازه حرکت کرده اند. با این حال، عدم اجماع نظر در خصوص ابعاد آن در منابع و مآخذ دانشگاهی و گوناگونی مدلهای غیربومی بر خلاء نظری در این حوزه دلالت داشته است؛ بنابراین، هدف این مقاله تحلیل وجوه سه گانه (اثربخشی، پاسخگویی، انسجام) الگوی سلامت سازمانی است. این چارچوب، نگرشی واقع گرایانه و کاربردی نسبت به وجوه سلامت سازمانی ایجاد خواهد کرد که به کمک آن میتوان مدام شرایط موجود را بهبود بخشید. این مطالعه با رهیافت تحلیلی صورت پذیرفته که در خلال آن به مدل های سلامت سازمانی، وجوه افتراق و کانون تمرکز آن ها و تحلیل وجوه مدل مذکور پرداخته شده است. نتایج مطالعه، حاکی از خلاء عدم وجود الگوی جامع در حوزه سلامت به شیوه بومی است و بر آن است تا فرایندهای سازمانی و درپی آن پاسخگویی مطلوب به محیط را که به بقای معنادار سازمان در محیط خود منجر می شود، بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، اثربخشی، پاسخگویی، انسجام
  • یعقوب عبدالله زاده، شهامت حسینیان، اکبر رضازاده صفحات 72-91
    هدف از این تحقیق، بررسی عوامل موثر بر تمایل کارکنان به احراز مشاغل فرماندهی کوپ در محدوده فرماندهی انتظامی استان اردبیل است. پژوهش حاضر به روش توصیفی از نوع پیمایشی است. نمونه تحقیق از طریق فرمول کوکران 195 نفر تعیین شده است. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن از طریق آلفای کرونباخ، 84/0 به دست آمد و بیانگر ثبات و همسانی درونی پرسشنامه می باشد. برای سنجش نرمال بودن داده ها از آزمون(K-S) و برای آزمون فرضیات از آزمون ضریب رگرسیون استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق 195 نفر از کارکنان فرماندهی انتظامی استان اردبیل است. براساس خروجی داده ها، 667/0 از تغییرپذیری گرایش کارکنان به احراز مشاغل فرماندهی کوپ را می توان توسط عوامل سازمانی،743/0 را توسط عوامل شغلی و 653/0 را توسط عوامل فردی در نظر گرفت. بنابراین می توان گفت هر سه عامل سازمانی، شغلی و فردی در گرایش کارکنان به مشاغل فرماندهی و مدیریتی فرماندهی انتظامی استان اردبیل موثر است که تاثیر هر یک با یکدیگر متفاوت است.
    کلیدواژگان: مشاغل فرماندهی، عوامل سازمانی، عوامل فردی، عوامل شغلی
  • جمشید صالحی صدقیانی، امیر خرمی، میلاد آقایی صفحات 94-130
    امروزه محیط کسب و کار موجبات بروز سطح بالایی از عدم اطمینان و رفتارهای آشفته در زنجیره های تامین را فراهم کرده است. زنجیره های تامین با چالش ها و تهدیدهای بزرگی همچون حوادث طبیعی (سیل، زلزله، طوفان، آتش سوزی)، حملات سایبری، تحریم، اختلالات در سیستم تامین، تولید و توزیع و... روبرو هستند. از این رو، مدیریت زنجیره تامین از نظر انواع فرآیندهای حقوقی، راهبردی، سازمانی و دیدگاه های رقابتی بررسی می شود. با این حال، نقش واکنش های زنجیره تامین جهانی به عنوان اهرمی مهم برای غلبه بر اختلالات شدید زنجیره تامین، به اندازه کافی مورد بررسی قرار نگرفته است. از این رو، نیاز به فرآیند ترمیم زنجیره تامین برای مواجهه با سطوح پیچیدگی بالا، اتفاقات غیرقابل پیشبینی و تهدیدات میباشد. هدف از پژوهش حاضر مروری بر مفاهیم مطرح شده در ارتباط با این حوزه، براساس مطالعات شرکتهای تولیدی در کشورهای دارای تهدید و چالش در زنجیره تامین است. این تحقیق درباره فرآیند ترمیم زنجیره تامین پس از بلایای شدید طبیعی و اختلالات بشری بحث میکند و از نظر برنامه ریزی برای بلایا و حصول واکنش ها، درسهای زنجیره تامین را منعکس می کند. قابلیت های بحرانی از اطلاعات زنجیره تامین، قابلیت ترابری و پراکندگی در این مقاله بررسی شده است. با توجه به افزایش آگاهی از موارد مزبور، هدف از این پژوهش، بررسی خطرات زنجیره تامین در جزئیات بیشتر و بررسی آسیب پذیری زنجیره تامین است. این مطالعه نشان می دهد چگونه شرکت های تولیدی به زلزله ها، سونامی، تهدیدها، چالشها و فجایع پاسخ داده اند.
    کلیدواژگان: آسیب پذیری، اقدام ها، اختلالات زنجیره تامین، عملکرد زنجیره تامین
  • مسعود حراقی، علی درویشی، مریم حراقی صفحات 132-169
    هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر، ارزیابی عملکرد یکی از مراکز فرماندهی نیروی انتظامی با استفاده از مدل تعالی سازمانی EFQM است. پژوهش حاضر در حوزه پژوهشهای توصیفی کاربردی قرار می گیرد. جامعه آماری شامل کارکنان و فرماندهان یکی از مراکز فرماندهی نیروی انتظامی است که به شیوه نمونه گیری تصادفی تعداد 110 نفر از آنان انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه است. روایی پرسشنامه مورد استفاده توسط آزمون KMO و پایایی پرسشنامه توسط آزمون آلفای کرونباخ (96/0 برای کل پرسشنامه) بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده های جمعآوری شده با استفاده از نرمافزارهای Spss22 و Amos22 انجام گرفت. بررسی اطلاعات توصیفی نمونه های مورد مطالعه نشان میدهد بیشتر افراد مورد مطالعه در محدوده سنی 26 تا 30 سال، دارای سابقه خدمتی 11 تا 15 سال و تحصیلات کارشناسی هستند. نتایج ارزیابی معیارهای توانمندساز مدل تعالی سازمانی نشان میدهد که فرایندها دارای بیشترین امتیاز (معادل با 8/72 از 140 امتیاز مطلوب) و خط مشی و راهبرد دارای کمترین امتیاز (معادل با 8/44 از 80 امتیاز مطلوب) هستند. از سوی دیگر، ارزیابی معیارهای نتایج مدل تعالی سازمانی نشان میدهد نتایج مشتریان دارای بیشترین امتیاز (معادل با 106 از 200 امتیاز مطلوب) و نتایج جامعه دارای کمترین امتیاز (معادل با 1/28 از 60 امتیاز مطلوب) است. در مجموع، امتیازات توانمندسازها معادل با 5/274، نتایج معادل با7/255 و امتیاز کل معادل با 2/530 است. امتیاز کل به دست آمده نشان میدهد سازمان مورد مطالعه در جایگاه متوسطی به لحاظ تعالی سازمانی قرار دارد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، مدل تعالی سازمانی، مدل بنیاد اروپایی مدیریت کیفیت (EFQM)، نیروی انتظامی