فهرست مطالب

توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی - پیاپی 47 (بهار 1397)

مجله توسعه مدیریت منابع انسانی و پشتیبانی
پیاپی 47 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم اخوان، احمد کاظمی گرجی صفحات 1-26
    از جمله تمایلات رفتاری مثبتی که بسیاری از سازمان ها به دنبال آن هستند، بروز رفتارهای شهروندی از طرف مشتریان است. این پژوهش تاثیر مشتری مداری کارکنان سازمان از دیدگاه مشتریان را بر رفتار شهروندی مشتریان مراکز پلیس10+ شهر تهران با در نظر گرفتن نقش میانجی رضایت مشتریان و دیدگاه مشتری از مسئولیت اجتماعی سازمان مورد بررسی قرار می دهد. مطالعه حاضر از نوع توصیفی- هم بستگی است و جامعه آماری آن شامل کلیه افرادی است که از خدمات مربوط به مراکز پلیس10+ در سطح شهرستان تهران استفاده می کنند. در مرحله اول این پژوهش به منظور شناسایی ابعاد تشکیل دهنده دیدگاه مشتریان از مشتری مداری کارکنان سازمان که مرتبط با فعالیت های مربوط به مراکز پلیس10+ می باشند، با تعدادی از مشتریان مراکز پلیس10+ به صورت مجزا مصاحبه ای صورت گرفته شد و سپس با کمک پرسش نامه داده های مورد نیاز پژوهش جمع آوری شد. حجم نمونه برابر با 294 نفر بوده است. نتایج نشان داد که بهبود دیدگاه مشتریان از مشتری مداری کارکنان سازمان تاثیر مثبت و معناداری بر بروز رفتارهای شهروندی مشتریان دارد و هم چنین مشخص شد که رضایت مشتریان می تواند به عنوان متغیر میانجی در این خصوص تاثیرگذار باشد؛ ولی نقش دیدگاه مشتری از مسئولیت اجتماعی سازمان به عنوان متغیر میانجی در پژوهش حاضر مورد تایید قرار نگرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن است که توجه به دیدگاه ارباب رجوع نسبت به مشتری مداری کارکنان می تواند موجبات بروز رفتارهای شهروندی در میان آن ها شود؛ از این رو لازم است تا علاوه بر پیاده سازی درست مولفه های آن به دیدگاه مشتریان در این خصوص نیز توجه کرد. هم چنین مشخص شد که این تاثیر به واسطه بروز رضایت مشتریان رخ می دهد.
    کلیدواژگان: مشتری مداری کارکنان، رضایت مشتریان، مسئولیت اجتماعی سازمان، رفتار شهروندی مشتریان و مشتریان مراکز پلیس10+
  • حاجیه رجبی فرجاد، حسین رشیدی راد، رضا احدی صفحات 27-56
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر سبک های رهبری بر استقرار مدیریت دانش در فرماندهی انتظامی استان قزوین است. این پژوهش بر مبنای هدف، کاربردی و از حیث روش از نوع توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان معاونتهای ستادی و پلیس های تخصصی فرماندهی انتظامی استان قزوین بوده است که حجم نمونه از طریق فرمول کوکران 160 نفر، به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه سبک رهبری در مدیریت دانش و استقرار مدیریت دانش بوده است که روایی آن از طریق محتوایی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ، 893/0 بوده است که نشان دهنده پایایی مناسب این ابزار است. هم چنین برای سنجش متغیرهای مدل پیشنهادی در پژوهش، از طریق روش مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین سبک های رهبری در مدیریت دانش، شامل سبک انسان گرا، نظام گرا، پویا و انفعالی با استقرار مدیریت دانش رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در این میان سبک انسان گرا در رتبه اول قرار دارد. درجه اهمیت و تاثیر هر کدام از سبک های رهبری در مدیریت دانش با دیگری متفاوت بوده است؛ بنابراین می توان با تقویت آن نوع از سبک رهبری که بیشترین تاثیر را بر استقرار مدیریت دانش دارد، به نحو اثربخش تری بر استقرار مدیریت دانش صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سبک رهبری، قابلیت فرآیندی مدیریت دانش، قابلیت زیرساختی مدیریت دانش
  • اصغر آقایی، حمید حاجی ملامیرزایی صفحات 57-76
    به طور کلی، هدف بیشتر مسئله های بهینه سازی زنجیره تامین کمینه کردن هزینه کلی زنجیره تامین است، اگرچه حفاظت محیطی یک نگرانی عمومی است، یک زنجیره تامین سبز، به علت کمینه کردن تاثیر بر روی طبیعت، به صورت جدی یک راه حل برای این نگرانی مطرح کرده است. با توجه به در حال رشد بودن کشور ما از نظر صنعتی و از طرف دیگر داشتن منابع طبیعی مهم و حائز اهمیت از نظر زیست محیطی (سبز) این مسئله می تواند در فرآیند سیاست گذاری های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی برای تمامی سازمان های داخلی کشور به عنوان یک هدف راهبردی و در راس یکی از موارد مدیریتی با اهمیت مهم تلقی شود. این تحقیق شامل دو هدف است؛ یکی کمینه کردن هزینه کلی در طول زنجیره تامین (زنجیره تامین مستقیم و معکوس)، در حالی که شامل هزینه های ثابت احداث، حمل و نقل، هزینه های متغیر، هزینه بازیافت و هزینه انهدام محصولات برگشتی و ضایعات باشد. هدف دوم، کمینه کردن تمام تاثیرات محیطی در زنجیره تامین و به طور ویژه تاثیرات حملونقل و تسهیلات (مانند انتشار گازها در حمل ونقل، پسماند و...) است. در ابتدا زنجیره تامین را با تمامی محدودیتها و ظرفیتها به صورت ریاضی، مدل کرده و در ادامه برای حل مدل و کمینه کردن تاثیرات محیطی از نرم افزار لینگو، الگوریتم فراابتکاری ژنتیک (GA) استفاده کردهایم.
    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، مدل چند هدفه، زنجیره تامین سبز، تاثیرات محیطی، بهینه سازی
  • احمد رضا قاسمی، محمد یوسفی خرایم، محسن اسماعیلی صفحات 77-94
    یکی از موارد موثر در مدلهای تعالی، ارزیابی رابطه علی میان شاخصهای توانمندساز و نتایج است که پژوهش حاضر درصدد بررسی این روابط در یکی از سازمان های نظامی است. بر پایه مدل تعالی عملکرد نظامی، نویسندگان به بررسی رابطه علی میان پنج بعد توانمندساز (رهبری نظامی، راهبرد نظامی، شراکت و منابع، آمادوپشتیبانی نظامی و فرایندها) و نتایج (نتایج امنیتی، نتایج جامعه، رضایت ذی نفعان اساسی، نتایج اساسی عملکرد) پرداختند. نوع تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی هم بستگی است و برای گردآوری اطلاعات از ابزار پرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان یکی از سازمان های نظامی واقع در تهران به تعداد 130 نفر و نمونه های انتخاب شده نیز 97 نفر تعیین شده است. در پژوهش حاضر برای بررسی روابط علی از روش مدل معادلات ساختاری خطی و نرم افزار Smart PLS استفاده شده است. بدین منظور پرسش نامه مورد نظر در یکی از سازمان های نظامی توزیع و رابطه میان شاخص ها میان ابزار های پیش گفته بررسی شد. بر اساس نتایج پژوهش، شاخصهای رضایت ذینفعان، نتایج جامعه و نتایج امنیتی در زمره تاثیرپذیرترین شاخص ها بودند و هم چنین بررسی روابط علی نشان داد در میان فرضیات مطرح شده تاثیر آمادوپشتیبانی نظامی در نتایج امنیتی با شدت بیشتری مورد تایید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تعالی عملکرد نظامی، تحلیل عاملی، سازمان نظامی، شاخص های تعالی
  • قمر خبازی، حسین مومنی صفحات 95-112
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه خودکارآمدی شغلی و شایستگی های حرفه ای با میزان تمایل به برون سپاری ابعاد آموزش سازمانی است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-هم بستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارشناسان بخش آموزش ادارات و موسسات دولتی شهرستان تربت حیدریه (138نفر) است که کل جامعه به روش تمام شماری مورد بررسی قرار گرفت. گردآوری داده ها با استفاده از پرسش نامه خودکارآمدی شغلی (ریگز و نایت، 1994) و پرسش نامه های محقق ساخته برون سپاری ابعاد آموزش سازمانی و پرسش نامه شایستگی های حرفه ای صورت گرفت. روایی پرسش نامه ها از طریق روایی محتوایی توسط 10 نفر از اساتید صاحب نظر در حوزه آموزش و برنامه ریزی درسی و مدیریت آموزشی با اندکی تغییرات مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسش نامه برون سپاری ابعاد آموزش سازمانی با استفاده از آلفای کرونباخ 79/0، خودکارآمدی شغلی 88/0، شایستگی های حرفه ای 80/0 به دست آمد. به منظور توصیف داده های این پژوهش از شاخص های آمار استنباطی ضریب هم بستگی پیرسون و رگرسیون استفاده و داده ها به کمک نرم افزار Smart Pls تحلیل شده است. نتایج ضریب هم بستگی پیرسون نشان داد که بین خودکارآمدی شغلی و میزان تمایل به برون سپاری ابعاد آموزش سازمانی کارشناسان آموزشی و بین شایستگی های حرفه ای و میزان تمایل به برون سپاری ابعاد آموزش سازمانی رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. هم چنین بین خودکارآمدی شغلی و شایستگی های حرفه ای کارشناسان آموزشی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی شغلی، شایستگی های حرفه ای، برون سپاری ابعاد آموزش سازمانی
  • جمشید صالحی صدقیانی، فاطمه قاسم زاده صفحات 113-136
    با توجه به تغییرات سریع فناوری، ارائه محصولات جدید و تغییر سلیقه مشتریان، مدیریت زنجیره تامین نیز با چالش های متعددی روبه رو شده است و رویکردهای سنتی مدیریت زنجیره تامین کارایی خود را از دست داده اند؛ از این رو به نظر می رسد مدیریت زنجیره تامین نیازمند هوشیاری و سرعت عمل بیشتری باشد که منجر به شکل گیری مفهوم زنجیره تامین چابک شده است. در این پژوهش سعی بر آن است که از طریق تکنیک ISM عوامل موفقیت زنجیره تامین چابک را در صنایع لبنی جامعه هدف مورد ارزیابی و اولویت بندی قرار دهیم. نتایج حاصل حاکی از آن است که 11 عامل اصلی موفقیت زنجیره تامین چابک در 6 سطح دسته بندی شده و قرار می گیرند. بالاترین سطح نشانگر عامل رضایت مشتری است که از طریق آن افزایش سهم بازار و سودآوری را برای سازمان در پی خواهد داشت. در سطح آخر مدل نیز سه عامل ادغام فرآیندها، برنامه ریزی متناسب و توسعه مهارت های کارکنان قرار دارد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، چابکی، مدل سازی تفسیری ساختاری، عوامل موفقیت زنجیره تامین
  • سامره شجاعی، منصوره صادقی، فاطمه خوزین صفحات 137-164
    هدف از این مطالعه بررسی ارتباط بین خودشیفتگی با رضایت شغلی و رفتارهای ضد شهروندی با نقش تعدیل کننده خشونت در میان مدرسان مدارس دخترانه متوسطه اول شهرستان گرگان است. روش پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع هم بستگی است و جامعه آماری آن،کلیه مدرسان مدارس متوسطه دخترانه شهرستان گرگان به تعداد 400 نفر است و تعداد نمونه نیز بر اساس روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان، 196نفر بوده است. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسش نامه است که از چهار پرسش نامه رضایت شغلی مکینتاش و کراش (2014)، پرسش نامه خودشیفتگی ریو اوکادا (2010)، پرسش نامه رفتارهای ضد شهروندی نادر رحمانی (1392) و پرسش نامه خشونت باس و پری (1992) استفاده شده است که ضریب آلفای کرونباخ همه آنها بالای 7/0 بوده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش معادلات ساختاری مبتنی بر نرم افزار پی. ال.اس استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد بین خودشیفتگی و رضایت شغلی و بین خودشیفتگی و رفتار های ضد شهروندی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و خشونت در محیط کار رفتارهای ضد شهروندی و رضایت شغلی را تعدیل نمی کند. هم چنین نتایج پژوهش نشان داد مدرسانی که دارای شخصیت خودشیفته در مدارس هستند، رفتار های ضدشهروندی از خود نشان می دهند و از رضایت شغلی کمتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: خودشیفتگی، رضایت شغلی، رفتارهای ضدشهروندی، خشونت