فهرست مطالب

نشریه فناوری اطلاعات و ارتباطات ایران
سال ششم شماره 21 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم فرهنگی، مقصود فراست خواه صفحات 1-14
    یکی از موضوعاتی که مدیران و مسئولان آموزش عالی باید به طور جدی به آن بیندیشند، دانشگاه مجازی و ارائه مدلی مناسب برای ایجاد آن و تحقق یادگیری الکترونیکی در آن است. نظام آموزش عالی، از طریق توسعه دانشگاه مجازی می تواند، دسترسی علاقه مندان به یادگیری را فارغ از قیود زمان و مکان، افزایش دهد، بلکه می تواند موضوعاتی چون توسعه راهبردهای جدید یادگیری، ارائه بهترین مطالب درسی، استفاده از بهترین اعضای هیات علمی، آموزش و یادگیری بر اساس توانایی افراد، افزایش اثربخشی، افزایش مسئولیت فردی در یادگیری (دانشجو محوری) و تحقق جامعه یادگیرندگان و تشکیل جوامع پژوهشی را تحقق بخشد. پیداست که در چنین نوع آموزش عالی، نقش استاد به مراتب پیچیده تر و کیفی تر می شود. در این پژوهش تلاش گردید تا شایستگی های اعضای هیات علمی در محیط مجازی مورد بررسی قرار گیرد. با در نظر گرفتن روش توصیفی از نوع همبستگی، و ارایه مدل مفهومی چهار سوال برای آزمودن این مدل مورد استفاده قرار گرفتند که برای بررسی عملی نتایج مطالعات میدانی در دانشگاه مهر البرز اجرا شد..ابزار گرداوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه است که روایی و پایایی آن سنجیده شدو نتایج حاصل از آنها در دو مرحله بررسی گردید. در مرحله نخست به کمک چک لیست، شایستگی هایی که بیشترین هماهنگی را با مدل فوق داشتند تعیین و به کمک سه مولفه مورد بحث در سه بخش دسته بندی گردید. در مرحله دوم با توجه به تفکیک شایستگی ها، پرسشنامه میان اعضای هیات علمی توزیع گردید (تمامی این افراد در حوزه یادگیری الکترونیکی فعالیت دارند) و پس از تکمیل، برای تجزیه و تحلیل جمع آوری شد. نتایج ضریب همبستگی حاکی از وجود ارتباط معنادار میان مولفه های شایستگی اعضای هیات علمی در محیط مجازی بود. همچنین ابعاد و مولفه های شایستگی از دو دیدگاه استادان و دانشجویان مورد بررسی قرار گرفت و از این دو دیدگاه الویت بندی گردید.
    کلیدواژگان: مدل های شایستگی، اعضای هیات علمی، محیط مجازی
  • غلامعلی منتظر، وحید فتحی صفحات 15-26
    یاددهندگان معمولا به طور ذهنی دریافتهاند که تدریس خوب دارای چه ویژگی هایی است و با توجه به تجربه و حوزهی دانش خود درسپارهایی ایجاد کرده و در وب قرار میدهند. به همین دلیل بسیاری از یادگیرندگان نمیتوانند درسپارهای متناسب با نیازهای خود را پیدا کنند. به همین جهت بسیاری از پژوهشگران، تحقیقات خود را بر سامانه های یادگیری شخصی شده معطوف داشته اند که یکی از روش های شخصی سازی در محیط یادگیری الکترونیکی، تعیین توالی مناسب درس پارهاست. در این مقاله به بهینه سازی توالی درس پارها با استفاده از الگوریتم بهینه سازی گروه ذرات پرداخته شده است. معیارهای استفاده شده برای انجام این کار سبک یادگیری و توانایی یادگیرندگان بوده که به ترتیب با استفاده از پرسشنامه ی فلدر و سولومان و نظریه ی پرسش و پاسخ شناسایی شده است. به منظور ارزیابی روش پیشنهادی، سامانه ی طراحی شده در محیط آموزشی وب بنیاد در حالت های مختلف مورد استفاده قرار گرفته و نتایج حاصل از «موفقیت تحصیلی»، «رضایت تحصیلی» و «زمان حضور در محیط» یادگیرندگان مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است که نتایج، کارامدی چشمگیر سامانه ی پیشنهادی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، تخصیص درس، درس پار، سبک یادگیری، الگوریتم بهینه سازی گروه ذرات
  • محبوبه نریمانی، بی بی عشرت زمانی، عاطفه عاصمی صفحات 27-40
    پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان کاربست اخلاق و شایستگی های حرفه ای توسط اعضای هیات علمی آموزش های مجازی در دانشگاه اصفهان و علوم پزشکی اصفهان انجام گرفته است. روش تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل همه اعضای هیات علمی و دستیاران آنان و دانشجویان مجازی دانشگاه اصفهان و علوم پزشکی در نیمسال دوم سال تحصیلی 91-92 بود. برای انتخاب دانشجویان از روش نمونه گیری تصادفی متناسب با حجم جامعه تعداد 168 نفر انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته با چهار مولفه طراحی، تدریس، ارزشیابی و استفاده از فناوری ها است. پس از تائید روایی محتوای پرسشنامه، در یک مطالعه مقدماتی بین 30 نفر از افراد جامعه که به صورت تصادفی ساده انتخاب شده بودند واریانس جامعه برآورد گردید، و برای پایایی آن آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که از نظر اعضای هیات علمی و دستیاران آنان میزان مولفه های اخلاق و شایستگی های حرفه ای در آموزش های مجازی در حد بالایی قرار دارد. اما از نظر دانشجویان این مولفه ها پائین تر از میانگین مطلوب 3.5 می باشد. نتایج این پژوهش بیانگر وجود اختلاف بین ویژگی های دو محیط سنتی و مجازی است و اعضای هیات علمی در آموزش های مجازی باید با ویژگی های خاص این نوع از آموزش ها آشنا باشند بنابراین فراهم ساختن دوره های کارآموزی مناسب توسط موسسات آموزشی می تواند موجب پرورش مهارت های اعضای هیات علمی در زمینه کار با ابزارها و انجام صحیح نقش ها و وظایف آموزشی آنها گردد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، آموزش مجازی، اخلاق حرفه ای، شایستگی های حرفه ای
  • حسین مرادی مخلص، محمدرضا نیلی، جمشید حیدری صفحات 41-52
    در هزاره ی سوم که افراد با مسائل متعدد، متنوع و پیچیده رو به رو هستند و امکان تسلط بر اطلاعاتی که به طور روزافزون در حال تولید و انباشته شدن هستند وجود ندارد، داشتنن مهارت تفکر انتقادی برای سنجش نتایج امور و تصمیم گیری درباره ی آنها بر اساس شواهد، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. در پژوهش حاضر یک الگو با 7 عامل یا مولفه برای پرورش تفکر انتقادی در محیط های یادگیری الکترونیکی توسط پژوهشگر ارائه شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان رشته آموزش پزشکی دانشگاه علوم پزشکی در محیط های یادگیری الکترونیکی و دانشجویان همان رشته در دانشگاه آزاد اسلامی (آموزش سنتی) تشکیل می دهند که در سال تحصیلی 1391- 1390 در مقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل بودند. از بین جامعه ی پژوهش، 47 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش (23 نفر) و گروه گواه (24نفر) به صورت تصادفی جایگزین گردیدند. جهت آموزش گروه آزمایش از الگوی 7 عاملی پرورش تفکر انتقادی، در محیط های الکترونیکی در طی 15 جلسه و با درس علوم تجربی استفاده گردید. در گروه گواه از الگوی 7 عاملی پرورش تفکر انتقادی در محیط حضوری کلاس درس و به شیوه ی سخنرانی، در طی 15 جلسه و با درس علوم تجربی استفاده شد. عوامل و مولفه های الگو شامل (چالش، بازنمایی، ایجاد فرصت، ایجاد انگیزش، تحلیل منطقی، تشویق، مسئولیت و تعهد) است. در این پژوهش از روش آزمایش و طرح پیش آزمون پس آزمون با دو گروه آزمایشی که هر کدام برای دیگری حکم گروه گواه را داشتند استفاده شد. هر دوگروه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به پرسشنامه تفکر انتقادی واتسون و گلیزر جواب دادند و از آزمون آماری تحلیل کوواریانس برای تجزیه و تحلیل نتایج استفاده شد. نتایج تفاوت معنادار بین نمرات گروه آزمایش و گواه در پرورش تفکر انتقادی دانشجویان در مولفه های استنباط، شناسایی مفروضات، استنتاج، تعبیر و تفسیر و ارزشیابی استدلال منطقی در سطح 001/0 را نشان می دهد. به این صورت که در پرورش تفکر انتقادی، گروه آزمایش که در محیط یادگیری الکترونیکی آموزش دیده بودند، در مقایسه با گروه گواه که در محیط حضوری کلاس آموزش دیده بودند، نتایج بهتری را به دست دادند.
    کلیدواژگان: الگوی چند عاملی، پرورش، تفکر انتقادی، یادگیری الکترونیکی
  • محمد صادق رضایی، غلامعلی منتظر صفحات 53-62
    گروه بندی همگن یادگیرندگان از نظر مشابهت سبک یادگیری، موجب افزایش توانمندی سامانه های یادگیری الکترونیکی در تطبیق یادگیری و ایجاد فضای مشارکتی میان یادگیرندگان می شود. در این مقاله سامانه ای تشریح شده است که با استفاده از اطلاعات مربوط به رفتار شبکه ای یادگیرندگان در محیط یادگیری الکترونیکی، گروه هایی از یادگیرندگان را که از منظر سبک یادگیری مشابه هستند، شناسایی می کند. روش خوشه بندی ارائه شده برای تفکیک یادگیرندگان مبتنی بر ساختار شبکه عصبی ART و فرایند یادگیری شبکه عصبی Snap-Drift توسعه داده شده است. این شبکه امکان شناسایی گروه های یادگیرندگان را در فضای عدم قطعیت ویژگی های موثر بر تفکیک گروه ها، فراهم می سازد ضمن آنکه در این روش نیازی به دانستن تعداد مناسب گروه ها نیست. عملکرد این سامانه در شناسایی گروه های یادگیرندگان در محیط یادگیری الکترونیکی بر اساس سبک یادگیری مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج ارزیابی بر اساس معیارهای ارزیابی دیبویس – بولدین و خلوص و تجمع نشان می دهد روش پیشنهادی به طور کلی گروه های مناسب تر و دقیق تری را نسبت به روش های دیگر ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، گروه بندی همگن، شبکه عصبی ART، سبک یادگیری، یادگیری مشارکتی و تطبیقی
  • مریم سادات میری، فرزانه علی پور صفحات 63-72
    پیشرفت روزافزون فناوری باعث تغییرات بسیاری در زمینه آموزش الکترونیکی شده، بنا به عللی مشمولین آموزش مداوم از شیوه آموزش الکترونیک استقبال زیادی نکرده و به همان روش آموزش سنتی تمایل نشان میدهند. هدف از این مطالعه تعیین عوامل موثر و بررسی موانع موجود بر توسعه آموزش الکترونیکی در دانشگاه علوم پزشکی جهرم درسال 1390 است. بدین منظور مطالعه توصیفی مقطعی به صورت سرشماری انجام و از شرکت کنندگان در دوره های آموزش مداوم، درخواست شد به پرسشنامه ای استاندارد که حاوی 72 سوال در 7 حیطه و شامل اطلاعات دموگرافیک بود، پاسخ دهند. اطلاعات با نرم افزار آماریspss.17 تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان می دهد از تعداد 976 نفر شرکت کننده در طرح، 8/59 % بیش از 5 سال و 2/40 % کمتر از 5 سال با کامپیوتر آشنایی داشته اند. در ارتباط با اولویت بندی عوامل موثر، بالاترین فراوانی با مقدار 3/22% متعلق به عوامل سازمانی بود. در بررسی نقش هرحیطه درروندآموزش الکترونیکی، به ترتیب سهم عوامل سازمانی 37/26٪، تکنولوژیکی 17/24٪، ذینفعان 83/24٪، سواد اطلاعاتی70/22٪، روش آموزش الکترونیکی 26/28٪، منابع 07/19٪ و محیطی 94/15٪ بود. در مجموع می توان گفت اکثر افراد نقش عوامل سازمانی رادرآموزش الکترونیکی موثر می دانند و داشتن برنامه مدون مهمترین تاثیر را در این میان دارد. نقش برنامه ریزان در برگزاری این دوره ها بسیار مهم و بایستی دوره های باز آموزی با توجه به نیاز شرکت کنندگان طراحی گردد.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش مداوم، عوامل موثر، عوامل سازمانی، علوم پزشکی
|
  • Pages 1-14
    Virtual university, offering an appropriate model for its creation and e-Learning realization, is a significant issue that should be considered seriously by managers and higher education administrative. Higher education system, through virtual university development not only could enhance the accessibility of people who interested in learning regardless of time and place constraints but also could full fill the issues such as developments of new strategies on leaning, representing the distinguished course materials, employed the outstanding faculty members, teaching and learning based on individuals ability, augmentation on effectiveness, increase the individual responsibility in learning (student base), learners society realizations and research association establishment.An attempt have been made to investigate the faculty members’ competencies in virtual environment. Considering a descriptive correlation type model and presenting a conceptual model four quarries utilized in order to assessing the model which Mehralborz university choose for field study and evaluating the practical results and their implementations. The questionnaire choose for purpose of data gathering which is checked and verified for validity and reliability and the produced results assessed in two stages. Using the check lists; the most adapted competencies with model determined; and by using three underlying factors they categorized in three groups. On the second stage, considering the competency discriminations; the questionnaire handed out among the faculty members (all these people are working in the field of e-learning) and they gathered for analysis after questionnaires complementation. The results show that there is a significant correlation coefficient between the faculty members’ competency factors in virtual environment. Furthermore the dimensions and competency’s factor as well as students and teachers approach were examined and these two approaches were prioritized.
    Keywords: Competency model, faculty members, virtual environment, Ormaner's model
  • Pages 15-26
    One of the key issues in e-learning is to identify needs, educational behavior and learning speed of the learners and design a suitable curriculum commensurate to their abilities. This goal is achieved by identifying the learners’ different dimension of personality and ability and assigning suitable learning material to them according these features. In this paper, an intelligent tutoring system is proposed which optimizes the LO selection in e-learning environment. In order to evaluate the proposed method, the designed system has been used in a web-based instruction system in different conditions and the results of the "Academically success", "Satisfactory learning achievement" and "Time of the learners’ attendance" have been analyzed. The obtained results show a significant efficiency compared to other applied methods.
    Keywords: E, learning, Learning Object (LO), Particle Swarm Optimization (PSO)
  • Pages 27-40
    Introduction
    The main purpose of this study was to indicate the degree of applying professional ethics and vocational qualifications of victuals’ professors in Isfahan and Medical Sciences Universities of Isfahan. The research method was survey and descriptive one. Statistical population included all professors and their assistants from virtual universities of Isfahan and Medical Sciences Universities in 2012-2013 academic years. 168 students were selected by using stratified random sampling method. Data gathering instrument was self-made questionnaire with four different items included designing, teaching, evaluating and using the technologies. After determining the reliability of the questionnaire, it was distributed between 30 professors for calculating the variance of the population. Validity of the questionnaire was calculated by using Alpha Cronbach Coefficient. The results indicated that professors and their assistants believed that, they are applying moral and professional ethics more than average 3.5. Inverse, their students believed that professors used moral and ethics less than average. The differences may be the results of varieties between two educational environments: virtual and on campus education. The results indicated that the professors in virtual education should have different qualifications from the on campus universities professors. Therefore, higher education institutions should provide in-service teaching programs for their professors to be acquainted them with new tools and new teaching methods for using in the virtual courses.
    Keywords: Higher education, Victual education, Professional ethics, Vocational qualifications
  • Pages 41-52
    In the third millennium, people deal with multiple, diverse, and complicated problems as they cannot possess full control over the information, which is constantly produced and accumulated. Having a high skill of critical thinking for assessing the results of different issues and decision making about them based on evidences is an unavoidable necessity. The researchers of this work proposed a model with seven factors (components) for critical thinking in e-learning environments. The statistical group of this work is the M.Sc. medical education students of AZAD university e-learning environments, and the students of the same field from Islamic Azad University traditional education system studying during 2011-2012. Among the research community, 47 members were selected based on a simple random method and divided into two trial (with 23 members) and reference (with 42 members) groups. To train the trial group, the seven-factor critical thinking training scale was utilized in e-learning environments in 15 sessions with empirical sciences course. In the reference group, the same seven-factor critical thinking training scale was used in the classroom environment in lecturing in 15 sessions with empirical sciences course. The model factors and components are challenge, representation, creation of opportunity, creation of motivation, logical analysis, encouragement, responsibility, and commitment. Both groups were subject to two pretest and posttest steps within two trial groups, which were considered as reference to each other. Both groups responded to the Watson- Glaser™ Critical Thinking Appraisal within two pretest and posttest steps, while the covariance analysis statistical test was used for analysis of the results. The results indicate significant difference between the scores between trial and reference groups in improving the critical thinking of the students in terms of inferential, assumption detection, deduction, interpretation, and logical reasoning evaluation components (p=0.001). According to the results, in terms of improving critical thinking, the trial group trained in the e-learning environment indicates higher scores as compared to the group trained in the traditional classroom environment.
    Keywords: Multifactor Model, Improvement, Critical Thinking, E, Learni
  • Pages 53-62
    Automatic identification of learners groups based on similarity of learning style improves e-learning systems from the viewpoint of learning adaptation and collaboration among learners. In this paper, a new system is proposed for identifying groups of learners, who have similar learning style, by using learners’ behavior information in an e-learning environment. Proposed clustering method for separation of learners is developed based on ART neural network structure and Snap-Drift neural network learning process. This artificial network enables us to identify learners groups in uncertain group separation parameters, without knowing appropriate number of groups. The results of an empirical evaluation of the proposed method, which are based on two criteria, “Davies-Bouldin” and “Purity and Gathering”, indicate that our proposed method outperforms other clustering methods in terms of accuracy.
    Keywords: e, learning, Learners grouping, ART neural network, learning style, adaptive, collaborative learning
  • Pages 63-72
    There is an increasing use of technology in an attempt to enhance teaching and learning in medical education, from the use of websites and virtual learning environments (VLEs) to interactive online tutorials to blogs and podcasts. Beneficiaries of CME programs did not show interest in e-learning subjects and they showed more tendencies to traditional education. We conducted this study to assess the influential factors on development of e-learning subjects from the perspective of beneficiaries of continuing medical education (CME) programs in Jahrom University of Medical Sciences in 2012-2013. This is a randomized and descriptive cross sectional study. 976 people attending in CME program participated in this study on voluntary basis. Approval of doing research was taken from ethic and research committee of JUMS. They were evaluated through a valid and refined questionnaire including demographic information and 62 questions in 7 fields. Data were analyzed with T-test and Fisher’s exacts.
    Results
    . In this study 66.3% were female and 33.7% were male: Instructional factors got the highest rank in development of e-learning materials and role of each field was assessed in e-learning are as below: Instructional factors: 28.37%, Technology: 24.17%, E-learning
    Method
    28.26%, beneficiaries (24.83%), informative literacy (22.7%), references (19.07%.) and others(15.94%).
    Conclusion
    Most of the participants believed that instructional factors are the most important one and having an organized program in development of E-learning is important too. It can be understood that the role of planners in programming is of the highest importance and special courses should be held to satisfy the needs of the participants.
    Keywords: e, learning, instructional factor, CME