فهرست مطالب

نشریه زیست شناسی کاربردی
سال بیست و ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه انوری، غلام خیاطی، زینب احمدی، مهدی شهریاری نور صفحات 1-14
    در این تحقیق، سویه هایی از جنس باسیلوس جدا شده از خاکهای قلیایی استان گیلان با توانایی تولید آنزیم پروتئاز غربالگری و شناسایی گردیدند. سپس تولید آنزیم در انواع بسترهای جامد با تغییر فاکتورهای تاثیرگذار در تولید، مورد ارزیابی قرار گرفت. بهترین بستر تولید بستر ترکیبی کاه گندم و سیب زمینی و بهترین شرایط تولید به ترتیب زمان انکوباسیون h 96، محتوی رطوبت اولیه %250 و منبع کربن کمکی گلوکز بود. در میان منابع ازت سولفات آمونیوم بیشترین تاثیر را در افزایش تولید آنزیم داشت. در شرایط بهینه حداکثر تولید آنزیم(U/g 6800) بود.
    کلیدواژگان: پروتئاز قلیایی، باسیلوس، تخمیر در بستر جامد، سیب زمینی و کاه گندم
  • نرگس جعفری دینانی، غلامعلی نادری، نجمه سلطان محمدی صفحات 15-24
    هدف
    این مطالعه به منظور تعیین ظرفیت آنتی اکسیدانی عصاره تهیه شده از برگ های 3 گیاه کنگر، کرفس و رازک که به دو روش سوکسله و خیساندن آماده شده اند انجام شد.
    مواد و روش ها
    پس از تهیه عصاره، میزان فلاونوئید و پلی فنل و فعالیت آنتی اکسیدانی تعیین شدند. فعالیت آنتی اکسیدانی بر اساس متد کمی فسفومولبیدینیوم و بصورت معادل با اسید اسکوربیک و کوئرستین بیان شد.
    نتایج
    بر اساس نتایج بدست آمده ترتیب این 3 گیاه بر اساس میزان ترکیبات فلاونوئید و پلی فنل عبارت است از رازک – کنگر- کرفس و میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی عبارت است از رازک- کرفس- کنگر. مقایسه نتایج روش خیساندن و سوکسله نشان می دهد که در دو گیاه کنگر و کرفس خیساندن موثرتر از سوکسله و در رازک روش سوکسله موثرتر از خیساندن است.
    نتیجه گیری
    نتایج پیشنهاد می کنند که میزان ترکیبات فلاونوئید و پلی فنلیک تنها عامل تاثیرگذار بر میزان فعالیت آنتی اکسیدانی نیستند. همچنین برای استخراج مناسبتر ترکیبات آنتی اکسیدان، تعیین نوع روش عصاره گیری وابسته به گیاه می باشد
    کلیدواژگان: رادیکالهای آزاد، ظرفیت آنتی اکسیدانی، کرفس، کنگر و رازک
  • سجاد جعفری، مینا سعادتی، محمدرضا حسندخت صفحات 25-36
    علف چشمه با نام علمی Nasturtium officinale L. گیاهی چند ساله از تیره ی Brasicaceae است که مصرف خوراکی آن بر میزان گلوکز، کنترل قند، میزان چربی های سرم و بازسازی سلول های بتا در موش های صحرایی دیابتی اثر معنی داری داشته است و خواص ضد دیابتی آن تایید شده است. هدف از این تحقیق معرفی بهترین توده ی علف چشمه ی ایران از نظر ظرفیت بالای پاد اکسایش کل، محتوی فنل و ویتامین ث بالا به صنعت داروسازی و جامعه ی پزشکی می باشد. در این پژوهش تنوع بین پنج جمعیت از علف چشمه های بومی ابران بر اساس ظرفیت پاد اکسایشی کل (با خنثی کردن رادیکال های آزاد تولید شده از ماده ی DPPH)، محتوی فنل کل و مقدار ویتامین ث مورد بررسی قرار گرفت. از بین توده های مورد مطالعه توده ی فشند از استان البرز دارای بیشترین خاصیت پاد اکسایشی (70 میکرو گرم بر میلی لیتر) و توده ی میمه از استان ایلام دارای کمترین خاصیت پاد اکسایشی (375 میکروگرم بر میلی لیتر) بودند. در این آزمایش نشان داده شد که استفاده از رادیکال های آزاد DPPH روش مناسبی برای ارزیابی خاصیت پاد اکسایشی نمونه ی عصاره های متانولی می باشد که بوسیله ی همبستگی مثبت بین داده های حاصل از آزمایش های اندازه گیری فنل تام و اسید آسکوربیک با میزان پاد اکسایش نمونه ها تائید می شود. گیاه علف چشمه دارای ظرفیت پاد اکسایشی بالایی است و علف چشمه های فشند بعنوان بهترین نمونه ها در بین موارد مورد مطالعه از نظر ظرفیت پاد اکسایشی معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: پاد اکسایش، علف چشمه (Nasturtium officinale L، )، IC50، رادیکال های آزاد، ترکیبات فنلی
  • موج خالقی، محمد بکاییان، سعیده سعیدی صفحات 37-46
    از آنجایی که امروزه تعداد باکتری های بیماری زای مقاوم به آنتی بیوتیک های رایج در حال افزایش می باشد، لذا برای کنترل و درمان عفونت های ناشی از میکروبهای مقاوم، کشف عوامل درمانی جدید یک نیاز ضروری می باشد. این مطالعه به منظور بررسی اثر ضد باکتریال عصاره و اسانس مورد علیه سویه های بالینی استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین انجام شده است. 7 نمونه استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین از نواحی حلق و بینی جدا شده. پس بررسی اثر ضد میکروبی عصاره و اسانس گیاه مورد، MIC (حداقل غلظت بازدارندگی) و MBC (حداقل غلظت کشندگی) آنها به روش میکروتیتر پلیت برروی استافیلوکوکوس اورئوس بررسی گردید. نتایج نشان دادند که عصاره و اسانس گیاه مورد در غلظت 5/2 میلی گرم بر میلی لیتر بیشترین اثر مهار کنندگی را داشته در حالی که در غلظت 5 و 10 میلی گرم بر میلی لیتر بیشترین اثر کشندگی را داشته اند.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، خاصیت آنتی باکتریال، مقاومت آنتی بیوتیکی، اسانس، متی سیلین
  • الهه سالار، اختر توسلی، زیبا جم زاده صفحات 47-60
    گیاهان جنس لاله (Tulipa) متعلق به تیره Liliaceae در مناطق معتدله و نواحی نیمه گرمسیری جهان پراکنش دارند. این جنس در حدود 100 گونه دارد که 19 گونه آن از ایران گزارش شده است. با توجه به اینکه شناسایی و تعیین جایگاه و قرابت بین گونه های این جنس با استفاده از صفات ریخت شناسی با پیچیدگی هایی همراه است، لذا در این بررسی دانه گرده 15 گونه متعلق به 21 جمعیت از دو زیر جنس Eriostemones و Tulipa از منظر ریخت شناسی با استفاده از میکروسکوپ های نوری و الکترونی مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفت.
    دانه های گرده متعلق به زیر جنس Eriostemones تک شیاری با تزئینات چروکیده - مخطط [1] بودند، در حالی که دانه گرده در زیر جنس Tulipa، سه شیاره و یا بدون منفذ با تزئینات متفاوت (irregular-regulate، reticulate-striate، fossulate -rugulate، fossulate-granulate، scabrate-granulate) بودند.
    اطلاعات حاصل از مطالعات گرده شناسی تقسیم بندی جنس لاله را به دو زیر جنس Eriostemone s و Tulipa مورد تایید قرار داده، لذا ریخت شناسی گرده می تواند برای جدا سازی بخش ها و زیر جنس های لاله مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ایران، جنس لاله، دانه گرده
  • سعیده کیوانلو، محمد سوداگر صفحات 61-76
    انجماد جنین ماهیان، نیازمند ورود مقادیر و غلظت های مناسبی از مواد ضد انجماد به قسمت های مختلف جنین می باشد. در این مطالعه به منظور بررسی اثر سمیت مواد ضد انجماد، جنین ماهی قره برون (در دو زمان 24 و 48 ساعت پس از لقاح) مورد بررسی قرار گرفت و از متانول، اتیلن گلیکول و 1و2- پروپان دی اول (در غلظت 1 تا 6 مولار)، ساکارز و عسل (در غلظت های 15،10و20 درصد) و پلی ونیل پیرولیدون (با غلظت های 10،5و15 درصد) به عنوان مواد ضد انجماد استفاده گردید. جنین ها در دو زمان 5 و 10 دقیقه در این مواد غوطه ور، سپس آبکشی شدند و تا زمان تفریخ در داخل انکوباتورها قرار گرفتند.نتایج نشان داد در میان مواد ضد انجماد مورد بررسی در این تحقیق، اتیلن گلیکول بیشترین سمیت را داشت. جنین ماهی قره برون غلظت های مختلف متانول را نسبت به اتیلن گلیکول بهتر تحمل کرد. ا و2- پروپان دی اول نسبت به متانول و اتیلن گلیکول در غلظت های مورد استفاده، دارای درصد تفریخ بالاتری بود و جنین ماهی قره برون در هر دو مرحله 24 و 48 ساعت پس از لقاح، حساسیت کمتری نسبت به غلظت های مختلف این ماده از خود نشان داد. با افزایش غلظت و زمان غوطه وری، درصد تفریخ کاهش یافت و با افزایش زمان غوطه وری در تیمار های مربوط به ساکارز و عسل درصد تفریخ افزایش یافت. کاهش درصد تفریخ می تواند در اثر شوک اسمزی، عدم تعادل یونی و یا اثر سمیت مواد ضد انجماد باشد. در نهایت در میان مواد مورد آزمایش در این تحقیق، با پیشرفت روند تکاملی از 24 به 48 ساعت پس از لقاح، حساسیت جنین قره برون نسبت به غلظت های مختلف 1و2- پروپان دی اول و پلی ونیل پیرولیدون کاهش یافت در حالی که، با پیشرفت مراحل تکاملی، حساسیت جنین قره برون نسبت به غلظت های مختلف متانول، اتیلن گلیکول، ساکارز و عسل افزایش یافت و اثرات سمی این مواد بیشتر شد.
    کلیدواژگان: سمیت، مواد ضد انجماد، جنین قره برون، غوطه وری
  • فرانک ماموندادنژاد، روحا کسری کرمانشاهی صفحات 77-84
    الیاف آکریلیک حاوی نانو ذره نقره و تیتانیوم از کومنومر آکریلونیتریل و نانوذره نقره و تیتانیوم ساخته شده و دارای کاربردهایی در زمینه های مختلف مانند نساجی می باشند. خاک یکی از مهمترین زیستگاه های میکروارگانیسم هایی می باشد که نقش اساسی در چرخه عناصر را بر عهده دارند. از مهمترین این میکروارگانیسم ها می توان به ریزوبیوم های موجود در چرخه تثبیت ازت و برخی از باسیلوس ها که با داشتن آنزیم سلولاز در چرخه کربن نقش اساسی را ایفا می کنند، اشاره نمود. در همین راستا در این پژوهش Bacillus sp. و R.cicil در معرض الیاف حاوی نانوذرات نقره و تیتانیوم قرار داده شدند تا اثر ضد میکروبی این الیاف مورد بررسی قرار گیرد. این مطالعه با روش شیک فلاسک انجام شد و در فاصله های زمانی 0و6 و24 ساعت به روش قطره پلیت بر روی پلیت ها جهت شمارش باکتری های زنده توسط شمارش کلنی ها تلقیح گردید.
    نتایج این مطالعه نشان داد که الیاف آکریلیک حاوی نانوذره نقره و تیتانیوم بر روی باکتری های ریزو بیوم و باسیلوس اثر ضد میکروبی داشته است، به طوری که پس از سپری شدن 24 ساعت باعث کاهش 61/72 درصدی میزان رشد R.cicil و09/78 درصدی Bacillus sp. شده است.
    کلیدواژگان: الیاف آکریلیک، نانوذره نقره، باکتری مفید خاک، روش شیک فلاسک
|
  • Pages 1-14
    In this survey، the strains of bacillus sp. isolated from alkali solid with ability to produce alkaline protease were screened and identified. Then the enzyme production was assayed in different production affecting factors. The best solid substrate was combination of wheat straw and potato wastes. Also the best production incubation time، moisture content and co-carbon sources. were 96h، 250% and Glucose respectively. Ammonium sulfate was the best nitrogen source for enzyme production enhancement. The maximum enzyme yield in the upper optimum condition was 6800u/g.
    Keywords: alkaline protease, Bacillus spp, solid state fermentation, potato, wheat straw
  • Pages 15-24
    Introduction
    Free radicals leading to oxidative stress are involved in chronic diseases as cancer، atherosclerosis، diabetes and also aging. Antioxidants are the best way to Combating free radicals and the plants offer a wide range of natural antioxidants.
    Objective
    This study was performed to evaluate of antioxidant activity of extracts of Humulus lupulus، Cynara Scolymus and Kelussia odoratissima that were prepared with soaked and soxhelet method.
    Methods
    After extraction، total phenolic and flavonoid contents and antioxidant activity were estimated. Antioxidant activity is assayed using phosphomolybdenum method and was expressed as the number of equivalents of ascorbic acid and Quercetin.
    Results
    Based on the results، t he relative order of plants according to amount of flavonoid and polyphenol contents is Humulus lupulus - Cynara Scolymus - Kelussia odoratissima and for antioxidant activity is Humulus lupulus - Kelussia odoratissima - Cynara Scolymus. Also، the results show that in Cynara Scolymus and Kelussia odoratissima، soaked method is more effective than soxhelet method whereas in Humulus lupulus، soxhelet is more effective than soaked method.
    Conclusion
    The results suggest that flavonoid and polyphenol contents aren’t the only factors influencing antioxidant activity. Also، for more appropriate extraction of antioxidant components، determination type of extraction method is dependent on type of plant.
    Keywords: Free radicals, antioxidant capacity, Kelussia odoratissima, Cynara Scolymus, Humulus lupulus
  • Pages 25-36
    Watercress (Nasturtium Officinale L.) is a perennial member of the Brassicaceae family. Previously، it has been revealed that oral administration of this plant has a significant effect on diabetic rats and they have also contained the lower level of serum triglyceride indicating the anti-diabetic properties of the plant. The present study was aimed to introduce the best watercress population in terms of the highest antioxidant activity and total phenolic and vitamin C content for application in relevant industries such as pharmaceutical. In this study total phenolic and vitamin C content of different watercress populations were determined and their antioxidant activity was studied using the DPPH method. According to the results، Fashand (Alborz province) and Meimeh (Ilam province) exhibited the highest and the lowest antioxidant activity with the IC50 values of 70. 1 and 375 (µ g/ml)، respectively. The positive correlation observed in this study between the level of phenolic compounds and ascorbic acid and antioxidant activity of tested samples indicates that the use of DPPH free radicals is one appropriate method for evaluation of antioxidant activity of methanol extracts. Watercress has a high level of antioxidant activity and Fashand population may be considered as the population with the highest antioxidant activity among tested populations.
    Keywords: Antioxidant, Watercress (Nasturtium Officinale L.), IC50, Free radicals, Phenolic compounds
  • Pages 37-46
    Since today، the number of pathogenic bacteria that are resistant to common used antibiotics is increasing، therefore، for controlling and treatment of infections that are caused by resistant microbes; discovery of new therapeutic agents is a necessary requirement. The aim of this study was assessment of antimicrobial effects of extract and essential oils of Myrtus communis against methicillin-resistant Staphylococcus aureus. 7 samples of methicillin-resistant Staphylococcus aureus were isolated from nose and throat. After assessment of antibacterial effect of extract and essential oils of Myrtus communis، the MIC and MBC also were studied by microtiterplate. The results showed that the most inhibitor concentration was 2. 5 mg/ml whereas; the most lethal concentration was 5 and 10 mg/ml.
    Keywords: Staphylococcus aureus, extract plant, antibacterial resistant
  • Pages 47-60
    The genus Tulipa (Liliaceae) is distributed through Europe، Asia and North Africa. 100 species are consider ed in this genus، 1 9 species from Iran. As t here are some ambiguity in determination and delimitation of the Tulipa species، the، pollen morphology of the species were studied to be used in their definition. 15 native taxa of the Tulipa belonging to subgenera Eriostemones and Tulipa were studied using Light and Scanning electron microscopy. Pollen grains collected from herbarium specimens in Research Institute of Forests and Rangelands (TARI) and herbarium of pests and disease institute (IRAN)، were acetolysed and prepared for light and scanning electron microscopy. The pollen s w ere mono colpate or three aperturate. Exine in species belonging to subgenus Eriostemones were rugulate-stri a te. In subgenus Tulipa five types of ornamentation were recognized. Differences observed in pollen characters are in agreement with the division of the Tulipa into two subgenus Eriostemones and Tulipa. Palynological characters can be used، helping in dividing of Tulipa into subgenera and sections.
    Keywords: Iran, Tulipa, pollen grain
  • Pages 61-76
    Cryopreservation of fish embryos requires an optimal concentration of cryoprotectants inside all embryo compartments. In order to study the effects of cryoprotectants toxicity، two Persian sturgeon (Acipenser persicus) embryons (24 and 48 h after fertilization) were investigated using Methanol (MeOH)، Ethylen glycol (EG) and 1،2- propandiol (PROH) (1 to 6 M)، sucrose and honey (10،15 and 20%) and polyvinyl pyrolidon (PVP) (5، 10 and 15 %). Embryos were exposed using these cryoprotectants for 5 and 10 min. Embryos were then washed and incubated until hatching. EG was found to be the most toxic cryoprotectant. Persian sturgeon embryos tolerated MeOH better than EG compared to MeOH and EG، 1،2- propandiol gave the highest hatching rate and Persian sturgeon showed lower sensitivity in two embryonic development stage (24 and 48 h after fertilization). The hatching rate decreased with increasing concentration and exposure time in all treatments except sucrose and honey. Reduced hatching rate may be a result of osmotic shock، ionic imbalance or consequence of cryoprotectants toxicity. Finally with the progress of embryonic development among various cryoprotectants، sensitivity decreased in 1،2- propandiol and polyvinyl pyrolidon compared to MeOH، EG، sucrose and honey.
    Keywords: Toxicity, Cryoprotectant, Acipenser persicus embryos, bath method
  • Pages 77-84
    Acrylic fibers contain nano-silver and Nano-TiO2، are made of co-monomer of acrylonitrile. These fibers can be used in many different bases such as loom. Soil is one of the most important habitats of microorganisms which have vital role in different nutrient cycling. Some of these important microorganisms are Rhizobia which play an important role in cycle of nitrogen fixation and some bacilli which have cellulose enzymes and are essential in carbon cycle. In this study، R. cicil and Bacillus sp. were exposed to the acrylic fibers that contain nano-silver and Nano-TiO2، to investigate the effect of these fibers on these bacteria. Shake flask was the method used in this process and in different periods of time (0، 6، 24 hours) the colonies of bacteria were counted by drop plate method. The results showed that after 24 hours acrylic fibers which consist of nano-silver and nano-TiO2، have antibacterial effect on R. cicil and Bacillus sp. and decreased the growth of these bacteria to 72. 61% and 78. 09% respectively.
    Keywords: Acrylic fibers, Nano, silver, Flora bacteria of soil, shake flask method