فهرست مطالب

زیست شناسی کاربردی - سال بیست و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

نشریه زیست شناسی کاربردی
سال بیست و هفتم شماره 1 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زینب جوانمرد، مسعود طبری، فاطمه احمدلو صفحات 5-21
    در این تحقیق، اثر آماده سازی هورمونی روی جوانه زنی بذر و رشد اولیه کاج تهران تحت تنش شوری آزمایش شد. بذور با اسید سالیسیلیک (محلول های0، 5/0، 1 و 2 میلی مولار، به مدت 72 ساعت) تیمار شدند و بعد از آغشتگی به نمک کلرید سدیم (پتانسیل اسمزی 0، 40، 120، 200 و 280 میلی مولار) به مدت 40 روز در ژرمیناتور (دمای 20 درجه) قرار گرفتند. جوانه زنی در بذرهای تیمار نشده در پتانسیل اسمزی بیش از 120 میلی مولار متوقف شد اما در بذرهای تیمار شده تا 280 میلی مولار ادامه یافت. در اغلب سطوح شوری، بیشترین درصد جوانه زنی و قدرت جوانه زنی و در تمام سطوح شوری، بزرگترین اندازه سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر به اسید سالیسیک 1 میلی مولار اختصاص داشت. این یافته ها می رساند که برای نهال کاری کاج الداریکا در خاک شور بهتر است در نهالستان، بذور آن قبل از کاشت با اسید سالیسی لی ک بویژه محلول 1 میلی مولار تیمار شوند.
    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، پتانسیل اسمزی، تنش شوری، شاخص بنیه، قدرت جوانه زنی، کاج الداریکا
  • مژده چله مال دزفول نژاد، خدیجه بیت سیاح، مهرزاد مصباح، ابوالفضل عسگری ساری صفحات 23-34
    در این مطالعه اثر سطوح مختلف ویتامین c بر سیستم ایمنی ماهی Barbus grypus مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور در تاریخ15/2/90 از کارگاه تکثیر و پرورش ماهی ازادگان 300 عدد ماهی با وزن متوسط (2.5 ± 27.5) گرم به صورت کاملا تصادفی به 4 تیمار آزمایشی و یک تیمار کنترل، که هر تیمار در 3 تکرار تقسیم گردید. تیمارها به ترتیب با غلظت های 0،200،400،800،1600 میلی گرم ویتامین c در کیلو گرم جیره به مدت 60 روز و روزانه 2 مرتبه و به میزان %3 وزن بدن تغذیه شدند.
    در انتهای دوره ازهر تیمار 6 قطعه ماهی از طریق ورید ساقه دمی (Caudal vein) خون گیری شد و پارامترهای خون شناسی از جمله شمارش کلی و تفریقی گلبولهای سفید به روش های متداول آزمایشگاهی اندازه گیری گردید از میان فاکتورهای مورد بررسی در شمارش کلی گلبولها از جمله مونوسیت ها، ائوزینوفیل هاو لنفوسیت ها، تفاوت معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد(P≥0.05).
    تعداد گلبولهای سفید و نوتروفیل ها، افزایش معنی داری (در سطح اطمینان 95%) در سایر تیمارها نسبت به گروه شاهد داشتند (P≥0.05).
    کلیدواژگان: ویتامین c، ماهی شیربت، سیستم ایمنی، فاکتورهای خونی
  • فرشته راعی، فرشته افتخار، محمد مهدی فیض آبادی صفحات 35-44
    جدایه های Klebsiella pneumoniae پاتوژن های فرصت طلبی هستند که می توانند عامل مهمی در ایجاد عفونت های جامعه و عفونت های بیمارستانی باشند. برای درمان این عفونت ها اغلب از آنتی بیوتیک های بتالاکتام استفاده می شود و با افزایش مقاومت نسبت به این آنتی بیوتیک ها، عمدتا با ایجاد بتالاکتامازهای وسیع الطیف توسط باکتری، درمان عفونت های حاصل از این میکروارگانیسم با مشکل روبرو شده است. در این پژوهش، 196 جدایه بالینی Klebsiella pneumoniae مورد بررسی قرار گرفتند. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی با روش انتشاراز دیسک تعیین شد و تولید آنزیم های ESBL با روش تاییدی فنوتیپی (Phenotypic Confirmatory Test، PCT) نشان داده شد. حضور ژن های blaTEM، blaSHV، blaCTX-M با استفاده از روش PCR مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین میزان مقاومت به پیپراسیلین (66.3%) و بیشترین حساسیت (100%) به ایمی پنم مشاهده شد. فنوتیپ آنزیم های ESBL در 92 جدایه (46.9%) مشاهده شد. نتایج PCR وجود ژن های blaCTX- M را در160 جدایه (81.6%) blaTEM، را در104 جدایه (53.06%) و blaSHV را در82 جدایه (41.8%) نشان داد. از میان جدایه های تولید کننده ESBL، غالب ترین ژن blaCTX- M بود که در77 جدایه (83.6%) مشاهده شد و بدنبال آن blaTEM در 57 جدایه (61.9%) و blaSHV حامل در43 جدایه (46.7%) یافت شد. علاوه بر آن، 7 جدایه (7.6%) فاقد هر 3 ژن و 24 جدایه (26.08%) حامل هر 3 ژن بودند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که حضور ژن مستلزم بیان آن و ایجاد فنوتیپ ESBL نیست. درمیان جدایه های ادراری K. pneumoniae جمع آوری شده blaCTX- M فراوان ترین آنزیم ESBL بود و blaTEM و blaSHV به ترتیب بعد از آن قرار می گرفتند.
  • مهدی عبداللهی، فرید شکاری صفحات 45-62
    به منظور بررسی اثرات پرایمینگ با سالیسیلیک اسید بر شاخص های فیزیولوژیک گندم، رقم الوند، در شرایط دیر کاشتی و مقایسه آن با کاشت معمول، آزمایشی مزرعه ای در سال زراعی (89- 1388) به اجرا در آمد. در این آزمایش اثرات 7 سطح پرایمینگ بذر با سالیسیلیک اسید شامل شاهد (بذر تیمار نشده)، 400، 800، 1200، 1600، 2000 و 2400 میکرومولار، در دو تاریخ کاشت معمول در منطقه (اول آبان) و کاشت دیر هنگام (اول آذر) بررسی گردید. نتایج نشان داد که اثر پرایمینگ با سالیسیلیک اسید بر شاخص سطح برگ، وزن خشک (بوته، ساقه، طوقه، سنبله و برگ)، پایداری غشاء، محتوای نسبی آب، دمای کانوپی و عملکرد دانه معنی دار بود. بالاترین وزن خشک (بوته، طوقه و برگ)، عملکرد دانه و کمترین میزان نشت الکترولیت در غلظت 1200 میکرومولار سالیسیلیک اسید مشاهده گردید. کاربرد سالیسیلیک اسید موجب بهبود وضعیت آبی گیاه و افزایش مقدار محتوای نسبی آب و همچنین افزایش سطح برگ و شاخص سطح برگ گردید. در مقابل، دمای کانوپی در گیاهان تیمار شده بطور معنی داری پاین تر از گیاهان شاهد بود. کاهش دمای برگ نشان دهنده گشودگی بیشتر روزنه و تعرق بیشتر به دلیل بهبود وضعیت آب گیاه می تواند باشد. به نظر می رسد کاهش میزان نشت الکترولیت و همچنین افزایش سطح برگ و میزان فتوسنتز گیاه موجبات افزایش تولید بیوماس و ماده خشک گیاهی را فراهم آورده است.
  • تراب قنبری، رحیم عبدی، محمود بهمنی، رضوان الله کاظمی، احمد سواری صفحات 63-78
    مطالعه حاضر جهت رشد و نمو تکاملی بافت غضروف در تاسماهی ایرانی انجام پذیرفت. برای این منظور70قطعه تاسماهی ایرانی (Acipenser persicus) در سال 1389 شامل مراحل قبل از جذب کیسه زرده(2 و 6روزه)،مرحلهبعد از جذب کیسه زرده(9 روزه)،قبل از رهاسازی (40روزه)، زمان رهاسازی (70روزه)، یکساله و چهار ساله از کارگاه تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری شهید بهشتی و شهید عباسپور رشت تهیه گردید. برای این منظوردر مراحل لاروی نمونه ها به طور کامل و در سنین بالاتر نمونه های 5 میلی متری از غضروف ستون فقرات و باله پشتی تهیه و جهت فیکس شدن درمحلول بوئن قرار داده و به آزمایشگاه بافت شناسی انیستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری دکتر دادمان رشت منتقل شدند. پس از انجام مراحل روتین پاساژ بافت در نهایت از بلوکهای پارافینیبرشهایی به ضخامت 6میکرون تهیه وبرای رنگ آمیزی مقاطع بافتی از روش هماتوکسیلین-ائوزین، سافرانین O- و ورهوف استفاده گردید. پس از تهیه فتومیکروگرافهای لازم شاخص های مورفوسیتولوژی بافت غضروف، تغییرات تعداد گروه های ایزوژنیک با استفاده از نرم افزار Biocom و برحسب واحد میکرومتر با استفاده از ده میدان میکروسکوپی محاسبه و ثبت گردید. نتایج حاصل از مطالعات میکروسکوپ نوری همه نمونه ها و الکترونی نمونه های اخذ شده از بافت غضروف تاسماهی ایرانی چهار ساله حاکی از آن بود که در تاسماهی ایرانی بافت غضروف از پریکوندریوم، کندروبلاست و کندروسیت تشکیل شده است. در شمارش و اندازه گیری مساحت سلول های غضروفی، افزایش تدریجی مساحت و کاهش تعداد سلولها با افزایش سن مشاهده گردید. همچنین مشخص گردید که در تاسماهی ایرانی غضروف ستون فقرات از نوع شفاف (Hyaline cartilage) و غضروف باله پشتی از نوع الاستیک (E lastic cartilage) می باشد.
    کلیدواژگان: رشد و نمو تکاملی، غضروف، تاسماهی ایران
  • پرشیا محمدزاده، شهلا جمیلی صفحات 79-96
    فلزات سنگین از جمله سرب از آلاینده های مخرب محیط زیست می باشند و می توانند اثرات بسیار نامطلوبی بر بافت های بدن موجودات زنده داشته باشند. در این تحقیق اثر نیترات سرب بر برخی از بافت های ماهی کلمه Rutilus rutilus caspius مورد بررسی قرار گرفت و به همین منظور تاثیر این آلاینده در غلظت های مختلف بر روی این ماهی در شرایط آزمایشگاهی برای مشاهده میزان تغییرات بافتی بررسی شد. نمونه ها در آکواریوم در معرض غلظت های1/0، 2/0، 4/0 میلی گرم بر لیتر نیترات سرب به مدت 46، 96، 144، 168، ساعت قرار داده شدند. سپس بافت های کبد و آبشش آن ها جهت تعیین آسیب های بافتی از بدن جدا شدند. اسلایدهای آماده شده پس از رنگ آمیزی با عدسی 10 و 40 میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند. تغییرات هیستوپاتولوژیک در کبد عبارت بودند از: اتساع سینوزوییدی، واکووله ن، پرخونی وخونریزی، هسته، نکروز هپاتوسیت ها، تجمع ین ای ملانوماکروفا و اسیدوفیلیک ا،هجوم لنفوسیتهاونکروز کانونی مشاهده شد و در آبشش ضایعاتی همچون: ادم، فیلامنت ولاملای ثانویه، نکروز سلولی، هایپرتروفی وهایپرپلازی، پرخونی وخونریزی، هجوم سلولهای آماسی، چسبندگی در لاملای ثانویه،تجمع موکوس، تلانژیکتازی، دیسپلازی ومتاپلازی سلول های پوششی به سلول های موکوسی یا مخاطی آب شش و حالت چماقی شدن به صورت دیستال در لاملای ثانویه مشاهده شد هر چه غلظت آلاینده بیشتر باشد این ضایعات شدیدتر شده به این صورت که در غلظت 1/0میلی گرم بر لیتر سرب حداقل آسیب بافتی مشاهده شد ولی با افزایش زمان در غلظت های 1/0، 2/0، 4/0 میلی گرم بر لیتر سرب حداکثر آسیب بافتی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: نیترات سرب، ماهی کلمه، بافت کبد، بافت آبشش
  • رویا معلم، سعید افشارزاده، غلامرضا بلالی، سید جمال صاحبی، شبنم عباسی صفحات 97-115
    با توجه کمبود اطلاعات درباره جنس Potamogeton در ایران و نیز با توجه به پراکنش گسترده آن در اکوسیستم های آبی کشور، جمعیت های این جنس در اکوسیستم های مختلف اصفهان و چهار محال و بختیاری در طول رودخانه زاینده رود از نظر ریخت شناسی مورد بررسی قرارگرفت، برای این منظور نمونه برداری از 19 جمعیت این جنس انجام گرفت. در طی این مطالعه 6 گونه ی، P. nodosus pusillus، P. perfoliatus، P. pectinatus، P. lucens، P.amblyphyllus P. با استفاده از منابع معتبر شناسابی شد که برای اولین بار از این مناطق گزارش می گردد. با استفاده از منابع معتبر تعداد 46 صفت کیفی و کمی موثر در شناسائی این جنس، انتخاب شد. روابط بین گونه ای جنس با رسم دندروگرام مشخص گردید.
    کلیدواژگان: ارهنگ آبی، P، nodosus، P، pusillus، P، perfoliatus، P، pectinatus، P، lucens P، amblyphyllus، گیاهان آبزی
|
  • Pages 5-21
    In this investigation effect of hormonal preparation on seed germination and early growth of Pinus eldarica Medw. under salinity stress was examined. The seeds were treated with salicylic acid (0 (control)، 0/5، 1 and 2 mM، 72 hours) and following the imbibing to NaCl (0، 40، 120، 200 and 280 mM) placed in germinator (20°C) for 40 days. Germination in non-treated seeds was ceased in osmotic potentials >120 mM but it continued to 280 mM osmotic potential in treated seeds. In most salinity levels the greatest seed germination and germination energy، and in all salinity levels، the maximum of germination speed and vigor index allocated to 1 mM salicylic acid. These findings imply that for plantation of P. eldarica on saline soils it is better that the seeds before sowing in nurseries، with salicylic acid، particularly with 1 mM solution are treated
    Keywords: Germination Energy, Osmotic Potential, Pinus eldarica, Salicylic Acid, Salinity Stress, Seed Vigor Index
  • Pages 23-34
    This study was conducted in order to characterize the effect of different levels of dietary vitamin C on the immune system of Barbuas grypus. For this purpose 300 Barbuas grypus were divided into 15 groups (5 treatments mouseover=«function onmouseover() {msoCommentShow (''_anchor_1''،''_com_1'')}» onmouseout=«function onmouseout() {msoCommentHide (''_com_1'')}» href= «#_msocom_1» > [b1] each with 3 replicate). Five levels of vitamin C (0، 200، 400،800،1600 mg kg-1 diet) and their combination were used to prepare five experimental diets. The fish were fed 3% of their wet body weight /day for a 60 days period. Blood samples were obtained from six fish of each tank at the end of experiment and following parameters were measured: white blood cell count (WBC (and leucocytes differential count. According to the results، a significant increased was observed in the white blood cell count between treatments compared to the control group(p≤0. 05). The results of differential count of leucocytes revealed significant differences in nuetrophils between treatments compared to control group (p≤0. 05)، and the low number was recorded in control group.
    Keywords: Vitamin c, Barbus grypus, Hematological Parameters, Immune System
  • Pages 35-44
    Klebsiella pneumoniae is an opportunistic pathogen that causes a significant proportion of community and hospital acquired infections. Among the antibiotic classes، β -lactams are often used for treatment of these infections. However، bacterial resistance has developed mostly due to the production of a variety of β-lactamases، especially the extended-spectrum β-lactamases (ESBL). In this research، one hundred and ninety six K. pneumoniae isolates were collected from Imam Hussein Hospital in Tehran during 2008-2012. Antibiotic susceptibility was determined by disc diffusion and extended-spectrum β-lactamase production was shown by the phenotypic confirmatory test. Carriage of blaSHV، blaTEM and blaCTX-M genes was detected by PCR and specific primers. ESBL production was examined in relation to the presence of blaSHV، blaTEM and blaCTX-M genes. Overall، 160 isolates (81. 6 %) carried blaCTX-M، 104 (53. 06 %) had blaTEM and 82 (41. 8%) harbored the blaSHV genes. ESBL production was observed in 92 isolates (46. 9%) of which، 77 (83. 6 %) harbored blaCTX-M، 57 (61. 9 %) had blaTEM and 43 (46. 7%) carried blaSHV. Finally، 7 (7. 6 %) did not harbour any of the 3 genes and 24 (26. 08%) carried all three. Our results show that gene carriage does not necessarily account for its expression and ESBL phenotype. In addition، the presence of blaCTX -M was dominant in our urinary Klebsiella pneumoniae isolates followed by blaTEM and blaSHV.
    Keywords: Klebsiella pneumoniae, blaTEM, blaSHV, blaCTX, M, extended, spectrums β–lactamases, ESBL
  • Pages 45-62
    wheat، cv. Alvand، under late sowing condition and comparison with conventional sowing date was investigated in a field experiment in 2009-2010. The factors were seven levels of priming by SA، including control or untreated seeds، 400، 800، 1200، 1600، 2000 and 2400 µM SA and two sowing dates including conventional sowing date (23 October) and late sowing (22 November). Results showed that priming with SA had signifi The effects of seed priming by salicylic acid (SA) on some physiological traits of cant effects on leaf area index، plant dry weight (total، stem، crown، spikelet and leaf)، membrane stability، relative water content، canopy temperature and seed yield. The highest dry weight) total، crown and leaf)، seed yield and the lowest concentration of electrolyte leakage were found in 1200 µM salicylic acid. Application of SA improved plant water status and relative water content and leaf area index. On the other hand، canopy temperature in treated plants was significantly lower than control plants. Reduction in leaf temperature indicates that there is more transpiration and stomatal extension in SA treated plants because of plant water status improvement. Reduction in electrolyte leakage and increment in leaf area and photosynthesis led to increase in biomass and plant dry matter.
    Keywords: Late sowing, Leaf temperature, Membrane stability, Priming, Relative water content, Salicylic acid
  • Pages 63-78
    This study was done for ontogeny of tissue of vertebral column and dorsal fin inPersian sturgeon. So 70 Persian sturgeon in 1389 year include of before atractive yolk sac (2 and 6 days old)، afteratractive yolk sac (9 day old)، before release (40 day old)، release (70 day olds)، one and four years old after preperation from، Dr. Dadman international sturgeon research institute of Rasht، fixed in bouen fixative. Then rutin histological stages were done and parafin blocks were cut at 6 microne. For histological studies slides were stained with H&E، Safranin-O and Verhoff. Samples of larval stage fixed in fixative completely but 5 mm cartilage of dorsal fin and vertebral column cut in upper age. After preperation of Necessary photomicrographs، index of morphocytology، changes in number of isogenic groups Was recorded with use of Biocon soft ware in 10 microscopic squars. Microscopic studies showed in Persian sturgeon cartilage tissue was made of Perichondrium، Chondroblast and Chondrocyte. In numeration and measurement of area of cartilage cells، decrease in area but number of cells redused. Determining of chondroblasts، chondrocytes and isogenous groups showed that in Persian sturgeon cartilage of vertebral column was hyaline، but elastic in dorsal fin.
    Keywords: ontogeny, cartilage, Persian sturgeon
  • Pages 79-96
    Lead (Pb) is one of the destructive and harmful pollutants and it could have undesirable impact on tissues of organisms. In this study، the effect of various concentrations of Lead on liver and gill tissues were examined. The fingerling Rutilus rutilus were prepared and transferred to laboratory. After keeping the samples in aquarium، they were exposed to concentrations of 0. 1، 0. 2 and 0. 4 mg/l Lead for 48، 96، 144 and 168 hours. At mentioned times، samples were removed from control and treatment aquariums then liver and gill tissues were extracted for damage determination. After staining، prepared slides were studied with magnification of 10 x and 40 x by optical microscope. In damaged tissues، Sinusoidal dilation، Vacuolization، Congestion، Hemorrhage، Nuclear piknosis، Hepatocytes necrosis، Hemosiderin accumulation in melanomacrophage cells and cellular acidophilic changes، Lymphocytic infiltration and focal necrosis of liver and gill، Mucosal hyperplasia، Secondary lamella and filaments edema، Pillar cells necrosis، Chloride cells necrosis، Congestion، Hemorrhage، Inflammatory cells infiltration، Hyperplasia، Hypertrophy، Secondary lamella adhesion، Mucosa accumulation، telangiectasia، Epithelial cells dysplasia and metaplasia to mucosal cells and Distal clubbing in secondary lamella were demonstrated (were observed). The results showed that، when the concentration of Lead Nitrate was increased more severe damages occurred. At 0. 1 mg/l Lead، minimum tissue damages were observed، but with increasing time in 0. 2 and 0. 4 mg/l Lead maximum tissue injuries were found.
    Keywords: PbNO3, Rutilus rutilus, Liver, Gills Tissues
  • Pages 97-115
    Due to the lack of knowledge about the species of Potamogeton throughout the country and their wide distribution in aquatic ecosystems، morphological study in the populations of this genus took place in different geographical locations in the province of Isfahan and chaharmahale bakhtiary along the Zayande-Rood River. For this purpose، sampling of 19 populations was done. During this study 6 species P. nodosus، P. pusillus P. perfoliatus، P. pectinatus، P. lucens، P. amblyphyllus were identified by credible resources that has been reported for the first time in this regions. Using credible resources 46 qualitative and quantitative characters was selected. Interspecific relationships were determined by drawing the dendrogram.
    Keywords: Pondweed, P. nodosus, P. pusillus, P. perfoliatus, P. pectinatus, P. lucens, P.amblyphyllus, Aquatic plants