فهرست مطالب

مجله فناوری اطلاعات در طراحی مهندسی
سال دوم شماره 2 (تابستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/05/05
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا قاضی، اسماعیل قدیریان صفحه 1
    به کارگیری تولید پراکنده (DG) در شبکه های توزیع، یکی از پیامدهای مقررات زدایی سیستم های قدرت جدید است. تغییر مقررات و همچنین پیشرفت در تکنولوژی (DG) زمینه را برای توسعه این تولید در برابر تولید متمرکز، مساعد نموده است. با توجه به مقررات اعمال شده در زمینه تعرفه ها و وجود رقابت، طراحی دقیق سیستم توزیع و اجتناب از سرمایه گذاری اضافی را ضروری نموده است. در تحقیقات گذشته در این زمینه، غالبا سرمایه گذاری با هدف حداکثرسازی سود دارنده شبکه، انجام گرفته است و از طرف دیگر، از بین تکنولوژی های مختلف تولید پراکنده، فقط یک نوع تکنولوژی مدنظر قرار گرفته است و اثر تکنولوژی های مختلف توام با یکدیگر، در بهینه سازی در نظر گرفته نشده است. طرح جایابیDG از دیدگاه شرکت های توزیع، مشترکین و رگولاتور، قابل بررسی است. بدیهی است که مشترک یا شرکت توزیع در احداث تولید پراکنده هریک حداکثر سود خود را مد نظر قرار می دهند؛ لیکن از دید رگولاتور طرحی که منافع هردو را تامین نماید، مناسب تر است. در این مقاله به منظور سرمایه گذاری درنصب واحد های تولید پراکنده (DG)، در شبکه توزیع، یک روش جدید ارائه شده است که در آن علاوه بر منافع مشترک، سود شرکت مد نظر قرار گرفته است. منافع مشترک از طریق تامین تمام یا بخشی از مصرف مورد نیاز از DG به جای شبکه و منافع شرکت با کاهش تلفات حاصل خواهد شد. هردو تابع تحت عنوان رفاه اجتماعی، ماکزیمم شده است. لازم به ذکر است اثر تکنولوژی های مختلف بررسی شده و تکنولوژی های مناسب، انتخاب می شوند. روش بهینه سازی به کار برده شده در این مقاله، الگوریتم ژنتیک (GA) می باشد که با انعطاف پذیری بالا در مدلسازی قیود پیچیده، یک بهینه سراسری را در اختیار ما قرار می دهد.
    کلیدواژگان: تولید پراکنده (DG)، رفاه اجتماعی، الگوریتم ژنتیک (GA)، شبکه های توزیع
  • سپهر سلطانی، رضا قاضی، ناصر پریز صفحه 15
    عوامل غیر خطی، سبب ایجاد تداخل های غیر خطی میان مودهای خطی سیستم می شوند و در نتیجه نقش بسیار مهمی در پیچیده سازی رفتار سیستم های قدرت به خصوص سیستم های قدرت تحت استرس را دارند. در این مقاله ضمن مرور مختصری بر روش های تحلیل سیستم های غیر خطی مرسوم، هم چون روش مودال خطی، روش شکل نرمال و روش سری مودال، به بررسی دقت پاسخ تقریبی آن ها می پردازیم. برای این منظور، نتایج شبیه سازی هر یک از روش های مذکور را در یک سیستم قدرت در حضور UPFC با استفاده از محاسبه معیار مشابهت، مورد بررسی قرار می دهیم. نتایج حاصله نشان داد، روش سری مودال در تمام شرایط، عملکرد بسیار بهتری نسبت به سایر روش های مرسوم تحلیل رفتار سیستم های غیر خطی دارد.
    کلیدواژگان: مودال خطی، نرمال فرم، سری مودال، معیار مشابهت، UPFC
  • عباسعلی قزل سوفلو، محمدرضا جعفرزاده صفحه 27
    امواج تیز در کانال های باز از تغییر ناگهانی در عمق و سرعت جریان حاصل می شوند. حل کننده های ریمن با سود جستن از نظریه مشخصه ها، بدون ساده سازی معادلات حاکم، به شکل مطلوبی قادر به شبیه سازی ناپیوستگی ها از جمله امواج تیز می باشند. اگر موقعیت و مشخصات امواج با زمان تغییر پیدا کند، به عبارت دیگر موج متحرک باشد، به آن «موج تیز پویا» گفته می شود. به عنوان مثال امواج ناشی از شکست سد و یا باز و بسته شدن ناگهانی دریچه ها که به واسطه تیزی پیشانی موج به عنوان امواج تیز پویا طبقه بندی می شوند. درصورتی که موقعیت و مشخصات موج پس از دائمی شدن جریان نسبتا ثابت باقی بماند «موج ایستا» نامیده می شود. بنابراین پرش هیدرولیکی و امواج تولید شده در تبدیل ها و یا در اثر وجود مانع عرضی در مسیر جریان در جریان های فوق بحرانی در دسته امواج تیز ایستا قرار می گیرند. در این مقاله از حل کننده تقریبی ریمن به روش Roe برای شبیه سازی رفتار امواج تیز ایستا و پویا در جریان آب های کم عمق در یک و دو بعد، در کانال های باز استفاده شده است. در این راه از بعضی مسائل، با وجود حل تحلیلی آن ها، برای ارزشیابی و تصدیق نتایج استفاده شده است. با مقایسه نتایج عددی با برخی حل تحلیلی برخی مسائل می توان نتیجه گرفت که مدل عددی Roe به خوبی قادر به شبیه سازی یک و دو بعدی امواج تیز ایستا و پویا در جریان آب های کم عمق را داراست.
    کلیدواژگان: جریان آب های کم عمق، حل کننده های ریمن، روش Roe، ناپیوستگی، امواج تیز
  • زینب سادات دستغیب، مرتضی خادمی، اسد عازمی، مهنوش شجیعی، مهناز اروانه، حسین قلی زاده، وحید رضا سبزواری صفحه 41
    پدیده ری انتری (Reentry) زمانی رخ می دهد که پالسی الکتریکی، درون یک مسیر بسته و کوتاه از بافت قلب و خارج از مسیر اصلی هدایت، گرفتار شده و در آن حرکت کند. در این حالت فرکانس ضربان سلولهای درون این مسیر بالا رفته به طوریکه سبب تولید آریتمی های خطرناک تاکیکاردی و فیبریلاسیون می گردد. از آنجایی که یکی از عوامل مهم تولید این پدیده تغییر در میزان مسدود شدن هدایتهای یونی کانالهای مختلف سلولهای قلب است، شناسایی و بررسی اثر کیفی و کمی درجه هدایت کانالهای مختلف یونی در تشخیص و درمان این پدیده مضر بسیار سودمند به نظر می رسد. در این مقاله روشی قابل پیاده سازی و جدید جهت مقابله با این پدیده وکنترل آن از نقطه نظر اصلاح میزان هدایتهای یونی سلولها ارائه شده است. در اینجا با استفاده از مدلLuo – Rudy ابتدا به تولید حلقه ای یک بعدی از سلولها که شبیه سازی کننده پدیده ری انتری باشد پرداخته و سپس با استفاده از الگوریتم ژنتیک، کلیه هدایتهای یونی شناسایی می گردد. همچنین اثر تک تک هدایتهای یونی در پایدارسازی و ناپایدارسازی موج ری انتری بررسی شده و مقایسه ای بین کانالهای مختلف یونی از نقطه نظر درجه خطرناکی آنها انجام می گردد. نتایج نشان می دهد که افزایش هدایت یونهای کلسیم و سپس سدیم و کاهش هدایت یونهای پتاسیم کمک کننده در جهت از بین بردن ری انتری و افزایش هدایت یونهای پتاسیم و نیز کاهش هدایت یونهای کلسیم و سپس سدیم تقویت کننده پدیده ری انتری می باشد.
    کلیدواژگان: ری انتری، شناسایی هدایتهای یونی، آریتمی، الگوریتم ژنتیک، دسته بندی هدایتهای یونی
  • مهدی یعقوبی، محمد حائری صفحه 65
    روش های پایدارسازی در کنترل کننده های پیش بین خطی عموما متکی بر سه روش کنترل با افق های کنترل و پیش بین بزرگ (ایده برگرفته از کنترل بهینه)، کنترل با محدودیت انتهایی و کنترل بر اساس خاصیت پایدارساز بودن کنترل کننده های پیش بین می باشد. در این مقاله راه حلی جهت بهبود روش های مطرح شده در دسته دوم ارائه شده که ایراد آنها را در کنترل برخی از فرآیندهای ناپایدار با قطب های ناپایدار تکراری و احیانا غیر حداقل فاز را برطرف می سازد. در این نوع از فرآیندها چون پاسخ پله واحد تغییرات گسترده ای دارد ماتریس دینامیک به ازای افق های پیش بین بالا به تکین بودن نزدیک شده و کاربرد قضیه های مطرح شده را بی ثمر می کند. راه حل ارائه شده در این مقاله مبتنی بر اضافه کردن تغییرات خطا علاوه بر خود آن در تابع هزینه کنترل کننده GPC به همراه تنظیم ضرایب وزنی تابع هزینه می باشد. با پیاده سازی این روش بر روی یک سیستم عملی (Stewart Platform) که تابع انتقال حلقه باز آن علاوه بر تعدادی قطب و صفر پایدار دارای 6 قطب و 5 صفر ناپایدار است، عملکرد آن مورد ارزیابی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: پایداری، تغییرات خطا، کنترل کننده پیش بین، Stewart Platform، GPC
  • رضا درخشانی، علی مهرابی، زینب باغفلکی صفحه 79
    هدف اصلی از این مطالعه، تعیین ارتباط بین عناصر ساختاری موثر و پتانسیل یابی مس در چهارگوش 1:100000 چهارگنبد می باشد. منطقه مورد مطالعه در بخش جنوبی کمربند آتشفشانی- رسوبی ایران مرکزی در نقشه 1:250000 سیرجان قرار دارد. بدلیل حضور کانسارهای مس پورفیری و رگه ای شناخته شده در این منطقه، از جمله کانسارهای کوه پنج و چهارگنبد، این منطقه به عنوان یک منطقه آزمایشی برای بررسی کاربرد روش های دورسنجی و سیستم اطلاعات جغرافیایی انتخاب شد. در این بررسی ابتدا عوامل و پارامترهای موثر در کانه زائی مس معرفی گردید و علت انتخاب هر پارامتر و نقش موثر آن در کانه زائی بررسی شد. بر این اساس پارامترها و عوامل موثر با توجه به مهیا بودن داده ها، مشخص گردیدند. این پارامترها به طور خلاصه شامل نواحی آلتراسیون هیدروترمال، شکستگی ها، توده های نفوذی، مراکز و حواشی نفوذی ها و لیتولوژی منطقه می باشند. سپس ارتباط مکانی بین پارامترهای مشخص شده و کانه زائی مس از روش وزنهای نشانگر به طور کمی اندازه گیری و تعیین شد. بر این اساس بیشترین ارتباط بین اندیسهای معدنی و پورفیری های مس با شکستگی ها، حواشی توده های نفوذی و مرکز نفوذی ها به ترتیب در فواصل 1 کیلومتری، 5/1 کیلومتری و 1 کیلومتری به دست آمد. پس از آن با استفاده از روش منطق فازی و بر اساس نتایج به دست آمده از روش وزنهای نشانگر، اقدام به تعیین مناطق با پتانسیل مناسب نموده و منطقه مورد مطالعه به چهار منطقه خوب، متوسط، ضعیف و نامناسب از لحاظ پتانسیل مس پورفیری تقسیم گردید.
    کلیدواژگان: مس پورفیری، تعیین ارتباط، منطق فازی، روش وزن های نشانگر، سنجش از دور
  • فرهاد خام چین مقدم، فرهاد خام چین مقدم، حجت رضایی پژند صفحه 93
    اقلیم بندی به معنای مشخص کردن نواحی همگن از نظر اقلیم شناسی است. بدین منظور متخصصین مختلف از دیر باز به این موضوع پرداخته و روش های متعددی ارائه نموده اند. دومارتن یکی از روش های معروف در این زمینه است. این روش بر اساس دو عامل دما و بارش سالانه مبادرت به اقلیم بندی می کند. اقلیم بندی یا مشخص کردن ناحیه های همگن در بررسی دما، بارش، باد، سیلاب، رواناب و سایر پدیده های آب و هواشناسی مورد نیاز است، زیرا این پدیده ها را در صورتی می توان تحلیل کرد که همگی مربوط به یک منطقه همگن باشند. یعنی رفتار احتمالی آنها از یک الگوی مادر پیروی کند. امروزه روش های دقیق تری برای مشخص کردن ناحیه های همگن با پایه ریاضی ابداع شده است. روش گشتاورهای خطی و آزمون های تشخیص نواحی همگن یکی از روش های قدرتمند در این زمینه است. روش گشتاورهای خطی برای تک تک پدیده ها قابل استفاده است. در حالیکه روش های سنتی اقلیم بندی از چند پدیده خاص استفاده می کند. کلیه ایستگاه های هواشناسی کشور که دو عامل بارش و دما را اندازه می گیرند انتخاب و به روش دومارتن اقلیم بندی شده اند. سپس، همگنی و همنوائی نواحی حاصل نیز به کمک روش گشتاورهای خطی و آزمون های مربوط بررسی شده اند. نتیجه پایانی مؤید این است که روش دومارتن دقیق نیست و به کارگیری آن در ایجاد مناطق همگن توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: دومارتن، اقلیم بندی، گشتاورهای خطی، ایران
  • محمد امین باغچه سرا، حسین عبدی زاده، حمیدرضا بهاروندی صفحه 105
    در این پژوهش، کامپوزیت Al/ZrO2 به روش گردابی تهیه گردید. ذرات ZrO2 به قطر میانگین 79/0 میکرون به مذاب آلیاژ Al-356 افزوده گردید و ریخته گری در در قالب فلزی انجام شد. تاثیر پارامترهای درصد حجمی ذرات ZrO2 و دماهای مختلف ذوب ریزی، بر استحکام کششی کامپوزیت ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج، نشان دهنده افزایش استحکام کششی نمونه های کامپوزیتی نسبت به زمینه می باشد. بالاترین استحکام کششی در نمونه ای با 15% حجمی ZrO2 و دمای بار ریزی 750، معادل 232 مگاپاسکال به دست آمد، که نسبت به فلز زمینه حدود 60% افزایش داشته است. هم چنین با بررسی سطوح، شکست ایجاد شده در نمونه های کامپوزیتی Al-ZrO2، شکست از نوع ترد تشخیص داده شد و معین گردید با افزایش پارامترهای مذکور (درصد حجمی ZrO2 و دمای ذوب ریزی) شکست کاملا ترد می باشد.
    کلیدواژگان: ZrO2، کامپوزیت زمینه آلومینیومی، ریخته گری گردابی، استحکام کششی، سطوح شکست
|
  • Reza Ghazi, Esmaeel Ghadirian Page 1
    Application of the distributed generation (DG) is a direct consequence of deregulation of modern power networks. Regulatory changes and advances in DG technologies have led utilities to consider these technologies as alternative to central generation. With regard to regulations imposed by tariff and also the market competition, the exact planning of distribution networks to avoid overinvestment is quite necessary. Most of the studies in this field which were carried out in the past are concerned with investments aiming to maximize the investors’ benefits. In addition, the impact of various DG technologies has not been considered in the planning procedure. Each investment planning for DG can be assessed from the viewpoint of distribution companies, regulatory entities or consumers. It is obvious that both the distribution companies and consumers regard their own benefits, whereas the regulator will prefer only those plans which benefit both parties. In this paper, a new approach is presented for DG investment in distribution network in which the benefits of both entities are taken into account. The benefits for utility are provided through system loss reduction while for consumers via purchasing energy from DG instead of grid. These objectives are described as social welfare and its maximization is our main goal in this paper. Furthermore, the impact of DG technologies is considered and the best one is selected. The genetic algorithm (GA) is employed to solve this optimization problem since it can provide the global solution by its inherent capability in modeling the complex constraints.
  • Sepehr Soltani, Reza Ghazi Page 15
    The non-linear factors will create the nonlinear interaction between linear modes; therefore, it has very important effects on increasing the complexity behavior of power systems under stressed condition. This paper, after a brief review of non-linear typical analysis methods, i.e. linear modal method, normal form method and modal series method, surveys the approximate solutions obtained via these methods. To do so, we analyze proximity measure of the simulation results of different methods calculated in the power system with Unified Power Flow Controller (UPFC). The results show that the modal series method is more useful than other typical methods in analyzing the nonlinear systems.
  • Abbasali Ghezelsoflo, Mohammad Reza Jafarzadeh Page 27
    The present paper endeavors to simulate the behavior of some produced stationary and dynamic shocks, in open channels. Normally, any disturbance in the course of supercritical or high-velocity flow may result in the generation of a series of shocks. The numerical simulation of shallow flows in the presence of such discontinuities is rather difficult via the conventional methods. The shocks and the bores may be divided into two main groups of stationary and dynamic shocks. In the stationary shocks, the shock location does not vary with time, such as hydraulic jump. In this paper, we employed the second order Roe-TVD scheme for the numerical simulation of shallow flows both in one and two dimensions. The numerical results are then compared with the experiments and the available analytical solutions. It may be deduced that, the scheme of Roe-TVD is a robust method for the simulation of complicated shocks in shallow water flows.
  • Morteza Khademi, Asad Azemi, Mahnoosh Shajiee, Mahnaz Arvaneh, Hossein Gholizade, Vahid Reza Sabzevari Page 41
    Reentry occur when an electrical impulse travels in a circle within the heart rather than moving outward and then stopping. Since one of the important factors in reentry is the change that happens in the ionic conductance parameters of heart cells identification and evaluation of changes in conductance parameters is necessary and valuable in detection and treatment of this harmful phenomenon. In this paper a new and practical method is proposed to tackle and control this phenomenon. The employed methodology involves using a detailed Luo-Rudy model for modeling ventricular myocardium cells and construction of a one-dimensional ring for reentry simulations. Next by using Genetic Algorithm we identify the unknown parameters. The effects of all ionic parameters in stabilizing and destabilizing of reentry wave is also considered and a comparison is done between different ionic channels in order to see their effects. Results show that an increase in calcium and then sodium ionic conduction and a decrease in potassium ionic conduction are good for destabilizing of reentry but a decrease in calcium and then sodium ionic conduction and an increase in potassium ionic conduction are pro-arrhythmic and stabilize the reentry wave.
  • Mohammad Haeri Page 65
    Three methods are discussed for stabilizing Linear Predictive Controller: Infinite Horizon Control (based on Optimal Control), Finite Horizon Control with end-point constraint, and in the third approach, at first the process is stabilized and then controller is designed. In this paper, a new method based on Finite Horizon Control with end-point constraint is proposed; it enables us to control some processes with repetitive unstable pole (Minimum or Non-minimum phase) that can’t be stabilized with existing methods. In these processes, step response has a variety range and the dynamic matrix for long prediction horizon is singular and then existing method fails to have a stable process. We modify the cost function of GPC Controller by adding terms to penalize error variations as well error and adjust these parameters. We have examined the method described for a practical system (Stewart Platform) with 6 unstable poles and 5 unstable zeros.
  • Reza Derakhshani, Ali Mehrabi, Zeinab Baghfalaki Page 79
    The main purpose of this study is to determine the relationship between effective structural elements and copper potential in 1:100000 scaled map of Chahargonbad area. The study area located in southern part of central Iranian volcano-sedimentary belt, mapped in 1:250000 scaled geological map of Sirjan. Because of the presence of some known porphyry and vein copper deposits in this region, such as Chahargonbad and Kouhpanj deposits, this area is selected as a test region for surveying the application of remote sensing, geophysical and GIS methods. In this research at first effective parameters in copper mineralization were defined and the reason of selection of each parameter and effective role of that in mineralization was evaluated. On this basis, effective parameters were determined. Briefly, these parameters include: Hydrothermal alteration regions, fractures, center and margins of intrusion masses and lithology of the region. Then special relationship between parameters was determined and copper mineralization from Weights of Evidence method was measured. Accordingly most relationship between porphyry copper and fractures, intrusion borders and center of intrusions, respectively was calculated in distances of 1km, 1.5km and 1km. After that, by using fuzzy logic method and based on the results of the Weights of Evidence method, attempted to determine potential areas appropriate for copper exploration and study area divided in terms of potential for porphyry copper to four regions: Good, medium, weak and inappropriate.
  • Farhad Khamchin Moghaddam, Farhad Khamchin Moghaddam, Hojat Pazhand Page 93
    Geographical regionalization means defining and classifying different regions according to their climatic characteristics. Scientists of this field have developed various methods for this regard. De Martonne is one of these methods which works according to two factors namely annual temperature and precipitation. Geographical regionalization or defining homogeneous regions is needed in analyzing meteorological events such as temperature, precipitation, wind, flood, runoff etc. It worth noting that analysis of these factors is not possible unless all of them were related to same region, or in other words, follows a basic pattern. Nowadays, scientists have developed math-based methods, such as linear moments and homogeneity tests. The advantage of these methods over the previous ones, is that these new methods are applicable for almost all events, where as the old ones were limited to be used by only some of the events. In this study, all the meteorological stations which measured temperature and precipitation were selected. Then via linear moments and De Martonne methods, the homogeneity and discordancy of the regions were analyzed. The results gained from this analysis rejected the efficiency of De Martonne method. Besides, application of this method is not recommended in developing homogeneous regions.
  • Mohammad Amin Baghche Sara, Hossein Abdizadeh, Hamid Reza Baharvandi Page 105
    The objective of the present study was to evaluate the mechanical properties of Al/ZrO2 composites produced via vortex method. Al-356 alloy and ZrO2 particles with average diameter of 0.79 micron were used as the matrix and the reinforcement, respectively. The results indicate that addition of ZrO2 particles into the matrix significantly increases mechanical properties of aluminum alloy. In this regard, the best tensile strength result was obtained in the specimen containing 15 vol% ZrO2 produced at 750°C which showed an increase of about 60%. The Al-356/ZrO2 composite specimens fracture in a brittle manner with little or no necking observed.
  • M. Parvizi Page 117
    This paper presents the design of a new four-stage ring oscillator with quadrature outputs using 0.13μm CMOS technology. The oscillator topology utilizes feed-forward technique and a new composite load with inductive impedance reducing the delay per stage and widening the tuning range. The output frequency ranges from 3.3 to 9.5 GHz nearly 97% tuning range and the circuit consumes only 10mW. The simulation result of phase noise is -84-6dBc/Hz @ 1MHz offset from centre frequency. Quadrature error is better than 0.25˚over 3.3 to 9.5 GHz.
  • John Missenden Page 127
    This paper presents a mathematical model and a computer simulation program for the numerical prediction of the performance of a fluidized bed cooling tower. The mathematical model is based on the heat and mass transfer equations. This model is used to predict the thermal behavior of a fluidized bed cooling tower with experimental data. In this paper experiments have been performed to measure the thermal performance of a fluidized bed cooling tower of 280 mm diameter. Hollow plastic spheres of three different sizes, with diameters of 20, 25 and 37 mm and particle densities ranging from 70 to 325 kg/m3, were investigated as packing materials, and results for static bed heights of 100 mm and 300 mm are reported. Measurements were obtained at an approximately constant inlet hot water temperature of around 42°C and cover a range of water mass flux from 0.3 to 3.6 kg/sm2. Liquid/gas ratios varied between 0.1 and 5.5. Results for thermal performance are presented showing the effects on the cooling tower characteristic, KaV/L, of the different packing elements and of varying water flow rate, air flow rate and the height of the hot water distributor above the bed. This provides a useful semi experimental relation, in the area generally lacking in design and performance data. It has been found that the accuracy of 5% obtained by using the chosen model can be then taken into account whenever this model is used to predict other characteristics related to the fluidized bed cooling tower.