فهرست مطالب

فناوری اطلاعات در طراحی مهندسی - سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

مجله فناوری اطلاعات در طراحی مهندسی
سال نهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه چنگیز*، اسماعیل خیرخواه، مهرداد جلالی صفحات 1-13
    اینترنت اشیا امکان اشتراک وظایف و اطلاعات بین انسان ها را فراهم آورده و سبب می شود اشیای بی جان، برای خود هویت دیجیتال داشته باشند.چالش اصلی در محیط اینترنت اشیاء متحرک، پیدا کردن سرویس های مناسب برای یک فعالیت خارج از سرویس های موجود در محیط می باشد.در رویکرد پیشنهادی، به منظور تعیین کیفیت و اولویت بندی سرویس های در دسترس بر اساس قابلیت هایشان، پارامتر های کیفیت سرویس به منظور افزایش دقت و سرعت پیدا کردن سرویس مورد توجه قرار    می گیرند. پیاده سازی روش پیشنهادی و مقایسه آن با یک روش کشف سرویس دیگر، نتایج قابل قبولی را جهت کاهش زمان لازم برای کشف سرویس در پی داشته است.
    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء متحرک، شبکه باور بیزی، کشف سرویس، فیلتر بلوم
  • داوود بهره پور*، نگین معروفی صفحات 14-24
    در سال های اخیر کاهش ابعاد مدارهای CMOS با چالش های جدی همانند از دست رفتن و نشتی جریان و توان مصرفی بالا روبرو شده است؛ که در نتیجه آن نمی توان سایزهای کوچکی از این مدارها را داشته باشیم. آتوماتای سلولی نقطه کوانتومی، یکی از تکنولوژی های نوظهور در سطح نانو است که برای طراحی کامپیوترها و مدارهای VLSI در آینده نزدیک استفاده خواهد شد. تکنولوژی آتوماتای سلولی نقطه کوانتومی، امکان طراحی مدارهایی منطقی با توان کم، کارآیی بالا و حداقل اندازه را می دهد. در این مقاله یک مدار تمام مقایسه کننده به همراه یک تابع هزینه ارایه شده است.  مدارات مقایسه کننده یکی از اجزا مهم در طراحی دیجیتال هستند و بطور گسترده در طراحی واحد پردازش مرکزی (CPU) مورد استفاده قرار می گیرند. تابع هزینه کمک می کند تا طراحی ارایه شده با طراحی های قبلی از نظر مساحت اشغالی و تاخیر، بررسی و مورد مقایسه قرار می گیرد. مقایسه ها نشان می دهند طراحی ارایه شده از نظر مساحت و تاخیر نسبت به موارد قبل بهبود داشته است.
    کلیدواژگان: آتوماتای سلولی نقطه کوانتومی، تمام مقایسه کننده، تابع هزینه، سلول QCA، گیت اکثریت، گیت NOT
  • مجید وفایی جهان*، سید مرتضی حسینی صفحات 25-45
    اتوماتای سلولی ساختاری خودسازمانده با مجموعه ای از سلولهاست که در آن هر سلول بوسیله قوانین مشخصی آپدیت می‏شود که به تعداد محدودی از سلولهای همسایه وابسته است. اتوماتای سلولی دارای خصوصیاتی از قبیل انجام عملیات داخلی، رفتار تکاملی و پیچیده و انجام موازی عملیات است که این خصوصیات باعث کاربرد آن در تولید اعداد تصادفی، رمزنگاری اطلاعات و حل مسایل بهینه سازی شده است. در این مقاله یک متد جدیدی از رمزنگاری بلاکی مبتنی بر مد رمزنگاری CBC با استفاده از ترکیب اتوماتای سلولی 3 بعدی بازگشت پذیر با قابلیت برنامه ریزی و s-box مبتنی بر کلید اریه شده است. برمبنای این طرح 16 قانون بازگشتی ارایه شده است و طول بلاک برای رمزنگاری و رمزگشایی برابر 256 بیت در نظر گرفته شده است. در این طرح هر بیت از متن ساده با شش بیت از کلید همسایه است و بر طبق مقادیر این همسایه ها یکی از 16 قانون بر روی آن اعمال می‏شود. نتایج بدست آمده از تست‏ها نشان می‏دهد که توزیع 0 و 1 ها در متن رمزشده تقریبا برابرند و آنتروپی داده های رمزشده بسیار نزدیک به حداکثر آنتروپی می باشد و تغییر بسیار جزیی در کلید یا متن ساده باعث تغییرات کلی در متن رمزشده می شود. مقاومت این طرح در برابر حملات تفاضلی و خطی نیز بحث شده و نشان داده شده است که این طرح در برابر این حملات بسیار مقاوم می باشد و حمله کننده برای موفقیت در این حملات نیاز به زمان و منابع بسیار زیادی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: اتوماتای سلولی، رمزنگاری بلاکی، S-box، مد رمزنگاری CBC، خاصیت بهمن گونه
  • حمید طباطبایی، غزاله خداداد حسینی، انسیه مدیری دوم*، محمدرضا محبی صفحات 46-61

    حجم بالای داده ها در وب، پیدا کردن اطلاعات مناسب را با مشکل روبرو ساخته است. زمانی که کاربران با انتخاب های زیادی از داده ها و خدمات مواجه هستند، سیستم های توصیه کننده (Recommendation systems) به عنوان یک ابزار ارزشمند به کمک آن ها می آید. به دلیل اینکه بر این باور هستیم که پیشنهادهای کارشناسانی افراد متخصص نسبت به افراد غیر متخصص، مرتبط تر با موضوع می باشد، از نظر صایب آنها در زمینه های متفاوت برای ارتقا کیفیت پیشنهادها سیستم توصیه گر استفاده می شود. در این تحقیق، یک روش برای جستجوی کاربران «راهنما» (خبره در زمینه ای خاص) با استفاده از اطلاعات تخصصی وابسته به متن در داخل شبکه ی توصیه گر Epinions.com ارایه شده است و در روش پیشنهادی برای پیدا کردن کاربر خبره از سیستم فازی استفاده شده است. همچنین به چگونگی استفاده از این روش در تکنولوژی ارتقا یادگیری محتوا توجه می شود. نتایج نشان دادند که جستجوی مبتنی بر محتوا می تواند با از دست دادن تعداد محدودی از گره های (کاربران) خبره به کاهش قابل توجه تعداد گره ها (کاربران) برای جستجو کمک کند

    کلیدواژگان: سیستم توصیه گر، سیستم خبره، کاربر خبره، سیستم فازی، جستجوی مبتنی بر محتوا
  • سمانه شیبانی*، حسن شاکری صفحات 62-73
    پالایش همکارانه یک رویکرد متداول در سیستم‏های پیشنهاددهنده است. با وجود این، کارآمدی رویکرد مذکور در شرایط خلوتی داده‏ها و کاربران شروع سرد تنزل می‏یابد. به همین دلیل محققان به ارایه رویکردهای مکمل و ازجمله تلفیق مدل‏های اعتماد با رویکرد مذکور روی آورده‏اند. اخیرا در برخی از مدل‏های اعتماد، پارامتر اطمینان به عنوان معیار دقت تخمین اعتماد مطرح و نشان داده شده است که مدل‏های اعتماد آگاه از اطمینان در بسیاری از کاربردها باعث افزایش دقت و کارآمدی می‏شوند. در این مقاله یک مدل لایه‏ای اعتماد آگاه از اطمینان برای افزایش دقت توصیه‏ها در سیستم پیشنهاددهنده معرفی می‏گردد. این مدل شامل چهار لایه ارزشیابی، اعتماد مستقیم، اعتماد غیرمستقیم و پیشنهاد است. اعتماد ضمنی و صریح براساس مدل منطق ذهنی با یکدیگر ترکیب می‏شوند. اطمینان در لایه اعتماد مستقیم براساس تعداد و تازگی ارزشیابی‏ها و در لایه اعتماد غیرمستقیم براساس طول زنجیره اعتماد و سازگاری نظرات محاسبه می‏گردد. در لایه پیشنهاد، سناریوهای مختلفی برای انتخاب آیتم‏ها بررسی می‏گردد. مدل پیشنهادی بر روی دو مجموعه‏داده مطرح در این حوزه شامل Epinions و FilmTrust مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج حاصل بیانگر برتری قابل‏ملاحظه روش پیشنهادی نسبت به روش‏های موجود از نظر دقت و پوشش توصیه‏ها است.
    کلیدواژگان: سیستم پیشنهاددهنده، اعتماد، توصیه، اطمینان، منطق ذهنی
  • داوود بهره پور*، سکینه رضایی زاده صفحات 74-87
    محاسبات ابری یکی از پدیده نوظهور در محیط محاسبات توزیع شده است که با هدف ارایه سرویس ها به کاربران به صورت مجازی و بر اساس نیاز آنها به وجود آمده است. ابر روز به روز در حال توسعه است و از طرفی با چالش های زیادی رو به رو است. یکی از این چالش ها زمانبندی کارها است که خود یک مساله پیچیده در محیط ابر می باشد. برخی ازالگوریتم های زمانبندی از مرتب سازی پروسه ها برای زمانبندی آن ها استفاده می کنند. یکی از سریع ترین الگوریتم های مرتب سازی در محیط های موازی، الگوریتم مرتب سازی بایتونیک است کهبر خلاف بسیاری از الگوریتم های مرتب سازی دارای خروجی دو بعدی است. در این مقاله روشی مبتنی بر این الگوریتم با هدف ایجاد تعادل بار بر روی پردازنده ها ارایه می گردد که پروسه ها ابتدا وارد شبکه مرتب سازی بایتونیک می شوند و بعد از آن برای اجرا بر روی پردازنده ها ارسال می گردند. نتایج با استفاده شبیه ساز Cloudsim درسیستم عامل ویندوز نمایش داده شده است. نتایج شبیه سازی با الگوریتم زمانبندی STF مقایسه شده و بیانگر تعادل بار بر روی پردازنده ها است که خود منجر به کاهش زمان اتمام کار هر پردازنده و افزایش توان عملیاتی آنها  گردیده است.
    کلیدواژگان: محاسبات ابری، ماشین مجازی، تعادل بار، زمانبندی پروسه ها، مرتب سازی بایتونیک