فهرست مطالب

فصلنامه فقه و تاریخ تمدن
سال هشتم شماره 33 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/09/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سخن سردبیر
    عباس علی تفضلی صفحه 7
  • حسین احمری، محسن رزمی، غلامرضا پرنده نژاد* صفحه 9
    روابط میان انسان ها به دلیل فطرت اجتماعی زیستن بشر، امری فطری و ضروری برای تداوم نسل وحیات او است و لازمه زندگی اجتماعی، پیوندها و پیوستگی های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و... با همنوعان است، و نیز رسالت هدایت همه انسان ها از سوی پیامبر اسلام (ص) زمانی ممکن است که ایشان، نخست بتواند با مخاطبان جهانی خود ارتباط برقرار کند، پس تاثیرگذاری و ابلاغ رسالت جهانی بدون برقراری ارتباط باغیرمسلمانان، ممکن نیست؛ از طرف دیگر پیشرفت شگرف علم و صنعت و گسترش تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات جمعی، مرزهای جغرافیایی و محدودیت های زمانی و مکانی را در هم نوردیده و امکان هرگونه پیوندی را برای بشر فراهم کرده تا آنجاکه دیگر دلیل خردمندانه ای برای عزلت گزینی از خانواده بین المللی نمانده است.
    در این مقاله ضمن مفهوم شناسی روابط ونظام اسلامی وغیرمسلمانان، نظریات اندیشمندان درخصوص جواز یا عدم جواز برقراری روابط باغیرمسمانان بررسی و سپس دلایل هریک ازطرفین مطرح و با استفاده از رهنمودهای قرآن کریم موردبررسی قرار می گیرد، البته باتوجه به ضرورت مساله محور بودن تحقیق، دامنه بحث به روابط فرهنگی محدود شده است.
    دستاورد این پژوهش، انتخاب نظریه ضرورت برقراری روابط و تبیین اصول حاکم بر روابط فرهنگی با غیرمسلمانان براساس آموزهای قرآن و دیگر منابع فقه اسلام می باشد.
    کلیدواژگان: فقه سیاسی، قرآن و روابط باغیرمسلمان، حقوق بین الملل اسلامی
  • سیدمحسن جلالی، عاطفه محرری* صفحه 31
    قائم مقام تجارتی یکی از مصادیق نمایندگی تجاری است که ماده 395 قانون تجارت آن را تعریف کرده و ماهیت قائم مقام را نیابت و وکالت معرفی می نماید.
    وکالت عقدی جایز بوده که از جمله آثار آن انحلال به واسطه موت یکی از طرفین است (678قانون مدنی).
    از طرفی ماده 400 قانون تجارت در صورت فوت یا حجر رئیس تجارتخانه، قائم مقام تجارتی را منعزل نمی داند. این در حالی است که اگر قائم مقام، وکیل رئیس تجارتخانه باشد، ماده 400 قانون تجارت با ماده 678 قانون مدنی مغایر خواهد بود. در این نوشتار وکالت قائم مقام ذیل نظریاتی برای توجیه این مغایرت مورد نقد و بررسی قرار گرفته و به عنوان نتیجه، راه حلی فقهی برای رفع آن ارائه می شود.
    کلیدواژگان: ماده 400 قانون تجارت، قائم مقام تجارتی، رئیس تجارت خانه، وکالت بلاعزل
  • علیرضا حسنی*، علی یزدانی صفحه 45
    قانون مدنی ایران در بخش سقوط تعهدات در ضمن مواد 294 تا 299به بیان احکام و آثار تهاتر پرداخته این مواد از حقوق فرانسه اقتباس گردیده است و با قواعد و احکام فقهی تطبیق داده شده، هر چند مبحث تهاتر در متون فقهی برخلاف قانون مدنی ایران بخش جداگانه ای را به خود اختصاص نداده است اما این بحث در فقه نیز بی سابقه نیست زیرا در احکام بسیاری به تهاتر به عنوان یکی از علل ساقط شدن دیون استناد گردیده و شرایط آن نیز بیان شده است.
    برابر بند2 ماده1291 قانون مدنی کشور فرانسه، در فرضی که موضوع یکی از دو دین پول و موضوع دیگری، حبوبات یا موادغذایی باشد که قیمت آن به طور رسمی مشخص گردیده، به طور استثنا، تهاتر بین دو دین پذیرفته شده است آیا در موارد مشابه می توان به استناد مقررات تهاتر در مقام تصفیه دین یا سقوط تعهد برآمد؟
    این مساله از آن جهت از اهمیت بالایی برخوردار است که نوعا در واحد اجرای احکام، محکوم علیهی که قادر به پرداخت محکوم به (غالبا وجه نقد) نبوده و در اجرای ماده 2 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی در شرف اعزام به زندان باشد ممکن است به طلب خویش، از جنس مخالف، در مقابل محکوم له تمسک جوید و این امر مورد قبول مشارالیه (در فرض حضور) قرار گیرد یا با ملاحظه پرونده استنادی (در فرض عدم حضور) امکان تهاتر محقق باشد،در این جا این بحث اساسی مطرح می باشد که: آیا می توان درصورت عدم تراضی، به ادعای محکوم علیه، توجه، والنهایه به اسقاط ذمه و تهاتر قهری نظر داد و از بازداشت محکوم علیه احتراز نمود؟ آیا امکان تهاتر در اجناس مختلف در نظام حقوقی ایران وجود دارد؟ در این مقاله به طور تفضیل مباحث تهاتر از دیدگاه فقها و حقوق دانان مورد بررسی و مداقه قرار گرفته و پاسخ این پرسش ها بررسی شده است.
    کلیدواژگان: تهاتر قهری در فقه، تقاص (مقاصه)، تقویم قانونی، عرفی (عملی و رسمی)
  • باقر شاملو، فاطمه یزدانفر* صفحه 77
    بازگرداندن متهم یا محکوم به کشور متقاضی مهم ترین هدفی است که یک دولت، آن را تعقیب می کند. وقتی شخص مورد تقاضای استرداد به دولت متقاضی تسلیم می شود کشور مذکور از آزادی کامل و اختیارات مطلق جهت محاکمه و مجازات متهم یا محکوم برخوردار نیست؛ بلکه اختیارات این دولت در مواردی محدود گردیده است و با توجه به شرایط خاصی که جهت رسیدگی به جرایم شخص مسترد شده وجود دارد دولت متقاضی مکلف است با توجه به آن شرایط و اصول پذیرفته شده اقدام نماید. مهم ترین اثر استرداد در این است که زمینه اعمال مجازات در مورد مجرمان فراری را فراهم می سازد. وجود مقررات استرداد به خصوص انعقاد پیمان ها و معاهده های دوجانبه موجب می شود که بزهکاران دلخوشی به فرار از مجازات نداشته و با فرار از کشور به منظور فرار از کیفر و تحمل مجازات مرتکب جرم نشوند. در واقع استرداد اقدامی در جهت تثبیت و پشتیبانی از مقررات جزایی و حقوقی کشورهاست که نتیجه آن تثبیت امنیت اجتماعی و پیروزی از مکتب دفاع اجتماعی می باشد که در نهایت اثراتی از نظر پیشگیری از وقوع جرایم را در برخواهد داشت. بنابراین باید زمینه های پس گرفتن مجرمان را از کشوری که به آنجا فرار می کنند فراهم کرد و پایه های این امر را آن چنان قوی ساخت که عملا احتمال آن را در حد جلب متهم در داخل کشور رساند.
    کلیدواژگان: استرداد مجرمان، موافقت نامه، مصلحت، اصول حقوقی
  • حمیده سعیدی *، فاطمه صدرنبوی صفحه 107

    این تحقیق با هدف کلی تعیین تاثیر دانشگاه بر هوش فرهنگی دانشجویان مقطع کارشناسی در دانشگاه های بسیار بزرگ و جامع دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 9 انجام پذیرفته است. برای تعیین تاثیر موضوع این نوشتار، از مطالعه طولی استفاده گردید که نتایج آزمون فرضیات نشان داد در میانگین رتبه، تفاوت معناداری بین رتبه سال اول و سال آخر تحصیل دانشگاه به لحاظ شاخص نهایی هوش فرهنگی مشاهده نمی شود. اما هنگامی که ابعاد مختلف هوش فرهنگی مورد بررسی قرار گرفت مشخص گردید که همبستگی بین دو متغیر تحصیل در دانشگاه و هوش رفتاری معنادار می باشد. بنابراین بیشترین میزان تاثیر تحصیل در دانشگاه در ابعاد هوش فرهنگی، بر بعد هوش رفتاری بوده است و به این دلیل در میانگین رتبه، تفاوت معناداری بین رتبه سال اول و سال آخر تحصیل دانشگاه به لحاظ هوش رفتاری مشاهده می شود. بعد رفتاری هوش فرهنگی، توانایی انجام رفتار کلامی و غیرکلامی مناسب در هنگام برقراری ارتباط با افرادی از فرهنگ های دیگر را منعکس می کند. به عبارتی دیگر تحصیل در دانشگاه توانسته است به دانشجویان بیاموزد که در تعامل با افراد یا گروه هایی با زمینه های فرهنگی متفاوت یا حتی متضاد چگونه می توان به گونه ای اثر بخش به تعامل پرداخت. بر اساس فرضیه تماس، در تماس بین فرهنگ ها این افرادند که عامل تماس هستند نه فرهنگ ها، در دانشگاه فرصت ها برای تعامل به دلیل طولانی بودن مدت تماس با افراد از سایر خرده فرهنگ ها بسیار زیاد می باشد. افزایش تماس بین افرادی از گروه های مختلف می تواند منجر به شناخت فزاینده ای از شباهت های بین آنها شود و مقوله بندی هایی را که مردم به کار می برند تغییر دهد.

    کلیدواژگان: ارتباط بین فرهنگی، هوش فرهنگی، تنوع فرهنگی، محیط چند فرهنگی
  • محمدرضا غلامپور، مهسا مشارموحد* صفحه 131
    تولید انسان جدای از روش معمول تولیدمثل و پیدا کردن راهی جهت طولانی ساختن عمر، از جمله آرزوهایی به شمار می رود که بشر به دنبال تحقق آن است. شبیه سازی یا کلونینگ، از روش های نو پیدا در عالم پزشکی و نیز یکی از روش های نوین درمان ناباروری است که بر خلاف تولیدمثل طبیعی، تولید موجود زنده بدون انجام عمل لقاح و حاصل ترکیب یک سلول جسمی و یک سلول جنسی می باشد که تنها صاحب هسته سلول پیکری، در ویژگی های جنین نقش دارد.
    این پدیده از یک طرف می تواند منجر به افزایش دانش درباره رشد و نمو جنین انسان، عملکرد ژن، استفاده از سلول بنیادی بند ناف نوزاد جهت پیوند اعضا و در نهایت منجر به درمان بسیاری از بیماری ها گردد؛ از سوی دیگر منجر به انهدام جنین های کلون شده انسانی گشته، هم چنین عواقب جبران ناپذیری مانند نقض کرامت انسانی و خدشه دار کردن نهاد خانواده و نسب فرد در جامعه را به دنبال داشته باشد. با این حال، نظری قاطع در مورد جواز یا حرمت آن توسط فقها بیان نشده است. در این نوشتار سعی گردیده تا حدودی جنبه های حقوقی فرد شبیه سازی شده در حقوق ایران، مورد بررسی قرار گیرد. با توجه به مباحث قید شده درباره شبیه سازی، اگرچه میان فقها اتفاق نظری وجود ندارد، اما می توان جواز این عمل را در صورت آسیب نرسیدن به جامعه صادر کرد و هم چنین نسب طفل را مشروع دانست.
    کلیدواژگان: حقوق شبیه سازی، شبیه سازی مولد، شبیه سازی درمانی، نسب، توارث، اهلیت، حضانت
|
  • Dr. Hosein Ahmari, Dr. Seyed Mohsen Razmi, Dr. Gholamreza Parandeh Nezhad* Page 9
    Due to the social nature of mankind, the relationships among human beings are in fact a part of man’s nature and as such quite necessary for the continuation of his life and survival, and a necessity for his social life, links and social, economic, political and cultural integration with other fellow men. Guidance of all men at the hands of the holy Prophet Mohammad (Peace be upon him) is only possible when he is first able to communicate with his global audience. Hence, the effectiveness and success of Prophethood depends on a robust connection to non-Moslems. On the other hand, the wonderful advancements of science and technology such as ITC and mass communication have already dissolved the geographical and spatial boundaries and limitations, making men capable of establishing any sort of link or connection with each other. There is no rational reason for isolation from the international family. This paper focuses on the concepts of relationships between Islamic and non-Islamic governments, ideas and opinions of experts on the legitimacy of such relationships between Moslems and non-Moslems, and the reasons of each party according to guidance and insight provided in the Holy Quran. The discussion is, however, limited to cultural relations due to the need for a topic-based research.The result of this paper is preference of the theory in favor of establishing such connections and defining the principles governing the cultural relationships of Moslems with non-Moslems according to teachings of the Holy Quran and other source, of Islamic jurisprudence.
    Keywords: Islamic governments, non, Islamic governments, Moslems, non, moslems, relationships
  • Dr. Seyed Mohsen Jalali, Atefeh Moharreri* Page 31
    Business successor is one of the examples of business agency defined under Article 395 of the Business Law, introducing the nature of succession as delegacy and attorney. Attorney is a legal contract with features such as dissolution in case of death of either party (Article 678 of the Civil Code).On the other hand, Article 400 of the Business Law does not depose the successor in case of death or incapacitation of the business CEO. However, when the successor is an attorney of the CEO, Article 400 of the Business Law will be in contrast with Article 678 of the Civil Code. The present paper studies the attorney nature of succession and the attitudes offered to justify the above contradiction. In conclusion, a jurisprudential solution is provided for the issue.
    Keywords: Article 400 of Business Law, business successor, business CEO, non, deposable attorney power, lease
  • Dr. Alireza Hasani*, Ali Yazdani Page 45
    The section of clearing obligations, the Civil Code of Iran under Articles 294-299 explains the laws and rules for setting off of debts and obligations. The Articles were taken from French law and matched the rules of Islamic jurisprudence. Although in contrast with jurisprudence texts, the topic of set-off is not devoted a separate section in the Civil Code in Iran, the topic is not without a history in jurisprudence either. In many Islamic rulings a set-off adjustment is used as a cause of clearing debts and obligations and its conditions are also explained in full.According to section 2 of Article 1291 of the French Civil Code, a set-off for mutual debts has been accepted when one debt is money and the other is cereal or food materials with no official value. Is it possible then to clear debts and obligations in similar cases according to set-off rules?The issue is important because it happens a lot in the executive branch of judicial services when a debtor is not capable of paying his/her debts and obligations in cash, and is, therefore, on the verge of imprisonment according to Article 2 of Financial Punishments Law, and in such a case, he/she brings forward his/her claims against the opposing party (his/her creditor), which are of course of a different nature and type, and such a claim (if present) may be accepted by the other party, or set-off adjustment may be possible according to the contents of the file (if the plaintiff is absent).
    Keywords: Compulsory set, off, Jurisprudence, Iranian laws, Obligations, Civil Code
  • Dr. Bagher Shamloo, Fatemeh Yazdanfar* Page 77
    Extradition of suspects or convicts to demanding country is the most important goal a government pursues. When the demanded person is extradited to the demanding government, that country is practically lacking the absolute power and liberty to prosecute and punish that suspect/convict. In fact, the powers of that government are limited in some aspects and according to the special conditions set for legal prosecution of the offenses committed by extradited persons, the demanding government has to take action according to accepted terms and conditions. The most important benefit of extradition is that it provides a chance for legal punishment of escaping offenders. The very existence of extradition regulations, particularly mutual extradition agreements and conventions, deprives the offenders from the chance and hope of escaping justice by taking refuge in other countries. Extradition is in fact a measure of stabilizing and supporting penal and legal laws of countries that provides better social safety and helps defend the rights of the community. In that sense, extradition contributes very much to crime prevention. Therefore, governments must take action towards extradition of offenders and criminals from countries which are safe for them, and must reinforce such regulations so much that it looks like detaining a suspect on national territory.
    Keywords: Extradition, agreement, expediency, legal principles
  • Hamideh Saeidi, Dr. Fatemeh Sadr Nabavei Page 107

    This study aims at determining the effect of cultural intelligence on undergraduate students at the very large and comprehensive Islamic Azad University, Region 9 carried out. For the purpose of this study, the longitudinal model is used. Hypothetical test results show that the mean rank difference between freshman and senior year of college rankings in terms of cultural intelligence is not final. But, when various aspects of cultural intelligence are examined, it reveals that the correlation between university education and behavioral intelligence is significant. Thus, the most influential dimensions of a university education is cultural intelligence, behavioral intelligence is second as seen in the average rank. The greatest difference between first-year and senior-year of college students is found in behavioral intelligence. Behavioral aspect of cultural intelligence reflects the ability of verbal and non-verbal behavior appropriately when communicating with people from other cultures. On the other hand, the University has managed to teach students to interact with individuals or groups with different cultural backgrounds or even have effective interactions with individuals who are culturally opposite. Based on the theory of contact, the increased contact between people of different cultures provides the opportunity to interact during long duration of time. Increased contact among people from different groups can lead to an increased understanding of the similarities between them and the categories that people use to identify other's changs.

    Keywords: intercultural communication, cultural intelligence, cultural diversity, multicultural environment
  • Dr. Mohammad Reza Gholampour, Mahsa Moshar Movahhed* Page 131
    Cloning of human beings outside of the natural reproduction system and finding ways to make human life longer are among the long-awaited dreams of men. Cloning is a new method in the medical world and a new technique for treatment of infertility. In this method, contrary to natural birth, a living organism is created not through natural fertilization but by means of combining a body cell with a sexual cell, where only the body cell affects the characteristics of the produced embryo.This phenomenon may on the one hand increase our knowledge of embryo growth and development, functions of genes, use of umbilical cord stem cells for organ transplant and treatment many fatal diseases; while on the other hand, it may result in the destruction of cloned human embryos and other irreversible effects such as dishonoring the human race and destruction of the social role of families and significance of lineage and descent among men. Despite this, the jurists have not yet provided a final ruling about the legitimacy or illegitimacy of the issue. This paper focuses on the legal aspects of cloned individuals in the legal system of Iran. Considering all topics covered about cloning, although there is no total agreement among the jurists yet, but it can be said that cloning may be considered legitimate so far as no damage is inflicted on the society. And the cloned child may definitely be called legitimate.
    Keywords: Cloning law, reproductive cloning, therapeutic cloning, descent, heritage, capacity, custody