فهرست مطالب

فقه و تاریخ تمدن - سال نهم شماره 34 (زمستان 1391)

فصلنامه فقه و تاریخ تمدن
سال نهم شماره 34 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/11/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عباس علی تفضلی صفحه 7
  • محمدحسن بداغی، حسن احمدی ازغندی* صفحه 9
    هدف این تحقیق، بررسی وضعیت هویت اجتماعی و فرهنگی به صورت پیمایشی و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای در بین 390 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در نیمسال دوم سال تحصیلی1391-1390 با پرسش نامه ای خود اجرا انجام شده است. برای روایی پرسشنامه از روایی صوری و برای پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده که ضریب آلفای کرونباخ سوالات تحقیق (0/858) است.
    در این پژوهش سازه هویت اجتماعی با معرف های«هویت فردی، هویت جمعی، هویت خانوادگی و هویت قومی» سازه هویت فرهنگی با معرف های«هویت ملی، هویت دینی و هویت عرفی و ارزشی» با پرسشنامه ای محقق ساخته اندازه گیری شده است. نتایج نشان می دهد که در این پژوهش مقیاس نهایی هویت فرهنگی و هویت اجتماعی در بازه (5-1) است. میانگین هویت فرهنگی در بین دانشجویان (4) و میانگین هویت اجتماعی(3/8) می باشد. میانگین میزان هویت فرهنگی و اجتماعی در بین دانشجویان حدود (3/8) در حد بالا است. به طور کلی هویت فرهنگی دانشجویان نسبت به هویت اجتماعی آنها قوی تر می باشد.
    بر این اساس میانگین هویت ملی در بازه(5-1) حدود 4، هویت دینی 4، هویت عرفی و ارزشی4، هویت فردی 3.6، هویت خانوادگی4، هویت جمعی 3.5 و هویت قومی3 است.
    کلیدواژگان: هویت فردی، هویت جمعی، هویت خانوادگی، هویت قومی، هویت ملی، هویت دینی، هویت عرفی و ارزشی
  • ابوالقاسم ساقی* صفحه 42
    دیاربکر واقع در آناطولی شرقی ازقرن هفتم به بعد، مهد جنبش ها و نهضت های گوناگون طریقت صوفیانه بوده است که بیشتر ریشه در علوی گری دارند و علوی گرایان کسانی هستند که چهارمین خلیفه اسلام را از سه خلیفه دیگر، برتر می دانند.
    پس از حاکمیت مغول در قرن هفتم هجری قمری و در سایه تسامح آنان، تصوف و علوی گری به طور هم زمان در ماوراءالنهر رشد کرد و با مهاجرت صوفیان ماوراءالنهر به آناتولی شرقی، به این منطقه راه یافت.
    احتمال می رود در سده های هشتم و نهم هجری جریان التقاطی مذکور در دیاربکر با تبلیغات اخلاف شیخ صفی الدین اردبیلی به قزلباشی گری تحول یافته و در سده دهم هجری از زمان حاکمیت شاه اسماعیل صفوی و پس از آن قزلباشی گری به شیعه گری تغییر ماهیت داد اما با اقدام های سرکوب گرانه و نسل کشی سلطان سلیم عثمانی (918-926. ق) در دیاربکرتضعیف گردید. گمان می رود ماهیت مذهبی قزلباشان دیاربکر نوعی غلو و الوهیت در مورد امام علی (ع)و رهبران صفوی باشدکه پس از تبدیل شدن به شیعه گری حالت غلو در آنان کمتر شد.
    کلیدواژگان: دیاربکر، علوی گری، قزلباشی گری، غلو قزلباشان، شیعه گری
  • سیدعلی اکبر عباسپور*، عباس علی تفضلی صفحه 63
    در طول قرن چهارم (ه.ق)، خاندان های مختلفی در حوزه خلافت عباسی اعلام استقلال کردند و محدوده قلمرو عباسیان را تنگ تر ساختند؛ ازجمله این خاندان های حکومتگر، حاکمان کرد بنی مروان بودند که در اواخر قرن چهارم (ه.ق) در دیاربکر طلوع کردند.
    ابن خاندان منسوب به ابوعلی حسن بن مروان، احیاگر قدرت بنی مروان می باشد. موسس این حکومت از غازیان جهاد با روم، باد بن دوستک بود. او با انسجام بخشیدن به نیروهای پراکنده کرد در بین النهرین علیا، در اندک زمان توانست دیاربکر، جزیره و عواصم و حتی مدت کوتاهی موصل را تحت تصرف خود در آورد؛ وی پس از درگیری فراوان با آل بویه و متحدانش و کسب پیروزی هایی در نهایت در معرکه «طور عبدین» در برابر ائتلاف نظامی آل بویه با بنی حمدان در میدان نبرد کشته شد. خواهر زاده اش ابوعلی حسن بن مروان قدرت از کف رفته را احیا کرد و توانست شهرهای متصرفه باد را دوباره به تصرف درآورد. پس از وی سلسله ای از فرمانروایان آل مروان بر مسند قدرت تکیه زدند که مهم ترین آنان نصرالدوله بود، آنان توانستند نزدیک به یکصد سال در سهمگین ترین میدان برخورد قدرت های محلی حکومتگر و خلافت عباسی دوام آورند. بنی مروان دیاربکر در نهایت توسط سلجوقیان از بین رفتند. امیران شافعی مذهب روابط حسنه ای با همسایگانشان داشتند.
    این مقاله بر آن است تا به بررسی راهبردهای سیاسی و نظامی سه پادشاه بزرگ سلجوقی معاصر بنی مروان، طغرل بیک، آلپ ارسلان و ملکشاه در برابر کردهای بنی مروان با تاکید بر الگوی تاریخی ابن خلدون بپردازد و در طی این بررسی به علل سقوط این دولت از جوانب مختلف پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: مروانیان، راهبردهای نظامی سلجوقیان، الگوی تاریخی ابن خلدون
  • علیرضا علیخانی*، علی غریبه صفحه 89
    مساله عجز از پرداخت دین ازدیرباز مورد توجه بشر بوده است و آن را می توان از مسایل باستانی حقوق دانست. این پرسش که با مدیون عاجز یا مستنکف از ادای دین چه باید کرد؟ از قدیم الایام مطرح بوده است و سیستم های مختلف حقوقی هر کدام در این باره چاره اندیشی کرده و قواعدی در این باب وضع کرده اند و نمی توان کشوری را یافت که قاعده و قانونی درخصوص برخورد با مدیون عاجز از پرداخت دین نداشته باشد، ضمن این که یکی از مهم ترین موضوعات حقوق تجارت نیز، ورشکستگی است، آن چنان که در قوانین تجارت 1303،1304 و قانون تجارت 1311 بیش از یک چهارم مواد قانونی به ورشکستگی اختصاص داده شده است و حتی برخی، حقوق ورشکستگی را مرز مشترک میان تاسیسات حقوقی و عمدتا عقود معین، اموال و مالکیت، اسناد تجاری و حقوق اشخاص می دانند (صفری، 1376: 18).
    اما نکته مهم آن است که سیستم حقوقی ما، قواعد ورشکستگی را از قانون تجارت 1808 فرانسه که در زمان تصویب نیز بیش از یکصد و بیست سال از عمر آن گذشته بوده است را بر وضعیت تجار متوقف از پرداخت دیون حاکم کرده و مدیونین غیرتاجر را نیز تحت قواعد اعسار قرار داده و قواعد افلاس که برگرفته از فقه شرعی و حقوق اسلامی است را مطابق ماده 39 قانون اعسار 1313 به طورکامل از نظام حقوقی ما حذف کرده است، در حالی که اندیشمندان خارجی نیز اعتقاد دارند: اصولا در قانونگذاری مربوط به پدیده عجز از پرداخت دین، بایستی به زمینه های تاریخی، مذهبی، فرهنگی ونیازهای اجتماعی خاص هر جامعه توجه شود و تقلید از قانونگذاری مدرن کشورهای دیگر، نمی تواند موثر و راهگشا باشد (nathalie martin، 2005: 1) و در عمل نیز بسیاری از کشورها، سیستم حقوق ورشکستگی خود را بر همین اساس طراحی و تصویب کرده اند و برخی نیز به تقلید از قوانین ورشکستگی اروپایی و آمریکایی پرداخته اند، در این مقاله تلاش می شود ضرورت توجه به قواعد فقهی و حقوق شرعی در قانونگذاری ورشکستگی تبیین گردد.
    کلیدواژگان: قانون گذاری ورشکستگی، افلاس، عدم پرداخت دین، مبانی فقهی ورشکستگی
  • مهدی کیخا*، محسن رزمی صفحه 121
    خمس به عنوان یکی از واجبات مالی در منابع فقهی مورد تاکید قرار گرفته است. پرداخت یک پنجم از مال به عنوان خمس در مواردی واجب می گردد که موارد و شرایط نحوه پرداخت آن در کتاب های فقهی به طور مفصل مورد بحث قرار می گیرد. این که خمس از مال را مکلف باید به چه کسی پرداخت نماید، یکی از موضوع های مهم خمس است که در این باره دو نظریه مهم وجود دارد: نخست این که با توجه به ظاهر آیه 41 سوره انفال خمس باید به امام(ع) و سه گروه از سادات مذکور در آیه شریفه پرداخت شود. نظر دیگر این که چون خمس باید بخشی از هزینه های اداره جامعه و حکومت را تامین کند، بنابراین باید در اختیار حاکم اسلامی باشد تا در اعمال حکومت و اداره جامعه از نظر اقتصادی دارای ید مبسوط باشد. در این مقاله به بررسی مبانی این دو نظریه پرداخته خواهد شد.
    کلیدواژگان: خمس، حاکم اسلامی، هزینه های حکومت، نفقه سادات
  • ابراهیم یاقوتی*، حسین احمری صفحه 147
    هدف این پژوهش، شناسایی ویژگی های شخصیت زنان بزهکار و بزه دیده در دوره حیض می باشد، یا به عبارتی، بررسی تاثیر دوران قاعدگی بر روحیات و افکار زنان است که چگونه و چرا این زمینه را ایجاد می کند که زن، مرتکب بزه یا بزه دیده می شود؟ آیا اختلالات روانی زن در این دوره زمینه ای برای ایجاد بزه فراهم می کند یا نه؟ و آیا این اختلالات به روند وقوع بزه کمک می کند؟! شخصیت و ویژگی های خلقی و روانی زن در این روزها چگونه است؛ افسرده اند یا پرخاشجو و حساس و بهانه جویند؟ نسبت به اطرافیان چگونه رفتاری دارند که باعث وقوع بزه می شود؟ با این حال آیا آنان بزهکار می شوند یا بزه دیده؟
    کلیدواژگان: بزه کاری و بزه دیدگی زنان، افسردگی، اختلالات روانی، جرم شناسی زنان، دوره حیض
|
  • Mohammad Hasan Bodaghi, Hasan Ahmadi* Page 9
    The purpose of this study is to evaluate the social and cultural identity. This study conducted a survey among a stratified random sample of 390 students of Islamic Azad University, Mashhad. In the second semester of the academic year 1391-1390 has been carried out with the self. The validity of the questionnaire for face validity and reliability of Cronbach's alpha coefficient was used. In this study, structural indicators of social identity \ "individual identity, collective identity, family identity and ethnic identity \ 'structural indicators of cultural identity \" national identity, religious identity and secular identity and value \ "with a questionnaire developed by the researchers measured The results show that the ultimate measure of cultural identity and social identity in the range of (5-1) is. Mean cultural identity among students, (4) and mean social identity (3/8) is the average rate among students about cultural and social identity (3/8) is in general much higher than the student's cultural identity, social identity. The national average in the range (5-1) of 4, 4 religious identity, common identity and values of 4, 3.6 personal identity, family identity 4, collective identity and ethnic identity 3 is 3.5.
    Keywords: Individual identity, collective identity, family identity, ethnic identity, national identity, religious identity, common identity, values
  • Ab Al Qasem Saqi* Page 42
    Anatolia, from the seventh century onward, can trace its movements and the movements of the center of Shia and Sufi to its roots in Shi’ism. The history of Shia and Alawid Shia are rooted in Anatolia. The thoughts that influenced members of this group are less noticeable. In fact, the roots of Shia should be found many years ago when the Turkish people were living in Transoxiana. They then moved to Anatolia and Diyarbakir regions. As a result there is an eclectic theology. They gathered parts from each of the geographical regions and the various religions found there. There was not a single source, but rather a collection of a few.Now these questions are raised: The Anatolian Shiites, who comprises a large group of the population; do they belong to any single religion or sect? What is their nature? Are they duodenal Shia? Are they extremists, whether Sufi or Shiite? Are the groups independent?Apparently, the first of the two Shia groups, in the region of Anatolia, expanded its pure and unsentimental, all-encompassing Shia theology and jurisprudence. Shiite jurisprudence and the theology that followed had the Shia Alawid feeling like the prophets’ descendants were only friendly to the twelve political and theologically devoted. Sometimes, with exaggerated devotion, however in most cases they followed the jurisprudence of the Sunni. They held jurisprudence of Sunni and held to the Sunni words for this. What is certain, the Alawid Shia beliefs permeated the fifteenth and sixteenth centuries AD and are often carried by current people in Anatolia, as well as Sheikhs of Safavids, Baktashia collections by adherents of the pro-Alawid to pro- Qizilbash were finally converted back to Shiism.It appears that initially the purely ideological and emotional Anatolian Shia were more political, rather than legal and practical. For this reason, the intellectual leaders, such as Sheikh Safi al-din Ardabil and Haj Baktash Wali, at the outset of the age of Sufi and Shia, were doing so for the sake of political expediency. Thus, it is natural that their interests have benefited Shia. They have no originality. Additionally, Shiite areas historically have been away from the teachings of Shiite seminaries.
    Keywords: Anatolia, pro, Alawid, Horoufiyia adherents, Baktashia, pro Qizilbash, pro, shia
  • Seyed Ali Akbar Abbaspour*, Dr. A.Ali Tafazzoli Page 63
    During the fourth century (AH), many families in the area of the Abbasid Caliphate, declared independence and Abbasid territory grew smaller and tightened. Among these families of rulers were the rulers of Bani Marwan, in the late fourth century (AH) in Diyarbakir, who was rising. Abu- Ali Hasan Ibn i- Marwan, attributed to the clan, the Bani Marwan was a powerful revival. The founders of the state of war with Rome’s fighters were Bad Ibn i- Doustak. He consolidated his scattered forces in Upper Mesopotamia, in that little time he had captured Diyarbakir, Mousil, Island, and Awasim and had even briefly captured Mousil for a short period of time. After that, frequent Bad clashes with Buwayhid, its allies were winning in the battle field; “Tour Abdin” was killed by Buwayhid against the military alliance with Bani Hamdan in 380 AH. His nephew, Abu- Ali Hasan Ibn i-Marwan, revived and gained strength and he could go out on conquests from the base of Bad, then capture castles and cities.After him, a dynasty of the rulers of Ale-i Marwan in Diyarbakir had seized power that in most of them was Al-iNasr; they had close to one hundred years in one of the most devastating hitting power of governance agreement and withstood the Abbasid Caliphate. Bani Marwan was finally destroyed by Seljuks in Diyarbakir. Then, Princes Shafi’i sect had good relations with their neighbors.This paper is to investigate the political and military strategies of the three contemporary Great Seljuk kings of Bani Marwan, Tughrul Beyg, Alp- Arsalan and Malik Shah against the Kurds Bani Marwan pay. In this study, I have tried examine the political and military strategies that can be based on the historical pattern of Ibn i- Khaldoun.
    Keywords: Marwaniyan, Seljuks, political, military strategies, Ibn i, Khaldoun's historical pattern
  • Alireza Alikhani*, Dr. Ali Gharibeh Page 89
    Insolvency has long been an issue for mankind, and for that it may be counted among subjects of ancient laws. The question has long plagued humanity about “What should be done with an insolvent person?” Different legal systems have provided their own solutions and have set varying rules on the subject. There is no country without a law for insolvent persons. Also, one of the most important issues of business law is bankruptcy. In the Business Laws of 1924, 1925 and 1932 more than one-fourth of the legal articles are devoted to bankruptcy, and even some experts consider bankruptcy laws as the common borderline between legal institutions and mainly definite contracts, properties and proprietorship, business documents and personal rights. But the important point is that our legal system took the bankruptcy rules from the French business law of 1808 that was already 120 years old, and treats insolvent business persons according to the same law, including non-business debtors in insolvency regulations and leaving the impecuniosity rules of Islamic jurisprudence out of the legal system according to article 39 of the Insolvency Law of 1934. This is in spite of the fact that even foreign thinkers and experts believe firmly that the laws of insolvency and impecuniosity must be based on historical, religious and cultural backgrounds as well as the social needs of each and every nation, and a mere imitation of modern laws of other nations never works efficiently. In practice many countries have based their bankruptcy laws on the same principle, and many others have imitated the European and US bankruptcy law. This paper focuses on the need for consideration of fundamentals of Islamic jurisprudence rules in bankruptcy legislation.
    Keywords: Bankruptcy, impecuniosity, insolvency, theoretical fundamentals of bankruptcy
  • Mr. Mahdi Keikha*, Dr. Mohsen Razmi Page 121
    Payment of khums as a financial duty of Moslems has been emphasized in various sources of Islamic (Shi’a) jurisprudence. As one-fifth of a person’s assets, khums and its payment and exemption rulings are discussed in great detail in books of jurisprudence. There are two general theories concerning who the khums must be paid to. The first theory takes the apparent meaning of verse 41 of a surah in the holy Quran named Anfal, saying khums must be paid to the infallible Imam and three groups of sadat as related in the holy verse. The other theory revolves around the fact that parts of the paid khums must be used for the governing of the society, so it must be paid to the Islamic ruler in order to open his hands in the economic affairs of the Islamic community. This paper elaborates on these two theories.
    Keywords: khums, Islamic ruler, sadat, governing costs, support of sadat
  • Mr. Ebrahim Yaghouti*, Dr. Hossein Ahmari Page 147
    The goal of this paper is to identify the characteristics of women committing misdemeanor and victimized during menstrual periods. It is in other words a study of the effects of menstrual cycles on the spirits and mentalities of women and how the periods lead some women towards committing offenses or becoming victims. Do the psychological disorders women experience during their periods play a role here? Do such disorders help in the occurrence of offenses? How are the personality and personal and psychological characteristics of women during their period days? Are they depressed, anxious, aggressive, sensitive, complaining? How do they behave with others that result in the commitment of an offense? And are they offenders or victims?
    Keywords: Women misdemeanor, women victimization, depression, psychological disorders, women criminologists, menstrual period