فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات فارسی
سال نهم شماره 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/19
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا اشرف زاده، سیدعلی کرامتی مقدم صفحه 9
    حماسه چیست؟ عرفان چیست؟ هرکدام از این دو چه هدفی را دنبال می کنند؟ هرکدام از چه مسیری طرفداران خویش را به مقصد می رسانند؟ آیا این دو نوع ادبی با هم ارتباطی دارند؟ پاسخ سطحی به این سوالات این است که حماسه مجموعه ای از درگیری ها و نبردها است که اغلب بین دو ملت درمی گیرد و هرکدام سعی می کنند از حیثیت و استقلال وجودی خویش دفاع کنند اما عرفان، خودشناسی و راه رسیدن به خداشناسی و کمالات معنوی است؛ آیا با تامل در این قضیه می توان عمیق تر و دقیق تر به این سوال ها پاسخ داد؟
    تعیین هدف حماسه و عرفان نقاط مشترک آن دو را آشکار می گرداند. نویسنده ی «آواها و ایماها» می نویسد: «اساس و هسته ی حماسه به تلاش انسان در یافتن راه درست زندگی برمی گردد.» (اسلامی ندوشن، 1370: 108) از این لحاظ حماسه را با عرفان پیوند و اشتراکی است که باید بررسی شود. اشتراک حماسه و عرفان بسیار گسترده است. ما در این فرصت برآن هستیم ریشه ی اشتراک آن دو را تا درحد امکان واکاوی نماییم.
    کلیدواژگان: حماسه، عرفان، نبرد درونی و بیرونی، هفت، سیمرغ، کوه
  • جواد مهربان صفحات 37-54
    مقاله ی حاضر نقدی است بر شیوه های نامگذاری مکتب های شعر فارسی و ارائه یک پیشنهاد در مورد نامگذاری سبک معروف به هندی یا اصفهانی. در این پژوهش سعی شده است ضمن بیان نظرات سبک شناسان فارسی و غربی درباره ی شیوه های نامگذاری سبک های شعر فارسی و تقسیم بندی های گوناگون آن، ایرادات این نظریات که اکثرا غیر علمی و مبتنی بر ذوق افراد است، توضیح داده شود.
    در بخش دوم این مقاله، نویسنده بحث را به نامگذاری سبک هندی کشانده و نظریات سبک شناسان ایرانی و غربی را در این خصوص بیان نموده است و سپس ضمن نقد نظریات آنان پیشنهاد نموده است که اولا بایستی بین دو اصطلاح «سبک» و «مکتب» فرق بگذاریم و برای نامگذاری مکتب های شعری به جای برخورد ذوقی و غیرعلمی، بایستی با مطالعه دقیق علمی و استفاده از شیوه های آماری، نامی را که بیانگر ماهیت آثار است برای آنها برگزینیم. در نهایت، پیشنهاد شده است که به جای نام سبک هندی یا اصفهانی از عنوان «مکتب نازک خیالی» استفاده نماییم. مکتبی که دارای دو شاخه هندی و اصفهانی با ویژگی های خاص هرکدام است.
    کلیدواژگان: سبک، مکتب، شعر، هندی، اصفهانی، نازک خیالی
  • خسرو محمودی صفحات 55-66
    بر اساس روایت شاهنامه، ضحاک، اسطوره ی بدی مطلق است و داستان او که از شگفت انگیز ترین و پرمایه ترین داستان های شاهنامه است، شرح چیرگی و سلطه ی سیاهی و بیداد است، بر روشنایی و داد؛ که هزار سال طول کشید.
    در داستان ضحاک، دقایقی وجود دارد که هم با دیدگاه های روان شناسان و معبرانی بزرگ چون فروید، یونگ، ابن سیرین و. .. مطابقت دارد و هم با جهان نمادین و اساطیری ایران. این داستان، جزو داستا ن هایی است که برخوردار از بن مایه های اساطیری در اوستاست.
    نگارنده در این مقاله کوشیده است با مشخص کردن نمادها و سمبل ها در این داستان، آن ها را از دیدگاه اسطوره شناسی و روان کاوی مورد نقد و بررسی قرار دهد و ازآن جاکه این دو نوع نقد به گونه ای با هم پیوند دارند، به مفاهیمی چون توتم، تابو و ضمیر ناخودآگاه نیز توجه شده است.
    کلیدواژگان: ضحاک، اسطوره، نماد، روان کاوی، نقد و داستان
  • حسن بساک* صفحات 67-102
    دست یابی آسان و روشمند به منابع پژوهش و شناخت رمز و راز کاربرد کتاب شناسی ها، فهرست ها و منابع راهنمای الکترونیکی و مجازی، در مراحل آغازین هر تحقیق امری اجتناب ناپذیر است. کندوکاو در باب پیشینه موضوع مورد پژوهش و نیز گردآوری منابع و ارزیابی آن نیز از ضروریات ورود به عرصه ی تحقیق علمی است که بی تردید بدون استفاده از کتاب شناسی ها و منابع راهنما میسر نیست.
    این امر از دو جهت حائز اهمیت است: نخست، آگاهی از تمامی منابع تحقیق و شناخت پیشینه و سابقه پژوهش های انجام شده در آن حوزه، که به یافتن جای خالی پژوهش های جدید و هم چنین دور ماندن از آفات انجام تحقیقات تکراری - که وقت و سرمایه و امکانات مالی محقق را تباه می سازد- کمک می کند. دیگر، ارزیابی توانایی ها و سنجش قابلیت های خود در انتخاب موضوعی مناسب و در خور که متناسب با نیازهای جامعه و هم چنین شرایط زمانی و مکانی انجام پژوهش باشد و پژوهشگر را با بن بست های تحقیقی مواجه نسازد.
    نگارنده امیدوار است این مقاله کار دست یابی پژوهشگران را به منابع و مآخذ و پیشینه پژوهش از طریق آشنایی با کتاب شناسی ها و منابع راهنما، برای ارائه تحقیقی درست و انجام پژوهشی بسامان هموار سازد.
    کلیدواژگان: کتاب شناسی، فهرست مقالات، منابع الکترونیکی و مجازی، روش تحقیق، پیشینه پژوهش
  • مهسا یوردخانی صفحات 103-128
    هرجا صحبت از رابطه ادبیات و جامعه مطرح می شود؛ الزام بررسی کارکردهای نقد جامعه شناختی آشکار می گردد. نقد جامعه شناختی ادبیات شیوه ای نوین در مطالعات ادبی است. نقد جامعه شناختی آثار ادبی روشی است که به بررسی درباره طبقات جامعه و تفاوت ها و تشابه های ساختارهای اجتماعی در دوره ی معینی از تاریخ می پردازد.
    نقد اجتماعی قادر است از طریق کمک به خواننده و آگاهاندن او که چرا پاره ای خطاها از مشخصات آثار ادبی عصر معینی است، بر معلومات وی بیفزاید. حتی می تواند ماهیت چنین خطاهایی را تبیین کند (دیچر، 1389، 552).
    محمود دولت آبادی در رمان جای خالی سلوچ، مساله ی رابطه جامعه با ادبیات را به نمایش گذاشته است. تصویری از جامعه ای رو به انحطاط که به نام اصلاحات ارضی در سیاستهای غلط رژیم، هضم و نابود می گردد. دولت آبادی در این رمان به رابطه میان آفرینش ادبی و اوضاع و تحول اجتماعی و تاریخی نویسنده می پردازد و شرایط اقلیمی خراسان را در دوره ی اصلاحات ارضی به نمایش می گذارد.
    کلیدواژگان: نقد جامعه شناختی، آثار ادبی، محمود دولت آبادی
  • رضا اشرف زاده، منیره خلیلی محله* صفحات 129-150
    اسطوره (میتولوژی) متضمن سرگذشتی قدسی و مینوی و راوی واقعه ای است که در زمان آغازین رخ داده است. به بیان دیگر اسطوره می گوید که در سایه ی اعمال برجسته ی موجودات مافوق طبیعی، تمدنی جدید به وجود می آید. اسطوره در روند تکاملی خود به حماسه تبدیل می شود. آشیل (آخیلوس) و اسفندیار دو رویین تن باستانی در زنجیره ی تحول اسطوره به حماسه نقش کلیدی و نمادین دارند. این دو پهلوان به عنوان نماینده ی دو تمدن باستانی یونان و ایران خصوصیات پهلوانی، حماسی و اخلاقی مشترک و گاه متفاوت از هم دارند.
    کلیدواژگان: اسطوره، حماسه، رویین تن، آشیل، اسفندیار
  • حسن رنجبرزنجانی صفحات 150-178
    ساقی نامه به عنوان یکی از انواع ادبی در شعر فارسی با درون مایه ی عرفان و قالب های متفاوت از زمان پیدایش توانسته است، جایگاه خوبی را در ادبیات فارسی به دست بیاورد و مشهورترین ساقی نامه های فارسی، ساقی نامه ی آرتیمانی است که مفاهیم بلند عرفان و نقد اجتماع را در خود جای داده که قابل تامل و بررسی بسیار است. در این مختصر به معرفی اجمالی این اثر پرداخته می شود، امیدوارم مورد توجه قرارگیرد.
    کلیدواژگان: ساقی نامه، آرتیمانی، عرفان و اجتماع
  • علی محمدی، مهدی باقری* صفحه 178
    صائب تبریزی یکی از بزرگ ترین غزل سرایان در تاریخ زبان فارسی می باشد. اما این عامل باعث نمی گردد، از دیگر قالب های شعری او چشم بپوشم. با نگاهی که به قصاید او می اندازیم، متوجه می شویم که زبان قصاید او هرچند به پای غزلیات او نمی رسد، اما ویژگی های خاصی در قصاید او وجود دارد که دارای تازگی در میان قصاید آن دوره به حساب می آید. این شه سوار میدان خیال که لطایف و مختصات سبک هندی یا اصفهانی در شعر او بیشترین جلوه را دارد و زیبایی و غرابت شعر او ناشی از تازگی مضامین و طرفگی تجربیات و تصاویر شاعرانه ی اوست، تصاویر شاعرانه را در القای عواطف، احساسات و اندیشه های خویش قرار داده است. در قصاید خود نیز سعی کرده گوشه ای از این هنرنمایی های زبانی و ادبی خود را به تصویر بکشد. به خصوص که یکی از هنجار گریزی های او مربوط به حوزه ی تلمیح می باشد که در قصاید او دارای نمونه های خوبی است.
    در این جستار ویژگی های سبکی قصاید صائب از نظر زبانی و ادبی بررسی شده است و دلیل پرداختن به این موضوع بی توجهی محققان به این بخش از حوزه ی تحقیق می باشد.
    کلیدواژگان: صائب تبریزی، قصیده، سبک، مختصات زبانی، مختصات ادبی، عناصر تشبیه، تلمیح، مضمون پردازی
  • نرگس صادق شهری صفحات 225-237
    چرخه ی طبیعی کائنات از وجود، آغاز می شود و نخستین تبدیل وجودالهی به صورت نور، هویدا می گردد. این پرتوی نور، مبدل به روح می شود و در عرصه ی روح متجلی می گردد. در ادامه، این تجلی در عرصه ی عشق، هویدا می گردد. تا این مرحله، یکتایی وجود حق تعالی ثابت است؛ اما از این مرحله، عقل آشکار می گردد و تجلی عشق، همان عقل است که به کثرت می رسد و عشق را از یکتایی رها می کند. عقل در این پهنه به درجه ی پایین تری نزول می کند که همان نفس است. نفس اوج کثرت و پراکندگی وجود است که اگر بشر توانایی تفکیک نیروهای وجودی را دریابد، خود را به اوج صفات حق تعالی رسانده است، که آن بشر را انسان کامل می گویند. او جمیع اسماء و صفات الهی است که در مرتبه بعدی پس از تخلی محض از صفات بشری، به مرحله ی فنا راه می یابد و به بقای بالله می رسد که همان وجود حق تعالی است.
    کلیدواژگان: وجود(خدا)، نور، روح، تجلی، عشق، عقل، نفس، وحدت وجود، انسان کامل، فنا
|
  • R. Ashrafzadeh, S.A. Keramatimoghaddam Page 9
    What is an epic? What is mysticism? What does each seek? How does each satisfy its advocates? Are they related? A superficial response to these questions is that an epic is a set of fights and battles between two nations, each trying to defend its independence and dignity, but mysticism is the way to know oneself and to reach God and perfection.Determining the aim of the epic and mysticism reveals the common points. EslamiNadooshan states that the core of an epic is the man’s effort to achieve the right path. The present article tries to study the common points between them.
    Keywords: epic, mysticism, internal, external battle, seven, Simorgh, mount
  • J. Mehraban Pages 37-54
    The present article is the criticism of the way Persian poetic schools are named. It offers a proposal on the name of a style known as Indian orlsfahani. It tries to present ideas by Persian and western stylistics on this issue and to explicate the problems in such ideas which are mostly unscientific and intuitive. A distinction is to be held between style and school. Naming of poetic schools should be scientific and based on statistics. A name which represents the essence and depth of the works should be selected. A proposed name for this style is the school of Nazokkhiali (imagination), divided into two branches: Indian and Isfahani.
    Keywords: style, school, poems, Indian, Isfahani, imagination
  • Kh. Mahmoodi Pages 55-66
    In Shahnameh, Zahhakis the myth absolute evil. The story ofZahhakis one of the richest and most wonderful stories in Shahnameh. This story is a description of the domination and hegemony of evil and injustice, which lasted for a thousand years. In the story of Zahhak, there are some points which are in accord with both the ideas of great psychologists like Freud, Jung, Ibn Sirin, etc. and Iranian mythical and Symbolic world. This story exploits the mythical themes existing in Avesta.The present article tries to identify the symbols and then to study and analyze them mythologically and psychoanalytically. As these two types of analyses are interconnected, concepts such as totem, taboo, and the unconscious are also taken into account.
    Keywords: Zahhak, myth, symbol, psychoanalysis, criticism, story
  • H. Bassak Pages 67-102
    Easy and systematic access to research resources and knowledge of how to use bibliographies, indices, and electronic resources are indispensable from a research.An important step in a scientific research is to look for information about the literature of the research and to gather and assess the required resources.The importance of this issue is two-fold:1. Awareness of all research resources and the previous relevant researches helps the researcher to find the empty places and to avoid doing repetitive researches.2. Assessment of one’s research capabilities and efficiencies assists in choosing a suitable topic, relevant to the current needs of the society.The present article triesto pave the way for novice researchers to follow the right route so as to do a good research.
    Keywords: bibliology, Indices, electronic resources, references, research methods, problem seeking, literature
  • M. Yordkhani Pages 103-128
    When talking about the relation between literature and society, it is necessary to study the functions of sociological criticism. Sociological criticism of literature is a new approach to literary studies. It studies social classes and the similarities and differences in social structures in a given period of history. Social criticism can help the reader by informing him why some errors are typical of the literary works of a specific era (Ditches, 1389).Mahmoud Dowlatabadi, in his novel The Empty Place of Salouch, reveals the relations between society and literature, an image of a declining society which is devastated as a result of the wrong policies of the regime. He focuses on the relation between literary creation and the social and historical conditions and developments of his time and portrays the regional and climatic conditions of Khorasan in the era of land reforms.
    Keywords: literature, sociological criticism, Mahmoud Dowlatabadi
  • R. Ashrafzadeh, M. Khalili M.* Pages 129-150
    Mythology is a holy, divine way to narrate the events having occurred in the initial time. On the other hand, mythology narrates how, in the light of the outstanding acts of supernatural beings, realities such as the universe, a special plant, heroic deeds, a new civilization, etc. came into being. Through time, a myth evolves into an epic. An epic is a poetic description of heroic deeds, chivalry, individual or ethnic honors and achievements so as to include different aspects of their lives. Achilles and Esfandiar are two invulnerable heroes who play important symbolic roles in the evolution of a myth into an epic. These two champions represent the two ancient civilizations of Iran and Greece. They have some heroic, epic, and ethical similarities and differences.
    Keywords: mythology, epic, invulnerable, Achilles, Esfandiar
  • H. Ranjbarzanjani Pages 150-178
    Saghinameh (letter to the cup-bearer) is a literary type in Persian poetry with mystic themes and different formats that has occupied an outstanding position in Persian literature. The most famous Persian Saghinameh is Artmani’s Saghinameh, which incorporates sublime mystic concepts and social criticism. The present article briefly introduces this work.
    Keywords: Saghinameh, Artimani, mysticism, society
  • A.Mohammadi, M. Bagheri* Page 178
    Sa’bTabrizi is one of the greatest ode composers of all times in Persian literature, but it does not mean that his other poetic forms should be neglected. Having a look at his odes reveals that the language of his odes may not be as strong as that of his ghazals, but his odes have some special features new in his time. His poems, with strong imaginative power, reflect the Indian or Isfahani style. The beauty of his poems lies in the use of novel senses originating from his poetic images and experiences. In his odes too, he has revealed his linguistic and literary skills, especially the use of allusion.The present article studies the linguistic and literary features of his odes.
    Keywords: Saebtabrizi, style, linguistic features, literary features, simile, allusion
  • N. Sadeghshahri Pages 225-237
    The natural cycle of the universe starts with existence and the first translation of divine existence is manifest as light. This light is transformed to soul and is manifest in the realm of soul. This manifestation emerges in the realm of love. Up to this stage, God’s unique existence is constant. But afterwards, wisdom appears as manifestation of love that reaches plurality and frees love from oneness. Then, wisdom is reduced to a lower rank: the rank of self. Self is the pinnacle of plurality and dispersion of existence. If man is able to differentiate forces of existence, he can reach the pinnacle of divine virtues, and this is the perfect man. He is the collection of divine virtues and names. In the next stage, after being emptied of human virtues, he enters the stage of fana (lost in God) and then reaches baghabellah (survived with God). This is the very existence of His Highness.
    Keywords: existence, light, soul, manifestation, love, wisdom, self, unity of existence, perfect man, lost in God