فهرست مطالب

نشریه علوم جغرافیایی
پیاپی 1 (بهار 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/02/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین شکویی، سیدرحیم مشیری، احمد خادم الحسینی صفحه 7
    در این مقاله توان های بازار اصفهان در جذب گردشگر مورد بررسی قرار می گیرد. اصول کار مبتنی برشناخت توان های عناصر بازار در جذب گروه های مختلف گردشگر و تاثیر گذاری ویژگی های گردشگران در تصمیم گیری، انتخاب عناصر مختلف بازار برای گردش و رضایت از بازار است، که در چهار چوب مکتب جغرافیای رفتار فضایی انجام گردیده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که بازار اصفهان و عناصر مختلف کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موجود در آن از توان های مختلفی در جذب گردشگر برخوردار بوده که نوع و میزان توان و جاذبه های آن برای گردشگران مختلف یکسان نیست. داخلی و خارجی بودن، سن و جنس گردشگران در انتخاب عناصر مختلف و رضایت از بازار موثر است. به عبارت دیگر توان های گردشگری بازار برای هر یک از گروه های سنی و جنسی و گردشگران داخلی و خارجی یکسان نیست.
    کلیدواژگان: بازار اصفهان، گردشگری شهری، جغرافیای رفتاری، بخش بندی بازار گردشگری، رضایت گردشگران
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، حکمت شاهی اردبیلی صفحه 37
    روستاهای دره ای و کوستانی غرب شهرستان مشهد که در ارتفاعات 1400 تا 1900 متری از سطح دریاها قرار دارند، به لحاظ استقرار در نواحی دره ای و کوهستانی مرتفع، با مهاجرفرستی بسیار شدیدتر از روستاهای دیگر مواجه هستند. مطالعات انجام شده در 200 خانوار ساکن در 7 روستای نمونه ی این تحقیق نشان داده است که وجود تنگناهای زیستی و کمبود اراضی هموار و مسطح برای انواع کاربری ها، به ویژه در بخش کشاورزی و تاسیساتی، این روستاها را با کمبود اشتغال و درآمد لازم برای تامین امکانات زندگی مواجه کرده است که به ناچار، جوانان بیکار جویای کار به سوی شهرها مهاجرت می کنند. بنابراین سالخوردگی جمعیت و ضعف عوامل تولید، روستاها را با کاهش جمعیت و در مواردی تخلیه ی بعضی از روستاها مواجه کرده است؛ در حالی که این روستاها دارای توانمندی کافی برای پویایی اقتصادی، به ویژه از طریق فعالیت های گردشگری هستند. در چنین موقعیتی با برنامه ریزی و ساماندهی کارایی های موجود در این روستاها، می توان به اشتغال و درآمد مناسب برای ماندگاری جمعیت دست یافت.
    کلیدواژگان: روستاهای دره ای و کوهستانی، توسعه ی روستایی، مهاجرت های روستایی، شهرستان مشهد
  • حسین مراد محمدی، مهدی آسیایی صفحه 56
    تعدیل آب و هوا با استفاده از بارورسازی ابرها جزء علوم جدید هواشناسی است که مرحله ی نوین خود را از سال 1946 میلادی آغاز کرده است، مهم ترین اهداف تعدیل آب و هوا شامل کنترل محدود و مقطعی زمان و مکان بارش، افزایش بارش، رفع مه و کاهش خسارات تگرگ است. در بارورسازی ابرها ابتدا نوع ابر براساس فرایند بارش و دمای متوسط داخل ابر، مشخص می گردد. در مرحله ی بعد متناسب با نوع ابر (که ابرهای سرد و گرم است) مواد مناسب بذرپاشی مشخص می گردد و در نهایت برای هر ماده با توجه به خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مربوط و همچنین توپوگرافی منطقه یکی از روش های معمول بذرپاشی به کار گرفته می شود. در این مقاله پس از مطالعه ی شرایط اقلیمی و سینوپتیکی استان خراسان با استفاده از داده های جو بالا و سینوپتیک ایستگاه های هواشناسی خراسان، پهنه بندی ابرناکی و دیگر اطلاعات مورد نیاز محاسبه و استخراج شده است. سپس امکان سنجی فاز مکانی بارورسازی ابرها با استفاده از جداول امتیاز دهی، بر اساس معیارهای سازمان هواشناسی جهانی (PEP No.3)، بر روی حوضه های آبریز شش گانه استان خراسان مورد مطالعه قرار گرفت و بر اساس آن نقشه پهنه بندی امتیاز حوضه ها، به منظور بررسی تعیین مناسب ترین مکان جهت انجام عملیات بارورسازی ابرها ترسیم گردیده است.
    کلیدواژگان: تعدیل آب و هوا، بارورسازی ابرها، امکان سنجی بارورسازی ابرها، ابرهای ابرسرد
  • مهدی جهانی صفحه 84
    حد فاصل مرزهای شمالی ایران بیش از نیم قرن دیوار آهنینی قرار داشت که ارتباطات را به کم ترین حد ممکن کاهش داده بود. با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، ایران به عنوان پل ارتباطی اقوام و مللی که در پشت دیوارهای آهنین شوروی سابق می زیستند، موقعیتی یافته است که می تواند از مزیت موقع ژئوپلتیکی خود برای ارتباط این کشورها با دنیای خارج بهره گیرد.
    در بین مرزهای شمالی ایران که حد فاصل اتحاد جماهیر شوروی سابق بوده است سواحل خزر به لحاظ مرکزیت و موقع جغرافیایی و ارتباطات ریلی، جاده ای و آبی دارای بهترین شرایط برای ارتباط دادن مجموعه حوزه خزر با دنیای خارج است. جمهوری اسلامی ایران می تواند با تمهیدات محدودی در سواحل شمالی ایران از مزیت نسبی موقع جغرافیایی خود بهره مند گردد و مرکزیت قطب اقتصادی غرب آسیا را که به «هارتلند جدید» ی مبدل شده به خود اختصاص دهد.
    کلیدواژگان: خزر، گیلان، مازندران، قفقاز، آسیای مرکزی، هارتلند جدید
  • حسین حاتمی نژاد صفحه 102
    خوزستان از سابقه ی شهرنشینی دیرینه ای برخوردار است. در گذشته رشد جمعیت شهرهای این استان تحت تاثیر عوامل درون زا از آهنگی کند برخوردار بوده است. با شروع فعالیت های استخراج و صدور نفت طی قرن گذشته، عوامل برون زا موجب رشد فزاینده ی جمعیت شهرهای این منطقه شده است. وقوع جنگ تحمیلی عراق علیه ایران (67-1359) نظام پخش جمعیتی را در سطح روستاها و شهرها دگرگون ساخت و باعث تحولات جمعیتی شهرها خوزستان گردیده است و پدیده ی نخست شهری در این استان محصول بسط روابط سرمایه داری و نظام متمرکز سیاسی- اقتصادی است.
    کلیدواژگان: جمعیت خوزستان، نخست شهری، قطب رشد، شهرنشینی
  • کتایون علیزاده صفحه 124
    قابلیت های فراوان سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) دامنه ی کاربرد این سیستم را به طور چشمگیری افزایش داده است تا جایی که امروزه طیف وسیعی از مدیران و صاحبان مشاغل از ان به عنوان ابزاری ضروری و نیازی روز مره استفاده می کنند.این سیستم قادر است نقشه هایی هوشمند تهیه کند که در آنها امکان تجزیه و تحلیل و به مشارکت گذاشتن اطلاعات به تصویر کشیده شده وجود داشته باشد. این نقشه ها برای اعمال مدیریتی کارآمد در شرایط بحرانی و به طور عمده بحران های زیست محیطی نقشی حیاتی ایفاء می کنند. نوآوری هایی که در این سیستم در دهه ی گذشته به وقوع پیوسته، دامنه ی توانمندی های آن را افزایش داده است. سیستم اطلاعات جغرافیایی متحرک یا Mobile GIS یکی از این نو آوری هاست که پهنه ی عمل سیستم اطلاعات جغرافیایی را از دفتر کار به روی زمین و صحنه ی وقوع بحران کشانده است. این مقاله نقش Mobile GIS را در ارتقاء کیفیت مدیریت بحران بررسی می کند. تاکید ویژه و موردی مقاله بر آسیب های (زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی) ناشی از آتش سوزی های گسترده در جنگل های جنوب کالیفرنیا در سال 2003 است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعات جغرافیایی متحرک بحران، بلایای طبیعی آتش سوزی های گسترده
  • محمد امین عارف زاده صفحه 145
    مساله ی گستردگی و شرایط ژئوپلتیکی، تقسیم استان خراسان را در سال های اخیر به شدت موردتوجه قرار داده بود؛ به طوری که بر اساس آخرین تقسیماتی که در مهر ماه 1383 بر مبنای تصمیم وزارت کشور و مصوب مجلس صورت گرفت، خراسان بزرگ به سه استان خراسان شمالی، خراسان رضوی و خراسان جنوبی تقسیم گردید. به همین دلیل در این مجال، نگاهی بسیار گذرا به تاریخچه ی آن و تحلیلی بر تقسیمات سیاسی و اداری، ویژگی های جمعیتی شهرها در خراسان بزرگ و استان های جدید به همراه الگوهای نظام شهری با تحلیل کمی در قالب الگوی نخست شهری و شاخص چهار شهر صورت گرفته است. همچنین آثار و پیامدهای نخست شهرهای جدید و وضعیت مراکز استان های جدید و نخست شهرهای مسلط مطالعه و نتیجه گیری شده است.
    کلیدواژگان: استان، تقسیم سیاسی استان، الگوی نظام شهری، نخست شهر، شاخص چهار شهر نوع برتری
  • سید هادی زرقانی صفحه 166
    مرز سیاسی به پدیده ای فضایی اطلاق می شود که منعکس کننده ی قلمرو حاکمیت یک دولت بوده و مطابق قواعد خاص در مقابل حرکت انسان، انتقال کالا یا نشر افکار مانع ایجاد می کند. مرزهای سیاسی دارای کارکردهای متفاوتی هستند؛ از جمله جداکنندگی، یکپارچه سازی، کشمکش، ارتباط و غیره؛ اما مهم ترین نقش مرز ایجاد مانع در برابر حرکت انسان، انتقال کالا و تفکرات است که از آن تحت عنوان امنیت مرزی یاد می شود. امنیت مرزی به معنای جلوگیری از هرگونه اعمال خلاف قانون در طول مرزهای یک کشور و قانونی کردن تردد اشخاص و حمل و نقل کالا و حیوانات اهلی با رعایت ضوابط قانونی و از طریق دروازه های مجاز مرزی است. امنیت مرزها، پشتوانه ای محکم برای امنیت با ابعاد متنوعش در داخل کشور است و هرگونه ناامنی در مرز قادر است در سیستم های اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و نظامی داخل کشور اخلال ایجاد کند. این مقاله بر آن است تا مهم ترین عواملی را که در تضعیف نقش امنیتی مرز و نفودپذیری آن دخالت داشته، با توجه به نمونه مورد مطالعه مرز شرقی (استان های خراسان با افغانستان) مورد شناسایی و بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: مرز، امنیت، کارکرد امنیتی مرز، ایران، افغانستان، خراسان
|
  • Hossein Shakuie, Seyed Rahim Moshiri, Ahmad Khadem Al Hosseiny Page 7
    The purpose of this article is to study the potential of Isfahan bazaar for attracting tourists. The writer, within the framework of the school of space behavior, identifies the potential of the bazaar elements for attracting various groups of tourists and studies the elements that attract various groups of tourists. The results of the study show that Isfahan bazaar with its economic, social and cultural elements has the potential to attract tourists, but that the attraction is not the same for all types of tourists, the degree of attraction depending on whether tourists are Iranians or non-Iranians, on the age of tourists, and on the type of tourists.
  • Seyed Hassan Motiee Langroodi, Hekmat Shahi Ardabily Page 37
    The valley and mountain-laid villages in the western regions of Mashhad township, located in an altitude of 1400-1900 metres, as situated in valleys and high mountainous regions, have confronted an intensive emigration ratio, compared to other villages. Researches performed in 200 families of 7 sample villages showed that lack of life facilities and plane lands for different applications, especially for agriculture and infrastructures, has resulted in lack of occupation and income for providing life facilities. Therefore the unemployed young population will migrate to nearby cities. As a result, aging of population and weakness of production factors have confronted these villages with reduction of population, and in cases, emptying of some villages, while these villages contain sufficient potencies for economic development, especially by tourism. In such situation, planning and organization of existing capabilities of these villages can help to access sufficient occupation and income to maintain the village population.
  • Hossein Morad Mohammadi, Mehdi Asiaee Page 56
    Modification of weather by seeding clouds is among the new sciences of meteorology which started its new phase in 1946. The most important aims of modification include limited control of the time and place of raining, increase of raining, clearing fog and decrease of damage from hail. To seed clouds, first the type of cloud is identified based on the raining process and the average temperature inside the cloud. Next, depending on the type of cloud (whether it is cold or warm), the materials appropriate for seeding are determined. Finally, for every type of material, depending on its physical and chemical properties as well as the topography of the region, one of the common methods of seeding is applied. In this article, the writer, first describes the ecological and synoptical conditions of Khorassan province using the high atmosphere data and the synoptics of Khorassan meteorology stations and other necessary information. This is followed by the location phase feasibility of seeding clouds, using the points table based on the standards of World Meteorological Organization, on the six water basins at Khorassan province. Based on this study, the map for evaluating the basins with the purpose of determining the most suitable place for the operations of seeding clouds has been drawn.
  • Mahdi Jahani Page 84
    For more than half a century, northern borders of Iran were bounded by an iron curtain which had reduced communications to the minimum level. By Soviet Union collapse, Iran has found a situation as a bridge between people who lived behind the curtain of the former Soviet Union. In this way Iran could take some advantages of its geopolitical location. Among Iran’s northern borders, the Caspian Shores have the best connecting infrastructures like ferry ways, railroads and roads can relate the states which are around the Caspian Sea to the other parts of the world. With limited anticipations, Islamic Republic of Iran can take appropriate advantages of its geopolitical location and achieve to being the center of the economic pole of West Asia (new heart land).
  • Hossein Hatami Nejad Page 102
    Khoozestan has a long urbanization history. In the past, the population growth of the cities of this province, affected by only internal factors, was slow. With the start of the activities of extracting and exporting oil in the last century, external factors caused an increasing population growth in the province. The imposed war (1980-1988), changed the population distribution pattern in the villages and cities, resulting in population changes in the cities of Khoozestan. The phenomenon of urban primacy in this province is a product of expansion of capitalistic relations and the centralized politico-economic system.
  • Katayoon Alizadeh Page 124
    Intelligent mapping through analysis and data sharing is vital for disaster management. The analytical capabilities of GIS support all aspects of disaster management.Mobile GIS is the expansion of a geographic information system (GIS) from the office into the field. It is giving service providers and emergency responders’ real-time location information that enables them to offer rapid response, targeted, relevant assistance and better services. A mobile GIS enables field based personnel to capture, store, update, manipulate, analyze, and display geographic information. Fire fighters, police officers, engineering crews, surveyors, utility workers, soldiers, census workers, field biologists, and more use mobile GIS to complete these tasks. This paper will identify the function of Mobile GIS in improving Emergency Management Services and will focus on Wild Fire as a Natural Disaster aspect.
  • Mohammad Amin Aref Zadeh Page 145
    The questions of the vastness and the geopolitical conditions of the division of Khorassan province have been of increasing concern in recent years. Based on the latest division made in September 2004 by the ministry of the interior and the Parliament, the greater Khorassan was divided into three provinces: North Khorassan, South Khorassan and central Khorasan or Khorassan Razavi. In this article, we briefly survey the history of this division and present an analysis of the political-administrative divisions and the population characteristics of the greater cities of Khorassan and the newly emerged provinces. The analysis will be carried out following the urban model within the framework of prime city model and the indexes of four cities. Also, the consequences of the new prime cities and the situation of the capital cities of the new provinces and the dominant cities have been examined.
  • Seyed Hadi Zarghani Page 166
    Political border is a space phenomenon which reflects the territory of a government with the right to prevent, based on certain rules and regulations, the movement of human beings, the transfer of commodities and the dissemination of ideas. Political borders serve various functions, the most important one being the creation of obstacles against the movement of human beings, the transfer of commodities and the dissemination of ideas, being referred to as border security. It prevents any illegal act along the border of a country and legalizes movement of human beings and transfer of commodities and domestic animals through border ports. The security inside the country strongly depends on it as any insecurity in borders may disrupt the economic, cultural, political, social and military systems. The purpose of this article is to study the most important factors that undermine border security. This is a case study of the eastern border of Iran and Afghanistan.