فهرست مطالب

نشریه علوم جغرافیایی
پیاپی 11-12 (پاییز و زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین ابراهیمی، مهدی آسیایی صفحه 9
    در این پژوهش ابتدا با روش های مختلف تبخیر و تعرق برای ایستگاه های هواشناسی دشت مشهد محاسبه ونیاز آبی الگوی کشت به صورت جدول ها و لایه های اطلاعاتی (GIS) ارایه گردید. در دشت مورد مطالعه از داده های ایستگاه سینوپتیک مشهد به عنوان ایستگاه مبنا استفاده شده و محاسبات نیاز آبی انجام می شود، هم چنین با توجه به روابط همبستگی که بین این ایستگاه با سایر نقاط شبکه به دست آمده است، نقشه لایه اطلاعاتی تبخیر و تعرق کل دشت ترسیم شده است.
    محاسبات برای دوره زمانی 1951 تا 2000 انجام گردیده است. تا شرایط فعلی مشخص گردد. هم چنین برای دوره زمانی 2000-2050 با مدل های جهانی تغییر اقلیم نیازآبی محاسبه گردید. نتایج نشان می دهد که نیاز آبی 22 درصد افزایش خواهد یافت که با فرض ثابت بودن منابع موجود سطح زیرکشت 20 درصد کاهش خواهدیافت.
    برای مقابله با بحران آب دو راهکار تغییر الگوی کشت و تغییر راندمان آبیاری به مدل محاسباتی داده شد. نتایج نشان می دهد که درشرایط تغییر اقلیم الگوی کشت باید به سمت محصولاتی با نیازآبی کم تغییرنماید طوری که نیازآبی حداقل 5/18 درصد کم شدو تطبیق زمانی مصرف آب نیز با مراحل رشد طوری تنظیم شود که هم پوشانی مصرف به حداقل برسد.
    سه سناریوی راندمان آبیاری 40و60 و 85 درصد با امکان تغییر روش آبیاری در 30 و 50 و 100 درصد اراضی تا سال 2050 به مدل داده شد. نتایج نشان می دهد که اگر 50 درصد اراضی دارای راندمان 60 درصد و مابقی 40 درصد باشند سطح زیر کشت ناشی از تغییر اقلیم تغییر نخواهد کرد.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، آب مصرفی کشاورزی، بحران آب، دشت مشهد
  • ابوالفضل بهنیافر، اکبر اسمی صفحه 27
    دانش اکوتوریسم یا گردشگری در طبیعت، به عنوان یکی از پرجاذبه ترین ودر عین حال پر منفعت ترین علوم وابسته به منابع طبیعی و محیط زیست تلقی می شود که در ایران، هنوز به طور جدی به آن پرداخته نشده است. اکوتوریسم گرایش نوینی در گردشگری است و شامل چشم اندازها و مناظر زیبای طبیعت است. W.T.O (World Tourism Organization) اکوتوریسم اهمیت دادن به نقش اکوتوریسم در حفاظت از محیط زیست، به منظور دست یابی به توسعه پایدار امری ضروری است و با مشارکت گردانندگان بومی و بهره گیری از پتانسیل های طبیعی گردشگری میسر می شودکه البته در این راه با چالش هایی نیز مواجه است و نوشتار حاضر نیز به این امر می پردازد. استان خراسان رضوی با دارابودن ذخیره های متنوع زیستی طبیعی، یکی از مهم ترین نقاط مورد توجه مردم در زمینه بهره برداری گردشگری است. پارک ملی تندوره در بخش شمالی استان، به عنوان تنها پارک ملی موجود در شمال شرق کشور (از نظر وسعت و تنوع زیستی) دارای منطقه تحت بهره برداری گردشگری چهلمیر می باشد. این منطقه یکی از مهم ترین مراکز تفریحی شهرستان جهت گذراندن اوقات فراغت محسوب می گردد.
    تفرج گاه چهلمیر به عنوان مهم ترین بخش گردشگری عمومی پارک ملی تندوره واقع در محدوده شهرستان درگز مورد توجه تعداد بیشماری گردشگر از منطقه و خارج از منطقه می باشد که با برنامه ریزی و مدیریت صحیح می توان از این منابع ارزشمند طبیعی استفاده بهینه نمود که این امر، تبلیغات و اطلاع رسانی مطلوب و مشارکت همگانی مردم به خصوص ساکنان بومی محدوده چهلمیر را می طلبد و با سرمایه گذاری مناسب، علاوه بر بهره مندی اکوتوریستی در طول هر سال، منبع درآمدی برای ساکنان محدوده بوجود آمده و به عنوان یک قطب مهم اکوتوریستی در استان خراسان رضوی و در کشور مدنظر قرار گیرد
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، جاذبه های گردشگری، پتانسیل های اکوتوریستی و زیست محیطی، تفرج گاه چهلمیر
  • مهناز پروازی*، مریم وظیفه اردلانی صفحه 53
    امروزه نوسان اقلیم که یک پدیده پیچیده جوی– اقیانوسی در مقیاس جهانی و دراز مدت است و به عنوان یکی از چالش های عمده پیش روی بشر می باشد. این پدیده متاثر از عواملی چون فعالیت های خورشیدی، آتشفشان ها، اتمسفر، اقیانوس ها و گازهای گلخانه ای می باشند، این تغییرات منجر به دگرگونی در وضع آب و هوا، تغییر توزیع مکانی و زمانی بارش، جریان های سطحی، تغییرات بلند مدت دما، تغذیه سفره آب های زیر زمینی، رطوبت، ابری بودن و... شده است. دگرگونی های اقلیمی هم در قالب نوسان های کوتاه مدت و هم تغییرات بلند مدت بروز می کند. آثار به جا مانده در محیط چنین دگرگونی های اقلیمی را به اثبات رسانده است که درون این دگرگونی ها نوسان ها و افت وخیزهایی نیز دیده می شود.
    بر این اساس در این مقاله به بررسی روند تغییرات بارش و دما در ناحیه خزری طی سال های 2004-1960 میلادی در ایستگاه های (بندر انزلی، رامسر، بابلسر) با استفاده از روش رتبه ای من – کندال پرداخته شده است. بررسی ها حاکی از آن است که عنصر دما در ماه های جون، جولای روند مثبت و افزایشی داشته و بارش در ماه های ژانویه، فوریه، جولای و آگوست روند کاهشی داشته است. نتایج حاصله نشان می دهد که درصد تغییر در فصل زمستان و تابستان نسبت به بهار و پاییز بیشتر است و 78% تغییرات در دو دهه 2004 – 1980 میلادی رخ داده است و زمان شروع تغییرات در ایستگاه های منطقه یکسان نیست.
    کلیدواژگان: نوسان اقلیم، من کندال، نوسان دما و بارش، روند افزایشی و کاهشی، سواحل جنوبی دریای خزر
  • مهدی جهانی، زهرا الهیاری راه چمنی، فاطمه نوعی صفحه 71
    مقاله حاضر مطالعه موردی در رابطه با مسکن های روستایی دهستان میان جوین (سبزوار) و عواملی که موجب تحول در ساختار مسکن ها شده اند را مورد بررسی قرار می دهد. انتخاب بحث عوامل موثر بر تحول سکونتگاه های روستایی به منظور بیان اهمیت نقش مسکن و کارکرد آن در زندگی روستایی و ارایه روش های صحیح برای تحول صورت پذیرفته است. مطالعات انجام شده درباره مسکن های روستایی حاکی از آن است که تحولات اقتصادی و اقدام های زیر ساختی دولت در تحول فرم و کارکرد مسکن ها تاثیر بسیاری دارد به طوری که امروزه اکثر مسکن های جدید روستایی با فرم شهری ساخته می شوند.
    برای رسیدن به این منظور از سکونتگاه های روستایی که اثر تحول مسکن ها در آن ها بیشتر دیده می شود استفاده گردیده است. برای آزمون فرضیات از روش های تجربی و آماری آلفای کرانباخ، آزمون کای دو و ضریب همبستگی اسپیرمن مورد استفاده قرار گرفته و از این طریق رابطه تحول اقتصادی و اقدام های دولت با معماری جدید مسکن روستایی بررسی و تجزیه و تحلیل گردیده است.
    یافته های پژوهش نشان می دهد که تحولات اقتصادی و زیرساخت های بوجود آمده توسط دولت در ایجاد ارتباط بین شهری و روستایی موثر واقع شده و خود موجب تاثیرپذیری و تحول مسکن های روستایی شده است.
    کلیدواژگان: کارکرد مسکن های روستایی، سکونتگاه های روستایی، تحولات فرم مسکن، کارکرد سکونتگاه های روستایی
  • محمدتقی رضویان، جمیله توکلی نیا، فردین کوشکی* صفحه 95
    در حال حاضر بسیاری از دست اندرکاران امور شهری کشور بازنگری در شیوه های برنامه ریزی شهری را ضروری می دانند. علی رغم پیشینه طولانی شهرنشینی و وجود الگوهای سنتی درایران پیروی از الگوهای متمرکز برنامه ریزی و مدیریتی امکان بهره گیری از سرمایه اجتماعی شهروندان را نداده است، که منجر به نادیده گرفتن ذینفعان برنامه ها و در نهایت عدم موفقیت برنامه ریزی ها شده است. در نگرش جدید برنامه ریزی شهری بر نوعی رهیافت پایین به بالا و توانمندسازی محلات شهری تاکید دارند. در این شیوه به جای نگرش کلان و مقیاس های ذهنی به ابعاد مشخص فضا در مقیاس محله می پردازد. با گذار از برنامه ریزی شهری دولت مدار با نگرش عمومی به سوی برنامه ریزی اجتماع محور می توان امید داشت که بتوان با بهره گیری از سرمایه اجتماعی محلات در جهت پایداری شهرحرکت کرد. سرمایه اجتماعی از طریق استیلای عقل و خرد جمعی که در قالب شبکه های ارتباطات افقی گسترده شده است، دست یابی به اهداف گروهی را تسهیل می کند. در واقع رویارویی و حل مسایلی که شهرهای امروزی با آن در گیر هستند، با بهره گیری درست و بهینه از توان ها و استعداد های شهروندان در قالب شبکه های روابط قابل دست یابی است. منطقه 12شهر تهران در هسته ی تاریخی شهر قرار گرفته و به علت قدمت تاریخی از نظر ساختار کالبدی و اجتماعی متفاوت از منطقه 1 شهرداری تهران است که در فرآیند گسترش شهر تهران با توجه به موقعیت جغرافیایی پذیرای جمعیتی با پایگاه اجتماعی و اقتصادی برتر بوده است. هدف از این پژوهش مقایسه سرمایه اجتماعی در مناطق 1 و 12 از شهر تهران می باشد. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است که در آن از آزمون فیشر و نرم افزار رایانه ای spss استفاده شده است. فرضیه تحقیق بیان می دارد که سرمایه اجتماعی در منطقه12 بالاتر از منطقه1خواهد بود. در این پژوهش هر چند ثابت شد که منطقه12 از نظر سرمایه اجتماعی درون محله ای نمره بالاتری را به خود اختصاص داده است اما منطقه 1 از نظر نمره کسب شده در سرمایه اجتماعی فرامحله ای سطح بالاتری را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شهر تهران، منطقه12، منطقه1، سرمایه اجتماعی درون محله ای، سرمایه اجتماعی فرامحله ای
  • محمدجعفر زمردیان، فروزان طاهری* صفحه 109
    لغزش ها یکی از خطرآمیزترین پدیده های طبیعت هستند که هر ساله خطراتی را برای اموال و زندگی مردم ایجاد می کنند. بنابراین مطالعه استعداد زمین لغزش و پهنه بندی خطر برای برنامه ریزی فعالیت های توسعه ای آینده ضروری می باشد. شناسایی مناطق بی ثبات یا دامنه های بالقوه بی ثبات اولین گام در مدیریت فعالیت های زمین با اهداف کوچک سازی تاثیرهای زیست محیطی می باشد.
    این پدیده یکی از مهم ترین خطرهای ژئومورفیک در دامنه های شمالی بینالود نیز بوده و حوضه مورد بررسی (زشک- سرآسیاب) که از دامنه های شمالی بینالود است، از این امر مستثنی نیست. در این مقاله با هدف مشخص نمودن عوامل تاثیرگذار در وقوع زمین لغزش ها با استفاده از مدل تجربی آنبالاگان Anbalagan ابتدا واحدهای کاری مشخص، با تعیین وزن عوامل که بیانگر میزان نقش اطلاعاتی و عملیات میدانی است، نقشه پهنه بندی خطر وقوع زمین لغزش تهیه گردید. نتایج حاصله بیانگر آن است که 9/32% از مساحت منطقه در پهنه های پرخطر و شدیدا پرخطر از نظر وقوع زمین لغزش قرار دارند. شناسایی و معرفی این نواحی از لحاظ حرکات توده ای دامنه می تواند برای برنامه ریزان و مدیران سرزمین در سطح های محلی و منطقه ای حائز اهمیت باشد.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، پهنه بندی، مدل آنبالاگان، حوضه زشک، سرآسیاب
  • احسان شیخ الاسلامی*، مهدی مومنی، صفر قائد رحمتی صفحه 133
    یکی از مهم ترین مشکلاتی که امروزه خود را نمایان ساخته، وضعیت نامناسب بافت قدیم شهری است، به طوری که با توسعه روز افزون شهرها در راستای افزایش بی رویه ی جمعیت و هم چنین توجه بیشتر به دیگر بافت های شهری از جمله بافت های میانی و بیرونی، از ارزش و اهمیت بافت مرکزی شهر کاسته است. بافت قدیمی شهر بروجرد شامل چهار مرکز محله ی اصلی و چندین مرکز زیر محله می باشد. این بافت که در مرکز جغرافیایی شهر بروجرد قرار گرفته و وسعتی بالغ بر 2578120 دارد که به 9 محله تقسیم شده است. در این پژوهش سعی بر آن است که با توجه به اهمیت این بافت، به تحلیل ساختار کالبدی آن از لحاظ سهم ساختمان های یک طبقه، سهم ساختمان های نوساز، سهم ساختمان های با مصالح با دوام و سهم ساختمان های مقاوم با استفاده از روش تحلیلی موریس پرداخته شود. یافته های حاصله از این پژوهش نیز نشان می دهد که محله های 7و5و9 وضعیت مطلوب تری نسبت به سایر محله ها داشته، سپس محله های 4و2و8و1 از وضعیت به نسبت مطلوبی برخوردارند و محلات هسته ی قدیمی شهر که شامل بازار و مسجد جامع می باشند وضعیت نامطلوبی دارند.
    کلیدواژگان: ساختار کالبدی، بافت قدیم، بافت فرسوده، روش تحلیل موریس، شهر بروجرد
  • فاطمه عباسی، مرتضی اثمری، علی اکبر رسولی، شراره ملبوسی صفحه 147
    درجه حرارت هوا، به عنوان یکی از اصلی ترین عناصر اقلیمی از مهم ترین شاخص های آب و هوایی هر ناحیه جغرافیایی محسوب می گردد. در سال های اخیر، مشهد شاهد نوسان های قابل ملاحظه به همراه افزایش معنی دار دمای هوا بوده است. هدف اصلی این مقاله، توصیف ترسیمی مشاهده های درجه حرارت مشهد از طریق استخراج نمایه های موجود در سری های زمانی می باشد. به همین منظور داده های ماهانه دما از سال 1951 الی 2009 میلادی در ایستگاه سینوپتیک مشهد جمع آوری و پس از ایجاد سری های زمانی در مقیاس های فصلی و سالانه جهت بررسی تغییرات احتمالی مورد استناد قرار گرفتند.
    با هدف تحلیل مقدماتی سری های زمانی، در مرحله اول، شاخص های اولیه نظیر: مشاهده های خام، داده های هموارشده، میانگین متحرک و درصد تغییرپذیری طراحی و نتایج از طریق مدل های ترسیمی نمایش داده شد. در مرحله دوم، مولفه های ثانویه نظیر روند، چرخه ای، فصلی و غیرمنظم موجود در سری مشاهده های محاسبه و شبیه سازی گردید. در مرحله سوم، تکنیک منحنی تجمعی باقیمانده های نرمال شده در جهت آشکار سازی تغییرات درجه حرارت هوا به کار گرفته شد. در مجموع نتایج حاصله مبین این واقعیت هستند که اول میزان تغییرات و نوسان های موجود در سری مشاهده ها به ازای کلیه مقیاس ها در دراز مدت بسیار قابل ملاحظه است. دوم روندی مثبت در سری مشاهده ها درجه حرارت شهر مشهد، به ویژه در مقیاس سالانه به طور کامل آشکار است.
    کلیدواژگان: سری زمانی، شاخص های اولیه، مولفه های ثانویه، نوسان های دما، مشهد
  • هادی قنبرزاده، علی محمد نورمحمدی صفحه 171
    شهرستان کلات به دلیل سابقه کهن و درخشان فرهنگ و هنر، وسعت و تنوع محیط جغرافیایی و به لحاظ برخورداری از تنوع زیست محیطی و جاذبه های متعدد توریستی، یکی از مراکز مهم گردشگری بویژه اکوتوریستی در شمال شرقی ایران است. ویژگی های اقلیمی، جغرافیایی و توپوگرافی، شرایط کم نظیر اکولوژی، پوشش گیاهی، مناطق جنگلی و حیات وحش به همراه شرایط مورفولوژیکی خاص منطقه این شهرستان را به عنوان یکی از مراکز مهم توریستی و اکوتوریستی استان تبدیل کرده است. هدف این مقاله معرفی ظرفیت های اکوتوریستی این منطقه، تشریح اهمیت آنها، ضرورت حفظ و نگهداری، برنامه ریزی و سرمایه گذاری روی آنهاست. روش تحقیق این مقاله ترکیبی از روش های تحقیق اسنادی، میدانی، توصیفی و تحلیلی است. با استفاده سیستم اطلاعات جغرافایایی، و مجموع داده های جمع آوری شده از منابع مختلف سعی شد که توانهای ژئومورفولوژیکی شهرستان را به عنوان توانهای بالقوه طبیعی، و جاذبه های اکوتوریستی آنها را در توسعه اکوتوریستی منطقه بیان کند.
    نتایج حاصل از این پژوش نشانگر آن است که وجود پدیده های زیبای طبیعی ژئومورفولوژیکی همانند دره ها و آبشارها، چین خوردگی ها و اشکال زیبای حاصل از دخالت فرسایش در ناهمواری های منطقه می تواند زمینه ای مناسب برای رشد و توسعه اکوتوریسم در شهرستان فراهم نماید، که این خود نیاز به برنامه ریزی و حمایت مسئولان و مشارکت مردم منطقه دارد.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، شهرستان کلات، ژئومورفولوژی، خراسان رضوی
  • علیرضا کشوردوست، صادق کاظم خواه صفحه 191
    اسکان غیر رسمی نتیجه شهرنشینی سریع می باشد. رشد چنین سکونتگاه هایی مشکلات متعددی در ابعاد مختلف ایجاد می نماید. شهر لنگرود در سال های اخیر به دلیل افزایش مهاجرت و توسعه نقاط روستایی هم جوار با این پدیده مواجه بوده است هدف از نگارش این پژوهش شناخت پیامدهای اسکان غیر رسمی در شهر لنگرود می باشد. روش تحقیق در این پژوهش پیمایشی و شیوه نمونه گیری آن،تصادفی طبقه بندی شده است. جامعه آماری این تحقیق را ساکنان مناطق غیر رسمی شهر لنگرود که در 11 نقطه شهر ساکن هستند تشکیل می دهند. جمعیت ساکنان در سال 1385،26886 نفر بود. که از این مقدار تعداد 318 نفر از سرپرستان خانوار به عنوان حجم نمونه انتخاب شده و پرسشنامه تکمیل گردید. نتایج به دست آمده از آزمون فرضیات مشخص نمود به دلیل سطح سواد پایین، مشاغل عمده ساکنان معیشیتی و فصلی و موقت با درآمد کم می باشد. در فرضیه دیگری با تحلیل شاخص های کیفی مسکن مشخص شد کیفیت مسکن در این سکونت گاه ها شرایط نامطلوبی دارد. در نهایت طبق یافته های تحقیق و تحلیل آن ها، پیامدهای اسکان غیر رسمی در ابعاد مختلف اجتماعی فرهنگی، اقتصادی،کالبدی، زیست محیطی، و مدیریتی شناسایی شده و با توجه به نوع مسایل ایجاد شده راهکارهایی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: سکونت گاه های غیر رسمی، شهر لنگرود، توانمندسازی، ظرفیت سازی، ارتقاءبخشی، توسعه پایدار
|
  • Dr. Hossein Ebrahimi, M. Assiaye Page 9
    In this research, first water calculation and requirement of cultivation model will be proposed as tables and GIS by using different methods of evaporation and perspiration for weather stations at Mashhad plain. In the studied plain, data of the synoptic station of Mashhad were used as target station and water calculation requirement were done. Considering the found correlations between this station and other parts of the network, the map of GIS evaporation and perspiration of all the plain also will be drawn.To specify the current situation, calculations were done on 1951 to 2000. Also, water requirement for the period of 2000 to 2050 were calculated with universal models of climate change. The results show that water requirement will have the increase of 22% and cultivated lands will have the decrease of 20% with the current sources.To confront with water crisis, two approaches of change of cultivation method and change of irrigation efficiency were given to calculation model. The results show that in climate change situation, cultivation model must be changed toward the products which need less water; so that the 18.5% water requirement would be decreased and also the duration of water consumption and progress stages would be adjusted in a way to reach the cocoverage of consumption to the minimum.Three scenarios of 40, 60, and 85% irrigation efficiency were given to the model with the change possibility of irrigation method in 30, 50, and 100% of the lands until 2050. The results show that if 50% of the lands had 60% efficiency and others have 40% efficiency, the cultivated lands would not change by climate change.
    Keywords: climate change, farming consumed water, water crisis, Mashhad plain
  • Dr. Abolfazl Behniafar, Akbar Esmi Page 27
    Ecotourism science or natural tourism is one of the most attractive and the most profit science dependent resources and the environment but Iran seriously has not paid to this case yet. Ecotourism is new tendency in tourism industry, and contains of landscape and nature beautiful views. W.T.O (World Tourism Organization), introduce ecotourism in this case: “A kind of tourism such a trip in natural places (without harm) with research aims and exploitation from views natural plant and wildlife with considering that cultural aspects in past and nowadays too”. To attach important to ecotourism role in environment in order to obtain sustainable development, is a vital affair. This case can feasible with cooperation of native operators and enjoying of tourism natural potentials: But then and challenges in this way that this writing pays to investigate the topic of Chehelmir recreational area of Dargaz. This region is one of the most important recreational centers of Dargaz town ship in the consideration of free time.
    Keywords: Ecotourism, sustainable development, potentials, challenges, WTO, Chehelmir recreational site
  • Dr.M.Parvazi*, M.Vazife Page 53
    Today, climatic change which is an atmospheric-oceanic phenomenon in a long term and worldwide scale is one of the major challenges of man. This phenomenon is the result of factors such as solar, volcanic, atmospheric, oceanic, and greenhouse gases activities. These changes have also caused some changes in whether conditions, spatial and time distribution of rainfall, runoff, long term changes of temperature, aquifer feeding, moisture, cloudy, etc.Climatic changes occur both in the forms of short term fluctuations and long term changes. The remaining effects in the environment have proved such climatic changes inside which some fluctuations are seen as well. On this basis, in this paper the process of rainfall and temperature changes in Caspian area during 1960-2004 have been examined in Bandar Anzali, Ramsar and Babolsar Stations using Man- Kendal method.The surveys indicate that temperature factor had a positive and increasing trend during June and July and rain fall had a decreasing trend during January, February, July and August. The obtained results show that the percentage of changes in winter and summer is higher than in spring and autumn and 78% of the changes have occurred during 1980-2004 and that the beginning time of changes is different in the stations of the area.
    Keywords: Climatic Change, Man, Kendal, Temperature, Rainfall Fluctuations, Increasing, Decreasing Trend, South Coasts of Caspian Sea
  • Dr. M. Jahani, Z. Allahyari, F. Noey Page 71
    Research case study housing in rural villages of Joanne (Sabzevar) and factors that are changing the structure of the housing.Factors affecting the transformation of rural settlements in order to discuss the importance of the role and function of housing in rural life and provide methods for the transformation has been carried out correctly.To achieve this purpose, the development of housing in rural settlements that have been used, it is more common.Experimental and statistical methods for hypothesis testing Kranbakh alpha, chi-square test and Spearman correlation coefficient was used and thereby economic development and government relations with the new architecture of rural housing has been investigated and analyzed.Research findings show that economic development and infrastructure development between urban and rural governments in their work and the effectiveness of rural housing is a transformation.
    Keywords: Function of rural housing, rural settlements forms, housing developments, function of rural settlements
  • Dr. M.T. Razavian, Dr. J. Tavakoli Nia, F. Koshk* Page 95
    Nowaday, many city officials know essential to Review in Management methods in cities of country. Despite the long history of urbanization and traditional patterns of Iran, follow from patterns of centralized planning and management no has Possible Social capital involvement in urban governance that leading to ignoring programs beneficiaries and ultimately failure to plannings. In new attitude of urban planning emphasize on bottom-up approach and the empowerment of urban neighborhoods. This method deal with specific dimensions of neighborhood space-scale rather than macro attitude and subjective scales approach. With the transition from governcentric urban planning with general attitudes toward socialcentric planning can be hoped that using social capital for sustainable in the city moved. Social capital through the hegemony of public reason and wisdom that is in the form of horizontal communication networks makes it easy to achieve team goals. Indeed the face and problems solve That modern cities are involved with correct and optimal use of talent and ability of citizens in framework of relations network is achieveable. Region 12 of Tehran, located in the city's historic core and due to the long history terms of physical and social structure is different from the region1 of Tehran that In the process of expansion of Tehran due to the geographic location Receptive have a population with Superior economic and social base. The purpose of this research compared social capital in both Regions 1 and 12 of the city of Tehran. Research method is descriptive and analytical that the used from Fisher text and spss software. The research hypothesis states that social capital in Region 12 will indicates a higher level of Region 1. Although it is approved in the present research that the level of bounding social capital is higher in Region 1, the score obtained in bridging social capital factor is higher in Region 12.
    Keywords: Tehran city, Region12, Region1, bounding social capital, bridging social capital
  • Dr. M. J. Zomorrodian, F. Taherry* Page 109
    Recognizing unstable regions or potential unstable slopes is the first step in managing earth activities with objects of smalling bionatural effects (socters and van wasten, 1996).Earth slip as one of most important geomorphic risks in north sloops of Binalood and studied domain that is from north slopes of Binalood (Zoshk- Sarasiab) is not excepted from this matter. In this research with object of determining effential factors in occurance of earth slips by using experintial model, Anbalagan, first prepared clear effort units, then, by determining wiegh of factors that are repersentative of level of informational role and domain operations, prepared the map of grading extent of risk of accurance of earthslip. Obtained results are representative of that 32.9% of region area placed in risky and intersly high risky extents, in aspect of accurance of earth slip.Recognizing and introducing these regions in aspect of slope movements. Can be important for domain's designers and managers, in local and regional levels.
    Keywords: Land slid, Anbalagan, Zoshk, Sar Asiab, Antro pogenic factor
  • Ehsan Sheikholeslami*, Dr. M.Momeny, Dr. Safar Ghaed Rahmati Page 133
    One of the problems important that made her appear, the old urban fabric is inappropriate So with the increasing development of cities in order to increase the population of irregular And more attention to other tissues, including the urban middle and outer tissues. is less value in the central city.Old tissue Boroujerd four main and several neighborhood center is the center of the neighborhood.The tissue in the center of the geographic area of over 2578120 Boroujerd and has been divided into 9 districts.In this study it is tried on the importance of this tissue,Matched to the physical structure of a class share structure, share of new buildings, the buildings constructed with durable materials and robust method of analysis will be Maurice.Findings from the Research also shows that neighborhoods 7 and 5 and 9 conditions better than other neighborhoods have, then quarters 2 and 4 and 8 and a situation fairly well, enjoy the neighborhood's old city, including the Bazzar and the Mosque are the dire situation there.
    Keywords: Skeletel Structure, Old Tissues, Worn Tissues, Maurice analytical method
  • F. Abassi, M. Asmarri, A. Rassoli, Sh. Malbossi Page 147
    Air temperature,is one of the main climatic elements, and the most important index in every geographic area.In the past few years,Mashad region,located in the north-East of iran, has experienced some meaningful variations was in air temperature values. Thus,the main purpose of this study is to extract all primary and secondary components of Mashad, air temperatures in Mahad, using afew simple graphical and mathematical techniques.Having these purposes, air temperature records(from 1951 to 2009) taking from mashad,Synoptic Station were analyzed.In the first step,four primary descriptive parameters such as: raw data,smoothed values,moving averages and fluctuating factors have been graphically displayed.In the second stage,four secondary descriptive such as: trend,cyclic.seasonal and irregular components were calculated and modeled.Finally,the Normalized Residual Mass Curve method was applied to enhance the current temperature changes.As a whole, the results showed indicators of some meaningful variations and fluctuations in all scales over the time addressed.
    Keywords: Time Series, Primary, Secondary components, Fluctuations, Temperature, Mashad
  • Dr. Qanbarzade, A.M. Mohammady Page 171
    Kalat city due to bright ancient history, culture and art, variety of Geographical environment, varieties’ bio- environment and many ethnical and Tribal attractions, is one of the most important tourism and especially ecotourism regions in the north ast of Iran. Climatic characteristics, geographic and topographic conditions unique ecology, vegetation, wildlife and forest areas with specific morphological conditions in the city has become as one of the strongest areas of tourism and ecotourism. The aim of this paper is the study and introduce all the ecotourism capacities of erea It also tries to explain the importance of these capacities, and the need for onserving and investing on them. Method of this paper is combines the techniques of documentary research, field, descriptive and analytical. Using geographay information system, and all data collected from various sources, Was trying that geomorphologic powers of the city's as powers natural potential And ecotourism attractions to express them in the development of ecotourism. These results indicate that There are beautiful natural geomorphological phenomena like valleys and waterfalls, and beautiful forms of interference in the roughnesses of erosion can provide Background for development of ecotourism in the city, that These needs to support the planning authorities and local people's participation.
    Keywords: ecotourism, Kalat city, geomorphology, Khorasan Razavi
  • Dr. Keshvardust, Kazemkhahs Page 191
    Informal settlement is result of rapid urbanization.such growth of settlements creates several problems is different dimension. in recent years Langrood city has been increased migration and development in rural areas adjacent to the phenomenon. The purpose this of research, is understanding the consequences of informal settlements in the Langrood city. The methodology in this research is surveying and sampling method is classified randomly. The statistical population of this research is composed of the informal inhabitants of the Langrood city who are in 11 points in the city. The population in 1385 was 26,886 people. From this amount, number of 318 person of the heads of households as a sample size were selected and questionnaire was completed. The results of testing the hypothesis recognized that because of low literacy level, main jobs of the residents are livelihood and seasonal and temporary with low income. In another hypothesis, analyzing the quality indicators of housing was found that the quality of housing in these settlements has adverse conditions. Finally, according to the findings of research and their analysis, consequences of informal settlements in various aspects of social, cultural, economic, physical, environmental and managerial were identified and due to problems created, a solution was presented.
    Keywords: informal settlements, analyzing, Consequences, City, Langrood