فهرست مطالب

نشریه علوم جغرافیایی
پیاپی 15-16 (پاییز و زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد اجزاشکوهی، پریسا روشنی*، علیرضا حسنی، مهرنوش افشاری صفحه 9
    سرزمین ایران به دلیل استقرار در کمربند زلزله خیز آلپ – هیمالیا، به طور متوسط هر 5 سال شاهد زلزله ای با بزرگی 7 ریشتر، می باشد. شهر تهران با توجه به موقعیت ویژه اش از لحاظ ژئومورفولوژیکی و قرار گیری بر روی گسل های فعال همواره در معرض خطر زلزله است. از سوی دیگر نواحی دچار افت شهری با ویژگی های خاص از جمله نواحی با شرایط مسکونی بد و نامناسب، شرایط محیطی رو به افت، خدمات اجتماعی تحت فشار شدید، ازدحام بالای سکونت، کمبود و حتی نبود انواع خدمات رفاهی، کالبد نامقاوم و ناپایدار، نفوذ ناپذیری، فقدان فضاهای باز و سبز کافی و...، بیشتر از هر فضای شهری در هنگام بروز سوانح طبیعی از جمله زلزله با خطر مواجه اند. آسیب پذیر بودن نواحی دچار افت شهری از یک سو و در معرض خطر زلزله بودن به دلیل ساختار ژئومورفولوژیکی از سوی دیگر، توجه به برنامه یکپارچه تجدید حیات و کاهش آسیب پذیری شهری را ایجاب می نماید. هدف کلان مقاله، ایجاد ارتباط بین عرصه برنامه ریزی شهری، برنامه ریزی تجدید حیات و برنامه ریزی کاهش آسیب پذیری شهری می باشد. روش تحقیق این مقاله ترکیبی از نوع توصیفی-تبیینی می باشد. در جمع آوری و تحلیل اطلاعات از روش های اسنادی و مشاهدات میدانی استفاده شده است. دستاورد مقاله کمک موثر به تجدید حیات نواحی دچار افت شهری با هدف کم کردن آسیب های ناشی از سوانح طبیعی (زلزله) می باشد. در این راستا با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی و نرم افزار GIS بافت های دچار افت شهری که دارای آسیب پذیری بالایی نیز می باشند شناسایی و اولویت بندی گشته، در نهایت با استفاده از تحلیل های مکان یابی و هم چنین نتایج حاصل از درجه آسیب پذیری، مراکز امداد و نجات و فضاهای چند منظوره در نواحی دچار افت و آسیب پذیر منطقه 17 شهر تهران به منظور کاهش آسیب پذیری پیشنهاد گشته است.
    کلیدواژگان: تجدید حیات شهری، کاهش آسیب پذیری شهری، افت شهری، تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی
  • احمد پوراحمد، سیروس حسن پور* صفحه 31
    شهرستان مریوان در سال های اخیر بویژه بعد از جنگ تحمیلی، از رشد جمعیتی و کالبدی قابل ملاحظه ای برخوردار بوده است. این رشد جمعیت بیشتر ناشی از مهاجرت های روستائیان از نقاط مختلف مرزی استان به شهرستان مریوان می باشد. از جمله پیامدهای ناگوار این مهاجرت شکل گیری مناطق اسکان غیر رسمی در اطراف شهر و اقدام به قاچاق کالاها از مرزهای عراق به داخل کشور می باشد. این مقاله با هدف شناسایی و تحلیل مکانی- فضایی مکان های مبادلات قاچاق کالا به منظور تهیه الگوهای فضایی- مکانی تهیه و توزیع کالاهای قاچاق از روش تحلیلی _آماری در محیط GIS در شهرستان مریوان انجام یافته است. جامعه آماری تحقیق بر اساس میزان مبادلات خرید و فروش کالاهای قاچاق کشف شده و غیره مشکوفه می باشد که در یک دوره زمانی 3 ماه در محدوده شهرستان مریوان به وقوع پیوسته است. این روش تحقیق، مبتنی بر بیضی انحراف معیار، آزمون خوشه بندی، آزمون مرکز متوسط، شاخص های نزدیک ترین همسایه، تخمین تراکم کرنل استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد، توزیع مکانی- فضایی جرایم قاچاق کالا در شهرستان مریوان از الگوی خوشه ایو متمرکز پیروی می کند. مرکز میانگین توزیع جغرافیایی نقاط خرید و فروش و توزیع کالاهای قاچاق در شهرستان مریوان بر نواحی روستایی حومه شهر و حاشیه بازارچه مرزی حد فاصل بین مرز ایران– عراق منطبق است. این امر تا حدودی از جابه جایی مرکز میانگین به سمت شمال و شمال غربی شهر مریوان خبر می دهد. مهم ترین مکان های تمرکز قاچاق کالا در این شهرستان بر محله بلوریات، دارسیران، پاساژ آینه واقع در خیابان جمهوری و بازارچه مرزی منطبق است. از دستاوردهای دیگر این تحقیق آن است که ایجاد بازارچه مرزی یا تبدیل بازارچه بزرگ باسماق به مرز بین المللی و ایجاد گمرک رسمی می توانند زمینه ای برای رشد و ارتقاء قابلیت ها و پتانسیل های بیشتری برای ترانزیت کالا در این منطقه را داشته باشد و سبب کاهش بیکاری و قاچاق کالا در این منطقه گردد.
    کلیدواژگان: تحلیل مکانی - فضایی، قاچاق کالا، (GIS)، روش های تحلیلی، آماری، مریوان
  • محمدرضا حافظ نیا، ابوطالب طهماسب پور* صفحه 53
    اقتصاد و ژئوپلیتیک جزء رشته های علوم انسانی هستند که امروزه بسیار مورد توجه کشورها قرار گرفته اند. به نظر می رسد بین اقتصاد و ژئوپلیتیک رابطه وجود دارد. این پژوهش به بررسی رابطه ژئوپلیتیک و اقتصاد پرداخته و در پی این می باشد که ببیند بین مولفه های ژئوپلیتیکی (جنگ، امنیت، بحران، کنترل منابع) به عنوان متغیر مستقل و مولفه های اقتصادی (انرژی، سرمایه گذاری خارجی) به عنوان متغیر وابسته چه رابطه ای وجود دارد. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش توصیفی - تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات با استفاده از مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و طراحی پرسشنامه می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بین مولفه های ژئوپلیتیکی (جنگ، امنیت، بحران، کنترل منابع) و مولفه های اقتصادی (انرژی، سرمایه گذاری خارجی) رابطه وجود دارد و مولفه های ژئوپلیتیکی بر مولفه های اقتصادی تاثیرگذار می باشند.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، اقتصاد، امنیت، بحران، انرژی سرمایه گذاری خارجی
  • اسماعیل دویران، ندا براتچی* صفحه 77
    اسکان غیررسمی از جمله پدیده هایی است که به دنبال تحولات ساختاری وبروز مسائل و مشکلات اقتصادی–اجتماعی مانند جریان سریع شهرنشینی و مهاجرت های روستایی لجام گسیخته در بیشتر کشورهای جهان بویژه کشورهای جهان سوم پدیدار گردیده است. از آنجا که این پدیده در زمینه ای از عوامل فراتر از مکان شکل وگسترش یافته و به طور متقابل بر محیطی فراتر از آن نیز تاثیر می گذارد، چاره جویی این مساله به سیاستگذاری و اقداماتی نه فقط در سطح محلی آن، بلکه در سطح ملی نیاز دارد. بر اساس تاکیدهای موجود در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، تامین سرپناه مناسب و در خور شان انسان، یکی از وظایف بسیار مهم دولت در قبال شهروندان ایرانی به شمار می آید. دولت در ایران- چه قبل از انقلاب اسلامی و چه پس از آن-سیاست های زمین و مسکن شهری را در دست داشته و کنترل می کرده است. این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تبیینی، با رویکرد کیفی مطالعات کتابخانه ای واسنادی و با استفاده ازجدول ارزیابی جمع آوری شده است و این پژوهش سعی در بازنمایی آسیب سیاست های به کار رفته توسط دولت و علل کمتر رضایت بخش بودن سیاست های آن در ر استای ساماندهی اسکان غیررسمی دارد. یافته های کلی این مقاله عبارت انداز: 1- موفقیت ساماندهی اسکان غیررسمی در گرو اتخاذ سیاست های ملی مرتبط با موضوع برای رفع عدم تعادل های ساختاری جوامع شهری است. 2- الویت داشتن سیاست ساماندهی با تاکید بر راهبرد توانمندسازی در سالهای اخیر با توجه به عدم موفقیت سیاست های دیگر تجربه شده. 3- میزان موفقیت سیاست های فوق در گرو حمایت های اولیه وپشتیبان دولت و نهادهای مدیریت شهری می باشد.
    کلیدواژگان: اسکان غیررسمی، ساماندهی، سیاست، ایران
  • مریم رسول زاده*، ناصر شاهنوشی، مریم حسن نژاد صفحه 105
    صنعت گردشگری در دنیای امروز یکی از راه های کسب درآمد و افزایش تولید ناخالص داخلی کشورها محسوب شده و از این رو برای مسوولان حائز اهمیت می باشد. استان خراسان رضوی به دلیل وجود بارگاه مقدس امام رضا(ع) هر ساله با تعداد زیاد زائر روبرو است که این موضوع می تواند به عنوان پتانسیل مناسب برای جذب گردشگر در نظر گرفته شود، بنابراین بررسی و بکارگیری شیوه های تبلیغاتی و بازاریابی مناسب در جهت جذب گردشگران و افزایش درآمدهای حاصل از این صنعت ضروری است، شهر طرقبه به عنوان یکی از نقاط دیدنی در اطراف مشهد، در این مطالعه بررسی شده و شیوه های مختلف تبلیغاتی و بازاریابی از دیدگاه گردشگران این شهر مورد کنکاش قرار گرفته است. روش تحقیق در این مطالعه استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (Analytical Hierarchy Process و به طور مخفف AHP) است این تکنیک بر اساس مقایسه های زوجی بنا نهاده شده و امکان بررسی سناریوهای مختلف را به مدیران می دهد. پرسشنامه ها از 133 گردشگر شهر طرقبه در تعطیلات نوروز سال 1389 و 10 کارشناس سازمان گردشگری خراسان رضوی در همین سال، تکمیل گردید. نتایج نشان داد که از دیدگاه گردشگران و مسوولان روش های تبلیغاتی به ترتیب: 1- تبلیغات در شبکه های تلویزیونی و ماهواره ای و ارایه برنامه معرفی جاذبه های گردشگری استانهای کشور 2- معرفی نقاط دیدنی استان از طریق تیزر و بیلبوردهای تبلیغاتی در سطح شهرستانهای استان 3- معرفی نقاط دیدنی استان در ورودی های شهر و حرم مطهر 4- ایجاد و معرفی تورهای گردشگری داخل استان توسط بخش خصوصی با نظارت سازمان میراث فرهنگی و گردشگری 5- معرفی جاذبه های توریستی با استفاده از کتب درسی در آموزش و پرورش 6- ایجاد سایتهای اینترنتی معرفی جاذبه های گردشگری استانهای کشور 7- معرفی جاذبه های توریستی تمام استانهای کشور در ادارات و سازمان های مختلف دولتی و غیر دولتی، دارای اولویت بوده و حائز اهمیت هستند.
    کلیدواژگان: گردشگری، تبلیغات، بازاریابی، روش AHP، شهر طرقبه
  • محمدتقی رضویان، فردین کوشکی*، سعید صالحیان صفحه 121
    برخی الگوهای موجود توسعه شهری و فعالیت های انسانی منجر به بر هم خوردن نظم زیست محیطی شده است و بقایای نسل بشر و پایداری زندگی روی کره ی زمین را با تهدیدهای جدی روبه رو ساخته است. این پژوهش به بررسی ارتباط بین کاربری اراضی مختلط در شهر و ابعاد مختلف زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی در توسعه پایدار می پردازد. بسیاری از ویژگی های ناشی از کاربری مختلط در شهر که ارتباط نزدیکی با کیفیت زندگی در شهرها دارند؛ ازقبیل قابل دسترس بودن خدمات و تجهیزات شهری، محیط زیست پاک، تشویق به سفرهای پیاده، کاهش هزینه های ناشی از سوخت های فسیلی، کاهش استفاده از وسایل نقلیه شخصی، تاکید بروسایل نقلیه عمومی و همین طور ارتقای تعامل اجتماعی می تواند در جهت دست یابی به توسعه پایدار در شهر تسهیل گر باشد. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی-تحلیلی است. در این پژوهش کاربری های مختلط منطقه یک تهران به سه دسته ی محور مختلط، کانون مختلط و عرصه ی مختلط تقسیم شده اند. سپس به تحلیل نقش این کاربری ها در توسعه پایدار منطقه پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد دست یابی به توسعه پایدار شهری از نظر ابعاد اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی در قالب کاربری مختلط عملی خواهد بود.
    کلیدواژگان: کاربری مختلط، توسعه پایدار، توسعه پایدار شهر، شهر تهران، منطقه یک
  • بهمن رمضانی گورابی*، حسن فرج زاده، روشنک مرادیان حقی گروسی صفحه 137
    اشکورات، منطقه ای کوهستانی در شرق گیلان است که دارای استعداد بالقوه زیادی در توسعه گردشگری تابستانه و زمستانه است که تاکنون از آن استفاده اقتصادی نشده است توجه به پتانسیل ها و برنامه ریزی آن می تواند تاثیر زیادی در حفظ محیط زیست منطقه، افزایش اشتغال و درآمد اقتصادی و کاهش مهاجرت منطقه در آینده داشته باشد. روش پژوهش استفاده از شاخص قدرت خنک کنندگی بیکر و شاخص فشار عصبی برای ارایه تقویم گردشگری ماهانه این منطقه است و جهت انجام کار از داده های ایستگاه های هواشناسی منطقه (هراتبر، کاکرود و اسپیلی) در طول دوره حداکثر آماری (88-1379) استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که منطقه مورد مطالعه در ماه های اردیبهشت، خرداد، تیر، شهریور و مهر به مدت 154 روز از سال، برای فعالیت های گردشگری تابستانه مناسب بوده و شرایط آسایش زیست اقلیمی (بیو کلیماتیک) برقرار است و ماه های فروردین، مرداد و آبان لغایت اسفند به مدت 211 روز فاقد شرایط آسایش زیست اقلیمی برای گردشگری تابستانه و مناسب برای توریسم زمستانه است. با تکیه بر نتایج این پژوهش انتظار می رود مسوولان با برنامه ریزی صحیح بتوانند به توسعه اقتصادی، افزایش درآمد و بالا بردن سطح اشتغال در منطقه کمک نمایند و شرایط مساعدی برای گردشگری، تمرکز جمعیت گردشگر در منطقه مورد پژوهش فراهم آورند.
    کلیدواژگان: گردشگری، بیکر، فشار عصبی، آسایش اقلیمی، اشکورات گیلان
  • علی اکبر عنابستانی*، ابوالقاسم بنیادداشت صفحه 155
    مسکن یکی از نیازهای حیاتی بشر و جوامع روستایی به شمار می رود که در دهه های اخیر برای جلوگیری از آسیب های احتمالی برای ساکنان آن در سکونتگاه های روستایی ارایه ی اعتبارات نوسازی و مقاوم سازی مسکن ها رواج یافته است و روستاها شاهد تغییراتی در زمینه های کالبدی- فضایی از قبیل دگرگونی در بافت کالبدی روستا، تغییر در الگوی ساخت مسکن، تسهیل در امر رفت و آمد روستاییان و غیره می باشد. هدف از تحقیق در این مطالعه، بررسی نقش اعتبارات مسکن در توسعه ی کالبدی سکونتگاه های روستایی قسمتی از کشور می باشد. روش تحقیق در این مطالعه به لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- تحلیلی است، که برای گردآوری اطلاعات از روش های میدانی و اسنادی کمک گرفته شده و بر اساس آن با توجه به حجم جامعه آماری (766 خانوار)، حجم نمونه خانوارهای مورد پرسشگری بر پایه ی فرمول کوکران برابر 233 خانوار بوده است. یافته های تحقیق نشان می دهد بیشترین اثرگذاری اعتبارات مسکن در روستاها در بعد توسعه ی بافت فیزیکی روستا اتفاق افتاده است، به نحوی که رابطه ی بین متغیر مستقل اعتبارات مسکن و متغیر وابسته ی الگوی توسعه ی کالبدی با ضریب همبستگی 0/21 و سطح معناداری صفر اثبات می شود. با توجه به یافته های پژوهش راهکارهای اجرایی مانند تدوین ضوابط ساخت و ساز متناسب با اقلیم و فرهنگ هر منطقه، توجه به سطح توانایی مالی متفاوت روستاییان در بازپرداخت وام ها، کاهش سود بانکی اخذ شده توسط بانک از روستاییان و غیره پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اعتبارات، مسکن روستایی، بافت فیزیکی، الگوی معماری، شبکه ی معابر، نواحی روستایی
  • رضا لحمیان، میرعلی شفیعی عربی، قربان اسلامی راد، معصومه براری* صفحه 175
    گردشگری گسترده ترین واحد خدماتی است و به طور مسلم در آینده با سرعتی بیش از گذشته و امروز توسعه خواهد یافت. تاسیسات اقامتی به عنوان عنصر ثانویه بخش گردشگری، بخش مهمی از مطالعات گردشگری شهری را در بر می گیرد. که بعد از جاذبه های توریستی مقاصد، عمده ترین نکته ای است که توجه توریست ها را به خود معطوف می کند. در این پژوهش سعی شده است نقش کاهش هزینه های اقامتی، دسترسی مناسب و تبلیغات در میزان تمایل گردشگران به استفاده از واحدهای اقامتی شهرستان ساری مورد سنجش قرار گیرد. این پژوهش از نوع توصیفی – تحلیلی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه گردشگرانی بوده که در اسفندماه 1390 و نوروز 1391 از واحدهای اقامتی رسمی شهرستان ساری استفاده نموده اند که از میان آنان با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده با بکارگیری فرمول کوکران تعداد 384 نمونه مورد پرسشگری مستقیم قرار گرفته اند. پس از جمع آوری اطلاعات میدانی از طریق ابزار پرسشنامه، روابط بین متغیرهای پژوهش از طریق آماره های توصیفی (جدول فراوانی، نمودار و...) و استنباطی (آزمون های غیر پارامتری کای اسکوئر و ضریب همبستگی Correlate و...)؛ در قالب نرم افزار spss مورد بررسی قرار گرفته است. محاسبه مقادیر کای اسکوئر نشان داده کاهش هزینه های مختلف مربوط به واحدهای اقامتی در تمایل و ماندگاری گردشگران به استفاده از آن تاثیر داشته به طوری که 98/5 درصد از پاسخگویان نقش کاهش هزینه های اقامتی را در ماندگاری متوسط تا خیلی زیاد ارزیابی کرده اند. هم چنین آنالیز انجام شده از طریق آزمون ضریب همبستگی نشان داده بین متغیرهای تعریف شده در هر یک از زمینه های تبلیغات و دسترسی مناسب در میزان ماندگاری گردشگران در سطح 1 درصد و سطح معناداری 0/000= p رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: گردشگر، ماندگاری، واحد اقامتی، شهرستان ساری
  • رحمت الله منشی زاده، سعید صالحیان*، حسن مرادی نصر، محمد کاظمی صفحه 197
    اولین و پربارترین پدیده های انسان ساخت فلات ایران در حاشیه رودخانه ها پدید آمد و هر جا که امکان دسترسی به آب های روان روی زمین نبود، با بهره گیری از فناوری های حاصل از دستاوردهای خود از آبهای زیرزمینی به طور عمده به شکل قنات، چاه و چشمه پایه های سکونتگاه های انسانی را در شکل روستا و شهر ریخته است. اهمیت آب نه تنها در برپایی، شکل گیری و اقتصاد کشاورزی مطرح بوده است، بلکه از چنان جایگاهی برخوردار بوده که منجر به ارایه نظریه هایی در خصوص ساختار اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی شده است. بخش بادرود واقع در شهرستان نطنز (استان اصفهان) که در حاشیه کویر مرکزی ایران حدفاصل دشت کویر و کوه های کرکس قرار دارد، همگونی های فراوانی با سایر نقاط خشک و نیمه خشک کشور دارد. منابع آب کشاورزی سنتی بخش بادرود به دو دسته آبهای سطحی (رودخانه بادرود) و به ویژه کاریز تقسیم می شود. کاریزهای منطقه نیز 17رشته بوده که امروزه تعداد آن به 5 رشته با آبدهی پایین تر از گذشته رسیده است. ابزار سنجش سنتی آب نیز اندا و سره بوده است. در این پژوهش با کاربرد روش های کمی و کیفی، بویژه مصاحبه با کهنسالان و مسوولان قدیمی و فعلی قنات، ویژگی ها و تحولات منابع آب سنتی بخش بادرود مورد تحلیل قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: کاریز، آبیاری سنتی، ساختار اجتماعی، اقتصادی، بادرود
|
  • Dr. M. Ajza Shokouhi, P. Roshani*, A. Hasani, P. Afshari Page 9
    Iran lies on earthquake belt of the world with an average of 7 Richter quakes every 5 years. Due to geomorphological position and laying on active faults, Tehran is prone to the high threat of earthquake. Urban regions with special conditions such as bad or poor housing state, unsuitable environmental conditions, loss of social services, lack of accessories and landscape and inappropriate routes are more vulnerable to the earthquake. Urban Vulnerability from one hand and the risk of earthquake due to special geomorphological condition in some regions of Tehran; on other hand, has led to the uniform planning by urban planners. The aim of the present study is to evaluate the relation ship between urban planning, rehabilitation planning and urban vulnerability reduction planning by using analytical hierarchy processing (AHP) and fussy logic methods. Our results revealed that sustainable urban planning in vulnerable districts necessitates rehabilitation planning such as improving the connection routes, multi-functional spaces and priorities in place of constructions to decline the effects of natural disasters and to give better aid in case of earth quakes and other natural accidents.
    Keywords: Urban planning, Vulnerability, rehabilitation planning, AHP, Fussylogic
  • Dr. A. Pour Ahmad, S. Hassanpour* Page 31
    In examining the phenomenon of crime (regardless of whether who are offenders and what is the incentive or misdemeanor that is seen and what to do) is significant in some places and times in higher delinquency rates. In fact, when and where appropriate, offenders and stimulating motivation for the transition from thought to action is criminal. So this paper tends to evaluate, identify and describe the places where Contraband goods are used as Geographic Information System GIS has been done in the city of Marivan. The Method is analytical - descriptive study in order to identify spatial distribution patterns of Contraband goods crimes in the city center of test Mean Center, Standard Deviation Ellipse, Tests for clustering, Nearest Neighbor Index (NNI), kernel density estimation are used. Statistical research community is that all crimes, Contraband of goods within the one-year period have occurred in Marivan.The Results show spatial distribution of crime in the Contraband goods of Marivan and centralized cluster follows the pattern and geographical distribution of the mean center points of Contraband goods offenses occurred in the city of Marivan on the intersection between the contour Saadi Gate Rasht and Square Ark match this somewhat Average displacement of the center of the northwestern city of Marivan 's will. And most places focus on the Contraband goods neighborhood Darmanghah located in the southern part of Marivan, South East Region Division Islamabad and the southern border area Bisim matches. Furthermore, the main focus of several Sub Center of Ferdowsi Street in the vicinity of the traditional market Marivan St., Safa and northeastern part of town and the South East are under consideration.
    Keywords: Contraband goods, geographic information systems, Marivan
  • Dr. M.R. Hafeznia, A. Tahmasbpor* Page 53
    Economics and geopolitics are two social sciences that have been considered to be important by many states. It seems that there is a relationship between economics and geopolitics. This study investigates the relationship between economics and geopolitics. It tries to see whether there are relationships among geopolitic's parameters (war, security, crisis, resource control) as independent variables and economic's parmeters (energy, foreign investment) as dependent variables. The methodology used in this study is descriptive- analytic, and for data collection, library studies, documents, and questionnaires were used. The results indicate that there is a relationship among geopolitic's parameters (war, security, crisis, resource control) and economic's parameters (energy, foreign investment) and also geopolitic's parameters influence economic's parameters.
    Keywords: Geopolitic, economic, security, crisis, foreign investment, energy
  • Dr. S. Daviran, N. Baratchi* Page 77
    Informal settlements are one of the issues which emerged after educational revolution with caused economic and social problems such as rapid urbanization and rural emigration in the most countries, especially in the third world. Since this issue formed and spread in the field of factors which are beyond the location, it has affected the environment which is beyond that location. So, the solution of the problem needs the policy of making and management not only in its local level, but also in national level. Based on the Constitution of Islamic Republic of Iran, providing appropriate shelter is one of the main responsibilities of the government towards Iranian citizens which make management of informal settlements more important. Descriptive – explanation method is used in this article to do the state policies and pathology. Data is collected by using the documentation of the libraries and some assessment tables. The goal of this study is to represent harmful policies used by governments and find the reasons of less satisfaction of those policies in arranging the informal settlements. Data analysis shows that arranging informal settlements will be successful if the national policies are taken in a way to eliminate imbalance of urban communities structure. Arranging policies with emphasis on enabling approach would be useful, too. Finally, the success of these policies depends on the primary and backup supports of the government and of urban management institutions.
    Keywords: informal settlements, arranging, policies, Iran
  • M. Rsaolzadeh *, Dr. N. Shahnooshi, M. Hassannejad Page 105
    Tourism Industry is one of the ways for getting revenue and increasing GNP in the countries in the world; it is important for officials. Razavi Khorasan province is faced with a large number of pilgrims, so because of Imam Reza holy shrine. This can be as a good potential for attracting tourists. Therefore the use of marketing and advertising manner is essential for attracting tourists and increasing revenue. Torghabe city has been studied as one of the visual places and also marketing and advertising manner surveyed from Tourists, point of view of the city.In this study it is used from “Analytical Hierarchy Process” (AHP) and the completion of 133 questionnaires among the tourists of Torghabe and 10 questionnaires among the expert of tourism organization in Rzavi Khorasan in 1389 and also this study examines variant methods of advertise ments to attract tourists to attractive areas of the province (case study: Torghabe city). The results display the advertising method view of tourists and officials respectively 1- advertising on T.V and satellite and playing programs for indentifying tourism attractions. 2-introducing attractive areas of the province through advertising billboards 3-introducing attractive areas at the entrance of city and the holy shrine of Imam Reza. 4-creating and introducting tours in the province by private sector supervision of the cultural Heritage and tourism oragnization.5-presenting tourist attractions in the text books in education. 6-Creating internet sites to introduce tourism attractions of the country.7-introducing tourist attractions of all provinces in various offices and organizations, which are of preference and significance.
    Keywords: Tourism, Advertising, Marketing, AHP Method, Torghabeh city
  • Dr. M.T. Razavian, F. Koshky*, S. Salehiyan Page 121
    Some existing patterns of urban development and human activity have led to the disorder environmental regulation and remnants of the human species and the sustainability of life on Earth have faced with serious threats.This study examines the relationship between mixed land use in urban and different dimensions of environmental, social and economic aspects in sustainable development. Many features in mix use in the city is related to the quality of life in cities like the availability of urban services and facilities, clean environment, pedestrian travel, the reduction of the cost of fossil fuels, elimination of the use of private vehicles, and public transportation that promote social interaction that can facilitate to attain city sustainable development. Metodology in this research is descriptive – analytical. In this Research the mixed uses for region 1 of Tehran is divided into three classes: the mixed center, mixed axises and mixed arena. Then it is discussed about the role of this land use for regional sustainable development. The Research results show that to achieve sustainable development In terms of social, economic and environmental dimensionsWould be practical in the mixed use form.
    Keywords: mixed use, sustainable development, sustainable development of city, Tehran city, region 1
  • B. Ramezani*, H. Farajzadeh, R. Moradian Page 137
    Eshkavarat is located in the mountains of the east Glian. This area has many potentials in summer and winter Tourism that has not been used in economiy so far. Attention to this potentials and planning for this area could have most effecson the environment, additional economic factors, economic income and reduction of immigration in future. The research method of this paper is the cooling power index of Baiker method and Neural pressure index for monthly calendar of tourism. Data uses 3 stations (Haratber, Kakrud, Espeli) during 10 years (2000-2009).The result of the paper has shown that Eshkavarat area has a comfortable climate for tourism during the of May, June, July,|September and October for 154 days (summer tourism) of the year and for April, August, November until March for 211 days has comfortable climate for winter tourism. Attention to this potential could help add income, accompanying, preseruting environment and encourage immigration.
    Keywords: Tourism, Baiker, Neural pressure, Climatic comfort, Eshkavarat, Gilan
  • Dr. A. Anabestani*, A. Boyaddasht Page 155
    Housing one of the critical needs of rural communities is that in recent decades to prevent possible damage to its residents in rural settlements to provide credit repair and retrofitting housing practice has and the changes in villages in physical- spatial fields is - such as changes in physical texture village, changes in housing construction patterns, facilitating the movement of villagers etc. So the purpose of this study is showing the role of housing credits in physical development of rural settlements in the view of rural residents in Bahmaee County. The Method of this study in terms of goal is functional and descriptive - analytical, the field methods for collecting data and evidence taken and help upon the population size (766 households), households under questioning in sample size formula based on Cochrane is designated 233 household. The results show the greatest impact of housing credits on rural area in the development of rural physical texture has occurred, so that the relationship between the independent variable of housing credit and dependent variable of physical development pattern with correlation coefficient of 0.21 and significant of zero is proved in Regard with the research findings, strategies such as editor of construction standards appropriate to the climate and culture of each region, due to different levels of financial capability to repay loans in rural areas, reduction in bank interest received by banks from the village is recommended.
    Keywords: credits, rural housing, physical texture, architecture pattern, the network of roads, rural areas
  • Dr. R. Lahmian, Dr. M. Shafiee, Gh. Eslamirad, M. Barariee* Page 175
    Tourism is the most extensive unit and will surely develop faster than the past and present times. As the secondary element of the tourism section, the inhabitancy equipments play an important part of the civic tourism studies, which the target place's tourism attractions are the most major point that attract tourists. In this study, we tend to analyze the role of decreasing inhabitancy costs, the appropriate access and the advertisement in the tourist's tendency to use the inhabitancy units of Sari. The statistical society of this research is all the tourists who had used the inhabitancy units of Sari in Esfand of 1390 and Norouz of 1391, which 384 samples of them been directly asked to use simple random sampling method employing Kocran's formula. After obtaining square data through the questionaire, the relationship between the analytical variables was analyzed through the descriptive (the frequency table, chart…) and illative (the k-square non-parametric tests and correlation coefficient) in the format of spss software. The calculation of the k-square amounts has shown that reducing different costs related to the inhabitancy units will affect the tourist's staying and tendency to use them, so that 98.5 % of the responders evaluated the role of reducing inhabitancy costs as medium or very much. Also, the analysis accomplished through the correlation coefficient test shows that there is a significant relationship at the level of 1 % and at the significance level of p=0.000 between the defined variables in many cases of the advertisement and the appropriate role in the tourist staying.
    Keywords: tourist, staying, inhabitancy unit, Sari town
  • Dr. R. Monshi Zadeh, S. Salehian *, H. Moradi Nasr, M. Kazemi Page 197
    Historically, the human-made structures in Iranian Plateau were made by the side of rivers; and wherever the access to rivers were limited, people had used their own intelligence and technologies to reach underground waters. They had excavated Qanats, wells, and man-made springs to bring water upon the ground. All these attempts have been the base of human settlements in the region. The importance of access to water has been so great in forming the agriculture and all its economic consequences that some views have developed around the role of the access to water in creating social, economic and even political systems.Badrood district in Natanz town, which is located in Esfahan province, is at the very edge of Kavir desert (the central desert of Iran). Badrood is a typical arid and semi- arid climate in the country. The old source of water for agriculture has been provided by surface water (Badroodriver) and Qanats. There were 17 Qanats in Badrood which are now only 5 with much less water. The amount of water was measured by two traditional ways “Anda” and “Sareh”. This study has used qualitative and quantitative methods and also interviewed old and experienced owner of Qanats. All the features and changes in old sources of water in Badrood have also been carefully analyzed.
    Keywords: Traditional irrigation, Kariz, Social, economic structure, Badrood