فهرست مطالب

نشریه علوم جغرافیایی
پیاپی 3 (پاییز 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/08/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید حسن مطیعی لنگرودی، بهرام ایمانی صفحه 7
    از جمله مباحث مهم در اقتصاد روستایی ایران مبحث گردشگری روستایی است، که موجب رشد اقتصادی و تنوع فعالیت ها و ایجاد اشتغال و در آمد برای ساکنان روستایی با جذب مازاد نیروی انسانی از دیگر بخش های اقتصادی، بویژه کشاورزی می گردد و یکی از فرصت های توسعه ی همه جانبه روستایی محسوب می شود. اما این بخش به دلایلی جایگاه واقعی خود را در ساختار اقتصاد روستایی ایران باز نکرده است. از جمله این مسائل می توان به بعد فرهنگی آن توجه داشت؛ زیرا هنوز جامعه روستایی آمادگی مناسب در پذیرش گردشگران را ندارد و نیز عدم دقت در آثار مثبت اقتصادی و ضعف به کارگیری مهارت های مدیریتی، مایه ی عدم بهره برداری مناسب از مکان های گردشگری روستایی می گردد و همچنین یک طرح جامع ملی در زمینه شناسایی و سنجش توان های محیطی – اقتصادی گردشگری در روستاهای ایران وجود ندارد، تا بر اساس آن بتوان به برنامه ریزی در رابطه با گردشگری روستایی مبادرت ورزید.
    در این پژوهش، روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی است، اطلاعات مورد نیاز این پژوهش به روش تحقیق کتابخانه ای و با استفاده از سایت های اینترنتی و عملیات میدانی گردآوری و مورد تحلیل قرار گرفته است. با توجه به نتایج کسب شده، اگر شیوه های مدیریتی صحیح در مورد گردشگری روستایی در ایران عملی گردد، گردشگری نیز همانند هر فعالیت اقتصادی، منبع در آمد و اشتغال برای روستاییان می شود و نیز تقاضا برای رستوران های محلی و اقامتگاه های روستایی و صنایع دستی و دیگر محصولات کشاورزی ارتقا می یابد و از همه مهم تر با ایجاد اشتغال پاره وقت و فصلی در نواحی روستایی مانع از مهاجرت روستاییان به شهرها می شود.
    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری روستایی، اقتصاد روستایی، توسعه روستایی
  • مهدی قرخلو، محمداکبر پور سراسکانرود صفحه 30
    شهرهای جدید در تمام دوران های تاریخی وجود داشته اند، اما به مفهوم امروزی پس از تحولات ناشی از انقلاب صنعتی جهت ایجاد محیط زندگی بهتر ایجاد شده اند. یکی از اهداف مهم ایجاد شهرهای جدید پیرامون شهرهای بزرگ، تامین مکان مناسب برای ساکنین شهرهایی که بامشکلات زیست روبه رو هستند و تامین مکانی مناسب جهت سرزیر جمعیت این گونه شهرها و استقرار جمعیت با در نظر گرفتن عوامل توسعه پایدار بوده است.
    این تحقیق به بررسی مفهوم سیر تاریخی شهر جدید و سپس تجارب جهانی می پردازد و سپس با استفاده از روش آمار توصیفی و روش تحلیلی SWOT به بررسی و تحلیل میزان تحقق اهداف پیش بینی شده را در افق های 5 و 10 ساله، بررسی می کند و همچنین تحلیل نقاط قوت و ضعف طرح جامع شهر جدید پردیس می پردازد. نتایج حاصل که از طریق تجزیه وتحلیل آماری وانحراف معیاروروش تحلیل SWOT به دست آمده، نشان می دهدکه اهداف پیش بینی شده در دوره های 5 و10 ساله برنامه ریزی شهر جدید پردیس تحقق نیافته است و همچنین با استفاده از میزان تحقق این اهداف نقاط قوت وضعف طرح جامع شهر جدید پردیس مشخص گردید.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، اهداف شهرهای جدید - شهر جدید پردیس، طرح جامع
  • حسین حاتمی نژاد، محمدحسین جانبابانژاد صفحه 58
    ایران سرزمینی است که قسمت اعظم آن را اقلیم خشک و نیمه خشک می پوشاند. از ویژگی های این اقلیم توزیع نامناسب مکانی و زمانی بارش است. سیل شدت، تداوم و گسترش آن یکی از مشکلات رایج و مهم اکثر کشورها به خصوص کشور ما ایران است. کشور ما با چنین اقلیمی علاوه بر کمی بارندگی، توزیع نامناسب مکانی و زمانی بارندگی و شدت بارش ها از یک طرف و از طرف دیگر در زمان بارش باسیل های مخرب رو به رو است که به دنبال خود تاثیرات اقتصادی و اجتماعی، زیست محیطی گوناگونی را سبب می شود. شناخت این تاثیرات در تدوین برنامه های دقیق برای کاهش این تاثیرات توسط دولت مفید و موثر خواهد بود. یکی از موضوعاتی که بیشتر شهر های بزرگ جهان با آن دست به گریبانند، موضوع خسارات ناشی از سیلاب های شهری است. با توجه به ویژگی ها و شرایط طبیعی حاکم بر شهر های کشور و افزایش آسیب پذیری آنها از حوادث طبیعی توجه به برنامه ریزی هایی پیرامون مصونیت این شهر ها ضروری به نظر می رسد. نوع تحقیق این مقاله کاربردی و روش بررسی آن توصیفی تحلیلی می باشد. نتایج حاکی از آن است که مدیریت برای کاهش خسارات ناشی از سیل باید در سه مرحله قبل از وقوع،حین وقوع و بعد از وقوع انجام شود تا خسارات ناشی از سیل به کم ترین حد ممکن برسد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی، مدیریت بحران، حوادث طبیعی، سیل
  • جلیل الدین سرور، نیما فرید مجتهدی صفحه 75
    آب وهوا، مهم ترین عامل تاثیرگذار بیرونی در فرآیندهای شکل زائی سطح زمین است. چون شرایط آب و هوایی اخیر نمی تواند بسیاری از پدیده های موجود فعلی در سطح زمین مانند سیرک های یخچالی در سیالان را ایجاد کند، بدین سبب می توان این پدیده ها را به تغییرات آب و هوایی در گذشته های دور (کواترنر) نسبت داد. در این راستا، این مطالعه در ادامه پژوهش های قبلی با مشاهدات میدانی و اسنادی و ابزارهایی چون نقشه های توپوگرافی (1:50000 و 1:25000)، زمین شناسی (1:100000)، عکس های هوایی (1:40000) با هدف شناسایی پدیده های یخچالی کوهستانی کواترنر و حدود گستردگی آن ها در دامنه های شمالی کوه سیالان واقع در البرز غربی در جنوب شهرستان تنکابن انجام گرفته است. نتایج مطالعات نشان داد: در آب و هوای کنونی محدوده مورد پژوهش، فرآیند فرسایش آبی و تخریب سنگ ها توسط یخبندان و ذوب یخ و به طور کلی اعمال مکانیکی (از 2000 تا 4100متری) و در ارتفاعات پایین تر از 2000متری تخریب و متلاشی شدن سنگ ها بر اثر اعمال فیزیکو-شیمیایی و بیوشیمیایی برتری و غلبه دارد و عوارض و پدیده های مربوط به این فرایندها در سطح دامنه های کوهستانی چشم انداز غالب را تشکیل می دهد. در عین حال در ارتفاعات 2500-4176 متری، شواهدی نظیر سیرک های یخچالی، یخرفت ها، وارو، دره های یخچالی و... مبتنی بر فرآیندهای یخچالی وجود دارد که بر سردتر و مرطوب تر بودن آب و هوای گذشته در کواترنر دلالت دارد.
    کلیدواژگان: تغییر آب و هوا، شواهد یخچالی، البرز غربی، کوه سیالان
  • علی نوری کرمانی، ارسطو یاری، سعید گیوه چی صفحه 103
    مدل های نوین توسعه بر مدار توسعه محلی و بهره گیری از تنوعات مکانی-فضایی استوارند، لذا شناسایی ظرفیت ها و توانمندی های مختلف در سطوح گوناگون فضاهای جغرافیایی در کانون توجه برنامه ریزان توسعه قرار دارد.صنعت گردشگری نیز از جمله فعالیت های اقتصادی پیچیده و به طور روزافزون در حال گسترش جهان معاصر به شمار می آید که درآمدهای کلانی را نصیب کشورها ساخته است. بر خلاف رویکردهای کلاسیک، امروزه و در عصر پسامدرن، با توجه به سلیقه های متفاوت گردشگران همانند زمینه های فعالیتی دیگر، این بخش اقتصادی نیز به انواع مختلفی تقسیم شده است. بر این اساس، در راستای توسعه ظرفیت های موجود و جذب هر چه بیشتر گردشگران، تعاملات فرهنگی و نیز دست یابی به درآمدهای کلان حاصل از فعالیت های این بخش اقتصادی، اتخاذ رویکردهای تخصصی ضرورتی اجتناب ناپذیر است. در این بررسی، بر پایه روش های توصیفی_تحلیلی، ضمن توجه به جایگاه فعالیت های گردشگری در اقتصاد جهانی و جایگاه ایران در مقایسه با کشورهای برتر جهان در این زمینه، انواع مختلف فعالیت های گردشگری و زیربخش های آن مورد شناسایی قرار گرفته است.
    نتایج حاصل از این بررسی نشان می دهد که بر اساس معیار ماهیت و هدف از گردشگری، تعداد 10 گونه اصلی و بالغ بر 40 زیرگونه گردشگری موجود است که شناسایی هر کدام از آنها، امکان و بسترهای جذب گردشگران را بر اساس برنامه ریزی اندیشیده شده و نیز تخصصی کردن خدمات گردشگری متناسب فراهم می کند.
    کلیدواژگان: گردشگری تخصصی، گونه شناسی، گردشگرپذیری، جاذبه های گردشگری
  • محمدعلی احمدیان، فریبا سعادت غلامی صفحه 126
    با توجه به شرایط خاص مشهد به عنوان یک کلان شهر مذهبی و بالا بودن گرایش های مذهبی، تعداد موسسات خیریه و نسبت کمک های مردمی به مستمندان، از سطح بالایی برخوردار است. نقش مثبت موسسات مزبور در گسترش حاشیه نشینی در شهر مقدس مشهد، به عنوان فرضیه تحقیق در انجام این پژوهش بوده است. لذا پس از انتخاب مناطق حاشیه نشین در شمال شرقی و شرق مشهد به عنوان محدوده ی تحقیق، از طریق نمونه گیری خوشه اینامنظم، مبادرت به تحقیق میدانی و پرسشگری گردید. نتایج حاصل از تحلیل آماری از طریق نرم افزار spss به منظور بررسی ارتباط میان دو متغیر «گسترش حاشیه نشینی در شهر مقدس مشهد» و «زیر پوشش موسسات خیریه بودن»، نشان داد مقدار احتمال مربوط به آزمون کای دو معادل 74% است که از 5% بزرگ تر است، بنابراین وجود ارتباط معنی دار بین متغیرهای مزبور به اثبات نرسید.
  • هادی قنبرزاده، ابوالفضل بهنیافر صفحه 148
    مخاطرات ژئومورفولوژیک که در بعضی از منابع به اشتباه از واژه بلایای ژئومورفیک یا محیطی استفاده شده است، معمولا در نواحی کوهستانی که دخالت عوامل محیطی همراه با عوامل آنتروپوژنیک زیاد است، گسترش بیشتری دارد. حوضه آبریز بوژان به دلیل تراکم زیاد ارتفاعات، شیب های تند و اختلاف زیاد لیتولوژیک و به ویژه عوامل آنتروپوژنیک اخیرا با زمین لغزش های در ابعاد کوچک و بزرگ مقیاس و همچنین گل سیلاب های نسبتا شدیدی مواجه بوده است. یکی از نمونه های مخاطرات محیطی این حوضه گل سیلاب سال 1367 است که از تلفات جانی و مالی به نسبت بالایی برخوردار بود. در این مقاله که مستخرج از طرح پژوهشی بوده با استفاده از تکنیک GIS و تلفیق متغیرها و لایه های تاثیرگذار در خطر زمین لغزش و خطر سیلاب نقشه پهنه بندی مخاطرات زمین لغزش ها از طریق مدل آنبالاکان (Anbalagan) و همچنین نقشه پهنه بندی خطر سیلاب از طریق تلفیق متغیرهای مداخله گر در حوضه تهیه شده است. نتایج آشکار ساخت که نقش سازندهای سطحی، عوامل آنتروپوژنیک، شیب و فیزیوگرافی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در زمین لغزش ها و گل سیلاب های حوضه مذکور بوده اند.
  • مهدی آسیایی، سید محمد عسکری زاده صفحه 167
    بلایا که همواره بخشی از تاریخ حیات انسان بوده اند به دو دسته بلایای طبیعی و انسانی تقسیم بندی می شوند. بعضی از این بلایا که در گستره بلایای طبیعی هستند، مهم و غیره منتظره هستند؛ مانند زلزله، تگرگ، مه، طوفان، بهمن، رانش زمین و غیره که وقوع هر کدام از آنها خسارات جبران ناپذیر جانی و مالی را در بخش های مختلف به دنبال دارد.
    همان طور که اشاره شد یکی از این بلایا که در دسته بلایای طبیعی قرار می گیرد و هر ساله، بخصوص در فصل زمستان اتفاق می افتد، مه است. این پدیده طبیعی بیشتر در مناطق کوهستانی و یا بر روی باند فرودگاه ها دیده می شود که باعث بروز تصادفات زیادی در شبکه حمل و نقل جاده ای کشور و یا این که باعث لغو پرواز هواپیماها و در بعضی از مواقع باعث سقوط آنها می شود. استان خراسان رضوی به عنوان چهارمین استان بزرگ کشور که دارای یکی از بیشترین شبکه های ارتباطی جاده ای است، هر ساله شاهد بروز تصادفات دلخراشی در سطح محورهای ارتباطی خود است که بخشی از این تصادفات مربوط به شرایط نامساعد جوی از قبیل وجود مه است که فراوانی آن بیشتر مربوط به فصل زمستان می شود. بر اساس آمار معاونت راهنمایی و رانندگی استان خراسان رضوی تقریبا 40 درصد تصادفاتی که در محورهای ارتباطی استان در فصل زمستان اتفاق می افتد، ناشی از کاهش میزان دید و وقوع پدیده مه است. لذا با توجه به اهمیت موضوع بر آن شدیم تا با انجام تحقیقی به بررسی این پدیده در سطح استان بپردازیم که بعضی از نتایج این تحقیق در غالب مقاله حاضر ارائه می شود. در این مقاله ابتدا به بررسی پدیده مه و انواع آن و سپس به ارائه پهنه بندی آن در سطح استان خراسان رضوی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیاییGIS (نرم افزارArcView) پرداخته و در نهایت روش های مختلفی که جهت مقابله با این پدیده وجود دارد، معرفی و مناسب ترین روش برای تعدیل آن در استان معرفی گردد.
    کلیدواژگان: بلایای طبیعی، مه، سیستم اطلاعات جغرافیاییGIS، مه زدایی، استان خراسان رضوی
|
  • Seyed Hossain Motiee Langroodi , Bahram Imani Page 7
    Rural tourism is one of the most important subjects in Iran’s rural economy and has created economic growth, various activities, employment and a good source of income for the inhabitants of rural areas. Rural tourism has attracted excess labor force from other economic sectors, especially agriculture. It provides the opportunity of multidimensional development in rural areas. Unfortunately, this section hasn’t found its proper level in the structure of Iran’s rural economy. For example, there are some weaknesses concerns to the cultural aspects. Rural society hasn’t the appropriate capacity to accept tourists. The lack of awareness about its positive economic effects in one hand and weaknesses in managing skills in the other hand, have caused inappropriate use of the rural tourism sites. There is not a comprehensive plan for evaluating economic and environmental capabilities in Iran’s rural areas, therefore planners can not plan any project about rural tourism. A descriptive –analytical way has been used in this research and the information has been gathered by studying in the libraries, searching in the internet and doing field works. According to the results, by doing correct managerial ways, rural tourism can be a good source of income and employment for villagers and the rate of demand for local restaurants, settlements, handcrafts, and other agricultural products will go up. Rural tourism can prevent rural emigration to the urban areas by producing part time and seasonal jobs.
  • Mehdi Gharakhlou , Mohammad Akbarpour Saraskanroud Page 30
    There were new towns in all the historic periods, but after industrial revolution and under their new concept, they have made in order to promote the man’s life status. Creating more suitable spaces, with concerning issues about sustainability, was one of the main goals of establishing new towns near larger cities. These spaces could avoid problems associated with larger cities and provide more livable environment. This research is going to study the concept of historic trends of emerging new towns as well as the global experience in this regard. Then, evaluate forecasted achievements during 5 and 10 years plans. This research analysis the strengths and weaknesses of Pardis New Town’s master plan by using SWOT analytical method and descriptive statistics.
  • Hossain Hatami Nejad, Mohammad Hossain Jonbabanejad Page 58
    Iran is a land which is covered mostly by dry and semi-dry climate. One of the features of such a climate is the unbalanced local and temporal distribution of rain fall. The flood, its intensity, continuity, and expansion is one of the current problems in the majority of countries especially Iran. Our country with such a climate, one hand faces insufficiency, local and temporal unbalance, and the intensity of rain fall, and on the other, encounters destructive floods which cause different socio economic and environmental effects. To know these effects will be advantageous in planning careful programs to decrease these effects by the government. One of the subjects which most metropolitan cities are involved with is the damages caused by urban floods. Considering the features and the natural conditions dominating the cities and their increasing vulnerability from natural events, focusing on planning regarding the safety of these cities is of vital importance. The research type of this article is applied and its method is descriptive –analytical. The results reveal that the management to decrease the damages from floods should be performed at three stages of before, concurrent, and after the incident, so that the damages from the flood gets minimized.
  • Jalil Sorour , Nima Farid Mojtahedi Page 75
    Climate is the most important external effective factor in morphologic processes of earth’s surface. Since recent climate features cannot create many of today’s existing phenomena on the earth (glacier circus at Siyalan Mountain), we can ascribe these phenomena to the climate changes in the far past (quaternary). This study, follows prior ones based on field and document observation and tools, such as topographical maps (1:25000 and 1:50000), geological maps (1:100000), aerial photos (1:40000), for recognition of quaternary mountains glacial phenomena and their limit in the Siyalan Mountain’s northern slopes researches, displayed the in the recent climate of the studied area, water erosion process and destructing the stones by glacial and melting ice and in general mechanical activities (from 2000 to 4100m) and in the heights lower than 2000m, destructing and disjoining the stones by physicochemical and biochemical activities are seen more the impacts and the phenomena of these processes on the surface of mountain slopes, from dominant scene. In addition, at the 2500-4176m heights, is some evidence such as glacier circus, drifts, Verro, glacier valleys … based on glacier processes that indicate the climate in the past used to be colder and more humid in quaternary period.
  • Ali Noori Kermani , Arastoo Yari, Saeid Givehchi Page 103
    The new models of development are on the base of local opportunity and spatial diversifications. So, identification of different potentials in geographical spaces is located in the core of attention of planners and decision makers. Tourist industry is one of the complicated economical activities that cause to receive the abundant receipt in world economies. Today, contrary to classic approaches, like the other activity sections, on the base of various tact’s, tourism activities are divided to different kinds, thus to developing the current potentials, attracting tourists and to earn receipts that issues from this activity, it is necessary to take the specialty approaches. In this research, using the hermeneutics methods, beside on investigating the situation both tourism activity and Iran in the world economy, identified the different kinds of tourism. The results of this research shows that on the base of the nature and purpose criterion there are about 10 basic kinds and more than 40 subspecies of tourism activity that recognizing them provide both contexts of tourism attraction (arrivals) and specialization of suitable tourism services to tourist.
  • Mohammad Ali Ahmadian, Fariba Saadat Gholami Page 126
    Mashhad is a religious metropolis, concerning to this point, the rate of religious trends (the number of charities and the level of donations to the poor are high). The main theory of this research has been the positive role of those organizations in sprawling the marginalization around Mashhad. Two main regions in the north and north east of Mashhad have been chosen as case study areas. By using unequal cluster sampling, the questionnaries were filled. The analytical results by using SPSS software showed that there is not any significant relationsip between two main factors in this research, sprawling marginalization around Mashhad and the activities of charity organizations. The Chi square was 74% which is higher than 5%.
  • Hadi Ghanbarzadeh, Aboulfazl Behniafar Page 148
    Geomorphic catastrophes, Which mistakenly in some sources have been mentioned as environmental or geomorphologic disasters, are more widespread in mountainous areas because of abundance of the interference of the environmental and anthropogenic factors. Bozhan basin, because of the high concentration of altitude, steep slopes, and high lithologic difference and especially anthropogenic factors has seen many small and vast landslides and also relatively fast mud floods. On example of such environmental dangers in this basin has been mud flood in 1988 which left many life and property damages. In this article which is an extract from a research proposal, using GIS, factors composing, and effective layers in the land slide and the flood danger, a location map for landslides through Anbalagan model has been developed. The results revealed that surface formulators, anthropogenic and the physiographic factors and slopes have been some of the most effective factors in landslides and mud floods in the afore mentioned basin.This article is an excerpt from a research proposal titled" locating geomorphologic calamities in Southern Binalood mountain sides emphasizing on land slide and flood" which has been done by the writer under the sponsorship of the research vice –presidency of Mashhad Islamic Azad University in 2007-2006.
  • Mehdi Asiaee, Seyed Mohammad Askarizadeh Page 167
    Calamities, which have always been a part of the history of human life, can be divided into two categories: Natural and human. Some of these calamities which are embodied in the natural category are important but unexpected. Earthquake, hail, fog, storm, avalanche, landslide, etc. The occurrence of each can leave us with irreparable damages are only some examples. One of these calamities is fog which occurs especially every year in winter. This natural phenomenon which is observed mostly in mountainous areas or run ways is a main cause for many accidents on the national road transportation network. This also causes many flight cancellation or, worse in some cases, crash down. Khorassan Razavi as the fourth vastest province in the country which has one of the most intricate road networks sees irritant accidents on its roads. Some part of these accidents is caused by unfavorable atmospheric conditions such as fog which is more predominant specifically in winter. According the statistics released by the traffic vice-presidency in Khorassan Razavi, approximately ٪40 of the accidents occurring on the province roads in winter is a result of decreased vision field and the fog. Considering the importance of subject, an attempt has been made to investigate this phenomenon in the province. Some of the results are going to be presented as the present article. In this article, first, fog and the different types of it will be studied, and then using the geographic information system, an attempt will be made to locate it in Khorassan Razavi province; and at last existing different ways of dealing with such phenomenon and the most suitable methods of its modification will be introduced.