فهرست مطالب

علوم جغرافیایی - پیاپی 5-6 (بهار و تابستان 1386)

نشریه علوم جغرافیایی
پیاپی 5-6 (بهار و تابستان 1386)

  • 228 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1386/05/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدتقی رهنمایی، صابر محمدپور، حافظ اسکندری چوبقلو، ایوب منوچهری میاندوآب صفحه 8
    قوانین و مقررات شهر سازی مناسب و موثر از ارکان اصلی و ضروری در میزان موفقیت طرح های توسعه شهری می باشد، از این رو اصلاح قوانین و مقررات شهرسازی یکی از اقدام های اساسی در بهبود مدیریت توسعه شهرهاست. به عبارتی نظام سازمانی برای هدایت و مدیریت طرح های توسعه شهری باید بر پایه قوانینی استوار باشد که چارچوب لازم و موثر را برای تهیه، تصویب واجرای طرح های شهری را فراهم آورد. ولی با گذشت چهار دهه از تهیه و اجرای طرح های شهری هنوز این طرح ها نتوانسته اند در هدایت و اداره شهرها موفقیت چندانی بدست بیاورند. در این مقاله کارایی و جامعیت قوانین جاری در طرح های شهری برای حل مشکلات شهری و همچنین ساده و صریح و انعطاف پذیری لازم قوانین در طرحهای شهری مورد بررسی قرارگرفته است و مشکلات حقوقی طرح های شهری که به عنوان تنها مرجع برنامه ریزی و هدایت شهرها در مراحل مختلف تصویب، تهیه و اجرا هستند، مورد تحلیل قرار گرفته است. نتیجه این که مجموع آن چه تاکنون به عنوان قوانین و مقررات در زمینه اداره امور شهرها به تصویب و اجرا رسیده است ناکارآمد و با اتخاذ تدابیر گوناگون و گاه مغایر همراه بوده و با گذشت زمان خلط مباحث مربوط به آن ها دو چندان شده است، ضوابط و مقررات پیشنهادی بیش از حد بر معیار های کمی، تقسیم های مصنوعی و یکسان سازی الگو های توسعه و عمران استوار است و در آن ها توجه کافی به ویژگی ها و نیاز های محلی و ضرورت بازنگری و اصلاح آن ها مبذول نمی شود و در نهایت با ارایه پیشنهاداتی جهت اصلاح ضعف ها و آسیب های حقوقی طرح های شهری اقدام شده است
    کلیدواژگان: طرح های توسعه شهری، قوانین و مقررات، تهیه، تصویب، اجرا، آسیب شناسی
  • محمدعلی احمدیان، شیرین صباغی آبکوه صفحه 32
    نتایج حاصل از مطالعات نشان داده که عضویت در شرکت کشت و صنعت جوین باعث بهبود وضعیت درآمد روستاییان شاغل در این واحد نسبت به سایر روستاییان شده است، به طوری که از میان روستاییان شاغل در شرکت کشت و صنعت جوین حدود 4/54 درصد، درآمدی بین 400 تا 500 هزار تومان در ماه داشته اند اما درآمد شاغلین در روستاهای نمونه از حدود 200 تا 300 هزار تومان تجاوز نمی کرده است. هم چنین این شرکت در کاهش مهاجرت های روستاییان تاثیر مثبت داشته است، به گونه ای که از میان خانواده های روستاییان شاغل در کشت و صنعت 9/90 درصد، مهاجرت نداشته اند. با توجه به نقش مثبت کشت و صنعت جوین در دهستان بالاجوین، در پایان این تحقیق راهکارهایی در این رابطه ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: مکانیزاسیون کشاورزی، شرکت کشت و صنعت جوین، توسعه ی روستایی، اقتصاد روستایی، مهاجرت های روستایی، دهستان بالاجوین سبزوار
  • بهمن رمضانی، هدی ابراهیمی صفحه 51
    شناسایی توان محیطی شاخص های آسایش زیست اقلیمی می توان در پهنه بندی و برنامه ریزی و طرح ریزی محیطی مورد استفاده قرار گیرد، ناحیه بابلسر در شمال ایران دارای اهمیت فراوان توریستی است که نیاز به برنامه ریزی محیطی زیست اقلیمی دارد. هدف این تحقیق شناخت توان آسایش زیست اقلیمی ماهانه این شهرستان با روش شاخص دمای موثر، بیکر و اوانز می باشد تا شرایط آسایشی مطلوب ناحیه در مقیاس ماهانه تعیین گردد، که در استفاده بهینه از جاذبه های توریستی و توسعه صنعت گردشگری دارای اهمیت فراوان می باشد. روش کار استفاده از داده های اقلیمی درجه حرارت، رطوبت نسبی، متوسط سرعت وزش باد ایستگاه سینوپتیک بابلسر می باشد که با مدل های اقلیمی دمای موثر، بیکر و اوانز مورداستفاده قرار گرفته است. نتیجه تحقیق نشان داد که فصل زمستان از شرایط نامطلوب سرد برخوردار بوده است و در 5 ماه از سال اسفند، فروردین، خرداد، اردیبهشت، مهر، آبان در روز شرایط مطلوب محیطی را داشته و ماه های تیر، مرداد و شهریور در روز گرم و در شب مطلوب بوده است.
    کلیدواژگان: آسایش زیست اقلیمی، اکوتوریسم، بیوکلیماتیک، شهرستان بابلسر
  • حسین حاتمی نژاد، صابر محمدپور، حافظ اسکندری چوبلو صفحه 66
    شوراهای اسلامی شهر و شهرداری ها به عنوان دو بازوی نظارتی و اجرایی نظام مدیریت شهری، نقش موثر و اساسی در روند اداره شهر ایفا می کنند. با توجه به این که شوراهای اسلامی شهرها، کارآمدترین ابزار حکومت محلی برای مدیریت شهری و در راستای نهادینه شدن مشارکت مردم در ساختارهای تصمیم گیری محلی هستند، توسعه نقش آنها درامور مدیریت شهری و شهرداری ضرورت دارد. با این حال جایگاه قانونی شوراهای اسلامی شهر، جایگاهی نیست که ناظر برتمامی فعالیت های امور شهری باشد. در بستر دگرگونی های اجتماعی- سیاسی و فرهنگی ایجاد شده در ایران طی یک دهه اخیر، اهمیت و جایگاه شهرداری و شوراهای اسلامی شهر به چالش جدی فرا خوانده شده اند؛ در این فراخوانی نظام برنامه ریزی و مدیریت شهری در ایران، در معرض یک چالش نو پدید، قرار گرفته است. با توجه به این واقعیت که شورای اسلامی شهر و شهرداری ها، موثرترین ابزار در مدیریت شهری هستند، بررسی رابطه حقوقی و توسعه نقش آن ها در مدیریت شهری ضرورت دارد که این امر در شکوفایی هر چه بیشتر توسعه شهری نقش موثر و ثمر بخشی خواهند داشت. با توجه به اختلافات و مشکلاتی که بین اعضای شوراهای شهر و شهرداران به وجود آمده، در این مقاله سعی شده است، به بررسی راه کارهای حقوقی در ارتباط با تعاملات بین این دو نوع نهاد غیر دولتی در راستای بهبود مدیریت شهری پرداخته شود.
    کلیدواژگان: شورا، شهرداری ها، مدیریت شهری، مشارکت، جایگاه حقوقی
  • ابوالفضل بهنیافر، محمدرضا منصوری دانشور، سارا کنگان خسروی صفحه 90
    ژئوتوریسم یکی از شاخه های گردشگری است که به طور عمده پتانسیل های زمین شناسی و چشم اندازهای ژئومورفولوژی منطقه را مورد توجه قرار می دهد. به منظور تشریح و منطقه بندی مظاهر ژئوتوریستی، شاخصه هایی برای سنجش توان سازندها و واحدهای زمین ساخت مورد نیاز خواهد بود. از روش های سیستمی موثر در این زمینه می توان به ژئورفرنس جاذبه های زمین شناسی با استفاده از GPS، انجام تحلیل های فضایی و منطقه بندی در GIS و نیز ارزشیابی و بررسی همبستگی میان تمرکز جاذبه ها در واحد ارضی هر کدام از سازندهای زمین شناسی اشاره کرد. در این مقاله پراکنش چشمه ها در سطح شهرستان کلات به عنوان جاذبه های نقطه ای واجد ارزش ژئوتوریسم مورد توجه قرار گرفت. شهرستان کلات در دامنه های شمالی زون کوهستانی کپه داغ قرار دارد که پوشیده از سازندهای آهکی چین خورده دوره ژوراسیک است. همبستگی بین پراکنش چشمه ها و مجموع آبدهی سالانه آن ها طبق آزمون پیرسون و در بازه اطمینان 95% نشان دهنده همبستگی قوی در واحد ارضی هر کدام از سازندها بود (R2=0.8). منطقه بندی فضایی چشمه ها در GIS هم نشان داد که ظهور چشمه ها بیشترین تمرکز را در سازندهای شوریجه، سنگانه، تیرگان و مزدوران داشته اند و همین طور بیشترین آبدهی سالانه چشمه ها به ترتیب در سازندهای تیرگان، مزدوران، شوریجه و آبدراز به وقوع پیوسته است. مقایسه نتایج با مشاهدات میدانی هم مشخص کرد که چشمه ها و سایر مظاهر ژئوتوریستی در منطقه به طور عموم بر روی سازندهای آهکی ضخیم لایه هم چون سازند مزدوران و تیرگان نمود بیشتری داشته است به طوری که چشمه ها و آبشارهای واقع در این قلمروها سایت های گردشگری مهمی چون قره سو، اورتاکند، زاوین و سینی را به وجود آورده است. در واقع سازندهای آهکی پتانسیل بالاتری از نظر پدیده های ژئوتوریستی هم چون چشمه ها دارند.
    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، تحلیل پراکنش فضایی، چشمه ها، منطقه بندی، سازندهای زمین شناسی، شهرستان کلات
  • مهدی جهانی، فاطمه نوعی صفحه 107
    تحول فرم وکارکرد مسکن های روستایی معمولا به کندی ودر طولانی مدت رخ می دهد، مگر این که تحت تاثیر عوامل بیرونی قرار گیرد که سرعت تحول را افزایش می دهند. دهستان دره ای – کوهستانی طرقبه در غرب شهر مشهد از نواحی است، که این تغییر و تحول در آن، طی دهه های اخیر باسرعت بیشتری در حال شکل گیری است در این مقاله 3 روستا به عنوان نمونه از دهستان مذکور مورد مطالعه واقع شده، اطلاعات استخراج شده از پرسشنامه ها برای آزمون فرضیات در قالب نرم افزار spss مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته است، یافته های حاصل از پژوهش حاکی ازآن است که عوامل متعدد از جمله کارکرد خوابگاهی و خانه دوم و نیز تحولات اقتصادی و افزایش درآمد هر کدام به نوعی در تغییر فرم و کارکرد مسکن های روستایی موثر واقع شده است، اگرچه مسکن های جدید از استحکام بیشتری برخوردار است، اما این گونه الگوبرداری های خود انگیخته، نمی تواند منطبق با اقلیم، طول دوره ی آسایش و نیاز ساکنان را همراه داشته باشد، تلاش در جهت آفرینش الگوی مناسب مسکن روستایی را منتفی نماید.
    شایان ذکر است با گذر زمان بخشی از فضای کالبدی روستاها دچار فرسودگی بافت می گردد و واحدهای مسکونی به صورت مجزا و ناهمگن و هم چنین متناسب با پایگاه های اقتصادی و منزلت های اجتماعی ساکنان و به طور عمده باپیروی از سنت معماری حاکم بر منطقه بازسازی و نوسازی می شود. باعنایت به این که منطقه مورد مطالعه از نظر ژئوتکنیک، ناپایدار به شمار می رود لزوم رعایت آئین نامه 2800 وزارت مسکن و شهرسازی جهت مقاوم سازی واحداث بهینه بنا مطرح می گردد. استفاده از مصالح ساختمانی مقاوم و رعایت شیوه های ساخت و ساز مهندسی متناسب با شرایط اقلیمی نقش به سزایی در کاهش آسیب های احتمالی در اثر رخدادها و حوادث طبیعی خواهد داشت. توجه به نقش اجتماعی مسکن و تاثیر آن در پرورش انسان هایی با فرهنگ ویژه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در نهایت ذکر این نکته ضروری است که فرآیند به سازی بافت روستایی و هدایت نظام مند ساخت مسکن های روستایی نیاز به یک استراتژی مشخص دارد که (V.D.S) به عنوان استراتژی توسعه فضای کالبدی روستا مد نظر قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مسکن روستایی، تحول مسکن، فرم مسکن، کارکرد مسکن، دهستان طرقبه
  • هادی قنبرزاده، عباس رجبی کاریزکی صفحه 127
    در سال های اخیر حوضه آبریز کال سالار واقع در شرق شهرستان تربت حیدریه در استان خراسان رضوی شاهد حرکات دامنه ای متعددی بوده است. با استفاده از مدل آنبالاگان (Anbalagan) و در نظر گرفتن شاخص های تاثیرگذار در وقوع خطر زمین لغزش ها، امکان تهیه نقشه پهنه بندی زمین لغزش ها برای محدوده مورد مطالعه فراهم گردید. در این بررسی هفت عامل محرک وقوع زمین لغزش ها با توجه به روش انتخاب شده شامل، شیب، ارتفاع، لیتولوژی، کاربری اراضی، گسل، شرایط آب زیرزمینی و خاک بوده اند که با وزن دهی به آن ها و مجموع امتیازات نهایی، تعیین مناطق حساس در برابر وقوع زمین لغزش ها با اطمینان بیشتری مشخص گردید. در نهایت با استفاده از این روش و استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS پهنه های مستعد زمین لغزش ها در سطح محدوده ی مورد مطالعه شناسایی و به صورت نقشه ی پهنه بندی ارائه گردیده است. به طوری که بیشترین خطر در مناطق شرقی، مرکزی و جنوب حوضه به علت نوع سازند زمین شناسی، شیب و نحوه کاربری زمین واقع شده است. از مجموع 2139 کیلومترمربع مساحت حوضه آبریز مورد مطالعه، 388 کیلومترمربع (14/18 % از کل منطقه) به لحاظ شدت، در گروه پرخطر قرار گرفته است. هم چنین 1059 کیلومترمربع از منطقه (5/49 % از کل مساحت) با خطر متوسط زمین لغزش مواجه می باشد. مناطق کم خطر و بسیار کم خطر به ترتیب 2/31 % و 1/1 % از مساحت منطقه را در بر گرفته اند.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، حوضه آبریز کال سالار، مدل آنبالاگان، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • سید محمد عسکریزاده، سهراب محمدنیا قرایی، مجتبی ظهور صفحه 149
    بلاها و خطرهای محیطی از دیرباز به عنوان مخرب ترین عوامل آسیب رسان به انسان، جامعه و زیست گاهش مطرح بوده اند. پژوهش و بررسی های انجام شده نشان می دهد بحران ها به خودی خود تعیین کننده میزان خسارت نیستند. بلکه پاسخ مسوولان به بحران است که میزان خسارت های وارده را تعیین می کند.
    با توجه به این که یکی از شاخص های مهم توسعه کشورها، میزان آمادگی جامعه آن ها در برابر انواع مختلف بلایای طبیعی است. در اکثر کشورهای دنیا در برنامه توسعه توجه کمتری به شرایط اضطراری و بحران ها می شود. غالبا مرسوم است که برنامه ریزان توسعه و بحران جدا از هم کار کنند و همین امر باعث ناهماهنگی در امر برنامه ریزی توسعه و بحران شده است و تنها تعداد کمی از کشورهای که دارای برنامه جامع مدیریت خطرها و بلاها در برنامه توسعه خود هستند به فاز آمادگی توجه نموده اند و بیشتر توجهات به فاز مقابله در بحران معطوف شده است.
    هم چنین در عرصه بین المللی افزایش وقوع بلاهای مختلف طبیعی در دهه های اخیر و گسترش خسارت های مالی و جانی ناشی از آن ها باعث شده است که با نگاه آینده نگری بیشتری بویژه در کشورهای در حال توسعه مورد توجه قرار گیرد. به همین دلیل است که برنامه ریزی مدیریت خطرهای طبیعی تا این اندازه اهمیت یافته است.
    لذا در این مقاله تلاش شده است با توجه به آمار و اطلاعات ثبت شده در خصوص میزان خسارت ها و خطرهای محیطی و درصد وقوع آن ها ضمن روشن کردن مفاهیم و کاربردهای اصول برنامه ریزی بلاهای طبیعی (مدیریت ریسک، مدیریت بحران) نحوه برنامه ریزی بلاها و خطرهای محیطی در کشورهای در حال توسعه مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، مدیریت بحران، مدیریت ریسک، بلایا و خطرهای محیطی
  • مهدی آسیایی، لیلی خزانه داری صفحه 171
    مطالعه های انجام شده در سطح جهان، حاکی از افزایش خسارات ناشی از رخداد حوادث طبیعی و پیامدهای ناگوار آن طی سه دهه اخیر است. خطر بلایا، نگرانی های روز افزون جهانی را به وجود آورده و اثرها و اقدام های مربوط به آن در یک منطقه می تواند بر وقوع خطر در سایر مناطق و به عکس تاثیر گذار باشد. در میان خطرهای طبیعی، خطراتی که دارای ریشه جوی- اقلیمی هستند (نظیر خشکسالی، سیل، تگرگ و...) اکثریت قریب به اتفاق را تشکیل می دهند. یکی از مهم ترین خطرهای طبیعی که در قلمرو خطرهای جوی- اقلیمی محسوب می شود، تگرگ است. به طورکلی این بلیه هر ساله در سطح جهان خسارات جبران ناپذیری را به بخش های مختلف کشاورزی وارد می کند. مناطق مختلف ایران نیز از این پدیده در امان نبوده و هر ساله بارش تگرگ خسارات زیادی را در سطح کشور به بار می آورد. از این رو با توجه به اهمیت موضوع در بخش کشاورزی بر آن شدیم تا در تحقیقی به مطالعه و شناسایی مناطق مستعد وقوع تگرگ در سطح کشور بپردازیم. لذا در این مقاله ضمن شناسایی و پهنه بندی مناطق مستعد بارش تگرگ در سطح کشور برخی از روش های مناسب جهت مقابله با این پدیده با هدف کاهش خسارات ناشی از آن ارائه می شود. روش تحقیق در این مقاله تحلیلی– آماری و استفاده از منابع کتابخانه ای و هم چنین آمار و اطلاعات سازمان هواشناسی کشور می باشد. لازم به ذکر است با توجه به مطالعه انجام گرفته مناطق شمال غربی و غرب کشور جزو مناطق مستعد این نوع بارش می باشد، بهترین روش جهت انجام عملیات تگرگ زدایی نیز در ایران استفاده از روش بارورسازی به استفاده از راکت پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، تگرگ، تگرگ زدایی، مدیریت ریسک، پهنه بندی، ایران
  • اثر مکانیزاسیون کشاورزی بر میزان عملکرد و کاهش ضایعات محصول برنج / مطالعه موردی: شالیکاران دهستان اترک شهرستان مانه و سملقان (خراسان شمالی)
    رمضانعلی نادری مایوان صفحه 197
    با توجه به عواملی از جمله بالا بودن مصرف سرانه برنج، امکان زراعت این محصول در شرایط خاص آب و هوایی و...، برنج به عنوان یکی از محصولات استراتژیک مدنظر قرارگرفته است. (تولایی، 18:1375) در این تحقیق با عنایت به اهمیت نقش مکانیزاسیون کشاورزی در زراعت این محصول با مطالعه موردی شالیزارهای 10 روستا از دهستان اترک که براساس نوع عملیات کشاورزی برنج به مزارع کشت مکانیزه و مزارع کشت سنتی تفکیک شده اند، میزان عملکرد و ضایعات محصول برنج مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که عملکرد محصول برنج در مزارع سنتی 8/4 و در مزارع مکانیزه 3/5 تن در هکتار است و هزینه ضایعات در واحد سطح مزارع مکانیزه و سنتی به ترتیب 2181301 و 3352039 ریال می باشد. افزایش عملکرد محصول در مزارع مکانیزه نسبت به مزارع سنتی تحت تاثیر مکانیزاسیون کشاورزی و کاربرد ارقام پرمحصول در سطح های وسیع تر می باشد. کاهش ضایعات محصول در مزارع مکانیزه تحت تاثیر مکانیزاسیون میباشد که به افزایش عملکرد محصول منجر خواهد شد. (باج ور، 1383: 20) لازم به ذکر است شالوده اصلی تقسیم بندی روستاها و خانوارهای نمونه این تحقیق به دو دسته مکانیزه و سنتی، معیارهای مورد نظر موسسه تحقیقات بین المللی برنج است که با شرایط فعلی ایران و قلمرو مورد مطالعه تطبیق داده شده و نشان می دهد که تفاوت شالیکاران مکانیزه و سنتی تنها در انجام دو عملیات کاشت و برداشت می باشد. نظر به اهمیت مساحت مزارع در به کارگیری ماشین های کشاورزی، بررسی حاضر در اراضی مورد نظر در 4 گروه کمتر از 1 هکتار، 3 1 هکتار، 5 3 هکتار و بیشتر از 5 هکتار طبقه بندی گردیده و با توجه به این که در روستاهای سنتی، مزارع بیش از 5 هکتار وجود نداشت بنابراین مقایسه مزارع سنتی و مکانیزه در بین سه گروه کمتر از پنج هکتار صورت گرفت.
    کلیدواژگان: مکانیزاسیون، کشاورزی، برنج، ضایعات، عملکرد، شالیکار
|
  • Mohammad Taghi Rahnemaee, Saber Mohammadpour, Hafez Escandari Choobgholo, Ayoob Manoochrhri Miandoab Page 8
    Acute Urbanism rules and regulations are essential and necessary for So the reform in field of Urbanism and Urban, development projects success planning regulations is one of the basic measurements in Urban development management. In other word some kind of organizational system is needed confirm and implementation of Urban projects with guidance and, for supply Urban projects could, management. Because of lack of this effective System not play a correct role in guidance and governance of the cities in Iran after, four decades from supply and implementation of this projects. In this paper the efficiency and comprehensiveness of current rules and regulations in Urban Plans and projects in order to solve Urban problems and required elasticity for Urban Planning is studied. It has investigated and analyzed law difficulties and Pathologic aspects of Urban projects too. Results show that Programms and projects have not been successful and could not, these Plans have an effective role in Urban development and upgrading the quality of life for citizens. These Urban regulations are not realistic and are not fit on These, So by time passing, s socio- economic status and conditions pٌeople problems have increased and complicated. The projects are mainly based on with artificial divisions and uniformity characteristics, quantitative development patterns. And there is not enough attention to localcharacteristics and needs and necessity of reformation and revision. Some approaches for improvement of Urban development Plans have been presented finally.
  • Mohammad Ali Ahmadian, Shirin Sabbaghi Abkooh Page 32
    on rural development; then studies Ballajovein rural district; Sabzevar. In agriculture and industry «this study the relation between membership in and improvement of economic status of rural settelers has been» corporation examined and also its effect on emigration has been analyzed. The methodology of this research is descriptive – analytical method and data gathering is based on documentary and field research. Statistical society is Ballajovein rural district and selection of villages is based on sampling. The SPSS software is used for stalistical analyzing and hypothesis testing. s Agriculture and Industry Tًhe results show that membership in Jovein corporation has coused income rising among rural employees in this around 54. 4 percent of them had income 400-, corporation. In this manner but among another villages only 36. 9 percent of people had, 500 $ monthly and others had lower income. This paper indicates that, 200-300 $ monthly villagers engaged in this corporation did not migrate to Urban Settlements (90. 9 percent).
  • Dr. Bahman Ramezani, Hoda Ebraheme Page 51
    Recognition of Environmental potentials on Human Bioclimatic Comfort could help to planning and Environmental planning. Babolsar area is located in North of Iran and it has very important in Tourism of Iran that it necessary for human Bioclimatic of environmental planning. The aim of this paper is recognition potentials of Human Bioclimatic Comfort in Babolsar area with Thermal Comfort index, Beikar method and Avanz models. The research method of this paper uses of climatologically data, such as: Temperature, relative humidity and speed and direction of wind in Babolsar and analytical with bioclimatic methods such as Beiker,Avanz, Thermal comfort index. The result of this paper has shown that in this area has cold winters and in months of May, June,April, October and November has comforts months and the months of August, September and July in days is warm and in nights is comfort.
  • H. Hataminejad, S.Mohammadpour, H.Eskandari Chubuklu Page 66
    City Islamic councils and municipalities perform effective and essential role in the process of city as two regulatory and enforcement arm of the urban management system. With considering the Islamic councils of cities, are the most effective tool of local government for urban management in line with the institutionalization of public participation in local decision-making structures, developing of their role in affairs of urban management and municipal needs. However, legal status of the city council isn’t a place that is observer on urban affairs activities. In the context of social-politics and culture transformation created in recent decade, the importance and status of municipal and city councils have been called of serious challenges. The call system of planning and urban management in Iran has been subjected by a new challenge. Considering of this fact that the city Islamic council and municipalities, are the most effective tool in urban management, review of legal relationships and their role in the development of urban management is needed, which this case will have the more role in flourishing in urban development. Due to created the differences and problems between members of city councils and mayors in this paper has tried will be discussed, a review of legal mechanisms associated with interactions between these two types of non-governmental organizations to improve urban management.
  • Abalfazle Behniafar, Mohammad Reza Mansoori Daneshvar, Sara Kangan Khosravi Page 90
    Geotourism is one of the most important branches of Tourism that studies geological Potentials and geomorphological landscapes of regions. There are some indicators for recognizing of geological Potential in order to explain and zoning of geotouristic phenomena. Some systematic methods in this field are as follow:, Spatial Analysis, of geological attractions using GPS»Georeference«oning in GIS and assessment of concentration of attractions in geological formations. In this paper spatial distribution of fountains in Kalat township has been considered as dot attractions with geotourism values. Kalat township is located in Hezar Masjed mountainous zone that has been covered by Jurassic limestone formations that have been floded. Correlation between spatial distribution of fountains and total annual debit using test of Pearson indicates strong correlation between them and geological formations. Zoning of fountains using GIS shows fountains occurance have the most concentration in Shooridje; Sanganeh; Tirgan and Mozdooran formations. Also the most annual debits of fountains are in Tirgan; Mozdooran; Shooridje and Abderaz formation perspectively. Results comparison and field observations showed the fountains and another geotouristic elements in the region are generally on lime stone deep layer formation such as Mozdooran and Tirgan formations. So the fountains and waterfalls occurred in this domain created important touristic sites such as Gharasoo; Orthocan; Zavin and soon.
  • Mohammad Mahdi Jahani Sani, Fatemeh Noee Page 107
    The form and function of rural settlements change usually slowly through the long time. But these changes occur rapidly by effect of exogenous factors. Rural district of torghabeh with valley topographic characteristic is one of cases with high speed change during recent decades. In this article three villages are selected for comparative study and the results are analyzed by spss software. The research founds show there are some factors have affected on the change of form and function of kural settlements in this region. The most important factors are: dormitory function, second home, economic changes and income increasing. Although the new settlements have more stability, but another characteristics for more amenity, more climatic accommodation and dweller willingness are necessary. It is necessary to mention that the main parts of physical fabric of villages have been eroded during last decades, and most of new residential units have been built based on social status and economic powerments of settlers and following architectural traditions. Renovation and rehabilitation of rural fabric and renewing of houses and other structures need correct and perfect planning and management. This region is located on seismic zone and earthquake belt and from geotechnical point of view is vulnerable, so we should apply urban regularities and rules such AZ 2800 instruction. Using engineering codes for structuring cause decreasing of probable pathologic effects by natural disasters. Attention to social function of settlements and homes in Iran is very important. So, we need village Development strategy (VDS).
  • Hadi Ghanbarzade, Abbas Rajabi Karizaki Page 127
    Kale Salar watershed basin is located in Torbat Heidarieh township and has confronted numerous slope, Khorasan Razavi Province (Iran) dynamics during recent years. Using Anbalagan model and consideration of effective indicators in landslide hazard occurrence fossibility of mapping of landslide Zoning for this region has been supplied. In this research seven, Faulting, lithology land use, elevation,factors such as slope steep are considered as landslide determinants., hydrogeology and soil conditions By weightening of these factors and their total scores sensitive regions for landslide occurrence are determine. the Zoning map of landslide hazard, Then using this method and GIS the most risky regions, occurrence is presented. Based on this zoning map central and southern of this basin because of kind of geological, are eastern slope steep and land use patterns., formation Total area of this basin is 2139 km2 and 18.14 percent of this region is located in intense hazardous Zone and 1059 km2 (49.5 percent of total area) is located in moderate hazardous Zone and 31.2 percent and 1.1 percent are located in less hazardous and very less hazardous zone respectively.
  • Seyed Mohammad Askarizadeh, Sohrab Mohammadnia Gharaei, Mojtaba Zohoor Page 149
    Disasters and environmental risks have been the most destructive phenmena to human societies.Studies shows the disasters dos not determine the rate of damage originally, but the main and actual determiner of losts is the response of decision makers to crisis.Most countries have less attention to emergency conditions and crisis in their development programs, although one of the main indicators of development is the prepardness against the natural hazards. Usually the crisis and development planners works separatly, this issue makes many problems and inconsistency in related plannings. Only a few countries which have comprehensive risk management program in their development program have special attention to prepardness phase, but most regards are focused on confronting the crisis, in recent decades,increasing natural disasters and expanding their financial damages and human losts in the international arena, makes a wide futurism look about these hazards especially in the Islamic countries. Therefore, this paper clarified the concepts and applications of natural disasters and also discusses about the methods and approaches of natural disasters planning in Iran and developing countries.
  • Mahdi Asiaee, Leyla Khazanehdari Page 171
    The natural disasters have caused, Based on recent studies over the world many damages during past three decades. Disasters and hazards have disasters rooted in meteorological, worried the people as well as authorities hail and so on, flood,processes or hydrometeorological hazards like drought are more common. there, hazard and disaster controlling, In spite of progress in fields of risk is a global chalenge in risk management. The heil is one of the most important natural hazards. This kind of hazard causes many damages in agriculture section every year. The heil is one the common hazard in different regions of the country and has damaged many of farmers. So this paper studies this hazard and investigates damages on agricultural products. using GIS and Arc- view software the occurance of this, In this research phenomenon in north- west and west of the country has studied. Some approaches and methods for controlling of this hazard has been presented.
  • Nadery Mayan Page 197
    Due to factors such as high per capita consumption of rice, the possibility of Agriculture This product specific climatic conditions and. ...., Rice as one of the products considered strategic is encountering. This research into consideration the important role of agricultural mechanization in agriculture this product paddy case study of 10 rural municipalities that sweet valley agricultural operations by type of rice fields and farms mechanized cultivation of traditional culture are separated, yield and rice product wastes studied is located. The results showed that yield of traditional rice farms 8 / 4 and mechanized farms 5 / 5 tons per hectare and cost per unit surface lesions mechanized and traditional farms respectively 1,638,998 and 3,352,039 rials is. Increased yield mechanized farms to farms affected by the mechanization of agriculture and traditional varieties Prmhsvl application is broader levels. Waste reduction product of mechanized farm mechanization which is partially affected by the increased yield will result. Bzkr It is the main foundation of villages and households divided the study sample and two mechanized traditional criteria of the International Rice Research Institute desired that current conditions and scope of the study was adapted Vnshan Shalykaran that the difference only of traditional mechanized planting and harvesting operations is two. Considering the importance of farm area in using agricultural machines, in the present study 4 groups desired land less than 1 ha, 1 ha, 3, 5 and 3 more than 5 ha, ha been classified and the fact that in traditional villages, farms there was no more than 5 hectares of traditional and mechanized farms, so comparison among the three groups took less than five hectares.