فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 32 (بهار 1395)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 32 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید ملکی، رضا احمدی صفحات 1-22
    از فردای جنگ جهانی دوم تا کنون در زمینه توسعه منطقه ای نظریه های مختلفی طرح و اجرا شده اند، اما هیچ نظریه ای تاثیرگذارتر از نظریه قطب رشد به خصوص در کشورهای در حال توسعه نبوده است. نظریه قطب رشد از دهه 1960 به بعد در بیش تر کشورهای در حال توسعه از جمله ایران به عنوان استراتژی اصلی در راه رسیدن به توسعه انتخاب شد. از جمله مناطقی که در آن سیاست قطب رشد به کار گرفته شد، استان خوزستان به مرکزیت اهواز بود. در دوره های قبل و بعد از انقلاب به اشکال گوناگون اهواز به عنوان قطب رشد و توسعه در استان به کار گرفته شد. با توجه به اهمیت موضوع، در این مقاله به بررسی تاثیر عامل فاصله از مرکز بر سطح توسعه یافتگی شهرستان های استان خوزستان پرداخته می شود. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از لحاظ روش بررسی توصیفی- تحلیلی می باشد. شیوه جمع آوری اطلاعات کتابخآن های می باشد؛ و در آن از آثار کتابخآن های، سالنامه های آماری و بانک های اطلاعاتی، مختلف استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد شهرستان اهواز به عنوان مرکز استان خوزستان با تمرکز امکانات و خدمات مختلف در خود، در سطح اول توسعه یافتگی استان قرار دارد. توزیع فضایی توسعه در شهرستآن های استان خوزستان نیز با عامل فاصله از مرکز در ارتباط می باشد و شهرستآن هایی توسعه بیش تری یافته اند که فاصله بیش تری از مرکز استان یعنی اهواز دارند.
    کلیدواژگان: توسعه، قطب رشد، فاصله از مرکز، استان خوزستان
  • فتح الله اکبریان فر، زهره هادیانی، جهانگیر حیدری صفحات 23-39
    بررسی چگونگی شرایط زندگی در مسکن شهری جهت مدیریت پایدار این مکان ها ضروری می نماید. این پژوهش سعی دارد تا وضعیت مسکن شهروندان بوشهر را در دو قلمرو درونی و بیرونی بررسی کند و راهکارهای مناسب در این زمینه را ارائه نماید. مقاله حاظر به روش توصیفی-تحلیلی می باشد.دادهای جمع آوری شده از نظرسنجی 255 خانوار بوشهر با طیف 5 گزینه ای لیکرت در نرم افزار SPSS نسخه 20 وارد شد. از آزمون های ناپارامتریک باینومیال[1]و هم بستگی اسپیرمن[2]جهت درک بهتر وضعیت قلمروهای موثر بر کیفیت مسکن شهری استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از این است که از 13 مولفه مورد بررسی در دو قلمرو، تنها کیفیت 4 مولفه از دیدگاه شهروندان نامناسب قلمداد شده است و به طور کلی 53 درصد شهروندان از کیفیت مسکن خود راضی هستند. پیشنهاد می شود که بنا بر اولویت؛باید کیفیت شبکه راه ها، کیفیت آب، گازرسانی و امکانات تفریحی را جهت ارتقاء کیفیت مسکن شهری بوشهر در دستور کار برنامه ریزی قرار داد و سپس به بهبود دیگر مولفه های کیفیت مسکن توجه نمود. نتایج آزمون هم بستگی اسپیرمن نیز حاکی از وجود ارتباط بین متغیرهای سن و سطح تحصیلات شهروندان با برخی از متغیرهای وابسته در دو قلمرو درونی و بیرونی است. بنابراین نباید در مطالعات و پروژهای مسکن شهری، مشخصه های فردی شهروندان را نادیده انگاشت.
    کلیدواژگان: کیفیت ذهنی، قلمرو درونی و بیرونی، مسکن شهری، بوشهر
  • مصطفی شاهینی فر، میرسالار حبیبی صفحات 41-62
    جای پای اکولوژیک به عنوان یکی از مهم ترین شاخص های پایداری به طور قابل ملاحظه ای مورد توجه قرار گرفته است.این شاخص در ابتدا به وسیله واکرناگل و ریس در سال 1992به عنوان ابزار برنامه ریزی و سیاست گذاری در راستای پایداری معرفی شده است.این پژوهش با روش توصیفی وتبیینی و از طریق مدل جای پای اکولوژیکی به منظور تعیین میزان زمین مورد نیاز ساکنان شهرستان کرمانشاه انجام گرفته است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که جای پای اکولوژیکی شهرستان کرمانشاه معادل 2.445هکتار به ازای هر نفر در سال می باشد،توزیع این مقدار در پنج گروه اصلی مصرف عبارت است از:مواد غذایی1.225،مسکن 0.615،حمل و نقل 0.275کالاهای مصرفی 0.27 و خدمات 0.06. نتایج این پژوهش موید این مطلب است که شهرستان کرمانشاه برای برآوردن نیازهای زیستی و پایداری خویش متکی به منطقه ای فراتر از شهرستان و استان کرمانشاه است.از آنجایی که ظرفیت زیستی ایران 0.8 هکتار می باشد، جای پای اکولوژیکی 2.445هکتاری شهرستان کرمانشاه بدان معنی است که 3 برابر بیش ازسهم خود از ظرفیت زیستی قابل تحمل کشور را به خود اختصاص داده است.به عبارتی دیگر با ادامه روند کنونی مصرف،شهرستان کرمانشاه برای تامین غذا ،انرژی و زمین مورد نیاز برای جذب دی اکسید کربن به فضایی معادل 10برابر شهرستان و 3.3برابر اراضی قابل کشت استان کرمانشاه نیازمند است.
    کلیدواژگان: جای پای اکولوژیکی، توسعه پایدار شهری، پایداری، ظرفیت برد، شهرستان کرمانشاه
  • داود حاتمی، زهرا عربی، اسماعیل رحمانی صفحات 63-84
    امروزه اهمیت و نقش فضای سبز شهری در حیات شهرها و پایداری آن ها و تاثیرات فیزیکی و طبیعی آن در سیستم شهری و بازدهی های مختلف اکولوژیکی، اقتصادی و اجتماعی آن انکارناپذیر است؛ تا آنجا که کاربری فضای سبز در شهرها و سرانه ی آن یکی از مباحث اساسی در برنامه ریزی و مدیریت شهری تلقی می شود. فضای سبز شهری، از جمله کاربری هایی است که توزیع و پراکنش آن در سطح شهر اهمیت زیادی دارد. شهر مشهد، از جمله شهرهایی است که وضعیت کاربری فضای سبز آن مناسب نمی باشد؛ به طوری که بر اساس یافته ها، متوسط سرانه فضای سبز شهر مشهد51 / 5 ، متر مربع می باشد؛ که با استاندارد وزارت مسکن و شهرسازی که 12 متر مربع سرانه را پیشنهاد داده است، فاصله زیادی دارد. در عین حال توزیع فضایی آن نیز بسیار نامتعادل و نامتناسب می باشد. چنانکه سرانه فضای سبز منطقه ثامن 2 / 1 ، متر مربع ، و سرانه منطقه هفت 21 متر مربع می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف نظری -کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی است، نشان می دهد که برخلاف استانداردهای ملی و بین المللی ارایه شده برای سرانه فضای سبز، در این شهر سرانه فضای سبز بسیار پایین و توزیع فضایی آن در مناطق دوازده گانه شهر مشهد نیز متعادل نیست و در این زمینه با نارسایی شدید مواجه است. در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل لایه های مورنیاز جهت تعیین مکان بهینه فضای سبز از مدلLogic Fuzzy، AHP و میانگین نزدیک ترین همسایه استفاده و برای انجام این عملیات از نرم افزار ARC/GIS و Expert choice بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش بیانگر این می باشد که توزیع فضایی فضای سبز خوشه ایمی باشد، که نتیجه تمرکز خدمات در یک قسمت از شهر است.در نهایت نقشه حاصل از تلفیق لایه های اطلاعاتی، زمین های شهر را برای انتخاب مکان های مناسب برای فضای سبز شهری را در پنج طیف خیلی خوب، خوب، متوسط، ضعیف و خیلی ضعیف اولویت بندی کرده ایم.
    کلیدواژگان: فضای سبز، Fuzzy Logic، مکان یابی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)، شهرمشهد
  • مصطفی کرمپور، حسین محمدی، فرامرز خوش اخلاق، هوشنگ قائمی صفحات 85-107
    داده های CFSR با تفکیک مکانی یک دهم درجه و تفکیک زمانی ساعات (01و07 گرینویچ) از سال 2006 تا 2008 برای ماه ژانویه استخراج گردید و میانگین ماهانه ساعتی سپیدایی ،شار تابش خالص در شرایط هوای صاف و ابری واکاوی شد و این نتایج بدست آمد: میزان سپیدایی غرب شهربه دلیل ساخت شهری بیش تر از شرق شهر است. مقدار آن در روزهای که سطح شهر مرطوب بوده تا 2 درصد کاهش پیدا میکند. میانگین شار خروجی موج بلند زمینی در شب در شمال شهر به دلیل گرمای تولید شده انسانی بیش تر از ناحیه جنوبی است که اختلاف آن 4 وات بر متر مربع می باشد. اختلاف شار ورودی موج کوتاه انرژی خورشیدی در شرایط هوای صاف با ابری در ساعت هفت در این زمان بسیار زیاد بوده که در شرایط ابرناکی فقط 15 درصد از مقدار انرژی ورودی درسطح شهردریافت شده است . شار گرمای زمینی مانند دیگر مولفه های بودجه تابش توزیع یکنواختی ندارد ومقدار آن در جنوب بیش تر از شمال است،که در شمال و جنوب 21 وات بر متر مربع اختلاف دارد . انتقال انرژی به صورت گرمای نهان در سطح شهر گاهی اوقات جهت شار آن در شمال و جنوب شهر بر خلاف هم دیده می شود .در ساعات اولیه شب بدلیل گرمای انسانی تولید شده بیش تر در شمال شهر جهت آن از زمین به درون جو ومنفی است ولی در جنوب شهر از جو به سطح زمین دیده است.
    کلیدواژگان: شار تابش خالص، بودجه تابش خالص، سپیدایی، یزد
  • علی شجاعیان، هادی علیزاده، سیده نرگس نقیبی رکنی صفحات 109-124
    امروزه سازمان یابی و سازماندهی بهینه فضایی در شهرها از اهداف کلان در راستای رسیدن به توسعه پایدار شهری عنوان شده است. در این بین مکان گزینی و استقرار بهینه فعالیت ها و توزیع متناسب آن ها در شهرها در رسیدن به آرایش کالبدی بهینه شهرها بسیار موثر می باشد. پژوهش حاضر با رویکرد «توصیفی- تحلیلی» در راستای مکان یابی بهینه فضاهای آموزشی در مناطق شهری با تاکید بر مکان یابی مدارس در منطقه 6 شهرداری اهواز به انجام رسیده است. در راستای دستیابی به هدف یاد شده و تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده، از روش تحلیل سلسله مراتبی دلفی فازی FDAHP و تحلیل Cut fillدر محیط نرم افزار ArcGIS برای اولویت بندی کاربری های شهری نسبت به مساله همجواری با کاربری آموزشی با موضوع مدارس جهت مکان یابی بهینه استفاده شده است. اطلاعات لازم جهت اولویت بندی کاربری های شهری نسبت به مدارس جهت ارزیابی به وسیله تحلیل سلسله مراتبی دلفی فازی FDAHP با استفاده از نظرات حدود 15 نفر از کارشناسان بدست آمده است. نتایج حاصل از وزن گذاری کاربری ها توسط کارشناسان با استفاده از تحلیل Cut Fill در محیط نرم افزار ArcGISمورد تلفیق و تحلیل قرار گرفته است. نتایج پژوهش پس از انجام تجزیه و تحلیل های فازی بر روی لایه های ایجاد شده با استفاده از تحلیل Cut Fill در محیط نرم افزار ArcGIS نشان می دهد که کاربری های مسکونی بدون عملکرد اتلاف در شبکه در تحلیل Cut Fill باتوجهبه وزن های بدست آمده از روش تحلیل سلسله مراتبی دلفی فازی از نگاه کارشناسان دارای اولویت اول برای همجواری با کاربری آموزشی می باشد.
    کلیدواژگان: مکان یابی بهینه، فضاهای آموزشی، مدارس، منطقه 6 شهرداری اهواز
  • مرتضی حیدری، حسن اسماعیل زاده، رضا کانونی، کیومرث یارمرادی صفحات 125-150
    تحولات اخیر در رشد و توسعه شهرنشینی و به تبع آن رشد و توسعه کالبدی شهرها مسائلی را در فضای شهر به وجود آورده که نه تنها ساکنین آن، بلکه تمام محیط زیست در معرض عوارض ناشی از آن را، مورد تهدید قرار داده است. با توجه به اینکه بیشترین رشد جمعیت شهری آینده جهان در کشورهای در حال توسعه خواهد بود، دغدغه بیشتری برای نیل به توسعه پایدار در این کشورها وجود دارد. شهر محمودآباد به عنوان یکی از شهرهای ساحلی استان مازندران با مشکلات محیط زیستی بسیاری از جمله برداشت غیرمجاز شن و ماسه، وجود جوی های روباز و متعفن و ورود پسابهای منازل به آنها، وجود حیوانات موذی در کانال و جوی بزرگ شهری و غیره مواجه است. با این ضرورت، این تحقیق، پایداری محیط زیست شهر محمودآباد را مورد بررسی قرار داده است. روش تحقیق مبتنی بر روش توصیفی- تحلیلی بوده و در تحلیل داده ها از مدل SWOT و ماتریس QSPM استفاده شده است. پرسشنامه ها توسط سه گروه شهروندان محلی، مسئولین سازمان های مرتبط با محیط زیست و متخصصین مربوطه تکمیل گردید. حجم نمونه نیز برابر با 114 نفر سرپرست خانوار (شهروندان)، و 40 نفر از مسئولین و متخصصین می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که راهبردهای تهیه طرحهای مکانیابی صحیح صنایع توسط متخصصین امر، افزایش تجهیزات و امکانات مدیریت شهری در جمع آوری پسماندها و جلوگیری از ایجاد آلودگی های محیطی، ایجاد سیستم مدیریت یکپارچه شهری برای ایجاد و تکمیل پروژه های کانال کشی، تعریض کانالها و جوی های خیابان و اتمام پروژه های نیمه تمام عمرانی از طریق درآمد حاصل از گردشگری در شهر، حاصل از فرآیند برنامه ریزی راهبردهای کمی، به عنوان اولویت دارترین راهبردها جهت پایداری محیط زیست شهری محمودآباد می باشند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، محیط زیست، محیط زیست شهری، محمودآباد، SWOT
  • زین العابدین عادلی، بشیر بیگ بابای، ناصر اقبالی، اصغر حاتمی صفحات 151-167
    کشور ایران به دلیل شرایط ژئوپلتیکی در فرآیند تاریخی خود همواره در معرض انواع مخاطرات انسانی(جنگ) و طبیعی بوده و بدین سان تلفات و خسارت های زیادی را شاهد بوده است. پدافند غیر عامل و ضرورت توجه به آن در نظام شهرسازی و فرآیند توسعه شهرهای امروزین کشور با توجه به وجود انواع تهدیدات امری ضروری می نماید. منظور اصلی پژوهش حاضر ارزیابی ساختار شهر بناب جهت برنامه ریزی پدافند غیرعامل می باشد. نوع تحقیق بر اساس ماهیت توصیفی-تحلیلی وبر اساس هدف کاربردی است. برای حصول به هدف ازتکنیک سوات(SWOT) استفاده گردید. برای شناسایی عوامل درونی و بیرونی از مطالعات اسنادی و مطالعات میدانی ازطریق تکنیک دلفی وطیف لیکرت استفاده شد. یافته های پژوهش نشان دادکه امتیازنهایی ماتریس داخلی برابر(3.151)وامتیازنهایی ماتریس خارجی(2.365) می باشد، بدین ترتیب نقاط قوت فراروی ساختارهای مختلف شهر بناب به منظور توسعه پدافند غیرعامل در این شهر بر نقاط ضعف غلبه دارد و از سویی تهدیدات بیرونی مترتب بر ساختارهای مختلف این شهر بر فرصت های فراروی توسعه پدافند غیرعامل دارای برتری است. درنهایت راهبردهای تهاجمی(ST) جهت توسعه پدافند غیر عامل در شهر بناب انتخاب و ارائه گردید.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، ساختار شهر، سوات، شهر بناب
  • حیدر لطفی صفحات 169-184
    جزایر قشم و کیش، به عنوان یکی از بازوهای مهم اقتصادی در کشور، دارای اهمیت بسزایی هستند؛ به ویژه آن که این دو منطقه به عنوان یک واحد اقتصادی- سیاسی با عنوان مناطق آزاد شناخته شده اند و انتظار همگانی از چنین واحدهایی آن است که روند توسعه و بهره وری را در قیاس با دیگر مناطق با سرعت و تجانس بیش تری بپیمایند. اما، آن گونه که شواهد و قرائن نشان می دهد، این دو جزیره دارای تفاوت هایی در مدیریت سرزمینی هستند که مسیر توسعه کیش را تسریع نموده و مسیر توسعه قشم را با دشواری مواجه ساخته است. از این رو این پژوهش به دنبال تبیین علت این عدم تجانس دو جزیره در امر توسعه است. در این راستا دو سوال مطرح شده است: چه رابطه ای میان مدیریت سیاسی فضا و توسعه ی منطقه ای وجود دارد؟ چه رابطه ای میان مدیریت سیاسی فضا و توسعه نامتجانس در قشم رابطه وجود دارد؟ خروجی این پژوهش به این نتیجه ختم شده که به نظر می رسد که جزیره کیش با یکپارچه سازی سازمان فضایی توانسته است از سطح عملیاتی و تصمیم گیری یک دست و یکپارچه ای برخوردار شود. اما، قشم به دلیل مدیریت دوسویه و ناهمسو، نتوانسته است از نظر شاخص های توسعه رشد قابل توجهی داشته باشد. نتایج این پژوهش، نشان می دهد که وجود یک نهاد برای سازماندهی فضا در قشم در همه ابعاد لازم و ضروری است. تلفیق توسعه یکپارچه و تدریجی یا اساس قرار دادن مدیریت راهبردی و سازماندهی یکپارچه فضا در قشم، راهکاری است که می تواند زمینه را برای توسعه این منطقه فراهم کند. پژوهش حاضر از جنبه ی روشی جزء تحقیقات علی است و از جنبه ماهیتی تحقیق کاربردی بشمار می رود. روش بکار رفته در این تحقیق، توصیفی تحلیلی است و اطلاعات مورد نیاز از طریق مطالعات کتابخانه ای گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت سیاسی فضا، توسعه منطقه ای، مدیریت یکپارچه، قشم، کیش
|
  • Pages 1-22
    Since World War II various theories have been planned and executed in the field of regional development. But no theory has been most effective than the theory of Growth Pole especially in the developing countries. Growth pole theory was chosen as a main strategy to achieve development in most developing countries such as Iran, from 1960. Khouzestan province, where its capital is Ahvaz, is among the areas in which the growth pole policies were applied. Ahvaz was regarded as a pole of development in various ways during the periods before and after the revolution. Due to the importance of this subject, this study aims to investigate the theory of growth pole in Khuzestan using the effect of distance from the capital on the development of Khuzestan's cities. The present study is practical and analytical in nature in which the descriptive method research was employed. The library method was applied for gathering data and library documents, statistical yearbooks and various is located on the first level of development. Regional distribution of development in the Khouzetan's cities is also associated with the distance from the capital (i.e. Ahvaz). The cities which have greater distance from the Ahvaz have been further developed.
    Keywords: development, growth pole, distance from the capital, Khouzestan province, Ahvaz
  • Pages 23-39
    Examining living conditions in urban housing is necessary to maintain sustainable management of the cities. This research tries to survey the house of Bushehr citizens in both the inner and outer domains and provide solutions in this area. The Research Method in this paper is descriptive-analytical. Data was collected by a survey of 255 households with 5-point Likert scale entered in SPSS software version20. Nonparametric tests of Binomial and Spearman correlation were used to better understand the situation of domains affecting the quality of urban housing. The results indicate that in13 studied components of the two domains; just the qualities of the four components are unfavorable from the viewpoint of citizens and overall, 53% of residents are satisfied with the quality of their housing. It is recommended that according to priority, the quality of the road network, water, gas and recreational facility should be scheduled on the agenda to enhance the quality of Bushehrurban housing and then improvement of the other component of housing quality should be considered. Spearman correlation test results also shows a relationship between age and educational level of residents with some of the dependent variables in both the inner and outer domains. Therefore, it should not be ignored that the individual characteristics of citizens in the urban housing studies and projects are important.
    Keywords: Subjective quality, Inner, outer domain, Urban housing, Bushehr
  • Pages 41-62
    Today, with respect to the role and importance of urban green space in urban life and its physical stability and effectiveness of urban systems and benefits in different ecological, social and economic, it is undeniable to use green space per capita in urban areas as one of the basic issues in planning and urban management. Urban green space, including land use and distribution that it is important in the Mashhad city, including the cities of the status of green space, is not appropriate; so that based on the findings, the average green space per capita in Mashhad is 5.51, m , while the standard MHUD is 12 square meters per capita . Therefore, it has suggested, there seems to exist a huge gap. However, its spatial distribution is very unbalanced and disproportionate. Green space areas such as Samen with 1.2, square meters and 21 square meters has per capita area of only seven. The method of this study was descriptive-analytic and theoretical-practical. The nature shows that, contrary to national and international standards for green space, the green space in the city is very low and its spatial distribution in twelve areas in Mashhad, is also facing a severe failure and is not balanced in this regard. In this study for analysis to determine the optimum location of green space model layers required Logic Fuzzy, AHP and means nearest neighbor were used for the operation of the software of ARC / GIS and Expert choice. Five spectra of very good, good, fair, poor and very poor were recognized. Then the act of prioritizing was rendered.
    Keywords: landscaping Me, Fuzzy Logic, Locating, Analytical Hierarchy Process (AHP), Geographic Information System (GIS), city mashhad
  • Pages 63-84
    Today, with respect to the role and importance of urban green space in urban life and its physical stability and effectiveness of urban systems and benefits in different ecological, social and economic, it is undeniable to use green space per capita in urban areas as one of the basic issues in planning and urban management. Urban green space, including land use and distribution that it is important in the Mashhad city, including the cities of the status of green space, is not appropriate; so that based on the findings, the average green space per capita in Mashhad is 5.51, m , while the standard MHUD is 12 square meters per capita . Therefore, it has suggested, there seems to exist a huge gap. However, its spatial distribution is very unbalanced and disproportionate. Green space areas such as Samen with 1.2, square meters and 21 square meters has per capita area of only seven. The method of this study was descriptive-analytic and theoretical-practical. The nature shows that, contrary to national and international standards for green space, the green space in the city is very low and its spatial distribution in twelve areas in Mashhad, is also facing a severe failure and is not balanced in this regard. In this study for analysis to determine the optimum location of green space model layers required Logic Fuzzy, AHP and means nearest neighbor were used for the operation of the software of ARC / GIS and Expert choice. Five spectra of very good, good, fair, poor and very poor were recognized. Then the act of prioritizing was rendered.
    Keywords: landscaping Me, Fuzzy Logic, Locating, Analytical Hierarchy Process (AHP), Geographic Information System (GIS), city mashhad
  • Pages 85-107
    CFSR data with a spatial resolution of one tenth and hours of time (01 and 07 GMT) was extracted from 2006 to 2008 for the month of January, and Albedo monthly and hourly average, the net flux of radiation in terms were analyzed. The results were obtained as follows: Albedo ratio in the West of Yazd city is more than the east due to city texture and Architecture of Yazd city. The amount of Aledo in the city area is reduced roughly to 2 percent because of the precipitation. Average outgoing long wave flux at night in the northern area is more than the south area. The difference is 4 watts per square meter. This difference is due to the heat generated by the anthropogenic phenomenon. Because of the atmospheric turbidity in the northern area incoming short wave radiation is lower than that south area in cloudy and clear conditions. So, in the cloudy weather conditions, it received only 15 percent of the energy input in the clear condition. The amount of sensible heat flux is not high in the city this month. In the early hours of the night in the northern part of the city a sensible heat flux remains negative due to the production of anthropogenic heat. Sometimes the difference between north and south of the city is eight watts per square meter. Like other components of the radiation budget of the terrestrial heat flux distribution is not uniform and the amount in the south is more than that north. During the day the distribution is different in the north and south of about 21 watts per square meter. Latent heat flux between the north and south of the city is observed, while sometimes the opposite is taking place.
    Keywords: net radiation flux, net radiation budget, Albedo, Cfsr
  • Pages 109-124
    Today, the finding organizations and the optimal organization of space in cities is a major aim in order to create sustainable development for cities. In the meantime, location and optimal establishment activities as well as the proportional distribution in cities and towns are highly effective in achieving optimal physical arrangement. The research method deployed is a descriptive - analytic one that has been carried out in order to perform optimal site selection of educational space in urban areas, with emphasis on locating schools in 6th area of Ahvaz. To achieve the above objective and analysis of information obtained, Fuzzy Delphi AHP (FDAHP) and Cut Fill functions are used. To locate the optimal place Arc GIS software is used for prioritization of urban land uses in proximity to schools. In this research the feedback information (Comments) of 15 experts have been obtained and analyzed. The results show that, according to weights obtained from Fuzzy Delphi Analytic Hierarchy Process (FDAPH), residential land use is a top priority for the schools neighborhood.
    Keywords: Optimal site selection_Educational_School_District 6 Ahwaz_Fuzzy Delphi Analytic Hierarchy Process_Cut fill
  • Pages 125-150
    The recent changes in growth and development of urbanism and the resulting physical development of cities have caused the emergence of numerous problems which not only threatens the citizens, but also the whole environment exposed to its resulting complications. Considering the fact that most urban population growth in the future world will be in developing countries, there are more concerns in such countries for moving towards a sustainable development. Mahmoudabad, as a seaport in Mazandaran province, is faced with several environmental problems such as unauthorized sand extraction, existence of uncovered and odorous raceways with household waste joining them, vermin living in named raceways and etc. regarding this issue, the environmental sustainability of Mahmoudabad is examined in this paper. For this purpose the SWOT model is employed and also Questionnaire are filled out by three distinct groups including civilians, authorities and experts. The findings indicate that strategies with most urgent priorities for Mahmoudabad's urban environment sustainability include the strategies for correct locating of industries by experts, providing upgrades in facilities regarding urban planning in waste collection and prevention of environmental pollution, creating an integrated urban management in order to commence or completing drainage channels and replacing channels and raceways and completion of half-finished construction projects through the income from tourism.
    Keywords: Sustainable Development, Environment, Urban Environment, Mahmoudabad, SWOT
  • Pages 151-167
    Due to the geopolitical conditions, Iran has always been exposed to different dangers (war) posed by human beings and nature in its historical development, and as a result, has suffered lots of losses and casualties. Therefore, it seems necessity to consider passive defense factor in the city system and the process of the development of modern cities due to the existence of various dangers. The purpose of the present study is to evaluate the structure of Bonab city for planning passive defense factor. The type of research is analytical-descriptive and applied. To achieve the purpose of study, SWOT technique was deployed. In order to identify the internal and external factors, field studies using Likert scale and the Delphi technique were considered. The results revealed that the final score of internal Matrix were 3.151 and 2.365 for internal and external matrixes, respectively. Therefore, the strength points facing the different structures of Bonab city in order to plan the passive defense factor outweigh the weakness points. In addition, the external threats related to different structure of the city outweigh the opportunities for developing passive defense factor. Ultimately, the offensive strategies were proposed for planning the passive defense factor in Bonab city.
    Keywords: passive defense factor, Bonab city, SWOT, city structure
  • Pages 169-184
    The island of Kish and Qeshm are important as important economic assets in Iran. Particularly, the region as a political-economic unit known as free zones and the public expect of such units is that the process of development and productivity in comparison to other areas of the travel speed and greater homogeneity. Hence, this research seeks to explain the reasons for this heterogeneity in the development of the island. In this context, the question is: What is the relationship between management and the development of regional political space there? What is the relationship between the management and development of heterogeneous political space there on the island? However, the management of bilateral and Countercurrent the island could have a significant growth in terms of development indicators. The output of this research has resulted in the conclusion that it seems Kish Island with integrity Space Agency has been able to has a from the operational level and consistent and integrated decision making. However, the management of bilateral and Countercurrent island, not in terms of development indicators significant growth. The results show that there is a space on the island in all aspects of organizing institution is required. The present study is part of an investigation of the causal nature of action research. The method used in this study is analytical and information is provided by the library studies.
    Keywords: Political management of space, regional development, integrated management, Qeshm Island