فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 33 (تابستان 1395)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 33 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • احمد پوراحمد، کرامت الله زیاری، رشید یوسفی*، مهدی حاجیلو صفحات 1-23
    در کشور ما مساله مسکن در چند دهه گذشته به یکی از چالش های اصلی در برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی بدل شده است، که در این میان لزوم توجه به مسکن و برنامه ریزی آن در راستای توسعه ی پایدار شهری در چهارچوب برنامه ریزی های ملی، منطقه ای و شهری، بیش از پیش احساس می شود، تا بهره گیری از دانش و تکنیک های برنامه ریزی، مشکلات شهروندان را برطرف کرده و در نتیجه، محیطی آرام و سرسبز، همراه با امنیت و آسایش و رفاه، برای آنان فراهم شود .بدین منظور این مقاله به بررسی شاخص های جمعیتی (تعداد جمعیت،تعدادخانوار،بعد خانوار، نرخ رشد جمیت شهری) و شاخص های کمی و کیفی مسکن شهر زنجان برای شناخت وضعیت مسکن این شهر می پردازد. و در ادامه پس از پیش بینی جمعیت شهر زنجان تا سال 1410 نیاز های مسکن براساس آمار و مطالعات موجود و پیروی از روند گذشته احداث مسکن وتقاضا برای آن (با مدل لجستیک) در افق 20 ساله مشخص شد. این پژوهش از نوع کاربردی- توسعه ای و روش پژوهش «توصیفی-تحلیلی »است. با توجه به آمارهای موجود، به ویژه پژوهش میدانی، اقدام به بررسی و شناخت وضعیت مسکن شهر زنجان، به لحاظ شاخص های کمی و کیفی در دوره های گذشته و حال شده است.نتایج این پژوهش ، بیانگر روندرو به رشد وضعیت شاخص های کمی وکیفی در شهر زنجان به ویژه پیشرفت به نسبت مناسب شاخص های کمی و کیفی در دهه ی 1390- 1375 است ، و در ادامه با پیش بینی جمعیت و کاهش بعد خانوار در دوره 1390- 1410 ، 60091 واحد مسکونی پیش بینی می شود.که با برآورد ساخت مسکن در این دروه ( باتوجه به روند گذشته احداث مسکن ) حدود 48905 واحد مسکونی ساخته خواهد شد،که این تعداد واحد مسکونی پاسخگوی حدود 81.38 درصد تقاضا برای واحد مسکونی خواهد شد.
    کلیدواژگان: شاخص های کمی مسکن، شاخص های کیفی مسکن، برنامه ریزی مسکن، شهرزنجان
  • احمد نوحه گر، محمد کمانگر*، پیمان کرمی، بهروز احمدی دوست صفحات 25-44
    آلودگی های محیط زیستی، نوسانات قیمت و پایان پذیر بودن منابع انرژی فسیلی مورد استفاده در نیروگاه ها باعث روی آوردن به منابع انرژی جایگزین شده است. استفاده از انرژی خورشیدی می تواند بهترین گزینه ی تامین در نیروگاه های تولید برق باشد. انتخاب مکان مناسب برای احداث این نیروگاه ها بدلیل تاثیر موقعیت مکانی نیروگاه ها بر میزان و هزینه تولید و انتقال انرژی ضروری است. استان هرمزگان بدلیل افزایش جمعیت و استفاده از فن آوری نوین با کمبود تولید برق مواجه است در صورتی که پتانسیل بالایی جهت بهره برداری از انرژی خورشیدی دارد. هدف از این پژوهش مکان یابی مناطق مناسب در این استان جهت احداث نیروگاه های خورشیدی حرارتی می باشد. در پژوهش های گذشته صرفا پتانسیل یابی مناطق بدون توجه به تناسب مناطق به مکان یابی پرداخته اند. در این پژوهش از معیارهای ساعات آفتابی، شیب، فاصله از مناطق جمعیتی، فاصله از راه ها، فاصله از خطوط انتقال نیرو، کاربری اراضی با استفاده مدل تاپسیس فازی جهت پتانسیل سنجی مکان های مساعد استفاده شد. بر اساس این روش 18308.428686 کیلومتر مربع از مساحت استان هرمزگان در طبقه خیلی خوب جهت احداث نیروگاه خورشیدی حرارتی قرار گرفته اند. همچنین نتایج حاصل از این روش با استفاده از کنترل زمینی مورد بررسی قرار گرفت که حاکی از برآورده شدن همه معیارهای انتخابی در نواحی کاملا مناسب و رضایت بخش بودن به کارگیری روش تاپسیس فازی در امر مکان یابی نیروگاه های خورشیدی است.
    کلیدواژگان: انرژی، نیروگاه خورشیدی، تصمیم گیری مکانی، تاپسیس فازی، هرمزگان
  • کمال محمدی*، کیومرث حبیبی، محمدرضا بمانیان صفحات 45-69
    به دنبال اصلاحات اراضی در دهه 40 شمسی و رشد جمعیت و به تبع آن رشد شهرها، شهرها شاهد رشد فراوانی در زمینه شهرسازی شدند وبه همین دلیل طرح های جامع شهری تهیه و تصویب شدند. اما از آنجایی که این طرح ها به دلیل عدم پرداختن دقیق و صحیح به مشکلات شهری، توانایی لازم را برای حل این مشکلات نداشتند در نتیجه در دهه 50 طرح های تفصیلی تهیه و تصویب شدند. طرح تفصیلی شهری بیشتر به منظورترویج ضوابط شهرسازی،کنترل توسعه شهرها و هماهنگ سازی بخش های مختلف شهر تهیه می شود. ناکارآمدی طرح های توسعه شهری از جمله طرح های تفصیلی شهرها با واقعیت های موجود در جامعه در قالب پدیده های اجتماعی در شهرها بروز می کند. یکی از این معضلات تغییرات کاربری اراضی شهرهاست که برخلاف ضوابط و مقررات طرح های تفصیلی به صورت قانونی و غیرقانونی در شهرها شکل گرفته است. حاصل این تغییرات به وجود آمدن عدم تعادل در خدمات شهری و نزول مستمر کیفیت محیط شهرهاست. این نشان از عدم توانایی طرح تفصیلی در پیشبرد توسعه بر اساس برنامه ریزی موجود است. در این تحقیق سعی شده است که از طریق بررسی های کتابخانه ای، توزیع پرسشنامه بین جامعه هدف، موارد تغییرات صورت گرفته در کاربری های مصوب شهرهمدان(منطقه یک) در فاصله سال های 1381 تا 1391 و علل آنها با استفاده از نرم افزارهای spss و ARC GIS ، AUTO CAD مشخص گردد. در بررسی علل تغییر کاربری اراضی شهرها بیشترین سهم متعلق به عوامل اقتصادی و قانونی است که به موضوع عدم وجود منابع پایدار درآمدی در شهرداری ها و فقدان عوامل قوی ضمانت اجرایی در قوانین و مقررات شهرسازی مرتبط است.
    کلیدواژگان: طرح تفصیلی، اصلاحات اراضی، عدم توانایی، تغییر کاربری، قوانین و مقررات شهرسازی
  • ابوالفضل فنبری، فریبا کرمی، سیداحمد حیدری نیا* صفحات 71-93
    در دهه های اخیر شهرهای ایران مانند بسیاری از شهرهای جهان سوم دچارتحولات چشمگیری شده اند، به طوریکه روند رشد شهرنشینی درپی تحولات اقتصادی، اجتماعی، موجب رشد لجام گسیخته و بی قواره شهرهای با نقش ملی و ناحیه ای گردیده که در اغلب شهرهای کشور ناشی از فقدان سیاست های مناسب ساخت و ساز و بی برنامگی در بهره برداری مناسب و با مبنای علمی از زمین شهری می باشد. شهر مرند به عنوان یک شهر میانه اندام در ساختار فضایی استان آذربایجان شرقی نیز مانند بسیاری از شهرهای کشور مستثنی از این حادثه ی عظیم شهرنشینی نبوده است. بررسی داده ها نشان می دهد جمعیت شهر طی 55 سال اخیر نزدیک به 9 برابر رشد داشته که این رشد فزاینده جمعیت، گسترش بی رویه شهر را نیز در پی داشته است، به طوریکه این شهر با گسترش فیزیکی26 برابری طی این دوره مشکلاتی از قبیل: تخریب زمین های کشاورزی اطراف شهر، مشکلات زیست- محیطی، کمبود امکانات زیربنایی و... را ایجادکرده است. از این رو توسعه سریع و بدون ضابطه شهر مرند، شکل نامتجانس و ناهنجاری را به ساخت کالبدی شهر داده است. در مقاله حاضر، با بهره- گیری از مدل آنتروپی هلدرن و تجزیه و تحلیل های آماری، چگونگی روند رشد و گسترش کالبدی- فضایی این شهر در خلال سال های (1390- 1335) در گستره فضایی آن مورد بررسی قرار گرفته است. روش جمع آوری داده ها و اطلاعات در این پژوهش، میدانی و اسنادی است. براساس مدل هلدرن67 درصد از رشد فیزیکی شهر در فاصله سالهای1390- 1335 مربوط به رشد جمعیت بوده و 33 درصد مربوط به رشد افقی و پراکنش شهری(Sprawl) می باشد که این عامل نتیجه عدم نظارت و کنترل مدیران شهری و نداشتن طرح و برنامه ای مدون جهت گسترش فیزیکی شهر است.
    کلیدواژگان: گسترش کالبدی، فضایی، پراکنش شهری(Sprawl)، مدل آنتروپی هلدرن، مرند
  • حجت الله شرفی* صفحات 95-112
    اکثر شهرهای بزرگ دنیا به خصوص در کشورهای در حال توسعه با بحران جدی در حمل و نقل شهری مواجه می باشند، به همین دلیل این بخش توجهات زیادی را به خود جلب کرده است. ترافیک شهر های مختلف بنا به مقتضیات اجتماعی، فرهنگی، صنعتی، جغرافیایی و شهرسازی – از جمله وجود بافت های فرسوده، عدم تبعیت فرم و شکل معابر از یک الگوی خاص توسعه(شعاعی، شطرنجی، هسته ای، خطی و...)، عدم تناسب هندسی خیابان ها و میادین – متناسب نیست. در کشور ما، با رشد بی رویه جمعیت و افزایش سریع تعداد وسایل نقلیه و در مقابل ثابت بودن معابر این معضل بیشتر خود نمایی می کند. معابر و کیفیت خیابان ها، وضعیت جابجایی، منجر به تراکم اتومبیل ها در مسیرهای ارتباطی می شود. شهر کرمان نیز بعنوان یکی از کلان شهرهای کشور از این قاعده مستثنی نیست. یکی از مشکلات مهم ترافیکی شهرکرمان، مربوط به بسترسازی فرهنگی برای استفاده شهروندان از پل های عابر پیاده است. هدف تحقیق حاضر، بررسی وضعیت موجود پل های عابر پیاده و میزان استفاده و استقبال شهروندان از آن هاست. با توجه به هدف و موضوع مورد مطالعه، فرضیه تحقیق این گونه بیان شده است: پل های هوایی می تواند منجر به بهبود امنیت اجتماعی- ترافیکی شهر کرمان شود. روش شناسی تحقیق توصیفی و تحلیلی می باشد، از روش های کمی و کیفی (از قبیل مصاحبه، مشاهده) و پایش میدانی(کتب، مقالات، طرح ها) استفاده شده است. ابزار مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه بوده است. جامعه آماری مناطق 1و5، 197693 نفر بوده است که حجم نمونه از طریق فرمول کوکران و جدول مورگان 384 نفر محاسبه شد. نتیجه آزمون آماری T تک نمونه ای نشان داد مقدار SIG برابر با 067/0 شده و این مقدار بزرگتر از 05/0 شده است، به عبارتی شهروندان، پل های هوایی را در کاهش بار ترافیکی مسیرهای ارتباطی شهر کرمان موثر ندانسته اند. بنابراین فرضیه تحقیق با ضریب اطمینان 95% مورد تایید است.
    کلیدواژگان: ترافیک شهری، پل های عابر پیاده، امنیت اجتماعی، حمل و نقل شهری، شهرکرمان
  • فاطمه شیری، مجید شمس* صفحات 113-132
    در این پژوهش تلاش شده است بررسی مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی شهر همدان با رویکرد تحلیل خوشه ایصورت پذیرد. برای این منظور با توجه به مبانی نظری، مدلی مفهومی ارائه شده که 8 معیار را به عنوان اصلی ترین پارامترهای مکان یابی ایستگاه های آتش نشانی ارائه نموده است. در مرحله ی بعد تک تک این معیارها به صورت لایه های مکانی در GIS تولید شده و سپس با استفاده ازنظر کارشناسی و مدل دلفی این 8 معیار ترکیب شده و وزن هر لایه اطلاعاتی مشخص شده و با توجه به وزن بدست آمده، هرکدام از 8 لایه باهم تلفیق شده و نقشه ی نهایی حاصل شده است. لذا از مدل تحلیل خوشه ایبرای دستیابی به لکه های هدف، از مدل دلفی برای وزن دهی و ارزش گذاری بین هشت معیار مکان یابی استفاده کرده و از مدل هایی مثل بافرینگ و دنسیتی و...برای تولید هرکدام از لایه های gis برای هر یک از هشت معیار بهره برده شده است. با توجه به نقشه حاصل شده سه لکه به جهت ایجاد ایستگاه جدید پیشنهاد شده است. این سه لکه که در بخش مرکزی، بخش غربی و شرقی شهر قرار دارند، نشان دهنده نیاز شهر در زمینه ایجاد ایستگاه جدید خواهد بود.
    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، دلفی، ایستگاه آتش نشانی، همدان
  • یدالله ملکی* صفحات 133-153
    دین مبین اسلام به موضوع امنیت به عنوان یک اصل مهم در زندگی انسان توجه نموده و سایر مسائل را منوط به امنیت کرده است و در این راستا مهم ترین موضوع شهر نشینی، مساله ی امنیت اجتماعی است.. در قرآن کریم و سنت معصومان ( ع ) امنیت جایگاه ویژه ای به خود اختصاص داده است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع تحلیلی – توصیفی می باشد و اطلاعات گردآوری شده از طریق منابع کتابخانه ای و اسنادی بوده است. لیکن در این مقاله به بررسی مقوله ی شهر و امنیت اجتماعی از منظر آموزه های دینی ( قرآن و سنت ) توجه شده و بر این اساس شاخص های کلیدی امنیت اجتماعی و شهر امن از منظر قرآن و سنت، اصول و عوامل تهدید کننده و راه کارهای امنیت اجتماعی، مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: امنیت، شهر امن، اسلام، امنیت اجتماعی، آموزه های دینی
  • حسن اکبری*، فرامرز هادوی، مهدی زمانی، یوسف علیپور صفحات 155-173
    در سال های اخیر مصرف بالای انرژی یکی از مشکلات کل جهان علی الخصوص شهرهای بزرگ می باشد. یکی از راهکارهایی که در این زمینه ارائه شده است استفاده حداکثری از انرژی خورشید می باشد. اگر ساختمان ها مطابق با تابش انرژی خورشید و اقلیم منطقه ساخته شوند و بتوانند در دوره گرم حداقل انرژی و در دوره سرد حداکثر انرژی را جذب کنند در مصرف انرژی صرفه جویی بسیار زیادی حاصل خواهد شد. . با توجه به موقعیت خاص جغرافیایی شهر زنجان، جهت گیری ساختمان ها باید به گونه ای باشد که در دوره سرد بیشترین میزان انرژی به ساختمان وارد شود و نیز در دوره گرم کمترین میزان انرژی را دریافت کند. در این تحقیق با مطالعه موردی اقلیم شهر زنجان و به جهت استفاده حداکثری از انرژی خورشیدی ابتدا اطلاعات اقلیمی مورد نیاز از ایستگاه سینوپتیک زنجان برای دوره 40 ساله (1388-1348) تهیه گردید. سپس با استفاده از روش محاسباتی قانون کسینوس میزان انرژی تابشی بر روی سطوح قائم برای ماه های مختلف و در 24 جهت جغرافیایی محاسبه و از طریق نرم افزارهای Q-BASIC ،Excel اطلاعات پردازش شده و در نهایت بهترین جهت استقرار ساختمانها در شهر زنجان تعیین گردیده است. سطوح قائم 150+ جنوب شرقی و 150- جنوب غربی بیشترین میزان انرژی و سطوح 15+ و 15- شمال شرقی و غربی کمترین میزان انرژی را در طول ماه های سرد و گرم سال دریافت می کنند. بر اساس نتایج این تحقیق بهترین جهت استقرار ساختمان به منظور دریافت بهینه انرژی خورشید در دوره های سرد و گرم سال جهت های 135 درجه و 225 درجه زاویه آزیموتی می باشد.
    کلیدواژگان: انرژی خورشیدی، شهر زنجان، جهت گیری ساختمان، تابش
|
  • A. Poorahmadi, K. Ziyari, R. Yosefi*, M. Hajiloo Pages 1-23
    in the past few decades housing problems in our country has become one of the main challenges in economic and social development planning, and the importance of paying attention to housing and planning towards sustainable urban development in the framework of national, regional and urban planning is felt more than ever hoping to solve residents’ problems using knowledge and planning techniques, hence, providing a quiet and green environment, along with the comfort and well-being for them. For this purpose, this paper investigates the demographic indicators (total Population, number of families, family size and the growth rate of urban population) and the qualitative and quantitative indicators of Zanjan city housing to understand its housing situation. Furthermore, after predicting the population in 1410(2030), housing needs to be identified in a 20 year period according to the statistics and existing studies and following the past process of housing construction and it’s demand (using logistic model). The research type and method used in the current research are applied - developmental and Descriptive – analytical, respectively. According to the available statistics, particularly, field research , it is attempted to investigate the housing situation of Zanjan city in terms of qualitative and quantitative indicators of past and present times. The results represents the growing trend of situation of quantitative and qualitative indicators of Zanjan city, particularly, the relatively appropriate growth of quantitative and qualitative indicators at 1375-1390 (1995-2010). Results showed that , by predicting population family size decrease will be observed when 60091Residential units are predicted to be needed, therefore, from housing units estimated presently (according to the past trend of housing development), nearly 48905 units will be needed to be constructed. This number of housing units satisfy approximately 81.38 percent of housing demands.
  • A. Nohegar, M. Kamangar*, P. Karami, B. Ahmadidoost Pages 25-44
    Environmental pollution and the price volatility of fossil energy sources that are used in power plants made us turn to alternative energy source. The use of sustainable energy, especially solar energy, can be the best option for power supply in power generation plants. Suitable site for the construction of power plants due to the location impact on the amount and cost of energy production and transport is essential. Hormozgan Province's population and industrial growth has started moving astonishingly. This province has a great potential to exploit the plants converting solar energy into electrical energy. The criteria used in previous research to locate the radiation was distance from road and slope of the ground; while, in this study the sundial measures, the slope away from populated areas, distance from roads, distance from transmission lines, land use and limitations layer criteria for locating the plant are considered. The decision rule via TOPSIS is used. Based on this method 18584443816 square kilometer of land area of province was recognized very suitable class to build a solar power plant. The results of this method were evaluated using ground control. This implied fulfilling all the selection criteria at a quite appropriate and satisfactory levels and ended up with areas of most appropriate for establishing and developing power plant projects.
    Keywords: energy, solar power plant plant, spatial multi, criteria decision, Fuzzy TOPSIS rule, Hormozgan Provin
  • K. Mohamadi*, K. Habibi, Mr Bemaniyan Pages 45-69
    Following the land revisions acts in 1960s and the consequent urban growth, cities observed high growth in building cities following which comprehensive urban plans were prepared and approved. But since these plans had not enough ability to solve these problems because of the lack of accurate and correct attention to urban problems detailed plans were prepared and approved in 1970s. Urban detailed plans were prepared for extending building city criteria, development of cities and harmonizing different parts of city. Inefficiency of urban development plans including detailed urban plans with existing realities emerges in social phenomenon of cities. One of these problems is changing land uses which are formed in contrary with criteria and regulations of detailed planes, legally and illegally followed in cities. Result of these changes are imbalance in urban services and continued decline of urban environment quality. This shows inability of detailed plan in development based on the existing planning. This research tries to determine changes in approved land uses in Hamadan through library studies, distributing questionnaire between target society during 2002 to 2012 and their causes were analyzed using SPSS, ARC GIS and AUTO CAD software. In studying causes of changing urban land uses the highest share belongs to economic and legal factors which could be because of lack of sustainable income resources in municipalities and strong administrative guarantee in urbanization regulations.
    Keywords: detailed plan, land revisions, inability, changing land use, urbanization regulations
  • A. Ghanbari, F. Karami, A. Heydariniya* Pages 71-93
    Traffic in various cities depending on the social, cultural, and industrial and urbanity pertinence of that situation have different reasons. Excessive population growth and quick increase of the number of vehicles in our country and on the other hand, fixed physical structure and quality of pathways and streets, and the transformation states, leads to vehicle compressibility in communicative routes. Kerman as one of the metropolises in Iran is not an exception. Since one of main traffic problems of Kerman is related to cultural issue for encouraging people to use Foot Bridge, the main objective of this research is to study the existing bridge’s condition and analyze its efficiency. In an analytical and descriptive research through testing the null hypothesis , the quantitative results of which was verified by the collected qualitative data, the researcher attempted to determine the perception of the citizens of the efficiency of the existing footbridges. The findings revealed that citizens believes that existing structure of footbridge cant be helpful in reducing the traffic density in communicative routes in Kerman.
    Keywords: Urban Traffic, Social Safety, Footbridge, Transportation Kerman City
  • H. Sharafi* Pages 95-112
    Traffic in various cities depending on the social, cultural, and industrial and urbanity pertinence of that situation have different reasons. Excessive population growth and quick increase of the number of vehicles in our country and on the other hand, fixed physical structure and quality of pathways and streets, and the transformation states, leads to vehicle compressibility in communicative routes. Kerman as one of the metropolises in Iran is not an exception. Since one of main traffic problems of Kerman is related to cultural issue for encouraging people to use Foot Bridge, the main objective of this research is to study the existing bridge’s condition and analyze its efficiency. In an analytical and descriptive research through testing the null hypothesis , the quantitative results of which was verified by the collected qualitative data, the researcher attempted to determine the perception of the citizens of the efficiency of the existing footbridges. The findings revealed that citizens believes that existing structure of footbridge cant be helpful in reducing the traffic density in communicative routes in Kerman.
    Keywords: Urban Traffic, Social Safety, Footbridge, Transportation Kerman City
  • F. Shiri, M. Shams* Pages 113-132
    In this study, we have tried to investigate the location of fire stations in Hamadan made cluster analysis approach. For this purpose, according to theory, a conceptual model is presented as the main parameters of the 8 criteria to locate fire stations provided. All of these measures in the next stage to be produced in GIS spatial layers and then use Delphi 8 benchmark in terms of expertise and the combined weight of all layers of the information specified and according to the weight gained Tlfyqshdh each layer and a map of each of 8 It is final. The cluster analysis model to achieve the target spots, Delphi for weighting and valuation models used to locate the eight criteria and models, such as buffering and Dnsyty and .... for the production of each of the layers of gis for each of the eight criteria is used. According to the map made three spots to create a new station is proposed. The three spots in the central, western and eastern parts of the city are the need of the new station will be created.
    Keywords: Cluster analysis, Delphi, fire stations, Hamadan
  • Y. Malki* Pages 133-153
    The holy religion of Islam regarded the issue of social security as a very important principle in man’s life and considered all other subjects depended upon security. Today, the most crucial issue in urbanism is social security. In Holy Quran and Imams’ Tradition, security is given a very special position. The methodology in this research is descriptive-analytical and the data are gathered through library and documentary sources. However, in this paper, the researchers investigated the concept of city and social security from religious teachings’ viewpoints (Quran and Tradition) and in this regard, the key indexes of social security and secure city from the viewpoints of Quran and Tradition, principles and threatening factors as well as social security solutions are studied.
    Keywords: Security, Secure City, Islam, Social Security, Religious Teachings
  • H. Akbari*, F. Hadavi, M. Zamani, Y. Alipoor Pages 155-173
    In recent years, high consumption of energy has become one of the major problems of world especially in big cities. One of the solution given for this situation is using solar energy as much as possible. If buildings are constructed in accordance with solar radiation and the region climate, they can absorb the lowest energy in hot and the most energy in cold period; then there will be noticeable saving in energy consumption. Since Zanjan has special location, the buildings’ orientation should be in a way that in cold period the most and in hot period the lowest energy hit the building. In this research, for the most efficient use of solar energy in Zanjan, the case study, first the climate information collected from Zanjan Synoptic Center for a period of 40 years, then, the data processed by Q-BASIC and EXCEL soft wares. And finally the best orientation for buildings in this city has been determined. According to the research results the best orientation for buildings are 135 degree and 225 degree of Azimuth angle.
    Keywords: solar energy, Zanjan, building orientation, zanjan city