فهرست مطالب

آمایش محیط - پیاپی 35 (زمستان 1395)

فصلنامه آمایش محیط
پیاپی 35 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • جمال محمدی، حسین حسینی خواه*، سلیمان محمدی دوست صفحات 1-22
    هدف اصلی پژوهش حاضر تعیین شاخص ها، جهت ارزیابی و سنجش کیفیت زندگی ذهنی در نواحی شهری دوگنبدان می باشد.این مطالعه از نوع «توصیفی- تحلیلی» است که داده های مورد نیاز آن از طریق تکمیل پرسشنامه توسعه یافته کیفیت زندگی توسط ساکنین نواحی شهری و از طریق مطالعات پیمایشی به دست آمده است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و با در نظر گرفتن حداکثر ناهمگنی (5/0=q=p)، 385 نفر برآورد شده که اعضای آن به صورت نمونه گیری سهمیه بندی از ساکنان هفت ناحیه شهری شهر دوگنبدان از طریق نمونه گیری احتمالی ساده انتخاب شده اند. تحلیل داده ها با استفاده از به کارگیری روش تشابه به حل گزینه ایده آل فازی صورت پذیرفته است و به منظور تشخیص گروه های همگن به لحاظ تعیین سطح رضایت در ناحیه شهری شهر دوگنبدان، از روش تحلیل خوشه ایبهره برده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که ناحیه پنج، در تمامی سنجه های کیفیت زندگی نسبت به نواحی دیگر شهر به دلیل اقدامات عمرانی، اسکان خانواده های با درآمد بالا و متاثر از حمایت و پشتیبانی های مالی شرکت نفت وضعیت بهتری را دارا می باشد. و همچنین نواحی سه(به دلیل قدیم بودن بافت ناحیه و عدم هویت اجتماعی مشترک) و ناحیه دو به ترتیب دارای بدترین وضعیت از نظر سنجه های کیفیت زندگی نسبت به سایر نواحی می باشند.
    کلیدواژگان: سنجش رضایت، کیفیت زندگی، نواحی شهری، شهر دوگنبدان
  • شیدا حقیریان*، حسن سجادزاده، مهرداد کریمی مشاور صفحات 23-42
    میدان ها همواره به عنوان یکی از فضاهای شهری موثر در شهرهای کهن جهان و همچنین در ایران مطرح بوده اند که «حضور مردم از تمامی اقشار» در این فضا اتفاق می افتاد. اما در دوره های اخیر به دلیل ورود اتومبیل به شهرها، میدان ها معنای گذشته خود را از دست داده اند و تنها به عنصری ترافیکی و در اختیار سواره ها تبدیل شده اند. همین امر باعث شده تا در طراحی میدان ها جدید، اصول زیبایی شناختی کنار گذاشته شود. آنچه که در تعریف جدید میدان ها دیده می شود، با تعریف گذشته میدان ها فاصله بسیاری دارد. در همین راستا، پژوهش حاضر قصد دارد که شناسایی عوامل زیبایی شناختی موثر در ادراک مردم از میدان ها شهری را مورد بررسی قرار دهد. به همین منظور، سه میدان شهر همدان که از نظر ویژگی های کالبدی، فرهنگی و اجتماعی با یکدیگر تمایز دارند، انتخاب شد. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده که با به کارگیری نرم افزار SPSS و با استفاده از روش آنالیز واریانس یک طرفه، صورت گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که دو عامل طراحی از پیش اندیشیده شده و فرهنگ و اجتماع تاثیر معناداری در ادراک زیبایی شناسانه از میدان شهری توسط مردم خواهند داشت.
    کلیدواژگان: فضای شهری، میدان شهری، محصوریت، تناسب، شکل
  • محسن پورخسروانی*، سیده الهام موسوی صفحات 43-70
    شهرها، زمین های وسیع و گسترده ای را به خود اختصاص می دهند، که این زمین ها از ترکیب واحدهای مختلف توپوگرافی و ژئومورفولوژی تشکیل شده اند. هر اندازه شهرها توسعه و گسترش یابند، برخورد آنها با واحدهای مختلف ژئومورفولوژی و موضوعات مربوط به آنها زیادتر می شود. از آنجا که واحدهای ژئومورفولوژی همیشه با پویایی و دینامیسم محیط طبیعی در ارتباط است، هر گونه اقدام در راستای توسعه و عمران شهرها به نحوی با پویایی و دینامیسم مذکور و در نتیجه با پدیده های ژئومورفولوژی تلاقی می کند. در همین راستا این پژوهش، توزیع فضایی مراکز خدماتی نسبت به واحدهای ژئومورفولوژی را در شهر کرمان بررسی نموده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که با توجه به موقعیت طبیعی شهر کرمان تقریبا تمامی مراکز خدماتی در سطوح هموار با شیب صفر تا 2 درصد قرار داشته و فقط تعداد معدودی از مراکز تجاری در سطوح محدب با شیب 8 تا 100 درصد قرار گرفته اند. همچنین نتایج حاکی از آنست توزیع مراکز خدماتی شهر کرمان نسبت به محدوده های دارای خطر لرزه خیزی اصلا مناسب نیست. به طوری که 1/23 درصد از مراکز آموزشی، 5/34 درصد از مراکز بهداشتی- درمانی، 2/22 درصد از مراکز اداری، 14 درصد از مراکز تجاری و 9/18 درصد از مراکز ورزشی در محدوده های با شدت تخریب شدید و بسیار شدید قرار دارند. همچنین نتایج نشان می دهد که 50 درصد مراکز آموزشی، 56 درصد مراکز بهداشتی- درمانی، 4/57 درصد از مراکز اداری، 2/62 درصد از مراکز تجاری و 3/70 درصد از مراکز ورزشی در محدوده های دارای فرونشست قرار گرفته اند. باید توجه داشت که وجود 5/34 درصد از مراکز بهداشتی- درمانی و 1/23 درصد از مراکز آموزشی در محدوده های با شدت تخریب شدید و بسیار شدید برنامه ریزی اسسی را برای مقابله با خطرات احتمالی می طلبد.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، پدیده های ژئومورفیک، مراکز خدماتی، شهر کرمان
  • ارزیابی سرانه کاربری فضای سبزشهری با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS)مطالعه موردی: منطقه8 شهرداری تهران
    علی گنجی پور* صفحات 71-84
    بررسی و تحلیل سرانه کاربری هااز جمله کاربری فضای سبز شهری به عنوان یکی از عناصر زیست محیطی در برنامه ریزی شهری می باشد. پراکندگی نامناسب کاربری فضای سبز شهری و کمبود سرانه آن بویژه در کلان شهرها از جمله دغدغه های اصلی مدیران شهری است. با توجه به اهمیت فضای سبز و نقش آن در کاهش آلودگی هاو به عنوان یکی از عوامل موثر در شکل دهی پایداری اجتماعی در شهر، تحقیق حاضر به بررسی این امر در یکی از مناطق پرتراکم کلان شهر تهران در منطقه هشت پرداخته است. روش پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی می باشد و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از آمارهای توصیفی و نیز سیستم اطلاعات جغرافیایی انجام گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از این واقعیت است که منطقه مورد مطالعه با کمبود سرانه فضای سبز و نیز پراکندگی نامناسب فضای سبز شهری روبرو بوده و جهت مکان یابی و احداث بوستان های جدید نیز پیش نهادهای از جمله تملک زمین هایی که دارای مقیاس نسبتا بزرگ که در طرح تفصیلی با نام کاربری ذخیره توسعه و نوسازی شهری در نظر گرفته شده است ارائه می گردد. ضمنا با توجه به فضاهایی که بعد از احداث اتوبان امام علی (ع) در منطقه هشت بجای مانده و تملک آن در اختیار شهرداری قرار گرفته است، می توان با تبدیل آن به فضای سبز، نسبت به افزایش سرانه کاربری مورد نظر دست یافته و با اتخاذ تدابیر بالا به رفع کمبود سرانه در منطقه و ایجاد عدالت اجتماعی در سطح آن که یکی از اهداف برنامه ریزی شهری می باشد دست بیابیم.در این پژوهش ابتدا نسبت به جمع آوری آمار بوستان ها در سطح منطقه پرداخته شده و سپس نسبت به تهیه نقشه بوستان ها با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی اقدام شده است و با استفاده از فرمول سرانه ها نسبت به برآورد آنها اقدام شده است.
    کلیدواژگان: سرانه، فضای سبز شهری، منطقه هشت تهران، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • میترا انصاری *، رحیم سرور، نوبخت سبحانی صفحات 85-122
    شهر دانایی محور از مفاهیم خلق شده ی هزاره ی جدید است. هرچند نشانه هایی از مفهوم شهر دانایی را می توان تا یک دهه ی پیش نیز جستجو کرد، اما این از پگاه سده ی بیست و یکم است که شهرهایی از گوشه و کنار جهان، به سوی مفهوم توسعه ی دانایی محور میل نمودند. پژوهش حاضر با رویکرد توصیفی- تحلیلی به بررسی نقش آفرینی شهرهای جدید دانائی محور در ارتقاء رقابت پذیری ملی پرداخته و نمونه موردی نیز شهر جدید اندیشه انتخاب شده است. یافته ها حول سه محور اصلی دانائی محور، رقابت پذیری و پیشرفته می باشد و جهت تجزیه وتحلیل آن ها از روش چندمعیاره (تاپسیس) استفاده شده است. با توجه به یافته های حاصل از مدل تاپسیس، در توسعه یافته زیرمعیار کیفیت زندگی، در مولفه رقابت پذیری زیرمعیار عوامل تولید و در مولفه دانایی محور زیرمعیار توجه به پتانسیل شهروندان توانسته اند به ترتیب در جایگاه های نخست قرار بگیرند. لذا با ترکیب و ادغام زیرمعیارها نتایج حاکی از آن است که توجه به پتانسیل شهروندان، کیفیت بالای زندگی و دسترسی به فناوری اطلاعات به ترتیب با کسب امتیازهای (1)، (0.377) و (0.324) جایگاه های اول تا سوم را به خود اختصاص دهند و سایر زیرمعیارها مانند فعالیت های پژوهشی، شرایط تقاضا و شبکه های تجاری در رتبه های آخر قرار دارند و اثرگذاری آن ها نسبت به مولفه های دیگر کم تر می باشد.
    کلیدواژگان: نقش آفرینی، شهرهای دانایی محور، رقابت پذیری ملی، شهر جدید اندیشه
  • محمدقاسم ترکاشوند* صفحات 123-128
    ارزیابی جزایر حرارتی شهری یک متغیر کلیدی در مطالعات علوم محیطی محسوب می شود، چراکه با مدل کردن تعاملات شار سطح زمین می توان به بسیاری از مشکلات شهرنشینی جامعه مدرن پاسخی بهینه داد. این مطالعه با هدف آشکارسازی جزایر حرارتی شهر اراک و خوشه ایشدن آن به رشته تحریر درآمده است. بدین منظور ابتدا تصاویر حسگرهای و ماهواره لندست 8 برای ماه اوت سه سال متوالی 2013، 2014 و 2015 از پایگاه علوم زمین ایالات متحده امریکا ( ) اخذ گردید. برای استخراج مقادیر UHI از LST از تابع های خودهمبستگی موران جهانی و تحلیل لکه های داغ با استفاده از قابلیت های برنامه نویسی محیط های و استفاده شد. بعد از محاسبه دمای سطح زمین (LST) با استفاده از شاخص تحلیل لکه های داغ ( ) خوشه های گرم و سرد جزایر حرارتی اراک استخراج شدند. برای ارزیابی عوامل موثر در شکل گیری و خوشه ایشدن جزایر حرارتی شهر اراک از دو شاخص NDVI و NDBI بهره برده شد. نتایج نشان داد که دو پارامتر پوشش گیاهی و مناطق ساخته شده شهری با دمای سطح زمین همبستگی قوی دارند، به طوریکه شاخص پوشش گیاهی باعث تعدیل جزایر حرارتی شهری و مناطق ساخته شده شهری موجب تشدید جزایر حرارتی شهری اراک گردیده اند. ارزیابی تطبیقی جزایر حرارتی اراک منجر به آشکارسازی دو نوع جزیره حرارتی شهری گردید؛ جزایر حرارتی کانونی و جزایر حرارتی خطی. تحلیل خودهمبستگی فضایی با شاخص های موران جهانی نشان داد که دمای سطح زمین اراک دارای ساختار فضایی بوده یا به عبارتی دمای سطح زمین اراک به شکل خوشه ایتوزیع شده اند. درنهایت تحلیل لکه های داغ ( ) تاییدی آشکار بر متمرکز شدن و خوشه ایشدن جزایر حرارتی شهر اراک در فضا با افزایش دوره زمانی بوده است.
    کلیدواژگان: جزایر حرارتی شهری (UHI)، دمای سطح زمین (LST)، خودهمبستگی فضایی، تحلیل لکه های داغ، شهر اراک
  • رضا لحمیان* صفحات 149-170
    پایان پذیر بودن، آلودگی های محیط زیستی و نوسانات قیمت انرژی های فسیلی باعث روی آوردن به منابع جایگزین می شود. استفاده از انرژی های پایدار به خصوص انرژی خورشیدی می تواند بهترین گزینه برای تامین انرژی باشد. گام اول برای توسعه استفاده از انرژی خورشیدی پتانسیل سنجی و بعد از آن مکان یابی نواحی که دیگر شرایط احداث نیروگاه را دارا باشند، است. استان مازندران پتانسیل مطلوبی جهت بهره برداری از انرژی خورشیدی دارد. در این تحقیق معیارهای ساعات آفتابی، شیب، فاصله از مناطق جمعیتی، فاصله از راه ها، فاصله از خطوط انتقال نیرو، کاربری اراضی و لایه محدودیت ها معیارهای لازم جهت مکان یابی نیروگاه در نظر گرفته شده است. به طور کلی یافتن مکان یا مکان های مناسب در هر زمینه ای اهمیت فراوانی دارد به طوریکه طیف وسیعی از تحقیقات را به خود معطوف ساخته است، این مهم در غالب سامانه اطلاعات مکانی تا حد زیادی دست یافتنی شده است. روش این پژوهش توصیفی-تحلیلی و برای بررسی موضوع از سامانه اطلاعات مکانی(GIS) و فرآیند تحلیل شبکه ای(ANP) استفاده شده، فرآیند تحلیل شبکه ای یکی از تکنیک های تصمیم گیری چند معیاره است که در مجموعه مدل های جبرانی قرار می گیرد و تمامی تعاملات و روابط میان سطوح تصمیم گیری را در ساختار شبکه ای می تواند در نظر گیرد اما از آنجا که تحلیل شبکه کم تر برای تعیین اولویت نهائی گزینه ها استفاده می شود از روش پیچیده تری مانند تکنیک تاپسیس استفاده گردید. بعد از تهیه لایه های مورد نیاز و طبقه بندی مجدد ، مکان های امکان پذیر در منطقه مورد مطالعه تعیین گردید. به منظور ارزیابی، نتیجه تاپسیس با سه فاکتور اصلی جمعیت، نزدیکی به خطوط انتقال نیرو و نزدیکی به راه مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی نشان داد که روش تاپسیس انطباق بالایی با گزینه های ایده آل سه معیار فوق دارد. سرانجام مشخص گردید که در حدود 4771،960 کیلومتر مربع از مساحت استان مازندران، امکان احداث نیروگاه خورشیدی وجود دارد.
    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، استان مازندران، مکان یابی نیروگاه خورشیدی، انرژی پایدار
  • عیسی پوررمضان *، حمید پورحسین روشن، صدیقه علی اکبری صفحات 171-192
    بسیاری از شهرها در حال حاضر در سراسر جهان خود را به عنوان شهرهای دانش بنیان معرفی می کنند و سعی در جذب کسب و کار مبتنی بر دانش و کارکنان مرتبط با آن دارند. دیگر شهرها مشغول طراحی استراتژی ها و برنامه هایی برای تبدیل شدن به شهرهای دانش بنیان هستند. به منظور تبدیل شدن به یک شهر دانش بنیان موفق، باید تغییراتی در الگوهای عملکردی و فضایی شهر ایجاد شود. الزامات فضایی مستلزم تغییراتی در کالبد شهری و الزامات عملکردی مستلزم تغییراتی در عملکرد و کاربری های شهری است. شهر زنجان به دلیل قرار گیری در مسیر ارتباطی تهران - تبریز - اروپا ، برخوداری از شبکه های ارتباطی بزرگراهی، ریلی ، هوایی و واقع شدن در محدوده شعاع 120 کیلومتری تهران، وجود زیرساخت های صنعتی تجهیز شده در مقیاس ملی و منطقه ای و توان جذب سرریزهای صنعتی تهران، برخورداری از زمینه های مناسب فرهنگی و جاذبه های گردشگری تاریخی، طبیعی و اکوتوریسم و وجود مراکز دانشگاهی متعدد و احراز قطب علمی در رشته فیزیک و... شرایط لازم برای جذب سرمایه گذاران بخش خصوصی و به خصوص طبقه خلاق شهری را دارد. در این تحقیق دو الگوی کلان برای توسعه آتی شهر زنجان در نظر گرفته شده است که پس از تشریح الگوهای مذکور براساس روش AHP الگوها امتیاز بندی شدند ودر نهایت الگوی مطلوب کلان و پس از آن الگوی توسعه آتی شهر (دانش بنیان ) ارایه شد. بررسی جامع شهر زنجان نشان داد که این شهر شرایط لازم را برای تبدیل شدن به یک شهر دانش بنیان دارا می باشد و باید الزامات فضایی و کارکردی مرتبط با آن فراهم شود.
    کلیدواژگان: شهردانش بنیان، نیک شهر پایدار و خلاق، شهرزنجان، توسعه
|
  • Jamal Mohammedi, Hossain Hossainekhah*, Soliman Mohamadidoost Pages 1-22
    The main purpose of this research is determining indicators for evaluation of subjective quality of life in urban areas in Dogonbadan city. This is a descriptive-analysis study the data for which was collected through questionnaire developed by the World Health Organization (WHO) quality of life by urban areas resident and through surveys studies.
    The sample size was estimated utilizing Cohcran’s formula and with respect to The Maximum Heterogeneity(p=q=0.5) at 385 participants through quota sampling technique of seven urban areas in Dogonbadan city. The data analysis was conducted utilizing simple method to solving Fuzy ideal option. Furthermore, in order to recognize homogeneous groups in terms of level of satisfaction in urban areas in Dogonbadan city, cluster analysis method was used.
    The results shows the district number five in all measures of quality of life, compared to the rest of the city, due to civil activities, better accommodation and high-income families affiliated to the financial support of the petroleum company is having a better situation. Furthermore, district number three as the old social fabric of the area and due to the lack of a common identity along with the second district , respectively, have the worst measures of quality of life.
    Keywords: the quality of life, similar method to Fuzzy ideal option, urban areas, the city of Dogonbadan
  • Sheyda Haghirian *, Hasan Sajjad Zadeh, Mehrdad Karimi Moshaver Pages 23-42
    Urban squares constantly were known as one of the effective urban spaces in ancient cities and also in Iran in which all types of citizen’s presence are observed in them. But, recently, due to entering cars in cities, they have missed previous meaning and have been transformed to traffic elements which are suppressed by vehicles. This issue causes ignorance of aesthetics elements in modern squares. Indeed, what is known as new urban square definitions has far distance by previous definition. With respect to this introduction, this paper aims to study influential factors of aesthetics in urban squares. Therefore, 3 squares of Hamadan which have significant differences by the measures of physical, cultural and social characteristics were selected. Research method is descriptive-analytic and spss software has been applied to perform ANOVA test. Results showed that predesign and socio-cultural factors significantly influence aesthetical citizen’s persecution of squares.
    Keywords: urban spaces, urban square, form, proportion, closness
  • Mohsen Pourkhosravani *, S. Elham Mousavi Pages 43-70
    Wide land allocated to cities where land topography and geomorphology are made up of different units. Each of the cities which develops and expands deal with various issues related to their geomorphology and more costly. Because of the dynamic geomorphology and dynamics of the natural environment is always connected, any action related to urban development in line with the dynamics therefore crosses the geomorphological phenomena. In the context of this study, the spatial distribution service centers to geomorphologic units in Kerman city was evaluated. The results show that due to the natural position of Kerman almost all service centers at the surfaces are smooth with a slope of zero to 2% and only a limited number of commercial centers of convex surfaces with a slope of 8% and 100%, respectively. The results indicate that the extent of distribution service centers in Kerman seismic risk is not appropriated at all. So 23.1% of the training centers, 5.34% of health centers, 22.2% of administrative centers, 14% of commercial centers and 18.9% of the sports centers in areas with severe and very severe degradation were recognized. The results show that 50% of the training centers, 56%health centers and 4.57 of administrative centers, 2.62 of a percent of the commercial centers, and 3.70% sports centers are located in areas of subsidence. It should be noted that 34.5% of health centers and 23.1% training centers in areas with severe degradation and needs basic planning to deal with risks.
    Keywords: spatial distribution, geomorphic Phenomena, service centers, Kerman city
  • Per capita green space assessment using GIS Case Study: Region 8 of Tehran
    Ali Ganjipour * Pages 71-84
    Investigation and analysis of applications and users, including urban green space per capita as one of the factors in the environment is current in urban planning. Poor distribution and lack of urban green space per capita, especially in large cities, is among the principal concerns.
    Because of the importance of urban green space and its role in reducing pollution and social sustainability, this is one of the factors in the present study to examine this phenomenon in densely populated areas of Tehran Metropolis in the eighth district of Tehran. The research is descriptive-analytic and data analysis was done using descriptive statistics as well as ArcGIS. The results indicate the fact that regions with low per capita green space and urban green space are facing difficult distributions. Suggestions are made for locating and building new parks, including land acquisition, which has a relatively large scale and the detailed plan of development and urban renewal. Suggestions are made to convert the saved areas which are not allocated to any use yet to the development of parks. Furthermore, the areas remaining from the development of the Immam Ali highway to parks and green spaces would increase the equality.It can be converted to green space per capita to overcome the shortage of high-level per capita in the region and establishing social justice in urban planning to achieve one of the goals.
    Keywords: Per capita, urban green space, the eight Tehran, GIS
  • Mitra Ansari *, Rahim Sarvar, Nobakht Sobhani Pages 85-122
    Knowledge-based city is a new concept in the new millennium. Although some signs of the concept of knowledge city can be traced to a decade ago, but it was since the begining of the twenty-first century that some cities around the world tended towards the concept of knowledg-based development. The present study reviews the role of new knowledge-based cities in enhancing national competitiveness in a new city named Andishe by using a descriptive- analytic approach. The results revolve around three main areas, i.e. knowledge-based, competitiveness, and modern developed. The multi-criteria decision analysis methodology (TOPSIS) was used to analyse the results. According to the findings resulted from TOPSIS, the sub-criterion “quality of life” for the advanced component, the sub-criterion “product factors” for the competitiveness component, and the sub-criterion “caring about the potential ability of citizens” for the knowledge-based, respectively, were the first three priorities. Thus, after integrating the sub-criteria, results show that “caring about the potential ability of citizens”, “high quality for life” and “access to information technology” are the first three priorities with 1, 0.377, and 0.324 respectively as their scores, and other sub-criteria, such as research activities, demand condititions, and trade networks are the last priorities, and their impact is less than other components.
    Keywords: role, knowledge-based cities, national competitiveness, the new city Andishe
  • Mohammad Ghasem Torkashvand * Pages 123-128
    The assessment of urban heat islands is considered as a key variable in the studies of environmental sciences because modeling the interactions of the land surface flux can best respond to many urban problems of modern societies.This study aimed to detect heat islands over Arak city and their clustering was done.For this purpose, the satellite images of Landsat 8 (OLI and TIRS) related to August for three consecutive years of 2013, 2014 and 2015 were taken from the United States Geological Survey (USGS) Site.For the extraction of Urban Heat Islands (UHI) values of Land Surface Temperatures (LST), Moran's autocorrelation functions and hot spot analyses by MATLAB and Arc GIS capabilities were used.After land surface temperature (LST) calculation, hot and cold clusters of heat islands over Arak were extracted using the hot spot analysis index. To evaluate the factors affecting the formation and clustering of heat islands in Arak NDVI and NDBI indices were used. The results showed that there is a high correlation between the two parameters, vegetation and urban built areas with land surface temperature so that the vegetation index has moderated and urban built areas has exacerbated the heat islands over Arak city. Comparative assessment of urban heat islands led to the detection of two types of heat islands over Arak: Focal heat islands and the linear heat islands. Moran's spatial autocorrelation analysis revealed that the land surface temperature has spatial structure in Arak; in other words, land surface temperature is distributed in clusters in Arak. Finally, analysis of hot spots is a clear confirmation on focus and clustering of heat islands over Arak by increasing the time period.
    Keywords: Urban Heat Island (UHI), Land Surface Temperature (LST), Spatial Autocorrelation, Hot Spots Analysis, Arak City
  • Reza Lahmian * Pages 149-170
    End viability, environmental pollution and fluctuations in the price of fossil fuels is causing turning to alternative sources. The use of sustainable energy, especially solar energy can be the best option for energy supply. The first step is to develop the use of solar energy and then locate potential survey areas where other plants have the situation. Mazandaran province has the potential to exploit solar energy. In this study, the criteria of sunshine, slope, distance from populated areas, away from roads, away from power lines, land use and limitations layer criteria is intended to locate the plant. In this study, the criteria of sunshine, slope, distance from populated areas, away from roads, away from power lines, land use and limitations layer criteria is intended to locate the plant. In general, finding the right place is of great importance in every field so that the whole range of research has focused on.
    This research is a cross-sectional study to examine the issue of the Geographic Information System (GIS) and analytical network process (ANP) has been used. ANP is a multi-criteria decision-making techniques in a series of compensatory models which was used and all interactions and relationships between levels of decision-making at the network structure were used.
    But since less network analysis to determine the final priority options were used more sophisticated methods such as TOPSIS technique was applied. After taking the required layers and reclassification, possible locations in the study area was determined. In order to evaluate the result of the three main factors topsis population, proximity to transmission lines and closeness were evaluated and examined. The evaluation indicated that TOPSIS high compliance with the above three criteria are ideal options. Finally, it was found that about 4771/960 square kilometers of area of the province is the suitable area to construct solar power plants.
    Keywords: optimal site selection, Mazandaran province, solar power plant, sustainable energy
  • Eisa Pourramzan*, Hamid Pourhosin Roshan, Seddeghe Alia Akbari Pages 171-192
    Knowledge is the most valuable asset to have an advantage in the knowledge economy. Many cities worldwide present themselves as ‘knowledge cities’ and try to attract knowledge-based businesses and knowledge workers. Other cities are busy designing strategies and plans to become a knowledge city. In order to become a successful knowledge city, it is important to know what the main formal spatial and functional spatial requirements could be. The formal spatial requirements deal with the physical elements of the city. The functional spatial requirements are the amenities and activities that take place. Because of the placement of the communication path Tehran - Tabriz - Europe, a communication network, highway, rail, air and being located within a radius of 120 km from Tehran, industrial infrastructure of national and regional scale and potential industrial overflows Tehran, having relevant aspects of the cultural and historical tourist attractions, natural and ecotourism and numerous academic centers and office Excellence in physics... zanjan has conditions for attracting private investors and the city's creative class. In this study, two macro patterns for future development of the city are considered. After describing the patterns, they were scored based on AHP model. Finally macro desired pattern, then the pattern of future development (knowledge base) was introduced. A comprehensive review of the city showed this city has necessary conditions of foundation of knowledge city.
    Keywords: knowledge city, macro development pattern, knowledge city design requirement, zanjan