فهرست مطالب

زراعت و اصلاح نباتات ایران - سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1395)

فصلنامه زراعت و اصلاح نباتات
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علمی پژوهشی
  • افشین مظفری*، محمد جواد نوری، محمد میرزایی حیدری صفحات 1-14
    به منظورارزیابی عملکردواجزای عملکرددانه عدس تحت تاثیرکودزیستی،کودآغازگرنیتروژنه وآبیاری،آزمایشی درمنطقه گیلان غرب ازتوابع استان کرمانشاه درسال زراعی 94-1393 آزمایشی بصورت کرتهای دوبارخردشده درقالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرارانجام گرفت. در این آزمایش، عامل آبیاری شامل سه سطح: بدون آبیاری (دیم)،آبیاری تکمیلی درمرحله غلاف دهی ومرحله پرشدن دانه بعنوان کرت اصلی،عامل کودزیستی شامل دوسطح: مصرف وعدم مصرف (شاهد) بعنوان کرت فرعی وعامل کودآغازگرنیتروژن شامل چهارسطح: عدم مصرف (شاهد)،مصرف براساس 33، 66 و 100 درصدنیازگیاه به عنوان کرت فرعی فرعی بود. صفات مورد مطالعه شامل عملکرد دانه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته و وزن هزار دانه بودند.نتایج نشان داداثرات اصلی واثرات متقابل دوگانه وسه گانه عوامل آزمایش (کودزیستی،آغازگرنیتروژنه وآبیاری تکمیلی) براغلب صفات موردمطالعه به استثناءوزن هزاردانه معنی دارتشخیص داده شد. باتوجه به نتایج این آزمایش،مصرف کودزیستی همراه باآبیاری تکمیلی درمرحله پرشدن دانه ومصرف 66% کودآغازگرنیتروژنه با 2390 کیلوگرم درهکتاربیشترین عملکرددانه رادر مقایسه با سایر تیمارها به خود اختصاص داد. چراکه این ترکیب تیماری ازنظراجزای عملکرددانه درمقایسه باسایرتیمارهابرتربود. درتیمارعدم آبیاری،عدم مصرف کودآغازگرنیتروژنه وعدم مصرف کودزیستی نیزعملکرددانه به مقدار 1025کیلوگرم درهکتارحاصل شدکه نسبت به ترکیب تیماری قبلی 57% کاهش داشته است. بطورکلی مصرف 66 درصدکودآغازگرازته ومصرف کودزیستی موجب افزایش عملکرد دانه شد.
    کلیدواژگان: عدس، عملکرد و اجزای عملکرد دانه، کود زیستی، کود آغازگر ازته، آبیاری تکمیلی
  • بهروز امرایی*، محمدرضا اردکانی، مسعود رفیعی، فرزاد پاک نژاد، فرهاد رجالی صفحات 15-30
    برای بررسی تاثیر کودهای زیستی میکوریزا و ازتوباکتر بر عملکرد گندم دیم، یک آزمایش طی دو سال زراعی 93 -1392 و 94 -1393 در منطقه خرم آباد اجرا شد. در همین راستا از یک بررسی مزرعه ای به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام گرفت. تیمارهایمورد ارزیابی در اینآزمایششاملکود زیستی میکوریزا در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح)، باکتری ازتوباکتر در دو سطح (تلقیح و عدم تلقیح) بر روی سه رقم گندم نان (سرداری، کوهدشت و کریم) و در چهار تکرار استفاده شد. در زمان برداشت میانگین تعداد پنجه بارور، ارتفاع بوته، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در متر مربع، وزن سنبله، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، عملکرد کاه و کلش و بهره وری از بارش اندازه گیری شد. تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که اثر مستقل سال، میکوریزا و رقم در سطح احتمال یک درصد بر عملکرد دانه معنی دار بود(P<0.08)، همچنین اثر متقابل دوگانه، اثر تیمار تلقیح ازتوباکتر در میکوریزا، ازتوباکتر در رقم و میکوریزا در رقم در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. به طوری که در سال اول، بیشترین عملکرد دانه در سال اول آزمایش (97/2284 کیلوگرم در هکتار) و در سال دوم آزمایش (28/1638 کیلوگرم در هکتار) ثبت شد که به میزان 4/39 درصد برتری نشان داد.
    کلیدواژگان: گندم دیم، رقم، همزیستی میکوریزایی، ازتوباکتر، عملکرد دانه
  • محبوبه کیانی، محمدنبی ایلکایی*، فیاض آقایاری صفحات 31-39
    عمده تحقیقات مربوط به تاثیرات تغییر اقلیم بر تولید محصولات زراعی با استفاده از مدل های رشد و نمو گیاهان انجام می گیرد. مدل های شبیه سازی گیاه، توانایی ایجاد گزینه های مختلف، زمان کمتر و هزینه پایین تری را برای تعیین مقدار کود نیتروژن بهینه، تحت شرایط مدیریت کود را دارند. مدل CERES-Rice، رشد و توسعه برنج را در شرایط تولید پتانسیل، کمبود آب و کمبود نیتروژن شبیه سازی می کند. به منظور ارزیابی مدلCERES-Rice ، در قالب نرم افزار DSSAT بر عملکرد و اجزای عملکرد برنج (رقم هاشمی) در چهار سطوح مختلف کود نیتروژن (N1=0 ،N2=30، N3=60، N4=90 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) در منطقه رشت آزمایش مزرعه ای در سال زراعی1392 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در موسسه تحقیقاتی برنج کشور اجرا شد. نتایج این تحقیق نشان داد که محققان می توانند از مدل CERES-Riceبرای شبیه سازی شاخص سطح برگ، وزن خشک برگ و عملکرد دانه، ارقام برنج تحت شرایط مدیریت کود نیتروژن و بررسی بهینه مقدار کود نیتروژن استفاده کنند.
    کلیدواژگان: اقلیم، مدل CERES، Rice، شبیه سازی عملکرد، نیتروژن
  • مریم صافدل، زهرا خدارحم پور* صفحات 40-56
    تحقیق حاضر به منظور بهره‏گیری از روش‏های تجزیه چند متغیره در بررسی تنوع ژنتیکی، تشخیص روابط بین صفات و تعیین صفات سهیم در توجیه تنوع در مرحله جوانه‏زنی و رشد گیاهچه اکوتیپ‏های کاسنی در شرایط تنش شوری به اجرا در آمد. این پژوهش به صورت فاکتوریل در پایه طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در سال 1392 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز اجرا گردید. فاکتور اول شامل 26 اکوتیپ کاسنی و فاکتور دوم سطوح مختلف تنش شوری ناشی از غلظت‏های مختلف کلرید سدیم در 5 سطح 0 (صفر)، 40، 80، 120 و 160 میلی مولار بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اکوتیپ، تنش شوری و اثر متقابل اکوتیپ در تنش شوری برای کلیه صفات معنی‏دار شدند. بیشترین همبستگی مثبت و معنی‏دار بین طول ساقه‏چه با طول گیاهچه بدست آمد. تجزیه به مولفه های اصلی، 11 صفت بررسی شده را به 3 مولفه تقسیم کرد. در روش ترسیمی بای پلات بر اساس مولفه های اول و دوم و تجزیه خوشه‏ای بر اساس کلیه صفات، اکوتیپ‏ها به 3 گروه تقسیم شدند. با توجه به نتایج تجزیه های چند متغیره اکوتیپ‏های 22377، 15084 و 2398 (مرکزی)، 36546 (کرمان) و 15008 (خوزستان) نسبت به سایر اکوتیپ‏ها از تحمل به شوری بالاتری برخوردار بودند. اما 4 اکوتیپ، 13711 (مازندران) و 13221، 27003 و 26992 (گیلان) حساس به شوری بود. بنابراین استفاده از اکوتیپ‏های متحمل به شوری برای برنامه های اصلاحی آینده توصیه می‏گردد.
    کلیدواژگان: تجزیه چند متغیره، تنش شوری، تنوع ژنتیکی، کاسنی
  • مهدی عقیقی، حشمت امیدی*، مجید امیرزاده، سعیده ملی فراهانی صفحات 57-70
    در مناطق خشک و نیمه خشک شوری آب و خاک، یکی از مهم ترین تنش ها در محدود کردن تولید گیاهان است. به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار بذور با نیترات پتاسیم و آب مقطر بر جوانه زنی بذر گیاهان دارویی مختلف در شرایط تنش شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه فاکتور شامل، پرایمینگ بذر (با نیترات پتاسیم 3/0 و 6/0 درصد و آب مقطر)، تنش شوری (صفر، 5/2، 5، 5/7 دسی زیمنس بر متر) و نوع گیاه (اسفرزه، رازیانه، گل راعی و خاکشیر) در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد تهران در سال 1392 انجام شد. نتایج نشان داد که سطوح شوری و نوع گیاه بر تمام صفات اندازه گیری شده جوانه زنی معنی دار (P≤0/05) بود. هم چنین اثر پرایمینگ بر روی تمامی صفات مورد مطالعه به جز سرعت جوانه زنی معنی دار (P≤0/01) شد. اثر متقابل شوری در پرایمینگ و پرایمینگ در گونه گیاهی برای صفات درصد و سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، ساقه چه و گیاهچه و بنیه بذر در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. بالاترین درصد جوانه زنی در سطوح شوری صفر و 5/2 دسی زیمنس بر متر در گیاه گل راعی در شرایط هیدرو پرایمینگ به ترتیب با میانگین 94 و 33/93 درصد بدست آمد. شاخص بنیه بذر در شرایط تنش شوری به همراه هیدرو و اسموپرایمینگ افزایش معنی داری را در همه بذور گیاهان به غیر از خاکشیر نشان داد. در بین گونه گیاه دارویی، گل راعی، اسفرزه و رازیانه نسبت به شوری حساس، ولی بذر گیاه خاکشیر مقاومت خوبی نسبت به شوری نشان داد. از نظر شاخص بنیه بذر، خاکشیر دارای میانگین پایین ولی در بذور دیگر گونه های دارویی (اسفرزه، گل راعی و رازیانه) دارای میانگین بالایی بودند.
    کلیدواژگان: بنیه بذر، پیش تیمار، تنش شوری، جوانه زنی، نیترات پتاسیم
  • سیدسعید سیاحی *، شهاب سادات، کورش بهنام فر صفحات 81-94
    به منظور ارزیابی 20 ژنوتیپ گندم دوروم به تنش خشکی آخر فصل، آزمایشی زراعی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در منطقه دزفول در سال زراعی 93-92، به اجرا درآمد. فاکتور های اصلی شامل آبیاری در دو سطح و فاکتور فرعی این آزمایش، 20 رقم گندم دوروم بودند. تاریخ کاشت دیرهنگام به شکلی در نظر گرفته شد که گیاه با تنش خشکی آخر فصل مواجه گردد. عملکرد، اجزاء عملکرد، اندازه گیری و شاخص برداشت محاسبه شد. اجزای عملکرد بر مبنای متوسط 20 سنبله مورد محاسبه قرار گرفتند. صفات مورد بررسی با قطع آبیاری در مرحله گل دهی کاهش معنی داری را در سطح (1%) نشان دادند. در نهایت شاخص تحمل به تنش خشکی (STI) با استفاده از رابطه فرناندز برای عملکرد دانه به عنوان معیاری برای سنجش تحمل به تنش گرمای آخر فصل در 20 ژنوتیپ تحت مطالعه، برآورد گردید. رقم های (5، 6، 18، 10، 11، 17، 14 ) از شاخص تحمل به تنش بالا و معنی داری نسبت به 20 ژنوتیپ برخوردار بودند. اما دو ژنوتیپ 5 و14 از شاخص تحمل به تنش بالاتری نسبت به ارقام فوق برخوردار بودند. هم بستگی عملکرد بین محیط و شاخص تحمل خشکی نشان داد که (STI)، مناسب ترین شاخص برای ارزیابی ژنوتیپ های گندم دوروم می باشد.
    کلیدواژگان: گندم دوروم، تنش خشکی، شاخص های تحمل به تنش
  • زلیخا رحیمی، حمید مظفری *، حسین حسن پور درویشی صفحات 95-106
    به منظور ارزیابی اثر هیومیک اسید در آب آبیاری بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا، آزمایشی در سال زراعی 94-1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر قدس واقع در کیلومتر 20 جاده کرج انجام شد. این پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. شش تیمارها شامل: شاهد صفر، اسید هیومیک در آب آبیاری (100، 200، 300، 400 و 500 میلی گرم در لیتر، که در سه مرحله (استقرار گیاه، به ساقه رفتن و شروع گلدهی) همراه با آب آبیاری به کار برده شد. در این آزمایش از 18 عدد لایسیمتر استفاده شد. لایسیمترها را با خاک مزرعه پر کرده و آبیاری انجام تا خاک به حالت ظرفیت زراعی برسد و رطوبت اولیه را جهت کاشت بذور داشته باشد. کاشت به روش دستی پس از ایجاد خطوط انجام و بلافاصله آبیاری به عمل آمد. آبیاری به صورت نشتی انجام شد و کلیه مراقبت های زراعی لازم از جمله مقابله با علف های هرز باریک و پهن برگ به صورت وجین دستی انجام گرفت. برداشت نهایی هنگامی صورت گرفت که گیاه به مرحله رسیدگی کامل رسیده و رطوبت آن در حد استاندارد بود. بر اساس تجزیه واریانس داده های آزمایش، کلیه صفات مورد بررسی تحت تاثیر اسید هیومیک قرار گرفت. نتایج بدست آمده از این آزمایش حاکی از آن بود که با اعمال تیمار هیومیک اسید، اجزای عملکرد، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت به بالاترین میزان خود رسیدند. در بین سطوح مورد بررسی نیز تیمار 500 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک بهترین عملکرد را از خود نشان داد.
    کلیدواژگان: کلزا، هیومیک اسید، اجزاء عملکرد، عملکرد دانه
|
  • Afshin Mozaffari * Pages 1-14
    In order to evaluation of yeild and grain yield components Lentil (Lens culinarisMedik.) affected by biofertilizer¡ nitrogen starter fertilizer and supplementary irrigation in the Gilangharb Region of Kemanshahan province an experiment was conducted in 2014-2015 as form split split plot based on randomized complete block design with three replications. In this experiment¡ supplementary irrigation factor as a main plot consist three levels:Non irrigation (rainfed)¡ irrigation during seed filling stage and irrigation during poding stage¡ biofertilizer factor as a sub plot include two level: Use and not-use biofertilizer¡ and nitrogen starter fertilizer factor as a sub sub plot consist four level: non-use (control)¡ use base on 33¡ 66 and 100 persentage of need plant. The results showed that the main effect¡ double and triple interaction effects of experimental factors (irrigation¡ bio-fertilizer¡ nitrogen starter fertilizer)¡ with the exception of 1000-seed weight was significant on all traits. According to the results obtained in this experiment¡ the use of bio-fertilizer along with supplemental irrigation at grain filling stage and nitrogen fertilizer Soils consumption 66% by 2390 kg per hectare grain yield was obtained the great yield. Because¡ this combine treatment was superior in terms of grain yield components compared with other treatments. In the combine treatment of no irrigation¡ no fertilizer and no fertilizer nitrogen starter fertilizer also was obtained 1025 kg per hectare the grain yield¡ that has been reduced 57% compared to the previous treatment combination. Generally 66% of nitrogen fertilizer of need plant and consumption of bio-fertilizer increased grain yield.
    Keywords: Lentils, Yield, yield components, Bio, fertilizer, Nitrogen starter fertilizer, Supplemental irrigation
  • Behrooz Amraei *, Mohammad Reza Ardakani, Masoud Rafiei, Farzad Paknejad, Farhad Rejali Pages 15-30
    To investigate the effect of bio fertilizers mycorrhizae and Azetobacter on wheat, an experiment during two growing seasons 2013- 2014 and 2014- 2015 Khorramabad was conducted in the region. In this regard, a review of field factorial experiment in a randomized complete block designs with four replications. Treatments evaluated in this experiment consisted of bio-fertilizer Mycorhiza (inoculated and non-inoculated), Azotobacter in two levels (inoculated and non-inoculated) on three wheat (Sardari, Kuhdasht and Karim) with four replications was. At harvest time, the average number of tillers, plant height, and number of grains per spike, number of spikes per square meter, spike weight, grain yield, biological yield, harvest index, straw yield and efficiency of precipitation was measured. Analysis of variance showed that the independent effect of the year, a percentage of mycorrhiza and cultivar on grain yield was significantly (P
    Keywords: wheat, genotypes, mycorrhizal symbiosis, Azotobacter, grain yield
  • Mahbobeh Kiyani, Mohammad Nabi Ilkaee *, Fayaz Aghayari Pages 31-39
    Most climate change studies benefit from crop models. Crop simulation models could provide an alternative, less time-consuming and inexpensive means of determining the optimum crop N requirements under management nitrogen conditions. The model CERES-Rice, which simulates the growth and development of rice under conditions of potential production and water and nitrogen limitations. In order to evaluate model CERES-Rice, in the form of software DSSAT on yield and yield components of rice (Hashemi cultivar) in four different levels of nitrogen fertilizer (N1 = 0, N2 = 30, N3 = 60, N4 = 90 kg N ha net) in Rasht region in the 1392 crop year field experiment in a randomized complete block design with four replications in rice research Institute was conducted. Results indicated that, Researchers can use CERES-Rice 2000 to simulation Harvest Index, Leaf dry weight and Grian yield of rice cultivars under the management nitrogen fertilizer conditions and investigate optimum nitrogen fertilizer.
    Keywords: Climate, CERES, Rice Model, Simulation, Yield, cultivar, Nitrogen
  • Maryam Safdel, Zahra Khodarahmpour* Pages 40-56
    The present study using multivariate analysis methods in the study of genetic diversity, recognize relationships between the characters and identify traits in explaining the variation in germination stage and seedling growth chicory ecotypes under salt stress was conducted. This research was preformed in factorial form using a completely randomized design with 3 replications at Islamic Azad University, Ahvaz branch in 2013. First factor include 26 chicory ecotypes and second factor five levels of salt treatment (0, 40, 80, 120 and 160 mM), were used by using NaCl. Results analysis of variance showed that between ecotypes, salinity stress and their interaction for all trait, had significant difference. The most positive and significant correlation was between the plumule length and seedling length. The principal components analysis, 11 studied traits divided to 3 components to basis all traits. In biplot graphic method to basis the first and second components and cluster analysis to basis all traits; ecotypes to three groups divided. With attention to results of multivariate analysis, ecotypes 22377, 15084 and 2398 (Markazi), 36546 (Kerman) and 15008 (Khuzestan) than the other ecotypes had higher tolerance to salinity. But 4 ecotypes, 13711 (Mazandaran) and 13 221, 27 003 and 26 992 (Gilan) are salt-sensitive.
    Keywords: Multivariate analysis, salinity stress, genetic diversity, chicory
  • Mehdi Aghighi Shahverdi, Heshmat Omidi *, Majid Amirzadeh, Saeedeh Maleki Farahani Pages 57-70
    In arid and semi-arid soil and water salinity, is one of the most important tensions in limiting production plants. The experiments conducted to investigate the effect of pretreatment with potassium nitrate on seed germination of four medicinal plants Psyllium, Fennel, Hypericum and Sisymbrium irio under salt stress on Seed Science and Technology Laboratory, Shahed University, Tehran. The experimental design was completely randomized with three factors of seed priming, salinity and plant, respectively, three, four and four levels factorial with three replications. Test factors include salinity (zero, 2.5, 5, 7.5 dS.m-1), pre-treatment levels, primed seeds with potassium nitrate (0.3 % for 24 hours) and potassium nitrate (0.6 % for 24 hours) and distilled water (24 hours) and plants Psyllium, Fennel, Hypericum and Sisymbrium. ANOVA results showed that the effect of different levels of salinity and plant on all traits is significant (P ≤ 0.05). Also priming effect on all traits except germination rate was significant (P ≤ 0.01). Effect of salinity on germination percentage, seedling length, primary shoot length, primary root length and seedling fresh and dry weight and seed vigor were significant at the one percent probability level. Also, interaction of priming × salinity and priming × plant on traits germination rate and germination percentage, primary root length, primary shoot length, seedling length and seed vigor were significant at the five percent probability level. The highest of germination percentage achieved in zero and 2.5 dS.m-1 salinity levels at Hypericum plant in terms of hydro priming respectively 94 and 93.33 percentage. Seed vigor under salt stress with hydro and osmopriming showed significant increase in all seed plants other than Sisymbrium irio. Among the species of medicinal plants, Hypericum, Fennel and Psyllium sensitive to salinity, but showed good resistance Sisymbrium irio seeds. The average seed vigor, Sisymbrium irio has a low average, but other species of medicinal seeds (Psyllium, Hypericum and Fennel) has a high average.
    Keywords: Germination, potassium nitrate, pretreatment, salinity, seed vigor index
  • Seyed Saeed Sayahi *, Shahab Sadat, Koorosh Behnamfar Pages 81-94
    To assess evaluated of efficiency 20 genotypes of durum wheat to drought stress in the end of season, an experiment agriculture was conducted as split plot design in randomized complete block with 4 replication in dezful during 2013-2014. The basic factor of this test include irrigation two levels and secondary factor includes 20 genotypes. The late planting date considered that plant faced with drought stress in the end of season. Yield, Yield components are measured and harvest index is calculated. Yield components according to average of 20 panicle are calculated. Traits that studied with flowering stage cut irrigation significant decrease in the level of (%1) of them demonstrated. At the end, drought stress tolerance index (STI) by using of the relation Fernandez as a criterion for measuring drought stress tolerance in the end of season at 20 genotypes studied. The number of (5, 6, 18, 10, 11, 17, 14) of high stress tolerance index and significant than 20 genotypes were advantage. But stress tolerance index of two genotypes 5 and 14 were advantage than another genotypes. The yield correlation between (STI) and environment showed that (STI) is the best indicator for assessing durum wheat genotypes.
    Keywords: Durum wheat, drought stress, stress tolerance index
  • Zoleykha Rahimi, Hamid Mozaffari *, Hossein Hassanpour Darvishi Pages 95-106
    In order to evaluate the effect of humic acid in irrigation water on yield and yield components of rapeseed an experiment was conducted in 2015 based on randomized complete block design with three replications at research farm of Shahr-e-Qods branch, Islamic Azad University. The treatments were: control 0, 100, 200, 300, 400 and 500 mg per liter humic acid in irrigation water. In this experiment were used of 18 lysimeters. Each level is divided into three parts in three stages (establishment of the plant, stem elongation and flowering) along with irrigation water was used. Then lysimeters filled with soil and Were irrigated until the soil reaches field capacity moisture for sowing is early. Planting is done by hand after making lines and irrigation was done immediately.Irrigation system was done by furrow method and all necessary care, including narrow and broad-leaved weeds removal was done by hand weeding. The final harvest took place when a full investigation takes place and the moisture in the standard range. Based on test data analysis of all traits was influenced by humic acid. The results of this trial showed that treatment with application of humic acid, yield components, seed yield, Biological yield and Harvest Index, obtained with the highest amount. In between levels monitored at 500 mg per liter humic acid, showed the best performance.
    Keywords: Canola, humic acid, yield components, grain yield