فهرست مطالب

زراعت و اصلاح نباتات ایران - سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1397)

فصلنامه زراعت و اصلاح نباتات
سال چهاردهم شماره 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علمی پژوهشی
  • سید کیوان مرعشی*، اکبر طالب زاده صفحات 1-13
    این تحقیق به صورت طرح کرتهای نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به مرحله اجرا گذاشته شد. عامل اول شامل مقادیر مختلف کود شیمیایی و زیستی نیتروژنه در 3 سطح شامل 1- تماما از طریق نیتروکارا، 2- 25% اوره + نیتروکارا، 3- 50% اوره + نیتروکارا و عامل دوم شامل کود شیمیایی و زیستی فسفره در 3 سطح به صورت 1- تماما از طریق فسفات بارور2، 2- 25% سوپر فسفات تریپل + فسفات بارور2، 3- 50% سوپر فسفات تریپل + فسفات بارور2 بود. نتایج نشان داد که کود نیتروژنه وفسفره تاثیر معنی داری بر تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، شاخص برداشت و عملکرد پروتئین داشت. تاثیر برهمکنش کود نیتروژنه و فسفره بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی، وزن هزاردانه و عملکرد پروتئین معنی دار ولی بر سایر صفات تاثیر معنی دار نداشت. بیشترین عملکرد دانه و عملکرد پروتئین مربوط به 50% کود اوره + نیتروکارا و 50% سوپر فسفات تریپل + بارور-2 بترتیب با 7476 و 830 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد دانه و عملکرد پروتئین مربوط به تیمار مصرف کود تماما از طریق کود زیستی نیتروکارا و بارور-2 بترتیب با 4401 و 329 کیلوگرم در هکتار مشاهده شد. نتایج کلی نشان داد که در شرایط کاربرد کمپوست نیشکر، مصرف کود شیمیایی توام باکود زیستی در افزایش عملکرد کمی و کیفی ذرت تاثیر دارد و بیشترین تاثیر در شرایط 50% کود اوره + نیتروکارا و 50% سوپر فسفات تریپل + بارور-2 حاصل شد.
    کلیدواژگان: پروتئین، کمپوست نیشکر، عملکرد دانه، کود بیولوژیکی، کودشیمیایی
  • امین باقری *، منوچهر سیاح فر صفحات 15-24
    ایران دارای اقلیم خشک و نیمه خشک بوده و همواره با مشکل خشکسالی مواجه بوده است ، کاربرد سوپر جاذب ها (زئولیت) موجب افزایش کارایی مصرف آب می شود .به منظور ارزیابی سطوح زئولیت بر عملکرد، اجزاء عملکرد و برخی خصوصیات مورفولوژیکی سه رقم گندم دیم در منطقه خرم آباد آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد در سال زراعی 95 -1394 به اجرا درآمد. عوامل مورد بررسی شامل زئولیت (شامل چهار سطح: عدم کاربرد (شاهد) و کاربرد 4 ، 8 و 12 تن زئولیت در هکتار) و رقم (شامل سه سطح :کریم، کوهدشت و قابوس) بود. نتایج نشان داد که اثر عوامل زئولیت و رقم بر صفات ارتفاع بوته، تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله، سبزینگی برگ، وزن هزار دانه در سطح آماری یک درصد و عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در سطح آماری پنج درصد معنی دار بود. اثر متقابل زئولیت و رقم بر عملکرد دانه در سطح آماری یک درصد معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه مربوط به تیمار رقم قابوس و مصرف 12 تن زئولیت در هکتار (4422 کیلوگرم در هکتار) و کمترین عملکرد دانه مربوط به تیمار شاهد (3/3664 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج نشان داد که کاربرد زئولیت می تواند با افزایش و ذخیره رطوبت و همچنین جذب بیشتر عناصر عذایی و انتقال آن از خاک به اندام های گیاه، باعث افزایش عملکرد دانه شود.
    کلیدواژگان: گندم، زئولیت، سبزینگی، عملکرد دانه، رقم
  • پیمان ایوبی *، اسمعیل نبی زاده، مهرداد بهمنی صفحات 25-38
    به منظور بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری و کمپوست بر خصوصیات مورفوفیزیولوژیک و عملکرد دو رقم عدس آزمایشی به صورت کرت های دو بار خرد شده در مزرعه ای واقع در شهرستان سقز استان کردستان در سال زراعی 1395 انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل دور آبیاری در سه سطح در کرت اصلی، کمپوست در سه سطح (شاهد، 15 و 30 تن در هکتار) در کرت فرعی و رقم (بیله سوار و کیمیا) در کرت فرعی فرعی با سه تکرار بودند. نتایج نشان داد اثر دور آبیاری بر کلیه صفات مورد بررسی معنی دار بود. اثر کمپوست و اثر متقابل رقم × آبیاری بر کلیه صفات مورد بررسی به غیر از ارتفاع بوته معنی دار بود. همچنین اثر رقم نیز بر کلیه صفات به غیر از وزن خشک اندام هوایی و درصد ازت ریشه معنی دار بود. اثر متقابل سطح آبیاری × کمپوست نیز بر کلیه صفات به غیر از وزن خشک اندام هوایی و درصد ازت اندام هوایی معنی دار بود. در نهایت اثر رقم × کمپوست نیز بر ارتفاع بوته، وزن خشک اندام هوایی و درصد ازت اندام هوایی معنی دار بود. نتایج نشان داد سطح دو مرتبه آبیاری در رقم بیله سوار و کیمیا عملکرد دانه را در مقایسه با تیمار عدم آبیاری به ترتیب 84/64 و 22/61 درصد افزایش داد. همچنین تیمار اثر متقابل دو مرتبه آبیاری همراه با سطح 30 تن در هکتار کمپوست بالاترین ارتفاع بوته، محتوی کلرفیل، وزن خشک ریشه، درصد ازت ریشه، تعداد گره ریشه و عملکرد دانهرا به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: خشکی، درصد ازت، عدس، گره ریشه
  • زهرا رضالو *، قاسم توحیدلو، سمیرا شهبازی، حامد عسکری صفحات 39-48
    به منظور بررسی اثر بایوپرایمینگ با گونه هایی منتخب از تریکودرما بر ویژگی های مورفولوژیکی و جوانهزنی بذور کلزا (Brassica napus) رقم پاکوتاه اوکاپی و سویا (Glycine max) رقم ویلیامز، آزمایشی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تاثیر جهش با پرتوی گاما بر ژنوم تریکودرما و افزایش کارایی آن بررسی شد. آزمایش با سه سطح تلقیح: شاهد (عدم تلقیح با قارچ)، تلقیح با اسپور گونه های پرتوندیده و تلقیح با جدایه های موتانت منتخب همان گونه ها، در پژوهشکده کشاورزی هسته ای انجام شد. ارزیابی کلیه شاخص های جوانه زنی (درصد جوانه زنی، طول ساقه چه و ریشه چه و گیاهچه و وزن تر و خشک آن ها و شاخص ویگور) بر اساس روش ISTA بررسی شد. بذر سویای پرایم شده با تریکودرما (پرتو ندیده و موتانت(، در اکثر شاخص ها دارای تفاوت معنی دار با سایر تیمارها بود و مولفه های رشدی به ویژه در مراحل استقرار و رشد اولیه بهبود یافت. در بذور کلزا، کلیه شاخص های جوانه زنی در اثر بیوپرایم شدن با تریکودرما کاهش یافت و در بیشتر شاخص ها اختلاف معنی داری بین تیمارهای تریکودرمای موتانت و والد وجود نداشت. به طور کلی، نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از بیوپرایمینگ بذر با قارچ تریکودرما تاثیرات متفاوتی بر پارامترهای رشدی گیاهان مورد بررسی دارد و برای کاربرد این تکنیک باید مطالعات موردی برای هر ژنوتیپ گیاهی انجام شود.
    کلیدواژگان: بیوپرایمینگ، سویا، کلزا، جوانه زنی، تریکودرما
  • افشار آزادبخت*، ایوب فصاحت، سیدمحسن سیدی صفحات 49-61
    این آزمایش جهت ارزیابی اثر عصاره آبی اندام های هوایی، زیرزمینی و مخلوط علف هرز موچه بر جوانه زنی و رشد گیاهچه های جو زراعی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در سال های 1393 و 1395 در آزمایشگاه تحقیقات بذر دانشگاه محقق اردبیلی انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل عصاره آبی اندام های هوایی و زیرزمینی موچه و مخلوط آن ها در نسبتی مساوی با هم و در پنج غلظت 5، 10، 20، 40 و 80 درصد حجمی بود و برای تیمار شاهد نیز از آب مقطر استفاده شد. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، عصاره آبی اندام های مختلف موچه در سطوح مختلف کاربرد تاثیر معنی داری بر خصوصیات جوانه زنی و رشد گیاهچه ای جو زراعی در مقایسه با شاهد داشتند (01/0>p). با افزایش سطح غلظت عصاره آبی مورد کاربرد گیاه موچه، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه و وزن تر ریشه چه و ساقه چه و همچنین تعداد ریشه های فرعی به طور معنی داری کاهش یافتند. بیشترین میزان صفت های مورد بررسی در این آزمایش در تیمار شاهد و سپس در کاربرد غلظت پنج درصد عصاره اندام های مختلف موچه مشاهده شد و کمترین میزان صفات مذکور در غلظت 80 و 40 درصد عصاره اندام های مختلف موچه حاصل شد. کاربرد غلظت 80 درصد حجمی از عصاره...
    کلیدواژگان: آللوکمیکال، جو، خصوصیات رشدی، درصد حجمی، موچه
  • سحر قره خانی*، پریسا عبداللهی، منصور امیدی صفحات 63-71
    سیاه دانه یکی از مهم ترین گیاهان دارویی متعلق به خانواده آلاله است. این گیاه حاوی ترکیبات دارویی متنوعی می باشد که به عنوان پیش ماده تولید انواع داروها در درمان بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد. با در نظر داشتن ارزش دارویی بسیار بالای این گیاه، مطالعات بسیار محدودی در زمینه کشت بافت آن انجام شده است. در مطالعه حاضر، میزان کالوس زایی ریزنمونه تهیه شده از برگ، مریستم و ساقه سیاه دانه روی محیط کشت پایه MS حاوی تنظیم کننده های رشد BAP و 2،4-D به ترتیب در سه سطح 1/0، 2/0 و 1 میلی گرم و 1، 2 و 4 میلی گرم بررسی گردید. اثر هر یک از تنظیم کننده های رشد به صورت یک آزمایش فاکتوریل جداگانه در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار مورد مطالعه قرار گرفت. پس از هر دوره واکشت صفات وزن تر و خشک کالوس ها اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که برهمکنش عامل تنظیم کننده های رشد و ریزنمونه برای صفات مورد مطالعه در واکشت اول و دوم معنی دار شد. نتایج مقایسه میانگین حاکی از آن بود که بهترین تیمار در واکشت اول و دوم BAP متعلق به ریزنمونه برگ در غلظت 1 میلی گرم در لیتر BAP به ترتیب با وزن تر 266/0 و 224/0 گرم بود. در تنظیم کننده رشد 2،4-D بهترین تیمار متعلق به ریزنمونه برگ در غلظت 4 میلی گرم در لیتر به ترتیب با وزن تر 233/0 و 766/0 گرم مشاهده شد.
    کلیدواژگان: سیاه دانه، ریزنمونه، تنظیم کننده رشد، گیاهان دارویی
  • سیدمحسن سیدی، افشار آزادبخت *، ایوب فصاحت صفحات 73-86
    به منظور بررسی اثر کشت انتظاری بر ویژگی های رشد و عملکرد سه رقم نخود در شرایط دیم یک آزمایش اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در دو سال زراعی 90-1389 و 91-1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا همدان به اجرا در آمد. تاریخ کاشت در چهار زمان مختلف شامل 20 دی، 20 بهمن، 20 اسفند و20 فروردین هر دو سال به عنوان سطوح فاکتور اصلی و سه رقم نخود شامل هاشم، آرمان و آزاد نیز سطوح فاکتور فرعی بودند. نتایج آزمایش نشان داد که اثر سال بر ویژگی های آزمایشی نخود معنی دار نبود اما، تمام صفات مورد ارزیابی به جز درصد بقاء بوته ها تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار گرفتند. بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه (به ترتیب 26/761 و 16/236 گرم در متر مربع) در تیمار تاریخ کاشت اول (20 دی) و رقم هاشم مشاهده شد. همچنین، کمترین مقدار عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه (به ترتیب 18/301 و 91/75 گرم در متر مربع) به تیمار تاریخ کشت آخر (20 فروردین) و رقم آزاد تعلق گرفت. بیشترین مقدار صفات ارتفاع بوته، طول ریشه، تعداد شاخه فرعی، وزن هزار دانه و تعداد دانه در بوته نیز در تاریخ کاشت اول به دست آمد که این مقادیر به طور معنی داری بیشتر از سایر تاریخ های کاشت بودند. در مجموع و با توجه به این یافته ها کشت انتظاری سودمندی بسیار بالایی در میزان ویژگی های رشد، عملکرد و اجزای عملکرد نخود داشت.
    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، کشت انتظاری، نخود
  • زهرا موحدی *، احمد معینی صفحات 87-94
    در این پژوهش یک سیستم هواکشت طراحی و ساخته شد و سپس صفات مورفولوژیک گیاه کاسنی در این سیستم با گیاهان کشت شده در خاک مقایسه شدند. همچنین در آزمایش جداگانه ای اثر غلظت تنظیم کننده رشد NAA (0، 1/0، 3/0 و 5/0 میلی گرم در لیتر) روی صفات موفولوژیک این گیاه در سیستم هواکشت مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج آزمایش مقایسه ای بین سیستم هواکشت و تولید در خاک نشان داد که گیاهان تولید شده در سیستم هواکشت از نظر صفات تعداد برگ در گیاه، ارتفاع گیاه، طول ریشه، حجم ریشه، وزن تر و خشک ریشه، وزن تر و خشک اندام هوایی به طور معنی داری از گیاهان تولید شده در خاک بهتر بودند. همچنین نتایج مقایسه میانگین نشان داد که غلظت mg l-1 NAA5/0بیشترین طول کل گیاه (cm 4/152) ، طول ریشه (cm76) ، تعداد برگ (59) ، وزن تر اندام هوایی (g3/51) ، وزن خشک اندام هوایی (g 3/15) ، وزن خشک ریشه (g 1/6) ، وزن تر ریشه (g 1/18) و حجم ریشه (cm3 9/17) را داشته است.
    کلیدواژگان: کاسنی، سیستم هواکشت، هورمون NAA، صفات مورفولو‍ژیک
|
  • Seyed Keyvan Marashi *, Akbar Taleb Zadeh Pages 1-13
    This research was carried out as strip blocks in a randomized complete block design with three replications. The first factor, contained different amounts of chemical and biological nitrogen fertilizer at 3 levels 1- all through nitrocara, 2- 25% urea nitrocara, 3-50% urea nitrocara and the second factor, consisted chemical and biological phosphate fertilizer in 3 levels 1- all through barvar-2 phosphate bio-fertilizer, 2- 25% triple superphosphate barvar-2, 3- 50% triple superphosphate barvar2. The results showed that nitrogen and phosphorous fertilizer had a significant effect on number of rows per ear, number of seeds per row, 1000 grain weight, grain yield, biological yield, harvest index and protein yield. Interaction effect of nitrogen fertilizer and phosphorus fertilizer on grain yield, biological yield, 1000 grain weight and protein yield was not significant but had significant effect on other traits. The maximum grain yield and protein yield belonged to 50% urea nitrokara and 50% triple superphosphate barvar2 by 7476 and 830 kg.ha-1 respectively. The minimum grain yield and protein yield were observed for treatment of using all through nitrocara and barvar2 by 4401 and 329 kg ha-1, respectively. In generel, the results showed that in conditions of application of sugarcane compost, the use of fertilizer through biological and chemical increased the quantitative and qualitative maize yield and the maximum effect obtained on 50% urea nitricara and 50% superphosphate triple barvar-2.
    Keywords: protein, sugarcane compost, Grain yield, Biological fertilizer, chemical fertilizer
  • Amin Bagheri *, Manochehr Sayyahfar Pages 15-24
    Iran has a dry and semi-arid climate and has always faced a drought problem, the use of super adsorbents (zeolite) increases the water use efficiency.In order to Evaluation of zeolite levels on yield and yield components on some morphophysiological characteristics of three rainfed cultivar,an experiment was conducted based on factorial as a randomized complete block design whit three repetition at Islamic Azad University research farm of Khorramabad in 2015-2016 cropping season. The treatments included four level of zeolite (control, wheat consumptionof 4 ton, 8 ton and 12 ton per hectare) and cultivar was included of Karim, Koohdasht and Ghaboos.The results of this test showed that the effect of zeolite’s factors and cultivar was significant on characteristics of plant height, number of spike per square meter, number of seed in spike, leaves chlorophyll, thousand kernel weight seed, seed yield and biological yield and so that interactional effect of zeolite and variety was significant on seed yield. The most productivity was for Ghaboos treatment and consumption of 12 ton of zeolite per hectare (4422 kg/ha) and the least seed productivity was for control treatment (3/3664 kg/ha).The results showed that utilizing of zeolite can increase seed productivity through increasing and storing the moisture, as well as, by attracting more nutritional elements and transferring them from the soil to the plant organs.
    Keywords: Wheat, zeolite, greenness, seed yield, cultivar
  • Payman Ayoubi *, Esmail Nabizade, Mehrdad Bahmani Pages 25-38
    In order to study the effects of number of irrigation intervals and different levels of compost on Morphophysiological characteristics and grain yield in two varieties of lentila trial was carried out in a field located in Badder Abad village, Saqez at 2015 season year. Experimental design was split split split. The experimental treatments consisted of irrigation at three levels (control, one round and two rounds) in the main plot, compost in three levels (control, 15 and 30 tons per hectare) in sub plots and cultivars (Bile Savar and Kimia) in sub sub plots, which were evaluated in three repetitions. Results showed that irrigation interval effect on all traits was significant. The effect of compost and interactions of cultivar × irrigation on all traits except plant height was significant. Also, the effect of cultivar on all traits was significant except for aerial weight and shoot nitrogen percentage. Interaction of irrigation × compost level was significant on all traits except aerial dry weight and shoot nitrogen percentage. Finally, the effect of cultivar × compost on plant height, dry weight and shoot nitrogen percentage were significant. In this research, twice the level of irrigation in Bilesavar and Kimia cultivars increased grain yield compared to non-irrigation treatment, respectively, 64.84% and 61.22% respectively. Also, two irrigation intervals with 30 t/ha compost treatments had the highest plant height (43.87 cm), chlorophyll content (85.81), Root dry weight (5.24 g), nitrogen root percentage (1.95), number of root nodes (15.83) and grain yield (2.90 t/ha).
    Keywords: Drought, nitrogen percentage, Lentil, root node
  • Zahra Rezaloo *, Ghasem Tohidloo, Samira Shahbazi, Hamed Askari Pages 39-48
    In order to investigate the effect of biopriming with selected species of Trichoderma on the morphological and germination characteristics of Canola (Brassica napus) seedlings, and soybean (Glycine max) cultivar Williams, an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. The effect of gamma-mutation on Trichoderma genome and its effectiveness was investigated. Experiment with three levels of inoculation: control (non-inoculation), Inoculation with formulations from spores of wild type Trichoderma and inoculation with mutant isolates of the same species, at the Nuclear Agriculture Research Institute was carried out. Evaluation of germination indices (Germination percentage, stem length and root and seedlings and their fresh and dry weight and vigor index) based on ISTA standard implemented. Soybean bioprimed seeds with Trichoderma in most of measured indicators had significant difference with other treatments and growth components, especially in initial development and early growth stages were improved. In Canola seeds, all germination indices were decreased by biopriming with Trichoderma and in the most of the indices, there were no significant differences between wild type and mutant Trichoderma treatments. Overall, the results of this study showed, using seed biopriming with Trichoderma had different effects on plant growth parameters, and use of this technique needs case study for each plant genome.
    Keywords: Bioppriming, Soybean, Canola, Germination, Trichoderma spp
  • Afshar Azadbakht *, Ayob Fesahat, Mohsen Seyedi Pages 49-61
    This experiment was conducted to evaluate the effect of aqueous extract from different parts of Pipperweed , namely aerial, underground and mixes of them, on germination and growth of barley seedlings in a randomized complete blocks design with four replications in 2015 and 2017 in the Seed Research Laboratory of Mohaghegh Ardebili University. Treatments included the aqueous extract of Pipperweed, including underground parts, aerial organs and their mixture in equal proportions and at five concentrations of 0 (distilled water as check), 5, 10, 20, 40 and 80% volumetric. Based on the results, different concentrations of aqueous extract of different organs of Pipperweed had a significant effect on germination and seedling growth of barley compared to the control (p>0.01). By increasing the concentration of the Pipperweed extract of the aqueous extract, there were significantly reductions in germination percentage, germination rate, radicle length, coleoptile length and fresh weight of radicle and coleoptile as well as the number of secondary roots. Most reviewed traits in this experiment was observed in the control of treatment and then, on the application of the concentration of 5 percent extracts of various organs of Pipperweed and the lowest amount of the aforementioned traits was obtained at concentration of 80, and 40% different organs extract of Pipperweed. Application of volumetric concentration of 80% of the extract air organs, under ground and mix it, could reduced to zero the amount of all the studied traits. Based on the results of the three-parameter...
    Keywords: Allochemical, barley, Growth traits, Pipperweed, Volumetric percent
  • Sahar Gharekhani *, Parisa Abdollahi, Mansoor Omidi Pages 63-71
    Black seed is one of the most important medicinal plant in the family Alaleh. This plant content of different medicinal compounds which is used to produce a variety of medications for the treatment of diseases. According to the value of the medications of this plant, limited studies have been done on tissue culture. In the present study, the rate of callus induction was provided of leaf, meristem and shoot of black seed on medium culture MS containing of growth regulator BAP and 2,4-D, respectively in three levels of 1, 2 and 4 mg/l of 2,4-D hormone and 0.1, 0.2 and 1 mg/l of BAP hormone was investigated. Each of growth regulator was studied as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications on MS medium. After each subculture period traits fresh weight and dry weight were measured. The result of analysis of variance showed that interaction of growth regulators and explant for the studied traits first and second subculture were significant. The result of comparison of mean showed that the best treatment in first and second subculture BAP hormone belongs to leaf explant in concentration 1 mg/1 were fresh weight 0.266 and 0.224 g respectively. In growth regulator 2.4-D was observed the best treatment belongs to leaf explant in concentration 4 mg/l were fresh weight 0.233 and 0.766 g respectively.
    Keywords: Black seed, Growth regulators, Medicinal plant, Explant
  • mohsen Seyedi, afshar Azadbakht *, Ayob Fesahat Pages 73-86
    In order to evaluate the effect of waiting sowing on yield and growing properties in three chickpea cultivars under rainfed condition, an experiment was conducted at split plot arrangement on basis of randomized complete block design at the Agricultural Research Station, Faculty of Agriculture, and Bu-Ali Sina University during growing seasons of 2011 and 2012. Sowing dates in four times, including 10 January, 10 February, 10 March and 9 April of both years were the levels of main plot, and three chickpea cultivar, including Hashem, Arman and Azad were subplot. Results showed that the effect of year on chickpea experimental properties was not significant, but the all of the evaluated traits were affected significantly by sowing dates, but the plants survival percentage. The highest rates of biological and grain yield (761.26 and 236.16 g m-2, respectively) was obtained at the first sowing date (10 January) and Hashem cultivar. Also, the lowest biological and grain yield (301.18 and 75.91 g m-2, respectively) was achieved at last sowing date (9 April) and Azad cultivar. The highest plat height, root length, number of branches per plant, 1000 seed weight and grain per plant was obtained at the first sowing date that these values were significantly more than the other sowing dates. As the results showed that cultivars had significant effects on grain and protein yield. Totally, by considering these findings, waiting sowing was highly beneficial in chickpea growing properties, yield and yield component.
    Keywords: Biological yield, Chickpea, Grain yield, Sowing date, Waiting sowing
  • zahra movahedi *, ahamad moieni Pages 87-94
    Aeroponic culture is an alternative method for optimizing growth of different plants in controlled conditions. In this study aeroponic system was designed and constructed and then the morphological traits of chicory in this system were compared with the plants cultivated in soil. Also in the another experiment the effects of different NAA concentration (0, 0. 1, 0. 3, and 0. 5 mgl-1) on some morphological traits of chicory in aeroponic systemو based on completely randomized design was investigated. The results indicated that the effects of production system were significant on plant height, root length, number of leaves, volume of the root and dry weights of the shoot and root. Also result showed that 0. 5 mg/l of NAA hormone has produced the highest of leaf number (59), root length (76 cm) and volume (17. 9 cm), plant height (152. 4 cm), dry weight of root (6. 1 g) and shoot (15. 3 g) and fresh weight of root (18. 1 g) and shoot (51. 3 g).
    Keywords: Chicory, Aeroponic system, NAA, Morphologic traits