فهرست مطالب

فصلنامه زراعت و اصلاح نباتات
سال چهاردهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علمی پژوهشی
  • رضا بزرگی پور* صفحات 1-7
    این تحقیق به منظور مقایسه روش های تولید هاپلویید در ارقام گندم هگزاپلویید از طریق حذف کروموزومی (تلاقی گندم و ذرت) جهت استفاده در برنامه های به نژادی گندم صورت گرفت. در این تحقیق سه روش کلاسیک (A) ، ساقه بریده (B) و بینابینی (C) مورد مقایسه قرار گرفتند. مواد گیاهی مورد استفاده شامل 11 ژنوتیپ گندم F1 به عنوان والد مادری و ژنوتیپ ذرت BC572 به عنوان والد گرده دهنده (پدری) بود. صفات مورد مطالعه در این تحقیق عبارت بودند از درصد تولید بذر از گلچه های تلقیح شده، درصد تشکیل جنین از بذور تولید شده و درصد تولید گیاهچه های هاپلویید از جنین های بدست آمده. مقایسات انجام شده نشان داد که در بین روش های مختلف نگهداری سنبله، روش بینابینی (C) از نظر درصد تشکیل بذر، جنین و گیاهچه هاپلویید، بطور معنی دار برتر از روش های دیگر بوده است. در این روش درصد تشکیل بذر 98/84 %، تشکیل جنین 73/21 % و تولید گیاهچه 52/49 % و در کل درصد تولید گیاهچه هاپلویید به نسبت گلچه های گرده افشانی شده 80/13 % نشان داد. بطور معنی دار برتر از روش های دیگر بوده است. در این روش درصد تشکیل بذر 98/84 %، تشکیل جنین 73/21 % و تولید گیاهچه 52/49 % و در کل درصد تولید گیاهچه هاپلویید به نسبت گلچه های گرده افشانی شده 80/13 % نشان داد.
    کلیدواژگان: گندم، ذرت، هاپلویید، حذف کروموزومی
  • علی صارمی راد *، علی ضا اکبری، سید حبیب شجاعی، سید حامد قاسمی صفحات 9-23
    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان اثرگذاری تنش خشکی روی مراحل مختلف رشدی 20 هیبرید ذرت در سال 1395 در مزرعه تحقیقاتی موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر به اجرا درآمد. سطوح تنش خشکی شامل چهار آزمایش (آبیاری نرمال، تنش در مرحله رویشی، تنش در دوره زایشی و قطع آبیاری به صورت یک درمیان نسبت به شاهد) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ ها از لحاظ صفات مورد بررسی در هر یک از شرایط عدم تنش، تنش در مرحله رویشی، تنش در مرحله زایشی و شرایط یک درمیان دارای اختلاف معنی دار در سطوح 1 و 5 درصد می باشند. بر اساس نتایج به دست آمده از پارامترهای ژنتیکی، در آزمایش نرمال صفات تعداد روز تا ظهور گل تاجی، در آزمایش تنش رویشی تعداد انشعابات گل تاجی، در آزمایش تنش زایشی تعداد دانه سقط شده و در آزمایش تنش یک درمیان تعداد روز تا خشک شدن کاکل دارای وراثت پذیری بالاتری بودند. تعداد انشعابات گل تاجی بیشترین ضریب تنوع فنوتیپی (15/77) و تعداد دانه در ردیف بلال بیشترین ضریب تنوع ژنوتیپی (6/75) را در آزمایش نرمال نشان دادند. به ترتیب صفات تعداد دانه سقط شده (7/47 درصد) و پدانکل خارج برگ پرچم (10/29 درصد) در آزمایش تنش رویشی بیش ترین ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی را به خود اختصاص دادند. بیشترین میزان ضرایب تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی در آزمایش تنش زایشی به ترتیب با 8/45 و 2/37 درصد در صفت تعداد دانه تلقیح شده مشاهده شد.
    کلیدواژگان: مرحله رویشی، مرحله زایشی، غیر زیستی و ذرت
  • مسعود رفیعی* محمد امین بهاری صفحات 25-38
    به منظور بررسی شاخص های فیزیولوژیک رشد در هیبرید های ذرت دانه ای شامل توزیع عمودی سطح برگ و انتقال مجدد مواد فتوسنتزی به دانه، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار با استفاده از 11 هیبرید میان رس و دیررس ذرت دانه ای در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان در سال 1393 اجرا شد. متوسط تعداد برگ سبز در هیبرید-های مورد بررسی در زمان گلدهی 11 عدد بود. توزیع عمودی سطح برگ های ذرت از معادله درجه 3 نمایی پیروی نمود که به صورت زنگوله ای شکل با بیشترین تراکم سطح برگ در بخش میانی سایه انداز بود. رابطه شاخص سطح برگ تجمعی با ارتفاع گیاه در زمان ظهور گل تاجی بصورت S شکل بود و از یک معادله درجه 3 نمایی پیروی نمود. بیشترین و کمترین شاخص سطح برگ کل (به ترتیب 35/3 و 26/2) از هیبرید های شماره 4 و 9 به دست آمد، در حالی که بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب مربوط به هیبرید های شماره 11 و 3 با میانگین 5/8675 و 3/6237 کیلوگرم در هکتار بود. هیچ گونه انتقال مجددی در میان هیبرید ها مشاهده نشد. همبستگی معنی دار و منفی میان انتقال مجدد با شاخص سطح برگ (*54/0-) ، عدم وجود همبستگی میان عملکرد دانه با شاخص سطح برگ و عدم انتقال مجدد نشان دهنده سطح بالایی از فتوسنتز جاری در مرحله پرشدن دانه توام با محدودیت شدید مقصد فیزیولوژیک در هیبرید های پیشرفته ذرت دانه ای می باشد.
    کلیدواژگان: سایه انداز، تراکم سطح برگ، شاخص سطح برگ، مقصد فیزیولوژیک
  • زهرا رضالو*، قاسم توحیدلو، سمیرا شهبازی صفحات 39-47
    افزایش درصد جوانهزنی و شاخصهای رشدی با استفاده از روش هایی مانند بیوپرایمینگ دارای اهمیت میباشد. مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر بیوپرایمینگ با تعدادی از گونه های منتخب قارچ تریکودرمای بومی ایران بر عملکرد، جوانهزنی و صفات رویشی و مورفولوژیکی گیاهچه های حاصل از بذور گیاه لوبیا رقم تلاش انجام شد. همچنین تاثیر القای جهش با پرتوی گاما برژنوم قارچ تریکودرما و افزایش احتمالی کارایی بیوپرایمینگ با موتانتهای تریکودرما نیز مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش با سه تیمار: کنترل (عدم تلقیح) ، تلقیح با بیوفرمولاسیون تهیه شده از گونه های تریکودرمای والد و تلقیح با جدایه های موتانت تریکودرما، در پژوهشکده کشاورزی هستهای در قالب طرح کاملا تصادفی، با چهار تکرار انجام شد. ارزیابی صفات (درصد جوانه زنی، طول گیاهچه و ساقه و ریشه، وزن تر و خشک آنها و شاخص ویگور) با روش استاندارد ISTA و عملکرد بوته در گلخانه بررسی شدند. نتایج نشان داد، بیوپرایمینگ بذر لوبیا با بیوفرمولاسیون حاصل از گونه های قارچ تریکودرما (پرتوندیده و موتانت) ، عملکرد گیاه را به طور چشمگیری نسبت به شاهد افزایش داد. درصد جوانهزنی بذور نیز با تیمارهای قارچی بسیار بالاتر از شاهد بود. صفت مهم وزن خشک نیز نسبت به شاهد افزایش یافته و همچنین اختلاف معنی داری با شاهد داشت. طول گیاهچه های بذور بیوپرایم شده با تریکودرما کوتاهتر از شاهد بودند. اغلب شاخصها در سطح احتمال یک درصد به طور معنی داری بالاتر از شاهد بودند. نتایج مطالعه نشان میدهد، در گیاه لوبیا، استفاده از بیوپرایمینگ بذر با قارچ تریکودرما، باعث بهبود اغلب مولفه های رشدی گیاه به ویژه در مراحل استقرار و رشد اولیه آن دارد.
    کلیدواژگان: بیوپرایمینگ، لوبیا چیتی، جوانه زنی، تریکودرما، عملکرد
  • مرتضی شلال وند، علیرضا پازکی، رضا منعم، مجید عبدلی* صفحات 49-67
    به‏ منظور ارزیابی اثر روش های مختلف آبیاری بر عملکرد و برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و فعالیت آنزیمهای آنتی‏ اکسیدانی گیاه ماریتیغال (Silybum marianum L.) در شرایط کاربرد ورمی کمپوست و سالیسیلیک اسید، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در منطقه شهرری طی سال زراعی 94-1393 به اجرا در آمد. روش های آبیاری در چهار سطح (آبیاری قطره ای، جوی و پشته ای، کرتی و جوی و پشته ای یک در میان) بعنوان عامل اصلی و کاربرد ورمی کمپوست در دو سطح (صفر و 15 تن در هکتار) و سالیسیلیک اسید در دو سطح (صفر و یک میلی مولار) بعنوان عوامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان شامل کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز و گلوتاتیون پراکسیداز در وضعیت آبیاری جوی و پشته یک در میان و مصرف توام ورمی کمپوست و سالیسیلیک اسید مشاهده شد و کمترین آنها در آبیاری قطره ای بدست آمد. مقدار مالون دی آلدئید در تیمار آبیاری جوی و پشته یک در میان بیشتر از آبیاری قطره ای بود و مصرف ورمی کمپوست و سالیسیلیک اسید بطور همزمان میزان مالون دی آلدئید را کاهش داد. بیشترین عملکرد دانه و محتوای کلروفیل نیز در تیمار آبیاری قطره ای با مصرف توام ورمی کمپوست و سالیسیلیک اسید حاصل گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف ورمی کمپوست و سالیسیلیک اسید در رفع اثرات منفی تنش نقش دارند و می توانند موجب بهبود فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدان و افزایش عملکرد گیاه ماریتیغال شود.
    کلیدواژگان: سالیسیلیک اسید، ماریتیغال، ورمی کمپوست، تنش خشکی، آنزیم های آنتی اکسیدان
  • معصومه نصیری *، رئوف سید شریفی صفحات 69-77
    بذوری که در شرایط خشکی از رشد ریشه چه و ساقه چه خوبی برخوردار باشند ، می توانند استقرار بیشتر و سریعتری پیدا کنند و در شرایط نامناسب محیطی تضمین کننده عملکرد بالاتری با شند. آزمایش به صورت فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی را 8 سطح تیمار کودی 1. شاهد (عدم محلول پاشی) 2. آهن خالص (2 در هزار) 3. منگنز خالص (2 در هزار) 4. بور خالص (2 در هزار) 5. بور و منگنز (4 در هزار) 6. آهن و بور (4 در هزار) 7. آهن و منگنز (4 در هزار) 8. آهن منگنز و بور (6 در هزار) و پنج سطح پتانسیل اسمزی (0 ، 2- ، 4- ، 6- ،8-) تشکیل دادند. برای ایجاد پتانسیل های اسمزی مختلف از پلی اتیلن گلیکول 6000 استفاده شد. با وقوع تنش اسمزی سرعت جوانه زنی، یکنواختی جوانه زنی، درصد جوانه زنی و صفات مربوط به وزن خشک ریشه چه و ساقه چه، طول ریشه چه و ساقه چه کاهش معنی داری پیدا کردند. درصد جوانه زنی با صفت طول ریشه چه مرتبط است. ریشه ها قبل از اینکه اندام-های دیگر گیاه از بذر بیرون آیند، سبز می شود. در نتیجه قبل از اندام های دیگر در معرض تنش های محیطی قرار می گیرند. بنابراین، صفت طول ریشه چه معیار مناسبی برای گزینش مقاومت به خشکی می باشد. بیشترین طول ریشه چه در تیمار منگنز و کمترین آن در تیمار آهن با منگنز حاصل گردید. ارقامی که درصد جوانه زنی بیشتری دارند، گیاهچه های آنها طویل تر و ماده خشک آنها بیشتر است.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، پلی اتیلن گلیکول 6000، جوانه زنی، چغندرقند
  • الهیار فلاح *، لیلا باقری، علیرضا نبی پور، ابراهیم مقیسه صفحات 79-87
    جهت ارزیابی صفات زراعی، عملکرد و صفات کیفی دانه موتانت‎های برنج متحمل به شوری، آزمایش مزرعه‎ای در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با سه تکرار، در زمین شور فریدونکنار در سال زراعی 1396 اجرا شد. ده موتانت انتخابی نسل هفتم (M7) ، به همراه یک رقم استاندارد متحمل به شوری (FL478) و یک شاهد حساس (Taqqing) ، و ارقام طارم محلی، حسنی و عنبربو، ارزیابی شدند. صفات زراعی ارتفاع بوته، تعداد روز تا 50% گلدهی، اجزای عملکرد و عملکرد و صفات راندمان تبدیل، درصد برنج سالم، نسبت طویل شدن دانه، درصد آمیلوز و دمای ژلاتینی شدن بودند. نتایج نشان داد که اختلاف بین ژنوتیپ ها از نظر تمامی صفات زراعی و کیفیت دانه بسیار معنی‎دار بود. ارتفاع بوته در بین موتانت‎ها به طور معنی داری کوتاه تر از والدین بود. اکثر موتانت‎ها نسبت به والدین زودرس‎تر بودند. تعداد خوشه در کپه در بین موتانت‎ها بین 14-11 عدد در کپه متغیر بود. بیشترین وزن هزار دانه در بین این ده موتانت متعلق به لاین شماره 1117 (13/28 گرم) و کمترین از آن لاین شماره 221 و معادل 7/23 گرم بود. بهترین راندمان تبدیل 70 درصد بود و چهار موتانت دارای نسبت طویل شدن دانه بیشتر از دو بودند که نسبت به والدین و شاهدها، برتر بودند. عملکرد موتانت‎ها بین 2500 تا 7000 کیلوگرم در هکتار متغیر بود. بیشترین عملکرد مربوط به موتانت شماره 3218 با عملکرد معادل 5/7091 کیلوگرم در هکتار و کمترین از آن موتانت شماره 126 با عملکرد معادل 8/2565 کیلوگرم در هکتار بود.
    کلیدواژگان: شوری، موتانت، زودرسی، عملکرد برنج، 50% گل دهی
  • مجید ولی پور دستنایی* ، علیرضا ولد ابادی، امیر حسین شیرانی راد، سعید سیف زاده، حمیدرضا ذاکرین صفحات 89-101
    به منظور مطالعه اثر تاریخ کاشت زمستانه و محلول پاشی عنصر روی بر عملکرد و ترکیب اسیدهای چرب ارقام بهاره کلزا (Brassica napus) ،آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به مدت دو سال (94-93 و 95-94) در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج اجرا گردید. در این آزمایش عامل تاریخ کاشت زمستانه شامل 5 ام ،15ام و 25 ام اسفندماه و عامل عنصر روی در دو سطح شامل محلول پاشی با سولفات روی و عدم کاربرد روی (محلول پاشی با آب خالص) به صورت فاکتوریل در کرتهای اصلی و ارقام بهاره شامل RGS003, Zafar, Julius, Jerry, Zabol 10, Hyola 4815 در کرتهای فرعی قرار گرفتند. نتایج تجزیه مرکب داده ها نشان داد که اثر سال، تاریخ کاشت، محلول پاشی عنصر روی، رقم و اثر متقابل تاریخ کاشت و رقم بر صفات کیفی (میزان گلیکوزینولات دانه و اسیدهای چرب) ، در تاریخ های مختلف کاشت و نیز در ارقام تفاوت معنی داری در سطح احتمال 1 درصد داشتند. بیشترین عملکرد دانه در رقم zafar با میانگین 4258 کیلوگرم در هکتار و رقم hyola4815 با میانگین 4192 کیلوگرم در هکتار، در تاریخ کاشت 5 اسفند مشاهده شد. همچنین کمترین میزان گلوکوزینولات دانه در رقم zafar با میانگین 313‏/8 میلی گرم در گرم وزن خشک کنجاله و رقمhyola4815 با میانگین567‏/8 میلی گرم در گرم وزن خشک کنجاله در تاریخ کاشت 5 اسفند بدست آمد.
    کلیدواژگان: کلزا، تاریخ کاشت زمستانه، روی
|
  • reza bozorgipour* Pages 1-7
    In this research was conducted to compare three methods of haploid production in hexaploid wheat through chromosome elimination (wheat ×maize cross) for use in the breeding programs. The three methods were A) classical B) detached and C) intermediate or sime-detached. Parental materials were 11 wheat F1 genotypes as female parents and BS572 hybrid as male parent. The traits studied were percentage of seed set, percentage embryo formation and percentage of haploid plantlet production. Among all the three methods, the intermediate C) method was significantly superior to others in which the seed set, embryo formation and haploid plant production were 84.98%, 21.73% and 49.52% respectively. Overall, haploid production from the initial number of pollinated florets was 13.80% in this method Among all the three methods, the intermediate C) method was significantly superior to others in which the seed set, embryo formation and haploid plant production were 84.98%, 21.73% and 49.52% respectively. Overall, haploid production from the initial number of pollinated florets was 13.80% in this method..
    Keywords: wheat, maize, haploid, Chromosome elimination, tiller culture
  • Ali Saremi, Rad *, Alireza Akbari, Habib Shojaei, Seyed Hamed Ghasemi Pages 9-23
    This study was conducted with purpose of investigate the effect of drought stress on different growth stages of 20 maize hybrids in farm of Seed and Plant Improvement Institute in 2016. Drought stress levels consisted of four experiments (normal irrigation, stress in vegetative stage, reproductive stress and irrigation interruption as compared to control) in a randomized complete block design. The results of analysis of variance showed that genotypes in terms of traits in each non-stress condition, stress in vegetative stage, stress at reproductive stage and alternate condition have a significant difference at levels of 1 and 5%. According to the results obtained from genetic parameters, in the normal experiment, the number of days to tassel flower initiation, in the vegetative stress experiment tassel branching out number, in the reproductive stress experiment the number of aborted seeds and in the alternate condition days to the drying of the tassel had higher heritability. The tassel branching out number showed the highest phenotypic variation coefficient (77.15) and number of seeds per ear row, the highest genotype variation coefficient (75.6) in normal experiment. Respectively, the number of aborted grains (47.7%) and peduncle outside flag leaf (29.10%) in the vegetative stress test, had the highest phenotypic and genotypic diversity coefficients. The highest phenotypic and genotypic diversity coefficients in reproductive stress test were observed in number of seeds inoculated trait with 45.8% and 37.2%, respectively.
    Keywords: Vegetative stage, Reproductive stage, Abiotic, Corn
  • Masoud Rafiee*, Mohammad Amin Bahari Pages 25-38
    In order to determine the vertical distribution of leaf area index and remobilization of assimilates to grain in mid- and late maturing hybrids of grain corn, an experiment was carried out in Randomize complete block design (RCBD) with four replications in Lorestan Agriculture Research Center in 2014. Average numbers of green leaves in investigated hybrids at flowering stage were 11. Vertical distribution of leaf area index curve was third-order polynomial as bell-shaped with highest leaf area density in the middle of canopy. A third-order polynomial accurately as S-shaped curve described the relationship between cumulative leaf area index (LAI) and plant height at tassel emergence stage. Maximum and minimum of total LAI were achieved from hybrids 4 and 9 respectively, but highest and lowest grain yield achieved from hybrids 11 and 3 (8675.5 and 6237.3 kg/ha, respectively). No remobilization was found between hybrids. Significant and negative correlation between remobilization and LAI (-0.54*), non significant correlation between grain yield and LAI and lack of remobilization indicates a high level of current photosynthesis in the grain filling stage with a severe physiological sink restriction in advanced grain corn hybrids.
    Keywords: Canopy, leaf area density, Leaf area index, physiological sink
  • zahra rezaloo *, ghasem tohidloo, samira shahbazi Pages 39-47
    Increasing germination percentage and growth indices is important by using methods such as biopriming. The present study aims to investigate effect of biopriming with a number of selected species of native Trichoderma fungi of Iran on yield, germination, vegetative and morphological components of Talash vriety bean seedlings. Also, the effect of induced-mutation by gamma irradiation on the Trichoderma genome and probebly increase in the efficiency of biopriming via using mutated Trichoderma isolates was studied. Experiments with three treatments: control (non-inoculation), Inoculated with wild type Trichoderma based bio-formulation and inoculation with mutants Trichoderma, at the Nuclear Agriculture Research Institute in the form of a completely randomized design with four replications were done. Evaluation of indices (Germination percentage; seedlings, stems and roots length ; their fresh and dry weight and vigor index) based on the ISTA standard method and yield in greenhouse was implemented. Results showed, bean seeds biopriming method with bio-formulations of Trichoderma species (wild type and mutant), plant's yield increased significantly compared to control. Germination percentage of seeds was significantly higher than control in fungal treatments. The important trait of dry weight has also increased compared to control and also had significant difference with control. The length of seedlings of bioprimed with Trichoderma was shorter than the control. Most of the indicators were significantly higher in the one percent level than control. Overally, the results of this study shows, in bean plants, the use of bio-priming seeds with Trichoderma, improves plant growth parameters especially in establishment and its early growth.
    Keywords: Bioppriming, Pinto Bean, Germination, Trichoderma spp, Yield
  • Morteza Shalalvand, Alireza Pazoki, Reza Monem, Majid Abdoli * Pages 49-67
    In order to investigate the effects of different irrigation methods on yield and some physiological characteristics and activity of antioxidant enzymes of milk thistle (Silybum marianum L.) under using of vermicompost and salicylic acid, a field experiment was conducted as split-factorial based on randomized complete block design (RCBD) with three replicates on Shahr-e-Rey station during 2014-15 growing seasons. Irrigation methods as the main factor were conducted on four levels (including drip irrigation, basin irrigation, furrow irrigation, and alternate middle irrigation) and using of vermicompost on two levels (0 and 15 ton/ha) and application of salicylic acid on two levels (0 and 1 mM) were performed as minor factors. The results showed the highest activity of antioxidant enzymes including catalase, superoxide dismutase, peroxidase, ascorbate peroxidase, and glutathione peroxidase were observed in alternate middle irrigation with the combined consumption of vermicompost and salicylic acid and the lowest them activity in drip irrigation. The amount of malondialdehyde was higher in alternate middle irrigation than drop irrigation and application of vermicompost and salicylic acid simultaneously was decreased amount of malondialdehyde. Also, the highest seed yield and chlorophyll content were observed in drip irrigation with the combined consumption of vermicompost and salicylic acid. The results of this study showed that consumption of vermicompost and salicylic acid has a role in eliminating the negative effects of stress, and can improve the activity of antioxidant enzymes and increase the yield of milk thistle plant.
    Keywords: salicylic acid, Milk thistle, Vermicompost, Drought stress, antioxidant enzymes
  • masomeh nasiri *, raouf ssharifi Pages 69-77
    Seeds that grow in root and stem conditions under drought conditions can be found more quickly and quickly, and in poor environmental conditions, they guarantee higher yields. The experiment was a factorial experiment with completely randomized design with three replications. The investigated factors were 8 levels of fertilizer treatment 1. Control (no spraying) 2. Pure iron (2 per thousand) 3. Pure manganese (2 per thousand) 4. Pure boron (2 per thousand) 5. Boron and manganese (4 In thousand) 6. Iron and boron (4 per thousand) 7. Iron and manganese (4 per thousand) 8. Manganese and boron (6,000) and five osmotic potential levels (0, 2-, 4-, 6-, 8-). Polyethylene glycol 6000 was used to create various osmotic potentials. With the occurrence of osmotic stress, germination speed, germination uniformity, germination percentage and traits related to root and shoot dry weight, root length and shoot length decreased significantly. Germination percentage is related to root length. The roots become green before other plant organs come out of the seed. Consequently, they are subjected to environmental stress before other organs. Therefore, root length trait is a suitable criterion for choosing drought tolerance. The highest root length was obtained in manganese and the least in iron treatment with manganese. Figures with more germination percentage, seedlings longer and more dry matter.
    Keywords: Key words: Drought stress, PEG 6000, Germination, Sugar beet
  • Allahyar Fallah*, Liela Bagheri, Alireza Nabipour, Ebrahim MOGHISEH Pages 79-87
    In order to evaluation of agronomical traits, grain yield and grain quality of rice mutants that were tolerant to salinity, one experiment was done in salinity condition the Feridonkenar, as a complete randomly block deign with three replicates in 2017. Ten selected lines from 7th mutant's generation (M7) with standard salt tolerance variety (FL478) and sensitive variety (Taqqing), and three parents ( Tharom Mahali, Hasani and Anbarboo), was used. The recorded traits was: 50% days to flowering, plant height, yield components and grain yield , milling recovery, full grain percent, grain elongation ratio, amylose content and gelatinization temperature. The results showed that deference between genotypes was mostly significant for all agronomic traits and grain quality. The plant height redused in mutants in compared with parents. All most of mutants were earlier maturity than parents. The panicle number per hill was different between 11-14 panicles per hill. The highest thousand kernel weight was devoted to line 1117, and the lowest it was belong to line 221 (23.7gr). The best milling recovery was 70 percent and four mutants had grain elongation ratio more than two in which it was super than parents and checks. The range of grain yield of mutants was different between 2500-7000 kg/ha. The highest grain yield was related to mutant 3218 (7091.5 kg/ha) and the lowest was devoted to mutant 126 (2565.8 kg/ha).
    Keywords: Salinity, Mutan, Early maturity, Rice yield, 50% flowering
  • majid valipour dastenaei *, alireza valadabady, amir hossein shirani rad, saeed sayfzadeh, hamidreza zakerin Pages 89-101
    In order to study the effect of winter planting and zinc spraying on yield and yield components of canola (Brassica napus) cultivars, a factorial split plot experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications for two years (2014-2015 and 2015-2016 cropping seasons) at the farm of Seed and Plant Improvement Institute Agricultural Research, Education and Extension Organization , Karaj, Iran.. In this experiment, planting dates ( 24th february, 6th, and 16th March) and Zinc factor in two levels , zinc sulfate spray application and non-application of zinc (spray with pure water) were factorial in main plots and spring cultivars including RGS003, Zafar, Julius, Jerry, Zabol 10, Hyola 4815 in subplots.The results of analysis of data showed that the effect of planting date, zinc spray, cultivar and interaction effect of planting date by cultivar on qualitative traits (grain glycosinolate content and fatty acids percentage) in different planting dates and cultivars had a significant difference at 1% level. According to the results, the highest (66.89%) and lowest (66.02%) oleic acid percentage was obtained in Zafar and zabol10 cultivars, respectively The interaction effect of planting dates by cultivar on the glucosinolate content indicated that the lowest glucosinolate content was obtained in Zafar (8.313 mg/g) and hyola4815 (8.567 mg/g) when they were sown on 16 MarchThe results of this experiment showed that delay in planting, decreased amount of palmitic acid, linoleic acid and oleic acid of seed oil, and increased percentage of linolenic acid, erosic acid and glycoinolate content
    Keywords: rapeseed, Winter planting date, Zinc