فهرست مطالب

فیزیولوژی محیطی گیاهی - پیاپی 50 (تابستان 1397)

نشریه فیزیولوژی محیطی گیاهی
پیاپی 50 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزانه فخیمی، علیرضا مطلبی آذر، فریبرز زارع نهندی، نعمت سخندان بشیر، غلامرضا گوهری * صفحات 1-12
    تنش شوری، یک تنش محیطی است که رشد و نمو گیاهان و تولید محصولات کشاورزی از جمله سیب زمینی را در بیشتر نقاط جهان متاثر می سازد. این پژوهش با هدف بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر صفات رشدی و بیوشیمیایی سیب زمینی رقم آگریا تحت تنش شوری در شرایط درون شیشه ای انجام شد. برای این منظور، آزمایشی در قالب طرح های کاملا تصادفی با 8 تکرار در گروه باغبانی دانشگاه تبریز به اجرا درآمد. عامل های آزمایش، شامل شوری در دو سطح (صفر و 70 میلی مول بر لیتر کلرید سدیم) ، اسید سالیسیلیک در چهار سطح (صفر، 1، 10 و 100 میلی مول بر لیتر) بود. نتایج نشان داد که استفاده از اسید سالیسیلیک توانسته است به طور معنی داری اثرات شوری را کاهش دهد، با این وجود بالاترین طول گیاهچه در تیمار شوری در 10 میلی مول بر لیتر اسید سالیسیلیک مشاهده شد که حاکی از اثرات مثبت تیمار در کاهش اثرات منفی تنش شوری است، با این حال غلظت های بالاتر از 10 میلی مول بر لیتر نه تنها تاثیری در گیاهچه ها نداشته، حتی باعث اثرات منفی شدیدی نیز گردید. همچنین فعالیت ترکیبات و آنزیم های آنتی اکسیدان در تمام غلظت های بررسی شده اسید سالیسیلیک و تنش شوری نسبت به گیاه شاهد افزایش قابل توجهی نشان داد. بررسی نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که سیب زمینی رقم آگریا نسبتا به شوری حساس بوده، به گونه ای که کلیه صفات مورد بررسی در آزمایش تحت تاثیر اولین سطح شوری اعمال شده قرار گرفتند. همچنین کاربرد اسید سالیسیلیک با کمک به بهبود ویژگی های رشدی و بیوشیمیایی موجب افزایش تحمل این رقم در برابر تنش شوری گردید.
    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، آنزیمهای آنتی اکسیدان، سیب زمینی، شوری، کشت بافت، ویژگی های رشدی
  • احمد عبدل زاده *، زهرا سلیمان نژاد، حمیدرضا صادقی پور صفحات 12-24
    فلزات سنگین از مهم ترین آلاینده های خاک و محیط زیست می باشند. در این تحقیق، برخی پارامترهای بیوشیمیایی گیاه Sinapis alba رشد یافتهدر خاک های آلوده شده با غلظت های مختلف کادمیم (0، 75 و 150 mg/kg) و سرب (0، 300 و 600 mg/kg) مورد بررسی قرار گرفت. گیاهان حدود 7 هفته پس از کشت در گلخانه ، برداشت شدند. نتایج مطالعه نشان داد که تیمارهای کادمیم سبب کاهش طول و وزن تر بخش هوایی و کل گیاه شد. هر چند تیمارهای سرب اثر معنی داری در صفات رشد گیاه نداشت. تیمارهای کادمیم سبب کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز، میزان پراکسید هیدروژن، پراکسیداسیون لیپید و افزایش میزان پروتئین محلول در بخش هوایی و افزایش فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در بخش هوایی و ریشه گیاه در مقایسه با شاهد شد. گیاهان تیمار شده با 75 mg/kg کادمیم در مقایسه با گیاهان شاهد میزان کلروفیل a، کلروفیل کل و نسبت کلروفیل a به b بیشتری را نشان دادند. تیمارهای سرب منجر به کاهش، فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز در بخش هوایی و ریشه، میزان پروتئین محلول در ریشه و قندهای غیراحیاء کننده در بخش هوایی شد. تیمار 300 mg/kg سرب در بخش هوایی سبب افزایش، فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز محلول و دیواره ای، میزان پراکسید هیدروژن، پروتئین محلول و کلروفیل a، b و کل گردید. تیمار 600 mg/kg سرب سبب افزایش میزان پراکسید هیدروژن ریشه و کاهش کاروتنوئیدها شد. این نتایج نشان می دهد که خردل سفید با توجه به بیوماس بالا، افزایش میزان رنگدانه های فتوسنتزی و عدم وجود تنش اکسیداتیو دارای توانایی قوی برای تحمل کادمیم و سرب می باشد.
    کلیدواژگان: پاسخ بیوشیمیایی، تنش اکسیداتیو، سرب، خردل سفید، کادمیم
  • یادگار رزاعی جانی، بابک پاساری *، اسعد رخزادی صفحات 25-40
    به منظور بررسی کاربرد فسفر از منابع مختلف کودهای شیمیایی، زیستی و نانو و محلول پاشی محرک رشد بر خواص کمی و کیفی توتون آزمایشی در سال زراعی 1396-1395 در شهرستان مریوان به اجرا درآمد. آزمایش به صورت طرح یکبار خرد شده یا اسپلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار صورت گرفت. در این آزمایش کرت اصلی شامل پنج سطح کودی: شاهد، سوپرفسفات تریپل، فسفر بارور2، نانوفسفر، میکس (50 درصد سوپر فسفات تریپل + فسفربارور2+ نانوفسفر) و عامل فرعی محلول پاشی محرک رشد در دو سطح: عدم کاربرد (آب مقطر) و کاربرد محرک رشد فرسلون در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که طول پابرگ، عرض لچه برگ، وزن خشک کمر برگ، درصد نیکوتین و درصد قندهای محلول کمربرگ تحت تاثیر کوددهی اختلاف معنی داری نشان دادند. در این آزمایش بیشترین طول پابرگ تحت تاثیر کود فسفر بارور و بیشترین عرض لچه برگ تحت تاثیر کود فسفربارور و کود نانوفسفر حاصل گردید. همچنین میزان افزایش وزن برگ در کود فسفر بارور، سوپر فسفات تریپل، نانوفسفر و مخلوط کودهای مذکور در مقایسه با شاهد به ترتیب: 53/11، 04/10، 58/9 و 99/3 درصد بود. همچنین کمترین درصد نیکوتین و بیشترین درصد قندهای محلول برگ در کمربرگ و تحت تاثیر کاربرد مخلوط کود سوپرفسفات تریپل، کود فسفربارور و کود نانو حاصل گردید. در این آزمایش تعداد برگ، طول پابرگ و کمربرگ، عرض لچه برگ، وزن خشک برگ، قیمت برگ و درصد نیکوتین در چین های پابرگ و لچه برگ و درصد قندهای محلول در چین پابرگ توتون تحت تاثیر محرک رشد فرسلون افزایش معنی داری نشان دادند.
    کلیدواژگان: توتون، قندهای محلول، کود، نیکوتین، هورمون
  • مهدی قبولی *، شیدا لرستانی، زهرا موحدی، روح ا… کریمی صفحات 41-52
    هدف از اجرای این پژوهش بررسی تاثیر قارچ Piriformospora indica بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی گیاه دارویی سنبل الطیب (وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، رنگیزه های فتوسنتزی، نشت یونی، پروتئین، کربوهیدرات، پرولین و…) در شرایط نرمال و تنش خشکی بود. این پژوهش به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل 2 سطح تنش خشکی (ظرفیت زراعی و 50% ظرفیت زراعی) و 3 سطح تیمار تلقیح با قارچ اندوفیت P. indica (تلقیح با اسپور، تلقیح با میسیلیوم و عدم تلقیح) بودند. نتایج نشان داد تلقیح با قارچ P. indica سبب افزایش بیوماس قسمت های هوایی و ریشه گیاهان تلقیح شده نسبت به گیاهان شاهد در هر دو سطح آبیاری نرمال و تنش گردید، به طوری که در شرایط تنش وزن خشک اندام هوایی و ریشه در گیاهان تلقیح شده نسبت به شاهد به ترتیب 37 و 14 درصد افزایش نشان داد. هم چنین در شرایط تنش، فاکتورهای فیزیولوژیک نظیر کلروفیل کل (24 درصد) ، فنل کل (14 درصد) ، کربوهیدرات (3/4 برابری) ، پروتئین (17 درصد) و پرولین (1/2 برابری) در گیاهان تلقیح شده با قارچ افزایش یافت. بعلاوه، تلقیح با قارچ باعث کاهش 38 درصدی نشت یونی در گیاهان تلقیح شده گردید. این نتایج بر نقش موثر این قارچ در افزایش رشد و مقاومت به تنش در گیاه سنبل الطیب دلالت دارد و می تواند امکان بررسی تاثیر قارچ در افزایش ماده موثره دارویی این گیاه دارویی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: تلقیح، تنش های غیرزیستی، زیست توده، مقاومت، همزیستی
  • نسترن اسدی، سید مهدی رضوی خسروشاهی * صفحات 53-62
    . پاراگزانتین ترکیبیاز گروه آلکالوئیدهای پوربنی و از متابولیتهای ثانویه گیاهی است که در برخی گیاهان از جمله چای سبز، قهوه و کاکائو تولید می‎گردد. در این پژوهش به بررسی تاثیر غلظت های مختلف پاراگزانتین بر برخی از جنبه های فیتوشیمیایی گیاه کاهو (Lactuca sativa cv. Siahoo) به عنوان یک گیاه مدل پرداخته شد. به منظور نشان دادن اثرات پاراگزانتین بر میزان آمینو اسیدهای آزاد، قندهای محلول، آنتوسیانین، فلاونوئیدها، تاننها، آلکالوئیدها و ترکیبات فنلی آزمایشها در قالب طرحی کاملا تصادفی انجام شد. پس از کاشت گیاهان با شرایط یکسان در گلدانهای حاوی پیت و تغذیه آنها با محلول غذایی هوگلند، تیمارهایی با غلظتهای متفاوت (10و50 و100 میکروگرم در میلی لیتر) از پاراگزانتین، همراه با گروه شاهد و همگی در سه تکرار بر روی گیاهان اعمال گردید. پس از 28 روز اعمال تیمار، گیاهان برای انجام آنالیزهای فیتوشیمیایی برداشت شدند. نتایج نشان داد در بالاترین غلظت پاراگزانتین (100 میکروگرم بر میلی لیتر) میزان آنتوسیانینها، فلاونوئیدها، آلکالوئید کل، تانن، ترکیبات فنلی در گیاهان تیمار شده نسبت به شاهد به طور معنی داری افزایش یافت. در غلظت فوق میزان آمینو اسیدها و قندهای محلول در گیاهان تیمار دیده نسبت به شاهد افزایش یافت. می توان نتیجه گیری کرد که ترکیب پاراگزانتین که می‎تواند در تفاله های چای و قهوه یا کاکائو موجود باشد در صورت استفاده به عنوان یک مکمل غذایی در کاشت گیاه کاهو، مواد موثره و نتیجتا خاصیت دارویی این سبزی پر مصرف را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، آلکالوئید، متابولیتهای ثانویه، پاراگزانتین، کاهو
  • زهرا جهان تیغ حقیقی، لیلا فهمیده، بهمن فاضلی نسب * صفحات 63-76
    گوجه فرنگی به علت داشتن سالیسیلات و لیکوپن دارای خاصیت ضد سرطانی بوده در نتیجه در این تحقیق سعی شد ارقام مختلف گوجه فرنگی بر اساس صفات فیتوشیمیایی و ریخت شناسی و همچنین خواص آنتی اکسیدانی برگی در قالب دو آزمایش جوانه زنی در آزمایشگاه و گلدانی در گلخانه به صورت کاملا تصادفی در سه تکرار مورد ارزیابی قرار گیرند. نتایج نشان داد که ارقام مختلف گوجه فرنگی از لحاظ همه شاخص های مورفولوژیک، فیزیولوژیک و آنتی اکسیدانی به جز صفات وزن تر و ارتفاع بوته دارای اختلاف معنی داری بودند. در آزمایش اول بیشترین میزان کلروفیل a (909/18 میلی گرم در گرم وزن تر برگ) ، کلروفیل b (1145/6 میلی گرم در گرم وزن تر برگ) و کارتنوئید (5501/6 میلی گرم در گرم وزن تر برگ) مربوط رقم Queen2274 کشور ایران بود. در آزمایش دوم بیشترین میزان کاتالاز (0196/0، 0192/0 و سپس 0181/0 میلی گرم در گرم وزن تر عصاره) به ترتیب مربوط به رقم PS و فلات 111 از آمریکا و سپس Queen2274 از ایران بوده است. بیشترین میزان گایاکول (0244/0 و سپس 0127/0 میلی گرم در گرم وزن تر عصاره) به ترتیب مربوط به رقم کلوز فرانسه و رقم فلات Y ایتالیا بود. آسکوربیک پراکسیداز (0140/0 و سپس 0136/0 میلی گرم در گرم وزن تر عصاره) به ترتیب مربوط به رقم نیوتن هلند و سپس رقم کلوز فرانسه بود. پلی فنل اکسیداز (0712/0 و سپس 0628/0 میلی گرم در گرم وزن تر عصاره) به ترتیب مربوط به رقم Queen2274 ایران و رقم PS آمریکا بود. بیشترین میزان فنیل آلانین (25/0 میلی گرم در گرم وزن تر عصاره) مربوط به ارقام Queen2274 ایران و رقم PS آمریکا بود. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق پیشنهاد می گردد جهت به دست آوردن بهترین رقم گوجه فرنگی که دارای میزان بالایی از مواد آنتی اکسیدانی آنزیمی و غیر آنزیمی باشد ارقام Queen2274، کلوز و PS را می توان به عنوان پایه های اصلاحی قرار داده و اقدام به تولید رقم برتر نمود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، فنیل آلانین، کاتالاز، گایاکول، گوجه فرنگی
  • الهام فغانی *، موسی میری، همت الله پیردشتی، ولی الله قاسمی عمران صفحات 77-86
    تنش خشکی یکی از مهمترین عوامل غیرزیستی است که رشد و نمو گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد. کنجد (Sesamum indicum) گیاه نسبتا متحمل به خشکی است که در مناطق خشک و نیمه خشک و دمای بالا رویش می یابد. به منظور ارزیابی اثرات پاکلوبوترازول بر بهبود تحمل به تنش خشکی ، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 94-1393 اجرا گردید. تیمارها شامل دو رقم متحمل (یلووایت) و حساس (اولتان) کنجد، سه سطح آبیاری (50،20 و 80 درصد ظرفیت زراعی خاک) و سه غلظت کاربرد پاکلوبوترازول (0، 5/7 و 15 میلی گرم در لیتر) بودند. صفاتی از جمله غلظت کلروفیل a، b و کاروتنوییدها، فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز اندازه گیری شدند. داده ها با نرم افزار آماری SAS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد اثر رقم، سطوح آبیاری و پاکلوبوترازول بر غلظت کلروفیل a، b و کاروتنوییدها، فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز، عملکرد و اجزای عملکرد معنی دار بود. در تیمار کم آبی شدید با بیشترین مصرف پاکلوبوترازول نسبت به تیمار شاهد، محتوی کلروفیلb (44%) ، فعالیت آنزیم های پراکسیداز ریشه و برگ و سوپراکسید دیسموتاز ریشه افزایش یافت. در تنش کم آبی شدید، غلظت کلروفیل a (4/30 درصد) ، b (6/40) و کاروتنویید (9/29) کاهش یافت. فعالیت آنزیم های آسکوربات پراکسیداز ریشه (3 برابر) و برگ (9/1 برابر) و سوپراکسید دیسموتاز ریشه (3 برابر) در رقم یلووایت (رقم متحمل) افزایش یافت. به طور کلی، در کم آبی شدید، رقم یلووایت نسبت به رقم اولتان به بیشترین غلظت مصرفی پاکلوبوترازول با سازوکار آنزیمی واکنش مثبت نشان داد.
    کلیدواژگان: اکسیداتیو، کم آبی، عملکرد، کلروفیل، کنجد
  • سید غلامرضا موسوی * صفحات 88-101
    به منظور بررسی تاثیر کم آبی و کاربرد هیومیک اسید و سالیسیلیک اسید بر صفات فیزیولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد ذرت، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بیرجند انجام شد. فاکتور اصلی آبیاری در سه سطح (33، 67 و 100 درصد نیاز آبی) و فاکتور فرعی نیز کاربرد هیومیک و سالیسیلیک اسید در 4 سطح (کاربرد هیومیک اسید، کاربرد سالیسیلیک اسید، کاربرد توام هیومیک و سالیسیلیک اسید و عدم کاربرد) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر آبیاری بر صفات فیزیولوژیکی، اجزای عملکرد و عملکرد معنی دار شد، اما اثر هیومیک اسید و سالیسیلیک اسید بر شاخص کلروفیل، هدایت روزنه ای، وزن هزار دانه و عملکرد دانه معنی دار گردید. اثر متقابل فاکتورها نیز بر هیچ یک از صفات معنی دار نشد. با کاهش تامین نیاز آبی ذرت از 100 به 33 درصد، شاخص کلروفیل، هدایت روزنه ای، تعداد بلال در متر مربع، تعداد ردیف در بلال، تعداد دانه در ردیف، تعداد دانه در بلال و وزن هزار دانه به ترتیب 6/15، 6/35، 2/41، 1/14، 9/33، 8/61 و 40 درصد و به طور معنی داری کاهش یافت. عملکرد دانه و بیولوژیک در شرایط تامین 100 درصد نیاز آبی از برتری معنی دار به ترتیب 9/3 و 4/2 برابری در مقایسه با تیمار تامین 33 درصد نیاز آبی برخوردار بود. کاربرد هیومیک اسید، سالیسیلیک اسید و مصرف توام سالیسیلیک اسید و هیومیک اسید به ترتیب افزایش معنی دار 5/7، 7/7 و 9/8 درصدی شاخص کلروفیل، 5/22، 6/22 و 7/20 درصدی وزن هزار دانه و 5/26، 5/18 و 7/21 درصدی عملکرد دانه را نسبت به تیمار عدم کاربرد این مواد باعث گردید. نتایج نشان داد که تامین 100 درصد نیاز آبی و کاربرد مستقل سالیسیلیک اسید و هیومیک اسید می تواند سبب افزایش عملکرد دانه ذرت شود.
    کلیدواژگان: ذرت، سالیسیلیک اسید، عملکرد، کلروفیل، کم آبیاری، هدایت روزنه ای، هیومیک اسید
|
  • farzaneh Fakhimi, Alireza Motallebi Azar, Fariborz Zaree Nahandi, Nemat Sokhandan Bashir, Gholamreza Gohari * Pages 1-12
    Salinity is an abiotic stress that seriously constrains agricultural production including potatoes in most regions of the world. This study was carried out to investigate the effect of salicylic acid, on growth properties and biochemical characteristics of in vitro cultureof Solanum tuberosum cv. Agria under salinity stress. The study was carried out at a completely random design with eight replications in the Department of Horticulture of University of Tabriz. Variables under study included salinity stress at two levels (0 and 70 mM/L sodium chloride) and salicylic acid at four levels (0, 1, 10, and 100 mM/L). Results showed that salicylic acid significantly mitigated the effects of salinity. Therefore, the highest plantlet length was recorded under salinity along with 10 mM salicylic acid treatment showing the positive effect of the treatment on mitigating the influences of salinity. However, the concentrations of salicylic acid higher than 10mM/L not only had no effect on plants, but also negatively influenced the effects of salinity stress. Also, antioxidant enzyme activity of the plantlets had a considerable increase at all concentrations of salicylic acid and levels of salinity. Moreover, the study suggested that Solanum tuberosum cv. Agria was relatively sensitive to salinity stress and all characteristics of the plants under study were influenced with salinity. Also, application of salicylic acid caused improvement in the growth and biochemical properties of the plants under study increasing their tolerance against salinity stress.
    Keywords: Antioxidant enzymes, In vitro, Morphological characteristics, Salicylic Acid, Salinity, Solanum tuberosum L, Tissue culture
  • Ahmad Abdolzade *, Zahra Soleiman nejad, Hamid reza Sadeghe pour Pages 12-24
    Salinity is an abiotic stress that seriously constrains agricultural production including potatoes in most regions of the world. This study was carried out to investigate the effect of salicylic acid, on growth properties and biochemical characteristics of in vitro cultureof Solanum tuberosum cv. Agria under salinity stress. The study was carried out at a completely random design with eight replications in the Department of Horticulture of University of Tabriz. Variables under study included salinity stress at two levels (0 and 70 mM/L sodium chloride) and salicylic acid at four levels (0, 1, 10, and 100 mM/L). Results showed that salicylic acid significantly mitigated the effects of salinity. Therefore, the highest plantlet length was recorded under salinity along with 10 mM salicylic acid treatment showing the positive effect of the treatment on mitigating the influences of salinity. However, the concentrations of salicylic acid higher than 10mM/L not only had no effect on plants, but also negatively influenced the effects of salinity stress. Also, antioxidant enzyme activity of the plantlets had a considerable increase at all concentrations of salicylic acid and levels of salinity. Moreover, the study suggested that Solanum tuberosum cv. Agria was relatively sensitive to salinity stress and all characteristics of the plants under study were influenced with salinity. Also, application of salicylic acid caused improvement in the growth and biochemical properties of the plants under study increasing their tolerance against salinity stress.
    Keywords: Antioxidant enzymes, In vitro, Morphological characteristics, Salicylic Acid, Salinity, Solanum tuberosum L, Tissue culture
  • Yadgar Rezaie jani, Babak Pasari *, Asad Rokhzadi Pages 25-40
    This study was carried out to investigate application of phosphorous from different chemical, biological and, nano-fertilizers along with spraying of Farselon growth promoting substance on some growth indices, soluble sugars, and nicotine of tobacco in Marivan during 2015- 2016. The experiment was carried out using a split plots and a randomized complete block design with three replications. The main factor consisted of five kinds of fertilizer including control (no fertilization), triple superphosphate, phosphate biological fertilizer (Barvar-2), Nano-phosphate, and combined fertilization (50% Triple superphosphate+ phosphate biological fertilizer + Nanophosphate). The subplot included spraying Farselon growth promotion substance at two levels including: control (distilled water) and Farselon growth promotion substance. Results showed that lower leaves side length, upper leaves side width, middle leaves side dry weight, middle leaves side soluble sugars and nicotine percent were affected significantly by fertilization. The highest lower leaves side lengths were achieved by phosphate biological fertilizer and the highest upper leaves side widths were recorded under phosphate biological fertilizer and nano-phosphate treatment. In addition, the highest middle leaf side dry weight increased in comparison with control as: 11.53, 10.04, 9.58, and 3.99 percent in biological fertilizer, Triple superphosphate, nano-phosphate, and combined fertilization as compared with the control. The lowest nicotine and highest soluble sugars percent were observed in the middle leaves side by combined fertilization. In this study, leaf number, leaf length in lower and middle leaf side, leaf width in upper leaf side, leaf dry weight, cash and nicotine percent in lower and upper leaf side and leaf soluble sugars percent in lower leaf side increased significantly under Farselon treatment.
    Keywords: Fertilizer, Hormone, Nicotine, Soluble sugars, Tobacco
  • Mehdi Ghabooli *, Sheida Lorestani, Zahra Movahedi, Rouholah Karimi Pages 41-52
    We designed a set of comparative experiments to study the impact of inoculation with different inoculum of P. indica (non-inoculated, inoculated with spore and mycelium of P. indica) on some morphophysiological traits of Valeriana plant under different drought stress levels [Filed capacity (F.C.) and 50% F.C.]. The experiment was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design with three replications. The results indicated that P.indica increased the biomass of inoculated plants compared with control plants in different levels of drought stress, as in inoculated plants under drought stress total shoot and root dry weight were increased by 37% and 14%, respectively. Under stress conditions, physiological traits like as total chlorophyll (24%), total phenol (14%), carbohydrate (4.3 times), protein (17%) and proline (2.1 times) were increased in inoculated plants. Beside, inoculation with fungus decreased ionic leakage by 38%. According to the results, it seems that valerian is also one of the hosts of this fungus and potential effect of fungus on increasing of growth and stress tolerance provide further investigation of the effect of fungus on increasing of medicinal ingredient.
    Keywords: Abiotic stress, Biomass, Inoculation, Symbiosis, tolerance
  • Nastaran Asadi, Seyed Mahdi Razavi * Pages 53-62
    Paraxanthine is classified as secondary metabolites derived from purine nucleotides with molecular formula of C7H8N4O2. It occur in green tea, coffee, cocoa and a number of other plant. In this article, the effect of different concentration of paraxanthine was studied on lettuce plant (Lactuca Sativa cv. Siahoo ) as a model plant. In order to show the effect paraxanthine on amount of free amino acids, content sugar, anthocyanines, flavonoides, tannins, alkaloids and phenolic compounds some experiments were performed in a completely randomized design. The lettuce seedlings were cultured in pots containing peat and were irrigated with hoagland nutrient solution containing paraxanthine (with the concentration of 10, 50 and 100µg/ml). three replicated were maintained for each treatment and also for control groups. After of twenty eight days of applying the treatments, the plants were harvested for performing the experiments. Amount of anthosyanines, flavonoid, alkaloids, tannins and phenolic compounds in treated plants were increased compared to the control. the content sugar and total free amino in treated plants were increased compared to the control group. It could be concluded that paraxanthine found in dregs of tea, coffee and cocoa, can be used as a food supplement in the culture of lettuce. Therefore, it increases effective compounds and medicinal benefits of this plant.
    Keywords: Allelopathy, alkaloid, secondary metabolite, paraxanthin, lettuce
  • zahra jahan tigh haghighi, leila fahmideh, bahman fazeli nasab * Pages 63-76
    in this study was tried Different tomato varieties based on phytochemical and morphological traits as well as antioxidant properties of leaf In the form of two germination experiments in laboratory and pot plants in a greenhouse, completely randomized in three replications. Totally two experiments, different varieties of tomatoes were different (P<0.01) in terms of chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoid, catalase, guaiacol, ascorbic peroxidase, polyphenol oxidase and phenylalanine, fresh weight and number of stems, germination percentage, dry weight, stem length, root length, except for the number of stems And plant height. In first experiment; The highest levels of chlorophyll a (189.99 mg/g fresh weight), chlorophyll b (6.145 mg/g fresh weight), and carotenoid (6.5015 mg/g fresh weight) was belong to Iran's Queen2274 cultivar. In second experiment; the highest amount of catalase (0.0196, 0.0192 and then 0.0181 mg/g fresh weight of extract) respectively was related to PS and Falat 111 from USA and then Queen2274 from Iran. The highest amount of Guiacol (0.0244 and 0.127 mg/g fresh weight of the extract) respectively was related to the French Clouse cultivar and the Italian Falat Y variety, respectively. Ascorbic peroxidase (0.0140 and 0.0136 mg/g fresh weight of extract), respectively, was related to Newton cultivar Holland and then French Clouse cultivar. Polyphenol oxidase (0.0112 and then 0.628 mg/g fresh weight of extract) was related to Iranian Queen2274 cultivar and USA PS cultivar. Maximum amount of phenylalanine (0.25 mg/g fresh weight of extract) was related to Iran's Queen2274 cultivars and USA PS cultivar. Based on the results of this research is suggested to obtain the best cultivar which has high levels of enzymatic and non-enzymatic antioxidants, the Queen2274, Clouse and PS varieties can be used as breeding program and produce superior cultivars.
    Keywords: Anti-oxidant, Catalase, Guaiacol, Phenylalanine, Tomato
  • elham faghani *, Mousa Miri, Hemmatollah Pirdashti, Valiollah Ghasemiomran Pages 77-86
    Drought is one of the most important abiotic agents that adversely affect the growth and development of plants. The arid and semi-arid regions where sesame (Sesamum indicum L.), as a relatively drought tolerant plant, is grown are specified by high temperatures. In order to evaluate the effects of paclubutrazul (PBZ) on the drought tolerant of sesame a factorial experiment were conducted based on randomized complete block design with three replications in 2014 at greenhouse of Educational Department of Kordkoy (Golestan province). Treatments included two genotypes of sesame (Yellow- white and Oltan), three levels of watering (20, 50 and 80% FC) and three concentrations of PBZ application (0, 7.5 and 15mg/L). Traits such as chlorophyll a, b and carotenoid contents, superoxide dismutase and peroxidase activity, yield and yield components were measured. Data were analyzed with SAS software. Results showed that genotype, water treatment and PBZ had a significant effect on chlorophyll a, b and carotenoid contents, superoxide dismutase and peroxidase activity of roots and leaves, yield and yield components. High PBZ application where plants exposed to the severe water stress significantly improved chlorophyll b (44%), superoxide dismutase of roots and peroxidase activity of roots and leaves. Yellow-white genotype showed higher chlorophyll a (30.4%), b (40.6%) and carotenoid concentration (29.9%), superoxide dismutase of roots (3times), superoxide dismutase of leaves (1.9 times) and peroxidase activity of roots (3times) in severe water deficit stress. Finally, it can be concluded that Yellow white responded better to drought stress than Oltan genotype with maximum levels of PBZ throughout antioxidant mechanismes.
    Keywords: Oxidative, Waterless, Yield, Chlorophyll, Sesamum
  • Seyyed Moosavi * Pages 88-101
    In order to study the effect of water deficit and the application of humic and salicylic acid on physiological traits, yield and yield components of corn, an experiment was carried out as a split-plot based on randomized complete blocks design with three replications at the research field of Islamic Azad Universityof Birjand, Iran in 2014. The main factor was irrigation in three levels (supply of 33, 67 and 100% water requirement) and the sub-factor was humic and salicylic acid application in 4 levels (application of humic acid, salicylic acid, humic + salicylic acid and no application). The results of variance analysis showed that irrigation significantly affected traits of physiological, seed yield components and yield but humic acid and salicylic acid application significantly affected chlorophyle index, stomatal conductivity, 1000-seed weight and seed yield. Also, interaction effect of irrigation and humic acid and salicylic acid was no significant on measured traits. Chlorophyle index, stomatal conductivity, ear number per m2, row number per ear, seed number per row, seed number per ear and 1000-seed weight significantly decreased by 15.6, 35.6, 41.2, 14.1, 33.9, 61.8 and 40%, respectively with the decreas of water requirement from 100 to 33%. Seed yield and biological yield in treatment of 100% water requirement supply, had significantly superiority 3.9 and 2.4 times, respectively as compared with treatment of 33% water requirement supply. Chlorophyle index by 7.5, 7.7 and 8.9%, 1000-seed weight by 22.5, 26.6 and 20.7% and seed yield by 26.5, 18.5 and 21.7%, significantly increased with application of humic acid, salicylic acid and humic acid + salicylic acid respectively as compaed with no application of this acids. The results showed that supply of 100% water requirement and independent application of humic acid or salicylic acid can increase seed yield of corn.
    Keywords: Chlorophyll, Corn, Humic acid, low irrigation, Salicylic Acid, Stomatal conductivity, Yield