فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth - Volume:1 Pre-Issue: 1, 2010

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:1 Pre-Issue: 1, 2010

  • تاریخ انتشار: 1389/05/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سنخ شناسی خرده فرهنگ های دینی جوانان شهر مشهد
    محمدرضا برات نژاد، آرش قهرمان صفحه 9
    طرح پژوهشی سنخ شناسی خرده فرهنگ های دینی جوانان مشهد با هدف شناسایی و توصیف انواع خرده فرهنگ های دینی جوانان مشهد صورت گرفت. سوال اصلی تحقیق این بود که جوانان از آن حیث که دین دارند در چه دسته بندی هایی قرار می گیرند و وقتی از موضع فرهنگ و خرده فرهنگ به آنها بنگریم دارای چه باورها، ارزش ها، هنجارها و نمادهایی هستند. جامعه آماری تمامی جوانان مشهدیعنی افراد واقع در دامنه سنی 29-15 سال بود و 600 نفر در مجموع به عنوان نمونه برگزیده شد. روش تحقیق پیمایشی و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. نتیجه حاصله گویای آن است که جوانان را می توان در پنج خرده فرهنگ ایدئولوژیک، سنتی، ولایتی، سکولار و شخصی یا خانوادگی دسته بندی کرد. سه سنخ اول با وجود تمایزاتی که دارند به یکدیگر نزدیکند و دو سنخ بعدی نیز به یکدیگر نزدیک می شوند. میزان تعلق خاطر جوانان به این سنخ ها هم به ترتیبی است که بیان شدند یعنی بیشترین علاقه و وابستگی به خرده فرهنگ های ایدئولوژیک و سنتی و کمترین آن به خرده فرهنگ سکولار و شخصی خانوادگی است.
    کلیدواژگان: سنخ شناسی، جوانان، دین، خرده فرهنگ
  • اعتماد اجتماعی و عوامل اجتماعی - فرهنگی موثر بر آن (مطالعه موردی جوانان 20 تا 29 ساله استان مازندران)
    ابوالقاسم حیدرآبادی صفحه 39
    هدف این مقاله بررسی عوامل اجتماعی وفرهنگی موثربرمیزان اعتماد اجتماعی جوانان در استان مازندران است. چارچوب نظری این پژوهش تئوری نظام اجتماعی در قالب نظریه کنش تالکوت پارسونز و همچنین تئوری ساختار- عاملیت آنتونی گیدنز می باشد.
    جامعه موردمطالعه جوانان 20 تا 29 ساله شهرهای ساری و بابل بوده که تعداد 280 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده است. از روش نمونه گیری چند مرحله ای و تصادفی سیستماتیک استفاده شده و پس از بررسی اعتبار و روایی پرسشنامه، با روش پیمایشی اطلاعات لازم جمع آوری ومورد تجزیه وتحلیل قرارگرفت. تعداد هفت فرضیه مورد بررسی قرارگرفته ونتایج زیربه دست آمد.میزان تحصیلات وطبقه اجتماعی رابطه منفی ومعکوسی با میزان اعتماد اجتماعی داشته است. ارتباطات انسانی، جامعه پذیری خانوادگی و اعتقادات دینی با اعتماد اجتماعی رابطه مثبت و مستقیمی داشته است. مجموع این متغیرها 2/43 درصد تغییرات میزان اعتماد اجتماعی را تبیین می کنند. متغیرهای ارتباطات انسانی و جامعه پذیری خانوادگی به ترتیب بیشترین تاثیر را بر اعتماد اجتماعی جوانان دارند.نتایج نشانگر آن است که میزان اعتمادبنیادین دربین جوانان بیشتر و بالاتر از سایر گونه های اعتماد (اعتماد تعمیم یافته وانتزاعی)است.همچنین اعتماد درون گروهی در جامعه بیشتر از اعتماد برون گروهی می باشد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، جامعه پذیری، ارتباطات انسانی، اعتماد درون گروهی، اعتماد برون گروهی، گونه های اعتماد
  • بررسی تاثیر خانواده بر جامعه پذیری سیاسی
    سید حسن حسینی، محمدمیرزایی ملکیان، زهره توکلی صفحه 67
    جامعه پذیری سیاسی فرایندی است که از طریق آن فرهنگ سیاسی جامعه ازنسلی به نسل دیگر منتقل می گردد. می توان جامعه پذبری سیاسی راجریانی مستمردرتمام طول زندگی دانست که طی آن شخصیت سیاسی افراد شکل می گیرد.عوامل زیادی در جامعه پذیری سیاسی افراد موثرند که ازآن جمله می توان به خانواده،وسایل ارتباط جمعی، مدرسه و همسالان اشاره کرد. تحقیق حاضر درصددبررسی تاثیرخانواده ونوع روابط خانوادگی بر جامعه پذیری سیاسی دانشجویان کارشناسی(روزانه) دانشگاه تهران می باشد، البته تلاش شده است که تاثیر عوامل دیگر کنترل گردد.ازکل جامعه آماری(16373 نفر)نمونه ای باحجم278 نفرانتخاب شده ومورد مطالعه قرارگرفته است.روش تحقیق، پیمایشی وتکنیک جمع آوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که:1- 1.بین نحوه تربیت خانوادگی ومیزان مشارکت سیاسی دانشجویان رابطه معکوس وجود دارد.
    2- 2.بین نحوه تربیت خانوادگی و میزان اعتماد سیاسی دانشجویان رابطه مستقیم وجود دارد.
    3- 3.بین میزان سیاسی بودن خانواده ومیزان علاقه دانشجویان به سیاسی رابطه مستقیم وجود دارد.
    4- 4.بین میزان سیاسی بودن خانواده ومیزان احساس اثربخشی سیاسی دانشجویان رابطه مستقیم وجود دارد.
    5- 5.بین میزان مذهبی بودن خانواده ومیزان اعتماد سیاسی دانشجویان رابطه مستقیم وجود دارد.
    6- 6.بین پایگاه اجتماعی–اقتصادی خانواده و میزان علاقه دانشجویان به سیاست رابطه معکوس وجود دارد.
    7- 7.بین پایگاه اجتماعی-اقتصادی و میزان اعتماد سیاسی دانشجویان رابطه مستقیم وجود دارد.
    طبق یافته های تحقیق، سه متغیر تاثیرگذار درجامعه پذیری سیاسی دانشجویان به ترتیب اهمیت عبارتند از: گروه همسالان، وسایل ارتباط جمعی وخانواده.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری سیاسی، اثربخشی سیاسی، مشارکت سیاسی، اعتمادسیاسی، علاقه سیاسی
  • بررسی عوامل موثر بر کیفیت کار بازارهای موقت روز در اوقات تعطیل از نگاه خریداران
    حسین ابوالحسن تنهایی، علیرضا صنعت خواه، شیرین شیری امین لو صفحه 83
    هدف ازاین پژوهش،مطالعه و بررسی موانع، مشکلات و کیفیت کار بازارهای موقت روز دراوقات تعطیل در شهر تهران می باشد. روش تحقیق در این پژوهش شامل روش های اسنادی،پیمایشی و میدانی می باشد و شیوه نمونه گیری با ترکیب شیوه نمونه- گیری خوشه ای، سیستماتیک و طبقه ای بوده است.جامعه آماری تحقیق کلیه مراجعه کنندگان(مشتریان و فروشندگان) به بازارهای موقت روز بوده است.
    مقاله ای که در پیش رو است، بدلیل وسعت و جامعیت تحقیق، تنها به ارائه بخشی از نتایج که با استفاده از روش پیمایشی ومیدانی می باشد اکتفا نموده ایم.
    جهت تحلیل داده ها از نرم افزارSpss16، Amos5 ودر خصوص تحلیل متغیرهای تحقیق،از تحلیل عاملی و رگرسیون چند متغیره استفاده شده است. با استفاده از تحلیل عاملی،عوامل موثر برکیفیت کار بازارهای موقت روزشناسایی شده و تاثیر این عوامل بر متغیر وابسته تحقیق(کیفیت کار بازارهای موقت)،مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحلیل عاملی نشان می دهد که شش عامل در روند کیفیت کار بازارهای موقت موثرند که به ترتیب اهمیت شامل:عملکرد شهرداری درخصوص چگونگی عرضه محصولات،چگونگی دسترسی شهروندان به کالا و خدمات، کارکرد مدیریتی بازاردر خصوص نظارت بر کالا و خدمات،کارکرد مدیریت درچگونگی تبلیغات درخصوص کالا و خدمات ارائه شده دربازار،شرایط و کارکرد اقتصادی بازار وساماندهی کارآمد دستفروشان بوده است.
    کلیدواژگان: بازارهای موقت، خریداران، امکانات رفاهی بازار، ساختارو کارکرد مدیریتی، شرایط و کارکرد اقتصادی بازار
  • ساختار قدرت در خانواده و تاثیر آن بر مشارکت اجتماعی در شهر شیراز
    باقر ساروخانی، لیلا دودمان صفحه 105
    درتحقیق حاضر به بررسی ساختار قدرت در خانواده و تاثیرآن بر میزان مشارکت اجتماعی دربین نمونه ای از افراد بالای 25ساله درشیراز و به روش پیمایشی پرداخته شده است. چارچوب نظری مورد استفاده دراین تحقیق، یک چارچوب ترکیبی بوده است وپایه اصلی تئوریکی نیز بر مبنای نظریه کنش اجتماعی پارسونز بوده است. مشارکت اجتماعی به عنوان یک کنش اجتماعی درنظر گرفته شده است. باتوجه به این که نظام شخصیت درنظریه پارسونز محل بررسی نظری کنش متاثر از نظام اجتماعی و فرهنگی می باشد، تمرکز نظری بر نظام شخصیت می باشد. شخصیت افراد در فرآیند اجتماعی شدن درخانواده شکل اصلی خودرا پیدا می-کند.برمبنای نظریه فیشباین و آیزن، کنش افراد متاثراز نگرش آنها به یک موضوع و همچنین هنجارهای ذهنی که ازطرف گروه های مرجع القا می شود،می باشد.لذادراین پژوهش ساختار قدرت خانواده به عنوان گروه مرجع، به عنوان عاملی درنظرگرفته شده است که نگرش افرادرا به موضوع مشارکت وهمچنین حضور آنها در فعالیت های گروهی را تحت تاثیر قرار می دهد. نتایج تحقیق نشان می دهد هرم قدرت در خانواده های شیرازی، درکل عمودی است. درحالی که در تصمیمات با برد پایین، تمایل بیشتر به سوی مشاعیت می باشد، امادر تصمیمات بابرد متوسط وگسترده، میزان مشاعیت کمتر است. میزان مشارکت اجتماعی در بین خانواده های ساکن شیرازدرکل پایین است. برطبق نتایج حاصل ازآزمون فرضیه،بین ساختارهای قدرت درخانواده ازنظر میزان مشارکت اجتماعی تفاوت چندانی وجود ندارد.نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام،حاکی است دومتغیرنگرش به مشارکت اجتماعی وجنسیت در معادله باقی مانده-اندودرکل 7.2 درصداز تغییرات متغیروابسته را تبیین کرده اند. براساس نتایج حاصل از تحلیل مسیرعلی، باتوجه به تمامی تاثیرات مستقیم وغیرمستقیم متغیرهای مستقل برمیزان مشارکت اجتماعی،متغیرنگرش به مشارکت، بیشترین تاثیرافزایشی ومتغیرجنسیت نیزبیشترین تاثیرکاهشی رابرمیزان مشارکت اجتماعی داشته است. متغیرساختار قدرت درخانواده برمیزان مشارکت اجتماعی،تاثیرافزایشی دارد.یعنی هرچه تصمیم-گیری درخانواده بیشتر مشارکتی و افقی باشد، میزان مشارکت اجتماعی فرد نیز بیشتر است.
    کلیدواژگان: ساختار قدرت خانواده، نگرش به مشارکت، میزان مشارکت اجتماعی، مشارکت با برد محدود، مشارکت با برد متوسط، مشارکت با برد گسترده، ساختار عمودی قدرت
  • بررسی میزان تمایل به مدیریت بدن و کنترل اندام و عوامل موثر بر آن
    سید محمد صادق مهدوی، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحه 131
    رشته ای که به عنوان جامعه شناسی بدن معروف است تاثیر بدن بر جامعه و جامعه بر بدن را مورد مطالعه قرار می دهد همه ی ما جسمیت داریم یعنی صاحب پیکر هستیم اما بدن تنها جنبه ی مادی ندارد بلکه تاثیر ژرفی از تجربه های اجتماعی ما می پذیرد همچنین از هنجارها و ارزش های گروه هایی که به آنها تعلق داریم تاثیر می پذیرد این تحقیق با هدف بررسی میزان تمایل به مدیریت بدن و کنترل اندام و عوامل موثر بر آن صورت گرفته است به این منظور از میان 350 نفر از دانشجویان دختردانشگاه غیرانتفاعی سبزآمل 200 نفربه روش تصادفی انتخاب شدند. تحقیق به روش توصیفی از نوع زمینه یابی انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر 55 سوال در 8 بعد (1- معرف طبقه اجتماعی2- مقاصد جنسی3- داشتن هویت4- تنوع طلبی و نوگرایی5- همانند سازی6- تشخص طلبی7- تاثیر دوستان و هم سالان8- جلب توجه مربوط به ابعاد متغیرهای مستقل و متغیر وابسته میزان تمایل به مدیریت و کنترل اندام و بدن می باشد. منظور از میزان تمایل به مدیریت و کنترل اندام و بدن برنامه ریزی برای بدن در قالب اشکال و تظاهرات خاص تن از حیث وضعیت ظاهری، آرایشی و پوششی می باشد که در نظام اجتماعی مورد پذیرش واقع می گردد که در این پژوهش با 8 گویه مورد سنجش قرار گرفته است.) روایی محتوایی پرسشنامه با اخذ نظرات متخصصین صورت گرفت و پایایی آن به روش آلفای کرونباخ 94/0 به دست آمد. به منظور پاسخ به سوالات تحقیق، پس از محاسبه میانگین هر یک از ابعاد هشت گانه، با استفاده از آزمون تی تک گروهی میانگین های به دست آمده با میانگین نظری 3 از حداکثر 5 (در طیف 5 گزینه ای لیکرت) مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که1) در تمامی ابعاد هشت گانه مورد بررسی، وضعیت موجود به طور معنی داری از میانگین نظری بالاتر است.2) به ترتیب متغیرهای جلب توجه، تشخص طلبی، تاثیر دوستان و هم سالان،تنوع طلبی و نوگرایی، مقاصدجنسی، همانندسازی، معرف طبقه اجتماعی و داشتن هویت بالاترین تاثیر را درتبیین متغیروابسته میزان تمایل به مدیریت وکنترل اندام و بدن دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت بدن وکنترل اندام جلب توجه، تشخص طلبی، تاثیردوستان وهم سالان، تنوع طلبی
  • بررسی آثاراینترنت و موبایل در تغییر هویت جوانان 29-15 سال استان مازندران
    مهرداد نوابخش، فاطمه هاشم نژاد، وحید زادشم پور صفحه 145
    پژوهش حاضر باهدف بررسی آثار اینترنت و موبایل درتغییر هویت جوانان 29-15 سال استان مازندران انجام پذیرفت.روش تحقیق در پژوهش حاضر باتوجه به موضوع، اهداف و سوالات و فرضیات تحقیق توصیفی زمینه یابی ازنوع پیمایش می باشد.جامعه آماری پژوهش حاضر را که کلیه جوانان 29-15 سال استان مازندران تشکیل می دهند. بر اساس جدول استاندارد کوهن وهمکاران(2001)384 ازجوان 29-15 سال استان مازندران نمونه آماری پژوهش حاضر را تشکیل می دهند. در این پژوهش نمونه گیری ازنوع ترکیبی (خوشه ایچند مرحله ای، تصادفی ساده) است.برای گردآوری اطلاعات در این تحقیق از طریق زیر استفاده می گردد: الف-روش پرسشنامه ای ب-روش اسنادی وکتابخانه ای.پس ازجمع آوری اطلاعات، همه داده ها وارد کامپیوتر شد و توسط نرم افزار آماری spss پردازش گردید. برای تجزیه و تحلیل داده های حاصل از اجرای پروژه حاضر باتوجه به اهداف ازپیش تعیین شده از آزمون های آماری. الف) آمار توصیفی ب)آمار استنباطی: که در بخش استنباطی به منظور آزمون فرضیات تحقیق از آزمون آماری فرض میانه استفاده شده است.
    کلیدواژگان: اینترنت، چت، هویت
|
  • Typology of Religious Sub-cultures among Mashhad Youth
    Muhammad Reza Baratnezhad, Arash Ghahraman Page 9
    This article analyses the religious sub-cultures of youth who live in Mashhad. The main question of this research is about youth classification and their beliefs, values and norms. Statistical population is chosen from the youth who are 15 to 29 years old and 600 persons are regarded as the sample study.In the research method is survey and data gathering instrument is a researcher-made questionnaire.The research, the authors divided youth into five sub-cultures as follows: ideological, traditional, provincial, secular, personal and familial. They found that the first three sub-cultures were similar and all youth are interested in ideological and traditional ones more than secular, personal and familial one.
  • Social Trust and Socio-cultural Factors Involving on it (A Case Study of 20 to 29 Years old in Mazandaran)
    Abolghasem Heidarabadi Page 39
    The purpose of this paper is to study the social and cultural factors that influence on youth's social trust in Mazandaran province. The theoretical framework is based on social system theory in the form of action (T.Parsons) and the structure-agency of Anthony Giddens. The population is 20 to 29 years old of Sari and Babol. 280 people were selected as the sample size. Sampling method is multi-stage and systematic random. The search method is survey. Seven hypotheses have been studied and the following results were obtained:Education level and social class have negatively and inversely related to social trust. Human communication, family's socialization and religious beliefs have a direct or positive relationship with social trust. Sum of these variables explained 43.2% of social trust changes. Variables of human communication and family's socialization have the greatest effect on youth social trust. Results indicate that the basic trust among the youth is more than other forms of trust (generalized trust and abstract trust). Also trust within a group is more considered rather than outside the group.
  • A Study of Family Effect on Political Socialization (A Case Study of Tehran University Students)
    Dr. Seyyed Hassan Husseini, Muhammad Mirzaee Malekian, Zohreh Tavakoli Page 67
    Political socialization is the process by which the transition of political cultures takes place from one generation to another.In the other words political socialization is continuous in whole of life, in which political personality of people is formed. Many factors affect people political socialization that some of them are; Family, Mass Media, School and Peer Groups. This research represents family effect and family relationship type on political socialization of Tehran university students. However, other effects have been controlled. A sample size of 278 has been selected from 16373 population.The research method is survey and data collection technique is questionnaire. The results are as follow: 1. There is an inverse relationship between family education and student’s political participation rate.2. There is a direct relationship between family education and student’s political trust rate.3. There is a direct relationship between family political affair and student’s political interest rate.4. There is a direct relationship between family political affair rate and student’s political efficiency rate.5. There is a direct relationship between family religiosity and student’s political trust rate.6. There is an inverse relationship between family's S.E.S and student’s political interest rate.7. There is a direct relationship between family's S.E.S and student’s political trust rate.According to research results, three effective variables in student’s political socialization are respectively important: Peer group, Mass media & Family.
  • A Study on the Effective Factors on the Labor Quality of the Temporary Markets on Holidays from the Customers Viewpoint
    Dr. Hussein Abolhassan Tanhaie, Ali Reza Sanatkhah, Shirin Shiri Aminloo Page 83
    The purpose of this research is to study and analyze the problems, obstacles and labor qualities of temporary markets of Tehran in holidays.The research method is documentary, survey and field-work and sampling method is related to cluster and systematic one. The population is chosen from all customers and sellers in temporary markets.In this research, it uses of Amos 5 and SPSS16 soft wares and factor analysis and multivariable regression. Factor analysis showed there were six factors that affect the labor quality of temporary markets.
  • The Structure of Power in Family and its Effect on Social Participation in Shiraz
    Dr. Bagher Saroukhani, Leila Doodman Page 105
    In this study the structure of power in family and its effect on individual's social participation have been observed in the sample of over 25 years old people of Shiraz with survey method.The frame work that used in this survey is a combined frame work. The main theory used is Parsons social action theory and social participation is as a social reaction. Individual's personality will be formed during his socialization. Because of Research Theory; human actions affect by their attitudes about something and also their subjective norms that are defined by the reference group.And because of this reason, the structure of power in family is considered as a factor that affects the individual's attitude towards participation and also their presence at social activities. The results of this survey show that the pyramid of power in Shiraz families generally vertical. The range of participation in the families of Shiraz is generally low. There is no considerable difference (of social participation) between structures of power in family. The results of step-by-step regression show that two variables (attitude to social participation and gender)are studied at equation and they make 7.2% of dependent variables. Based on the causal path analysis and with considering all direct and indirect effects of independent variables on social participation, the attitude towards participation variable has most increasing effect and gender has lowest decreasing effect on social participation.The variable of structure of power in family affects increasingly on social participation. It means that when making decision is more horizontally, social participation will be increased.
  • Analysing Youth Inclination to Body Management and Organs Control
    Dr. Seyyed Muhammad Sadeq Mahdavi, Dr. Ali Asghar Abbasi Esfajir Page 131
    The human body is endowed with varied forms of social significance, and it is this which sociology has addressed by asking questions such as: To what degree do individuals have control over their own bodies? Using familiar examples from everyday life, such as diet and exercise regimes, personal hygiene, dress, displays of emotion, and control over bodily functions.This research investigates the body management among the student of Sabz University of Amol in Northern Iran. For this Purpose, 200 students were chosen from 350 by random classification. The methodology was descriptive-survey. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire with 53 questions in five point Likert scale. The t-test and hierarchical regression was used for data analysis. The result, showed that all 8 subdivisions of body management were above the average and current situation significantly was upper the average.
  • A Study of Internet and Cell Phone Effects on the Youth (15-29 Years of Old)and Identity Change in Mazandaran
    Dr. Mehrdad Navabakhsh, Fatemeh Hashemnezhad, Vahid Zad Shampour Page 145
    The purpose of this study is to search on the effect of internet and cell phones on youth (15-29 years old) and identity change in Mazandaran Province. The method of study with attention to subject, purpose, questions and hypothesizes is survey. The Population of this study is all youth in 15-29 years old in Mazandaran Province. The sampling is based on Cohen and others (2001) standard table and the sample is chosen from 384 among the youth. The method of sampling is mixture(cluster and random sampling). This study uses these ways for data gathering; the documentary method and questionnaire method.In this research data are gathered and entered into computer and then processed with the SPSS program. There are two statistical tests in this regard; descriptive and inferential statistics. In inferential statistics median was used to test the hypothesis.