فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth - Volume:5 Issue: 17, 2015

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:5 Issue: 17, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/03/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی ادیبی سده، هادی جلالی صفحات 9-32
    هویت بویژه در بعد اجتماعی و ملی آن در دهه های اخیر به عنوان یکی از مهمترین مولفه های کلیدی علوم انسانی و اجتماعی مورد توجه صاحب نظران و دانشمندان قرارگرفته است. مقاله حاضر سعی دارد هویت ملی را در عرصه ی جهانی شدن فرهنگ و جهان گستری فرهنگ مصرف مورد مطالعه قراردهد. از آنجا که این فرهنگ ابعاد مختلفی را شامل می شود، مقاله ی حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین مدیریت بدن و هویت ملی جوانان صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق، جوانان 18 تا 30 ساله ی شهر ساری می باشد. حجم نمونه 384 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران بدست آمد و به روش خوشه ایاجرا شده است. در مجموع نتایج حاکی از آن است، بین مدیریت بدن و هویت ملی جوانان رابطه ی منفی و معکوسی وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد متغیرهای مستقل تحقیق در مجموع 4/23 درصد از تغییرات هویت ملی را تبیین می کنند
    کلیدواژگان: سبک زندگی، مدیریت بدن، هویت ملی، جوانان
  • محمد حریری، حسن صالح نژاد صفحات 33-56
    هدف این تحقیق بررسی رابطه ابعاد سرمایه فرهنگی با مفهوم بیگانگی اجتماعی است. براساس دیدگاه پی یر بوردیو سرمایه فرهنگی مجموعه ای از منش ها، شیوه های بیان، اشکال مختلف دانش، سلایق و در مجموع شیوه های زندگی است که در بین افراد معمول است. به نظر بوردیو افرادی که در سلسله مراتب اجتماعی و اقتصادی بالاتر قرار دارند، نوع مصرف کالاهای فرهنگی، منش ها و الگوهای متفاوتی دارند و افراد متعلق به طبقات بالا بیشتر به سرمایه فرهنگی دست می یابند. به این ترتیب است که کنشگران اجتماعی به وسیله نوع مصرف، کالاهای فرهنگی خود را طبقه بندی می کنند و تمایزات راهبردی را نسبت به طبقات دیگر اعمال می-کنند. در این راستا، افراد طبقات پایین جامعه با پدیده ای بنام بیگانگی اجتماعی مواجه می شوند. این مطالعه به صورت پیمایشی در بین 371 نفر از دانش آموزان دبیرستانی و پیش دانشگاهی شهرستان سقز انجام شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بین سرمایه فرهنگی و بیگانگی اجتماعی رابطه معکوس و معنی دار از لحاظ آماری وجود دارد اما شدت این رابطه ضعیف است.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، بیگانگی اجتماعی، بازتولید فرهنگی
  • مسعود دارابی صفحات 57-84
    مشارکت سیاسی یکی از موضوعات مهمی است که در حوزه های مختلف علوم اجتماعی و سیاسی به آن توجه خاص می شود، امروزه زنان به عنوان یک گروه تاثیرگذار در مشارکت و بالاخص مشارکت سیاسی نقش مهمی در تصمیم گیری های سیاسی دارند. بنابراین هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی عوامل اجتماعی موثر بر مشارکت سیاسی زنان در شهر نهاوند می باشد. روش تحقیق، پیمایشی بوده و داده های این پژوهش با استفاده از پرسش نامه به دست آمده است. جامعه آماری تحقیق، کلیه زنان نهاوندی 18 سال و بالاتر در نظر گرفته شده که تعداد 400 نفر بر اساس فرمول کوکران و به شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین مشارکت سیاسی زنان و متغیرهای سرمایه اجتماعی، موقعیت طبقاتی، وسایل ارتباط جمعی، تجربه مشارکت سیاسی و اثر بخشی سیاسی رابطه معناداری وجود دارد، اما بین متغیر عضویت در سازمان های مدنی و دسترسی به شخصیت های سیاسی با مشارکت سیاسی زنان رابطه معنادار وجود ندارد. نتایج تحلیل رگرسیونی حاکی از آن است که به ترتیب متغیرهای سرمایه اجتماعی، موقعیت طبقاتی، وسایل ارتباط جمعی، تجربه مشارکت سیاسی و اثربخشی سیاسی در مجموع 12درصد از تغییرات مشارکت سیاسی زنان را تبیین می کنند. نمودار تحلیل مسیر نیز نشان داد که متغیر سرمایه اجتماعی نسبت به دیگر متغیرها دارای تاثیر بیشتری بر مشارکت سیاسی زنان بود.
    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، موقعیت طبقاتی، سرمایه اجتماعی، وسایل ارتباط جمعی، تجربه مشارکت سیاسی، اثربخشی سیاسی
  • مریم دلفی، عبدالرضا نواح صفحات 85-106
    هدف از این پژوهش بررسی عوامل موثر بر وفاق اجتماعی(مورد مطالعه خانوارهای شهری بوشهر) می باشد. دیدگاه های راجرز، دورکیم و پارسونز به عنوان چارچوب نظری انتخاب شدند. روش تحقیق، پیمایشی و واحد تحلیل فرد پاسخگو(افراد بالای15ساله) و سطح تحلیل، خرد است. شیوه نمونه گیری، خوشه ایچندمرحله ای است و حجم نمونه طبق فرمول کوکران380 نفر می باشد. ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه است. روش تجزیه و تحلیل داده ها، آزمون تی مستقل، ضریب همبستگی اسپیرمن، پیرسون، تحلیل رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر و از نرم افزارSPSS استفاده شده است. از اعتبار صوری جهت سنجش اعتبار (روایی) استفاده شد و ضریب آلفای کرونباخ(اعتماد یا پایایی) وفاق اجتماعی برابر با 723/0 است. نتایج نشان می دهد که میانگین میزان وفاق اجتماعی درحد متوسط رو به بالا است. بین متغیرهای میزان قشربندی اجتماعی، تعاملات اجتماعی، ارتباطات اجتماعی، سن و اعتماد اجتماعی با میزان وفاق اجتماعی رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد. بین میزان تحصیلات با میزان وفاق اجتماعی رابطه منفی و معکوس ضعیفی وجود دارد. تحلیل رگرسیونی نشان می دهد که 3/17 درصد از تغییرات میزان وفاق اجتماعی به متغیرهای مستقل مربوط می شود و متغیرهای ارتباطات اجتماعی، قشربندی اجتماعی و تعاملات اجتماعی تاثیر بیشتری در میزان وفاق اجتماعی دارند. باتوجه به نتایج تحلیل مسیر مجموع تاثیرات مستقیم و تاثیر غیرمستقیم بر متغیر وابسته میزان وفاق اجتماعی برابر با 25/0- می باشد. متغیر اعتماد اجتماعی با 25/0- و جامعه پذیری خانواده با 04/0 بیشترین و کمترین تاثیر را دارند.
    کلیدواژگان: میزان وفاق اجتماعی، جامعه پذیری خانواده، قشربندی اجتماعی، تعاملات اجتماعی، ارتباطات اجتماعی و اعتماد اجتماعی
  • علیرضا صنعت خواه، معصومه دادخواه فر صفحات 107-124
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی رابطه اعتماد شبکه های اجتماعی، مشارکت و احساس شادمانی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر، تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان (به تعداد16403 دانشجو) در سال تحصیلی 93-1392که تعداد 400نفر یه عنوان حجم نمونه انتخاب شده، پرسشنامه شامل دوبخش که برای سنجش احساس شادمانی از پرسشنامه آکسفورد استفاده شده است. چارچوب نظری تحقیق براساس نظریات ماکس هالر و مارکز هادلر، بام و بارهیر، شینز و برگزما شکل گرفت وفرضیاتی تدوین شده و سپس با استفاده از نرم افزار amos 17 نمودار مسیر مطروخه برازش یافته است نتایج حاکی از آن است رابطه بین ابعاد برون گروهی مشارکت خیریه ای و احساس شادمانی معنادار نیست و تنها مشارکت خیره ای درون گروهی دارای تاثیرات مستقیم و مثبت بر احساس شادمانی است. ضریب بتای استاندارد برابر با (132/0)است دومین متغیری که بیشترین تاثیر را بر احساس شادمانی دارد،اعتماد نهادی است. ضریب بتای استاندارد آن برابر با (219/0)است. روابط دیگر متغیرهای اجتماعی با احساس شادمانی در قالب مدل رگرسیونی چند متغیره در تحقیق ارائه شده است
    کلیدواژگان: احساس شادمانی، اعتماد نهادی، شبکه های اجتماعی، مشارکت های مردمی
  • احمد فولادیان صفحات 125-144
    این مقاله برگرفته از یک طرح پژوهشی تحت عنوان «بررسی رابطه بین میزان بیگانگی اجتماعی و میزان بی تفاوتی اجتماعی» می باشد. که به لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع تحقیقات توصیفی همبستگی می باشد. این مطالعه به صورت پیمایشی و با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی در بین 366 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد انجام شده است. متغیر میزان بیگانگی اجتماعی با مولفه های (احساس بی قدرتی، احساس بی هنجاری، احساس بی معنایی، انزوای اجتماعی، تنفر از خود و تنفر فرهنگی) و متغیر میزان بی تفاوتی اجتماعی با مولفه های(بی تفاوتی نسبت به موضوعات اجتماعی-سیاسی و نسبت به فعالیت های علمی-دانشگاهی) با پرسشنامه محقق ساخته مورد سنجش قرار گرفته است. میزان پایایی سوالات 84/0 می باشد. نتایج یافته های تحقیق نشان داد میانگین نمره میزان بیگانگی اجتماعی دانشجویان، در بازه (بالاترین5 و پایین ترین1) حدود 6/2 و نمره میزان بی تفاوتی اجتماعی حدود 4/2 می باشد. بین بیگانگی اجتماعی و مولفه های آن و بی تفاوتی اجتماعی دانشجویان رابطه وجود دارد (مقدار ضریب همبستگی اسپیرمن بیگانگی اجتماعی(574/0)، بی قدرتی(493/0)، بی هنجاری(473/0)، انزوای اجتماعی(397/0)، بی معنایی(324/0)، تنفر فرهنگی(439/0) و تنفر از خود(304/0) می باشد. مقایسه میانگین ها نشان می دهد به طور نسبی نمرات میزان بیگانگی و بی تفاوتی اجتماعی دانشجویان در بین دانشجویان دانشکده های معماری، هنر، فنی و مهندسی نسبت به سایر دانشکده ها بیشتر است. رگرسیون چندگانه نشان می دهد که مولفه های بیگانگی اجتماعی به تنهایی 40 درصد از کل تغییرات متغیر بی تفاوتی اجتماعی را توجیه می کند و مابقی، سهم سایر متغیرهاست.
    کلیدواژگان: بی تفاوتی اجتماعی، بیگانگی اجتماعی، بی قدرتی، انزوا، بی هنجاری، بی معنایی، تنفر فرهنگی
  • علیرضا قاسمی، جمشید گراوند، سمیه فرهادی صفحات 145-162
    با در نظر داشتن ارتباط تنگاتنگی که بین گفنمان حاکم با هویت ملی، مقاله حاضر درصدد است با استفاده از روش پیمایش و به کمک پرسش نامه، تحقیقی را با هدف شناخت میزان هویت ملی در بین جوانان کرد و رابطه آن با احساس عدالت اجتماعی به انجام برساند. جامعه آماری این تحقیق را شهروندان کرد ساکن شهرستان قروه تشکیل داده و حجم نمونه برابر 299 نفر است. بررسی ها نشان داد که بین احساس عدالت شهروندان و هویت ملی آنان همبستگی معناداری به میزان 49/0 وجود دارد و هر چه احساس عدالت بیشتر باشد، هویت ملی شهروندان بالاتر است. همچنین نتایج نشان داد که هرچه احساس عدالت اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و زبانی شهروندان بالاتر باشد، هویت ملی آنان قوی تر است. بطور مشابه، یافته های پژوهش، رابطه بین هویت ملی و شهروندان را تایید نموده است.
    کلیدواژگان: احساس عدالت، هویت ملی، تعلق قومی، شهروند کرد
  • محمدصدیق نکونام، آرمان احمدی، رضا عسگری صفحات 163-184
    سرمایه اجتماعی نوعی انباشت که همبستگی اجتماعی، تعهد اجتماعی و در نتیجه نوعی عزت نفس و سلامتی را در افراد به وجود می آورد. فرسایش سرمایه اجتماعی و نابسامانی در سطوح کلان و خرد منبع اصلی زایش و افزایش انواع مسائل و آسیب های اجتماعی و روانی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی(درون گروهی و برون گروهی) بر سلامت روان دانشجویان دانشگاه تبریز و نحوه ارتباط بین این دو متغیر صورت گرفته است. پژوهش حاضر با روش پیمایشی انجام گرفته و جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری می باشد که در بین آنها، 300 نفر با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی مورد مطالعه قرارگرفته است. در تحقیق حاضر برای سنجش سلامت روانی از پرسشنامه سلامت عمومی (GHQ-28) گلدبرگ و پرسشنامه محقق ساخته سرمایه-اجتماعی استفاده شد. آزمون های آماری همبستگی پیرسون، برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که رابطه معناداری بین سرمایه اجتماعی(درون گروهی و برون گروهی) با سلامت روان وجود دارد و بین سرمایه اجتماعی (درون گروهی و برون گروهی) با اضطراب، اختلال در کارکرد اجتماعی و افسردگی رابطه معناداری به صورت معکوس وجود دارد و از دیگر نتایج تحقیق اینکه بین سرمایه اجتماعی(درون گروهی و برون گروهی) با علائم جسمانی رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه درون گروهی، سرمایه برون گروهی، سلامت روان، اختلال درکارکرد اجتماعی، افسردگی، اضطراب
|
  • Mehdi Adibi Sedeh, Hadi Jalali Pages 9-32
    Identity in recent decades، especially in social and national dimension، as one of the most key components of humanities and social sciences، considered very deeply by experts and scientists. This article attempts to examine national identity in the sphere of culture globalization and worldwide consumption culture. Because this culture includes different dimension، the article has done by the purpose of investigation of the relationship between body management and youth national identity. The young people aged 18 to 30 years of Sari were among statistical population. The sample size was 384 persons obtained by Cochran formula and multi-stage cluster sampling. The results indicate that there was inversely negative relationship between body management and youth national identity.
    Keywords: Lifestyle, Body Management, National Identity, Youth
  • Mohammad Hariri, Hassan Salehnezhad Pages 33-56
    The purpose of this study is to evaluate the relationship between cultural capital and social alienation. According to Pierre Bourdieu’s Standpoint، cultural capital involves habitus، rhetoric styles، different forms of knowledge and tastes. According to Bourdieu، the individuals who are in high economic and social hierarchical level have different patterns، habitus and type of cultural goods consumption. In this regard، the individuals who belong to high social classes gain much cultural capital. Therefore، social agents categorize themselves by type of consuming cultural goods and imposing strategic distinction to other classes. Consequently، low classes of individuals are faced to social alienation. This Study has been done in survey method between 371 of high school and pre- university students in Saqqez. The results of this study indicate that there are significant inverse relationship between cultural capital and social alienation but the level of this relationship is weak.
    Keywords: Cultural capital, social alienation, Cultural reproduction
  • Masoud Darabi Pages 57-84
    Political participation is one of the important issues drawn to the special attention of various fields of social sciences and politics. Today، women as an effective group in participation and political participation especially have an important role in political decision-making. Therefore، the main objective of this study is to examine social factors affecting women''s political participation in the city of Nahavand. In this study، the survey method was employed and the data have been obtained by using a questionnaire. The sample of the research consisted of Nahavandi women of 18 years of age and older out of which 400 women were selected based on Cochran formula and multi-stage cluster sampling method. The results of the research show that there is a significant relationship between women’s political participation and social capital variables، social class positions، mass media، political participation experience and political efficacy; however، there is not a significant relationship between the variable of membership in civil organization and access to political figures and women’s political participation. Results obtained from regression analysis suggest that the variables of social capital، social class position، mass media، political participation experience and political efficacy explain totally 12% of variations in women’s political participation. Path analysis diagram also showed that social capital variable has a greater impact on women’s political participation than the other variables.
    Keywords: Political participation, Social class position, Social capital, Mass media, Political participation experience, Political efficacy
  • Maryam Delfi, Abdol Reza Navah Pages 85-106
    The aim of this research is to study social factors influencing on social consensus. Sampling method was multi-process and included cluster and multistage sampling and sample size based on Cochran''s Formula was 380 persons too. Data collection tools was questionnaire. In this research، the methods of data analysis were independent T-Test، Spearman Correlation Coefficient، Multivariate Regression Analysis and SPPS Software. The results showed that the mean of social consensus was moderate upward level. There was a positive and direct relationship among social stratification، social interaction، social relations، age، social trust and social consensus. There was a negative relationship between the education level and social consensus. Regression analysis represented that 17/3 percent of the social consensus level related to independent variables and social interaction، social stratification and social interaction variables influenced more on social consensus.
    Keywords: Social consensus, Family sociability, Social stratification, Social interaction, Social relations, Social trust
  • Alireza Sanatkhah, Masoumeh Dadkhahfar Pages 107-124
    The purpose of this research is to review the relationship between trust، social networks، participation and feeling of happiness. The statistical population of the present research، all of the students of Islamic Azad University of Kerman Branch (a number of 16403 students) in the academic year of 2013-14، among which a number of 400 students have been selected as the sample size، the questionnaire includes two sections and the Oxford questionnaire has been used in order to measure the feeling of happiness. The theoretical framework of the research was formed based on the theories of Max Haler and Markaz Hadler، Belbum and Barhir، Shinex and Bergezma and the some hypotheses were formulated and then، the proposed path diagram has been fitted by using the Amos 17 software. The results indicate that the relationship between outside of the group dimensions of charitable participation and the feeling of happiness is not significant and only in group charitable participation has a direct and positive impact on the feeling of happiness. The standard Beta coefficient is equal to 0. 132. The second variable which has the most impact on the feeling of happiness is institutional trust. Its standard Beta coefficient is equal to 0. 219. Other relationships of the social variables have been provided with the feeling of happiness in the form of multivariable regression model in the research.
    Keywords: Feeling of happiness, Institutional trust, Social networks, Public participation
  • Ahmad Foladian Pages 125-144
    This paper derived from a research project entitled study of the relationship between social alienation and social apathy. It was done by stratified random sampling among 366 students of Islamic Azad University (Mashhad Branch). In this regard، the variables of social alienation and social apathy were assessed by a questionnaire and the reliability was 0. 84 too. The results showed that the mean score ranges of students'' social alienation and their social apathy were about 2. 6 and 2. 4. So، there was a significant relationship between social alienation and social apathy. Based on Spearman Correlation Coefficient، the ranges of social alienation، powerlessness، anomaly، social isolation، meaningless and cultural hatred were respectively 0. 574، 0. 493، 0. 473، 0. 397، 0. 324، 0. 439. The comparison of means showed that the relative scores of social alienation and apathy among students of Architecture، Art and Engineering Colleges were higher than the others. Multiple regression analysis showed that only 40% of the components of social alienation and social apathy were justified and the remainder related to the other variables.
    Keywords: Social apathy, social alienation, powerlessness, isolation, anomalies, meaninglessness, cultural hatred
  • Alireza Ghasemi, Jamshid Geravand, Somayeh Farhadi Pages 145-162
    With regard to the close relationship existed between the dominant discourse and national identity، the present article undertakes to conduct، with the method of survey and the help of questionnaire، a research with the aim of understanding the degree of national identity among Kurd''s young people and its relationship to the sense of social justice. The statistical population of this research consists of the Kurd citizens inhabited in the city of Qorveh and its size is equal to 299 people. Studies show that there is a significant correlation of 49/0 between citizen''s senses of justice and their national identity and the higher sense of justice، the higher citizen''s national identity. The results also reveal that the higher the degree of sense of economic، political، cultural and lingual justice of citizens، the stronger their national identity. Similarly، the findings of the study has confirmed the relationship between national identity and citizens.
    Keywords: Feeling of Justice, National identity, Ethnic dependency, Kurdish citizen
  • Mohammad Sediq Nekonam, Arman Ahamadi, Reza Asgari Pages 163-184
    Social capital is as a kind of capital accumulation that causes social solidarity، social commitment and thus improves self-esteem and social health. Erosion of social capital and the turmoil at the macro and micro levels lead to a variety of social and psychological issues and damages. This study aims to investigate the impact of social capital (in-group and out-group) on the mental health of university students in Tabriz and the relationship between the two variables. The method of this study was survey in which statistical population was all students of Tabriz University in three undergraduate، graduate and postgraduate and 300 students by using random sampling method and Cochran formula have been studied. The study is designed to assess the mental health of students using Goldberg General Health Questionnaire (GHQ-28) and the Questionnaire made by the authors. In the present study we used Pearson Correlation for data analysis. The results showed that the there is a positive relationship between social capital (in-group and out-group) and mental health and also there is a significant and reverse relationship between social capital (in-group and out-group) and anxiety، social dysfunction and depression. The study reveals that the social capital (in-group and out-group) has no significant correlation with physical symptoms.
    Keywords: Social capital, Capital in, group, Capital out, group, Mental health, Social dysfunction