فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth - Volume:6 Issue: 19, 2015

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:6 Issue: 19, 2015

  • تاریخ انتشار: 1394/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا ایوبی، علیرضا افشانی صفحات 9-28
    رواج شبهات دینی در میان افراد مختلف و بویژه دانشجویان و جوانان در سالیان اخیر به یک مساله مهم و نگران کننده تبدیل شده است. از این رو پژوهش حاضر با هدف مطالعه میزان رواج شبهات دینی در بین دانشجویان دانشگاه یزد و دانشگاه آزاد اسلامی یزد انجام شده است. در این پژوهش، از روش پیمایش استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد و دانشگاه سراسری یزد در سال تحصیلی 1394-1393 تشکیل می دادند که تعداد آنها در مجموع 29630 نفر بودند. حجم نمونه دانشجویان با استفاده از فرمول کوکران 384 نفر محاسبه شد. ابزار مورد استفاده در این مطالعه، پرسشنامه بوده است. اعتبار پرسشنامه با روش اعتبار محتوایی محرز گردید و برای سنجش پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد و با توجه به اینکه میزان آلفا برای همه سازه ها از 7/0 بیشتر شده بود نشانگر همبستگی درونی گویه ها و بالابودن پایایی ابزار پژوهش بود. یافته ها نشان داد میزان رواج شبهات دینی جوانان در مورد صفات خدا، درباره امام زمان (ع) و بحث مهدویت و درباره حقوق زن در اسلام و همچنین مذهب تشیع و دستورات فقهی، بیشتر از متوسط بود. همچنین میزان رواج شبهات دینی جوانان درباره قرآن و روایات، درباره پیامبر اسلام (ص) و درباره ائمه (س) در حد متوسط بود. بین میانگین میزان شبهات دینی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد و دانشگاه یزد و در بین دانشجویان مرد و زن، تفاوت معنی داری وجود نداشت. بیشترین شبهه ها در زمینه مذهب تشیع و دستورات فقهی، حقوق زن در اسلام و درباره امام زمان (ع) و بحث مهدویت بود.
    کلیدواژگان: شبهه، دین، اعتقادات، دانشجو، جوانان
  • مریم اسکافی، فاطمه سلطانی صفحات 29-52
    هدف پژوهش حاضر، بررسی و اولویت بندی کارکردهای تحصیلات دانشگاهی از دیدگاه جوانان است. به این منظور، براساس نظریه ی اجتماعی پارسونز به بررسی کارکردهای تحصیلات دانشگاهی در چهار بعد اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی از منظر پاسخگویان پرداخته شد. روش تحقیق، پیمایشی است و در پرسشنامه ی محقق ساخته، مقیاس برش قطبین به کار گرفته شده است. در این روش از پاسخگو خواسته شده است تا طی محرک «فارغ التحصیل دانشگاه» به کارکردهای تحصیلات دانشگاهی نمره بدهد. این پرسشنامه از سوی 471 جوان شهر گناباد تکمیل شد. پاسخگویان کارکردهای تحصیلات دانشگاهی را «در حد متوسط» ارزیابی کرده اند. کارکرد اجتماعی (کسب منزلت و موقعیت های بهتر اجتماعی)، فرهنگی (کسب دانش و داشتن ذهن باز و خلاق)، سیاسی (قدرت فردی و سازمانی) و اقتصادی (فرصت شغلی مناسب، درآمد کافی و کارایی در جامعه) به ترتیب، در اولویت کارکردهای تحصیلات دانشگاهی از دید این جوانان قرار دارند. جنسیت، سن، مقطع تحصیلی (دانش آموز، دانشجو و فارغ التحصیل)، وضعیت تاهل، وضعیت اشتغال و علاقه برای ورود به دانشگاه بر میزان کارکردهای تحصیلات دانشگاهی از منظر جوانان موثر است و عوامل فوق در رگرسیون رتبه ای، درمجموع، حدود 13 درصد تغییرهای متغیر وابسته را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: دانشگاه، جوانان، کارکردهای تحصیلات دانشگاهی، مدل AGIL پارسونز
  • منصور حقیقتیان، علی سیف زاده صفحات 53-80
    امروزه یکی از مهم ترین آسیب هایی که نظم نوین اجتماعی در عرصه بروکراتیک اداری را به خطر می اندازد، مساله فساد و نابسامانی اداری است که در مقابل سلامت اداری به عنوان یکی از اساسی ترین دغدغه های مسوولان اجرایی کشور به شمار می رود. فساد اداری به عنوان شکلی از انحرافات اجتماعی در زمره یکی از مهم ترین موانع پیشرفت اقتصادی و اجتماعی جوامع است. فساد دو رویه دارد. یک رویه آن، ادراکی است که نسبت به فساد در جامعه وجود دارد، یعنی باورهایی که جامعه نسبت به وجود فساد و گستره آن دارد. رویه دیگر، سنجش و ارزیابی فساد و تعیین شاخص هایی برای آن می باشد. هدف کلی این پژوهش بررسی رابطه مشخصه های اقتصادی، اجتماعی، جمعیتی و ادراک از فساد شهروندان تهرانی می باشد. در این پژوهش از روش پیمایشی و از ابزار پرسشنامه بهره گرفته شده است. جامعه (جمعیت) آماری تحقیق کلیه جوانان شهر تهران می باشند. همچنین از روش نمونه گیری خوشه ایاستفاده شده است و حجم نمونه 2690 نفر می باشد. برای سنجش از دو نوع اعتبار محتوا و اعتبار سازه و برای محاسبه ی پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج تحقیق نیز با استفاده از نرم افزار آماری SPSS در دو سطح توصیفی و تحلیلی استخراج شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که: 1) بین جنسیت پاسخگویان و ادراک آنها از فساد رابطه معنی داری وجود دارد، به این معنی که ادراک از فساد پاسخگویان زن بیش از مردان می باشد و زنان میزان آلوده شدن سازمان ها، نهادها، بخش ها و فعالیت ها را به فساد بیش از مردان ارزیابی کرده اند.2) رابطه ای مستقیم بین ادراک از فساد و سطح تحصیلات پاسخگویان وجود دارد، به این معنی که با افزایش سطح تحصیلات افراد ادراک از فساد آنها نیز بیشتر می شود. 3) بین وضع تاهل پاسخگویان و ادراک آنها از فساد رابطه معنی داری وجود دارد، به این معنی که ادراک از فساد پاسخگویان مجرد بیش از پاسخگویان متاهل می باشد. 4) بین سن و پایگاه اقتصادی و اجتماعی پاسخگویان و ادراک آنها از فساد رابطه معنی داری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: فساد، ادراک، جوانان، مشخصه های اقتصادی، اجتماعی و جمعیتی
  • افسون خلیفه، ماجده قلی پور، سیده زهرا میرمحمدرضایی، سکینه ندرلو صفحات 81-98
    دلایل متعددی برای مطالعه مصرف موسیقی و فعالیت موسیقیایی وجود دارد، موسیقی بخشی از فعالیت هنری انسان است. شاید بیش از هر محصول هنری دیگری آدمیان در زندگی روزمره خود در معرض شنیدن موسیقی هستند. بنابر لزوم پرداختن به موسیقی به عنوان بخشی از هویت انسانی در صدد برآمدیم به بررسی میزان مصرف انواع موسیقی در بین جوانان شهر زنجان با تکیه بر چهار فرضیه سبک زندگی فرهنگی، ارضای نیازها، عوامل جامعه پذیری و عوامل فردی به عنوان عوامل تاثیرگذار بر مصرف انواع موسیقی بپردازیم. جامعه آماری تحقیق عبارت است از جوانان شهر زنجان که بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه ای با تعداد 268 نفر بدست آمد و پرسشنامه ها به صورت تصادفی ساده در مناطق سه گانه شهر(بالای شهر، مرکز شهر و پایین شهر) توزیع گردید. بر اساس یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت که از بین عوامل فردی از نظر وضعیت تاهل، افراد متاهل؛ از نظر وضعیت اشتغال افراد شاغل در بخش خصوصی، از نظر مسکن افراد دارای مسکن شخصی و از نظر منطقه سکونت افراد ساکن در مناطق بالای شهر با متغیر وابسته (گرایش به موسیقی) ارتباط بیشتری داشته و از بین متغیرهای مستقل (سبک زندگی، ارضای نیازها و عوامل جامعه پذیری) بیشترین هبستگی مربوط به متغیر ارضای نیازها و سپس عوامل جامعه پذیری و سبک زندگی می باشد و آنچنانکه از نتایج توصیفی تحقیق بر می آید بیشترین میزان گرایش مربوط به موسیقی سنتی و کمترین میزان گرایش مربوط به موسیقی راک زیر زمینی می باشد.
    کلیدواژگان: موسیقی، سبک زندگی، ارضای نیازها، عوامل جامعه پذیری، عوامل فردی، جوانان
  • صمد عدلی پور، احمد میرمحمدتبار، سیمین افشار، مریم سهرابی صفحات 99-120
    بی شک، جهان اجتماعی در حال تغییر است و یکی از عوامل اصلی تحول در دنیای کنونی، دستاوردهای تکنولوژیک جدید و متاخر بشری می باشد. دستاوردهایی که به عنوان رسانه های نوین شناخته می شوند. اما به دلیل نوظهوربودن این رسانه ها هنوز بر سر تاثیرات مثبت و منفی آن توافق حاصل نشده و نظرات مختلفی در مورد اثرات رسانه های نوین از جمله شبکه های اجتماعی مجازی همچون کلوب بر روی سرمایه اجتماعی وجود دارد. همچنین، با توجه به آمارهای موجود، بیشترین استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی اختصاص به جوانان و به ویژه دختران و زنان جوان دارد که با انگیزه های مختلف از شبکه های اجتماعی استفاده می کنند. مطالعه تاثیرات استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی در میان دختران و زنان می تواند برخی از پیامدهای این رسانه های نوین را مشخص سازد. پژوهش حاضر به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسش نامه اینترنتی محقق ساخته صورت گرفته است که پایایی آن با استفاده از آماره آلفای کرونباخ (79/0) مورد تائید قرار گرفت. جامعه آماری پژوهش را دختران و زنان عضو شبکه اجتماعی کلوب شهر تبریز تشکیل می دهند. چارچوب نظری تحقیق نیز برگرفته از نظریه های موجود در خصوص تاثیرات فضای مجازی بر سرمایه اجتماعی است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که بین متغیرهای مدت زمان عضویت کاربران در کلوب، میزان استفاده از کلوب، میزان مشارکت و فعالیت در کلوب و میزان اهمیت کلوب برای کاربران با میزان سرمایه اجتماعی، رابطه معنادار مستقیمی وجود دارد. همچنین متغیرهای مستقل وارد شده در مدل رگرسیونی پژوهش توانسته اند 30 درصد از تغییرات سرمایه اجتماعی پاسخگویان را تبیین کنند. در مجموع، نتایج پژوهش حاکی از آن است که شبکه اجتماعی کلوب می تواند باعث افزایش سرمایه اجتماعی کاربران خود شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، شبکه های اجتماعی مجازی، شبکه اجتماعی کلوب
  • اسماعیل قربانی، مریم شجاعی، حسین فیض آبادی صفحات 121-136
    هدف تحقیق تبیین اوقات فراغت جوانان به عنوان عاملی مهم در زمینه کاهش گرایش آنان به اعتیاد مواد مخدر است که در سطح استان خراسان شمالی به صورت مقایسه ای بین جوانان معتاد تحت پوشش مراکز ترک اعتیاد بهزیستی و سایر جوانان غیر معتاد صورت گرفته است.روش تحقیق پیمایشی بوده و برای جمع آوری داده ها از تکنیک پرسشنامه استفاده شده است. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS صورت گرفته است. نتایج نشان دادند:1- بطور معناداری افراد غیرمعتاد زمان بیشتری را به اوقات فراغت خود اختصاص داده اند.2- فعالیت های اوقات فراغت جوانان معتاد در مقایسه با جوانان غیرمعتاد از تنوع بسیار کمتری برخوردار است.3- پایین بودن رضایتمندی جوانان معتاد از اوقات فراغت. 4-از کل وقت آزاد جوانان معتاد درصد کمی از آن به اوقات فراغت سپری می گردد. نهایتا اینکه مشکلات اوقات فراغت از دیدگاه جوانان معتاد به ترتیب اهمیت عبارتند از ضعف برنامه ریزی دولتی، مشکلات مالی، ضعیف بودن امکانات اوقات فراغت، عدم پیش بینی اماکن متناسب با نیازجوانان، ضعف برنامه ریزی مناسب توسط خانواده.
    کلیدواژگان: جوانان، اعتیاد، اوقات فراغت، برنامه ریزی
  • اعظم مقیمی، مجید امینی صفحات 157-186
    بررسی فرآیند جهانی شدن در دنیای معاصر و تاثیرات آن بر فرهنگ ها یا هویت های ملی و محلی از جمله مسائل اصلی در مطالعات فرهنگی است. با توجه به اینکه جوانان بیش از هر گروه دیگری آماج تاثیرات فرآیند جهانی شدن در هر جامعه ای قرار می گیرند، لذا در این پژوهش با بهره گیری از نظریه های رابرتسون و هال به بررسی رابطه ی بین نگرش های فرهنگی متاثر از جهانی شدن و هویت محلی جوانان دانشگاهی یزدی پرداخته شد. از حیث روش شناختی، این پژوهش پیمایشی و کاربردی به شمار می آید. جامعه ی آماری شامل جوانان دانشگاهی 18 تا 30 ساله و حجم نمونه 400 نفر از میان دانشجویان بومی شهر یزد برآورد گردیده که به صورت روش نمونه گیری طبقه ای متناسب انتخاب شده اند. گردآوری داده ها با ابزار پرسشنامه انجام گرفته و در استخراج داده ها از نرم افزار SPPS برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چند متغیره به روش گام به گام استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهند که: مصرف رسانه ای و دینداری دو متغیر مهم در تبیین احساس هویت محلی و نگرش های فرهنگی متاثر از جهانی شدن پاسخگویان هستند، استفاده از رسانه های خارجی تاثیر تقویت کننده بر نگرش های فرهنگی متاثر از جهانی شدن دارد، در حالی که استفاده از رسانه های سراسری داخلی دارای تاثیر تضعیف کننده بر آن است. همچنین استفاده از رسانه های محلی و سپس دینداری تاثیر تقویت کننده بر هویت محلی یزدی دارند، حال آن که استفاده از رسانه های خارجی تاثیر تضعیف کننده بر این متغیر دارد. سرانجام این که نگرش های فرهنگی متاثر از جهانی شدن رابطه معناداری در جهت معکوس با هویت محلی دارد.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، نگرش های فرهنگی، هویت محلی، دینداری، شبکه ی روابط اجتماعی، استفاده از رسانه ها
|
  • Mohammadreza Ayobi, Alireza Afshani Pages 9-28
    The spread of religious doubt amongst people, especially students and young people in recent years has become a major concern. This study aimed to investigate the prevalence of religious doubt among students of Islamic Azad University and Yazd University. The present research is a cross-sectional survey. The population of Yazd University and Islamic Azad Yazd University students was (29630 persons) in the academic year of 2014-2015, in which 384 students by Cochran formula were selected through stratified random sampling method. A researcher-made questionnaire was used to glean the data possessing the content validity approved by the experts of the field and internal consistency utilized by the Cronbach alpha which was more than 0.7 regarding all the constructs. Data showed that the youth religious doubt regarding God's traits, Imam Mahdi and the Mahdism doctrine, woman rights in Islam and also jurisprudence were more than the average. Considering, Quran, anecdotes, Mohammad (The prophet), Imams were near average. The majority of the religious doubt was regarding the Shia branch, jurisprudence, woman's rights in Islam, and Imam Mahdi as well as Mahdism doctrine.
    Keywords: Doubt, Religion, Belief, Student
  • Maryam Eskafi, Fatemeh Soltani Pages 29-52
    This study aims to evaluate and prioritize higher education functions from the point of view of young people. To this end, these functions were investigated from the economic, political, social and cultural perspectives, based on Parson's social theory. Survey was the method adopted to conduct the study and a questionnaire was designed using Osgood’s Scale. The respondents were asked to rate higher education functions based on the stimulus “university graduate”. The questionnaire was completed by 471 young participants from the city of Gonabad, Iran. According to the results, the higher education functions were rated “average” and all respondents gave priority to social (better social status), cultural (knowledge, creativity and open mindedness) and economic (future work opportunities, adequate income and social efficiency) functions. Young people who participated in the study believed that variables such as gender, age, education level (pre-university student, university student, graduate), marital status, employment and the interest to pursue higher education have an influence on higher education functions. Approximately, the above mentioned factors explain a total of 13% of the changes of the dependent variable in ordinal regression.
    Keywords: University, Higher education functions, Parsons\ AGIL scheme
  • Mansour Haghighatian, Ali Seyfzadeh Pages 53-80
    One of the most important new social injuries in the bureaucratic administrative is the official corruption. The aim of this study was to investigate the relationship between the economic, social, demographic characteristics and perception of corruption. In this study, a questionnaire survey was used. The random sampling was used too. The results showed that: 1.a significant relationship between the respondent's age and their perceptions of corruption 2) a direct relationship between the education level of respondents and perception of corruption 3.meaningful relationship between the marital status of the respondents and their perceptions of corruption.4.direct relation between age and socio-economic status of the respondents and their perception of corruption.
    Keywords: Corruption, Perception, Young people, Economic, social, demographic characteristics
  • Afsoon Khalifeh, Majedeh Gholipour, Seyedeh Zahra Mirmohammadrezaei, Sekineh Noderloo Pages 81-98
    There are several reasons for usage of music and musical activities. Music is part of artistic activities of human beings. Perhaps people are exposed to music more than other artistic works in their daily lives. Due to the necessity of considering music as a part of human identity, we tried to study the amount of music used by young people in Zanjan based on four hypothesis: cultural lifestyle, satisfaction of needs, factors of sociability, and individual factors as important factors in usage of various types of music. The research community is young people of Zanajn province. Based on Kokaran Formula a sample consisting 310 people was obtained and questionnaires were distributed accidentally in 3 areas of the city (uptown area, city center, downtown). According to the results of the research, we can conclude that among individual factors, married people regarding marital status, employed people in private sector regarding the employment, those who own a house in uptown regarding the house ownership had more tendency toward music and, among independent factors (lifestyle, satisfaction of needs, factors of sociability), the highest correlation was related to the satisfaction of needs and then sociability and lifestyle. As it is demonstrated by the descriptive factors of the research that the most tendency was toward traditional music and the least tendency was toward rock music.
    Keywords: Music, Lifestyle, Satisfaction of needs, Factors of sociability, Individual factors, Young people
  • Samad Adlipour, Ahmad Mirmohammadtabar, Simin Afshar, Maryam Sohrabi Pages 99-120
    Undoubtedly, the social world is changing and one of the main factors of transformation in the current world is new and modern technological achievements which are considered as modern media. However, due to their emerging nature of these media, there has been no agreement on their positive or negative effects and there have been different ideas about the effect of these modern media such as virtual social networks such Cloob on social capital. In addition, regarding the available statistics, the most use of virtual social networks is assigned to the youth particularly young girls and women who use these networks with different types of motivation. The study of the effects of using virtual social networks among girls and women can identify some consequences of these modern media. The present study was conducted using a survey research and employing a researcher-made internet-based questionnaire whose reliability was confirmed using Cronbach’s alpha coefficient as 0.79. Research population includes all girls and women who are members of Cloob Social Network in Tabriz. The theoretical framework of the research is extracted from available theories about effects of virtual spaces on social capital. Research findings indicate that there is a direct and significant correlation of variables of the duration of users’ membership in Cloob, the degree of using Cloob, the degree of participating and being active in Cloob, and the degree of significance of Cloob for users with the degree of social capital. In addition, independent variables entered the regression model of the research could explain 30% of variations of participants’ social capital. In general, the results indicate that Cloob Social Network can increase users’ social capital.
    Keywords: Social capital, Virtual social networks, Cloob Social Network
  • Esmaeil Ghorbani, Maryam Shojaei, Hossein Feyzabadi Pages 121-136
    The purpose of this study is to determine the youth generation leisure time as an important factor in reducing their inclination toward drug use in North Khorasan Province, by comparing drug addicted youth in addiction treatment centers of Social Welfare Organization with other non-addicted youth. This was a survey study and a questionnaire was used for data collection. The data was analyzed by SPSS software. The findings showed that: 1-Non-addicted youth devoted more of their free time to leisure activities. 2- Leisure time activities of addicted youth have less diversity comparing to non-addicted ones. 3- The rate of satisfaction of facilities in addicted youth is less than non-addicted.3- Addicted youth devote a little percentage of their free time to leisure activities. Finally, the problems and shortages in this regard are: the lack of proper planning by government, financial problems, lack of leisure time facilities, lack of prediction of facilities according to youth needs and lack of proper planning by family.
    Keywords: Young people, Addiction, Leisure time, Planning
  • Azam Moghimi, Majid Amini Pages 157-186
    The study of globalization in contemporary world is one of main concerns in cultural studies. This problem especially in relation with young people has more importance, therefore the study of globalization's cultural effects among young generation, especially academic young as a problem is scientifically researchable. This study has been used theories of Ronald Robertson and Stuart Hall. This research as a goal has been done to explain the relationship between cultural attitudes affected by globalization and local identity among academic Yazdian young. Methodologically, this research has been done as a cross-sectional survey. Population of research included all Yazdian academic young (18-30 years old). Sample size has been considered 400, and the sample had been chosen by quota sampling method. Data has been collected via self-administered questionnaire and has been extracted with software (SPSS). For analyzing data these techniques had been used: Pearson correlation, Stepwise Method of multiple linear regression. There is a significant negative relationship between cultural attitudes influenced by globalization and local identity. The findings show that consumption of media and religiousness are two important variables in explaining the sense of local identity and the respondents` cultural attitudes affected by globalization, the use of foreign media has multiplier effect on cultural attitudes affected by globalization, while the use of domestic national media has a suppressor effect on it. Also the use of local media and then religiousness has positive effect on Yazdi local identity, while the use of foreign media has negative influence on it. Finally, there is a significant negative relationship between cultural attitudes affected by globalization and local identity.
    Keywords: Globalization, Cultural attitudes, Local identity, Religiosity, Social relation network, Consumption of Media