فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:3 Issue: 6, 2012

  • تاریخ انتشار: 1391/05/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهری بهار، سحر رحمانی صفحه 9
    در دهه های اخیر فضای اجتماعی، سیاسی، فکری و عقیدتی در معرض تحولات بسیار عمیقی قرار گرفته است و یکی از عوامل موثر بر این تحولات، جوانی جمعیت می باشد. یکی از عرصه-هایی که نسل جوان را به لحاظ فکری و ارزشی از نسل های قبل متمایز ساخته دین و دینداری بوده است. لذا در این پژوهش سعی شده است با توجه به تئوری فرامادی گرایی رونالد اینگلهارت، پدیده شکاف نسلی را در بعد مناسکی دینداری در میان دو نسل دهه 70 به عنوان نسل جوان و نسل دهه 50 به عنوان نسل بزرگسال مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهیم. این تحقیق روش کیفی را برای تحلیل شکاف بین دو نسل 50 و 70 در میزان دینداری و فهم علل این شکاف برگزیده است و تعداد 8 نفر را(4 نفر از نسل 50 و 4 نفر از نسل 70) مورد مصاحبه عمیق قرار داده است. نتایج نشان داده است در مقایسه میان نسل های 50 و 70 در میان هر کدام از ابعاد نگرش به مناسک دینی، تمایل و گرایش نسل 70 نسبت به مناسک دینی در تمامی ابعاد مورد نظر کمتر می باشد. به طور کلی میان نسل های 50 و 70 از نظر جنبه های مختلف نگرش نسبت به مناسک دینی- شناختی، احساسی و عملی- شکاف رخ داده است و نسل دهه 70 با آن که هنوز از نظر احساسی با مناسک دینی همراهی مناسبی نشان می دهد، اما از نظر معرفت شناختی و بخصوص از نظر عملی با مناسک دینی نه تنها همراهی مناسبی نشان نمی دهد، بلکه حتی در بعد اجتماعی مناسک دینی به مخالفت با آن نیز برخاسته است و گزاره هایی را مطرح می سازد که دال بر عدم همراهی آنها با مناسک اجتماعی دینی است.
    کلیدواژگان: شکاف نسلی، دینداری، بعد مناسکی، فرامادی گرایی
  • منصور حقیقتیان، علیرضا صنعت خواه، جواد معین الدینی، شیرین شیری امین لو صفحه 37
    تحقیقی که پیش رو است در تلاش است تا تحلیلی از رابطه سرمایه اجتماعی با تفکیک این سرمایه به سه حوزه درون گروهی، برون گروهی و ارتباطی و احساس امنیت اجتماعی ارائه دهد. در این راستا تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری تلفیقی خوشه ایو طبقه بندی شده در شهر تهران و بر اساس مناطق 22گانه شهرداری، تدوین یافته است. نمونه تحقیق در حدود 2000نفر و تحلیل اطلاعات توسط نرم افزارهای آماری amoss 16 and spss19، همراه بوده است. نتایج تحقیق حاکی از رابطه معنادار منطقه محل سکونت، وضعیت تاهل، گروه های شغلی و سن بر احساس امنیت اجتماعی است. در خصوص رابطه سرمایه اجتماعی و احساس امنیت، نتایج تحقیق حاکی از آن است که تاثیر مستقیم سرمایه اجتماعی درون گروهی بر احساس امنیت بسیار ضعیف و قابل چشم پوشی است. سرمایه اجتماعی درون گروهی با تاثیر منفی ای(36/0-) که بر سرمایه اجتماعی برون گروهی دارد بر احساس امنیت شهروندان تاثیرگذار است. همچنین سرمایه اجتماعی برون گروهی تاثیری مستقیم و در حدود(27/0) بر احساس امنیت داشته است. سرمایه اجتماعی ارتباطی تاثیر مستقیمی بر احساس امنیت ندارد اما با تاثیر غیرمستقیم و منفی (در حدود 08/0-) با احساس امنیت رابطه معناداری را برقرار می کند. هر چند که این اثر نیز قابل چشم-پوشی است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی درون گروهی، سرمایه اجتماعی برون گروهی، سرمایه اجتماعی ارتباطی، احساس امنیت، امنیت روانی، امنیت اقتصادی، امنیت، سیاسی
  • ابراهیم صالح آبادی، محسن سلیمی امان آباد صفحه 57
    پژوهش حاضر تحت عنوان بررسی رابطه سبک زندگی جوانان و گرایش به مصرف مواد مخدر صنعتی در شهر شیروان انجام شده است. هدف از اجرای این تحقیق پاسخ به این سوال بوده که آیا بین سبک زندگی جوانان و گرایش به مصرف مواد مخدر رابطه وجود دارد؟ این پژوهش یک مطالعه زمینه یابی از نوع همبستگی می باشد قلمرو زمانی پژوهش، زمستان سال 1390 بوده، جامعه آماری 53084 و حجم نمونه 382 نفر از جوانان 15 تا 29 سال شهر شیروان و روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای بوده است. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته با ضریب آلفای کرونباخ 7871/0 استفاده شده، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی و ضریب رگرسیون استفاده شده که طبق نتایج بدست آمده تایید شده است که نوع سبک زندگی بر گرایش به مصرف مواد مخدر صنعتی تاثیر دارد. همچنین مصرف فرهنگی، فعالیت فراغت، اولویت مکان و اولویت هزینه ای نیز بر گرایش به مصرف مواد مخدر تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، مصرف، جوانان، اوقات فراغت، مواد مخدر صنعتی
  • مجتبی صداقتی فرد، طاهره میرساردو، روجا آبچیان لنگرودی صفحه 71
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی و تبیین گرایش های فمینیستی و رابطه ی آن با انگیزه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در دانشجویان دختر دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار بود. در مبانی نظری، از تلفیق دیدگاه های نظری ریتزر، کاستلز، گیدنز، و پارسونز در بحث فمینیسم استفاده و چارچوب و مدل نظری تدوین گردید. روش از نوع زمینه یابی یا پیمایش بود و ابزار پژوهش، پرسشنامه ی حضوری محقق ساخته بود که مورد اعتباریابی و پایایی سنجی قرار گرفت و به وسیله ی آن داده ها گردآوری شد. حجم نمونه 327 نفر از دانشجویان دختر دو دانشکده ی علوم انسانی و فنی- مهندسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار برآورد شد و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. یافته ها نشان داد که میزان گرایش فمینیستی در نمونه ی مورد مطالعه در سطح متوسط رو به بالا است و این گرایش در میان دانشجویان علوم انسانی بیشتر از دانشجویان فنی و مهندسی است. همچنین باور به وجود نابرابری جنسیتی در خانواده، نابرابری در حقوق و قوانین جامعه، اعتراض به نقش زن به عنوان خانه دار صرف، نابرابری در مزایای اقتصادی زنان نسبت به مردان در سطح متوسط رو به بالا بدست آمد. نتیجه دیگر اینکه انگیز ه های اقتصادی و انگیزه های اجتماعی- فرهنگی در گرایش فمینیستی یادشده سطح بالایی را نشان داد که با رویکردهای نظری موجود در مکاتب فمینیسم های سوسیال، رادیکال و لیبرال قابل تبیین و تفسیر است.
    کلیدواژگان: گرایش های فیمینیستی، نابرابری جنسیتی، نابرابری در حقوق، انگیزه های اجتماعی، فرهنگی
  • آرش ضیاءپور، ندا کیانی پور صفحه 91
    پژوهش حاضر با هدف بررسی جامعه شناختی تاثیر الگوهای مشارکت در فعالیت های ورزشی در بین دانشجویان دانشگاه آزاد کرمانشاه انجام شده است. روش تحقیق این پژوهش، پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است. نمونه مورد مطالعه 368 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد شهر کرمانشاه هستند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای متناسب با حجم نمونه انتخاب شده اند. داده های بدست آمده، پس از تکمیل پرسشنامه ها با استفاده از نرم افزار spss نسخه 5/11 تجزیه و تحلیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی انجام شده است. یافته ها نشان می دهد که میانگین الگوهای مشارکت و فعالیت های ورزشی به ترتیب 31/2، 14/1 از 5 می باشد که در حدود پایین قرار دارد. با این حال میزان مشارکت دانشجویان پسر در فعالیت های ورزشی به طور معناداری بیشتر از دانشجویان دختر می باشد. ورزش های مورد علاقه دانشجویان پسر به ترتیب اولویت عبارتند از: پیاده روی، فوتبال، شنا، نرمش و بدن سازی؛ درحالی که همتایان دختر آنها به پیاده روی، انجام نرمش های سبک، شنا و والیبال علاقه بیشتری دارند. نتایج رگرسیون خطی ساده بین متغیر مستقل الگوهای مشارکت و متغیر وابسته فعالیت های ورزشی بین هر دو جنس نشان می دهد که الگوهای مشارکت به عنوان متغیر مستقل توانسته است میزان 34 درصد برای دختران و 9/53 درصد برای پسران از تغییرات متغیر وابسته (فعالیت های ورزشی) را تبیین کند.
    کلیدواژگان: جنسیت، دانشجویان، الگوهای مشارکت، فعالیت ورزشی، دانشگاه آزاد، کرمانشاه
  • سیف الله فرزانه، علی رمضانی صفحه 109
    لازمه پیشبرد توسعه در هر جامعه، به داشتن پشتوانه های اجتماعی بستگی دارد که سرمایه اجتماعی یکی از آنها می باشد و دارای عناصری چون اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، آگاهی اجتماعی و دینداری می باشد. هدف این پژوهش، بررسی رابطه سرمایه اجتماعی و مولفه های آن، و توسعه شهری می باشد. نمونه آماری این پژوهش 281 نفر از شهروندان بالای 16 سال شهر قائمشهر می باشد که به روش نمونه گیری طبقه ای و تصادفی ساده انتخاب شده اند. روش تحقیق پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بوده، که بر اساس مقیاس پنج درجه ای لیکرت، تنظیم شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفت و برای آزمون فرضیه ها، از آزمون همبستگی پیرسون استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که بین مولفه های متغیر مستقل سرمایه اجتماعی، شامل اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، مشارکت اجتماعی، آگاهی اجتماعی و دینداری با متغیر وابسته توسعه شهری رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام، حاکی از آن است که دو متغیر انسجام اجتماعی و اعتماد اجتماعی در معادله باقی مانده اند و بالاترین تاثیر را در تبیین متغیر وابسته دارند.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه شهری، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، دینداری
  • علی اکبر محمودزاده، راضیه آذرنیا صفحه 133
    تحقیق حاضر، به این دلیل که تاکنون تحقیقی درباره رضایت دانشجویان از دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان صورت نگرفته، انجام شده است. این تحقیق به روش پیمایشی با جمعیت نمونه ای به تعداد 265 نفر در جامعه مورد نظر که جمعا دارای تعداد 3754 نفر دانشجو بوده، انجام شده است. نتیجه تحقیق نشان داد میزان رضایت دانشجویان از دانشگاه به مقدار 8/2 از نمره 5 یعنی در حد متوسط بوده است. این مقدار از رضایت، همسطح با میانگین نمره رضایتمندی از بسیاری از سازمان های دیگر جامعه ایران بوده است. البته در نقطه مقابل نیز میزان عدم رضایت دانشجویان از دانشگاه مطرح است که به مقدار 2/2 از نمره 5 بوده است که نشان می دهد تا حد مطلوب رضایت از دانشگاه یعنی نمره 5 فاصله قابل توجهی دارد. همچنین نتیجه آزمون فرضیات نشان داد که از تعداد 16 فرضیه تعداد 6 فرضیه آن که تماما مربوط به عوامل اجتماعی برون سیستم بوده فعلا رد و تعداد 10 فرضیه آن تایید شده است. نتیجه تحلیل رگرسیونی چند متغیره نیز نشان داد که از تعداد 3 متغیر که در مدل نهایی آزمون رگرسیونی باقی ماندند و مقدار 35 درصد از کل تغییرات ضریب تعیین متغیر تابع تحقیق (R2) را تبیین کردند. تعداد 1 متغیر آن (ارزیابی دانشجویان از نگرش دیگران نسبت به دانشگاه)، مربوط به عوامل برون سیستم و تعداد 2 متغیر آن (نگرش نسبت به امکانات رفاهی، و نگرش نسبت به اعضای هیات علمی دانشگاه) مربوط به عوامل درون سیستم بوده است. بنابراین می توان گفت پایین بودن میزان رضایت دانشجویان از دانشگاه، بیشتر تحت تاثیر عوامل اجتماعی درون سیستم بوده است تا عوامل اجتماعی برون سیستم.
    کلیدواژگان: رضایت، مبادله، هزینه، پاداش
  • اعظم مقیمی، مجید امینی صفحه 155
    هویت ملی فراگیرترین سطح هویت در تمامی نظام های اجتماعی است. اهمیت مفهوم هویت ملی نسبت به سایر انواع هویت جمعی، در تاثیر بسیار آن بر حوزه های متفاوت زندگی در هر نظام اجتماعی است. در این پژوهش تلاش شده است نگرش جوانان یزدی نسبت به مولفه های هویت ملی و عوامل موثر بر آن مورد بررسی قرار گیرد. به این منظور، پیمایشی با حجم نمونه 378 نفر از جوانان 18 تا 30 سال، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی مطبق در مناطق سه گانه شهر یزد انجام گرفت.
    برخی از مهمترین نتایج تحقیق عبارت اند از:- نگرش اکثریت جوانان یزدی در خصوص هویت ملی به سمت متوسط گرایش دارد.
    - بر اساس آزمون همبستگی پیرسون، متغیرهای دینداری، رضایت از زندگی، بهره مندی از رسانه های داخلی و خارجی با متغیر هویت ملی رابطه معنی داری دارند.
    - بر اساس تحلیل رگرسیونی، متغیرهای تحقیق، 4/22 درصد از تغییرات هویت ملی را تبیین می کنند.
    کلیدواژگان: هویت ملی، جوانان، بهره مندی از رسانه های داخلی و خارجی، دینداری، رضایت از زندگی
|
  • Mehri Bahar, Sahar Rahmani Page 9
    There are lots of differences among the youth these days. The youth of today are different from the previous generation due to religiosity. This paper tries to search on the generation gap of two ones of 70s and 90s generations. The research method was qualitative and four people from the first and four from the second generation were interviewed deeply. The results show that the second one had less tendency to different aspect of religiosity and there was seen a gap between two generations. The second one performanced less accompany with religious activities or to some degree they were against of religion through social aspect.
    Keywords: Generation gap, Religiosity, Spirituality, Decades of 70 s, 90 s
  • Mansour Haghighatian, Ali Reza Sanatkha, Javad Moeinedin, Shirin Shiri Aminloo Page 37
    This paper tries to analyze the relationship between social capital(separating this capital to there areas, within group, out group and communicational) to the feeling of security. Through mixed cluster and classified sampling 22 restricts of Tehran and more than 2000 people were chosen totally. The results show that there is a significant relationship between the place of living, marriage, occupation, and age with the feeling of security. No direct effect was found in within group of social capital, but the effect of the within group social capital on security is negative(-36%). Out group social capital has a positive effect(+27%) on the security. Commercial social capital has no direct effect on security but it has negative direct effect on security but it has negative direct effect(-%8) on security.
    Keywords: Within group social capital, Out group social capital, Commercial social capital, Security, Psychological, Economic, Political Security
  • Ibrahim Aman Abad, Mohsen Salimi Aman Abad Page 57
    This paper tries to study the relationship between the youth life style and attitude to artificial drugs consumption in Shirvan. The question: Is there any relationship between the youth life style and their drugs consumption? This research was done in the winter of 2011 and out of 53084 people 382 one were chosen among the youth aged 15 to 29 in Shirvan through cluster sampling. The Alpha Cronbach of the questionnaire was 0.78. The findings show there is a significant relationship between life style and drug misuse. Cultural consumption, free activities, place priority, expense preferences influence on the drug consumption.
    Keywords: life style, consumption, Youth, Free time, Artificial drugs
  • Mojtaba Sedaghatifard, Tahereh Mirsardoo, Roja Abchiyan Page 71
    The object of this research was to study and explain feminist tendencies and its relationship with economical, social, and cultural motives in the female students of the Islamic Azad University of Garmsar. It was used compilation of theoretic viewpoints of Ritzer, Castells, Giddens, and Parsons in feminist discussion and a framework and theoretic model was formulated. By using surveyor method, researcher's personal questionnaire was made and it was done validation and reliability evaluation and data was gathered by it. A sample size was estimated 327 female students of both faculty of humanities and faculty of engineering of the Islamic Azad University of Garmsar; and they were selected proportional to size using random sampling. Findings showed that the range of feminist tendencies in studied sample is upward in a medium level and this tendency is higher in the humanities students than in the engineering students. Also belief in the existence of gender inequality in family, an inequality in the laws and roles of the society, protest to woman role as a mere housekeeper, and an inequality in women's economical advantages to men's one is upward in a medium level. Another result is that economical and socio-cultural motives in the mentioned feminist tendency showed high level which is explainable and interpretable with available theoretic approaches in the social, radical, and liberal feminism. It can be said that people tend to special tendency in this context based on their different positions and they summarize a main cause of gender inequality into the same problem and this causes that people viewpoints about gender inequality may be difference and it leads to different feminist tendencies. Moreover, Lizrel modeling values was the fitting representation of researcher's proposal model.
    Keywords: Feminism, Feminist tendencies, Gender inequality, Social inequality, Economical inequality
  • Arash Ziapour, Neda Kiyanipour Page 91
    The paper tries to study the effect of participation pattern on sport activities among the students of I.A.U of Kermanshah. The research method is survey with questionnaire and 368 students were chosen through cluster sampling. The data were analyzed by SPPS(version of 11.5). The results show the median of participation pattern is 2.31 and 1.14 out of students and it was in lower stage, but the participation rate of boys were significantly more than girls and the favorite sports of boys are walking football, swimming, body building, but girls like walking, light exercise, swimming and volleyball. The participation pattern as independent variable showed 34% of differences among girls and 53.9% of boys.
    Keywords: Gender, Students, Participation pattern, Sport activities, I.A.U, Kermanshah
  • Seifollah Farzaneh, Ali Ramzani Page 109
    Essential to development advance in any society, having social support that social capital is one of those and include components: "social trust", "social cohesion", "social participation", "social consciousness", and "religiosity". The aim of this research is on relationship between social capital and urban development variable. Statistical population were 281 residents of Ghaemshahr at the age of 16 and above which were used as classified and random sampling method. Research is carried out by a survey method through a questionnaire which based on Likert scale for gathering the information. The data interpreted through SPSS soft ware and Pearson correlation. The results indicated that there is a significant relationship between social capital components, including: Social trust, Social cohesion, Social participation, Social consciousness, Religiosity and urban development. The results of step-by-step regression show that two variables (social trust and social cohesion) are studied at equation and current situation significantly was upper the average.
    Keywords: Social capital, urban development, Social trust, Social participation, religiosity
  • Ali Akbar Mahmodzade, Raziyeh Azarinia Page 133
    The paper studies the effective social factors influencing on the satisfaction in Shirvan. The sample size was chosen 265 from 3754 students in Shirvan Islamic Azad University. The results show that the satisfaction rate of students is 2.8 out of 5 and it is on average point. It also shows that out of 16 hypothesis, 6 ones concerning social factors were rejected and the hypothesis were accepted. Regression analysis explains 35 percent of the total variation depends on the model. One of the factors involved external variables and the two others involved internal ones. The results also shows that the lower satisfaction rate is caused by internal social factors than external social ones.
    Keywords: satisfaction, Exchange, Expenses, Rewards
  • Azam Moghimi, Majid Amini Page 155
    National identity is the most pervasive level of identity among all social systems. In compare with other type of common identity, the national identity will affect on different aspects of life in every social system. So, this study attempts to examine Yazd young's attitude toward national identity and its effective factors. The sample size of this survey consists of 378 young (18-30 ages) which have been selected by classified random sampling method in the Yazd city. Some of the most important findings of this study are: Young's attitude toward national identity tends to medium level. Based on Pearson correlation test, there are significant relationship between religiosity, life satisfaction, foreign & national media usage and national identity. Based on regression analysis, independent variables can explain 22.4 percent of dependent variable (national identity) variance.
    Keywords: National identity, Attitude, Young, Foreign, national media usage, Religiosity, Life satisfaction