فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:3 Issue: 9, 2013

  • تاریخ انتشار: 1392/02/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی ادیبی سده*، سیدهادی جلالی آکردی صفحه 9
    با بصری شدن نمادهای منزلت و هویت در مدرنیته متاخر، بدن به محملی برای ابراز هویت و نمادی از شخصیت فرد مبدل گشته است. مراقبت و نظارت بر بدن این امکان را برای افراد فراهم می کند تا روایت مشخصی از هویت خویش را حفظ کنند و آن را در معرض تماشای دیگران قراردهند. این پژوهش با هدف بررسی رابطه ی بین مدیریت بدن و هویت اجتماعی جوانان صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق، جوانان 18 تا 30 ساله ی شهر ساری می باشد. حجم نمونه 384 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران بدست آمد و به روش خوشه ایاجرا شده است. در مجموع نتایج حاکی از آن است، امروزه تلاش های زیادی از سوی جوانان در باب داشتن ظاهر و بدنی زیبا انجام می گیرد تا از این طریق، هویت متمایزی را که جوانان می خواهند از خود در اجتماع نشان دهند، حاصل شود. بدین سان جستجو برای داشتن چهره و ظاهری زیبا و اندام کامل بیش از آنکه با طرد هویت آنان مرتبط باشد، با پذیرش هویت از سوی آنان همراه است.
    کلیدواژگان: مدیریت بدن، هویت، جوانان، نگرش جنسیتی، دینداری، نگرش فرهنگی
  • اسحق ارجمند سیاهپوش*، ابوالقاسم حیدرآبادی، بهاره ارجمند سیاهپوش صفحه 23
    هدف اصلی در این پژوهش بررسی نقش عوامل اجتماعی در تبیین رفتارهای وندالیستی دانش آموزان دوره متوسطه شهر اندیمشک(با تاکید بر امنیت اجتماعی) می باشد. روش تحقیق، پیمایشی بوده و با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 300 نفر تعیین گردید. با روش نمونه گیری چندمرحله ای و تصادفی سیستماتیک نمونه ها انتخاب و اطلاعات لازم با تکنیک پرسشنامه جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، آزمون آنالیز واریانس و همچنین رگرسیون چندمتغیره و تحلیل مسیر و استفاده از نرم افزار SPSS صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین میزان رفتارهای وندالیستی با متغیرهای میزان رضایت اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی، میزان انسجام و همبستگی اجتماعی و نیازهای امنیتی رابطه منفی و معکوسی وجود دارد. بین متغیرهای ناکافی بودن ابزارهای تامین امنیت و پایگاه اقتصادی اجتماعی با میزان رفتارهای وندالیستی رابطه معناداری وجود ندارد. تحلیل رگرسیون نشانگر آن است که متغیرهای مستقل 8/24 درصد از تغییرات میزان وندالیسم را تبیین نموده و بیشترین تاثیر را به ترتیب متغیرهای میزان رضایت اجتماعی و میزان انسجام و همبستگی اجتماعی داشته اند.
    کلیدواژگان: وندالیسم، میزان رضایت اجتماعی، میزان انسجام و همبستگی اجتماعی، نیازهای امنیتی، احساس امنیت اجتماعی و پایگاه اقتصادی اجتماعی
  • زهیر مصطفی بلوردی*، طیبه بلوردی، مهدیه غیوری صفحه 47
    این نوشتار تلاش دارد با تاکید بر زمینه دینی جامعه ایران و نقد برداشت مسلطی که آسیب های روانی را پیامد محتوم مدرنیته می داند؛ با رویکرد تلفیقی جامعه شناسانه و روان شناسانه به مبحث سلامت روانی جوانان بپردازد. در این راستا با برساختن ابعاد ذهنی(اعتقادی و عاطفی) و عینی(مناسکی و پیامدی) دین-داری و توجه ویژه به عامل شخصی شدن روابط اجتماعی – متغیر انزوای اجتماعی- نقش این عوامل را به واکاووی کشد. پژوهش مطالعه ای توصیفی- تحلیلی با روش نمونه گیری تصادفی ساده بر روی نمونه 345 نفری از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سیرجان است. یافته ها حکایت از مطلوب نبودن سلامت روانی در بین دانشجویان می کند. علاوه بر این، نتایج بیانگر تاثیر مثبت و معنادار ابعاد ذهنی بر خلاف ابعاد ظاهری دین داری بر سلامت روان است. در کنار آن عوامل دیگری همانند انزوای اجتماعی، جنس و وضعیت تاهل بر سلامت روانی تاثیر داشته اند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، انزوای اجتماعی، ابعاد دین داری اعتقادی، عاطفی، مناسکی، پیامدی
  • مهرداد حسین پناهی*، محمدباقر تاج الدین صفحه 63
    مساله اصلی مشارکت اجتماعی در جامعه تواتری و دوره ای-بودن آن است، می توان بیان داشت که جامعه ما از مشارکت اجتماعی در سطح پایینی برخوردار است که این خود از چندین عامل پیروی می کند که یکی از مهمترین آنها نظام ساختار خانواده است چراکه خانواده پایه گذار جامعه و همچنین اولین کانون اجتماعی کردن فرزندان است. در تحقیق حاضر به بررسی تاثیر ساختار خانواده بر مشارکت اجتماعی دانشجویان دانشگاه پیام نور همدان در بین نمونه 339 نفری به روش پیمایشی پرداخته شده است. چهارچوب نظری در این پژوهش ترکیبی از دو نظریه ساختار شخصیتی هیگن و همچنین نظریه کنشی پارسونز شکل گرفته است. بدین سان پس از انجام بحث نظری و همچنین جمع آوری اطلاعات، از طریق نرم افزار SPPSبه تحلیل داده ها از دو روش همبستگی پیرسن و تحلیل واریانس در رگرسیون خطی پرداخته شده است، نتایج به دست آمده از این پژوهش حاکی از این است که هرچه اقناع گرایی خانواده افزایش می یابد بر میزان مشارکت اجتماعی دانشجویان افزوده می شود.
    کلیدواژگان: ساختار خانواده، مشارکت اجتماعی و اقناع، گرایی
  • حسین دایی زاده*، وحید فلاح، بابک حسین زاده، حسینعلی حسین پور صفحه 75
    چکیده:امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات جزئی جدایی ناپذیر از زندگی انسانها شده و پیدایی صور نوین ارتباط، شبکه های بزرگ اطلاعاتی و ارتباطی زمینه ساز فضاهای اجتماعی جدید گشته است؛ فضاهایی بدون مرز که روابط، ابعاد و مهارت های اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار داده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات(ICT) بر مهارت های اجتماعی دانش آموزان سال سوم متوسطه ی شهرستان نکا به روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی انجام شده است. جامعه ی آماری شامل 1400 نفر بوده و حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 302 نفر به روش تصادفی طبقه ای متناسب با حجم جامعه، از بین دانش آموزان دختر و پسر انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ی 40 سوالی محقق ساخته با مقیاس درجه بندی لیکرت بوده که پس از تایید روایی آن با نظر متخصصان، پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرانباخ 87/0محاسبه و مورد استفاده قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده ازآزمون t یک گروهی و t مستقل و نرم افزار SPPS انجام شد. یافته ها نشان داد که فناوری اطلاعات و ارتباطات بر مهارت های اجتماعی (برقراری ارتباط، تفکر انتقادی، توانایی تصمیم گیری، حل مساله، مشارکت و همکاری) دانش آموزان سال سوم متوسطه در حد زیاد اثرگذار بوده است. این اثرگذاری در بین دانش-آموزان دبیرستانی و هنرستانی یکسان بوده است، اما اثربخشی آن در بین دانش آموزان پسر بیشتر از دانش آموزان دختر بوده است.
    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات وارتباطاتٰ، مهارت های اجتماعی، اثربخشی، دانش آموز
  • محمدحسن شربتیان*، اعظم امینیان صفحه 93
    سرمایه اجتماعی به معنای هنجارها و شبکه هایی است که امکان مشارکت افراد را در فعالیت های جمعی به منظور کسب سود متقابل برای تمام عرصه ها از جمله افزایش امنیت اجتماعی فراهم می کند. مساله پژوهش حاضر، سنجش میزان سرمایه اجتماعی دانشجویان دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی می باشد. هدف کلی پژوهش، بررسی مهم ترین پارامترهای سرمایه اجتماعی در زندگی دانشجویان دانشگاه پیام نور با توجه به افزایش راهکارهای امنیت اجتماعی است، با توجه به نظریات مورد استفاده در پژوهش، سرمایه اجتماعی را نوعی دارایی برای گروه های اجتماعی جامعه از جمله دانشجویان باید دانست که از طریق مشارکت، انسجام و همبستگی می توانند به تقویت امنیت اجتماعی در منطقه خود بپردازند. دانشجویان در دانشگاه سرمایه اجتماعی خود را از طریق ارتباطات اجتماعی در گروه های جمعی و عضویت آنان در گروه های اجتماعی به دست می آورند. بدین ترتیب، فرضیات مورد بررسی، در دو سطح خرد و میانی در میان دانشجویان دانشگاه بررسی شده است. شیوه نمونه گیری تصادفی و با استفاده از نمونه گیری طبقاتی سیستماتیک بوده است و تعداد حجم نمونه 329 نفر بوده است. نتایج آزمون های آماریT)و(F بیانگر این است که متغیرهایی چون «جنسیت، تاهل، محل سکونت و محل تولد» در سطوح بیان شده بر بهره-مندی از پارامترهای سرمایه اجتماعی، اثر نگذاشته است و متغیرهایی چون «طبقه اجتماعی، تعاملات خانوادگی، منابع فردی، منزلت تحصیلی، تعاملات اجتماعی در دانشگاه و محله و...» از مهم ترین متغیرهای بهره گیری و تقویت پارامترهای سرمایه اجتماعی در بین دانشجویان می باشد.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، انسجام اجتماعی، سرمایه اجتماعی، شبکه اجتماعی، مشارکت اجتماعی
  • زینب طولابی، سعید صمدی*، فاطمه مطهری نژاد صفحه 115
    اسلام یکی از ابزارهای سازنده سبک زندگی انسان می باشد. دستورات دینی و معنویت، شکل دهنده و تاثیرگذار بر سبک زندگی افراد است. هدف این پژوهش بررسی نقش میانجی عزت نفس و خودکارآمدی در رابطه بین سبک زندگی اسلامی و سازگاری اجتماعی جوانان شهر مشهد است. با استفاده از پرسشنامه اطلاعات از 235 نفر جمع آوری شد. برای سنجش سبک زندگی اسلامی از پرسشنامه محقق ساخته و برای سنجش عزت نفس، خودکارآمدی و سازگاری اجتماعی از پرسشنامه هایی که از پرسشنامه استاندارد الهام گرفته شده، استفاده شده است. داده های جمع آوری شده به وسیله دو نرم افزار SPSS و LISREL تجزیه و تحلیل شد. از نرم افزار LISREL برای انجام تحلیل عاملی تاییدی و آزمون مدل تحقیق استفاده شد. همچنین به منظور بررسی پایایی و انجام تحلیل عاملی اکتشافی از نرم‎افزار SPSS استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که سبک زندگی اسلامی اثر مثبت و معناداری بر عزت نفس و خودکارآمدی دارد، عزت نفس و خودکارآمدی اثر مثبت و معناداری بر سازگاری اجتماعی دارد.
    کلیدواژگان: سبک زندگی اسلامی، عزت نفس، خودکارآمدی، سازگاری اجتماعی
  • گلمراد مرادی*، صدیقه افروز صفحه 133
    این مقاله به دنبال بررسی نقش عوامل جمعیتی و اقتصادی در ایجاد رفتار جمعی جوانان شهر بوشهر است که براساس نظریه ساختارگرایی اسملسر تبیین می شود. اسملسر از جمله معروفترین جامعه شناسان در عرصه مطالعات رفتارهای جمعی است که در قالب رهیافت ساخت گرایی به تشریح این رفتارها پرداخته است. این پژوهش با استفاده از روش پیمایش و از طریق ابزار پرسشنامه انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه جوانان بین سنین 19 تا 35 سال شهر بوشهر می-باشد. تعداد 383 نفر جوان، از جامعه آماری به شیوه تصادفی سیستماتیک برای مطالعه انتخاب شدند. از اعتبار صوری برای روایی و آلفای کرونباخ برای پایایی ابزار پژوهش استفاده به عمل آمد و از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل واریانس برای آزمون فرضیات و تکنیک رگرسیون برای سنجش مدل پژوهش استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش، بین سن افراد(11/0-=r)، میزان درآمد پاسخگویان 10/0 و بین محرومیت نسبی 72/0 و رفتار جمعی جوانان رابطه شدید و معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از جدول نشان می دهد که بین محرومیت نسبی و رفتار جمعی جوانان رابطه شدید و معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از ضریب رگرسیون نشان می دهد که متغیرهای میزان محرومیت نسبی، وضعیت تاهل، جنسیت، وضعیت مسکن و وضعیت اشتغال به ترتیب میزان اهمیتی که در تبیین متغیر وابسته داشته اند وارد معادله شده و در مجموع 47 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین و توضیح کرده اند(47/0=R2).
    کلیدواژگان: رفتار جمعی، اسملسر، محرومیت نسبی، جوانان
|
  • Mehdi Adibi Sedeh*, Seyed Hadi Jalali Akerdi Page 9
    Alongside with the visual symbols of status and identity in the late modernity, the bodies have become converting to express symbol of identity and personality. Body care and supervision provide this opportunity for individuals to keep a clear narrative of their identity and put it watching others. This research has been done with the aim of investigating the relationship between body management and the youth social identity. The young people aged 18 to 30 of Sari were among statistical population. The sample size was 384 which obtained with Cochran formula and by multi-stage cluster sampling. The results indicate that, nowadays many efforts done by the youth about having a beautiful appearance and body up this way to achieve the distinguishing characteristic. They want to show themselves in community differently. Thus attempting for having a beautiful face and appearance and perfect limbs rather than be associated with the rejection of their identity comes from acceptance of their identity.
    Keywords: Body Management, Identity, Youth, Gender Identity, Religiosity, Cultural Attitude
  • Eshaq Arjmand Siapoush*, Abolghasem Haydarabadi, Bahareh Arjomand Siapoush Page 23
    This paper tries to study the role of social factors in the explanation of vandalism among high school students in Andimeshk. Focusing on the social security. Through survey study more than 300 ones were selected by Cochoran Formula. After gathering he data through questionnaire, they were analyzed by Pearson Coefficient Correlation, Variance Analysis test, Multi-variable regression and path analysis. The results show that there are inverse negative relationship between vandalistic behavior with social satisfaction, social security. Social correlation and security needs. There are also negative relationship between lack of security and socio-economic status with vandalistic behavior. Regression analysis indicates that independent variables explains 24.8 of variances in vandalism. Social satisfaction and social correlation have more influence then.
    Keywords: Vandalism, Social Security, Social Solidarity, Security Needs, Socio, Economic Needs
  • Zahir, Mostafa Balvardi*, Tayebeh Balvardi, Mahdieh Ghayuri Page 47
    This paper with emphasising on religious context of Iranian society, has a critical interpretation which considers psychological damages as an inevitable consequence of modernity(with integrated sociological and psychological approach) attempts to address youth mental health issues. In this regard, this paper with constructing mental aspects (belief and emotional) objective (ritual and outcome) of religiosity and special attention to personalizing social relationship(social isolation variable) analyses the role of these factors. This research is an analytical descriptive study with simple random sampling method on a sample of 345 students of Islamic Azad University of Sirjan. Findings suggest that students’ mental health is not as good as mentioned before. Moreover, results indicate a positive and significant impact of mental aspects in contrary to apparent aspects of religiosity on the mental health. In addition, factors such as social isolation, gender, marital status had impact on mental health as well.
    Keywords: Mental health, Social isolation, Aspects of religiosity, Belief, Emotional, Ritual, Outcome
  • Mehrdad Hossein Panahi*, Mohammad Bagher Tajeddin Page 63
    This study attempts to reveal the effect of family structure on social participation of Payame Noor university students, it consists of 339 students. The theoretical framework of this investigation is based on two hypotheses. Hegen personality structure theory and Parsons action theory. One hypotheses is on satisfactoriness in the family structure were based on personality structure theory and also two hypotheses in regard with tendency toward wisdom and hope for future based on Parson's action theory is involved. The main problem of social participation is that it is successive and periodic as to how social participation is high in one period and low in another one and also it could be stated that our society is of low social participation which results from several factors: the most important one is the order (discipline) of family structure. Since family is the founder of society and also the first center for children socialization. In this way, after theoretical discussion and data collection using Spss software, the researcher analyzed the data using two coefficient methods of Pearson and variance analysis in linear regression. The result obtained from this investigation indicates that the more the satisfaction of the family, the more the social participation of the students, that is, there is a positive and strong relationship between family satisfaction and the degree of social participation.
    Keywords: Social participation, Satisfactoriness, Family structure
  • Housain Daeizadeh*, Vahid Fallah, Housain Ali Housainpour Page 75
    This paper tries to study the effect of information and communication technology on the skills of the third grade of high school students in Neka. Among 1400 students were randomly chosen. More than 302 ones were randomly selected(boys and girls). By a questionnaire which had 40 questions shows more than 87% of Alfa Cronbach coefficient. One group TTest and independent T-test were analyzed and the results show ICT influences on the social skills of students like critical thinking, decision making, problem solving, participation and cooperation. These results were the same among high-school and vocational school students. The effects were more among boys than girls.
    Keywords: ICT, Social Skills, Effective, High School Students
  • Mohammad Hassan Sharbatian*, Azam Aminian Page 93
    This paper wants to study the measurement of social capital of the Payam Noor University in southern Khorasan. It also tries to increase the role of social capital through participation and membership in different groups. Thus, Two types of hypotheses were in micro and macro levels analyzed. More than 329 students were randomly selected and (F and T) coeficeints show that variables like gender, marriage, place of living and place of birth had no effect on social capital, but variables like social classes, family relations, individual resources, educational prestige, social interaction had more influence on the social capital among the students.
    Keywords: Social Trust, Social Solidarity, Social Capital, Social Network, Participation
  • Zeinab Toulabi, Saied Samadi*, Fatemeh Motaharinezhad Page 115
    This paper tries to study the role of self-esteem and self-effectiveness for the relation between Islamic life style and social adaptation among the youth in Mashhad. The data was gathered from the questionnaire about 235 young people. Two different questionnaires were used for gathering data. By lisrel and SPSS software, the data were analyzed. Statistical tests like factor analysis show that Islamic life style has a positive and meaningful influence on selfesteem and self-effectiveness. And thus the self-esteem and self- effectiveness variables have positive and meaningful effect on social adaptation.
    Keywords: Islamic Life Style, Self, Esteem, Self Effectiveness, Social Adaptation
  • Golmorad Moradi*, Sedigheh Afrooz Page 133
    This research attempts to examine the role of Socio-economic factors in establishing collective behavior of the youth in Boshehr based on Smelser' s structural theory. Smelser in one of the most well-known sociologists in collective behavior studies who explains these behaviors in the framework of social structuralism. This research conducted on survey method. 383 persons selected through systematic random sampling. The face and construct validity have been used to verify the validity and the Alpha coefficients to assess the reliability of the measurement. Pearson correlation, analysis of variance and regression analysis were used to verify hypothesis and the research model. According to the result, a significant correlation was found between age(r=- 0/11), income (r= 0/10) and relative deprivation(r=0/75) in establishing collective behavior. Through the regression coefficients, relative deprivation, marital statues, sex, household situation and job situation explained 47 percent of dependent variable variance.
    Keywords: Collective Behaviors, Smelser, Relative Deprivation, Youth