فهرست مطالب

Sociological Studies of Youth - Volume:6 Issue: 20, 2016

Sociological Studies of Youth Journal
Volume:6 Issue: 20, 2016

  • تاریخ انتشار: 1394/11/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین بارگاهی، نرگس کبیری* صفحات 9-32
    اعتماد اجتماعی، جزء اصلی سرمایه ی اجتماعی محسوب می شود. این مفهوم تمام جنبه های زندگی بشری را شکل می دهد و مستعد کننده مشارکت و همکاری میان اعضای جامعه است. رفاه ذهنی نیز یکی از جنبه های مهم زندگی بشر است، که به عنوان یکی از مهمترین موضوعات اجتماعی و از ابعاد رفاه اجتماعی (شاخص اصلی توسعه) محسوب می شود. از آنجا که نیازهای انسان پیوسته در حال گسترش است دیگر تنها توجه به ابعاد عینی رفاه، راه رسیدن به رفاه اجتماعی نیست، بلکه توجه به نیاز های ذهنی و روانی و ارضاء آنها برای افراد و جامعه نیز مهم هستند. بنابراین از آنجا که رفاه محصولی است که در بستر اعتماد اجتماعی معنا می یابد؛ هدف پژوهش حاضر نیز مطالعه رفاه ذهنی و تاثیر اعتماد اجتماعی بر آن است. با استفاده از روش پیمایش و با حجم نمونه آماری 381 نفر(که برای دقت بیشتر 400 نفر در نظر گرفته شده است) با ابزار پرسشنامه و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای در بین جوانان 20-29 سال ساکن شهر تهران، داده ها جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین اعتماد اجتماعی با رفاه ذهنی و شاخص های شادکامی ، احساس امنیت، ترجیحات ارزشی، استحقاق، نیاز و رهایی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در حالی که بین شاخص مقایسه نسبی (احساس محرومیت) با اعتماد رابطه معکوس و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد، بیشترین مقدار ضریب همبستگی متعلق به اعتماد اجتماعی و احساس امنیت است. بنابراین هر گونه تغییر و نوسان در متغیر اعتماد اجتماعی، می تواند منجر به تغییر رفاه ذهنی و شاخص های آن شود.
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، رفاه ذهنی، رفاه اجتماعی، جوانان
  • احمد بخارایی، صادق صالحی، مریم معصومی صفحات 33-56
    هدف بررسی رابطه سرمایه فرهنگی و رفتارهای زیست محیطی دربین جوانان شاغل درعسلویه (پارس جنوبی) و اهداف فرعی این پژوهش بررسی رابطه بین شبکه های مشارکت مدنی، هنجارهای اجتماعی و اعتماد اجتماعی با رفتارهای اجتماعی زیست محیطی کارکنان پارس جنوبی می باشد. روش تحقیق دراین پژوهش بصورت پیمایشی می باشد که جامعه موردمطالعه ما60850 نفرازکارکنان پارس جنوبی می باشد که باکمک فرمول کوکراین حجم نمونه 381 نفر انتخاب شده که این جامعه آماری بصورت نمونه گیری خوشه ایانجام شده است و با کمک نرم افزارهای 18SPSS وAMOS به پردازش داده ها پرداختیم. نتایج به دست آمده از محاسبات آماری نشان می دهد که با توجه به مدل برازش داده شده و ضریب همبستگی پیرسون و سطح معنی داری به دست آمده از رگرسیون، چون سطح معنی داری درهرسه متغیر شبکه های مشارکت مدنی، هنجارهای اجتماعی و اعتماد اجتماعی برابر 00/0 بوده و از 05/0کوچکتر می باشد، همچنین سطح معنی داری بدست آمده از معادلات ساختاری باکمک نرم افزار اموس به ترتیب 027/0 ،024/0، 012/0 وچون از05/0 کوچکتر می باشد بنابراین بین هر سه فرضیه و رفتارهای اجتماعی زیست محیطی پارس جنوبی رابطه وجود دارد و یا به عبارتی دیگر هر سه فرضیه ما دراین پژوهش تایید می شوند
    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، شبکه های مشارکت مدنی، هنجارهای اجتماعی، زیست محیطی، رفتاراجتماعی، پارس جنوبی
  • منصور حقیقتیان، مسعود دارابی صفحات 57-88
    طی چند دهه اخیر، نهاد خانواده متاثر از ورود، فرآیند و پیامدهای نوسازی تغییر و تحولات ژرفی را در دو سطح عینی- ساختاری و ذهنی معنایی تجربه کرده است و با مسائل جدیدی مواجه شده است که برخی از آنها معرف پیشرفت و رفاه و برخی دیگر مبین مسائل اجتماعی آسیب زایی اند که به مثابه عواملی بازدارنده از سرعت پیشرفت و توسعه در جامعه می کاهند. بنابراین هدف پژوهش حاضربه بررسی تاثیر نوسازی فرهنگی و مکانیسم تاثیرگذاری آن بر ارزش های خانواده در شهرستان نهاوند می پردازد. به منظور دست یابی به این هدف از بین عوامل ومتغیرهای گوناگونی که در فرایند نوسازی بر تحولات خانواده تاثیرگذار است، متغیرهای ریسک پذیری، بازاندیشی، کمرنگ شدن باورهای مذهبی به عنوان متغیرهای مستقل انتخاب شده است. مبانی نظری متغیرها و پارامترهای این پژوهش، بر مبنای نظریات: اسملسر، گود، گیدنز و اریش بک و اینگلهارت تدوین شده است.روش تحقیق در این پژوهش پیمایش و ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه دارای قابلیت اعتماد و اعتبار است . جامعه آماری پژوهش، از افراد18 سال به بالاتر اعضاء خانواده ها در شهرستان نهاوند است، حجم نمونه 390 نفر است که با استفاده از فرمول کوکران و با روش خوشه ایچند مرحله ای به دست آمده است.روش اصلی در تحلیل داده ها، رگرسیون و مدل سازی معادلات ساختاری است. نتایج نشان می دهد که سه مولفه نوسازی فرهنگی یعنی، ریسک پذیری، بازاندیشی، کمرنگ شدن باورهای مذهبی بر افول اشکال خانواده و پیدایش شکل مدرن آن موثر بوده است. بعد ریسک پذیری بیشترین میانگین را (3.38) داراست و کمرنگ شدن باورهای مذهبی با مقدار 3.02 دارای کمترین مقدار میانگین می باشد. و در کل میانگین فرآیند نوسازی فرهنگی در جامعه مورد مطالعه 3.25 بوده است. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون حاکی از آن است که نوسازی و مولفه های آن در مجموع 25. واریانس تحولات ارزشی خانواده را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: تغییرات خانواده، نوسازی، بازاندیشی، ریسک پذیری، کمرنگ شدن باورهای مذهبی
  • سمیه خدارحمی، مهتاب علوی، سجاد عزتی صفحات 89-108
    این پژوهش با هدف مقایسه سازگاری اجتماعی دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور شهرستان دره شهر اجرا شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دختر و پسر دانشگاه پیام نور که در سال92-93 مشغول به تحصیل بودند و نمونه آماری این پژوهش 100 نفر (59 دختر و 41 پسر) که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند برای اندازه گیری متغیرها از پرسشنامه سازگاری فردی اجتماعی کالیفرنیا استفاده شد. طرح تحقیق از نوع مقایسه ای بود و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تی برای گروه های مستقل استفاده شد که نتایج نشان داد بین سازگاری اجتماعی دانشجویان دختر و پسر از نظر آماری تفاوت معناداری وجود دارد. میانگین نمرات سازگاری اجتماعی دانشجویان دختر بیشتر از میانگین نمرات سازگاری اجتماعی دانشجویان پسر است.
    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، ملاک سازگاری، دانشجویان
  • سمانه شفیعی، عباس عسکری، اکبر زارع صفحات 109-134
    هدف از این پژوهش، مطالعه عوامل تعیین کننده ی همسان همسری سنی و تحصیلی زوجین در شهر یزد است. این پژوهش با استفاده از روش پیمایش و ابزار پرسشنامه انجام شده است. نمونه مورد مطالعه، زوجین شهر یزد می باشد که تعداد 419 نفر از آنها از طریق نمونه گیری خوشه ایو سیستماتیک انتخاب شده و مورد مصاحبه قرار گرفتند. میانگین همسان همسری سنی از 28، 1/10 و میانگین همسان همسری تحصیلی از 11، 8/8 بوده است یعنی زوجین به سمت همسانی سنی و تحصیلی گرایش دارند. همچنین، بیشتر پاسخگویان، در صورتی که تحصیلات زن در سطوح تحصیلی پایین تر از متوسطه باشد، مناسب می دانند که تحصیلات مرد حداقل متوسطه باشد حال آنکه، برای زنان با تحصیلات دانشگاهی، بر این باورند که همسان همسری تحصیلی گزینه بهتری برای زوجین است. سایر یافته ها نشان داد، میزان همسان همسری سنی با سن ازدواج، درآمد خانواده و میزان استفاده از رسانه ها رابطه معکوس و با تحصیلات و منزلت شغلی خانواده رابطه مستقیم دارد. از طرفی میزان همسان همسری تحصیلی با تحصیلات رابطه مثبت و با سن ازدواج، درآمد و میزان استفاده از رسانه ها رابطه معکوس دارد. نتایج آزمون رگرسیونی نشان می دهد سن ازدواج و تحصیلات 84 درصد تغییرات میزان همسان همسری سنی و تحصیلات به تنهایی2/4 درصد تغییرات میزان همسان همسری تحصیلی را تبیین می نماید.
    کلیدواژگان: همسان همسری سنی، همسان همسری تحصیلی، سن ازدواج، ازدواج خویشاوند
  • احمد صادقی، یوسف ادیبان، مسعود ایمانیان صفحات 135-156
    پژوهش حاضر با هدف بررسی، توصیف و فهم پدیده «گرو» یا ازدواج فرارگونه در روستای گرو از توابع شهرستان کلات انجام شده است. به این منظور از روش نظریه زمینه ای (GT)، به عنوان یک روش تفسیری استقرائی که مبتنی بر کدبندی داده هاست، استفاده شده است. این بررسی یک مطالعه کیفی است که در آن از تکنیک های مصاحبه عمیق و مشاهده مشارکتی برای گردآوری داده ها استفاده شده است. میدان تحقیق در این پژوهش روستای گرو می باشد و مشارکت کنندگان، دختران و پسران نوجوان و جوانی هستند که اقدام به «گرو»(گرو) را تجربه کرده اند. همچنین برای فهم بهتر و عمیق تر پدیده «گرو» و تکمیل شناخت، اطلاعاتی از تعدادی از افراد مقیم و ساکن روستا، والدین دختران و پسران فرارکرده به قصد ازدواج، اعضای خانواده شان، اقوام و دوستان نزدیک آنان اخذ شده است. در این تحقیق از نمونه گیری هدفمند و نمونه گیری نظری استفاده شده است. در تحلیل اطلاعات، یافته های به دست آمده به 7 مقوله عمده تقسیم شده که عبارتنداز: تضاد نسلی، نگاه ابزاری و«گرو»، نقش آفرینی عناصر نوسازی، عشق رمانتیک، چشم و هم چشمی، یادگیری و تقویت، و مراسم عروسی (طوی Toy=) در گرو. مقوله هسته ای این بررسی « کنشگران مدرن در قالب سنت» است که مقولات عمده فوق را دربر می گیرد. یافته ها حاکی از آن است که ناسازگاری میان ساختار سنتی روستا و کنشگران اجتماعی شده دوران مدرن، در حوزه خانواده و ازدواج، پدیده «گرو» را به وجود آورده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد، این نوع ازدواج در قالب هیچ کدام از دسته بندی های رایج از انواع ازدواج جای نمی گیرد. در نهایت، نظریه برآمده، در قالب یک مدل زمینه ای شامل سه بعد شرایط، تعاملات و پیامدها که خود بیانگر نظریه زمینه ای نهایی می باشد، ارائه شده است.
    کلیدواژگان: گرو، نظریه زمینه ای، روستای گرو، سنت و مدرنیته
  • علی اصغر عباسی، علی رحمانی صفحات 157-178
    امروزه رفتارهایی مانند سوء مصرف مواد مخدر، انحرافات اخلاقی و اجتماعی، افت و ترک تحصیل، حاملگی های دوره نوجوانی و اعمال خشونت و پرخاشگری، فرار از خانه و خودکشی که از آنها به عنوان بزهکاری یاد می شود، بخشی عظیمی از نیروهای جامعه را به تحلیل برده است. این رفتارها به واسطه پیامدهای نامطلوبی که بر نظام اجتماعی و حتی نظام شخصیتی افراد می گذارند، مورد بحث و تحلیل بسیاری از اندیشمندان و پژوهشگران واقع شده است و در این پژوهش نیز نقش عملکرد خانواده، دل بستگی و حمایت های اجتماعی ادراک شده بر بزهکاری در بین نوجوانان به صورت کمی در میان 388 نفر از نوجوانان شهر قائم شهر بررسی شده است. نتایج این پژوهش نشان داده است که سه متغیر عملکرد خانواده، دل بستگی و حمایت های اجتماعی ادراک شده رابطه معکوس و معناداری با بزهکاری دارند. یعنی هرچقدر میزان عملکرد خانواده، دل بستگی و حمایت های اجتماعی ادراک شده بیشتر باشد به تبع آن میزان بزهکاری کاهش پیدا می کند و همچنین نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان داده است که سه متغیر مستقل به تنهایی توانسته اند 58/0 درصد واریانس متغیر وابسته را تبیین کنند.
    کلیدواژگان: عملکرد خانواده، دل بستگی، حمایت های اجتماعی ادراک شده، بزهکاری، نوجوانان شهر قائم شهر
  • علی هاشمیان فر، اعظم ولایتی، امیررضا رضی صفحات 179-198
    خودپنداره بدنی یا تصور از بدن یکی از فاکتورها و مشخصه های اصلی در برداشت از هویت خود در افراد به خصوص جوانان است که به ویژه در سال های اخیر مورد توجه متخصصین شاخه های متفاوت علوم انسانی و اجتماعی قرار گرفته است. در واقع تصور از بدن را می توان یکی از مهمترین مواردی دانست که خواه و نا خواه تاثیر بسیاری در روابط اجتماعی ما دارند. این تصور و برداشت در خصوص زنان به لحاظ تجربه تاریخی و نگرش ساختاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. پژوهش حاضر با توجه به اهمیت این مساله در برهه کنونی وضعیت اجتماعی زنان جامعه ایرانی انجام شده است و هدف اصلی آن رسیدن به این پرسش است که آیا بین تصور از بدن و سرمایه فرهنگی زنان مورد بررسی رابطه ای وجود دارد؟ به این منظور از جامعه آماری زنان 18 تا 40 سال ساکن شهر اصفهان تعداد 220 نفر به عنوان نمونه آماری با استفاده از ابزار پرسشنامه مورد قرار گرفته اند. در تحلیل آماری از نرم افزار Amose 18 در بررسی رابطه سرمایه فرهنگی و تصور زنان از بدن خویش (برداشت از بدن) از رویکرد دو مرحله ای استفاده شده است.با توجه به شاخص های اندازه گیری مدل ترسیمی، فرضیه تحقیق تایید گردید و نتایج نشان از رابطه معنا دار بین دو متغیر سرمایه فرهنگی و برداشت از بدن در بین زنان دارد.
    کلیدواژگان: بدن، زنان جوان، برداشت از خود، خود پنداره بدنی، سرمایه فرهنگی
|
  • Hossein Bargahi, Narges Kabiri* Pages 9-32
    Social trust is the main component of social capital. In this regard, subjective welfare is one of the important aspects of human life. Based on the human needs growth, it must be considered both objective and subjective aspect of welfare. The present study tries to use survey method and collect data by cluster sampling among 381 persons of 20-29 Youth in Tehran as the sample of this research. The results show that there is a positive and meaningful relationship between social trust and subjective welfare. But there is a negative relationship between deprivation and confidence. Hence, changing in the variable of social confidence will cause change in the subjective welfare and its indexes.
    Keywords: Social trust, Subjective welfare, Social welfare, Youth
  • Ahamad Bokharaei, Sadiq Slaehi, Maryam Masoumi Pages 33-56
    Investigating the relationship between cultural capital and environmental behaviors among youth employed in Asalouyeh (South Pars) is the main purpose of this study. Secondary objective of the study is to discover relationship between social associations, social norms and social trust and environmental social behaviors of the employees of south Pars. The research method in this study was survey method. The population is 60,850 people of South Pars employees that have been chosen using Cochran formula with sample size of 381 people. This statistical population is done by cluster sampling. The authors processed data using AMOS and SPSS software. The results of the statistical analysis obtained through data regression model and Pearson Correlation Coefficient. Significance levels in three variables of social associations, social norms and social trust were 0.00 (smaller than 0.05) and also significance levels of structural equalities using AMOS software were 0.027, 0.024 and 0.012 respectively and hence all are smaller than 0.05, the author concluded that there was a relationship between the study assumptions and environmental social behaviors of South Pars. In the other words, all these three assumptions in this study have been confirmed.
    Keywords: Social trust, Social associations, Social norms, Environmental, Social behaviors, South Pars
  • Mansour Haghightain, Masoud Darabi Pages 57-88
    Over the past few decades, the family affected by the processes, and consequences of modernization has experienced profound changes in both objective-structural and semantic-subjective levels. The family has faced new issues, some of which represent progress and welfare, and some suggest traumatic social issues which reduce the pace of development in the society as hindering factors. Thus, the present study aims to examine the impacts of cultural modernization and the mechanisms of its effect on family values in the city of Nahavand. To this end, of the various factors and variables affecting the family in the process of modernization, such variables as risk-taking, reflection, and fading religious beliefs were selected as independent variables. Theoretical foundations of the variables and parameters are based on the theories of Smelser, Good, Giddens and Beck and Erich Inglehart. The method used in this research was survey, and the data-gathering tool was a reliable and valid questionnaire. The statistical population of this study consisted of eighteen-year or older members of Nahavandi families. The sample size of 390 people was obtained using Cochran formula and multi-stage cluster sampling method. The main method of data analysis was regression and structural equation modeling. The results showed that the three factors of cultural modernization namely risk-taking, reflection, and fading religious beliefs have been effective on the decline of family forms and emergence of its modern form. The risk-taking factor with (3.38) and the fading religious beliefs (with 3.02) have had the highest and lowest average respectively. And in general, the average of cultural modernization process in the study population was 3.25. Also, the results of multiple regression analysis indicated that the modernization factor and its components accounted for only 0.25 of the variance change in family values
    Keywords: Family change, Modernization, Reflection, Risk, taking, Fading religious beliefs
  • Somayeh Khodarahmi, Mahtab Alavi, Sajad Ezati Pages 89-108
    This study aimed to compare the social compatibility of male and female students in PNU of Dareshahr. The population in this study included 41 male and 59 female PNU students in the school year of 2013-14 who were selected randomly. The California social-individual compatibility questionnaire was used in order to measure the variables. For this purpose a comparative plan was applied and a T-test was used to analyze the data. The results show that the social compatibility of male and female students is statistically significant.
    Keywords: Social compatibility, Compatibility criteria, University students
  • Samaneh Shafiei, Abbas Askari, Akbar Zare Pages 109-134
    The purpose of this paper is to study the determinant factors of education and age equality in the marriage. The Sample was 419 subjects of Yazdian couples by the method of cluster sampling. Most respondents were Females and they believed that the equality of marriage and age would cause better situation for marriage. In other words, the findings showed that there was a positive and meaningful relationship between equality of age and education with media and there was an inversely relationship between equality factors as mentioned above with media. Regression test indicated that 84 percent of changes in equality of age and education in marriage could explain 4.2 percent of equality of education in marriage.
    Keywords: Equality of age in marriage, Equality of education in marriage, the age of marriage, Marriage of relatives
  • Ahamd Sadiqi, Youssef Adiban, Masoud Imanian Pages 135-156
    The present study describes and examines the Gro (eloping marriage) in the village of Gro, Kalat. The method was Grounded Theory and the techniques were deep interviews and participant observation. Population under study is young boys and girls who escaped together to marry in the village of Gro, Kalat. In this research purposive or theoretical sampling was used. For better and deeper understanding of this phenomenon, Information collected from a number of residents living in the village, indicated that parents of girls and boys who escaped to marry, their family members, relatives, and their close friends had an intimate relationship with them. Findings obtained showed 7 major categories including intergenerational conflict, instrumental look, and Gro, the role of modernization elements, romantic love, envy, learning and reinforcement, and wedding in Gro. The results showed this kind of marriage was not among any of the most common marriage categories. The theory in a three-dimensional model included conditions, interactions and outcomes that indicate final Grounded Theory.
    Keywords: Gro, Grounded Theory, Village of Gro
  • Aliasghar Abbasi, Ali Rahmani Pages 157-178
    Today behaviors such as drug abuse, moral and social deviance, failure and dropout, adolescent pregnancies and violence and aggression, running away from home and suicide are known as high-risk. These behaviors are due to undesirable consequences on the social system and even affect personality system, discussed by many scholars and researchers. In this study, the role of family functioning, attachment and perceived social support on risk behaviors among 388 people have been investigated in Qaemshahr. The results showed that three variables of family functioning, attachment and social protection were perceived negatively and significantly associated with high-risk behaviors.
    Keywords: Family functioning, Attachment, Perceived social support, Risk behaviors, Youth in Amol
  • Ali Hashemianfar, Azam Velayati, Amirreza Razi Pages 179-198
    Physical self-concept or perception of physical self is one of the main factors and properties of perception of one’s identity, especially of the youth which has recently been the center of attention of experts in different branches of humanities and social sciences. In fact, perception of body can be considered one of the most important factors that inevitably influence many of our social relations. This perception among women is significantly important in terms of historical experience and structural approach. The present research has been conducted with respect to the significance of this issue in current situation of women in Iranian society and its main purpose has been to find out whether there is a relation between physical perception and cultural capital among women. To this end, a number of 220 women between 18 to 40 years old of the population living in Esfahan were selected as the statistical sample and were studied using a questionnaire. Amose 18 was used in statistical analysis and a two-step analysis was used to study the relation between cultural capital and women’s perception of their physical selves (physical perception). Considering the measurement indicators of the graphic model, research hypothesis was confirmed and results showed that there is a significant relation between the two variables of cultural capital and physical perception among women.
    Keywords: Body, Young women, Self, conception, Physical self, concept, Cultural capital