فهرست مطالب

اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 46 (تابستان 1397)

فصلنامه اکوفیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 46 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه وجدانی آرام، گودرز احمدوند *، سمیه حاجی نیا صفحات 171-190

    این آزمایش در سال زراعی 91-1390 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل کود شیمیایی فسفاتی در سه سطح صفر (P1)، 5/22 (P2) و 45 (P3) کیلوگرم بر هکتار دی آمونیوم فسفات بر اساس آزمون خاک و فاکتور دوم مصرف کود زیستی فسفر بارور-2 در پنج سطح شامل: عدم مصرف کود زیستی (B1)، مصرف کود زیستی به میزان 100 گرم در هکتار در زمان کاشت (B2)، مصرف کود زیستی به میزان 100 گرم در هکتار در زمان کاشت و 100 گرم در هکتار در مرحله ساقه رفتن (B3)، مصرف کود زیستی به میزان 200 گرم در هکتار در زمان کاشت (B4)، مصرف کود زیستی به میزان 200 گرم در هکتار در زمان کاشت و 200 گرم در هکتار در مرحله ساقه رفتن (B5) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین شاخص سطح برگ با کاربرد 45 کیلوگرم بر هکتار دی آمونیم فسفات در سطوح کود زیستی B4 و B3 به ترتیب به میزان 8/5 و 7/5 به دست آمدند. ماده خشک کل با کاربرد 45 کیلوگرم بر هکتار دی آمونیم فسفات و سطوح کود زیستی B2، B5، B4 و B3 نسبت به تیمار شاهد، به ترتیب 7/29، 9/25، 0/4 و 5/2 درصد افزایش یافتند. بیشترین کارآیی مصرف نور (45/2 گرم بر مگاژول) با مصرف 45 کیلوگرم بر هکتار دی آمونیم فسفات و کود زیستی B4 به دست آمد که 23 درصد در مقایسه با تیمار شاهد بیشتر بود. سطوح B3 و B2 کود زیستی، باعث افزایش معنی دار عملکرد دانه به ترتیب به میزان 8/9 و 3/9 درصد در مقایسه با تیمار شاهد شدند. در مجموع نتایج نشان داد که کود زیستی فسفر بارور-2، نتیجه مطلوبی در افزایش عملکرد دانه گندم داشت.

    کلیدواژگان: جذب نور، سطح برگ، فسفر، کود زیستی، گندم
  • خاطره همتی *، علی عبادی، سعید خماری، محمد صدقی صفحات 191-210

    تاثیر تنش کم آبیاری، براسینواستروئید و آسکوربیک اسید بر رنگیزه های فتوسنتزی و برخی از متابولیت های سازگاری گل همیشه بهار طی آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی و آزمایشگاه دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1393 بررسی گردید. آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. تیمار تنش کم آبیاری در دو سطح (50 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر (شاهد) و 100 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر (تنش کم آبیاری)) به عنوان عامل اصلی و تیمارهای براسینواستروئید (7-10، 8-10 و صفر مولار) و آسکوربیک اسید (10 میلی مولار و صفر (شاهد)) نیز به صورت فاکتوریل به عنوان عوامل فرعی در نظرگرفته شدند. نتایج نشان داد که تنش کم آبیاری، کاربرد براسینواستروئید و آسکوربیک اسید موجب افزیش درصد اسانس، کربوهیدرات، کاروتنوئیدها و فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز شد. همچنین، تنش آبی، میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل، لیزین و متیونین را کاهش داد. با این حال، کاربرد براسینواستروئید و آسکوربیک اسید توانست آسیب های ناشی از تنش را تخفیف داده و میزان کلروفیل های a، b و کل را افزایش دهد. کاربرد آسکوربیک اسید در شرایط تنش به جلوگیری از کاهش بیشتر لیزین و متیونین کمک کرد. با توجه به این نتایج، به نظر می رسد استفاده از آسکوربیک اسید و براسینواستروئید با کمک به سیستم دفاعی از تخریب کلروفیل ها جلوگیری کرده و موجب افزایش تحمل به تنش خشکی شده است. همچنین، به نظر می رسد کاربرد براسینواستروئید می تواند در بهبود خاصیت دارویی همیشه بهار موثر گردد.

    کلیدواژگان: رنگدانه های فتوسنتزی، پلی فنل اکسیداز، لیزین، متیونین و همیشه بهار
  • رحیم ناصری *، مهرشاد براری، محمدجواد زارع، کاظم خاوازی، زهرا طهماسبی، آنیتا یاقوتی پور صفحات 211-236

    این آزمایش مزرعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سرابله (ایلام) در سال زراعی 93-1392 اجرا شد. تیمار های آزمایشی شامل دو رقم گندم (کراس سبلان و ساجی) و منابع کودی در هشت سطح شامل: 1- عدم مصرف کود شیمیایی فسفر، 2- 100% کود شیمیایی فسفر، 3- باکتری سودوموناس پوتیدا(Pseudomonas putida)، 4- قارچ فانیلی فورمیس موسه (Funeliformis mosseae)، 5- باکتری سودوموناس پوتیدا + قارچ فانیلی فورمیس موسه، 6- باکتری سودوموناس پوتیدا + قارچ فانیلی فورمیس موسه +50% کود شیمیایی فسفر، 7- باکتری سودوموناس پوتیدا +50% کود شیمیایی فسفر و 8- قارچ فانیلی فورمیس موسه + 50% کود شیمیایی فسفر بودند. دراین پژوهش تعداد روز تا سبز شدن، ساقه دهی، گلدهی، گرده افشانی، رسیدگی وزنی و رسیدگی فیزیولوژیکی تحت تاثیر رقم و مخلوط کود شیمیایی و زیستی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که استفاده از کود زیستی در شرایط دیم موجب کاهش اثرات تنش خشکی از طریق بهبود ویژگی های فنولوژیک گردید. بیشترین شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول، تجمع ماده خشک، سرعت رشد نسبی و سرعت جذب خالص در رقم ساجی و قارچ میکوریزا +50% کود شیمیایی فسفر حاصل گردید. در اواخر فصل رشد، شاخص سرعت رشد محصول، سرعت جذب خالص و سرعت رشد نسبی به دلیل سایه اندازی و ریزش برگ ها منفی شدند. رقم ساجی با کاربرد قارچ فانیلی فورمیس موسه به دلیل دارا بودن شاخص سطح برگ، سرعت رشد محصول و تجمع ماده خشک بالا از عملکرد دانه بیشتری در شرایط دیم برخوردار بود. با توجه به نتایج به دست آمده، ترکیب تیماری رقم ساجی × قارچ فانیلی فورمیس موسه می تواند سبب بهبود شاخص های رشد و در نهایت افزایش عملکرد دانه گندم در شرایط کشت دیم گردد.

    کلیدواژگان: شاخص های رشد، عملکرد دانه، کود شیمیایی فسفر، کود زیستی
  • غلامحسین شیراسماعیلی *، علی اکبر مقصودی مود، غلامرضا خواجویی نژاد، روح الله عبدالشاهی صفحات 237-252

    بررسی اثر تنش خشکی بر عملکرد و درصد روغن گلرنگ طی آزمایشی به صورت کرت های دو بار خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در کشت بهاره و تابستانه در ایستگاه تحقیقات کشاورزی کبوترآباد استان اصفهان در سال 1394 اجرا شد. فاکتور اصلی شامل دو فصل کشت (بهاره و تابستانه)، فاکتور فرعی شامل سه تیمار آبیاری (شاهد، قطع آبیاری در مرحله شروع گلدهی و قطع آبیاری از دوره پر شدن دانه) و فاکتور فرعی فرعی شامل 10 رقم گلرنگ (صفه، گلدشت، سینا، فرامان، Mec27، Mec10،Mec11 ،Mec23 ، Mec26 ،Mec117) بودند. نتایج نشان داد که اثر ساده تیمار آبیاری بر شاخص سطح برگ، محتوای نسبی آب، وزن خشک بوته و عملکرد دانه اثر معنی دار داشت و باعث کاهش صفات مذکور گردید. تنش خشکی اثر معنی داری بر درصد روغن نداشت اما از طریق کاهش عملکرد دانه موجب کاهش عملکرد روغن گردید. رقم صفه در هر دو فصل کاشت بیشترین عملکرد روغن را تولید نمود. عملکرد روغن در تیمارهای قطع آبیاری در دوره پر شدن دانه و دوره گلدهی نسبت به تیمار شاهد به ترتیب 26 و 46 درصد کاهش نشان دادند. نتایج به دست آمده همچنین نشان داد که کلیه ارقام مورد بررسی در کشت تابستانه به دلیل افزایش دما و کاهش فصل رشد، عملکرد دانه و روغن کمتری نسبت به کشت بهاره داشتند. اگرچه درصد روغن در کشت تابستانه حدود یک درصد بیشتر از کشت بهاره بود اما به دلیل عملکرد دانه کمتر، عملکرد روغن در کشت تابستانه 60 درصد کاهش یافت. ارقام صفه و Mec11 به ترتیب با 803 و 530 کیلوگرم در هکتار بیشترین و کمترین عملکرد روغن را تولید نمودند. همچنین، رقم صفه در هر دو فصل کاشت بیشترین عملکرد دانه را دارا بود.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص برداشت، شاخص سطح برگ، گلرنگ
  • سید فاضل فاضلی کاخکی *، مرتضی گلدانی صفحات 253-268

    ارزیابی اثر نانواکسید روی بر خصوصیات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و اجزای عملکرد سویا در شرایط شور طی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1396 بررسی شد. فاکتور اول چهار سطح شوری آب آبیاری (صفر، 4، 5/6 و 9 دسی زیمنس بر متر) و فاکتور دوم سه سطح نانو اکسید روی (ZnO) (صفر، 200 و 400 ppm) بودند. نتایج نشان داد ارتفاع بوته، تعداد برگ، وزن خشک بوته، در شوری 5/6 و 9 دسی زیمنس بر متر و اعمال غلظت ppm200 نانو اکسید روی نسبت به سطح صفر و ppm 400 آن مقدار بیشتری داشت. بیشترین هدایت روزنه ای (μMH2Om-2S-1 2/11)، محتوای نسبی آب برگ (6/83 درصد) و بیشترین شاخص پایداری غشاء (7/80 درصد) از اعمال تیمار ppm 200 نانو اکسید روی در سطح تنش 4 دسی زیمنس بر متر به دست آمد. استفاده از اسپری برگی ppm 200 نانواکسید روی در تمام سطوح تنش شاخص اسپد بیشتر از سایر سطوح صفر و ppm 400 نانو اکسید روی داشت. حداکثر تعداد دانه در بوته (4/11) و وزن دانه در بوته (24/2 گرم) نیز از محلول پاشی غلظت ppm 200 نانو اکسید روی و در شوری 4 دسی زیمنس بر متر حاصل شد. در تمامی سطوح تنش مقادیر صفات مورد بررسی از سطح صفر نانو اکسید روی به سطح ppm 200 افزایش یافت و با افزایش غلظت نانو اکسید روی به ppm 400 به علت ایجاد اثر سمی صفات مورد آزمایش کاهش یافت. به طورکلی، نتایج نشان داد که استفاده از غلظت ppm 200 نانو اکسید روی به صورت محلول پاشی سبب بهبود رشد سویا در شوری 9 و 6 دسی زیمنس بر متر گردید.

    کلیدواژگان: شاخص پایداری غشاء، غلاف در بوته، وزن دانه در بوته، هدایت روزنه ای
  • الناز صمدزاده قلعه جوقی، اسلام مجیدی هروان *، امیرحسین شیرانی راد، قربان نورمحمدی صفحات 269-286

    به منظور بررسی اثر کاربرد کود ورمی کمپوست بر صفات فیزیولوژیک ژنوتیپ های کلزا در تاریخ کاشت های مختلف، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام گردید. در این آزمایش فاکتور تاریخ کاشت در دو سطح شامل: تاریخ کاشت بهینه منطقه: 25 مهرماه و تاریخ کاشت تاخیری: 5 آبان ماه و کود ورمی کمپوست در دو سطح شامل: عدم کاربرد کود (شاهد) و کاربرد کود (20 تن در هکتار) به صورت فاکتوریل در کرت های اصلی و ژنوتیپ های کلزا شامل: BAL104، DIE710.08، BAL102،FJL330 ،FJL290 و Okapi در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، که صفات عملکرد، اجزای عملکرد، درصد روغن دانه و ترکیب اسیدهای چرب در ژنوتیپ های مختلف متاثر از تاریخ های مختلف کاشت بوده است. بیشترین عملکرد دانه (5853 و 5762 کیلوگرم در هکتار)، درصد روغن دانه (98/43 و 85/43 درصد)، اولئیک اسید (23/65 و 93/64 درصد) و لینولئیک اسید (51/20 و 37/20 درصد) در تاریخ کاشت بهینه و لاین های FJL290 و BAL102 به دست آمد که نشان دهنده پتانسیل بالای عملکرد این لاین ها در این تاریخ کاشت بود. همچنین، کاربرد تیمار کودی ورمی کمپوست باعث افزایش کلیه صفات مورد مطالعه گردید. نتایج نشان داد که لاین های FJL290 و BAL102 در تاریخ کاشت بهینه (25 مهرماه) همراه با به کارگیری کود ورمی کمپوست می توانند با حداکثر رشد، مطلوب ترین عملکرد دانه و روغن را در اقلیم مورد مطالعه تولید نمایند.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب، تاریخ کاشت، درصد روغن دانه، ژنوتیپ، عمکلرد دانه، ورمی کمپوست
  • افسانه یوسف پور *، الناز فرج زاده معماری تبریزی صفحات 287-302

    این مطالعه جهت بررسی تاثیر کاربرد عناصر غذایی کم مصرف آهن و روی (به تنهایی و توام به صورت محلول پاشی با غلظت 5/2 و 5 در هزار و یا مصرف خاکی به مقدار 15 و 30 کیلوگرم در هکتار) و زمان کاربرد کودها (شاهد، مصرف خاکی کودها، محلول پاشی در مرحله رشد رویشی، محلول پاشی در مرحله ظهور گل آذین نر، محلول پاشی در دو مرحله رشد رویشی و ظهور گل آذین نر، محلول پاشی در مرحله پر شدن دانه و محلول پاشی در سه مرحله رشد رویشی، ظهور گل آذین نر و پر شدن دانه) بر رشد و عملکرد ذرت (Zea mays convar saccharata var. rugosa) انجام شد. آزمایش در سال 1395 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. با توجه به نتایج این بررسی تیمارهای کودی اثر مشابهی از نظر آماری بر عملکرد خشک داشتند. هر چهار تیمار مصرف خاکی کودها، محلول پاشی در مرحله رشد رویشی، محلول پاشی در دو مرحله رشد رویشی و ظهور گل آذین نر و محلول پاشی در سه مرحله رشد رویشی، ظهور گل آذین نر و پر شدن دانه افزایش معنی دار و مشابهی را از نظر آماری در این صفت باعث شده و عملکرد دانه خشک را به ترتیب 20، 12، 21 و 22 درصد افزایش دادند که تنها ناشی از افزایش تعداد دانه تولیدی بود. با توجه به نتایج این بررسی، تنها در دو تیمار کاربرد خاکی 5 کیلوگرم در هکتار آهن و محلول پاشی آهن و روی در دو مرحله رویشی و آغاز مرحله زایشی با غلظت 5 در هزار افزایش سود مطلوبی به ترتیب با 334850 و 271298 هزار تومان اضافه درآمد خالص در هکتار داشتند.

    کلیدواژگان: ذرت شیرین، عناصر غذایی کم مصرف، محلول پاشی، عملکرد
  • حسن نورافکن * صفحات 303-316

    سالیسیلیک اسید یک ترکیب فنلی طبیعی و شبه هورمون بوده و غلظت های مختلف و مدت زمان تاثیرگذاری آن، کنش و واکنش های متعددی را در گیاه سبب می شود. در این راستا، دو آزمایش جداگانه به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر صفات مورفو - فیزیولوژیک گیاه زینتی – دارویی به لیمو در شرایط درون شیشه ای و مزرعه ای در شهرستان میانه انجام شد. در شرایط کشت بافت، پنج غلظت صفر، 5/2، 5، 10 و 20 میکرومولار سالیسیلیک اسید به محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) اضافه و اثر آنها بر شاخص های رشدی به لیمو مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر سالیسیلیک اسید در شرایط کشت درون شیشه ای اختلاف آماری معنی داری در تمام صفات به جز در تعداد گره بلندترین ساقه، ارتفاع بوته و سیترال تولیدی نشان داد. همزمان با افزایش غلظت سالیسیلیک اسید، تعداد برگ های کلروزه (زرد) ریزنمونه های به لیمو افزایش و درصد گیاهان سبز سالم و تعداد شاخه جانبی کاهش یافتند ولی در غلظت های کم، طول بلندترین شاخه، تعداد برگ و شاخص کلروفیل برگ افزایش یافت. همچنین، نقش مثبت سالیسیلیک اسید در افزایش وزن تر شاخساره ریزنمونه های کشت بافتی مشاهده شد. در شرایط مزرعه ای، اثر شش تیمار بدون محلول پاشی، محلول پاشی با آب مقطر و سالسیسلیک اسید در غلظت های 5/2، 5، 10 و 20 میکرومولار بر صفات مورفو-فیزیولوژیک به لیمو مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر سالیسیلیک اسید اختلاف آماری معنی داری بین تیمارها در پهنای (عرض) برگ، تعداد گل آذین، وزن تر گل آذین، وزن تر برگ و طول بزرگ ترین گل آذین نشان داد. اثر منفی مصرف سالیسیلیک اسید در پهنای برگ، تعداد و وزن تر گل آذین دیده شد و برعکس، وزن تر برگ و طول گل آذین به خصوص در غلظت کم سالیسیلیک اسید افزایش پیدا کرد. بنابراین، استفاده از غلظت های کم سالیسیلیک اسید به خاطر داشتن اثر مثبت بر رشد اندام های مصرفی به لیمو در شرایط مزرعه ای و کشت بافتی قابل توصیه می باشد.

    کلیدواژگان: الیسیتور، برون شیشه ای، کشت بافت، محرک غیرزیستی، محلول پاشی
  • عباس فروغی *، عباس بیابانی، علی راحمی، قربانعلی رسام صفحات 317-336

    خصوصیات فیزیولوژیکی و فنولوژیکی ارقام و لاین های مختلف کلزا و نیز ارتباط بین این صفات و عملکرد دانه در تعداد 20 رقم و لاین کلزا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو سال زراعی 94-1393 و 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی مجتمع آموزش عالی شیروان واقع در خراسان شمالی مورد بررسی قرار گرفتند. در طول فصول زراعی علاوه بر ثبت صفات فنولوژیک، نمونه برداری های تخریبی برای محاسبه صفات فیزیولوژیک مانند شاخص سطح برگ، تجمع ماده خشک و اندازه گیری نور و ضریب خاموشی نور صورت گرفت. در پایان فصول زراعی عملکرد و اجزای عملکرد و صفات مورفولوژیک و درصد روغن ارقام اندازه گیری شدند. تجزیه به عامل ها جهت توصیف رابطه بین صفات مورد مطالعه با استفاده از میانگین 23 صفت و به روش تجزیه به مولفه های اصلی صورت گرفت. نتایج حاصل از تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که چهار مولفه اول مجموعا 99 درصد تنوع کل موجود در بین داده ها را توجیه کردند. سهم هر کدام از دو مولفه اول به ترتیب حدود 8/83، 1/13درصد در سال اول و 3/83، 6/11 درصد در سال دوم بودند. از آن جا که مجموع سهم مولفه سوم و چهارم از کل تغییرات هر دو سال آزمایش کمتر از چهار درصد است؛ بنابراین، از دو مولفه اول و دوم که بیش از 96 درصد تغییرات را توجیه می کنند برای انتخاب ترکیب برتر استفاده شد و دیاگرام های مربوطه ترسیم شدند. بر این اساس، ارقامی که با جهت مثبت محور اول مرتبط بودند ارقام پر محصول با عملکرد بیولوژیک بالا، تعداد خورجین زیاد، طول دوره گل دهی طولانی و عملکرد روغن در نظر گرفته شدند (گروه A). در این ارقام پر شدن دانه در زمان نسبتا کوتاه تری انجام می گیرد. در مقابل، ارقام گروه Bدر نقطه مقابل ارقام گروه A قرار گرفته اند و در جهت منفی محور اول مرتبط می باشند. از طرف دیگر ارقام با وزن مثبت بیشتر بر روی محور دوم، ارقامی هستند با شاخص برداشت بالا، تعداد زیاد خورجین در بوته که روز تا شروع ساقه دهی آن ها طولانی تر ولی فاصله کاشت تا شروع رزت کوتاه تری دارند گروه C محسوب شدند. ارقام گروه D دارای وزن منفی بیشتر بر روی محور دوم می باشند. میانگین عملکردهای ارقام در سال اول 80/453 گرم در متر مربع و در سال دوم 84/401 گرم در متر مربع بودند. بخشی از کاهش عملکرد مرتبط با کاهش شاخص های رشد (عملکرد بیولوژیک) و بخشی دیگر مرتبط با کاهش شاخص برداشت می باشد که ناشی از کاهش معنی دار تشعشع بین دو سال است. در مجموع، سه رقم Bilbao، Traviata و Slm046 از بیشترین ارتباط مثبت با محور اول برخوردار بودند (گروه A).

    کلیدواژگان: تجزیه به عامل ها، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک، کلزا
  • امیر محتشم امیری، محمدرضا داداشی *، ابوالفضل فرجی صفحات 337-354

    عارضه اختلال در غلاف بندی سویا نوعی از رشد است که در آن گیاهان سویا همراه با ناهنجاری های رویشی از جمله ریزش شدید گل ها و غلاف ها، تغییر ریخت شناسی برگ‏ها و غلاف‏ها می‏ باشند. در حالات حاد، گیاهان سبز باقی می مانند و منجر به کاهش شدید عملکرد و تاخیر در برداشت محصول می گردند. به منظور بررسی علل تظاهر عارضه اختلال در غلاف بندی سویا در رقم کتول در منطقه گرگان، آزمایشی به صورت بررسی های پیمایشی مزرعه ای انجام شد. در بررسی های پیمایشی مزرعه ای، 40 مزرعه از رقم کتول به طور تصادفی انتخاب و کلیه صفات مرتبط با عملکرد و اجزای عملکرد، عوامل مدیریتی و اقلیمی در دو سال زراعی 1394 و 1395 یادداشت برداری شدند. نتایج بررسی داده ها نشان داد که از نظر مدیریتی به غیر از تعداد آبیاری، رابطه معنی داری بین این عارضه با سایر عوامل مدیریتی مشاهده نشد به گونه ای که با کاهش تعداد آبیاری تظاهر این عارضه نیز به طور معنی داری افزایش یافت. همچنین، با تظاهر این عارضه در گیاهان، درصد ریزش گل ها به طور قابل توجهی افزایش یافت در حالی که تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن هزار دانه، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه به طور معنی داری کاهش یافت. بررسی داده های هواشناسی و مدیریت مزرعه نشان داد که تنش های غیرزیستی مانند تنش های حرارتی و رطوبتی و نیز مدیریت نامطلوب آبیاری مزرعه نقش مهمی در بروز عارضه اختلال در غلاف‏بندی سویا داشتند. همچنین، تحلیل داده های مربوط به عناصر غذایی نشان داد که تغذیه خوب گیاه نیز ممکن است درصد خسارت عارضه اختلال در غلاف بندی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، رقم کتول، عملکرد و اجزای عملکرد، مدیریت مزرعه
|
  • Somayeh Vejdani Aram, Goudarz Ahmadvand *, Somayeh Hajinia Pages 171-190

    To evaluate the effect of biological and chemical phosphorous fertilizers on radiation use efficiency, P concentration and yield of wheat cultivar (Pishgam) A field study was carried out as a factorial experiment based on a randomized complete block design with three replications, in 2011-2012 at the Agricultural and Natural Research Station of Hamedan province. The factors were three levels of phosphorus fertilizer (P1) 0, (P2) 22.5 and (P3) 45 kg.ha-1 diammonium phosphate of based on soil test and five levels of biofertilizer applications: non-biofertilizer application (B1), biofertilizer application at the rate of 100 g.ha-1 at planting (B2), biofertilizer application in two stages, at the rate of 100 g.ha-1 at planting and 100 g.ha-1 in the spring (B3), biofertilizer application at the rate of 200 g.ha-1 at planting (B4), biofertilizer application in two stages, at the rate of 200 g.ha-1at planting and 200 g.ha-1 in the spring (B5). The results showed the highest leaf area index (5.8 and 5.7, respectively) was produced in biofertilizer of B4 and B3 levels with application of 45 kg ha-1 diammonium phosphate. Application of 45 kg.ha-1 diammonium phosphate with biofertilizers of B2, B5, B4 and B3 levels, caused an increase in total dry matter about 29.7, 25.9, 4.0 and 2.5 percent, respectively, as compared to that of control. The highest radiation use efficiency of 2.45 g.mj-1 belonged to 45 kg.ha-1 diammonium phosphate with biofertilizers of B4 which was 23 percent more than that of control. Bio-fertilizer of B3 and B2 levels increased grain yield of wheat by 9.8 and 9.3 percent, respectively, as compared to that of control. Finally it can be stated that biofertilizer Barvar-2, resulted in the increase of grain yield.

    Keywords: Absorption of radiation, Biofertilizer, Leaf area, Phosphorus, Wheat
  • Khatereh Hemmati *, Ali Ebadi, Saeed Khomari, Mohammad Sedghi Pages 191-210

    To evaluate water deficit stress, brassinosteroid and ascorbic acid effects on photosynthetic pigments and some pot marigold’s compatible solutes, an experiment was conducted at the experimental field and labratory of university of Mohaghegh Ardabili in 2014. A factorial split experiment based on completely randomized design with three replications were used. Water deficit was induced by two levels of water stress (50 and 100 mm evaporation from class A pan) considered as main factor and brassinosteroid (0, 10-8 and 10-7 M) and ascorbic acid (0 and 10 mM) as sub factors. Results showed that water deficit, brassinosteroid and ascorbic acid increased soluble sugars, carotenoids and polyphenol oxidase activity. Water deficit decreased the rate of a, b and total chlorophylls, lysine and methionine. However, application of brassinosteroid and ascorbic acid decreased water deficit effects and increased the rate of a, b and total chlorophylls. Ascorbic acid application under stress condition increased the rate of lysine and methionine. Considering these results it can concluded that ascorbic acid and brassinosteroid increase marigold tolerance to water shortage by enhancing defensive system and prevention of photosynthetic pigments destruction. It seems application of brassinosteroid can improve medicinal particularity of marigold.

    Keywords: Lysine, Marigold, Methionine, Photosynthetic pigments, Polyphenol oxidase
  • Rahim Naseri *, Mehrshad Barary, Mohammad Javad Zarea, Kazem Khavazi, Zahra Tahmasebi, Anita Yaghotipoor Pages 211-236

    To study the effect of phosphate solubilizing bacteria (PSB) and mycorrhizal fungi on phonological and physiological traits of wheat, an experiment was carried out in factriol arrangement using randomized complete block design with three replications at the Agriculture and Natural Resources Research Center, Sarableh (Ilam), Iran, during 2013-2014 cropping season. Experiment factors consisted of two dry land wheat cultivars (Cross Sablan and Saji) and fertilizer levels were 1- without application of phosphorous (P), 2- 100% phosphorous application, 3- Pseudomonas putida, 4- Funeliformis mosseae, 5- P. putida F. mosseae, 6- P. putida F. mosseae 50% of phosphorious fertilizer, 7- P. putida 50% of phosphorious fertilizer and 8- F. mosseae 50% of phosphorious fertilizer. Results indicated that using chemical and biofertilizer affected 50% days to emergence, stem elongation, flowering, pollination, maturity weight and maturity significantly. Results also showed that using of bio-fertilizer reduced drought stress effects by improving phonological traits of wheat under dry land conditions. The highest LAI, CGR, TDM, RGR and NAR were obtained by Saji cultivar and application of 50% of phosphorious fertilizer Mycorrhiza fungi, but it effect at late season on CGR, RGR and NAR due to increased shading of plants and leaf falling were negative. The Saji cultivar and 50% of phosphorious fertilizer F. mosseae because of maximum LAI, CGR and TDM produced higher grain yield under dry land conditions. It can be concluded that Saji cultivar along with F. mosseae may have higher growth indices and seed yield under dryland conditions.

    Keywords: Bio, fertilizer, grain yield, Growth indices, Phosphorious chemical fertilizer
  • Gholam Hossein Shir Esmaeili *, Ali Akbar Maghsudi Mood, Gholam Reza Khajueinejad, Ruhollah Abdoshahi Pages 237-252

    To investigate the effects of drought stress on yield and oil percentage of safflower, an experiment was carried in split split plot based on randomized complete block design with four replications during spring and summer planting seasons at Kaboutarabad Agricultural Research Station of Isfahan in 2015. The main factor consisted of two planting seasons (spring and summer), the sub-factor comprised of three irrigation treatments (normal irrigating from sowing to plant maturity as control, irrigation up to the beginning of flowering and irrigation up to seed filling period) and the sub-sub factor were ten safflower cultivars (Sofeh, Goldasht, Sina, Faraman, Mec117, Mec295, Mec18, Mec11, Mec7 and Mec27). The results showed that irrigation treatments had significant effects on leaf area index, relative water content, plant dry weight and grain yield. Drought stress reduced these traits. Drought stress had not significant effect on oil percentage while oil yield because of reduction of grain yield. The highest yield of oil belonged to Sofeh cultivar. Oil yield in irrigation treatments during seed filling and flowering period decreased by 26% and 46%, respectively as compared to control. Results showed that all cultivars in summer planting had lower grain and oil yield due to increasing of temperature as compare to spring planting. Although the oil percentage in summer planting was about 1% higher than spring planting, but due to lower grain yield, oil yield decreased by 60% during summer planting. Sofa and Mec11 cultivars produced the highest and lowest oil yields with 803 and 530 kg.ha -1 , respectively. Also, Sofa cultivar had the highest grain yield in both of planting seasons.

    Keywords: Drought stress, harvest index, leaf area index, Safflower
  • Seyed Fazel Fazeli Kakhki *, Morteza Goldani Pages 253-268

    To evaluate the effect of zinc oxide nanoparticles (ZnO) on morphological, physiological and seed yield of soybean and its components under saline conditions, an experiment a factorial experiment base on completely randomized design with three replications was conducted at the research greenhouse of the Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran in 2017. The first factor consisted of four levels of salinity (0, 4, 6.5 and 9 dS.m-1), and the second factor of three concentration of zinc oxide nanoparticles (ZnO) (0, 200 and 400 ppm). The results showed that foliar spraying 200 ppm nano-ZnO resulted in higher plant height, number of leaves and dry shoot weight than other nano-ZnO levels (zero and 400 ppm) in 6.5 and 9 dS.m-1 salinity. The highest stomatal conductance (11.2 μMH2O.m-2.S-1), relative water content (83.6%) and membrane stability index (80.7%) were obtained from application 200 ppm nano-ZnO at salinity level of 4 dS.m-1. Maximum number of seeds per plant (11.4) and seed weight per plant (2.24 g) were also recorded from 200 ppm nano-ZnO under salinity of 4 dS.m-1. At all levels of salinity stress, when enhancing concentration from zero to 200 ppm the amount of all studied traits were increased and with increased concentration of nano-ZnO from 200 to 400 ppm, all experimental traits were decreased due to toxicity effect induction of nano-ZnO on plant. In general, the results showed that sprying plant with 200 ppm zinc oxide nanoparticles improved soybean growth at 6.5 and 9 dS.m-1salinity stresses.

    Keywords: Membrane stability index, Pod per plant, Seed weight per plant, Stomata conduction
  • Elnaz Samadzadeh Ghale Joughi, Eslam Majidi Hervan *, Amir Hoseain Shirani Rad, Ghorban Noormohammadi Pages 269-286

    To investigate the effect of vermicompost fertilizer application on physiological characteristics of rapeseed (Brassica napus L.) genotypes in different sowing dates, an experiment was conducted using randomized complete block design arranged in factorial split plot with three replicates. The factorial combination of two sowing dates 17 and 27 October, considered as optimum and late sowing dates, respectively and two vermicompost rates, 0 and 20 t.ha-1 were allocated to the main plots and six canola genotypes (BAL104, DIE710.08, BAL102, FJL290, FJL330, Okapi) were randomized in sub-plots. The results indicated that seed yield, yield components, seed oil percentage and fatty acid compositions increased in all genotypes by different sowing dates. The highest seed yield (5853 and 5762 kg.ha-1), seed oil percentage (43.98 and 43.85%), oleic acid (65.23 and 64.93%) and linoleic acid (20.51 and 20.37%) were produced at optimum sowing date by FJL290 and BAL102 lines, which represent a high potential of this genotypes under this sowing date. In addition, application of vermicompost increased all traits under study. The result olso indicated that FJL290 and BAL102 lines can produce the highest seed and oil yields in the region, if the seeds were sown at 17 October 17th and application of 20 t.ha-1 of vermicompost.

    Keywords: Fatty acids, Genotype, Sowing date, Seed Oil percentage, Seed yield, Vermicompost
  • Afsaneh Yousefpour *, Elnaz Farajzadeh Memari Tabrizi Pages 287-302

    This study aimed to investigate the impact of micro fertilizer application (Iron and zinc alone or together as foliar application in 2.5 and 5 per thousand concentration or soil application in 15 or 30 kg.ha-1) and the fertilizers application time (control, soil application of fertilizers, spraying at vegetative growth stage, spraying in tassel stage, spraying in two phases of growth and tasseling stage, spraying in grain filling stage and spraying in three stages of growth, tasseling and grain filling) on growth and yield of maize (Zea mays convar. saccharata var. rugosa). The experiment was conducted in Islamic Azad University, Tabriz Branch during 2016 growing season as split plot using a randomized complete block design with three replications. According to the results of the study fertilizer treatments had statistically similar effects on seed of dry yield. All four treatments, soil application of fertilizers, spraying at vegetative growth stage, spraying at two stages of vegetative stage and tasseling and spraying at three stages of vegetative stage, tasseling and grain filling increased this trait similarly and increased seed dry yield by 20, 12, 21 and 22 percent which could be only due to increasing number of seeds produced. According to the survey results in just two treatments, soil application of 5 kg.ha-1 iron and foliar application of iron and zinc in the vegetative and early reproductive stage at a concentration of 5 per thousand, an increase of optimal gains, respectively 334850 and 271298 tomans net income per hectare, obtained.

    Keywords: Fertilizer, Microfertilizer, spraying, sweet corn, yield
  • Hassan Nourafcan * Pages 303-316

    Salicylic acid (SA) is a natural phenolic and a hormone like compound, and its different concentrations and treatment duration cause many actions and reactions in plants. Thus, two experiments were conducted to evaluate the effect of salicylic acid on morphological and physiological characteristics of lemon verbena as an ornamental and medicinal plant in in vitro and field conditions at Miyaneh, Iran. In tissue culture conditions, five concentrations of SA including 0, 2.5, 5, 10 and 20 μM were added to MS culture medium and their effects on lemon verbena growth indices were evaluated. Increasing SA concentrations caused increment in chlorotic leaf number but decrement in normal plantlet percentage and lateral shoots number in lemon verbena explants. However, in low concentrations of SA, longest shoot length, leaf number and chlorophyll content were increased. Although all concentrations of SA improved shoot fresh weight in lemon verbena explants. Under field condition, the effect of salicylic acid at 2.5, 5, 10 and 20 μM concentrations, non spray and spray with distilled water, were evaluated on morphological and physiological traits of lemon verbena. Salicylic acid affected significantly leaf width, inflorescence number, fresh inflorescence and leaf weights and the longest inflorescence length. The negative effect of SA application on leaf width and number and fresh weight of inflorescence was observed. But leaf fresh weight and inflorescence length improved especially in low SA concentrations. Therefore, application of low SA concentrations, because of their enhancing potential effect on vegetative growth of lemon verbena both in field and tissue culture conditions can be recommended.

    Keywords: abiotic elicitor, elicitors, in vivo, spraying, tissue culture
  • Abbas Frooghi *, Abbas Biyabani, Ali Rahem, Gorban Ali Rasam Pages 317-336

    The physiological and phonological characteristics of different varieties and lines of rapeseed (Brassica napus L.) and also relationship between these traits and grain yield, 20 cultivars and lines of rapeseed were studied in a randomized complete block design with four replications for two years (2014-2016) at the High Educational Complex of Shirvan. During growing seasons, in addition to recording the phonological traits, destructive sampling and light measurement to calculate physiological traits like leaf area index, total dry matter and extinction coefficient were performed. At the end of the seasons, yield and its components, morphological traits and oil percentage of the cultivars were measured. Factor analysis was used to describe the relationship between the traits studied by using the mean of 21 attributes and the principal component analysis. The results of the analysis showed that the first four components justified a total of 99 percent of the total variations. The contribution of first and two components were 83.8 and 13.1 percent in the first year and 83.3 and 11.6 percent in the second year, respectively. Since the total values of the third and fourth components of the total changes in both years of the experiment are less than 4%, therefore the first two components which justified more than 96% of the variation were used to select the superior composition and the corresponding diagrams were drawn. Accordingly, varieties related to the positive direction of the first axis were varieties with high biological yield, high pod number, long flowering period and noticeable oil yield (Group A). In these varieties, seed filling is relatively shorter than the rest. In contrast, B-group varieties were against to the A- group's and were related to the negative direction of the first axis. On the other hand, varieties with high positive weight on the second axis were those with a high harvest index, a large number of pods per plant, which had longer time to stem elongation but shorter in planting to rosette (group C). The average yield of cultivars in the first year was 453.80 g.m-2 and in the second year 401.84 g.m-2. Part of the reduction in yield associated with the reduction of growth indices (biological yield) and the other part is related to the reduction of the harvest index, which it is due to significant differences of radiation between two years. As a whole it could be said that, three varieties of Bilbao, Traviata and Slm046 had the highest positive correlation with the first axis (group A).

    Keywords: Biological Yield, harvest index, Principal Component Analysis, Rapeseed
  • Amir Mohtasham Amiri, Mohhamad Reza Dadashi *, Abolfazl Faraji Pages 337-354

    Soybean pod abnormality is a kind of growth in which soybean plant accompanied with growth disorders including sever pod and flower abscission as well as leaves and pod morphological modifications. In an acute status, these kinds of plants stays green; therefore, the yield decreases and harvest time delay, dramatically. To investigate the reasons of pod distortion abnormality in Katul cultivar, a field assay based on roving method was performed. In the field experiment based on roving method 40 fields of Katul were selected randomly and traits like yield and yield component as well as managemental and climatic parameters were recorded in two successive growing years, 2015 and 2016. Result indicated that all field management factors didnot have any effect on PDS, except frequency of irrigation. In such a way that decreasing frequency of watering increased incidence of PDS significantly. Furthermore, percent of flower abscissions as well as shoot dry weight were increased; meanwhile, number of pod per plant, number of grain per pod, number of grain per plant, 1000-grain weight, harvest index, biological yield and grain yield dwindled extraordinary in PDS plants. Taken together, these results indicated that abiotic stresses such as heat and drought stresses as well as undesirable field irrigation might play an important role in soybean pod distortion abnormality incidence. In addition, interpreting of mineral nutrient indicated that well nutrition plants might decrease damage percentage of soybean pod abnormality.

    Keywords: Field management, Katul cultivar, Sowing date, Yield, yield component