فهرست مطالب

نشریه مطالعات زن و خانواده
سال یکم شماره 2 (پاییر و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدرضا رضازاده، هادی بهرامی احسان، عزیزاله محمدیان صفحه 7
  • حسین پورشهریار صفحه 23
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش ابراز هیجانات کارآمد به زنان در کاهش نارضایتی زناشویی آن ها انجام شد. نمونه ای متشکل از 34 آزمودنی زن بر اساس شکایت آن ها، مصاحبه تشخیصی و نمرات مربوط به پرسشنامهرضایتزناشوییانریچ (ENRICH) انتخاب شده و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش در هشت جلسه آموزشی-مداخله ای «ابراز هیجانات کارآمد» شرکت کردند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیری نشان داد که پس از اجرای برنامه آموزشی، هریک از دو گروه آزمایش و کنترل در نمره کل رضایت زناشویی و نیز در چهار مولفه موضوعات شخصیتی، ارتباط زناشویی، حل تعارض و روابط جنسی متمایز بودند. بر این اساس می توان گفت ابراز هیجانات کارآمد می تواند سطح رضایت زناشویی را تا حد جالب توجهی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: نارضایتی زناشویی، ابراز هیجانات کارآمد، آموزش، زنان، شهر تهران
  • منصوره تبریزی، طاهره هوشنگی صفحه 39
    هویت، درک فرد از کیستی خویشتن است. در دنیای معاصر بابرداشته شدن مرزهای ارتباطی و گسترده شدن چشم اندازهای زندگی، مولفه های فردی و اجتماعی متنوعی برای تحقق هویت در اختیار فرد قرار می گیرد. تلاش برای بهره گیری از این مولفه ها در جهت ساخت روایتی منحصربه فرد، در سبک زندگی خاص هر شخص نمود می یابد. اگرچه زنان متاهل و شاغل در سبک زندگی خود، به سان دیگر افراد، به دنبال تامین بالاترین ارتباط و نزدیکی میان سویه های هویتی هستند، اما پذیرفتن تعهدات و انگاره های دو نقش متفاوت شغلی و خانگی برای آن ها با دغدغه های عینی و ذهنی بسیاری همراه است، امری که تا حدی از هویت جنسیتی آنان تاثیر می پذیرد. این پژوهش با هدف شناسایی و توصیف سبک زندگی زنان متاهل و شاغل و درک عمیق تر مسائل هویتی ملازم با آن، از روش کیفی بهره گرفته است. داده های پژوهش با استفاده از تکنیک مصاحبه نیمه ساخت یافته با 22 نمونه فردی و یک نمونه گروهی گردآوری شده و با استفاده از تکنیک تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. یافته های تحقیق نشان دهنده آن هستند که این زنان به واسطه تعدد نقش و تفاوت و گاه تعارض زمینه های فکری و فرهنگی حامی این نقش ها، با چالش های هویتی خاصی مواجه هستند که به اشکال گوناگون در ابعاد مختلف سبک زندگی، یعنی زندگی روزمره، روابط و مصرف نمود می یابد.
    کلیدواژگان: زنان شاغل، سبک زندگی، هویت شخصی، هویت جنسیتی، تعارض های هویتی، چندپارگی هویتی
  • اعظم محمودزاده*، سیمین حسینیان، سید احمد احمدی، مریم فاتحی زاده صفحه 67
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر زوج درمانی اسلامی بر رضایت زناشویی بوده است. روش این پژوهش نیمه تجربی با استفاده از پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بوده است. نمونه این پژوهش، 20 زوج از زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره اصفهان در سال 1388 بودند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (10 زوج) و کنترل (10 زوج) جایگزین شدند. فرضیه اصلی پژوهش این بود که: زوج درمانی اسلامی رضایت زناشویی همسران را افزایش می دهد. متغیروابسته این پژوهش، رضایت زناشویی بوده است که با پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ ارزیابی شده است. متغیر مستقل نیز زوج درمانی اسلامی بوده است که در نه جلسه تنظیم و آموزش داده شده است. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS تحلیل شده است. نتایج نشان داد که آموزه های اسلامی رضایت زناشویی (P<0.01) را افزایش داده است. همچنین آموزه های اسلامی ابعاد رضایت زناشویی (مسائل شخصیتی، ارتباط، حل تعارض، مدیریت مالی، رابطه جنسی، فرزندان و فرزند پروری و رابطه با فامیل و دوستان) را افزایش داده است (P<0.01). تاثیر آموزه های اسلامی بر رضایت زناشویی زنان و مردان یکسان بوده است.
    کلیدواژگان: زوج درمانی اسلامی، آموزه های اسلامی، رضایت زناشویی، ابعاد رضایت زناشویی
  • حسن رضایی جمالویی، عباس ابوالقاسمی، عبدالرضا عبدالمحمدی، مهدی پورکرد، حسین مرادی صفحه 95
    هدف از این پژوهش بررسی و مقایسه خصوصیات شخصیتی در دانش آموزان پسر مقطع دبیرستان با مادران شاغل و غیر شاغل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع دبیرستان در شهرستان سرپل ذهاب بود. نمونه شامل 200 دانش آموز بود که به روش نمونه گیری تصادفی (خوشه ایچند مرحله ای) انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از فرم کوتاه پرسشنامه شخصیتیچند وجهی مینه سوتا (MMPI) و پرونده تحصیلی و مشاوره دانش آموزان استفاده شد. داده های پژوهش با روش تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد میان دانش آموزان با مادران شاغل و غیر شاغل در مولفه های افسردگی، رفتارهای ضد اجتماعی و هیستری تفاوت معناداری وجود دارد (p<0.01). دانش آموزانی که مادران آن ها شاغل است، افسردگی بیش تری را تجربه می کنند و رفتارهای ضداجتماعی بیش تری از خود نشان می دهند؛ در حالی که دانش آموزانی که مادران آن ها شاغل نیست، رفتارهای هیستری گونه بیش تری از خود نشان می دهند.
    کلیدواژگان: خصوصیات شخصیتی، دانش آموزان، مادران شاغل، مادران غیر شاغل
  • سیده فاطمه موسوی، مهدیه قافله باشی صفحه 111
    پژوهش حاضر با هدف بررسی جایگاه رفتار باروری در خانواده های جوان ایرانی و نگرش آن ها به فرزندآوری، در میان گروهی از خانواده های جوان موجود در محدوده سنی 38-19سال با استفاده از نمونه گیری سهمیه ای به شیوه تصادفی از مناطق مختلف شهر قزوین انجام شد. نگرش خانواده ها به فرزندآوری، با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و تحلیل عوامل موجود در چهار دسته عوامل اقتصادی، فرهنگی، اعتقادی و هویت شناختی- جسمانی گردآوری شد که با استفاده ازضریب آلفای کرونباخ پایایی آن درحدود86% به دست آمد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمونT وابسته و ANOVA مشاهده شد که آزمودنی ها به فرزندآوری و تعدد فرزند، نگرش منفی داشته، بین زن و مرد از حیث نگرش به فرزندآوری درسطح معناداری 0/05، تفاوت معناداری مشاهده نشد. بین تحصیلات، طبقه اقتصادی-اجتماعی و عضویت آزمودنی ها در خانواده های کم جمعیت یا پرجمعیت و نگرش آن ها به فرزندآوری، درسطح معناداری 0/05، تفاوت معناداری مشاهده نشد. همچنین، مقادیر واریانس به دست آمده ازتحلیل عاملی، در این پژوهش نشان داد که عوامل اقتصادی بیش از سایر عوامل چون اعتقادی، فرهنگی و هویت شناختی- جسمانی بر نگرش منفی خانواده های جوان به فرزندآوری تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: فرزندآوری، باروری، خانواده، تعددفرزند
  • حمیدرضا صادقی، بهجت یزدخواستی، حکیمه ملک احمدی*، عظیمه سادات عبداللهی صفحه 135
    مادر جایگزین یا رحم جایگزین از جدیدترین تکنیک های باروری است که در درمان زنانی به کار می رود که به نوعی به نگهداری جنین در رحم خود قادر نیستند. در این روش پس از لقاح اسپرم و تخمک، جنین به رحم مادر جایگزین منتقل می شود و او در طی 9 ماه وظیفه نگهداری از جنین را برعهده گرفته و پس از تولد، نوزاد را به والدین اصلی تحویل می دهد. بر این اساس در این پژوهش، محققان به دنبال درک معنا و تجربه این پدیده به کمک افرادی بودند که رحم جایگزین را تجربه کرده اند. این مطالعه به صورت کیفی با رویکرد پدیدار شناسی و مبتنی بر نمونه گیری هدفمند انجام شد. به این منظور، مصاحبه های عمیق و بدون ساختار با 9 مادر جایگزین انجام شد که به مرکز باروری ناباروری اصفهان مراجعه کرده بودند.داده ها با روش 7 مرحله ای کولیزی تجزیه و تحلیل شد، که حاصل آن استخراج پنج تم اصلی از یافته ها بود که که عبارت بودند از: «دلایل اقدام»، «رابطه مادر جایگزین با مادر درخواست کننده»، «اطرافیان»، «احساس مادران جایگزین» و «روند تصمیم گیری».. نتایج حاکی از آن بود که دلیل اصلی اقدام مادران به اجاره رحم مشکلات مالی است، ولی حس انسان دوستانه نیز در این بین بی تاثیر نبوده است. روابط مادران جایگزین و درخواست کننده معطوف به زمان بارداری است و اکثرا ترجیح می دادند که این رابطه بعد از زایمان به طور کامل قطع شود. وابستگی عاطفی شدیدی هم میان مادران جایگزین و فرزند در رحم آن ها مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: رحم جایگزین، تجارب مادران جایگزین، پدیدارشناسی
|
  • Seyed Mohammad Reza Rezazadeh, Hadi Bahramiehsan, Azizollah Mohammadian Page 7
    One of the main concerns of psychologists is to find ways and means to reduce the divorce rate and increase marital adjustment, respectively. As such, the present study investigated the role of religious orientation and healthy relationship in marital satisfaction of couples. To do so, 300 married men and women in three groups of employees, students and scholars residing in Mashhad, were selected randomly. They completed the Religious Orientation Inventory (BahramiEhsan, 2004), Healthy Relationships Inventory (BahramiEhsan & Rezazadeh, 2004) and Marital Adjustment Inventory (Sapanier, 1976). In general, the results showed that religious orientation and healthy relationship can predict marital satisfaction meaningfully. Specifically, within the components of religious orientation, the component of disorganization can predict the decrease of marital satisfaction in both men and women. Regarding, the role of healthy relationship in predicting marital satisfaction, the component of affectional relationship was significant for both sexes. However attempts for relationship improvement in relation to marital satisfaction was significant for women only, and in men, only the component of affectional relationship can significantly predict marital satisfaction. The finding of this research indicated that healthy relationships inspired from Islamic instructions meant for regulation and strengthening of the relationship between couples can enhance marital satisfaction in spouses.
    Keywords: religious orientation, healthy relationship, marital satisfaction
  • Hossein Pourshahriar Page 23
    In many studies marital dissatisfaction is mentioned as a consequence of problems associated with the relationship between a couple, and the interventional proceedings have focused mainly on modifying these relationships by utilizing various therapeutic and counseling techniques. The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of efficient expression of emotions by training women to reduce their marital dissatisfaction. A sample of 34 females were selected regarding their main complaints, diagnostic interviews and Marital Satisfaction Questionnaire (ENRICH) scores and were placed in control and experimental groups randomly. The subjects of experimental group participated in the efficient expression of emotions training program which was held in the form of eight weekly sessions. The findings based on Multivariate Analysis of Variance (MANOVA) showed that marital satisfaction and some of its components including personality issues, marital communication, conflict resolution and sexual relationship were distinguished in control and experimental groups. Accordingly, it can be said that the efficient expression of emotions training program can increase the level of marital satisfaction considerably.
    Keywords: marital dissatisfaction, efficient expression of emotions, training
  • Mansoore Tabrizi, Tahere Hooshangi Page 39
    Identity is one’s perception about his/her individuality. Today, fading communicational boundaries and expansion of life visions help people use various personal and social elements to shape their identity. Applying these elements to form a distinct narration can be seen in each person’s unique life style. Although working married women, like other people, desire to link between their identity aspects, but different obligations of their familial and occupational roles brings about many subjective and objective concerns for them. Gender identity may affect such problems. This research uses qualitative method to understand and describe the lifestyle of working married women and their identity issues. Research data was gathered by the technique of semi-structured Interviews with 22 personal samples and one group sample and qualitative content analysis was used to analyze the data. The results of this research showed that due to their multiple roles or the conflict between cultural and theoretical context of these roles, working married women confront special identical challenges in different aspects of their everyday life, relationships and consumption styles.
    Keywords: working women, lifestyle, self, identity, gender identity, identity conflicts, identity fragmentation
  • Azam Mahmudzadeh*, Simin Hoseinian, Seyed Ahmad Ahmadi, Maryam Fatehizadeh Page 67
    Iranian-Islamic pattern of family is ethic based and culturalization towarddevelopment of Islamic ethic in family is the shortest and the most important theoretical and applied strategy in designing the pattern of ideal family. The purpose of this research was to examine the effect of Islamic couple therapy on marital satisfaction of the couples. The methodology of this research was quasi experimental design with per-test, post-test and control group. The samples were 20 couples who referred to counseling centers in Isfahan. They were randomly placed in experimental (10 couples) and control (10 couples) groups. It was hypothesized that Islamic couple therapy will increase the marital satisfaction and its subscales. The dependent variable was marital satisfaction which was measured by employing Enrich Inventory. The independent variable was Islamic couple therapy which was carried out in nine sessions. Data were analyzed by SPSS software. The result showed that Islamic trainings increased marital satisfaction (P<0.01). The training also increased the subscales of marital satisfaction: personality issues, communication, conflict resolution, financial management, sexual relationship, children and parenting, family and friends. The effect of Islamic training on satisfaction of men and women was not different.
    Keywords: Islamic couple therapy, Islamic trainings, marital satisfaction, marital satisfaction subscales
  • Hasan Rezaee, Abbas Abolghasemi, Abdolreza Abdolmohamadi, Mahdy Purkord, Hossein Moradi Page 95
    The aim of this study was to investigate and compare the personality characteristics of male high school students of working mothers with nonworking mothers. Research statistical population of the study included all male high school students of Sarpolzohab city. The research sample consisted of 200 participants who were selected using cluster random sampling. Data were collected using the short form of Minnesota Multiphase Personality Inventory (MMPI), and student’s academic and counseling records. The data were analyzed using MANOVA. Results showed that there is a significant difference (p<0.01) between the students with working mothers and non-working mothers in aspects such as depression, anti-social behavior and hysteria. Students with working mothers experience more depression and show more antisocial behavior. While students with nonworking mothers exhibit more hysterical behavior.
    Keywords: personality characteristics, students, working mothers, non, working mothers
  • Seiyedeh Fatemeh Mousavi, Mahdiehsadat Ghafelebashi Page 111
    This research studies the attitudes of young families towards reproduction and childbearing. Accordingly quota sampling was done randomly on a group of young families in the age range of 19-38 years from different areas of Qazvin city. Data were collected and analyzed using the questionnaire developed by the researchers and after omitting unrelated statements, factor analysis showed four factors which were related to economy, culture, belief & physical/cognitive identity. The reliability of the scale was found by using 0.86 alpha of CRONBACH. Data were analyzed using T-test and ANOVA. Results showed that families had negative attitudes towards childbearing. There was no significant difference between the male and female groups and no significant difference between education, social-economic status, and belonging to a nuclearor extended family and their attitude towards childbearing. Factor analysis showed that economic factors rather than factors related to culture, belief & physical/cognitive identity had a great negative influence on attitude of young families towards childbearing. Educational psychology, MA
    Keywords: childbearing, fertility, family, number of children
  • Hamidreza Sadeghi, Bhjatyazdkhasti, Hakime Malekahmadi, Azimehsadat Abdellahi Page 135
    Surrogate mother or Rent-a-womb is one of the newest fertility techniques, which is used to treat women who are unable to hold the baby in their womb. In this method, the embryo is transferred into the uterus of the surrogate mother after the sperm and the ovum are fertilized and she maintains the baby for 9 months. After birth, the baby is delivered to the real parents. In this study, the researchers seek to understand the experiences of this phenomenon, with the help of those women who have experienced being a surrogate mother. This study was done as a qualitative study with a phenomenological approach based on purposeful sampling. So, unstructured interviews were done with nine surrogate mothers who attended Isfahan infertility center, and mothers expressed their experiences in this field. The data obtained from these interviews were analyzed using 7-step colaizzi, which resulted in extracting five main themes; causes of action, surrogate mother's relationship with requesting mother, relatives, feelings of surrogate mother, and decision-making process. The results indicated that the main reason of being a surrogate mother was financial problems. However, humanitarian feelings also played a role. The relationship between Surrogate mother and the requesting mother was directed to the time of pregnancy and after delivery, most preferred a disconnection. Also, no emotional attachment between the surrogate mother and the child in her womb was seen.
    Keywords: surrogacy, surrogate mother experiences, phenomenology