فهرست مطالب

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 16، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیما خلیفه زاده*، محمد حسین صادقی زالی، محمد رضا نهایی صفحه 1
    استافیلوکوکوس اورئوس به عنوان سومین عامل مهم بیماری های با منشاء غذایی مطرح است. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان فراوانی استافیلوکوکوس اورئوس و تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی آن در پنیر سنتی کوزه در شهرستان سقز می باشد. در مطالعه حاضر 100 نمونه پنیر سنتی کوزه از مناطق مختلف شهرستان سقز تهیه و ابتدا از نظر آلودگی با استافیلوکوکوس اورئوس با روش کشت مورد ارزیابی قرار گرفت و در نهایت الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها نسبت به دوازده آنتی بیوتیک مختلف با استفاده از روش انتشار دیسکی مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل، 41 نمونه (41%) پنیر سنتی کوزه آلوده به استافیلوکوکوس اورئوس تشخیص داده شد. از بین 41 جدایه، فقط 1 مورد به تمامی آنتی بیوتیک ها حساسیت داشت. بیشترین مقاومت مربوط به 1 جدایه بود که نسبت به 9 آنتی بیوتیک مقاومت نشان داد. سایر جدایه ها درجات متفاوتی از مقاومت (2 تا 8 آنتی بیوتیک) نشان دادند. با توجه به شیوع بالای آلودگی استافیلوکوکوس اورئوس در این نوع پنیر سنتی، حرارت دهی شیر و رعایت شرایط بهداشتی طی تهیه پنیر ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، پنیر سنتی کوزه، مقاومت آنتی بیوتیکی، سقز
  • ایمان ابدالی تکلو*، علی محمدی ثانی صفحه 11
    یکی از موادی که در سال های اخیر در صنایع دارویی و شیرخشک نوزاد مورد توجه قرار گرفته است، پودر آب پنیر می باشد.هدف از این پژوهش بررسی میزان کاهش آفلاتوکسین (M1(AFM1 طی فرایند تولید پودر آب پنیر ملح زدایی شده (Demineralized Whey Powder 90- DWP 90) از آب پنیر شیرین بود. بدین منظور 36 نمونه از مراحل مختلف تولید جمع آوری شد که شامل نمونه های آب پنیر شیرین (12 نمونه)، نمونه آب پنیرهای ملح زدایی شده (12 نمونه) و نمونه های DWP-90 (12 نمونه) بودند. این نمونه ها از کارخانه پودر شیر مشهد (Nutricia-MMP) طی مدت یک سال (1391 تا 1392) جمع آوری شدند. میزان AFM1 با تکنیک کروماتوگرافی مایع با عملکرد فشار بالا (HPLC) تعیین گردید. براساس این نتایج AFM1 در 100٪ نمونه ها وجود داشته اما میزان آن در همه نمونه ها کمتر از حد بیشینه تعریف شده توسط استاندارد ملی ایران به شماره 5925 (ppt100 برای آب پنیر و ppt1000 برای پودر آب پنیر) بود. میانگین مقدار AFM1 در آب پنیر شیرین (ppt 32/5) و پودر آب پنیر ملح زدایی شده(ppt 45/8) کمتر از حد بیشینه تعریف شده در استانداردهای کدکس و اروپا (EC 1881/2006) برای شیر خام (ppt 50) بود. با توجه به درصد ماده خشک (TS) آب پنیر شیرین (6%±0/1) و درصد ماده خشک (DWP- 90 (97% و همچنین مقادیر AFM 1 در بین این نمونه ها، به طور میانگین حدود 91 ٪ کاهش AFM 1، طی فرایند تولید DWP- 90 مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا، پودر آب پنیر، ملح زدایی
  • شیما جنت مکان، ابوالفضل عسکری ساری، مهران جواهری بابلی، محمد ولایت زاده* صفحه 19
    هدف این تحقیق تعیین میزان پروتئین، چربی، خاکستر و فلزات آرسنیک، جیوه و کادمیوم در عضله ماهی کفال طلایی (Liza auratus) تالاب انزلی بود. تعداد 18 نمونه ماهی کفال طلایی به کمک تور گوشگیر صید شدند. هضم شیمیایی نمونه ها به روش مرطوب و سنجش فلزات به روش جذب اتمی صورت پذیرفت. میانگین میزان جیوه، آرسنیک و کادمیوم در عضله ماهی کفال طلایی به ترتیب 56/ 7±20/ 57، 27/ 13±29/ 97 و 39/ 31±80/ 200 میکروگرم در کیلوگرم وزن تر بود. همچنین میزان پروتئین، چربی، خاکستر در عضله این ماهی به ترتیب 42/ 0±69/ 17، 08/ 0±74/ 0 و 12/ 0± 37/ 1 درصد محاسبه شد. بین غلظت جیوه، آرسنیک و کادمیوم در عضله ماهی کفال طلایی ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد (05/ 0> p). بالاترین ضریب همبستگی در عضله ماهی کفال طلایی بین فلزات جیوه و آرسنیک مشاهده گردید (R=0/982، p<0/05). نتایج نشان دهنده ارتباط مثبت و معنی داری بین غلظت جیوه، آرسنیک و کادمیوم با میزان ترکیبات شیمیایی در عضله ماهی کفال طلایی وجود داشت (05/ 0> p).
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، عضله، ترکیبات شیمیایی، ماهی، بندر انزلی
  • مهران محسنی، عباسعلی زمانی، کوروش کمالی، عادل میرزاعلیزاده* صفحه 31
    سدیم هیدروسولفیت یا بلانکیت (Na2S2O4) به عنوان یک ماده رنگ زدای شیمیایی در صنعت قندریزی استفاده می شود. به سبب سمیت این ماده شیمیایی در مطالعه حاضر از روش حساس و دقیق پلاروگرافی جهت سنجش باقی مانده بلانکیت در قند استفاده شد. نتیجه بدست آمده از این روش با روش یدسنجی به عنوان روش معمول اندازه گیری در آزمایشگاه های مرجع، مورد مقایسه قرار گرفت. از میان کارخانه های قندریزی فعال استان زنجان، 17 نمونه قند (با سه تکرار از تولیدهای مختلف) از هر واحد تولیدی طبق روش نمونه برداری استاندارد ایران انتخاب شد. سنجش پلاروگرافی نشان داد، مقدار باقی مانده بلانکیت در نمونه های قند در محدوده کم تر از 40/ 1 تا ppm 13/24تغییر می کند. با این حال در 6 درصد نمونه های برداشت شده، مقدار بلانکیت بیش تر از بیشینه مجاز (ppm 10) می باشد. بررسی آماری داده های روش پلاروگرافی نشان داد، کارخانه های قندریزی از نظر مقدار میانگین محتوی باقیمانده بلانکیت اختلاف معنی داری داشتند. محتوی بلانکیت در 19 نمونه به صورت اتفاقی به روش یدسنجی نیز تعیین مقدار گردید. مقایسه ی بین دو روش نشان داد، روش یدسنجی میزان باقیمانده بلانکیت را بیشتر از حد معمول نشان میدهد. داده های حاصل از سنجش میزان باقیمانده بلانکیت به روش پلاروگرافی با روش یدسنجی، اختلاف معنیداری داشته و نتایج نشان میدهد که روش پلاروگرافی از صحت و دقت مناسبتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: باقی مانده سدیم هیدروسولفیت، بلانکیت، سنجش پلاروگرافی، روش یدسنجی، قند
  • سهیل سبحان اردکانی، سیدمیلاد جعفری* صفحه 45
    امروزه تجمع فلزات سنگین در سبزی ها به دلیل آبیاری با فاضلاب و تیمار با لجن فاضلاب به یک نگرانی فزآینده در زمینه امنیت غذایی و سلامتی مصرف کنندگان تبدیل شده است. لذا در این پژوهش به بررسی غلظت تجمع یافته عناصر سرب، کادمیوم، کروم و نیکل در گونه های کلم پیچ، کلم قرمز و کلم بروکلی عرضه شده در بازار مصرف شهر همدان در سال 1392 اقدام گردید. بدین منظور پس از تهیه 30 نمونه از هر نوع کلم و هضم اسیدی نمونه ها مطابق روش استاندارد، نسبت به قرائت غلظت تجمع یافته عناصر با استفاده از دستگاه نشر اتمی اقدام شد. همچنین برای پردازش آماری نتایج از آزمون آنالیز واریانس استفاده شد. نتایج نشان داد میانگین غلظت تجمع یافته عناصر سرب، کادمیوم، کروم و نیکل در نمونه های کلم پیچ به ترتیب برابر با 43/ 3±53/ 15، 35/ 5±33/ 59، 61/ 1±22/ 2 و 83/ 2±97/ 14 میلی گرم بر کیلوگرم؛ میانگین غلظت این عناصر در کلم قرمز به ترتیب برابر با 89 /5±03/ 23، 21/ 4±53/ 37، 24/ 3±33/ 13 و 04/ 3±03/ 15 میلی گرم بر کیلوگرم و میانگین غلظت عناصر در کلم بروکلی به ترتیب برابر با 63/ 3±00/ 8، 86/ 5±90/ 45، 39/ 3±20/ 8 و 08/ 3±93/ 16 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد. مقایسه میانگین غلظت عناصر با رهنمود FAO/WHO نیز بیانگر آن است که میانگین غلظت عناصر سرب و کادمیوم در تمام نمونه های کلم و میانگین غلظت عنصر کروم در نمونه های کلم قرمز و بروکلی بیش از حد استاندارد می باشد. لذا این گونه ها فاقد شرایط مصرف توسط شهروندان بوده و باید نسبت به مدیریت شرایط کشت آنها تدابیر لازم اتخاذ گردد.
    کلیدواژگان: کلم، فلز سنگین، امنیت غذایی، همدان
  • ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی عصاره تفاله انگور تخمیر شده با آسپرژیلوس اریزه با پیش تیمار اولتراسوند به روش سطح پاسخ
    رقیه اشرفی یورقانلو، محمد علیزاده خالدآباد، محمود رضازاد باری، لطیفه پوراکبر صفحه 55
    آنتی اکسیدان ها به دلیل ویژگی های گسترده بیولوژیکی و نقش آنها در جلوگیری از بروز بیماری های مختلف، به عنوان ترکیبات سلامت بخش مورد توجه می باشند. تفاله انگور واریته ریش بابا (vitisviniferacv.rish baba ) حاوی مقدار بالایی از ترکیبات آنتی اکسیدانی است. تخمیر تفاله انگور با آسپرژیلوس اریزه باعث استخراج بیشتر این ترکیبات می گردد. استخراج به کمک امواج فراصوت یکی از مهم ترین روش های استحصال ترکیبات ارزشمند از منابع گیاهی است و باعث تسریع روند استخراج می گردد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر فاکتورهای مختلف بر استخراج ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی و خواص آنتی اکسیدانی تفاله انگور تخمیر شده با آسپرژیلوس اریزه و با بهره گیری از امواج فراصوت و با استفاده از روش سطح پاسخ بود. دما ( 67 – 55 درجه سلسیوس)، زمان (32 – 24 دقیقه)، غلظت حلال (49-37 درصد) و میزان پودر آب پنیر (50 -10 گرم) فاکتورهای مورد مطالعه بودند. نتایج این تحقیق نشان داد با افزایش دما و غلظت حلال میزان ترکیبات فنلی و فلاونوئیدی افزایش یافته است. بالاترین میزان استخراج ترکیبات فنلی (23/90 میلی گرم اسید گالیک در 100 گرم نمونه) و بالاترین میزان استخراج ترکیبات فلاونوئیدی (81/71 میلی گرم کوئرسیتین در 100 گرم نمونه) در دمای 64 درجه سلسیوس و مدت زمان 30 دقیقه و با غلظت حلال 46% به دست آمدند. بالاترین میزان قدرت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH(9/87%) و فعالیت ضد اکسایشی کل FRAP ( μmol/g203)در دمای 58 درجه سلسیوس و مدت زمان 30 دقیقه و با غلظت حلال 46% و میزان پودر آب پنیر 20 گرم بدست آمدند. با افزایش زمان استخراج میزان ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی، DPPHو FRAPسیر صعودی نشان دادند. نتایج به دست آمده، بهره گیری از تخمیر به کمک آسپرژیلوس اریزه و فرآیند استخراج با بکارگیری تکنیک اولتراسوند را به عنوان روشی مناسب جهت استخراج مواد بیولوژیک از تفاله انگور با مزایایی از جمله میزان استخراج بالا، کاهش میزان حلال و دمای مورد نیاز و صرفه جویی در زمان را به اثبات می رساند.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس اریزه اولتراسوند، ترکیبات فنلی، تفاله انگور
  • میترا ملایی پروری، گیتی کریم *، محمد احمدی صفحه 69
    آلودگی شیر و فرآورده های آن به بعضی از فلزات سنگین به خصوص سرب و کادمیوم موجب بروز اثرات سمی و تاثیر سوء بر سلامت انسان می گردد. از این رو این مطالعه با هدف تعیین مقدار سرب و کادمیوم در شیر خشک صنعتی مورد استفاده در صنایع غذایی صورت گرفت. در این تحقیق 25 نمونه شیر خشک از 4 کارخانه مختلف تهیه و بعد از عمل هضم و استخراج برای تعیین میزان سرب و کادمیوم از روش اسپکتروفتومتری جذب اتمی کوره گرافیتی استفاده گردید. نتایج حاصل از آنالیز آماری نشان داد که میانگین مقدار سرب ppb 57/36 (کمینه 99/ 18 و بیشینه ppb 112/90) و میانگین مقدار کادمیوم ppb 14/11 (کمینه 73 /5 و بیشینه ppb 39/4339) می باشد. کدکس الیمنتاریوس میزان مجاز برای سرب و کادمیوم در شیر را به ترتیب 1000 وppb 100 تعیین نموده است. در این تحقیق مقدار سرب در همه نمونه های شیر خشک کمتر از میزان استاندارد و آلودگی کادمیوم در 68 درصد نمونه ها بیش از حد مجاز استاندارد بین المللی مشاهده گردید. از آن جایی که در این بررسی درصد آلودگی نمونه های مورد مطالعه به کادمیوم بالا بود، لذا پایش مداوم سطوح آلودگی در فرآورده های شیر و نیز شناسایی منابع آلودگی و کنترل آنها ضروری است.
    کلیدواژگان: شیر خشک، سرب، کادمیوم، تهران
  • مقداد پیرصاحب، کیومرث شرفی، عبدالله درگاهی، مهرداد چراغی، اسماعیل عزیزی، طوبی خسروی*، مهدی غایب زاده صفحه 75
    امروزه ورود فلزات سنگین به محیط های آبی در اثر تخلیه بی رویه پساب فاضلاب های مختلف صنعتی یک مشکل زیست محیطی در سطح جهانی محسوب می شود که باعث تجمع فلزات سنگین در بدن آبزیان (از جمله بافت عصله ماهیان) می گردد. در این مطالعه سعی بر ارزیابی میزان کروم و وانادیوم در بافت عضله ماهی لوتک (Cyprinion macrostomum) و نازک (Chondrostoma regium) در رودخانه قره سو کرمانشاه (1392) می باشد. برای این منظور 8 ایستگاه مختلف در طول روخانه و با توجه به نقطه تخلیه پساب فاضلاب شهری و صنعتی جهت نمونه برداری تعیین شد. از هر ایستگاه 10 نمونه انتخاب گردید و پس از آماده سازی نمونه ها اقدام به سنجش فلزات کروم و وانادیوم با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتری جذب اتمی شد. میانگین میزان کروم و وانادیوم بافت عضله گونه های مورد بررسی در بین ایستگاه های مختلف تفاوت معنی داری داشتند (05/ 0> p)، بطوریکه کمترین و بیشترین میزان کروم بافت عضله ماهی به ترتیب مربوط به ایستگاه 3 و 8 و در مورد وانادیوم به ترتیب مربوط به ایستگاه 6 و 8 بوده است. میانگین وانادیوم بافت عضله گونه های مورد بررسی در ایستگاه های 3، 4، 5 و6 از میزان استانداردWHO با اختلاف معنی داری کمتر است(05/ 0> p) و در بقیه ایستگاه ها با اختلاف معنی داری بالاتر از استاندارد WHO است. میانگین کروم در تمامی ایستگاه ها بالاتر از استاندارد FDA و WHO برآورد گردید (05/ 0> p).مقایسه نتایج این مطالعه با سایر مطالعات و همچنین با استانداردهای FDA و WHO نشان دهنده مقادیر بالایی از فلزات سنگین کروم و وانادیوم در بافت عضله دو گونه ماهی مورد بررسی است. آلودگی بیش از حد رودخانه قره سو کرمانشاه به انواع فاضلابهای مختلف صنعتی و نیز فاضلاب شهر کرمانشاه از دلایل افزایش مقادیر فلزات سنگین است که باید در جهت کاهش این آلاینده های رودخانه قره سو اقدام نمود.
    کلیدواژگان: کروم، وانادیوم، ماهی، روخانه قره سو، کرمانشاه
|
  • S. Khalifezadeh*, M.H. Sadeghi Zali, M.R. Nahaee Page 1
    Staphylococcus aureus is proposed as the third important foodborne organism worldwide. The purpose of this study was to estimate the prevalence of in traditional Kouzeh cheese at Saqqez retails and to determine the antibiotic susceptibility of the isolates. For this purpose, 100 Kouzeh cheese were collected from different parts of Saqqez. The samples were analyzed for the presence of S. aureus using conventional culture techniques. Afterwards, the pattern of antibiotic resistance of the isolates was investigated against 12 antibiotics using the disk diffusion’s method. According to the results, S. aureus was detected in 41 samples (41%). Amongst, only one of the isolates was found sensitive to all of the 12 antibiotics. In contrast, one of the isolates showed resistance to 9 antibiotics. Other isolates demonstrated various degrees of resistance (2 to 8 antibiotics). Regarding the high prevalence rate of contamination in Kouzeh cheese, application of efficient heat treatments of cheese-milk together with the and maintaining the hygiene conditions during cheese preparation is essential.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Kouzeh cheese, Antibiotic Resistance, Saqqez
  • I. Ebdali Takalloo*, A. Mohamadi Sani Page 11
    Demineralized whey powder is one of the materials which isused in medical and infant milk powder industries recently. The aim of this study was to evaluate theratio of aflatoxin M1 (AFM1) detoxification in 90% demineralized whey powder (DWP-90), produced from sweet whey. For this purpose, 36 samples gathered from different steps of production line including Sweet whey (12 sample), demineralized whey (12 sample) and DWP-90 (12 sample). The samples gathered from Nutricia-MMP factory during one year (from 2012 to 2013). AFM1 detected by High performance liquid chromatography (HPLC) method. Based on results, AFM1 was found in 100% of the samples but the concentration of AFM1 in all samples was less than maximum limit defined by Iranian national standards, No 5925 (100ppt for wheyand 1000ppt for whey powder). The Average amount of AFM1 in sweet whey (32. 5ppt) and DWP-90 (45. 8ppt) was less than maximum limit in CODEX and EC 1881/2006, defined for raw milk (50ppt). Considering total solid in sweet whey (6%±0. 1) and DWP-90 (٪97) and concentration of AFM1 in these samples, about 91% reduction was found in concentration of AFM1during DWP-90 production.
    Keywords: Aflatoxin M1, High Performance Liquid Chromatography, Whey Powder, Demineralization
  • Sh Janatmakan, M. Javaheri Baboli, A. Askary Sary, M. Velayatzadeh* Page 19
    This study aimed to evaluate protein, fat and ash contents as well as the concentrations of As, Hg and Cd in muscle tissues of Liza auratus cached from Anzali Wetland. Eighteen samples of Liza auratus were collected using gill net. Heavy metals were extracted using wet digestion method and the concentrations were measured by Atomic Absorption Spectrophotometer. Concentration of Hg, As and Cd in the muscle of mullet was 57.20±7.56, 97.29±13.27 and 200.80±31.39 µg/Kg. Moreover, the percentage (mean±SD) of protein, fat and ash in the muscle of the samples were determined as 17.69±0.42, 0.74±0.08 and 1.37±0.12%, respectively. The positive and significant relationship was observed between the concentration of Hg, As and Cd in the muscle of mullet (P<0.05). Besides, the highest correlation was found between Hg and As (R=0.982, R2=0.952, P < 0.05). Results also showed a relationship between concentrations of Hg, As and Cd with the chemical compositions of the muscle (P < 0.05).
    Keywords: heavy metals, Muscle, Chemical Compositions, Fish, Anzali wetland
  • M. Mohseni, A.A. Zamani, K. Kamali, A. Mirza Alizadeh* Page 31
    Sodium hydrosulfite/blanket is used as a decolorizing agent for the bleaching of produced sugar in the sugar industry. Due to sensitivity of using this chemical substance with defined allowed range in sugar product, the sensitive and exact method of voltammetry/polarography was used to measure the residual blanket in this product and moreover, its results were compared with titration method as a common method for measurement of this substance in reference laboratories. Among the active sugar plants in Zanjan province, three different samples of loaf sugar batch were selected from each production unit based on sampling method of Standard and Industrial Research of Iran and all samples were evaluated using polarography 797 VA Computrace. Then, some of the samples evaluated by the polarography method were also checked with titration method and the results of the two methods were compared with each other. Statistical analysis of obtained data from polarography method shows that various sugar factories have different average sugar content values in blanket residual. Comparative system shows that titration method gives a more than usual response to the amount of blanket residual. Polarography method shows that the dithionite content in the samples ranged from <1.40 to 13.24 ppm. However, in 6 percent of obtained samples from different plants, amount of blanket is more than allowable maximum (10 ppm). Comparing the results obtained from assessment of blanket residual amount in polarography method with titration method, shows significant differences between methods.
    Keywords: Sodium hydrosulfite residue, Blankit, Polarographic determination, Iodine titration method, Sugar
  • S. Sobhanardakani, S.M. Jafari* Page 45
    Today, due to the accumulation of heavy metals in vegetables irrigated with wastewater and treated with sewage sludge has become increasing concern in the field of food safety and health of consumers. Therefore this study was conducted for analysis of Pb, Cd, Cr and Ni concentrations of 3 types of cabbage marketed in Hamedan City during 2013. For this purpose after buying 30 samples of each species of cabbage and then acid digestion of the samples according to standard methods, elements (Pb, Cd, Cr and Ni) were determined using ICP-OES (Varian, 710-ES, Australia). All statistical analyses were performed using the SPSS statistical package. The results showed that mean concentrations of Pb, Cd, Cr and Ni in Cabbage samples were 15.53±3.43, 59.33±5.35, 2.22±1.61 and 14.97±2.83 mg/kg, respectively; mean concentrations of these elements in red cabbage samples were 23.03±5.89, 37.53±4.21, 13.33±3.24 and 15.03±3.04 mg/kg, respectively; and mean concentrations of elements in broccoli samples were 8.00±3.63, 45.90±5.86, 8.20±3.39 and 16.93±3.08 mg/kg, respectively. Also comparison of the mean concentrations of evaluated metals in specimens with FAO/WHO permissible limits showed that significant difference (p<0.05), so that the mean concentrations of Pb and Cd in all evaluated samples and the mean concentrations of Cr in red cabbage and broccoli samples are significantly higher than permissible limits. Therefore these species is not suitable for consume by human and manage the culture conditions is recommended.
    Keywords: cabbage, Heavy Metal, Food safety, Hamedan
  • Total phenolics, flavonoids content and antioxidant capacities of grape pomace fermented by Aspergillusoryzae
    R. Ashrafi Yorghanloo, M. Alizadeh Khaledabad, M. Rezazad Bari, L. Pour Akbar Page 55
    Antioxidants due to the extensive biological properties and their role in preventing of various diseases¡ are considered as components of health. Grape pomacevitisviniferacv.rish baba contains high amounts of antioxidant compounds. Fermentation of grape pomace by Aspergillusoryzae increases the extraction of these compounds. Ultrasound – assisted extraction is the most important methods for the extraction of valuable compounds from plant sources and accelerates the rate of extraction. The aim of this study was to evaluate of various factors effect on the extraction of phenolic compounds¡ flavonoids and antioxidant properties of grape pomace fermented by Aspergillusoryzae and using response surface methodology. The variables were temperature (55-67°c)¡ time (24-32 min)¡ solvent concentration (37-49%) and whey powder content (10-50gr). The highest rate of phenolic compounds and flavonoids were obtained at 64°c for 30 min and the solvent concentration of 46%. The highest level of DPPH and FRAP were obtained at 58°c for 30 min and the solvent concentration of 46%. With increasing extraction time phenolic compounds¡ flavonoids¡ DPPH and FRAP were ascending. Obtained results proved that fermentation by Aspergillusoryzae and using ultrasound – assisted extraction was a suitable method for the extraction of biological material from grape pomace with benefites such as high extraction rate¡ reducing the amount of solvent¡ temperature and time required.
    Keywords: Aspergillusoryzae, Flavonoids, grape pomace, Phenolic compounds
  • Mollaei Parvarym., Karimg.*, Ahmadi, M Page 69
    Contamination of dairy products with heavy metals, lead (Pb) and Cadmium (Cd) in particular, induces their toxic effects on humans. Therefore, this study aimed to determine the contamination levels of Pb and Cd levels in milk powders produced in Tehran area. In this study, a total of 25 samples of milk powder was obtained from four different dairy establishments. The samples were digested and extracted prior to analysis. Pb and Cd concentrations was determined using atomic absorption method with graphite furnace. The results were showed a mean value 57.36 ppb (18.99 to112.90 ppb) for Pb and 14.11 ppb (5.73 to 39.43 ppb) for Cd. According to Codex Alimentarius, approved levels for Pb and Cd in milk are 1000 and 100 ppb, respectively. Based on results, Pb level was less than standard limit in all samples, whereas Cd concentration in 68% of the samples was estimated higher than the standard limit. Since the percentage of Cd-contaminated samples was high, there is a necessity for frequent monitoring of the contamination levels in dairy products as well as to discover the potential contamination sources.
    Keywords: Milk powder, Lead, Cadmium, Tehran
  • M. Pirsaheb, K. Sharafi, A. Dargahi, E. Azizi, T. Khosravi*, M. Ghayebzadeh Page 75
    Nowadays, the entrance of heavy metals in the aquatic environment is an important and also a global environmental concern due to the indiscriminate discharging of various industrial wastewaters, which cause accumulation of heavy metals in body of aquatic animals including fishes. The present study aimed to evaluate the amount of Chromium and Vanadium in muscle tissue of Chondrostoma regium and Cyprinion macrostomum fish in Kermanshah Gharasou River in 2013. For sampling eight different places were chosen along the river and according to places of discharging municipal and industrial wastewaters. A total of 10 samples were collected from each place and all samples were analyzed for determination of Chromium and Vanadium metals using atomic absorption spectrophotometer. Based on results, mean concentrations of Chromium and Vanadium in muscle tissue of investigating different species among all places were significantly different (P <0.05). The minimum amount of Chromium and Vanadium content was observed at the 3 and 8 sampling stations; while the maximum quantity was determined at the 6 and 8 stations. Results revealed that mean content of Vanadium at the 3, 4, 5 and 6 station was significantly lower (P <0.05) than the standard limit approved by WHO, however, at the other stations the Vanadium content was significantly higher (P <0.05) than the WHO limit. The estimated Chromium quantity of all stations was higher than the FDA and WHO standards (P <0.05). Comparing the results of the present study with findings of other researches and also existing standards (FDA and WHO) indicate high levels of Chromium and Vanadium residues in muscle tissue of fishes. High loads of Pollutants with different types of industrial and municipal wastewater in Kermanshah Gharasou River are the major cause of heavy metals residues. Therefore, it is crucial to apply practical approaches to reduce these pollutants in Gharasou River.
    Keywords: Chromium, Vanadium, Fish, Gharasou River, Kermanshah