فهرست مطالب

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم اعرابی*، حسن عبادی دهاقانی، صدف سعیدی صفحه 1
    در این مطالعه، اثر بازدارندگی وانیلین بر رشد اشریشیا کولای و استافیلوکوکوس اورئوس با روش انتشار در آگار بررسی شد. برای این منظور، فیلم خوراکی با استفاده از گلوتن گندم به همراه غلظت های 5/ 0، 1، 2 و 4 درصد وانیلین تهیه گردید و میزان اثر بازدارندگی میکروبی بر اساس وسعت منطقه مهار میکروبی تعیین گردید. نتایج نشان داد غلظت 5 /0 درصد وانیلین فاقد اثر مهاری بر رشد باکتری ها بود، اما فیلم های حاوی بیش از 1 درصد وانیلین برای هر دو باکتری خاصیت مهاری داشتند. وسعت منطقه مهار رشد برای غلظت های مختلف وانیلین متفاوت و با افزایش غلظت وانیلین افزایش یافت. همچنین افزایش مقدار وانیلین، سبب افزایش کشش پذیری و ازدیاد طول فیلم گردید که علت آن را می توان به دلیل شبکه ایجاد شده در نتیجه ایجاد اتصالات عرضی و تولید شیف باز حاصل از واکنش بین وانیلین و گلوتن توجیه نمود. مقدار خاصیت ضدباکتریایی فیلم ها برای اشریشیا کولای و استافیلوکوکوس اورئوس تفاوت معنی داری داشت و فیلم وانیلین در مهار این دو باکتری موثر بود.
    کلیدواژگان: فیلم خوراکی، گلوتن، اشریشیا کولای، استافیلوکوکوس اورئوس، وانیلین
  • رضا واثقی بخشایش، شهرام حنیفیان* صفحه 13
    هدف از این تحقیق مطالعه رفتار سویه های مختلف یرسینیا انتروکولیتیکا در پنیر فراپالایشی و بررسی قابلیت بازدارندگی کشت آغازگر لاکتیکی بر این باکتری بود. برای این منظور، شیر پاستوریزه و فراپالایش شده با تعداد 3 واحد لگاریتمی در هر گرم از سویه های استاندارد DSM 11502 و 9499 DSM و سویه بومی یرسینیا انتروکولیتیکا تلقیح شد و نمونه های پنیر دارا و فاقد کشت آغازگر تهیه شدند. تعداد یرسینیا انتروکولیتیکا در زمان تلقیح، متعاقب گرمخانه گذاری و طی 2 ماه دوره نگه داری با روش کشت در محیط CIN آگار شمارش و با آزمون PCR مورد تایید قرار گرفت. طبق نتایج مطالعه، بعد از گرمخانه گذاری تعداد یرسینیا انتروکولیتیکا در هر دو گروه از نمونه های دارا و فاقد آغازگر به مقدار 14/ 4 واحد لگاریتمی (01/ 0> P) افزایش پیدا کرد. اما طی دوره نگه داری، تعداد این باکتری فقط در نمونه های حاوی آغازگر کاهش یافت. از آن جایی که مقدار pH بین نمونه های دارا و فاقد آغازگر تفاوت معنی داری (01/ 0> P) داشت؛ لذا شرایط اسیدی از عوامل اصلی مهار کننده یرسینیا انتروکولیتیکا در پنیر فراپالایشی می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده، سویه بومی یرسینیا انتروکولیتیکادر مقایسه با سویه های آزمایشگاهی به طور معنی داری پایداری بیشتری در پنیر فراپالایشی داشت. با در نظر گرفتن نقش کشت آغازگر در غیرفعال نمودن یرسینیا انتروکولیتیکا، (P<0/01) ایجاد شرایط دمایی و زمانی برای تکثیر و فعالیت مناسب باکتری های آغازگر و یا استفاده از کشتهایی با قابلیت تولید ترکیبات آنتاگونیستی میتواند علاوه بر ایجاد طعم و بافت مناسب در محصول، در کنترل مخاطره ناشی از آلودگی های احتمالی پنیر فراپالایشی موثر باشد.
    کلیدواژگان: یرسینیا انتروکولیتیکا، پنیر فراپالایشی، کشت آغازگر
  • بهرام عباسی نژاد، مسلم نیریز نقدهی*، نقی طاهر طلاتپه صفحه 27
    پنیر کوزه ای از پنیرهای محلی سنتی مناطق آذربایجان و کردستان ایران است و دارای مصارف فراوانی در بین مردمان این مناطق می باشد. لیستریا مونوسیتوژنز از اجرام بیماری زا با منشا غذایی بوده و به دلیل رشد در دمای یخچالی حائز اهمیت فراوانی در سلامت عمومی می باشد. در تحقیق حاضر، میزان شیوع لیستریا مونوسیتوژنز در پنیرهای کوزه ای مصرفی شهرستان ارومیه و نیز حساسیت ضد میکربی جدایه ها بررسی شدند. تعداد 100 نمونه پنیر کوزه ای در بهار سال 92 به صورت تصادفی از فروشگاه های شیر شهرستان ارومیه جمع آوری شدند. ابتدا نمونه ها در آبگوشت غنی سازی انتخابی ال-پالکام با مکمل کشت داده شدند. سپس نمونه های غنی سازی شده به محیط جامد انتخابی پالکام با مکمل منتقل شدند. برای تایید و شناسایی گونه لیستریا، آزمایش های بیوشیمیایی اختصاصی انجام گرفت. در مرحله بعد، حساسیت ضد میکروبی جدایه های لیستریا مونوسیتوژنز به روش انتشار دیسک و با استفاده از آنتی بیوتیک های پنی سیلین، کلرامفنیکل، سفتریاکسون، اریترومایسین، تتراسایکلین و جنتامایسین تعیین گردیدند. از میان 100 نمونه پنیر کوزه ای مورد آزمایش، از 3 درصد نمونه لیستریا مونوسیتوژنزجداسازی شد. نتایج آنتیبیوگرام نشان داد که تمامی جدایه های لیستریا مونوسیتوژنزنسبت به آنتیبیوتیکهای مورد آزمایش حساس میباشند. با این وجود، آنتی بیوتیک های تتراسیکلین، پنی سیلین و اریترومایسین قطر هاله مهاری بیشتری نسبت به سایرین نشان دادند. گرچه میزان شیوع لیستریا مونوسیتوژنز در پنیرهای کوزه ای مصرفی شهرستان ارومیه پایین میباشد، ولی با توجه به اهمیت باکتری از نظر بیماریزایی برای انسان و رشد در شرایط یخچالی، تولید و عرضه بهداشتی این نوع پنیرها پیشنهاد میگردد.
    کلیدواژگان: لیستریا مونوسیتوژنز، الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی، پنیر کوزه ای، شهرستان ارومیه
  • فرشته شکری، مسعود هدایتی فرد*، زینب رفتنی امیری صفحه 35
    هدف این مطالعه بررسی اثر تخلیه احشای ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) بر ویژگی های میکروبی، شیمیایی، حسی و هم چنین پروفایل اسیدهای چرب طی نگه داری در 18- درجه سلسیوس بود. برای این هدف، تعداد 42 قطعه ماهی به صورت تازه تهیه و به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول به صورت ماهی کامل و گروه دیگر بعد از تخلیه شکمی مجددا شستشو و منجمد شدند. سپس محتوای پروتئین، چربی، رطوبت، خاکستر، شاخص پراکسید (PV)، شاخص تیوباربیوتیک اسید (TBA)، بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، پروفایل اسید چرب، بار میکروبی و خصوصیات حسی ماهی قزل آلای رنگین کمان طی 3 ماه نگه داری در حالت انجماد بررسی شد. بر اساس نتایج، در برخی زمان ها درصد رطوبت و شاخص های PV، TBA و TVB-N بین دو گروه اختلاف معنی دار داشت (P< 0.05). در ارزیابی پروفایل اسیدهای چرب 15 نوع اسیدچرب شناسایی شد که در هر دو گروه و طی زمان های نگه داری، بیشتر از نوع تک غیراشباع (MUFA) بود و بعد از آن به ترتیب اسیدهای چرب اشباع (SFA) و چند غیر اشباع (PUFA) قرار داشتند. طی نگه داری مقادیر برخی اسیدهای چرب بین دوگروه تفاوت نشان دادند. شمارش میکروبی نشان داد که تخلیه شکمی در جمعیت باکتری های سرماگرا تغییر معنی داری ندارد (P>0.05)، اما در جمعیت کلی باکتری ها بین دو گروه اختلاف دیده شد (P< 0.05). همچنین ارزیابی حسی حاکی از اختلاف در تمام شاخصها بین دو گروه بود. اما تغییرات بافت و ظاهر عمومی در ماهی شکم خالی بیش از ماهی کامل بود در حالیکه کیفیت بو و ظاهر آبشش ماهیان به خوبی حفظ شد.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب، انجماد، قزل آلای رنگین کمان، کنترل کیفیت
  • آمنه آورند، احمد عابدی سروستانی صفحه 53
    بهداشت محصولات و فرآورده های غذایی یکی از شاخص های سلامت جوامع محسوب می شود. به همین دلیل، مصرف کنندگان می باید پیرامون شیوه های ایمن تهیه، ذخیره سازی و آماده سازی مواد غذایی اطلاعات کافی داشته باشند. هدف این مطالعه بررسی دانش و نگرش دانشجویان نسبت به ایمنی غذایی است. برای این منظور و با استفاده از روش تحقیق پیمایشی، 400 نفر از دانشجویان شاغل به تحصیل در دانشگاه های شهر گرگان در سال 1392 شامل دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، دانشگاه علوم پزشکی گرگان و دانشگاه گلستان مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود که روایی آن از طریق مراجعه به متخصصان و پایایی آن با ضریب کرانباخ آلفا مورد تایید قرار گرفت. نتایج نشان داد که مهم ترین منبع اطلاعاتی دانشجویان درباره ایمنی غذایی شامل خانواده و برنامه های تلویزیون می باشد. همچنین، سطح دانش و نگرش نسبت به ایمنی غذایی در بین جمعیت مورد مطالعه به ترتیب در حد «نسبتا مناسب» و «خوب» قابل ارزیابی می باشد.
    کلیدواژگان: ایمنی غذایی، دانش، نگرش، دانشجویان، شهر گرگان
  • سید ابراهیم حسینی *، شاهرخ شعبانی، فاطمه دلفان آذری صفحه 67
    امروزه سلامت مواد غذایی در برابر عوامل بیماری زا و نیز جایگزینی ترکیبات طبیعی مانند اسانس ها به جای نگه دارنده های شیمیایی در مواد غذایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از انجام این تحقیق، بررسی خاصیت ضد میکروبی اسانس میخک بر ویژگی های میکروبی همبرگر طی دوره نگه داری در فریزر است. گیاه میخک با دستگاه کلونجر اسانس گیری شد و حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) اسانس بر روی میکروارگانیسم های استافیلوکوکوس اورئوس، اشریشیا کولای، کاندیدا آلبیکانس و آسپرژیلوس نایجر تعیین شد. سپس اثر ضدمیکروبی غلظت های 0015/ 0%، 01/ 0%، 1/ 0% و 15/ 0% اسانس در روزهای صفر، 7، 30، 60 و 90 نگه داری همبرگر در انجماد بررسی گردید. نمونه ها با روش هدونیک از نظر ویژگی های حسی بررسی شدند. نتایج حاصل از آزمون MIC برای استافیلوکوکوس اورئوس 1 /0%، اشریشیا کولای 065 /0%، کاندیدا آلبیکانس 03/ 0% و آسپرژیلوس نایجر 01/ 0% حجمی-حجمی به دست آمد. نتایج آزمون های میکروبی نشان داد، با افزایش غلظت اسانس میخک و افزایش زمان نگه داری در فریزر، میزان بار میکروبی کاهش بیشتری نشان می دهد. هم چنین نتایج آزمون حسی در غلظت های 0015/ 0% و حداکثر 0/01% پذیرش بیشتری را برای ارزیابان حسی داشت.
    کلیدواژگان: اثر ضدمیکروبی، اسانس میخک، همبرگر
  • شیما زمانی نژاد*، بهاره شعبانپور، علی شعبانی صفحه 77
    در سال های اخیر پرورش ماهیان آب شیرین، به ویژه ماهیان گرمابی افزایش یافته است. در پرورش کپور ماهیان چینی، کپور معمولی CyprinusCarpio) 15-20) درصد از ترکیب ماهیان پرورشی را تشکیل می دهد. برای تنوع بخشی به فرآورده های غذایی حاصل از کپور پرورشی می توان آن را تبدیل به محصولات با ارزش افزوده و آماده مصرف مانند سوسیس، کالباس، برگر و غیره نمود. یکی از فرآورده های حدواسط برای تولید غذاهای آماده مصرف، سوریمی می باشد. اختصاصات بافتی محصولات تولید شده از سوریمی، بستگی به توانایی تولید ژل آن دارد.از طریق پخت اولیه سوریمی (قوام یابی) می توان ژل مقاوم تر تولید نمود. در این تحقیق اثر قوام یابی در حرارتبالا و پایین بر خواص تولید ژل ماهی کپور پرورشی مورد مطالعه قرار گرفت. برای این منظور تیمارهای شاهد، سووآری و کامابوکو در نظر گرفته شد. ژل های سووآری و کامابوکو جهت قوام یابی در 35 درجه سلسیوس به مدت 1 ساعت و در4 درجه سلسیوس به مدت 12 ساعت قرار گرفتند. ژل های سوواری پس از قوام یابی سردسازی شدند اما ژل-های کامابوکو ابتدا پخته و سپس سردسازی شدند. آزمایشات ظرفیت نگه داری آب، حلالیت پروتئین، پپتیدهای محلول، الکتروفورز ژل (SDS-PAGE)، تست پانکچر و رنگ سنجی انجام شد. طبق نتایج بدست آمده کمترین میزان شاخص های سفیدی و L* در تیمار شاهد مشاهده شد. ژل های قوام یافته در 35 درجه سلسیوس بیشترین قدرت، ظرفیت نگهداری آب و پپتیدهای محلول در TCA را نشان دادند و دارای کمترین حلالیت پروتئین و وزن مولکولی میوزین بودند. نتایج نشان داد ژلهای قوامیافته در حرارت بالا دارای خواص فیزیکوشیمیایی بهتری نسبت به ژلهای قوام یافته در حرارت پایین بودند.
    کلیدواژگان: کپورپرورشی، قوام یابی، سوریمی، ماهی
  • مهران جواهری بابلی، محمد ولایت زاده *، مهدی جاگیر، اکبر پاشایی صفحه 91
    بسته بندی تحت خلاء یکی از روش های مناسب بسته بندی و نگه داری فرآورده های ماهی می باشد. در این تحقیق تغییرات شیمیایی شامل pH، تیوباربیوتوریک اسید، مجموع بازهای نیتروژنی فرار و شاخص های میکروبی نظیر باکتری های کلی فرمی، کلی فرم مدفوعی، اشریشیا کولای و سالمونلا در فیله های ماهی فیتوفاگ بسته بندی شده تحت خلاء در دمای 1±4 درجه سلسیوس به مدت 30 روز انجام شد. تعداد 30 ماهی فیتوفاگ تازه با میانگین وزنی 1200-900 گرم تهیه گردید و به آزمایشگاه منتقل شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 18 انجام شد. نتایج نشان داد بالاترین میزان بازهای نیتروژنی فرار و pH در روز 30 به ترتیب 82/ 1±33/ 63 میلی گرم در 100 گرم عضله ماهی و 04/ 0±81/ 6 بود. میزان تیوباربیوتوریک اسید، بازهای نیتروژنی فرار و pH تا آخر دوره نگه داری روند افزایشی مشاهده گردید. شمارش کلی میکروبی نیز طی 30 روز نگهداری فیله های ماهی فیتوفاگ روند افزایشی داشت. تعداد باکتری های کلی فرمی طی دوره نگه داری کمتر از Log cfu/g 2 بود. در مورد کلی فرم مدفوعی نیز روند افزایشی تعداد باکتری در انتهای دوه، Log cfu/g 0/01±2/38 بود. با توجه به آزمایشات میکروبی و شاخصه ای فساد شیمیایی نظیر تیوباربیوتوریک اسید و بازهای نیتروژنی فرار زمان نگهداری فیله بسته بندی شده تحت خلاء در دمای 1±4 درجه سلسیوس، 15 روز تعیین گردید.
    کلیدواژگان: بسته بندی تحت خلاء، ماهی فیتوفاگ، زمان ماندگاری
|
  • A. Aarabi, H. Ebsadi, Dehaghani, S. Saiedi Page 1
    This research aimed to evaluate the antibacterial effect of vanillin on Escherichia coli and Staphylococcus aureus using agar diffusion technique. For this reason, edible films were manufactured from wheat gluten containing 0.5%, 1%, 2% and 4% w/w. The inhibitory effect of the films was assessed based on the surface area of inhibition zone. According to the results, 0.5% of vanillin had no inhibitory effect neither on E. coli nor S. aureus. However, vanillin concentrations higher than 1% could have antibacterial effect on E. coli and S. aureus. Results revealed that with the increasing of vanillin concentration, the surface area of inhibition zone was increased. Moreover, the increasing of vanillin concentration could lead to an increase in the extensibility and elongation of the gluten film. Interpenetrating network cross-linking mechanisms might account for the Schiff base reaction between gluten and vanillin. Although significantly different inhibitory effect was observed between E. coli and S. aureus, the vanillin films were effective on both bacteria.
    Keywords: Edible film, gluten, E. coli, Staphylococcus aureus, Vanillin
  • R. Vaseghi Bakhshayesh, S. Hanifian* Page 13
    This study aimed to assess the behavior of various strains of Yersinia enterocolitica in ultra-filtered (UF) cheese and to evaluate the inhibitory effect of lactic starter bacteria on survival of Y. enterocolitica. To this end, pasteurized ultra-filtered milk was inoculated with 3 log cfu/g of two standard strains (DSM 11502 and DSM 9499) and one native strain of Y. enterocolitica. UF cheese samples were produced with and without starter culture. Enumeration of Y. enterocolitica was performed at the time of inoculation, after incubation time and during the 2-months storage period on CIN agar. The enumerated colonies were confirmed by PCR. Results revealed that after incubation, the populations of Y. enterocolitica in both groups increased by 4.14 log cfu/g (P < 0.01). However, during the storage period the number of Y. enterocolitica decreased only in the samples made with starter cultures. pH values revealed a significant difference (P < 0.01) between the samples made with and without starter culture; therefore, it seems that acidic pH is the major factor inhibiting the survival of Y. enterocolitica in UF cheese. Besides, a significantly (P < 0.01) different behavior was observed among native and standard strains. Considering the inhibitory effect of starter bacteria,it seems that creation of proper conditions in terms of temperature and the time necessary for proliferation and activity of starter bacteria or application of cultures capable of producing antagonistic products can be effective in controlling possible microbial contaminations along with the development of desirable aroma and texture in UF cheese.
    Keywords: Yersinia enterocolitica, Ultra, filtered cheese, Starter cultures
  • B. Abbasinejad, M. Neyriz, Nagadehi, Nagi Taher Talatappeh Page 27
    Koozeh cheese is of the local traditional cheeses of Azerbaijan and Kurdistan areas of Iran, and this cheese has high consumption among the people of these regions. Listeria monocytogenes is a food borne pathogen, and because of its growth at refrigeration temperatures has great concern in public health. In the present research, prevalence rate of L. monocytogenes in Koozeh cheeses of Urmia retails was surveyed. Moreover, antimicrobial susceptibility of the isolates was studied. One hundred samples of Koozeh cheese were collected randomly from Urmia retails in the spring of 2013. Samples were cultured in L-PALCAM Listeria selective enrichment broth with supplement. The enriched samples were transferred to PALCAM Listeria selective agar with antibiotics. For the identification of Listeria species, specific biochemical tests were performed. Antibiotic susceptibility of L. monocytogenes isolates was determined by disk diffusion method using penicillin G, chloramphenicol, ceftriaxone, erythromycin, tetracycline, and gentamicin. Among the 100 tested samples, L. monocytogenes was isolated from 3 of the samples. Antibiogram results showed that all L. monocytogenes isolates were susceptible to the tested antibiotics. However, tetracycline, penicillin and erythromycin were shown larger diameter of inhibition zone than the others. Although the prevalence rate of L. monocytogenes in Koozeh cheeses was low, its capability to growth in refrigerator conditions along with the pathogenicity of the bacterium to humans, hygienic production and distribution of these cheeses are recommended.
    Keywords: Listeria monocytogenes, Antimicrobial susceptibility, Koozeh cheese, Urmia
  • F. Shokri, M. Hedayatifard*, Z. Raftani, Amiri Page 35
    The aim of this study was to assess the effect of gutting on sensory, microbial and chemical characteristics, and fatty acid profile of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) during storage at -18 º C. To this end, 42 rainbow trout were prepared and divided into two groups. First group selected as whole fish and the other group were gutted, washed and were placed in selofan-pack and then were frozen at -18 °C. Afterwards, the quality characteristics (TVB-N, TBA, and PV), nutrient compounds (protein, fat, moisture and ash), fatty acid profiles, microbial community (total count and psychrophilic bacteria) and sensory indices were evaluated during 3 months of frozen storage. The results showed a different between two groups in moisture contents, PV, TBA and TVB-N parameters during storage (P< 0.05). Evaluation of fatty acid profile revealed 15 fatty acids. In both groups, the MUFA, SFA and PUFA were the most abundant fatty acids, respectively. During the storage period, the composition of fatty acids was found to be different between the two groups. Although microbial examinations showed no significant difference in the population of psychrophilic bacteria among the two groups, the load of total bacteria was found significantly (P< 0.05) different. Sensory evaluations revealed significant (P< 0.05) difference among all indices between the gutted and whole fishes. In addition, the texture and appearance changes were remarkable in gutted fish, meanwhile the odor and branch appearance were adequately preserved.
    Keywords: Fatty Acid, Freezing, Rainbow trout, Quality Control
  • A. Avarand, A. Abedi Sarvestani Page 53
    Food hygiene is considered as an indication of community health. For this reason, consumers need to have enough information about the safe methods of providing, storage and preparation of foods. This study aimed to assess the knowledge and attitude towards food safety among university students. The survey research was used to study 400 students at the four universities of Gorgan city during 2013. The universities included Gorgan Azad University, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan Medical University and Golestan University. The data collection instrument was a questionnaire which its validity and reliability were verified by face validity and Cronbach's alpha coefficient, respectively. The results showed that for the university students, families and TV programs are the main sources for gaining information about food safety. Furthermore, knowledge and attitude of students towards food safety was determined as "fairly good" and "good" respectively. Female students had more knowledge and favorable attitudes towards food safety than male students. Based on results, food safety knowledge was not related to age, place of birth and residence and the type of housing; however it is associated to the level of parent's education and occupation. Attitude towards food safety also was found to be associated with birthplace and studying degree. It was concluded that it is necessary to deliver the educational programs about food safety for the university students along with the installation of food borne disease surveillance system.
    Keywords: Food safety, Knowledge, attitude, students, Gorgan city
  • S.E. Hoseini*, Sh Shabani, F. Delfan Azari Page 67
    Providing safe foods resistant to pathogens as well as replacing chemical preservatives with natural compounds including essential oils has attracted great attention in current studies. The purpose of this study was to investigate the antimicrobial properties of clove’s essential oil on hamburger. For this reason, clove essential oil was extracted by Clevenger apparatus method. Minimum Inhibitory Concentration (MIC) of Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Candida albicans and Aspergillus niger was measured. The antimicrobial effect of the essence in the concentrations of 0.0015%, 0.01%, 0.1% and 0.15% was examined on hamburger. The samples were examined at 0, 7, 30, 60 and 90 days of cold storage. Sensory characteristics of the samples were assessed through Hedonic method. MICs resulted from the test for S. aureus, E. coli, C. albicans and A. niger were 0.1%, 0.065%, 0.03% and 0.01% (V/V), respectively. The results of microbial examinations indicated that with the increasing of the concentration of clove oil essence and also with the progression of storage time, the microbial load was gradually decreased. According to the sensory assays conducted by the consumers, low concentrations of 0.0015% and maximum of 0.01% were found desirable.
    Keywords: Antimicrobial effect, Clove essence, Hamburger
  • Sh Zamaninejad*, B. Shabanpour, A. Shabani Page 77
    Freshwater aquaculture especially hydrothermal fish is increased in recent years. In Chinese carp aquaculture, common carp (CyprinusCarpio)comprises the 15-20 percent of the aquaculture system. Foods obtained from farmed carps could be turn into value-added and ready to eat products such as sausages, salami, burgers and etc. Surimi is one of the intermediate products to make ready to eat foods. Texture properties of surimi products depend mainly on its gelation ability. Through basic preparation of fish paste (setting) for last cooking it would be possible to produce stronger gels. In this research the effect of high and low temperature setting on gelation characteristics of farmed common carp surimi wasinvestigated. For this end, control, kamaboko and suwari treatments were considered. Suwari and kamaboko gels were located at 35°C for 1 hour followed by storage at 4 °C for 12 hours. After setting the suwari gels were cooled,however kamaboko gels were cooked prior to cooling.All samples were examined for water holding capacity, protein solubility, soluble peptides, gel electrophoresis (SDS-PAGE), puncture test and color evaluation. According to the results the lowest rate of whiteness and L* indices were observed in control group. Set gels at 35 °C demonstrated the highest strength, water holding capacity and soluble peptides in TCA and also had the lowest protein solubility and molecule weight of myosin. The results showed that set gels in high temperature results in better physicochemical properties than the gels set at low temperature.
    Keywords: Farmed carp (Cyprinuscarpio), Setting, Suwari, Kamaboko
  • M. Javaheri Baboli, M. Velayatzadeh*, M. Jagir, A. Pashaei Page 91
    Vacuum packaging is one of the appropriate methods in packaging and storage of fish products. In this study, chemical changes including pH, thiobarbituric acid (TBA), total volatile basic nitrogen (TVN) and microbial counts such as coliform bacteria, fecal coliform, salmonella and Escherichia coli in vacuum packed fillet of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) was performed during 30 days storage at 4 ± 1 °C. Fresh silver carp fish samples (ranged 900 to 1200 g) were obtained and transported to the laboratory. Data were analyzed using SPSS 18 software. Results showed that the highest levels of TVN and pH were determined as 63.33 ± 1.82 mg/100 g and 6.81 ± 0.04 in the day 30, respectively. According to the results, TBA, TVN and pH values were increased during 30 days storage. Moreover, total bacterial count increased during the 30 days of storage. Results revealed that coliform counts were less than 2 log cfu/g during the 30 days of storage. Increasing trend of faecal coliform at the end of storage period was estimated as 2.38±0.01 log cfu/g. Considering the microbial populations and the chemical spoilage indicators (TBA and TVN), the shelf life of 15 days was established for the vacuum packaged fillet stored at 4±1°C.
    Keywords: Vacuum packaging, Fillet, Hypophthalmichthys molitrix, Shelf-life