فهرست مطالب

پژوهش علف های هرز - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1389)

مجله پژوهش علف های هرز
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مصطفی سراجچی، رضا قربانی، محمدحسن راشد محصل، مهدی نصیری محلاتی، کوروش شجاعی نو فرست صفحه 1
    به منظور بررسی واکنش علف های هرز به تناوب های زراعی مختلف، آزمایشی در طی شش سال در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در مزرعه پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، واقع در جلگه رخ به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش شامل تناوب های زیر بودند: کلزا- سیب زمینی، جو- سیب زمینی، خلر– سیب زمینی و آیش- سیب زمینی (شاهد). در طی شش سال اجرای این آزمایش هر یک از این تناوب ها سه بار تکرار شدند. نتایج نشان داد که تناوب کلزا- سیب زمینی از لحاظ کنترل علف های هرز بسیار موفق عمل کرد. بیشترین تراکم علف های هرز چندساله در تناوب آیش- سیب -زمینی مشاهده گردید. در تناوب جو- سیب زمینی کنترل مطلوبی از علف های هرز مشاهده شد. در این آزمایش بیشترین علف های هرز موجود در نمونه برداری ها را یک ساله های بهاره تشکیل دادند و در بین آنها دو علف هرز سلمه (Chenopodim album L.) و آمارانتوس (Amaranthus retroflexus L.) گونه های غالب بودند. این تحقیق نشان داد که شناسایی تناوب های مناسب هر منطقه روشی است که می توان از آن در جهت مدیریت و کنترل پایدار علف های هرز بهره جست.
    کلیدواژگان: مدیریت پایدار علف های هرز، کلزا، جو، خلر، آیش
  • محمد عبداللهیان نوقابی، احمد رهبری، حسن علیزاده، حمید رحیمیان مشهدی صفحه 3
    به منظور معرفی روش های موثر و کارا جهت کنترل علف های هرز چغندرقند در سیستم آماده سازی بستر بذر به طور کامل در پاییز، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند واقع در کمالشهر کرج در سال زراعی 83-1382 اجرا شد. این آزمایش به صورت کرت های دوبار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا گردید. عامل اصلی کاربرد و عدم کاربرد کولتیواتور در مرحله هشت برگی چغندرقند و 9 تیمار علف کش پس رویشی به عنوان عامل فرعی وتیمارهای وجین و عدم وجین در مرحله تنک به عنوان عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. علف های هرز قبل و بعد از اعمال تیمارها به تفکیک گونه شناسایی و شمارش شدند. در انتهای دوره رشد، یک هفته قبل از برداشت محصول، علف های هرز به تفکیک گونه شمارش و سپس کف بر شده و جهت اندازه گیری وزن خشک به آزمایشگاه انتقال داده شدند. نتایج نشان داد در سیستم تهیه بستر بذر به طور کامل در پاییز، به دلیل تشکیل پوشش بقایای گیاهی خشک حاصل از علف های هرز زمستانه بر روی سطح خاک، اجرای وجین در مرحله تنک تاثیر چندانی بر کنترل علف های هرز نداشت. از بین تیمار های علف کشی کاربرد دو مرحله ای ترکیبات علف کشی ترایفلوسولفورون-متیل همراه مویان + فنمدیفام+دزمدیفام+اتوفومسیت و همچنین کلریدازون + فنمدیفام+دزمدیفام+اتوفومسیت بالاترین کارآیی را در کنترل علف های هرز چغندرقند نشان داد. نتایج این پژوهش حاکی از راندمان بالاتر کاربرد دو مرحله ای علف کش ها نسبت به یک مرحله ای است. در صورت برخورداری چغندرقند از رشد کافی و تشکیل تاج پوشش بر سطح خاک، اجرای کولتیواتور در مرحله هشت برگی تاثیرقابل ملاحظه ای بر کنترل علف های هرز نخواهد داشت.
    کلیدواژگان: علف های هرز، چغندرقند، وجین، علف کش، کولتیواتور، تهیه بستر بذر، کنترل تلفیقی
  • رضا حمیدی، داریوش مظاهری، حمید رحیمیان مشهدی صفحه 19
    در دو پژوهش آزمایشگاهی جداگانه، اثر آللوپاتیک عصاره اندام های جووحشی روی جوانه‎زنی و رشد گیاهچه گندم زمستانه رقم پیشتاز در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار بررسی گردید. در پژوهش اول، عصاره برگ و ساقه به تنهایی و بصورت آمیخته به طور معنی‎داری موجب کاهش جوانه‎زنی بذر و طول های ساقه‎چه و ریشه‎چه گندم گردیدند با این تفاوت که عصاره برگ اثر بازدارندگی بیشتری ایجاد نمود. در پژوهش دوم، عصاره های ‎اندام های جو وحشی که در مراحل 1، 2، 3 و 4 برگی و همچنین پنجه‎زنی برداشت شدند، تهیه گردید. عصاره مراحل 1، 2 و 3 برگی، جوانه‎زنی گندم را به طور معنی دار کاهش دادند. عصاره مرحله 4 برگی و پنجه‎زنی به ترتیب 44 و 57 % جوانه‎زنی بذر گندم کاهش دادند. بلندی ریشه‎چه و ساقه‎چه گندم و هم چنین وزن تر و خشک ریشه‎چه و ساقه‎چه آن به طور معنی داری در اثر تمام عصاره ها کاهش یافت. عصاره‎ مراحل 1، 2 و 3 برگی به طور یکسانی موجب کاهش طول ساقه‎چه گندم شدند در حالی که اثرشان روی طول ریشه‎چه گوناگون بود. نتایج نشان دادند که اثر آللوپاتیک جووحشی از مرحله یک برگی شروع و تا مرحله رسیدگی کامل ادامه دارد و این اثر با افزایش سن گیاه، کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: جو وحشی، آللوپاتی، جوانه زنی بذر، گندم
  • مصطفی درویش نیا، احسان الله زیدعلی، نادر آزادبخت، فاطمه درویش نیا، فرید گل زردی صفحه 43
    به منظور یافتن عامل کنترل بیولوژیکی مناسب جهت کنترل گیاه هرز عروسک پشت پرده، درسال88-1387 بوته های دارای علائم آلودگی به عوامل قارچی گرد آوری و به آزمایشگاه منتقل گردیدند. نمونه ها بلافاصله پس از انتقال به آزمایشگاه روی محیط PDAکشت داده شدند. عوامل بیماری زا با استفاده از محیط های PCA و V-8 و بر اساس کلیدهای معتبر دو گونه Alternaria alternata و Fusarium sp. شناسایی گردیدند. قارچ های شناسایی شده بر روی مراحل مختلف رشدی گیاه هرز عروسک پشت پرده (برگ لپه ای، 4، 6 و 11-9 برگی) و گیاهان زراعی لوبیا، ذرت، چغندر قند و سویا جهت آزمون ایمنی در شرایط گلخانه و همچنین غلظت های 105، 106، 107 و 108 اسپور در میلی لیتر آب مقطر در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار مایه زنی شدند. نتایج نشان داد که جدایه A6 قارچ Alternaria alternata نسبت به قارچ Fusarium sp. قدرت بیماری زایی بیشتری دارد. بین مراحل مختلف رشدی، مرحله 6 برگی گیاه هرز عروسک پشت پرده و غلظت 108 اسپور در میلی لیتر آب مقطر بیشترین آلودگی را نشان داد. علاوه بر آن اثری مبنی بر بیماری زایی بر روی گیاهان زراعی غیر هدف موجود در آزمایش وجود نداشت.
    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، عروسک پشت پرده، خالص سازی، مراحل رشدی، آزمون ایمنی
  • فرود بذرافشان، علیرضا صفاهانی لنگرودی، حسین موسوی نیا صفحه 59
    مطالعات آزمایشگاهی و گلخانه ای برای تعیین اثرات بالقوه آللوپاتیک شش گونه علف هرز متداول در مزارع و مراتع گلستان روی جوانه زنی و رشد نشای گندم (Triticum aestivum L.) انجام شد. عصاره قسمت هوایی طوق (Xanthium strumarium L.)، تلخه (Acroptilon repens (L.) DC.) و کونیزای کرک دار(Conyza bonariensis (L.) Cronq.) جوانه زنی بذر گندم را به ترتیب 42%، 47% و 20% در مقایسه با شاهد کاهش دادند. هرچند اثرات آللوپاتیک عصاره قسمت های هوایی هر سه علف هرز در غلظت های پایین باعث افزایش وزن خشک ریشه گندم شد ولی در غلظت های بالاتر وزن خشک ریشه را به طور معنی داری کاهش دادند. عصاره های ریشه کونیزا، تلخه و طوق در غلظت های پایین باعث تحریک طول و وزن خشک ریشه گندم گردید، ولی در غلظت های بالاتر به طور معنی داری باعث کاهش طول و وزن خشک ریشه شدند. نتایج آزمایش های گلخانه ای نشان داد که بقایای اندام های هوایی هر سه گونه علف هرز در هر دو مقادیر پایین و بالا باعث کاهش وزن خشک ریشه و اندام های هوایی گندم شدند و این کاهش در غلظت های بالا معنی دار بود. در میان هر سه علف هرز تلخه بیشترین اثر آللوپتیک را روی شاخص های اندازه گیری نشان داد و این امر می تواند نویدی باشد در تولید علف کش هایی با منشا طبیعی در آینده.
    کلیدواژگان: عصاره اندام های هوایی و ریشه، بقایا
  • سعید وزان، حسین نجفی صفحه 71
    به منظور بررسی جنبه های رقابتی گندم با علف های هرز، آزمایشی گلدانی در سال 1384، در محیط کنترل شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این آزمایش عکس العمل رقابتی ارقام متحمل (پیشتاز) و غیر متحمل (طبسی) گندم در تراکم های مختلف علف های هرز خردل وحشی (Sinapis arvensis L.)، خاکشیر (Descurainia sophia (L.))، جودره (Hordeum spontaneum C.Koch) و یولاف وحشی (Avena fatua L.) مورد بررسی قرار گرفت. هر یک از علف های هرز فوق در سه تراکم (صفر،2 و 4 بوته در گلدان برای خردل وحشی و صفر، 4 و 6 بوته در گلدان برای سایر علف های هرز) و در دو موقعیت (گیاه هدف و گونه مجاور) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش تراکم علف های هرز ارتفاع گندم در رقم پیشتاز افزایش ولی در رقم طبسی تغییر قابل توجهی نداشت. سطح برگ و زیست توده تولیدی توسط گندم نیز از جمله دیگر صفاتی بودند که در حضور علف های هرز کاهش و این کاهش در رقابت با خردل وحشی بیشتر از سایر علف های هرز بود.
    کلیدواژگان: رقابت، ساختار تاج پوش، گندم، علف های هرز
  • موسی فتاحی وانانی، منصور منتظری، سید محمد جواد میر هادی، حسین خدادادی صفحه 83
    در این تحقیق، کارایی چند علف کش انتخابی چغندر قند در دو روش خاکورزی سنتی و حفاظتی در سال 1387 در شهرکرد مقایسه شدند. در خاکورزی سنتی، شخم بهاره با عمق 35 سانتی متر انجام شد ولی در خاکورزی حفاظتی قطعات آزمایش بدون شخم باقی ماند و آنگاه برای هر دو روش، با استفاده از دستگاه سیکلوتیلر و بدون زیر و رو کردن خاک بستر کاشت تهیه شد. نتایج نشان داد که صرف نظر از کاربرد علف کش ها، تراکم و وزن خشک علف های هرز سوروف (Echinochloa crus-galli (L.) P.) و گاوزبان کوچک (.Anchusa sp) در خاکورزی حفاظتی ب طور معنی داری کمتر از خاکورزی سنتی بود. ولی از این نظر، در مورد آمارانتوس ریشه قرمز (Amaranthus retroflexus L.) بین روش خاکورزی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. کاربرد علف کش های متامیترون و آمیخته فنمدیفام + دزمدیفام + اتوفیومسیت به ترتیب به مقدار 2800 و 720 گرم در هکتار در کنترل آمارانتوس ریشه قرمز و گاوزبان کوچک، نسبت به آمیخته در مخزن ترای فلوسولفورون و فنمدیفام به ترتیب در مقادیر 15 و 314 گرم در هکتار و همچنین کلوپیرالید به میزان 2400 گرم در هکتار برتری معنی داری داشتند که این تفاوت ها در خاکورزی حفاظتی نمود بیشتری داشت. ولی در کاهش تعداد بوته های سوروف کارآیی آمیخته ترای فلوسولفورون+ فنمدیفام بطور معنی داری بیشتر از سایر تیمارهای علف کشی بود. در هر دو روش خاکورزی، همه علف کش ها، در مقایسه با شاهد، به طور معنی داری موجب افزایش عملکرد غده چغندر قند شدند. بیشترین عملکرد غده چغندر قند در روش خاکورزی حداقل با کاربرد متامیترون و آمیخته فنمدیفام + دزمدیفام + اتوفیومسیت بدست آمد. تیمارها، در مقایسه با شاهد، تاثیر معنی داری روی عیار قند نداشتند.
    کلیدواژگان: فنمدیفام، دزمدیفام، اتوفیومست، سیستم های شخم
  • سید حسین وفایی، احسان الله زیدعلی، فرید گل زردی صفحه 93
    به منظور بررسی امکان کنترل بیولوژیکی خردل وحشی توسط قارچ های بیماریزا آزمایشی در سال های 89-1388 در آزمایشگاه و گلخانه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد به انجام رسید و پتانسیل قارچ های بیماریزای گیاهی در رابطه با خردل وحشی مورد بررسی قرار گرفت که نهایتا منجر به معرفی جدایه A7 قارچ Alternaria alternata از بین قارچ های Fusarium reticulatum F. compactum، F. lateritum، F.javanicum و A. alternata، A. giasen، A. radicina به عنوان پتانسیل کنترل بیولوژیکی این گیاه هرز شد. نتایج این مطالعه نشان داد که جدایه A7 به طور معنی داری سبب کاهش وزن خشک خردل وحشی در مرحله رشدی 6 برگی آن در نتیجه افزایش بیماریزایی قارچ شد.
    کلیدواژگان: خردل وحشی، کنترل بیولوژیکی، گیاه هرز، مدیریت گیاهان هرز
|
  • M. Serajchi, R. Ghorbani, M. H. Rashed Mohasel, M. Nasiri, K. Shojaie Page 1
    In order to assess the response of weeds to a number of different rotations, a six-year experiment was conducted based on a randomized complete block design with four replications at Agricultural Research Station of Khorasan Razavi, located in Jolgeh Rokh. Experimental treatments included: vetch-potato, canola-potato, barley-potato and fallow-potato (control). Each rotation was repeated three times during the 6-year period of the experiment. The results indicated that canola-potato rotation proved highly successful in controlling weeds during the growing season. The highest density of perennial weeds was observed in the fallow-potato rotation. The barley-potato rotation made an appropriate control of the weeds. The majority of weeds observed in sampling were spring annual ones, with lambsquarter and pigweed being the dominant species. In conclusion, this research showed that the best appropriate rotation in each area could be use in sustainable management of weed control.
  • M. Abdollahian-Noghabi, A. Rahbari, H. Alizadeh, H. Rahimian Page 3
    A field experiment was carried out during 2003-2004 growing season at research field of Sugar Beet Seed Institute (SBSI) in Karaj, to study the integrated post-emergence weed control methods in the system of sugar beet seedbed preparation in autumn. The experimental design was split-split plot based on a randomized complete block design with four replications. The main plots consisted of using and non-using cultivation for weed control at eight leaf stage of sugar beet and the sub plots of nine post emergence herbicide, the sub-sub plots of hoeing and no hoeing in their thinning stage. Plant population of weed species was determined before and after herbicide application and their dry weights at harvest time. The results in the system of sugar beet seedbed preparation in autumn indicated that hoeing in the thinning stage of sugar beet was not affected on the post emergence weeds, presumably due to winter weeds residue on the soil surface as mulch. Among the herbicides, split application of the Triflusulfuron + Phenmedipham+Desmedipham+Ethofumesate and also the Cloridazon + Phenmedipham+Desmedipham+Ethofumesate both had the most efficiency in controlling the post-emergence weeds. Thus, they can be considering as the most effective sugar beet herbicides. In the method of complete seedbed preparation in autumn, when sugar beet canopy catches good ground cover, cultivating at eight leaf stage of sugar beet will not control significantly post emergence weeds.
  • R. Hamidi, D. Mazaheri, H. Rahimian Mashhadi Page 19
    Two laboratory experiments were conducted to determine the inhibitory effects of wild barley (Hordeum spontaneum Koch) plant parts on germination and seedling growth of wheat (Triticum aestivum L. cv. Pishtaz). Aqueous extracts were separately made from mature wild barley leaves and culms. Leaf and culm extracts and mixture of the two, significantly decreased wheat seed germination. The reduction of wheat seed germination due to leaf extract was more than those of culm and mixture of the two. Wheat shoot and root lengths were also significantly inhibited by leaf and culm extracts and mixture of the two. Generally, leaf extract exerts more inhibitory effects on wheat germination and seedling growth than that of culm and/or mixture of the two. In the second experiment, wild barley seedlings were harvested at 1, 2, 3, and 4-leaf (L1, L2, L3, and L4, respectively), and tillering stages and aqueous extracts were made from each plant part at said stages. Wheat seed germination was severely inhibited by extracts made from L1, L2, and L3 stages. Extracts made from L4 and tillering stages significantly reduced wheat seed germination. Wheat shoot and root lengths were also significantly decreased by extracts made from all growth stages of the weed. Extracts made from L1, L2, and L3 stages exerted the same effects on wheat shoot length, whereas, for wheat root length, these treatments caused significant inhibition. Extracts made from L4 and tillering stages also significantly reduced both wheat shoot and root lengths. The results showed that inhibitory effects of extracts tend to lower with plant age.
  • M. Darvishnia, E. Ziedali, N. Azadbakht, F. Darvishnia, F. Golzardi Page 43
    To obtain pathogenic fungal isolates from Physalis divericata L., the plants showing the symptoms of fungal diseases were collected from different areas in Lorestan and were transported to the laboratory in year 2009. The samples, after surface disinfection, were cultured on PDA and V-8 media. Based on fungi keys identification, two species including Alternaria alternata and Fusarium sp. were identified. The pathogenicity and virulence of identified fungal pathogens at 105, 106, 107 and 108 spores per mL of distilled water were tested on Physalis divericata at different growth stages (cotyledon, 4, 6 and 9-11 leaf). Host range tests were conducted on beans, corn, sugar beets and soybeans under greenhouse conditions. Results showed that Alternaria alternata isolate A6 induced more severe disease than other Alternaria isolates and Fusarium sp. Physalis divericata was more sensitive to Alternaria alternata isolate A6 at 6 leaf-stage, especially at 108 spore per ml distilled water. Non of the target crops showed any symptoms due to inoculation by Alternaria alternata isolate A6.
  • F. Bazrafshan, A. R. Safahani, H. Mosavinia Page 59
    Laboratory and greenhous studies were conducted to determine the allelopathic potential of six common weeds of Golestan pastures and fields on wheat seed germination and seedling growth. shoot extracts of italian cocklebur ¬(Xanthium strumarium L.)¬, Russian knapweed ¬(Acroptilon repens (L.) DC.), andhairy fleabane ¬(Conyza bonariensis (L.) Cronq.), reduced wheat seed germination by 42%, 47%, and 20% respectively, when companed to the check treatment. However, allelopathic effects of shoot extracts of the low concentration caused an increase in wheat root dry weight, but higher concentration reduced shoat dry weight significantly. Root extracts of hairy fleabane, Russian knapweed, and cocklebur at the lower concentration stimulated length and dry weight of wheat root, but at the higher concentration root length and dry weight were reduced significantly. The result of greenhouse experiment showed that the shoot residuces of each one of the three weeds of both lower and higher concentration reduced root length and shoot length and dry weight of wheat and this reduction was significant for the higher concentration. Among the three weed, Russian knapweed extract showed strong activity and can be a promising natural product to be used as a herbicide in future.
  • S. Vazan, H. Najafi Page 71
    An experiment was carried out as RCBD with three replicates in order to assay the competition of wheat cultivars with four weed species (Sinapis arvensis L., Descurainia Sophia (L.), Hordeum spontaneum C.Koch and Avena fatua L.). Tow wheat cultivars with different competitive power were studied. Pishtaz was resistant one and Tabasi was sensitive cultivar. In addition 3 densities of each weed (0, 2 and 4 plants per pot for Sinapis arvensis and 0, 4 and 6 plants per pot for others) in tow positions (as a target and neighbor plant) were evaluated. Results showed that plant height increased in Pishtaz cultivar as weed density increased but there was not any significant effect on Tabasi cultivar. Wheat leaf area and biomass reduced in competition of weeds specially Sinapis arvensis.
  • M. Fattahi Vanani, M. Montazeri, S.M.J. Mirhadi, H. Khodadadi Page 83
    In this research, the efficacy of a few sugar beet selective herbicides in conventional and minimum tillage systems was evaluated in Shahre-kord area, Iran, in 2008. For conventional tillage, at the end of April, a deep tillage up to 35 Cm was carried out using marl bow plow, but for minimum tillage, no soil disturbance was done. Then, sawing bed was prepared by a cyclotiller with a shallow tilling. The herbicides were applied using a knapsack sprayer equipped with a t-jet nozzle when sugar beet was at 4-leaf stage. The results indicated that, apart from herbicide applications, the number and dry weight of barnyard grass and Anchusa sp. in minimum tillage was significantly less than that of conventional tillage. Tillage systems were not significantly different in the number and dry weight of redroot pigweed. For controlling redroot pigweed and Anchusa sp., application of mixed of metametron and phenmedipham + desmedipham + ethofumesate, respectively at 2800 and 720 g ha-1, were significantly more efficient than tank mixed application of triflusulfuron and phenmedifam respectively at 15 and 314 g ha-1, and clopyralid at 2400 g ha-1. These differences were more pronounced in protective tillage system. But, for reducing the number of barnyard grass plants, the efficacy of tank mixed application of triflusulfuron and phenmedipham in conventional tillage was significantly higher than the other herbicide treatments. But, in protective tillage, due to low population of barnyard grass no significant differences were recognized among the treatments, compared to the weedy check. In both tillage systems, all treatments, compared with weedy check, increased the crop root yield. The highest root yield was obtained in minimum tillage using phenmedipham + desmedipham + ethofumesate or metametron. The treatments had no significant effect on sugar purity of the crop.
  • H. Vafaee, E. Allah Zeidali, F. Golzardi Page 93
    To investigate the possibility of biological control of wild mustard, a laboratory and greenhouse study was conducted in 2009-2010 at Azad University Research Station of Khorramabad. The results caused to introduce the Alternaria alternata isolates A7 from fungi Fusarium compactum, Fusarium reticulatum, F. lateritum, F.javanicum and A. alternata, A.giasen, A.radicina as a potential for biocontroling of this weed. Result of this study showed that isolates A7 could significantly reduced dry weight due to increased virulence of fungus in the 6 leaf growth stage were wild mustard.