فهرست مطالب

پژوهش علف های هرز - سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

مجله پژوهش علف های هرز
سال پنجم شماره 1 (بهار و تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابوالفضل درخشان، مرتضی گرزین، اسماعیل قربانپور، امید سنچولی، بهنام کامکار صفحه 1
    آزمایش هایی در شرایط کنترل شده ی اتاقک رشد برای تعیین اثر عوامل محیطی موثر بر جوانه زنی بذر و سبز شدن گیاهچه علف هرز سوروف بدون ریشک [Echinochloa colonum (L.) Link.] انجام شد. در این مطالعه اثر دما، نور، پتانسیل اسمزی، شوری، عمق دفن و عمق آب بر جوانه زنی بذر و سبز شدن گیاهچه و نیز آستانه های پاسخ این گیاه به این عوامل بررسی گردید. نتایج نشان داد که بذرهای سوروف بدون ریشک دارای پوسته نفوذ ناپذیری نسبت به آب می باشند و خراش دهی با اسید سولفوریک تیمار مناسبی برای از بین بردن کمون بذر این گیاه است. بذرهای سوروف بدون ریشک فتوبلاست بوده و نور عامل محرک جوانه زنی این گیاه می باشد. این گیاه جز گیاهانی با دامنه گسترده پاسخ به دماهای متناوب (15/25، 20/30، 25/35 و 30/40 درجه سانتی گراد در شرایط نور/ تاریکی) است. پاسخ سرعت جوانه زنی به دما با استفاده از مدل دندانه ای توصیف شد. بر اساس تابع دندانه ای، دماهای پایه، مطلوب تحتانی، مطلوب فوقانی و سقف به ترتیب 31/9، 45/30، 46/38 و 45 درجه سانتی گراد برآورد شدند. آستانه پاسخ این گیاه برای کاهش 50 درصدی حداکثر جوانه زنی به دماهای بالا معادل 17/102 درجه سانتی گراد (به مدت 5 دقیقه)، به پتانسیل اسمزی معادل 46/0- مگاپاسکال و به شوری معادل 26/242 میلی مولار بود. جوانه زنی بذر سوروف بدون ریشک تحت تاثیر محلول های pH قرار نگرفت. بذرهای کشت شده در سطح خاک حداکثر درصد سبز شدن گیاهچه را دارا بودند. افزایش عمق آب باعث کاهش درصد سبز شدن گیاهچه شد و هیچ گیاهچه ای از عمق 6 سانتی متری خارج نشد.
    کلیدواژگان: کمون بذر، تنش شوری، تنش خشکی، عمق دفن، عمق آب
  • بیژن سعادتیان، گودرز احمدوند، فاطمه سلیمانی، الهام سلیمانی صفحه 15
    پژوهش حاضر به منظور جداسازی اثرات آللوپاتیکی و اسمزی عصاره علف هرز چاودار (Secale cereale)، به صورت دو آزمایش فاکتوریل مجزا در قالب طرح کاملا تصادفی و با سه تکرار اجرا شد. در هر دو آزمایش ارقام گندم الوند، سایسون، نوید و توس مورد بررسی قرار گرفتند. در آزمایش اول، تیمارهای عصاره آبی چاودار در پنج غلظت صفر (شاهد)، 25، 50، 75 و 100 درصد تهیه شد. تیمارهای آزمایش دوم شامل فشارهای اسمزی معادل سازی شده عصاره چاودار (صفر، 48/0، 95/0، 36/1 و 61/1 بار) بود. برای تهیه فشارهای اسمزی از پلی اتیلن گلایکول 6000 استفاده شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصاره چاودار، درصد تجمعی جوانه زنی بذر ارقام گندم کاهش داشت. همچنین صفات درصد و سرعت جوانه زنی، طول، وزن تر و خشک ریشه چه و ساقه چه ارقام گندم به طور معنی داری کاهش یافت. رقم سایسون در مقایسه با دیگر ارقام حساسیت بالاتری نسبت به عصاره نشان داد و در غلظت های بالاتر از 25 درصد، بذر آن جوانه نزد. فشارهای اسمزی معادل با عصاره های تهیه شده، بر روی هر یک از صفات و ارقام اثر متفاوتی داشتند. افزایش فشار اسمزی، بر روند تغییرات درصد جوانه زنی تجمعی ارقام گندم تاثیر کمی داشت. همچنین درصد جوانه زنی و وزن خشک ساقه چه ارقام در غالب موارد تغییر معنی داری نشان نداد. اما صفات سرعت جوانه زنی، طول و وزن تر ساقه چه و ریشه چه در بیشتر ارقام، کاهش معنی داری داشت. برخلاف سایر صفات، وزن خشک ریشه چه ارقام گندم با افزایش تنش اسمزی افزایش معنی داری نشان داد. به طور کلی نتایج این تحقیق مبین آن بود که بیشترین سهم اثر بازدارندگی عصاره بر صفات جوانه زنی مربوط به خاصیت آللوپاتیکی آن بود و فشار اسمزی نقش بسیار کمی بر صفات داشت.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، پلی اتیلن گلایکول، تنش اسمزی، رقم
  • معصومه عبداللهی پور، جاوید قرخلو، ناصر باقرانی صفحه 35
    به منظور بررسی تاثیر درجه حرارت های مختلف بر جوانه زنی بیوتیپ های حساس و مقاوم علف هرز خردل وحشی و تعیین دماهای کاردینال و ارزیابی شایستگی آن ها در تنش خشکی، شوری و pH مختلف، چهار آزمایش جداگانه در قالب طرح کاملاتصادفی با 4 تکرار اجرا شد. بذور مورد استفاده در این آزمایش از شهرستان های آق قلا، علی آباد و گرگان جمع آوری شد. برای انجام آزمایش از بذور نسل F1 آن ها استفاده گردید. تیمارهای دمایی شامل0، 3، 5، 10، 15، 20، 25،30 و 35 درجه سانتی گراد در شرایط تاریکی بود. شمارش بذور جوانه زده 2 بار در روز با فواصل زمانی 12 ساعت انجام شد. نتایج نشان داد که دمای پایه، بهینه و سقف در بیوتیپ های حساس و مقاوم خردل وحشی به ترتیب 2/2، 3/2، 23، 25، 40، 39 می باشد. از نظر خصوصیات فیزیولوژیکی مرتبط با تنش خشکی، شوری و pH تفاوت معنی داری بین بیوتیپ های حساس و مقاوم وجود داشت. با افزایش تنش خشکی از پتانسیل 4/0- تا 1- مگاپاسکال جوانه زنی در کلیه بیوتیپ ها کاهش پیدا کرد. بیوتیپ های حساس به pH اسیدی واکنش بیشتری نشان داده و جوانه زنی کمتری داشتند.
    کلیدواژگان: درجه حرارت، دمای بهینه، تنش شوری، تنش خشکی
  • امیرضا خرازی، منصور منتظری، جواد انگجی، بابک دلخوش صفحه 49

    یکی از تنگناها پژوهش های پایه روی گل جالیز، عدم جوانه زنی رضایت بخش بذر این گیاه انگلی، بویژه در غیاب میزبان می باشد. در این تحقیق، تاثیر چند فاکتور روی جوانه زنی بذرهای گل جالیز مصری (Orobanche aegyptiaca) در شرایط آزمایشگاهی (in vitro) و بدون حضور میزبان آن بررسی شد. غوطه ور نمودن بذرها در اسید سولفوریک با غلظت های 50 و 100 درصد، هر یک به مدت 30 و 60 ثانیه، قرار دادن آنها در معرض اسید جیبرلیک با غلظت های صفر (شاهد) 100، 250 و 500 پی پی ام (ppm) و انکوباسیون در دماهای 15، 20 و 25 درجه سلسیوس از تیمارهای آزمایش بودند که بصورت فاکتوریل اجرا شد. نتایج نشان داد که اسید جیبرلیک موجب کاهش معنی داری جوانه زنی بذرها شد. غوطه ور نمودن بذرها در اسید سولفوریک با غلظت50% به مدت 60 ثانیه و انکوباسیون در دمای 15 درجه سلسیوس، با 44% جوانه زنی، بطور معنی داری بیش از سایر تیمارها موجب افزایش جوانه زنی بذر این گیاه انگلی شد. روی جوانه زنی بذرها، تاثیر فاکتور دما چشمگیرتر از دو فاکتور دیگر بود.

    کلیدواژگان: گل جالیز مصری، خواب، سرما دهی، جوانه زنی، اسید سولفوریک، اسید جیبرلیک
  • شهرام نظری، فائزه زعفریان، اسفندیار فرهمندفر، اسکندر زند، فرید گل زردی صفحه 57
    به منظور بررسی تاثیر تاریخ های مختلف کاشت گیاهان پوششی بر پویایی بانک بذر و جمعیت علف های هرز ذرت آزمایشی در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه آموزشی-پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری اجرا شد. تیمار های مورد بررسی شامل سه گیاه پوششی، سویا، شنبلیله و لوبیا چشم بلبلی در دو تاریخ مختلف کاشت (همزمان با گیاه ذرت و 21 روز بعد از کاشت گیاه ذرت) همراه با دو شاهد (بدون وجین و با وجین) بود. بانک بذر علف های هرز تحت تاثیر گیاهان پوششی قرار گرفت به طوری که کاشت گیاهان پوششی سویا، شنبلیله و لوبیا چشم بلبلی، هر سه در تاریخ های اول و دوم و تیمار شاهد (بدون وجین) به ترتیب 49، 52، 26، 27، 49، 51 و 5 % تعداد بذور موجود در خاک را کاهش دادند. همچنین نتایج نشان داد که جمعیت علف های هرز غالب نظیر برگ مخملی و جانسونگراس تحت تاثیر تاریخ های مختلف کاشت گیاهان پوششی قرار گرفتند، چنان که بیشترین تراکم این دو علف هرز در هر سه مرحله نمونه برداری در تیمار شاهد (بدون وجین) وجود داشت. بالاترین عملکرد دانه ذرت در تیمارهای شاهد (با وجین) و تاریخ دوم کاشت گیاه پوششی لوبیا چشم بلبلی در بین ذرت مشاهده شد. همچنین بیشترین مجموع عملکرد ماده خشک گیاه پوششی و ذرت مربوط به تیمارتاریخ دوم کاشت گیاه پوششی لوبیا چشم بلبلی با 22786 (ذرت + لوبیا چشم بلبلی) و کمترین مربوط به تیمارتاریخ دوم کاشت شنبلیله با 13528 (ذرت + شنبلیله) کیلوگرم در هکتار به دست آمد.
    کلیدواژگان: بانک بذر، تراکم علف هرز، شنبلیله، لوبیا چشم بلبلی
  • حمیرا سلیمی، محمد فریدونپور صفحه 71
    علف هرز خردل کاذب یکی از علف های هرز غالب و مهاجم، بسیاری از مزارع کلزای استان فارس را آلوده نموده است. در این تحقیق پتانسیل تولید بذر یک بوته و درصد زیستایی بذر و نیز اثر دما، نور، عمق قرارگیری بذر در خاک و پتانسیل اسمزی آب بر جوانه زنی بذر مورد بررسی قرار گرفت. پتانسیل تولید بذر یک بوته به طور میانگین بیش از 27000 عدد تخمین زده شد که حدود 95 درصد آن ها زنده بودند. دامنه جوانه زنی بذر بین 5 تا 40 درجه سانتی گراد به دست آمد. دمای بهینه جوانه زنی 30 درجه سانتی گراد در حضور نور تعیین گردید. مقدار خفتگی بذر در جمعیت گرمسیری و جمعیت سردسیری استان تفاوتی معنی دار داشت و خفتگی کمتری در بذر جمعیت سردسیر مشاهده شد. در عمق 2 تا 4 سانتی متری از سطح خاک بیشترین رویش گیاهچه مشاهده شد و در عمق 7 سانتی متری از سطح خاک رویش کاملا متوقف گردید. جوانه زنی بذر جمعیت های سردسیری و گرمسیری نسبت به کاهش پتانسیل اسمزی آب حساس بودند. بیشترین مقدار جوانه زنی در پتانسیل اسمزی صفر مشاهده شد و در پایین تراز پتانسیل اسمزی 2/0- مگاپاسکال جوانه زنی متوقف گردید.
    کلیدواژگان: زیستایی بذر، خفتگی بذر، خردل دروغین
  • نیکتا نجاری کلانتری، جاوید قرخلو، بهنام کامکار صفحه 85
    به منظور پی جویی بیوتیپ های دو گونه فالاریس Phalaris minor Retz. وP. paradoxa L. مقاوم به علف کش کلودینافوپ پروپارژیل در مزارع گندم شهرستان آق قلا، آزمایشی در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام شد. با حرکت روی دو قطر فرضی بر روی نقشه این شهرستان، 41 بیوتیپ P. minor و 15 بیوتیپ P. paradoxa مشکوک به مقاومت از مزارع گندم جمع آوری شدند. از هر یک از گونه های گیاهی یک بیوتیپ حساس از مزارعی که هیچ گونه سابقه سمپاشی نداشتند، نیز جمع آوری شد. آزمایش ها شامل تعیین غلظت تفکیک‎کننده، غربال بیوتیپ‎ها توسط غلظت تفکیک‎کننده و آزمون غلظت-پاسخ برای بیوتیپ های مقاوم بود. براساس نتایج آزمون زیست سنجی بذر، غلظت تفکیک کننده برای بیوتیپ های حساس دو گونه P. minor و P. paradoxa به ترتیب معادل 04/0 و 06/0 میلی گرم ماده موثره در لیتر محاسبه شد. نتایج آزمون پاسخ به غلظت نشان داد که از بین بیوتیپ های مورد بررسی، 18 بیوتیپ از گونه P. minor و 2 بیوتیپ از گونه P. paradoxa به علف کش کلودینافوپ پروپارژیل مقاوم بودند. بیوتیپ های مقاوم درجات مقاومت متفاوتی به علف کش کلودینافوپ پروپارژیل نشان دادند. نقشه پراکنش بیوتیپ های مقاوم این دو گونه از فالاریس با استفاده از سامانه‎ سیستم اطلاعات جغرافیایی ترسیم شد. نتایج بدست آمده بیانگر وجود بیشترین پراکنش بیوتیپ های مقاوم در جنوب غربی این شهرستان بود. نتایج این تحقیق می‎تواند جهت اجرای برنامه های مدیریت بیوتیپ های مقاوم و ممانعت از توسعه‎ی آن ها به سایر مناطق مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دز تفکیک کننده، وضعیت پراکنش، بازدارنده های آنزیم استیل کوآنزیم آکربوکسیلاز، مقاومت
  • محمدکاظم رمضانی صفحه 97
    آفت کش ها به طور وسیع برای محافظت گیاهان در مقابل آفات و بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرند و در سیستم های کشاورزی پیشرفته مصرف آفت کش ها غیر قابل اجتناب است. بر اساس اطلاعات موجود قسمت زیادی از آفت کش ها در زمان و یا پس از مصرف به هدف مورد نظر نرسیده و بقایای آن ها وارد بخش های مختلف محیط می شوند. بقایای آفت کش ها در محیط می تواند اثرات جانبی زیادی را بر سلامتی موجودات زنده در اکوسیستم های مختلف و همچنین پس از ورود به زنجیره های غذائی، سلامتی انسان را تحت تاثیر قرار دهد. اخیرا با شناخت اختلال آفت کش ها در سیستم های هورمونی و غدد درون ریز مهره داران نگرانی در مورد اثرات جانبی آفت کش ها تشدید یافته است. فرایند های مختلفی از جمله تجزیه زیستی و غیر زیستی، رونشینی و انتقال آفت کش ها به آب، هوا یا منابع غذائی سرنوشت آفت کش ها را تحت تاثیر قرار می دهند و اهمیت نسبی هر یک از این فرایند ها بسته به خصوصیات فیزیکی و شیمیائی آفت کش ها و شرایط اقلیمی، متفاوت است. تغییرات محیطی می تواند بر سرنوشت، پایداری و سمیت آفت کش ها در محیط تاثیر گذاشته و تاثیر آنها را بر موجودات کاهش و یا افزایش دهد. با توجه به پر هزینه بودن اندازه گیری بقایای آفت کشها در اجزاء مختلف محیط، اخیرا روش هائی برای کمی نمودن مخاطرات آفت کش ها بر محیط و سلامتی انسان با استفاده از شاخص های مختلف مورد توجه قرار گرفته است. این شاخص ها می تواند روند خطرات آفت کشها را در طول زمان بررسی و سلامتی اکوسیستم را مورد ارزیابی قرار دهند. در این مقاله ابتدا نقش فرایند های مختلف تعیین کننده سرنوشت آفت کش ها و فاکتور های موثر بر آنها در محیط مورد بررسی قرار می گیرد سپس اهمیت هر یک از مدل های مختلف ارزیابی مخاطرات آفت کش ها و مزایا و معایب آن ها بررسی و چگونگی ارزیابی مخاطرات آفت کش ها با در نظر گرفتن مشکلات موجود در زمینه اطلاعات لازم در کشور پیشنهاد خواهد شد.
    کلیدواژگان: بقایای آفت کش ها، محیط زیست، ارزیابی مخاطرات
|
  • A. Derakhshan, M. Gorzin, E. Ghorbanpour, O. Sancholi, B. Kamkar Page 1
    Controlled growth chamber experiments were conducted to determine factors affecting seed germination and seedling emergence of Junglerice. In this research the effects of temperature, light, osmotic potential, salinity, burial and water depth on Junglerice seed germination and seedling emergence, and response thresholds of this species to these factors were investigated. Results showed that the seeds of Junglerice have water impermeable seed coat, and chemical scarification using sulfuric acid was effective treatment for dormancy breaking. Seeds of Junglerice are positively photoblastic, and light is simulating factor for germination of this species. Junglerice seeds enable to germination in the wide range of alternating temperatures (25/15, 30/20, 35/25 and 40/30 ˚C) under light/dark condition. The dent-like model was used to describe germination rate-response to temperatures. Based on the dent-like function, the base, the lower optimum, the upper optimum and the maximum temperatures for seed germination were 9.31, 30.45, 38.46 and 45 ˚C, respectively. The response thresholds of Junglerice to reduce 50% of maximum germination for high temperatures, osmotic potential and salinity were 102.17 ˚C (for a 5-min interval), -0.46 MPa and 242.26 mM, respectively. Germination of junglerice was not influenced by the tested pH solutions. Seedling emergence was greatest for seeds placed on the soil surface. As depth of flooding increased, seedling emergence of Junglerice decreased and no seedlings emerged from a depth of 6 cm.
    Keywords: Seed dormancy, salinity, osmotic potential, burial, water depth
  • B. Saadatian, G. Ahmadvand, F. Soleymani, E. Soleymani Page 15
    An experiment was conducted to determine allelopathic effect of rye at different concentrations (0, 25, 50, 75, and 100 %) on different wheat cultivars (Alvand, Sayson, Navid, and Toos). Osmotic pressures equivalent to rye extract concentration (0, 0.48, 0.95, 1.36, 1.61 bar) were also prepared by PEG 6000. Sayson cultivar showed more sensitivity to all extract concentrations than other cultivars. By increasing rye extract concentration, cumulative germination percentage of all wheat cultivars were affected significantly as compared with control. PEG had no significant effect on cumulative germination percentage except at 1.6 bar for Toos cultivar. Other wheat cultivar characteristics (germination rate, plumule and radicle length and dry weight) were all affected significantly as compared with control and PEG osmotic pressure.
    Keywords: Allelopathy, polyethylene glycol, osmotic stress, cultivar
  • M. Abdollahi Pour, J. Gherekhloo, N. Bagherani Page 35
    To study the effect of different temperatures on germination of susceptible and resistant biotypes of wild mustard (Sinapis arvensis) and to determine their cardinal temperatures and to evaluate their fitness in drought, salinity and pH, four separate experiments were conducted in CRD with 4 replications. The seeds were collected from Aghgala, Aliabad and Gorgan and the experiments were conducted with seeds of F1 generation of each biotype. Temperature treatments were 0, 3, 5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 oc and seeds were kept in dark condition. Germinated seeds were counted twice a day with 12 hours intervals. Base, optimum and maximum temperatures for susceptible and resistant biotypes of Sinapis arvensis estimated as 2.2, 2.3, 23, 25 and 40, 39 oc, respectively. There were significant differences between physiological characteristics associated with drought, salinity and pH of resistant and susceptible biotypes of wild mustard. Increasing the drought stress from -0.4 to -1 MPa decreased the germination of all biotypes. Susceptible biotypes showed high sensitivity to acidic pH and had low germination in these pH.
    Keywords: Temperature, optimum temperature, salt stress, osmotic stress
  • A. R. Kharazi, M. Montazeri, J. Angadji, B. Delkhosh Page 49

    A constrain for basic research on broomrape is unsatisfactory seed germination of this parasitic weed, particularly in the absent of host plant. In this research, the effect of few factors on seed germination of Egyptian broomrape (Orobanche aegyptiaca) was studied in vitro and in the absence of host plant as a factorial experiment. Immersing the seeds in sulfuric acid at 100 or 50 percent concentration for 30 or 60 seconds, exposing them to gibberellic acid at 0 (control) 100, 250 or 500 ppm and incubation at 15, 20 or 25 oC were the treatments. The results indicated that gibberellic acid at all concentrations significantly reduced the seed germination. Immersing the seeds in sulfuric acid at 50% concentration for 60 seconds and incubation at 15 oC, with 44% germination, significantly enhanced the germination more than the other treatments. On seed germination, the effect of temperature was more pronounced than two other factors.

    Keywords: Gibberellic acid, parasitic weed, seed germination, sulphuric acid
  • Sh. Nazari, F. Zaefrian, E. Farahmandfar, E. Zand, F.Golzardi Page 57
    To investigate the effect of different planting date of cover crops on weed seed bank and population dynamic in corn a field experiment based on randomized complete blocks design with three replications was conducted in Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University during growth season of 2010. Treatments consisted of three cover crops, soybean, fenugreek and cowpea in two different planting date (simultaneous with corn and 21 days after planting of corn), along with two control (no weeding and weeding). The results showed that weed seed bank was influenced by cover crops, so that soybean, fenugreek, and cowpea at first and second planting date, and control treatment (no weeding) decreased the numbers of seeds in soils by 49, 52, 26, 27, 49, 51 and 5%, respectively. The results showed that dominant weed populations such as velvetleaf and johnsongrass were also affected by planting date of these cover crops in contrast with control (no weeded). All three cover crops and weeding check increased corn yield significantly as compared with no weeding check. The highest corn yield obtained under weeding check treatment and cowpea cover crop at second planting date. Weed seed bank density at some species was significantly reduced at second sampling stage as compared with first sampling stage.
    Keywords: Seed bank, weed density, fenugreek, cowpea
  • H. Salimi, M. Fereidoonpour Page 71
    Hirschfeldia incana is one of the dominant and invasive weeds in canola fields of Fars province. The successful management of the weed is dependent in understanding of biology. In this study seed production potential, optimum conditions for germinating, seed viability and dormancy were investigated. The effect of osmotic potentials of water and seed burial depth were studied on seed germination and seedling emergence. The seed production was estimated more than 27000 grain/plant with 95% viability. Results showed that the cold ecotype had less primary dormancy than the warm ecotype. The seed germination occurred between 5 to 40°C and the most germination occurred at 30°C with continuous light. Most of the seedlings were appeared from the seeds at 2.5 cm depth. There was not any germination at 7cm depth or more. Seed germination was sensitive to osmotic potential of water in both of the ecotypes. The highest germination occurred at the zero MPa osmotic potential. By reducing the osmotic potential, seed germination was also decreased, and at to -0.2MPa no seed germination was observed.
    Keywords: viability, dormancy, ecotype, biology, shortpod mustard
  • N. Najari Kalantari, J. Gherekhloo, B. Kamkar Page 85
    In order to survey canary grass (Phalaris minor) and paradoxgrass (P. paradoxa) biotypes resistant to clodinafop-propargyl herbicide in wheat fields of Aq-qala, an experiment was conducted at Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. 41 P. minor biotypes and 15 biotypes of P. paradoxa suspected resistance to the herbicide collected from wheat fields by moving on two hypothetical diameter of Aq-qala map. For each species, one susceptible biotype also collected from areas which had never been applied by herbicides. Experiments included determining discriminating concentration, screening the suspected biotypes with discriminating concentration and concentration-response bioassay for resistant biotypes. According to the results of seed bioassay, discriminating concentration estimated as 0.04 and 0.06 mg.ai.L-1 for P. minor and P. paradoxa, respectively. Results of concentration-response showed that 18 biotypes of P. minor and 2 biotypes of P. paradoxa were resistant to clodinafop-propargyl herbicide. Resistant biotypes showed different resistance factors to clodinafop-propargyl herbicide. Distribution maps of infected fields to resistant P. minor and P. paradoxa biotypes were processed using GIS. The results indicated that the most of resistant biotypes distributed in center and south west of Aq-qala. Results of this study could be used for running programs to manage resistant weeds and to prevent the development of resistant biotypes to other parts of the region.
    Keywords: Resistant, discriminating concentration, distribution situation, ACCase inhibitors
  • M. K. Ramezani Page 97
    Pesticides are extensively used to protect crops and to prevent disease. The use of these compounds in modern agricultural systems is indispensable. It is estimated that a small portion of applied pesticides gets to the target pests and most of them enter various compartments of the environment. Pesticides losses from areas of application can be a threat to the different organisms in ecosystems as well as human health. Increasing concern about the pesticides has been emerged with the role of pesticides in disrupting endocrine systems of mammals. The endocrine system acts a significant role in normal growth and development and in reproduction. Once released to the environment, pesticides may be affected by various processes including abiotic and biotic degradation, adsorption and transfer to the water systems as well as air and food. The relative importance of each of these processes is related to physico-chemical nature of pesticide and climate conditions. Environmental changes can also influence the fate, persistence, and toxicity of pesticide and increase or decrease their side effects on organisms in the environment. Due to the high cost of pesticides trace in different matrices of the environment, it has been recently taken into consideration some indicators for quantifying the risks of pesticides for the environment and human health. These models are able to investigate the trend of pesticides risk in time and assess the ecosystem health. The present paper is an overview of the different factors affecting the behavior of pesticides in the environment as well as a critical review of different indicators for the assessment of pesticides risks. We also explore the extent to which these indicators can used in Iran with regards to the lack of data and advantage/disadvantage of the indicators will be presented.
    Keywords: Pesticides Residues, Environments, Risk assessment