فهرست مطالب

Medicinal Herbs - Volume:9 Issue: 1, Spring 2018

Journal of Medicinal Herbs
Volume:9 Issue: 1, Spring 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/02/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله پژوهشی
  • جاشری جاسوتکار، راپالی شیرسات، دیپاک کوچی صفحات 1-5
  • احمد خلیل، حنان بشاره، احمد ال، اوکلاه صفحات 7-15
  • علی وحید دستجردی، سام ترکان، محسن جعفریان صفحات 17-22
    مقدمه و هدف
    از مشکلات طب جدید مصرف روز افزون داروهای شیمیایی است که باعث ایجاد عوارض جانبی ناشی از استفاده مکرر آن ها گردیده است. بنابراین با توجه به این مسئه باید بیماران را به سوی مصرف گیاهان دارویی سوق داد. در تحقیق حاضر با توجه به اثرات مثبت گیاه سماق در تحریک سیستم ایمنی بر آن شدیم تا آن را با یک داروی شیمیایی تحریک کننده سیستم ایمنی به نام لوامیزول مقایسه کنیم.
    روش تحقیق: در این تحقیق از 8 قلاده سگ نژاد بومی به مدت ده روز استفاده شد. سگ ها را به چهار گروه دو تایی شامل گروه کنترل ، گروه دریافت کننده لوامیزول ، گروه دریافت کننده سماق به میزان mg/kg10 و گروه دریافت کننده سماق به میزان mg/kg5 تقسیم شدند و پس از اتمام دوره تجویز پودر گیاه سماق و پودر داروی لوامیزول به صورت خوارکی اقدام به خونگیری و سپس آزمایشات مربوطه انجام شدند.
    نتایج
    در خصوص بررسی اندیس های ایمنولوژیک در بین گروه های تیمار و کنترل در فاکتور های فاگوسیتوز، تعداد جرم فاگوسیتوز شده، IGM تفاوت معنی داری مشاهده شد (05/0) ولی در سایر فاکتور ها تفاوت معنی دار وجود نداشت (05/0).
    توصیه های کاربردی/صنعتی: در مطالعه حاضر با توجه به اینکه مشخص شد گیاه سماق می تواند همانند لوامیزول باعث افزایش ایمنی و فاگوسیتوز شود لذا توصیه به تجویز پودر سماق در خوراک می گردد.

    کلیدواژگان: سگ، لوامیزول، ایمونولوژی، سماق
  • فاطمه ابراهیمی، حسین سازگار صفحات 23-28
    مقدمه و هدف
    مسمومیت با تیواستامید زمینه ساز آسیب های حاد کبد، التهاب بافتی و نکروز می باشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر عصاره گیاه مرزه بختیاری بر بیماری حاد کبدی ناشی از تیواستامید و تاثیر آن بر میزان سایتوکاین های TNF-aو IL-6 بود.
    روش تحقیق: در یک مطالعه تجربی تعداد 36 سر موش صحرایی از نژاد ویستار انتخاب و در 6 گروه 6 تایی تقسیم شدند. مقدار03/ گرم تیواستامید در 1 میلی لیتر آب مقطر حل شده و به مدت سه هفته ، هفته ای دو بار به همه موش ها به غیراز گروه شاهد به روش درون صفاقی تزریق شد. گروه کنترل منفی فقط تیواستامید دریافت کرد و گروه کنترل با دارو علاوه بر تیواستامید مقدار 8mg/kg داروی سیبیلین به صورت گاواژ دریافت کردند، گروه های تجربی بعد از تزریق تیواستامید تحت درمان با دوز5 ،10 و 20میلی گرم بر میلی لیتر عصاره مرزه بخیتاری به مدت دو هفته قرار گرفتند. سپس نمونه خون محیطی از قلب موش ها گرفته شد و با استفاده از کیت الیزا سایتوکاین های TNF و IL-6 در سرم موش ها اندازه گیری شد و نمونه بافتی با روش هماتوکسیلین و ائوزین بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS ورژن 20انجام شد.
    نتایج
    نتایج تحلیل ها نشان داد اختلاف معناداری در میزان سایتوکاین های TNF و IL-6 بین گروه ها وجود دارد (p < 0. 001) میانگین سایتوکاین TNF و IL-6 در گروه تحت درمان دوز های 5 (به ترتیب P=0. 001 و P=0. 0. 05) ، 10 (P=0. 000) و 20 میلی گرم بر میلی لیتر (P=0. 000) نسبت به گروه های تحت تیمار با تیواستامید کاهش معنی داری نشان داد. مطالعات هیستوپاتولوزیکی بیانگر این مطلب است که بیشترین ضایعات کبدی درمقایسه با گروه شاهد مربوط به گروه کنترل منفی می باشد. عصاره مرزه بختیاری دارای خاصیت ضد التهابی است که می تواند سمیت ناشی از تیواستامید را با واسطه کاهش سایتوکاین های TNF و IL-6 به عنوان سایتوکاین های پیش التهابی کاهش دهد.
    توصیه های کاربردی/ صنعتی: با توجه به اینکه استفاده از داروهای گیاهی در درمان بیماری ها روند رو به افزایشی دارد، عصاره هیدروالکلی گیاه مرزه بختیاری با توجه به خصوصیات آنتی اکسیدانی می تواند در درمان بیماری های کبدی مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: تیواستامید، مرزه بختیاری، TNF، IL-6، سایتوکاین
  • کوتاه پژوهشی
  • سعیده سعیدی، نفیسه مهدی نژاد، مجید شریفی راد، فرشته جوادیان، الهام جوادیان صفحات 29-32
    قدمه و
    هدف
    هدف از این مطالعه بررسی فعالیت ضد میکروبی عصاره دو گیاه دارویی جغجغه و تاتوره بر روی استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از بینی گوسفندان در شهرستان زابل است.
    روش تحقیق: گیاه تاتوره و جغجغه از مناطق شهر زابل جمع آوری شد. سویه های استافیلوکوکوس اورئوس از بینی گوسفندان شهرستان زابل جمع آوری شد. الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی با روش کربی بائر تعیین شد. حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی با روش میکرودایلوشن تعیین شد.
    نتایج
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که حداقل غلظت مهار کنندگی عصاره جغجغه برابر با ppm25 بوده است و 10 سویه در این غلظت مهار شده اند. کمترین غلظت مهار کنندگی عصاره تاتوره ppm 6. 25 بوده و یک سویه در این غلظت مهار شد. بیشترین غلظت مهار کنندگی برابر با ppm 50 و بیشترین غلظت کشندگی ppm 100 مشاهده شد.
    توصیه های کاربردی/ صنعتی: نتایج این مطالعه مبنی بر اثر ضد میکروبی خوب عصاره گیاه تاتوره و جغجغه نشان داد که میتواند برای درمان عفونت های استافیلوکوکی استفاده شود.

     
    کلیدواژگان: عصاره گیاه، جغجغه، تاتوره، استافیلوکوکوس اورئوس
  • مقاله پژوهشی
  • آذین غفاری زاده، سید منصور سیدنژاد، حسین معتمدی، فاطمه شهبازی صفحات 33-38
    مقدمه و هدف
    رازیانه یک گیاه دارویی و آروماتیک است. آزمایش های مختلف پزشکی در شرایط آزمایشگاهی و در شرایط زنده به طور متقاعدکننده ای توانایی ضد قارچی ، ضد باکتریایی، آنتی اکسیدانی، ضدترومبوز و فعالیت محافظتی در کبد را نشان داده است. هدف از این مطالعه بررسی فعالیت ضد باکتریایی عصاره های رازیانه بر روی باکتری های بیماری-زا است.
    روش تحقیق: به این منظور عصاره های اتانولی، متانولی و استونی (از طریق روش خیساندن) بر روی بخش های مختلف رازیانه (گل، برگ و میوه) آماده شد و فعالیت آن ها بر روی برخی گونه های باکتریایی گرم مثبت (استافیلوکوکوس آرئوس، باسیلوس سرئوس) و گرم منفی (سودوموناس آئروژینوزا، اشرشیاکلای) از طریق روش استاندارد دیسک دیفوژن امتحان شدند.
    نتایج
    یافته ها نشان می دهند که حساس ترین باکتری نسبت به عصاره استافیلوکوکوس آرئوس و مقاوم ترین باکتری سودوموناس آئروژینوزا می باشد. نتایج نشان می دهد که در مورد گل رازیانه عصاره متانولی و استونی به ترتیب بیشترین و کمترین خاصیت ضد باکتریایی را دارند و عصاره اتانولی برگ رازیانه بیشترین خاصیت ضد باکتریایی را دارا هستند و در مورد میوه رازیانه عصاره متانولی و استونی به ترتیب حداکثر و حداقل فعالیت ضد باکتریایی را دارد. در کل نتیجه این مطالعه نشان می دهد که عصاره گل رازیانه نسبت به بقیه اجزا رازیانه خصوصیات ضد باکتریایی بیشتری دارد.
    توصیه های کاربردی/ صنعتی: مکانیسم عمل رازیانه به علت حضور ترکیبات فنولی و ترپنوئیدی است. این ترکیبات به طور بالقوه بر روی نفوذپذیری غشای باکتری ها اثر می گذارد و در نتیجه باعث مرگ سلول می شود. بنابراین عصاره رازیانه می تواند برای کنترل باکتری های مقاوم به چندین آنتی بیوتیک مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پاتوژن، ترکیبات فنولی، رازیانه، ضدباکتریایی
  • علی فیروزنیا، فهیمه دوست زاده، نرگس ربیعی صفحات 39-45
    زمینه و هدف
    جنس مینا، از تیره کاسنی می باشد که تعداد 12 گونه از آن مانند مینای کپت داغی انحصاری ایران است. در این تحقیق، ترکیبات شیمیایی و فعالیت ضد میکروبی اسانس های مینای ترکمنستانی و مینای کپت داغی مورد مطالعه قرار گرفت.

    روش تحقیق: اندام های هوایی گیاهان مورد مطالعه در بهار 1395 از استان خراسان شمالی، ایران جمع آوری شد. اسانس ها به روش تقطیر با آب و با استفاده از دستگاه کلونجر استخراج شدند. شناسایی ترکیبات شیمیایی اسانس توسط دستگاه GC/MS انجام شد. همچنین برای بررسی اثرات ضد میکروبی اسانس بر روی باکتری های اشرشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس آتروفئوس و میکروکوکوس لوتئوس از روش انتشار در آگار استفاده شد.
    نتایج
    راندمان اسانس گونه مینای کپت داغی 2/0درصد حجمی/وزنی به دست آمد. در مجموع 84/92 درصد از کل ترکیبات اسانس شامل 43 ترکیب شناسایی گردید. آلفا- پینن (37/22 درصد) ، 1و8-سینئول (52/12 درصد) ، کامفور (91/11 درصد) و بتا- توجون (52/4 درصد) به عنوان ترکیبات اصلی شناسایی شدند. از تجزیه ی اسانس گونه ی مینای ترکمنستانی،39 ترکیب و 28/89 درصد از کل ترکیبات اسانس با راندمان 3/0 درصد حجمی/ وزنی شناسایی شدند. داوانون (79/20 درصد) ، 1و8-سینئول (63/15 درصد) ، پاراسیمن (20/10 درصد) ، کامفور (14/10 درصد) و بورنئول (95/6 درصد) ترکیبات اصلی اسانس را تشکیل می دادند. بالاترین فعالیت ضد میکروبی برای اسانس های مینای ترکمنستانی و مینای کپت داغی به ترتیب در برابر باکتری های میکروکوکوس لوتئوس، باسیلوس آتروفئوس و استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده شد. اسانس مینای ترکمنستانی، هیچ اثر معنا داری را در برابر باکتری اشرشیا کلی نشان نداد.
    توصیه های کاربردی و صنعتی: نتایج نشان می دهد که تاثیرات محیطی و نوع گونه های گیاهی بر مقدار و نوع اجزای فرار اسانس ها تاثیر می گذارد. همچنین، اثر ضد باکتریایی نشان داده شده توسط این اسانس ها پایه ی علمی را فراهم کرده که استفاده از آن ها در درمان های دارویی معتبر می باشد. جداسازی و خالص سازی ترکیبات گیاهی مختلف، ممکن است ترکیباتی با خاصیت ضد میکروبی بیشتر را فراهم آورد.


    کلیدواژگان: ضد میکروبی، اسانس، GC، MS، مینای ترکمنستانی، مینای کپت داغی
  • مقاله مروری
  • علیرضا صالحی، محدثه استوار، مریم مرزبان صفحات 47-54
    زمینه و هدف
    در طب سنتی از شیر خشت به عنوان یک روش درمانی به صورت سنتی در طب ایرانی برای درمان زردی نوزادان استفاده میشود. با استفاده از متا آنالیز و مرور متون، اثر شیر خشت بر زردی نوزادان بررسی شد.
    روش تحقیق: هدف از این مطالعه بررسی اثر کارآزمایی های بالینی انجام شده در مورد شیرخشت بر زردی نوزادان است. شیوه اصلی که در این مطالعه استفاده شده شامل جستجو مقالات انگلیسی و فارسی تا مارچ 2016 بوده است. کیفبت کارآزمایی های بالینی با استفاده از چک لیست کانسورت برای مداخلات دارویی بررسی شد. هفت مطالعه که دارای تورش پایین یا متوسط بوده اند با 804 شرکت کننده برابر با 410 مورد در برابر 394 شاهد برای ورود به مطالعه مروری و یا متا آنالیز با نرم افزار CMA نسخه 2. 2 انتخاب شدند.
    نتایج
    مقدار کلی بیلی روبین پلاسما در 0، 12، 24 ، 36، 48 ساعت و طول دوره اقامت در بیمارستان کنترل شده و هیچگونه عارضه جانبی گزارش نشده است. متاآنالیز نشان دهنده هتروژنیتی برجسته ای از نتایج بوده است (Q-value = 132. 446, P< 0. 0001, I2 = 87. 165, τ = 0. 998). با این حال، اثرات موثر شیرخشت بر زردی نوزادان نشان داده شده است (n= 804, OR = 0. 242, 95% CI: 0. 147 to 0. 399, P < 0. 0001). همچنین میتوان اذعان نمود که شیر خشت میتواند مدت اقامت در بیمارستان را نیز کاهش دهد (n= 804, SMD= -1. 154, 95% CI: -1. 854 to -0. 455, P< 0. 001). با این حال نتایج به دست آمده هتروژن و ناهمگن بوده است (Q-value= 119. 642, P< 0. 0001, I2= 94. 985, τ= 0. 913).
    توصیه های کاربردی/ صنعتی: گرچه که متاآنالیز شیر خشت بر زردی نوزدان نشان دهنده اثر مثبت شیرخشت بر زردی نوزادان در این مطالعات بوده، با این حال انجام مطالعات چند مرکزی کارآزمایی بالینی با حجم نمونه بالاتر که برای عوامل خطر کنترل شده و مقایسه آن با روش درمان رایج که فتوتراپی می باشد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: شیر خشت، زردی نوزادان، پرژک، بیلیناستر، طب سنتی ایرانی
|
  • Jaishri M. Jasutkar _Rupali P. Shirsat_Deepak K Koche Pages 1-5
    Background & Aim
    Leucas indica L. (R. Br.) is a lesser known aromatic herb of family Lamiaceae. Traditionally it was use to cure cough and cold by tribals of Southern India. The present work was aimed to investigate its pharmacognostic characters, major phytochemicals and antioxidant potential as possible replacement of its allied members to reduce their exploitation.
    Experimental: The fine details of stem and leaves of L. indica were noted including vasculature, cortical and epidermal depositions, trichome structure and stomata. The fluorescence analysis of leaf powder was done using various laboratory chemicals and reagents. The methanol leaf extract was analyzed using HPTLC to identify major active compounds and antioxidant potential was studied using standard method.
    Results
    Both simple and glandular trichomes were present on stem as well as leaves. The fluorescence analysis of powdered drug material after interaction with different laboratory chemicals showed distinct colorations. The preliminary analysis revealed the phytochemical richness of the plant. Most phytoconstituents were found to be extracted in methanol solvent. The HPTLC analysis of methanol extract showed presence of a range of phenolics and flavonoids. The chromatogram showed availability of rutin, ferulic acid, catechin and apigenin which makes this plant as a possible antioxidant drug candidate.
    Recommended applications/industries: The rich chemical diversity of this plant and significant antioxidant potential could be used as good natural source for herbal pharmaceuticals.
    Keywords: Leucasindica L. (R. Br.), HPTLC, Phytochemistry, Phenolics, Flavonoids, antioxidant
  • Ahmad M Khalil* _Hanan M Bashaireh_Ahmad A El_Oqlah Pages 7-15
    Background & Aim
    The World Health Organization (WHO) estimated that majority of the inhabitants of the world rely chiefly on folk medicine. It, therefore, approved the use of herbal products for national policies and drug regulatory measures in order to strengthen research and evaluation of the safety and efficacy of herbal products. We have evaluated the cytotoxic, mutagenic and antimutagenic potential of the methanolic extract of the aerial parts of P. europaea, a common species in the Mediterranean and Central Asia.
    Experimental: Male Balb/C mice were intraperitoneally (i. v.) injected with varying doses of the extract dissolved in dimethyl sulfoxide (DMSO). The i.v. LD50 of the extract was determined to be 58.33mg/kg body weight. Bone marrow cells were processed and screened for chromosomal aberration and micronucleus formation. Mitomycin C (MMC, 2mg/kg b. w.) and DMSO (0.5%) served as positive and negative control, respectively. Antimutagenecity was followed by administration of 2mg MMC/kg in the beginning of the first or the last 24h of applying 14.6mg/kg of the extract daily for 7 consecutive days.
    Results
    The selected doses of the extract elevated mitotic index and increased percentage of aberrant cells compared to the negative control. However, at a dose of 14.6mg/kg, the extract was enough to reduce significantly the toxic effects induced by MMC. This indicated that the P.europaea extract by itself is mutagenic, but antimutatgenic probably at small doses and can modulate the mutagenicity of MMC.
    Recommended applications/ industries: These data may help in understanding of therapeutic properties of P. europaea claimed by folk medicine. However, caution regarding indiscriminate use of this plant by the public is necessary. Multiple experiences are needed to rule out any possible side effects and to prove health safety of this natural product before introducing it into the market for therapeutic purposes.

    Keywords: Antimutagenicity, Chromosome aberrations, Cytotoxicity, Medicinal plants, Mutagenicity, Plumbago
  • Ali Vahid Dastjerdi , Saam Torkan, Mohsen Jafarian Pages 17-22
    Background & Aim
    One of the major problems of modern medicine is the increasing consumption of synthetic drugs and frequent use of them will result in side effects. Considering this issue, patients should be mainly motivated to use pharmaceutical plants. Regarding the positive effects of sumac on the immune system, in the present study, we made a decision to compare sumac with levamisole as a chemical immune system stimulant compound.
    Experimental: In this research, 8 native breed of dogs were studied for ten days. The dogs were divided into four groups of two including a control group, a group consuming levamisole, a group consuming the amount of 10 mg per kg sumac, and a group receiving 5 mg per kg sumac. Then, blood samples were taken and the relevant tests were performed after completing the period of intaking the prescribed amount of powders of sumac plant and oral levamisole.
    Results
    According to present results, significant differences were observed between treatment and control groups in terms of some factors including phagocytosis, multiplicity of phagocytosis mass and IGM whereas there was no significant difference in other factors (p < 0.05). It was revealed that sumac plant same as levamisole can increase immunity and phagocytosis in dogs.
    Recommended applications/ industries: In present study, considering the significant positive effects of sumac on some immunological parameters, this herb is recommended to be prescribed in the food.
    Keywords: Dog, Levamisole, Immunology, Sumac
  • Fatemeh Ebrahimi , Hossein sazegar Pages 23-28
    Background & Aim
    Acute liver damage, inflammation and oxidative stress are underlying tissue necrosis and development of ciroces. The aim of this study was to evaluate the effect of Satureja bakhtiarica extract on acute liver disease induced by the thioacetamide and TNF-α and IL-6 cytokines level. 
    Experimental: In experimental study, 36 Wistar rats were selected and divided into 6 groups of 6. The amount of 0.03g thioacetamide dissolved in 1ml of distilled water and injected intraperitoneally to all mice except of control group twice a week and for a period of three weeks. Negative control group received only thioacetamide and the other group received 8mg/kg sibilin by gavage in addition to thioacetamide. After injection of thioacetamide, the experimental groups were treated with doses of 5, 10 and 20 mg/ml extracts of S. bakhtiaricafor two weeks. Peripheral blood samples were taken from rat hearts. Then TNF-α and IL-6 cytokines levels were measured by Elisa method. Histopathological changes of liver also were examined. Data analysis was performed with SPSS ver. 20.
    Results
    The results showed a significant difference in TNF-α and IL-6 cytokines between groups (p<0.001). Mean concentration of TNF-α and IL-6 in the groups treated with the doses of 5(P = 0.002, P <0.001), 10 (P= 0.010, P <0.001) and 20 mg/ ml (P <0.001, P <0.001) of S. bakhtiaricaca significantly decreased compared with group treated with thioacetamide. Histopathological results also supported dose dependent protective effect of S. bakhtiaricaca. S. bakhtiaricacaextract has anti-inflammatory properties that can reduce the toxicity of thiouzamide by reducing the levels of TNF and IL-6 cytokines as pro-inflammatory cytokines.
    Recommended applications/industries:Regarding that the use of herbal medicines to treat many diseases are on the rise, hydroalcholic extract of Satureja bachtiarica due to having antioxidant properties can be used to treat liver disease with drug therapy.
    Keywords: Thioacetamide, Satureja bakhtiarica, TNF, IL-6, Cytokine
  • Saeide Saeidi , Nafiseh Mahdi Nezhad , Majid Sharifi, Rad , fereshteh javadian , Elham Javadian Pages 29-32
    Background & Aim
    The aim of this study was to investigate the antimicrobial activity of two rangeland-medical plants extracts, Prosopis farcta L. and Datura stramonium L., against Staphylococcus aureus isolated from sheep in Zabol city.
    Experimental: The P. farcta and D. stramonium were collected from the rangelands of Zabol city. Staphylococcus aureus strains were isolated from the nose of sheep in Zabol city. Antibiotic resistance pattern was determined by Kirby Bauer method. Finally, the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericide concentration (MBC) were determined by microdilution method.
    Results
    The results of this study showed that the P.farcta extract had a MIC of 25 ppm, and 10 strains of the bacterium were inhibited in this concentration. The lowest inhibitory concentration of D.stramonium extract was 6.25 ppm, and one strain was inhibited in this concentration. On the other hand, the highest inhibitory concentration was 50 ppm and the highest bactericide concentration was 100 ppm.
    Recommended applications/ industries: The results of this study showed good antimicrobial effects of D. stramonium and P. farcta extracts that can be used to treat Staphylococcus aureus infections.
    Keywords: Plant extract, Prosopis farcta, Datura stramonium, Staphylococcus aureus
  • Azin Ghafarizadeh , Seyyed Mansour Seyyednejad , Hossein Motamedi , Fatemeh Shahbazi Pages 33-38
    Background & Aim
    Foeniculum vulgare Mill. (Apiaceae) is a medicinal and aromatic plant. Various pharmacological experiments in vitro and in vivo models have convincingly showed F. vulgare ability in antifungal, antibacterial, antioxidant, antithrombotic and hepatoprotective activities.
    Experimental: The purpose of this study was to evaluate the antibacterial activity of extracts of Foeniculum vulgare on the number of pathogen bacteria. For this purpose, ethanol, methanol and acetone extracts (through maceration method) of different parts of the Foeniculum vulgare (flowers, leaves and fruit) were prepared and antibacterial activity was tested against some gram positive (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus) and gram negative (Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli) bacterial species through standard disc diffusion method.
    Results
    The findings showed that the most sensitive bacteria to the extracts was Staphylococcus aureus and the most resistant bacteria was Pseudomonas aeruginosa. According to the gained results in the case of fennel flower and fruits extract, methanol and acetone extract showed the highest and lowest antibacterial activity, respectively, while in the case of fennel leaves ethanolic extract exhibited the most inhibitory effect. In general, the results of this study indicated that the extract of fennel flowers had more antibacterial properties in comparison with other parts of plant.
    Recommended applications/ industries: The antibacterial activity of fennel is due to the presence of terpenoids and phenolic compounds. These compounds are potentially effective on membrane permeability of bacteria and thereby cause the cell death. Therefore, fennel extract can be used to control bacteria resistant to several antibiotics.
    Keywords: Foeniculum vulgare, Antibacterial, Pathogen, Phenolic compounds
  • Ali Firouznia email , Fahimeh Doustzadeh, Narges Rabie Pages 39-45
    Background & Aim
    Tanacetum is a member of Asteraceae family and its twelve species such as Tanacetum walteri are endemic to Iran. In this investigation, chemical compounds and antimicrobial activity of essential oils of Tanacetum turcomanicum (Krash.) and Tanacetum walteri (C.Winkl.) were studied.
    Experimental: The plants were collected from north Khorasan province of Iran, in spring of 2016. The essential oils were extracted by the hydrodistillation method using clevenger. Identification of the essential oils chemical composition was conducted by GC/MS instrument. Also, Agar well diffusion method was used to investigate its antibacterial effects against E. coli, S. aureus, B. atrophaeus and M. luteus.
    Results
    Essential oil efficiency of T. walteri species was obtained 0.2% v/w. In total 92.84 percent of essence constituents of 43 components were recognized in which α-pinene (22.37%), 1,8-cineole (12.52%), camphor (11.91%) and ß-thujone (4.52%) were recognized as the main constituents. By isolating essence of T. turcomanicum species, 39 constituents of 89.28% of the whole essential oils were recognized with efficiency of 0.3% v/w. Davanone (20.79%), 1,8-cineole (15.63%), p-cymene (10.20%), camphor (10.14%) and borneol (4.95%) were the main components of the essence. The highest antimicrobial activity of the essential oils of T. turcomanicum and T. walteri were observed against M. luteus, B. Atrophaeus and S. aureus, respectively. The essential oil of T.turcumanicum did not show significant activity against E. coli bacterium.
    Recommended applications/industries: The results showed the environmental influences and the effect of plant species on the amount and type of volatile components of essential oils. Also, antibacterial efficacy shown by these oils provides a scientific basis and thus validates their use as medicinal remedies. Isolation and purification of different phytochemicals may yield to significant antibacterial agents.
    Keywords: Antimicrobial, Essential oils, GC, MS, Tanacetum turcomanicum, Tanacetum walteri
  • Alireza Salehi, Mohadeseh Ostovar email , Maryam Marzban Pages 47-54
    Background & Aim
    The manna of Cotoneaster nummularia (purgative manna) has been traditionally used in the Persian medicine for the treatment of neonatal jaundice. The effect of Cotoneaster manna on neonatal jaundice was investigated with systematic review and meta-analysis.
    Experimental: This study intended to explore the clinical trials of the efficacy of Cotoneaster manna on neonatal jaundice. The aspects considered in this study included searching for relevant English and Persian data bases up to March 2016. The methodological quality was assessed using the Consort checklist for herbal interventions. Seven studies with low or moderate risk of bias involved 804 participants of which 410 cases versus 394 controls were selected for systematic review and meta-analysis with CMA software version 2.2.
    Results
    Total plasma bilirubin in 0, 12, 24, 36, 48 hours and the duration of hospital stay were checked and no adverse effect was reported. The Meta-analysis exhibited marked heterogeneity of the results (Q-value = 132.446, P< 0.0001, I2 = 87.165, τ = 0.998). However, it showed favorable effect of Cotoneaster manna on reducing neonatal jaundice (n= 804, OR = 0.242, 95% CI: 0.147 to 0.399, P< 0.0001). Also it was effective on reducing duration of hospital stay (n= 804, SMD= -1.154, 95% CI: -1.854 to -0.455, P< 0.001). However, the results obtained were heterogeneous (Q-value= 119.642, P< 0.0001, I2= 94.985, τ= 0.913).
    Recommended applications/ industries: Although the meta-analysis of Cotoneaster manna showed positive effect on treatment of neonatal jaundice in these studies, it is warranted to carry out further multi-centre randomized clinical trials with larger samples and controlled risk factors, alongside comparison with phototherapy.
    Keywords: Cotoneaster mann, Purgative manna, Neonatal jaundice, Traditional Persian Medicine