فهرست مطالب

مجله میکروب شناسی مواد غذایی
سال سوم شماره 10 (زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید سعید موسوی، حمید امانلو، علی نیکخواه، مهران ابوذر، مجتبی زاهدی فر، سید احمد میرهادی صفحه 1
    در آزمایش اول 12 راس گاو هلشتاین که در دومین دوره شیردهی بودند و با متوسط روزهای شیردهی 65 روز در قالب یک طرح چرخشی با چهار جیره با سطوح 0، 10، 20 و 30 درصد سبوس گندم (بر اساس ماده خشک) مورد مطالعه قرار گرفتند. چهار دوره 28 روزه و سه تکرار در هر دوره برای سنجش قابلیت هضم مواد مغذی، مجموع مواد مغذی قابل هضم (TDN) و برآورد انرژی خالص شیر دهی (NEL) از روی داده های TDN و تفکیک انرژی برای فعالیت های مختلف در نظر گرفته شد. قابلیت هضم مواد مغذی (پروتئین خام، الیاف خام، الیاف حاصل از شوینده خنثی، عصاره اتری، عصاره بدون ازت (NFE)، کربوهیدرات های غیرالیافی (NFC) تفاوت های معنی داری نشان دادند (05/0P<). بطوری که با افزایش سطح سبوس گندم در جیره های غذایی قابلیت هضم همه مواد مغذی فوق کاهش یافت. به همین ترتیب TDN و NELمحاسبه شده نیز کاهش معنی داری داشتند (05/0P<). در آزمایش دوم، سه راس گاو نر طالشی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار غذایی حاوی سطوح 0، 10، 20 و 30 درصد سبوس گندم (بر اساس ماده خشک)، سه تکرار در 9 زمان مختلف جهت اندازه گیری تجزیه پذیری ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، دیواره سلولی استفاده گردید. داده های این آزمایش نشان داد که با افزایش سطوح مختلف سبوس گندم در جیره های آزمایشی تجزیه پذیری مواد مغذی افزایش غیرمعنی-داری داشت (05/0
    کلیدواژگان: قابلیت هضم، تجزیه پذیری، سبوس گندم، اوایل شیردهی، گاو شیرده
  • فریال جواهرزاده، مجتبی علیشاهی، مژده چله مال دزفولی نژاد، مهران جواهری صفحه 17
    ماهی بنی از گونه های بومی استان خوزستان است که اخیرا تکثیر و پرورش آن در این استان رواج یافته ولی اطلاعات کمی در مورد نیازهای غذایی آن در دست است. لذا در این تحقیق اثر تحریک رشد حاصل از تغذیه ماهی بنی با غلظت های مختلف ویتامین C مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور 375 عدد ماهی بنی با متوسط وزن 26/2±6/21 گرم به صورت تصادفی به پنج تیمار، هر تیمار در سه تکرار، تقسیم گردیدند و تیمارها به ترتیب با غلظت های 0، 200، 400، 800 و 1600 میلی گرم در کیلوگرم جیره به مدت 60 روز تغذیه شدند. ماهی های هر تیمار در ابتدا، میان و انتهای دوره بیومتری گردیدند و شاخص های رشد شامل ضریب رشد ویژه، درصد افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، کارایی غذا، نسبت بازده پروتئین و فاکتور وضعیت بین تیمارها مقایسه گردید. نتایج نشان داد که تقریبا تمام شاخص های رشد مورد بررسی، به جز فاکتور وضعیت، در غلظت های بالای 400 میلی گرم در لیتر افزایش معنی-داری نسبت به تیمار کنترل داشت (05/0P<)، بطوریکه بالاترین ضریب رشد ویژه و درصد افزایش وزن به ترتیب مربوط به غلظت های 800 و 1600 در میان و پایان دوره بود که افزایش معنی داری نشان می داد (05/0P<). همچنین کمترین ضریب تبدیل نیز در تیمار1600، 800 و 400 مشاهده گردید. بطور کلی می توان نتیجه گرفت که تغذیه ماهی با غلظت های بالای 400 میلی گرم ویتامین C در کیلوگرم خوراک، رشد ماهی بنی را تحریک می نمایند.
    کلیدواژگان: ماهی بنی، ویتامین C، شاخص های رشد
  • حمید نوربه، حمید ابوالقاسمی صفحه 27
    دیکروسیلوم و فاسیولا از شایع ترین عوامل آلودگی سیستم کبدی-صفراوی بسیاری ازعلف خواران محسوب می شوند. این انگل ها نه تنها از نظر ایجاد خسارت در صنعت دامپروری بلکه به عنوان یکی از بیماری های مشترک انگلی بین انسان و دام می توانند مخاطرات بهداشتی را در پی داشته باشند. این مطالعه به صورت توصیفی و گذشته نگر با بررسی پرونده ذبح مجموع 2814 دام شامل 867 گاو و 1947 گوسفند و بز کشتار شده در سال 1389 و 6 ماه اول سال 1390 در کشتارگاه های شهرستان زرندیه انجام گردید. از مجموع کبدهای2814 راس دام کشتار شده (867 راس گاو و 1947 راس گوسفند و بز) میزان آلودگی به دیکروسلیوم و فاسیولا به ترتیب 5 و 38 مورد (57/0 و 38/4 درصد) مربوط به گاوهای کشتاری و 11 و 85 مورد (56/0 و 67/5 درصد) مربوط به گوسفند و بزها با مجموع 139 مورد (93/4 درصد) ثبت گردید. بیشترین میزان آلودگی در اسفند 1389 با 25 مورد (9/14 درصد) مشاهده شد. با توجه به اهمیت این بیماری ها ضرورت ایجاد برنامه های کنترلی مناسبی احساس می شود که مورد بحث قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: زئونوز، دیکرسلیوم، فاسیولا، زرندیه
  • حجت الله جعفریان، مهدی دهقان، جواد سهندی صفحه 33
    هدف از این مطالعه تلاش برای تدوین دستورالعملی بر پایه تحقیقات آزمایشگاهی جهت القاء پروبیوتیک ها بر ناپلی آرتمیا اورمیانا که از مهمترین منابع غذایی در مبحت پرورش لارو می باشد است. بدین منظور دو گونه باسیلوس پروبیوتیکی شامل Bacillus subtilis و Bacillus licheniformis و مخمر Saccharomyces cerevisia جهت استفاده به منظور غنی سازی ناپلی آرتمیا در سه بازه زمانی 5، 10 و 24 ساعت انتخاب گردیدند. ناپلیوس های آرتمیا اورمیانا، توسط سه سوسپانسیون حاوی میکروارگانیسم های جدا شده فوق الذکر در قالب سه تیمار آزمایشی، مورد غنی سازی قرار گرفتند. همچنین برای هریک از آزمایشات فوق، تیمار شاهد نیز با سه تکرار در نظر گرفته شد. بهترین عملکرد غنی سازی بین تیمارهای آزمایشی در تیمار تغذیه شده با مخمر ساکارومایسیس سرویزیا مشاهده شد. با بررسی میزان پروبیوتیک القاء شده به ناپلی آرتمیا در مقاطع زمانی مختلف می توان کاربردی ترین و موثرترین زمان را برای غنی سازی انتخاب نمود.
    کلیدواژگان: غنی سازی، آرتمیا، مخمر، باسیلوس
  • جواد نصر*، فرشید خیری، سید مسعود داوودی صفحه 43

    به منظور تعیین اثرات نوع جیره نویسی بر عملکرد مرغ مادر گوشتی، از تعداد 168 قطعه مرغ مادر و 24 قطعه خروس نژاد آرین (50 تا 64 هفتگی) و در مجموع 4 تیمار آزمایشی با 6 تکرار (7 قطعه مرغ مادر و یک قطعه خروس) در قالب یک طرح کاملا تصادفی به روش آزمایش فاکتوریل 2×2 استفاده شد. در این آزمایش، فاکتور اول شامل 2 سطح انرژی قابل متابولیسم ظاهری و حقیقی تصحیح شده برای ازت و فاکتور دوم شامل 2 سطح اسید آمینه کل و قابل هضم خوراک مصرفی بود. نتایج نشان داد که درصد تولید و وزن توده ی تخم مرغ و ضریب تبدیل خوراک در اثرات اصلی انرژی دارای اختلاف معنی دار است (05/0P<). اثرات اصلی انرژی بر درصد تخم مرغ های قابل جوجه کشی و جوجه درآوری و اثر اسید آمینه خوراک بر جوجه درآوری و تعداد جوجه درجه یک و همچنین اثرات متقابل انرژی با اسید آمینه خوراک بر درصد تخم مرغ های قابل جوجه کشی نیز معنی دار بود (05/0P<). در بررسی صفت اقتصادی تعداد جوجه و هزینه خوراک لازم برای تولید هر قطعه جوجه، در اثرات اصلی اسیدآمینه خوراک، تیمار دریافت کننده جیره ی تنظیم شده براساس اسید آمینه کل، عملکرد بهتر و معنی دار داشته است (05/0P<). بر اساس نتایج، تنظیم جیره های غذایی مرغان مادر گوشتی بر اساس انرژی قابل متابولیسم حقیقی تصحیح شده برای ازت و اسید آمینه کل سبب بهبود عملکرد خواهد شد.

    کلیدواژگان: مرغ مادر گوشتی، عملکرد، جیره نویسی، اسید آمینه
  • خیرالله خسروی کتولی، حجت الله جعفریان، داریوش عبدالهی، سجاد توانا صفحه 55
    در مطالعه حاضر تاثیر پروبیوتیک ها به عنوان یک مکمل غذایی بر میزان ترشح آمونیاک و اوره در لارو ماهی فیتوفاگ مورد بررسی قرار گرفت. لاروها با میانگین وزن اولیه 15200 در چهار گروه و سه غلظت (یک گروه به عنوان شاهد)، 106×5/1، 106×3 و 106×5/4 از مخلوط پروبیوتیکی در مدت 32 روز مورد مطالعه قرار گرفتند. غذادهی بر اساس 6 درصد وزن بدن وسه بار در روز (ساعت 6، 12 و 18) انجام شد. میزان ترشح آمونیاک در تیمار شاهد بیشتر از بقیه گروه ها بود و کمترین میزان ترشح آمونیاک در تیمار سوم آزمایشی (3T) بود. میزان ترشح آمونیاک در همه ی تیمارهای آزمایشی به نسبت گروه کنترل کمتر بود. ترشح اوره در تیمارهای 2T و 3T به طور معنی-داری به نسبت گروه کنترل و تیمار 1T کاهش یافت و تیمار 1T نیز به نسبت گروه شاهد به طور محسوسی کاهش نشان داد (05/0P<). نسبت انرژی کل دفع شده به خورده شده در گروه شاهد بیشتر از همه ی تیمارهای مکمل سازی شده بود. در بین تیمارهای پروبیوتیکی در تیمارهای 2T و 3T کاهش این اتلاف انرژی مشاهده گردید. نتایج به دست آمده از این تحقیق نشان داد که لاروهای ماهی فیتوفاگ در طول مدت تغذیه با جیره مکمل سازی شده با ترکیب پروبیوتیکی مواد ترشحی کمتری را ترشح می کنند که از نظر زیست محیطی، اقتصادی و بهداشت محیط پرورش حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، لارو فیتوفاگ، آمونیاک، اوره
  • امیر قاسمی، علی سینا کریمی، محمدحسین کلهرودی، مرتضی رزاقی منش، محسن دادار صفحه 63
    در این بررسی تعداد 112 قلاده سگ ولگرد شکار شده از مناطق مختلف شهرستان اصفهان جمع آوری گردید و پس از جدا نمودن روده و انتقال به آزمایشگاه انگل شناسی، محتویات روده جهت جداسازی انگل های کرمی روده ای و خصوصا اکینوکوکوس گرانولوزوس مورد بررسی قرار گرفتند. میزان آلودگی به انگل های کرمی دستگاه گوارش 7/64 درصد بود. آلودگی به نماتودها معادل 1/29 درصد و آلودگی به انواع سستودها نیز برابر با 7/58 درصد گزارش می-شود. در مجموع 6 گونه سستود شامل تنیا اویس (26 درصد)، تنیا هیداتژینا (6/14 درصد)، تنیا مولتی سپس (1/7 درصد)، دیپلیدیوم کنینوم (1/22 درصد)، مزوسستوئیدس لینه آتوس (8/6 درصد) و اکینوکوکوس گرانولوزوس (2/30 درصد) یافت شد که اکینوکوکوس گرانولوزوس بیشترین درصد آلودگی را به خود اختصاص داده بود. به طور قطع شناسایی انگل های سگ های ولگرد به بهبود وضعیت مبارزه و کنترل بیماری های انگلی این حیوانات کمک شایانی خواهد نمود.
    کلیدواژگان: زئونوز، سستود، سگ ولگرد، اکینوکوکوس گرانولوزوس
  • سیدمحمود عظیمی صفحه 69
    بیماری تب برفکی یک بیماری حاد ویروسی شدیدا مسری با شیوع بالا در بین تمامی زوج سمان اهلی و وحشی می باشد. علائم بارز آن شامل تب شدید، ضعف عمومی و ایجاد تاول در ناحیه دهان، لثه، تاج سم و سرپستانک ها می باشد. با توجه به قابلیت تغییرپذیری شدید این ویروس، لازم است که سویه های رایج با سویه های مورد استفاده در واکسن در مقاطع زمانی مختلف مورد مقایسه قرار گیرند. بر این اساس طی سال 1389 تعداد 9 نمونه که با استفاده ازPCR به عنوان تب برفکی تشخیص داده شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. پس از تعیین توالی بخشی از ژنوم (VP1)ویروس های شناسایی شده، اقدام به ژنوتایپینگ آنها گردید. نتایج بدست آمده حاکی از قرابت بالای ویروس های جدا شده با یکدیگر (100-89 درصد) و با سویه واکسینال A2005 (95-92 درصد) بود. ضمن اینکه نمونه های بررسی شده با ویروس های ثبت شده از پاکستان و عراق در بانک ژن بیشترین قرابت را نشان دادند.
    کلیدواژگان: ویروس تب برفکی، PCR، تغییرات ژنتیکی
|
  • Mousavi S.S., Amanlou H., Nik, Khah A., Aboozar M., Zahedifa M., Mirhadi S.A Page 1
    In the first experiment, 12 Holstein cows in second lactation with an average of 65 days in milk on a balanced change-over design with four dietary levels of 0, 10, 20 and 30 percent wheat bran (on the basis of dry matter) have been studied. Four periods of 28 days and three replications in each period to measure nutrient digestibility, total digestible nutrients (TDN) and predicted net energy for lactation (NEL) from TDN and dissociation energy data for different activities considered. Digestibility of dry matter, organic matter, neutral detergent fiber and crude protein of the diets containing both barley and wheat bran were higher compared to the other diets (p<0.05). Increased levels of wheat bran in the diets decreased digestibility of all nutrients. Similarly calculated TDN and NEL were also significantly decreased (P<0.05). In the second experiment, three male cattle Talysh in a completely randomized design with four levels of dietary treatments containing 0, 10, 20 and 30% wheat bran (DM basis), three repeated measurements at 9 different time for determining degradability of DM, OM, CP, NDF was used. This experiment showed that increasing levels of wheat bran non-significantly increase nutrient degradability of the experimental diets (P>0.05).
    Keywords: Digestibility, Degradability, Wheat Bran, Early lactation, Dairy Cow
  • Javaherzadehf., Alishahim., Chelemaldezfolim., Javaheri, M Page 17
    Barbussharpeyi is one of the most important native fish of Khouzestan Province which recently artificially cultured in earthen ponds. There are rare reports of nutritional requirements of this species, then in this study the effects of different level of vitamin C in diet on growth performance of Barbussharpeyi were investigated. Three hundred seventy five B. sharpeyi (21.6 ±2.26) were divided into five groups in triplicates. Treatments were fed with food supplemented with 0, 200, 400, 800 and 1600 mg.kg-1 vitamin C respectively, for 60 days. Biometrical characteristics of fish measured at initial, middle and end of study and growth performance indices (SGR, FCR, FER, PER and CF,) were compared among the groups. Results showed that all growth indices (exclude CF) have been stimulated in fish fed with 400, 800 and 1600 mgkg-1 Vitamin C(P<0.05) there are no change in growth indices of fish fed with 200 mg l-1 Vitamin C. The highest SGR and FER were seen in fish fed with food supplemented with 800 and 1600 mg kg-1. It can be concluded that supplementation of food with 400, 800 and 1600 mg kg-1 Vitamin C can stimulate growth performance of B.sharpeyi.
    Keywords: Barbussharpeyi, Vitamin C, Growth Performance
  • Nourbeh H., Abolghasemi H Page 27
    Fasciola and Dicrocoelium are parasites from trematode worms that are common causes of infection of the vegetarian hepatic system. These parasites are important because of including weight loss, poor growth. They can also have hazards for human health such as other parasitic zoonotic diseases. This study was conducted retrospectively that research was studied 2814 cases of total slaughtered livestock including 867 cattle and 1947 sheep and goats slaughtered in Zarandieh City slaughterhouses from 1389 to the first 6 months of 1390. The prevalence infection rates of Dicrocoelium and Fasciola were recorded 5 and 38 cases (0/57% and 4/38%) for slaughter cattle, 11 and 85 cases (0/56% and 5/67%) for sheep and goats, and 139 cases (4/93%) of the total infection rate. Considering the importance of the problem there is a need to create appropriate controlling programs which will be discussed in this study.
    Keywords: Zoonosis, Trematodes, Fasciolosis, Dicrocoelium, Zarandieh
  • Jafaryan H., Dehghan M., Sahandi J Page 33
    Microbial manipulation of the environments is an important agent for development of aquaculture industry. The aim of this study is to obtain an introduction based on in vitro studies for probiotic inducing into Artemia nauplii which is the important feed source in aquaculture. For this trail two Bacillus species (Bacillus subtilis and Bacillus licheniformis) and yeast (Saccharomyces cerevisia) were used for induction in to Artemia nauplii body during three enrichment times of 5, 10 and 24 hours after enrichment process. Artemia nauplii were enriched with three probiotic suspension contained isolated microorganism in three experimental treatments. Control treatment was prepared with three replicates. The best operation of enrichment was observed in treatment that enriched with Saccharomyces cerevisia. The assessment of probiotic count that induced into body of Artemia nauplii in different times would be useful for finding the effective and applicable time for enrichment process.
    Keywords: Enrichment, Artemia, Yeast, Bacillus
  • Nasr J., Kheiri F., Davoudi S.M Page 43

    A study was conducted to determine the effects of diet formulation on Arian broiler breeder performance in 50 to 64 wk of age. The numbers of 168 female and 24 male breeders in 4 treatments with 6 replicates (7 females with a male) were used in the form of a randomized trial design 2 × 2 factorial. Four experimental diets were formulated base on two factors, first factor was included, two levels of Apparent and True Metabolisable Energy corrected for nitrogen (AMEn and TMEn), the second factor was included, two levels of Total Amino Acids (TAAF) and Digestible Amino Acids (DAAF) of Feed. The results showed that egg production, egg mass and feed conversion rate were significant difference on the main effect of energy (P<0.05). Broiler breeder fed TMEn was better and significant in egg production, egg mass and feed conversion rate (P<0.05). Percentage of eggs can incubate and hatchability was significant in the main effects of energy. Percentage of eggs can incubate was significant in interaction between energy and amino acids (P<0.05). Hatchability and number of chicks per hen was significant in the main effects of amino acids of feed (P<0.05). This experiment showed that the type of formulation of diets was significant effect on broiler breeder performance and diet formulation base on AMEN and DAAF for broiler breeder was better and significant performance.

    Keywords: Broiler Breeders, Performance, Diet Formulation, Amino Acids
  • Khosravikatuli, Kh, Jafaryanh., Abdollahid., Tavana, S Page 55
    Effects of probiotics, as a dietary supplement, on amount of ammonia and urea excretion in silver carp larvae were examined. Average initial weight of fish larvae was 200±15 mg that located in four groups and three concentrations (as a control group) 1.5×106 (T1), 3×106 (T2) and 4.5×106 (T3) within 32 days. Feeding based on 6 % of body weight three times a day (6, 12 and 18 h). The rate of ammonia excretion in the control group had the most and the least amount of ammonia excretion was in T3 treatment. In all experimental treatments ammonia execration rate was lower than the control group. Urea excretion in T2 and T3 treatments significantly decreased in compared with the control group. Excretion of total energy consumed in the control group was greater than all treatments, supplementation. In between probiotic treatments, T2 and T3 treatments have reduced the energy loss. Silver carp larvae showed that during feeding diets supplement with a combination of probiotic substances they secrete less secretory, that this issue for environmental, health environmental culture and economical is important.
    Keywords: Probiotic, Silver Carp, Ammonia, Urea
  • Ghasemia., Karimi, A.S., Kalahroudi, M.H., Razaghimaneshm., Dadar, M Page 63
    Zoonotic diseases have always threatened humans. They are common between human and many animals. Large numbers of dogs, especially stray dogs, are born every year. In addition, they inhabit around the cities and people's residences. Therefore, they have always been considered as threats for human health and environment. Identification of parasites in stray dogs around Isfahan, Iran would have economic, veterinary, and particularly zoonosis benefit. In this study, 112 killed stray dogs were collected from several regions of Isfahan. After autopsy in place, was moved to the laboratory. The intestines were opened longitudinally, washed with water, and examined for the presence of worms particularly Echinococcus granulosus. From 112 dogs were examined, Overall 64.7% intestinal samples of stray dogs were infected isolated worm. From 112 dogs with gastrointestinal helminthes 64.7 % was infection. Infestation of nematodes in dogs 29.1%, and cestodes in dogs 58%, A total of 6 species of cestodes Taenia ovis 26%, Taenia hydatigena 14.6 %, Taenia multiceps 7.1%, Dipylidium caninum 22.1%, Mesocestoides lineatus 8.6% and the highest rate of infection with Echinococcus was 30.2%. Identification of the parasite in the animal disease control campaign member status will help us.
    Keywords: Zoonosis, Cestodes, Stray Dog, Echinococcus Granulosus
  • Azimi, S.M Page 69
    Foot and Mouth Disease is a highly contagious virulent viral disease with high prevalence among wild and domestic cloven hoof animals. Clinical symptoms consist of fever, general weakness and vesicular lesion in mouth, gums, coronary band of hoofs and teats regarding instability of genome, it and field isolates. During 2010, 9 suspected samples to FMD were detected by PCR. After sequencing the VP1 gene of the detected viruses, genotyping evolution was done. The results showed that the samples have 89-100% homology with each other and 92-95% homology with A2005 that used in vaccine. In our study, detected viruses have more relation with circulating viruses in Iraq and Pakistan that recorded in Gene Bank.
    Keywords: Foot, Mouth Disease Virus, PCR, Genetic Variation