فهرست مطالب

مجله میکروب شناسی مواد غذایی
سال یکم شماره 1 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی قربانی رنجبری، نازنین قربانی رنجبری، علیرضا گلچین منشادی، فاطمه قربانی رنجبری صفحات 1-7
    آمین های بیوژن مولکول های کوچک آلی می باشند که توسط آنزیم های دکربوکسیلاسیون ناشی از باکتری ها در مواد غذایی تشکیل می شوند. در این مطالعه غلظت آمین بیوژن هیستامین و پوترسین در ماهیان نگهداری شده در یخ برای دوره 18 روزه در فواصل زمانی 3 روزه به وسیله روش کروماتوگرافی مورد بررسی قرار گرفت (روزهای صفر، 3، 6، 9، 12، 15 و 18). در این بررسی آمین هیستامین در اولین و سومین روز نگهداری تشخیص داده نشد، لیکن پوترسین در روز سوم به میزان 03/0±30/1 میکروگرم برگرم رسید. غلظت اولیه هیستامین و پوترسین به ترتیب 51/1 و 30/1 میکروگرم بر گرم و در انتهای دوره به ترتیب به میزان 5/14 و 19 میکروگرم بر گرم رسید. آنالیز واریانس یک طرفه نشان داد که در میانگین غلظت این آمین ها بین اولین روز نگهداری (روز صفر) و آخرین روز نگهداری (روز هجده) افزایش معنی داری(P<0/05) داشته است. همچنین بین بار باکتریایی مزوفیلی و افزایش هیستامین و بار باکتریایی سرمادوست با آمین بیوژن پوترسین رابطه معنی داری وجود داشت (P<0/05).
    کلیدواژگان: هیستامین، پوترسین، بار میکروبی، ماهی شوریده
  • رضا شرافتی چالشتری، محمود رفیعیان کوپایی، علی شرافتی چالشتری، الهام صالحی صفحات 9-15
    در این مطالعه میزان ترکیبات فنلی اسانس جعفری شناسایی و همچنین اثر آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی آن در برابر هفت باکتری عامل فساد و بیماری زای منتقله از غذا در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. پس از تهیه اسانس جعفری، میزان ترکیبات فنلی کل به روش رنگ سنجی فولین سیوکالتیو و ظرفیت آنتی اکسیدانی اسانس نیز به روش رنگ زدایی بتاکاروتن اندازه گیری شد. اثرات ضد میکروبی آن به صورت حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد و حداقل غلظت کشندگی باکتری با استفاده از روش میکرودایلوشن، علیه باکتری های آلکالیژنز فکالیس، سراتیا مارسسنس، پروویدنسیا رتگری، کلبسیلا اکسیتوکا، استافیلوکوکوس اورئوس، شیگلا دیسانتری و لیستریا مونوسیتوژنز انجام شد. نتایج نشان داد که میزان فنل کل 45/0 ±18/8 میلی گرم در گرم، معادل اسید گالیک و ظرفیت آنتی اکسیدانی آن برابر 52/1 ±45 درصد بود. همچنین اسانس جعفری دارای اثر ضد میکروبی بر روی باکتری های مذکور بوده و میزان حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد باکتری بین 562/1 و 5/12 و حداقل غلظت کشندگی باکتری بین 125/3 و 25 میلی گرم در میلی لیتر بود. بنابراین اسانس جعفری به دلیل داشتن مواد موثره ای نظیر ترکیبات فنلی دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و اثر ضد میکروبی بوده و می توان آن را به عنوان یک ماده نگهدارنده در صنایع غذائی پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ضد باکتریایی، جعفری، فساد مواد غذایی
  • حسن ممتاز، محسن قائد امینی، منوچهر مومنی صفحات 17-22
    سالمونلوز، توسط باکتری های جنس سالمونلا ایجاد شده و یکی از شایع ترین بیماری های ناشی از مواد غذایی است که با اسهال، تب خفیف، تهوع، دردهای شکم و حتی مرگ، همراهی می شود. این مطالعه به منظور جداسازی و شناسایی سروتیپ های شایع سالمونلا در گوشت مرغ و ردیابی عوامل حدت در آن ها انجام شد. به این منظور 620 نمونه گوشت مرغ از سوپرمارکت ها در استان چهارمحال و بختیاری جمع آوری و پس از کشت و جداسازی سالمونلا و استخراج ژنوم، با روش واکنش زنجیره ای پلی مراز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که 28 مورد از مجموع 620 نمونه به گونه های سالمونلا آلوده بودند که از بین آن ها 12 مورد سالمونلا تیفی موریوم، 10 مورد سالمونلا انتریتیدیس و 6 مورد به سروتیپ های دیگر سالمونلا بودند. نتایج به دست آمده نشان داد که همه ی سویه های سالمونلا تیفی موریوم و سالمونلا انتریتیدیس جدا شده دارای عوامل حدت هستند. نتایج همچنین نشان داد که گونه های سالمونلا قادر به آلوده کردن گوشت مرغ می باشند، لذا رعایت دقیق فرآیند کنترل کیفی و بهداشتی گوشت مرغ بخصوص در کشتارگاه ها ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سالمونلا تیفی موریوم، سالمونلا انتریتیدیس، واکنش زنجیره ای پلی مراز، عوامل حدت، گوشت مرغ
  • علی احسانی، مجتبی رئیسی، علیجان تبرایی، فرهاد نیک نژاد، حسین نقیلی، مجید امین زارع صفحات 23-29
    هدف از این مطالعه بررسی خاصیت ضد میکروبی بوتیلیتدهیدروکسیآنیزول به صورت تنها و توام با اتیلن دی آمین تترا استیک اسیدبر باکتری های سالمونلا تیفی موریوم و لیستریامونوسیتوژنز در محیط کشت و در پنیر سفید ایرانی بود. در مرحله اول مطالعه، حداقل غلظت ممانعت کنندگی بوتیلیتد هیدروکسی آنیزول بر روی باکتری های مورد مطالعه اندازه گیری شد. نمونه های پنیر تهیه شده از شیر پاستوریزه در یک گروه شاهد و سه گروه تیمار به صورت تجربی با سالمونلا تیفی موریوم و لیستریامونوسیتوژنز آلوده شدند. نمونه های تیمارها دارای مقادیر 2500، 5000 و 10000 میکروگرم در میلی لیتر از بوتیلیتد هیدروکسی آنیزول به تنهایی و مقادیر 2500، 5000 و 10000 میکروگرم در میلی لیتر از بوتیلیتد هیدروکسی آنیزول توام بااتیلن دی آمین تترا استیک اسیدبودند. در مرحله بعد باکتری های مورد نظر در روزهای مختلف شمارش شدند.نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد در صورت استفاده از بوتیلیتد هیدروکسی آنیزول توام با اتیلن دی آمین تترا استیک اسید، تعداد باکتری های سالمونلا تیفی موریوم و لیستریامونوسیتوژنز موجود در محیط کشت و همچنین در مدل پنیر سفید ایرانی به مقدار قابل توجهی کاهش می یابد.نتایج این مطالعه نشان داد که می توان از بوتیلیتدهیدروکسیآنیزول برای افزایش مدت زمان ماندگاری پنیر سفید ایرانی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: بوتیلیتد هیدروکسی آنیزول، لیستریا مونوسیتوژنز، سالمونلا تیفی موریوم، پنیر سفید ایرانی
  • هدیه داودی مقدم، علی محمدی ثانی، معصومه مهربان سنگ‬ آتش صفحات 31-38
    گل بی مرگ یک گیاه علفی چندساله، متعلق به خانواده آستراسه است که در بسیاری از کشورها جهت درمان سنتی بسیاری از بیماری ها از آن استفاده میشود. در این مطالعه، اسانس بخش های هوایی گیاه این گل به روش تقطیر با آب به کمک دستگاه کلونجر استخراج و تاثیر آن بر دو گونه مخمری کاندیدا آلبیکنز و ساکارومایسز سرویسیه به روش میکرودایلوشن و در ده غلظت متفاوت بررسی شد. یافته های تحقیق حاضر نشان داد که اسانس گل بی مرگ تاثیر قابل توجهی در کاهش و حذف مخمرهای مورد بررسی دارد. اگرچه کاندیدا آلبیکنز با حداقل غلظت بازدارندگی 31/195 میکروگرم بر میلی لیتر و حداقل غلظت کشندگی 3125 میکروگرم بر میلی لیتر مقاومت بیشتری نسبت به ساکارومایسز سرویسیه نشان داد، به طوری که میزان رشد ساکارومایسز سرویسیه در تمام غلظت ها کم تر از کاندیدا آلبیکنز بود. نتایج این تحقیق نشان داد که اسانس گل بی مرگ اثر ضد مخمری قابل توجهی دارد. بنابراین می توان از این گیاه به عنوان یک عامل ضد قارچ (ضد مخمری) در صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اسانس گل بی مرگ، حداقل غلظت بازدارندگی، مخمر
  • حسین معتمدی، امیر تاج بخش صفحات 39-42
    این تحقیق به منظور جداسازی وشناسایی باکتری هایی که قادر به تحمل شرایط پاستوریزاسیون آب پرتقال هستند، انجام شد. در این بررسی، 16 نمونه آب پرتقال تهیه و در شرایط استریل مورد مطالعه قرار گرفتند. مقدار 5/0 میلی لیتر از نمونه در محیط اورنج سرم آگار، تلقیح و در دمای 43 درجه سانتی گراد گرم خانه گذاری گردید و سویه ها با استفاده از آزمون های بیوشیمیایی شناسایی شدند. نتایج نشان داد که از 16 نمونه آب پرتقال، 2 نمونه آلوده به باکتری بودند. باکتری جدا شده از این نمونه ها قادر به رشد در دمای 50 درجه سانتی گراد و تشکیل کیست در محیط اورنج سرم آگار بود. این جدایه پس از شناسایی با استفاده از آزمون های سیستم طبقه بندی لینه، گونه Bacillus licheniformis تشخیص داده شد. باکتری مذکورعلی رغم بیماری زا نبودن، ممکن است در شناسایی اولیه با باسیل های موجود در آب میوه که عامل فساد هستند اشتباه گرفته شود، لذا باید آزمون های متمایز کننده ای را برای جداسازی آن از آلیسایکلویاسلوس ها انجام داد تا آب میوه تولیدی به اشتباه آلوده گزارش نشود. به علاوه جداسازی این باکتری نشان دهنده نامناسب بودن شرایط اعمال شده برای از بین بردن باکتری های موجود در آب میوه است و ممکن است امکان رشد باکتری های عامل فساد آب میوه نیز فراهم شود.
    کلیدواژگان: فساد میکروبی، آب میوه، Bacillus licheniformis
  • مهسا عنایتی، علیرضا مختاری، منصور بیات، افشین محسنی فر، رضا خوانساری صفحات 43-48
    آلودگی با انواع قارچ های مولد مایکوتوکسین علاوه بر کاهش تولید محصولات کشاورزی، خسارت های جبران ناپذیری را بر سلامت و بهداشت جامعه وارد می کند. آسپرژیلوس ها از مهم ترین قارچ های موجود در محیط می باشند که تقریبا در همه ترکیبات و مواد آلی قابلیت رشد دارند و کنیدی آن ها به مقدار فراوان در آب، خاک و هوا پراکنده است. هدف از این تحقیق، بررسی اثر مهاری نانواسانس های گیاه زیره سبز و مرزه بر گونه های آسپرژیلوس جدا شده از پودر ماهی تولید شده در کارخانجات استان مازندران بود. در این بررسی 12 جدایه آسپرژیلوس از 89 نمونه پودر ماهی جدا گردید. اثر مهارکنندگی نانو اسانس ها به روش ریز رقت انجام شد که بیشترین و کم ترین مقدار مربوط به آسپرژیلوس فومیگاتوس و آسپرژیلوس نیدولانسبود. میزان حداقل غلظت بازدارندگی از رشد در مورد گونه های مختلف در محدوده 56/1 تا 25/6 و حداقل غلظت کشندگی قارچ در محدوده 12/3 تا 25 میکروگرم در میلی لیتر قرار داشت.نتایج آزمایشات حداقل غلظت ممانعت کننده از رشدنشان دهنده تاثیر بالای نانواسانس ها بر روی گونه های آسپرژیلوسمی باشد.
    کلیدواژگان: آسپرژیلوس، نانو اسانس، مرزه، زیره سبز
  • غزال رحیم زاده، اسعد رخزادی، سمیرا بهرامیان صفحات 49-55
    در منطقه کردستان دوغ دودی و دوغ طعم دار شده با بنه مقبولیت ویژه ای دارد. تاثیر ضد پاتوژنی این اسانس ها در بسیاری از مطالعات نشان داده شده است با این حال تاثیر آنها بر باکتری های اسید لاکتیک در محصولات لبنی هیچ گاه بررسی نشده است. لذا هدف از این مطالعه، بررسی میزان تاثیر این اسانس ها بر باکتری لاکتوباسیلوس بولگاریکوس می باشد. به این منظور، پس از جداسازی و خالص سازی لاکتوباسیلوس بولگاریکوس از دوغ، محیط کشت مولر هینتون آگار در روش دیسک دیفیوژن برای بررسی حساسیت باکتری به اسانس ها استفاده شد. در این روش تاثیر غلظت های 1/0، 2/0، 3/0، 4/0، 5/0، 6/0، 7/0، 8/0، 9/0، 1، 2، 3، 4، 5 و 100 درصد اسانس شیره درخت بنه و دود مابع بر باکتری مذکور بررسی گردید. بر این اساس کمترین قطر هاله عدم رشد باکتری برای اسانس بنه در غلظت 1/0 درصد برابر 11 میلی متر بود. همچنین در غلظت 9/0 درصد دود مایع قطر هاله عدم رشد 5/6 میلی متر مشاهده شد. یافته ها نشان داد که در هر دو اسانس با افزایش غلظت اسانس قطر هاله عدم رشد افزایش یاقت. نتایج نشان می دهد که لاکتوباسیلوس بولگاریکوس به اسانس شیره درخت بنه بسیار حساس می باشد. لذا توصیه می شود در محصولات تخمیری حاوی این باکتری از اسانس بنه استفاده نشود. همچنین در غلظت های کمتر از 9/0 درصد مانعی برای استفاده از دود مایع در محصولات حاوی لاکتوباسیلوس بولگاریکوس وجود ندارد.
    کلیدواژگان: دود مایع، بنه، لاکتوباسیلوس بولگاریکوس
|
  • Ali Ghorbani Ranjbari, Nazanin Ghorbani Ranjbari, Alireza Golchin Manshadi, Fatemeh Ghorbani Ranjbari Pages 1-7
    Biogenic amines are small organic molecules formed by decarboxylase enzymes caused by bacteria in foodstuff. This study investigated the concentration of biogenic amines of putrescine and histamine in the fish stored in ice for an eighteen-day period in three day intervals using chromatography (days of 3، 6، 9، 15 and 18). In this study، the amine of histamine was not detected in the first and third day of storage; but putrescine was about 1. 30±0. 03 micrograms in the third day. The first day of detection of the both biogenic amines was the sixth day of storage. The primary concentration of histamine and putrescine was 1. 51 and 1. 30 micrograms per gram respectively، and was reach to 14. 5 and 19 micrograms per gram respectively at the end of the period. Analysis of the results by ANOVA test indicated that there was a significant difference (P<0. 05) in the concentrations of these amines between the first day (0) and the last day of storage. In addition، there was a significant relationship among the mesophilic bacterial load، increase of histamine، the psychrophilic bacterial load and the biogenic amine of putrescine (P<0. 05).
    Keywords: histamine, putrescine, microbial load, Otolithes ruber
  • Reza Sharafati Chaleshtori, Mahmoud Rafieian Kopaei, Ali Sharafati Chaleshtori, Elham Salehi Pages 9-15
    In this study، the total phenols and antioxidant activities of Apium petroselinum essential oil (APEO) were determined and it''s antibacterial effects on seven food spoilage and pathogenic bacteria was in vitro studied. Having extracted the essential oil، the total phenols were determined colorimetrically and the antioxidant activities evaluated by bleaching of β-Carotene. Its antibacterial effects in the form of the minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum bactericidal concentration (MBC) were determined by Micro Dilution method against Alcaligenes faecalis، Providensia rettgeri، Serratia marcesens، Klebsiella oxitoka، Staphylococcus aureus، Shigella dysenteriae and Listeria monocytogenes. The results revealed that the amount of total phenols was 8. 18±0. 45 mg/g equivalent with Gallic acid and the antioxidant activities were 45±1. 52 %. In addition، the APEO had antimicrobial effects on the above bacteria. The minimum inhibitory concentration (MIC) was between 1. 562 and 12. 5 and the minimum bactericidal concentration (MBC) was between 3. 125 and 25 mg/ml. Therefore، APEO، because of having phenolic contents، enjoys antioxidant activities and antibacterial effects recommending as a suitable preservative in food industries.
    Keywords: antioxidant, antibacterial, Apium petroselinum, food spoilage
  • Hasan Momtaz, Mohsen Ghaedamini, Manouchehr Momeni Pages 17-22
    Salmonellosis، caused by bacteria from the genus Salmonella، is one of the most common foodborne illnesses and is manifested by diarrhea، mild fever، nausea، abdominal pains and even death. Its traditional diagnosis is based on culture، biochemical and serological techniques and for more accurate diagnosis several molecular methods have been developed. The epidemiology and prevalence of these bacteria in chicken meat samples is essentially unknown in Iran. in this study in order to isolation and characterization of Salmonella spp. 620 chicken meat samples were collected from supermarkets in Chaharmahal Va Bakhtiary Province، Iran. Genomic DNA was extracted from each sample and multiplex PCR method was developed. Results showed that 28 out of 620 samples (4. 51%) were positive for Salmonella spp. and from these isolates 12 samples were S. typhimurium (1. 93%)، 10 samples were S. enteritidis (1. 61%) and 6 samples were other species of Salmonella (0. 96%). Results revealed that all of S. typhimurium and S. enteritidis isolates have virulence factors. Our results indicated that Salmonella spp. can contaminated chicken meat samples and it is essential to control the hygienic quality of chicken meat samples especially in slaughterhouse.
    Keywords: Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis, PCR, Virulence factors, Chicken meat
  • Ali Ehsani, Mojtaba Raeisi, Alijan Tabarraei, Farhad Nik Nezhad, Hossein Naghili, Majid Aminzare Pages 23-29
    The aim of this study was to evaluate antimicrobial effect of Butylated Hydroxy Anisole alone and in combination with EDTA against S. typhimurium and L. monocytogenes in culture media and Iranian White Cheese. At the first phase، Minimum Inhibitory Concentrations (MIC) of Butylated Hydroxy Anisole and EDTA against bacteria were measured. The samples of cheese made from pasteurized milk where infected experimentally with S. typhimurium and L. monocytogenes. They were divided as a control and other samples that have values of 2500، 5000 and 10000 μg/ml of BHA، and combination of 2500، 5000 and 10000 μg/ml of BHA and EDTA. In the next phase of study، bacteria were counted at different days. The results obtained from this study showed that using combination of BHA and EDTA can properly reduce number of S. typhimurium and L. monocytogenes in culture media and Iranian white cheese. This study demonstrated that BHA can be used for increase shelf life of Iranian white cheese
    Keywords: BHA, Salmonella typhymurium, Listeria monocytogens, Iranian White Cheese
  • Hedyeh Davoudi Moghadam, Ali Mohamadi Sani, Masoumeh Mehraban Sangatash Pages 31-38
    Helichrysum arenarium L. is a perennial herbaceous plant that belongs to asteraceae family and traditionally used to treat various diseases in many countries. In this study، the essential oil from the aerial parts of the H. arenarium L. was extracted with hydro-distillation using a clevenger approach and then its antimicrobial effects was studied on the growth of two yeasts species، Candida albicans and Saccharomyces cereviciae، using micro-dilution method at ten different concentrations. The results of this study indicated that the essential oil of H. arenarium had significant effects on reducing and eliminating tested yeasts (P< 0. 05) but C. albicans with MIC=195. 31 and MFC=3125 μg/ml indicated more resistant than S. cereviciae so that growth of S. cereviciae in all concentrations was lower than that of the C. albicans. The results revealed that the essential oil of H. arenarium had a significant anti yeast activity (P<0. 05); therefore، it can be used as an antifungal agent in the food and pharmaceutical industries.
    Keywords: Helichrysum arenarium, essential oil, MIC, yeast
  • Hossein Motamedi, Amir Tajbakhsh Pages 39-42
    Presence of the Fruit juice spoilage bacteria، including Bacillus spp.، can be problematic in fruit juice industry. The aim of this study was to isolate and identify the bacteria being able to tolerate orange juice pasteurization conditions. In this study، 16 samples of orange juice were prepared and investigated in sterile conditions. 0. 5 ml of each sample was inoculated in orange serum agar medium and incubated at 43 °C. The isolates were identified using biochemical and antibiogram tests. As a result، From 16 prepared samples، 2 samples were contaminated with bacteria. The bacterium isolated from these samples was able to grow at up to 50 °C on Orange Serum agar. This isolate was then identified as Bacillus licheniformis using the classification system of Linnaeus. Despite of having no pathogenic nature and producing the spores resistant to temperature and acid، Bacillus licheniformis is of great importance according to the viewpoint that it can be mistaken in primary detection by Bacillus of fruit juice which are the spoilage agents and differentiated tests should be done to separate them from Alicyclobacillus spp. for preventing from presenting wrong report. Furthermore، the isolation of these bacteria indicates the inappropriateness of processing conditions to eliminate bacteria from fruit juice that may provide possibilities for growth of fruit juice spoilage bacteria.
    Keywords: microbial spoilage, fruit juice, Bacillus licheniformis
  • Mahsa Enayati, Alireza Mokhtari, Mansour Bayat, Afshin Mohsenifar, Reza Khansari Pages 43-48
    The fungi producing mycotoxins reduce production of agricultural crops and cause irreparable loses to public health. Aspergillus is one of the most important fungi in the environment being capable to grow in nearly all compounds and organic materials and their conidia are substantially scattered in the water، soil and air. Cuminum ciminum and Satureja hortensis are Iranian herbal medicines having many therapeutic effects. The aim of this study was to evaluate the inhibitory effect of Cuminum and Satureja nano essences on Aspergillus species isolated from fish meal produced by factories in Mazandaran Province. Twelve Aspergillus species isolated from 89 fish meal samples and inhibitory effect of Cuminum and Satureja nano essences were evaluated by micro dilution. The highest and least numbers were related to Aspergillus fumigatus and Aspergillus nidulance، respectively. The MIC and MFC foe different species was in the range of 1. 56-6. 25 and 3. 12-25 μg ml-1. The results revealed the high effectiveness of the nano essence on Aspergillus species.
    Keywords: Aspergillus, nano essences, Satureja hortensis, Cuminum ciminum
  • Ghazal Rahimzadeh, Asad Rokhzadi, Samira Bahramian Pages 49-55
    Smoked Doogh and Doogh flavored with Pistacia atlantica Subsp. Kurdica essential oil (mastic resin) are popular products in Kurdistan region. Anti-pathogenic effects of these essential oils have been shown in many studies. However، their effects on lactic acid bacteria in dairy products have never been investigated. Therefore، the aim of this study was to evaluate the effect of these essential oils on Lactobacillus bulgaricus. After isolation and purification of L. bulgaricus from Doogh، Mueller Hinton Agar was used for Disk Diffusion method to assess the susceptibility of the bacteria in different concentrations of the essential oils (0. 1، 0. 2، 0. 3، 0. 4، 0. 5، 0. 6، 0. 7، 0. 8، 0. 9، 1، 2، 3، 4، 5 and 100%). The minimum inhibitory concentration for mastic resin and liquid smoke were 0. 1% and 0. 9 %، and the zone of inhibition was 11 and 6. 5 mm، respectively. Furthermore، the inhibition zone diameters increased with the increasing in essential oil’s concentrations. According to the result of this study، L. bulgaricus is susceptible to mastic resin essential oil. Therefore، it will be recommended that using this essential oil should be restricted in dairy products. Furthermore، there is no problem in using it in fermented products containing L. bulgaricus in less than 0. 9% concentrations of liquid smoke. At whole، the effect of essential oils on lactic acid bacteria should be investigated، before using them in dairy products.