فهرست مطالب

مجله میکروب شناسی مواد غذایی
سال چهارم شماره 13 (پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدصدیق جسور، علی احسانی، اسحق زکی پور رحیم آبادی، وفا فرهمندی، محمد رهنما، علی ارشدی صفحه 1
    به منظور بررسی اثر افزودن سطوح بالاتر از میزان مورد نیاز آلفا توکوفرول استات به جیره بر روی پارامترهای رشد و تغذیه ماهی قزل آلای رنگین کمان،450 عدد ماهی با میانگین وزنی 5±95 گرم در سه تیمار غذایی شامل: ماهیان با جیره های آزمایشی شامل صفر (فاقد آلفا-توکوفرول)، 300 و 500 میلی گرم آلفا توکوفرول به ازای هر کیلوگرم غذای تجاری قزل آلا به مدت 8 هفته مورد پرورش قرار گرفتند. در طی عملیات زیست سنجی شاخص های رشد و تغذیه محاسبه گردید و داده ها با نرم افزار آماری SPSS آنالیز شدند. نتایج آزمایش نشان داد که اگرچه در تیمارهای تغذیه شده با سطوح مختلف آلفا-توکوفرول اختلاف معنی داری در افزایش وزن مشاهده نگردید (P> 0.05) اما در مقایسه با گروه کنترل رشد به مراتب بهتری را به دست آمد (P < 0.05). علاوه بر آن، بهبود قابل توجه شاخص های افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل غذایی و ضریب رشد ویژه در تیمارهای حاوی 300 و 500 میلیگرم آلفا-توکوفرول در مقایسه با گروه کنترل مشاهده گردید (P < 0.05)، اما بین تیمارهای تغذیه شده با 300 و 500 میلی-گرم آلفا-توکوفرول اختلاف قابل توجه ای مشاهده نگردید (P > 0.05). با توجه به نتایج به دست آمده، در نهایت مقدار 300 میلی گرم آلفا توکوفرول استات به ازای هر کیلوگرم غذا جهت بهبود فاکتورهای رشد و تغذیه ماهی قزل آلای رنگین کمان در مرحله پرواربندی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، ویتامین E، توکوفرول، شاخص های تغذیه ای
  • بهزاد مبینی، محمد سربی صفحه 11
    هدف از انجام این تحقیق تعیین میزان سنگ های کلیوی و بررسی ارتباط آماری بین سن، جنس، حضور سنگ و سمت کلیه بر وقوع سنگ در گوسفندان کشتار شده در کشتارگاه الشتر بود. در این تحقیق که در تابستان و پاییز انجام شد، 800 عدد کلیه گوسفند کشتار شده در کشتارگاه شهرستان الشتر بصورت تصادفی انتخاب و همه کلیه ها از نظر حضور سنگ مورد بررسی ماکروسکوپی قرار گرفتند. فراوانی و ارتباط آماری بین سن و جنس و حضور سنگ و سمت کلیه بر وقوع سنگ مورد بررسی آماری قرار گرفت. فراوانی سنگهای کلیوی در حدود 6% بود. همگی آنها از جنس اگزالات کلسیم بودند که ممکن است بعلت قلیایی بودن خاک منطقه، حضور ملح کلسیم در آب و غذا و تغذیه گوسفندان این منطقه از دو گیاه رایج (چغندر قند و ریباس) و بدنبال آن مسمومیت گوسفندان دارای سنگ کلیه با اسید اگزالیک باشد. نتایج حاصله به تفکیک سن و جنس و سمت کلیه نیز مورد ارزیابی قرار گرفت که بیشترین میزان فراوانی سنگ کلیه در کلیه چپ و در گوسفندان 3 تا 4 ساله مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: فراوانی، سنگ کلیوی، گوسفند، الشتر
  • عبدالله احمدی چلچه، جواد پوررضا، نصرالله ولی، فرشید خیری صفحه 19
    آزمایش حاضر به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف ال-ترئونین در جیره جوجه های گوشتی بر عملکرد رشد انجام گرفت. تعداد 270 قطعه جوجه یکروزه انتخاب و به طور تصادفی بین 9 تیمار و 3 تکرار توزیع شدند. در هر تکرار 10 پرنده جای گرفت و تا سن 49 روزگی پرورش یافتند. جیره های آزمایشی شامل سه سطح پروتئین (21، 5/19و 18 درصد) و سه سطح ترئونین (توصیه NRC، 06/0و 07/0 درصد) بود و از سن 9 تا 21 روزگی و 21 تا 49 روزگی به ترتیب انرژی قابل سوخت و ساز جیره از 2900 به 3000 کیلو کالری در کیلوگرم افزایش یافت و پروتئین جیره ها متناسب با تغییر سن(19، 25/18و 5/17 درصد) تنظیم شد. نتایج آزمایش نشان داد که تغییر سطح پروتئین اثر معنی داری بر درصد نسبی اجزای لاشه جوجه های گوشتی ماده نداشت. با افزایش سطح ترئونین جیره از 06/0 به 07/0 درصد، درصد نسبی کبد و قلب به طور معنی داری کاهش یافت (05/0P<). بین تیمار حاوی پروتئین در حد نیاز نسبت به دو تیمار دیگر تفاوت معنی داری در افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک مشاهد شد به طوریکه در جیره حاوی پروتئین در حد نیاز بالاترین اضافه وزن و مطلوب ترین ضریب تبدیل خوراک (92/1) نسبت به سایر تیمارها مشاهده شد (05/0P<). در مصرف خوراک بین تیمارها تفاوت معنی داری مشاهده نشد. تغییر سطوح مختلف ترئونین موجب اثر معنی داری بر عملکرد جوجه های گوشتی نگردید.
    کلیدواژگان: اجزای لاشه، پروتئین، ترئونین، جوجه گوشتی
  • سید سعید موسوی، حمید امانلو، علی نیکخواه، مهران ابوذر، مجتبی زاهدی فر، سید احمد میرهادی صفحه 25
    به منظور ارزیابی اثر سطوح مختلف سبوس گندم (0، 10، 20، 30 درصد ماده خشک) بر نمره وضعیت بدنی گاوهای شیرده، از 12 راس گاو هلشتاین 2 بار زایش با متوسط روزهای شیردهی 65 روز و تولید شیر 36 کیلوگرم در روز در قالب طرح چرخشی متوازن با چهار دوره 21روزه استفاده گردید. جیره ها از لحاظ انرژی خالص شیردهی (62/1 مگاکالری در کیلوگرم ماده خشک) و پروتئین خام (73/16 درصد ماده خشک) یکسان بودند. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش سطح سبوس گندم در تیمارهای جیره های 1 تا 4، ماده خشک مصرفی، تولید شیر، درصد چربی شیر از لحاظ آماری تفاوت معنی دار نداشتند و فقط درصد چربی شیر تیمار جیره 2 با سایر جیره ها اختلاف معنی-دار داشت. بازده تولید شیر خام روزانه به ازای هر کیلو گرم ماده خشک مصرفی به ترتیب برای جیره های آزمایشی 1 تا 4 به ترتیب 39/1، 34/1، 28/1، 27/1 بود که تفاوت معنی دار بین جیره ها مشاهده نشد. در تیمارهای آزمایشی در جیره های 1 تا 4 به ترتیب تغییر وزن بدن 9/0، 81/0، 36/0، 05/0 کیلوگرم در روز، تغییر نمره وضعیت بدنی 3/0، 3/0، 135/0، 019/0 نمره در دوره بود که تفاوت معنی دار بین جیره ها وجود داشت (05/0>p). چنین استنباط می گردد که جهت تامین انرژی مورد نیاز شیردهی در جیره اوایل دوره شیردهی در استفاده از مقادیر بالای سبوس گندم، جهت تامین انرژی مورد نیاز در تغذیه سطوح بالاتر سبوس گندم در اوایل دوره شیردهی، دام مجبور به استفاده از ذخایر چربی وعضله بدن شده که منجر به کاهش وزن و مقدار نمره وضعیت بدنی (B.C.S) گردیده و ممکن است باعث کاهش باروری وکاهش تولید شیر گردد.
    کلیدواژگان: سبوس گندم، اوایل دوره شیردهی، نمره وضعیت بدنی
  • عزت الله فتحی هفشجانی، مجید غلامی آهنگران، محسن جعفریان دهکردی، محمود بهمنی صفحه 33
    با توجه به ظهور گونه های مقاوم به آنتی بیوتیک باکتری اشریشیاکلی و به دلیل عوارض کم داروهای گیاهی، در مطالعه اخیر به مقایسه خواص ضد باکتریایی سه گونه گیاه دارویی بومی ایران شامل گیاهان گل میمونی بیابانی، بلوط و بومادران بر باکتری اشریشیاکلی جدا شده از موارد مبتلا به کلی باسیلوز طیورپرداخته شد. اثرات ضد باکتریایی عصاره هیدروالکلی به روش رقت سازی در ظروف کوچک و انتشار در پلیت بررسی شد. در رقت سازی از آنتی بیوتیک های فسفومایسین کلسیم(25%) و فلورفنیکل به عنوان استاندارد استفاده شد و عصاره های ذکر شده با آنتی بیوتیک های اریترومایسین، داکسی سایکلین، آمپی سیلین، تتراسایکلین، استرپتومایسین، سولفادیازین- تری متوپریم مقایسه گردید. نتایج نشان داد از 8 آنتی بیوتیک مورد مطالعه تنها آمپی سیلین، اریترومایسین و فسفومایسین هاله ممانعت از رشد تشکیل دادند. و سایر آنتی بیوتیک ها به تنهایی و همراه با عصاره ها هیچ هاله ممانعت از رشدی تشکیل ندادند. حداقل غلظت مهاری در بخش رقت سازی در ظروف کوچک به میزان 52/0 بود، اما برای هر سه عصاره و آنتی بیوتیک فلورفنیکل هیچ اثر مهاری مشاهده نشد. مطالعه حاضر نشان داد افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی در بین سوش های اشریشیاکلی جدا شده از موارد کلی باسیلوز طیوروجود دارد و بنظر می رسد گیاهان مورد بررسی که اثرات ضد باکتری آنها در برخی موارد ثابت شده در این مورد فاقد خاصیت ضد باکتریایی می باشند.
    کلیدواژگان: کلی باسیلوز طیور، گل میمونی بیابانی، بلوط، بومادران، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • مجتبی محرمی، حسین مدیرروستا صفحه 39
    بیماری لوک آمریکایی یک بیماری باکتریایی است که اختصاص به نوزادان زنبور عسل دارد و عامل بیماری باکتری پنی باسیلوس لاروا لاروا نام دارد. تشخیص آزمایشگاهی سریع این بیماری به دامپزشکان و زنبورداران کمک می کند که بیماری را در مراحل اولیه شناسایی و قبل از آنکه میلیارد ها اسپور در سلولهای حاوی لاروهای تلف شده تولید شود بیماری را کنترل و با آن مبارزه نمایند. روش هایی مانند کشت باکتریایی و تست های بیوشیمیایی بسیار زمان بر و پر هزینه بوده و گاهی با نتایج کاذب همراه هستند. در این مطالعه با استفاده از پرایمر های اختصاصی و روش PCR، اسپور های موجود در نمونه های لارو ردیابی شده اند. بدین منظور تعداد 54 نمونه لارو که از زنبورستانهای واقع در استانهای مختلف به بخش تشخیص و تحقیق بیماری های زنبور عسل موسسه رازی ارسال شده بود مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های لارو مشکوک به بیماری لوک آمریکایی در یک میلی لیتر آب مقطر استریل به خوبی هموژن و سپس سانتریفوژ گردید. محلول رویی را برداشته و درg 6000 به مدت 30 دقیقه سانتریفوژ و رسوب که حاوی اسپور می باشد جهت استخراج DNA مورد استفا ده قرارگرفت. DNA استخراج شده با استفاده از پرایمر های اختصاصی جهت PCR به کار گرفته شد. سپس محصول PCR استخراج شده روی ژل آگارز 8/0 % الکتروفورز گردید. نتایج حاصله از انجامPCR نشان داد که 5 نمونه از 54 نمونه لارو مثبت می باشد.
    کلیدواژگان: پنی باسیلوس لاروا لاروا، لوک آمریکایی، زنبور عسل، PCR
  • کمال حسن پور، مرتضی اصغری مقدم، محمد تقی بیگی نصیری، هدایت الله روشنفکر، جمال فیاضی، سید صالح طباطبایی وکیلی صفحه 45
    ژن فاکتور رشد شبه انسولینیI، نقش عمده ای در رشد، تنظیم سوخت و ساز بدن پس از تولد، شیر دهی، توسعه غدد پستانی و باوری در گاو را بر عهده دارد. این ژن روی کروموزوم شماره 5 گاو قرار دارد. هورمونIGF-I توسط اغلب بافت ها ترشح می شود، ولی عمده ترشح آن از کبد بوده و پس از ترشح به دیگر بافت ها می رسد. این هورمون نقش کلیدی در فرایند های مختلف فیزیولوژیکی و متابولیکی دارد. عواملی چون هورمون رشد، تغذیه، انسولین و دما روی غلظت سرمی IGF-I تاثیر گذارند. به منظور بررسی چند شکلی ژن IGF-I از 93 راس گاو دورگ در استان خوزستان به طور تصادفی خونگیری به عمل آمد. استخراج DNA از نمونه های خون و واکنش زنجیره پلی مراز (PCR) جهت تکثیر قطعه 249 جفت بازی از اگزون 1 این ژن انجام شد. آنزیم برشیSnaBI برای هضم آنزیمی استفاده گردید. نتایج نشان داد، فراوانی ژنوتیپ های AA، AB و BB به ترتیب 06/0، 53/0 و 41/0 می باشد. ژنوتیپ AB بیشترین و ژنوتیپ AA کمترین فراوانی را در گله داشت. فراوانی آلل A در این جمعیت برابر 33/0 و فراوانی آلل B برابر 67/0 برآورد گردید. به دلیل انتخاب، تعادل هاردی واینبریگ در گله وجود نداشت.
    کلیدواژگان: فاکتور رشد شبه انسولینی I، چندشکلی، واکنش زنجیره ای پلی مراز، SnaBI
  • علی رضاخانی، علیرضا رحمانی شهرکی صفحه 53
    به مدت بک سال از کلیه گاوهای ارجاع شده به درمانگاه آموزشی دانشکده دامپزشکی شیراز، الکتروکاردیوگرام برای تشخیص فیبریلاسیون دهلیزی ثبت شد. در این مدت، 8 راس گاو مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی تشخیص داده شد. از این 8 راس، 6 راس از ناراحتی های دستگاه گوارش رنج می بردند که پس از درمان جراحی و یا داروئی دیسریتمی به ریتم سینوسی تبدیل شد. در یک مورد که مبتلا به له شدگی جنین بود، 15 روز پس از عمل جراحی ریتم قلب منظم شد و در یک مورد به علت فروختن دام پیگیری امکان پذیر نشد. فیبریلاسیون دهلیزی، یک دیسریتمی عادی در گاو است که در بیشتر موارد بدون استفاده از داروی ضد آریتمی درمان می شود.
    کلیدواژگان: فیبریلاسیون، گاو
|
  • Jasour , Ehsania., Zakipour Rahimabadie., Farahmandiv., Rahnamam., Arshadi, A Page 1
    For evaluation of α-tocopherol acetate effects (α-TA) on the growth and nutritional parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), 450 fish with initial mean weight of 95 ±5 g were divided into three groups, fed with 0 (E0), 300 (E300) and 500 (E500) mg α-TA/kg in their feed (GFT-2) for 8 weeks. During experiment the samples were prepared for measuring the growth and nutritional parameters and the data were analyzed by SPSS. Our results showed, although there were no significant differences in mean weight of fish fed diets containing different levels of α-tocopherol (P > 0.05), in comparison with control group significantly better growth was obtained (P < 0.05). Meanwhile, a noticeable improvement in weight gain in day, FCR (Food Conversion Rate) and SGR (Special Growth Rate) was observed in E500 and E300 when compared with control group (P < 0.05); however no difference was observed between treatment of E300 and E500 (P > 0.05). Based on obtained results a diet containing 300 mg α-TA/kg can be recommended for improvement of the growth performance and nutritional parameters of rainbow trout.
    Keywords: rainbow trout_vitamin E tocopherol_nutritional parameters
  • Mobinib., Sorbi, M Page 11
    In this research that was done in summer and autumn, 800 kidneys of slaughtered sheep in slaughterhouse of Alashtar were selected accidently and calculus presence studied macroscopically. The frequency and statistical relation between age, sex, calculus presence and kidney direction in creation of calculus were studied. The frequency of calculus was determined about 6%. The all of them were calcium. This may due to: 1- alkaline soil of region, 2- calcium salt in water and food, 3- sheep nourishing of this region and two common plants (beetroot and ribas) and consequently sheep poisoning that had calculus with exalic acid. The obtained results were evaluated at the light of age, sex and kidney direction. The greatest amount of abundance was determined in left kidney and in sheep that were 3 to 4 years old.
    Keywords: Frequency, Nephrolithiasis, Sheep, Alashtar
  • Ahmadi Cholcheha., Pourrezaj., Vallin., Kheiri, F Page 19
    An experiment was carried out to study the effect of different levels of L- threonine supplementation to broiler diets on performance of broilers in 9- to 49-day-period. 270 day old chicks consisted were distributed randomly assigned to nine dietary treatments. Each treatment composed of three floor-littering replicates of 10 birds. Experimental diets containing three levels of protein (21, 19.5 and 18 per cent) and three levels of threonine (NRC, 0.06, 0.07 %), respectively. Diet were cheange according to age (starter and grower). The results showed that chenge the level of protein on the relative weight of the carcass, thighs, fat abdominal, liver, and heart the effect was not significant. With increase protein, No significant effect on feed intake was obsorved a cheanged. chenge the level of threonine on growth performance the effect was not significant.
    Keywords: Broiler, Carcass components, Protein, Threonine
  • Mousavi, S.S., Amanlouh., Nik, Khaha., Aboozarm., Zahedifarm., Mirhadi, S.A Page 25
    To evaluate the effect of different levels of wheat bran (0, 10, 20, 30% dry matter) on the BCS of lactating cows, 12 Holstein 2 calving, with average days of lactation 65 days and milk production 36 kg per day, four 21-day rotational period was used. Rations in terms of net energy lactation (1.62 MCal kg DM) and crude protein (16.73% dry matter) were similar. Test results showed that increasing levels of wheat bran in diets 1 to 4, dry matter intake, milk production, milk fat percentage were not statistically significant, and only 2 percent in milk fat was significant in comparison with other diets. Daily milk production efficiency per kg dry matter intake, for the experimental diets 1 to 4, respectively, 1.39, 1.34, 1.28, 1.27 per a significant difference was observed between the diets. In diets 1 to 4, changes in body weight were, 0.9, 0.81, 0.36, 0.05 kg on a day respectively, changes in body condition score were 0.3, 0.3, 0.135 0.019 score per period, there were significant differences between diets (p<0.05). Be concluded that to meet energy requirements in early lactation, by higher levels of wheat bran, the animal had to use body fat stores and muscles that BCS value and weight losses and may reduce fertility and milk production will decrease.
    Keywords: wheat bran, early lactation, body condition score
  • Fathie., Gholami Ahangaranm., Jafarianm., Bahmani, M Page 33
    Because low complication of medical plants, and very high drug resistance strains of bacteria, in this study was analyzed the anti-Escherichia coli (E.coli) property of three native medical plants of Iran comprising Scrophularia deserti, Quercus brantii, and Achilea spp. The E.coli strains were isolated from cases suspected to colibacillosis. The anti-bacterial effect of these extracts was analyzed by disc diffusion and micro broth dilution methods. In dilution method, fosfomycine and florfenicol were selected as standard and mentioned extracts were compared with Erythromycin, Doxycycline, Ampicillin, Tetracycline, Streptomycine, Sulfadiazin-trimethoprime. Results showed from 9 studied antibiotics, only Ampicilline, Erythromycine and fosfomycine were formed inhibitory zone. Other antibiotics solely and in combined with extracts were not formed inhibitory zone. The minimum inhibitory concentration was 0.52. The study showed the E.coli isolates from broiler chickens have resistance to antibiotics and the studied medical plants have no anti-bacterial effect on E.coli isolates.
    Keywords: Scrophularia deserti, Quercus brantii, Achilea, Poultry Colibacillosis, Drug resistance
  • Moharramim., Modir Roosta, H Page 39
    American foulbrood (AFB) is the most serious brood disease of the honey bee. The disease is caused by the Gram-positive spore-forming bacterium Paenibacillus larvae larvae. This highly infectious disease affects larval and pupal stages during the honeybee development. Dead larvae decompose to a glue-like colloid liquid, producing a specific smell. Nurse bees remove spores to other larvae by oral feeding. The disease is so infectious that it can destroy the infected honeybee colony within a few months or years. Traditional methods are reliable but rather slow simply because they are based on biochemical and morphological/physiological identification of cultivated isolates. This method also requires relatively long cultivation. Traditional methods are reliable but rather slow simply because they are based on biochemical, morphological and physiological identification of cultivated isolates. The aim of this study is the detection of Paenibacillus larvae larvae spores in diseased larvae samples by PCR. Therefore 54 samples of diseased larvae samples, were diluted with an equal volume of distilled water and centrifuged, then the pellet was used for DNA extraction and PCR. PCR products were electrophoresed on 0.8 % agarose gel. Five of 54 larvae samples were positive for Paenibacillus larvae larvae by PCR.
    Keywords: Paenibacillus larvae larvae, American Foulbrood (AFB), Honey bee, PCR
  • Hasanpoork., Asghari Mogadamm., Tagi Begi Nasirim., Fayazij., Roshanfekrh., Tabatabaei, S Page 45
    The insulin-like growth factor-1 (IGF-1) gene are major regulators of postnatal growth and metabolism and thus play critical roles in the control of lactation, mammary gland development, growth processes, and fertility in cattle. This gene is located on chromosome 5 in the cow. The IGF-I hormone is secreted by most of tissues, but it is mainly secreted from the liver and after releasing, it is transferred to other tissues. The IGF-I hormone plays a key role in various physiological and metabolic processes. Factors such as growth hormone, nutrition, insulin and temperature will influence on serum IGF-I concentration. In order to study the IGF-I gene polymorphism, blood samples were taken randomly from 93 hybrid cows in Khuzestan province. DNA extraction from blood samples and the polymerase chain reaction (PCR) for amplification of 249-bp fragment of Exon 1 of the gene were performed. The cutting SnaBI enzyme was used for enzymatic digestion. The results showed that the genotype frequencies of AA, AB and BB, respectively are as 0.06, 0.53 and 0.41. AB genotype and AA genotype had the highest and the lowest frequencies in the herd, respectively. The frequencies of allele A and allele B in the population were estimated respectively as 0.33 and 0.67. Due to the selection, the Hardy Weinberg balance did not exist in the cattle.
    Keywords: IGF, 1, Polymorphism, Gene, PCR, RFLP, Sna BI
  • Rezakhania., Rahmani Shahraki, A Page 53
    Electrocardiogram was recorded from all cattle referred to Teaching Hospital of Shiraz University Veterinary School for 12 months for detection of atrial fibrillation (AF). Eight cases of AF were diagnosed during this period. Six out of 8 cases had underlying gasterointestinal problems in which dysrhythmias were converted to sinus rhythm after surgical or medical treatment. In one case, macerated fetus was diagnosed and AF was converted to regular rhythm 15 days following surgery and the last case was sold so follow up study was not feasible. AF is a common dysrhythmia in dairy cows in which no anti-arrhythmic treatment is needed in most of cases.
    Keywords: Fibrillation, cattle