فهرست مطالب

مجله میکروب شناسی مواد غذایی
سال چهارم شماره 14 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خدیجه بیت سیاح، مژده چله مال دزفول نژاد، مهرزاد مصباح، ابوالفضل عسکری ساری صفحه 1
    در این مطالعه اثر سطوح مختلف ویتامین c بر سیستم ایمنی و فاکتورهای خونی ماهی شیربت مورد ارزیابی قرار گرفت. به این منظور 300 عدد ماهی با وزن متوسط (5/2±5/27) گرم به صورت کاملا تصادفی به 4 تیمار آزمایشی و یک تیمار کنترل، که هر تیمار در 3 تکرار تقسیم گردید، مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها به ترتیب با غلظت های 0،200،400،800،1600 میلی گرم ویتامین c در کیلوگرم جیره به مدت 60 روز و روزانه 2 مرتبه و به میزان %3 وزن بدن تغذیه شدند. در انتهای دوره از هر تیمار 10 قطعه ماهی از طریق ورید ساقه دمی خون گیری شد و پارامترهای خون شناسی از جمله شمارش کلی گلبول های قرمز، هموگلوبین، هماتوکریت و اندیس های گلبولی (MCV، MCH، MCHC) به روش های متداول آزمایشگاهی اندازه گیری گردید. از میان فاکتورهای مورد بررسی در شمارش کلی گلبول های قرمز، هموگلوبین، MCV، MCH تفاوت معنی داری بین تیمارها مشاهده نشد (P≥0.05)MCHC. افزایش معنی داری (در سطح اطمینان 95%) در سایر تیمارها نسبت به گروه شاهد داشت (P≥0.05). از نظر مقدار هماتوکریت تفاوت معنی داری بین گروه شاهد و سایر تیمارها مشاهده گردید و بیشترین هماتوکریت در گروه شاهد دیده شد (P≥0.05)
    کلیدواژگان: ویتامین c، ماهی شیربت، سیستم ایمنی، فاکتورهای خونی
  • احد قاسمی، مسلم نیریز نقدهی صفحه 11
    امروزه صنعت طیور نقش بسیار مهمی در تامین پروتئین مورد نیاز بشر ایفا می کند.یکی از عواملی که سلامت فرآورده های غذایی طیور را به مخاطره می-اندازد، باکتری های خانواده انتروباکتریاسه به ویژه سالمونلا می باشد. سالمونلا منبع مهم آلودگی غذاهای انسانی و عامل بیماری زا در انسان ها است. هدف از این تحقیق بررسی مقایسه ای آلودگی به باکتری سالمونلا در اندام-های مختلف قلب، کبد، سنگدان، چربی اطراف کلواک به روش کشت باکتریایی در طیور کشتارشده در استان آذربایجان غربی می باشد.با این هدف با مراجعه به 12 کشتارگاه استان آذربایجان غربی، از چهار قسمت قلب، کبد، سنگدان و چربی اطراف کلواک طیور کشتاری در شرایط استریل نمونه گیری بعمل آمد و در محیط کشت غنی کننده سلنیت F براث تلقیح شد پس از 24 ساعت انکوباسیون و غنی سازی به محیط های کشت مکانکی آگار، (سالمونلا شیگلا آگار) و XLD که محیط کشت انتخابی هستند برده شد. از مجموع 1728 نمونه که از هر قسمت 432 نمونه گیری شد 360 نمونه آلوده به سالمونلا بود که شامل 198 مورد از چربی اطراف کلواک، 38 مورد قلب، 53 مورد کبد و 71 مورد سنگدان جداسازی گردید. باتوجه به گستردگی منابع آلودگی با سالمونلا لازم است به منظور کنترل این باکتری بیماری زا آزمایش های باکتری شناسی و سرولوژیک از کشتارگاه-ها و افراد شاغل در صنعت طیور به عمل آورده شود.
    کلیدواژگان: انتروباکتریاسه، سالمونلا، کشت
  • منصور ابراهیمی، امین احمدی، هیمن محمدپور صفحه 17
    یکی از مشکلات عمده در پرورش طیور بومی که سبب بروز خساراتی نیز می شود مسئله آلودگی به انگل های خارجی است. ماکیان بومی از منابع مهم تغذیه ای در کشور به شمار می آیند. با توجه به جمعیت بالای روستانشینان در ایران و اینکه به صورت سنتی اقدام به نگهداری و پرورش ماکیان می نمایند و حتی برخی از افراد شهرنشین نیز مبادرت به این کار دارند، لذا شناسایی عوامل بیماری زا در این دسته از طیور مهم بوده و به مبارزه و پیشگیری از بیماری های آنها کمک می کند. این مطالعه با هدف بررسی آلودگی به انگل های خارجی در طیور بومی شهرستان نجف آباد انجام گرفت. بدین منظور بدن 45 قطعه پرنده از لحاظ وجود انگل های خارجی به دقت مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 34 نمونه (6/75 درصد) آلودگی به انگل های خارجی را نشان دادند. از موارد آلوده تنها شپش جدا گردید که شامل منوکانتوس استرامینئوس (3/73 درصد) و منوپون گالینه (4/64 درصد) بود. این بررسی بالا بودن آلودگی به انگل های خارجی در بین طیور این منطقه را نشان داد لذا انجام اقدامات لازم جهت کاهش میزان آلودگی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: منوکانتوس استرامینئوس، منوپون گالینه، طیور بومی، نجف آباد
  • فاطمه رمضانی نوروزانی صفحه 21
    در مطالعه حاضر آئورت شکمی و سرخرگ کلیه در سگ نر بالغ مورد بررسی قرار می گیرد چرا که گزارشی در مورد مقایسه ی این دو سرخرگ در این گونه وجود ندارد. برای این منظور بخشی از آئورت شکمی و سرخرگ کلیه از 6 قلاده سگ نر بالغ سالم انتخاب شده و قالب ها جهت مطالعه با میکروسکوپ الکترونی به روش معمول آماده شدند.بر اساس یافته های این مطالعه در آئورت شکمی و سرخرگ کلیه سلول های اندوتلیوم تنها سلول های موجود در لایه ی داخلی بودند. غشاء الاستیک داخلی در آئورت شکمی به صورت دو لایه ای مشاهده شد که بین این دو لایه به وسیله رشته های کلاژن پر شده بود در حالی که در سرخرگ کلیه، سلول های اندوتلیوم در نزدیکی غشاء الاستیک داخلی قرار داشتند و این غشاء در بعضی قسمت ها دارای گسستگی هایی به اندازه چند میکرون بود. سلول های ماهیچه ای صاف تنها سلول های موجود در لایه ی میانی در دو سرخرگ بودند که این سلول ها در سرخرگ کلیه دارای میزان اجسام متراکم بیشتری در مقایسه با آئورت شکمی بودند. در لایه ی میانی آئورت شکمی در مقایسه با سرخرگ کلیه، بین سلول های ماهیچه ای صاف، بیشتر به وسیله رشته های الاستیک که به صورت ممتد دیده می شدند پر شده بود. لایه خارجی در دو سرخرگ شامل رشته های الاستیک و کلاژن و سلول-های فیبروبلاست بود اما در لایه خارجی آئورت شکمی رشته های کلاژن بیشتری و در سرخرگ کلیه رشته های الاستیک بیشتری مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آئورت شکمی، سرخرگ کلیه، سگ بالغ، میکروسکوپ الکترونی
  • بهزاد مبینی صفحه 31
    به منظور مطالعه کالبد شناسی و مورفولوژی کبد شتر یک کوهانه، تعداد 6 کبد متعلق به شترهای یک کوهانه بالغ نر و ماده سالم از کشتارگاه های اصفهان تهیه شد. غدد شسته و غدد لنفاوی، بافتهای اضافه و چربی از آنها جدا گردید. رزین پلی وینیل پلی اکریل و لاتکس رنگی از طریق سیاهرگ باب و سرخرگ کبدی تزریق شد و قالبهای رگی این رگها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج کالبد شناسی و مورفولوژی نشان داد که لوبولاسیون کبد در شتر یک کوهانه مشابه کبد شتر دو کوهانه بوده و دارای قطعه های اصلی راست، قطعه مربعی شکل، قطعه چپ و قطعه های ثانویه آن شامل قطعه کوچک دم دار و قطعه کوچک باب می باشد. سیاهرگ باب در شتر به پنج شاخه قدامی، خلفی، راست، چپ و پشتی تقسیم گردیده است. هر شاخه انشعابات کوچکتری ایجاد نموده است. سرخرگ کبدی به دو شاخه راست و چپ تقسیم می شود. شاخه راست به شش شاخه درحالیکه شاخه چپ به چهارده شاخه ظریفتر تقسیم شده است.
    کلیدواژگان: کالبدشناسی، مورفولوژیکی، کبد، شتر یک کوهانه
  • عباس دوستی، محمد کارگر، صادق قربانی دالینی، میثم سرشار صفحه 41
    Real-time PCR یکی از تکنیک های مولکولی است که در زمینه تشخیص آزمایشگاهی تحولات شگرفی ایجاد نموده است. این روش تلفیقی از تکنیک PCR و تکنیک کاربرد پروب های فلورسنس است که هر دو در یک واکنش جمع گردیده اند. به طور کلی در این روش نوین، واکنش PCR و شناسایی قطعه تکثیر یافته در یک ساعت یا کمتر انجام می شود که این امر باعث افزایش سرعت و صرفه جویی در زمان نسبت به سیستم های رایج PCR گردیده است. مزیت دیگر این تکنیک نسبت به PCR این است که، مراحل Post PCR که شامل ژل الکتروفورز، رنگ آمیزی با ماده سرطانزای اتیدیوم بروماید و تفسیر ژل با نور ماورای بنفش می باشد، حذف گردیده و آلودگی محیط آزمایشگاه به اتیدیوم بروماید و قطعات DNA تکثیر یافته به روش PCR نیز به حداقل می رسد. کار با تجهیزات و دستگاه های بکار گرفته شده در انجام روش real-time PCR به طور قابل ملاحظه ای نسبت به PCR ساده تر بوده و مجموعه مزایایی نظیر ترکیب حساسیت و ویژگی بالا، خطر آلودگی پایین، ساده تر بودن کارکرد و سرعت بالا، باعث شده است تا فناوری real-time PCR جذاب تر از روش های رایج بر پایه کشت یا تست های ایمونولوژیکی در آزمایشگاه های میکروبیولوژی بالینی برای تشخیص عوامل بیماریزا گردد. هدف از این مطالعه، معرفی روش real-time PCR و تکنولوژی های آن در تشخیص بیماری های عفونی می باشد.
    کلیدواژگان: پروب، Real، time PCR، FRET
  • هادی بابایی، منیره فئید، سپیده خطیب، سید حجت خداپرست صفحه 53
    در این تحقیق میزان تجمع فلزات سنگین در بافت خوراکی (عضلانی) ماهی آمور پرورشی درمزارع کشت تلفیقی برنج و ماهی و همچنین وضعیت آلودگی میکروبی آن مورد مطالعه قرار گرفت. سنجش فلزات سنگین پس از تفکیک بافت خوراکی به روش هضم مرطوب با استفاده از دستگاه جذب اتمی شعله (FAAS) انجام شد. جهت بررسی آلودگی باکتریایی، از اندامهای داخلی ماهی نظیر کبد، کلیه و طحال در شرایط استریل آزمایشگاهی نمونه برداری صورت گرفت و برروی محیطهای پایه منتقل و به مدت 48- 72 ساعت در حرارت 25 درجه سانتی گراد گرمخانه گذاری شد. با توجه به کشت های رنگ آمیزی گرم و تستهای افتراقی و اختصاصی خانواده ویبریوناسه جداگردید. نتایج این بررسی نشان داد که میزان آلودگی جنس ویبریو در ماهی آمور، ویبریو کلرا 4/13 %، ویبریو پاراهمولیتیکوس 3/53 % و ویبریو آلجینولیتیکوس 3/33 % بوده و میانگین± خطای استاندارد علظت فلزات مس، روی، کادمیم، سرب و کروم در بافت خوراکی (عضله) این ماهی به ترتیب 07/6 ± 795/5، 55/2 ± 183/9، 32/0 ± 462/0، 38/0 ± 025/1، 01/0 ± 188/0 میکروگرم بر گرم وزن خشک ماهی بوده است. این بررسی نشان میدهد که با توجه به موقعیت مکانی و کیفیت تامین آب مورد استفاده، میزان تجمع فلزات در نمونه ها متفاوت است.
    کلیدواژگان: بافت خوراکی، فلزات سنگین، گیلان، جذب اتمی
|
  • Beit Sayah, Kh, Chelemal Dezfool Nejadm., Mesbahm., Asgari Sari, A Page 1
    This study was conducted in order to characterize the effect of different levels of dietary vitamin C on the immune system and hematological parameters of Barbuas grypus. For this purpose 300 Barbuas grypus were divided into 15 groups (5 treatments each with 3 replicate). Five levels of vitamin C (0, 200, 400, 800, 1600 mg kg-1 diet) and their combination were used to prepare five experimental diets. The fish were fed 3% of their wet body weight /day for a 60 days period. Blood samples were obtained from six fish of each tank at the end of experiment and following parameters were measured: Red Blood Count (RBC), Packed Cell Volume (PCV), Hb, Mean Corpuscular Hemoglobin (MCH), Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration (MCHC), Mean Corpuscular Volume (MCV). According to the results, no significant difference was observed between treatments in following parameters: Red Blood Cell Count (RBC), hemoglobin (Hb)، Mean Corpuscular Volume (MCV) and mean corpuscular hemoglobin (MCH) (P≥0. 05). Based on the results, a significant increased was observed in the Mean Corpuscular Hemoglobin Concentration (MCHC) between treatments compared to the control group (P ≤0. 05) and in the Packed Cell Volume (PCV) significant difference was observed between treatments compared to control group and the highest value was recorded in the control group (P≤0. 05)
    Keywords: Vitamin C, Barbus grypus, Hematological Parameters, Immune System
  • Ghasemia., Neiriz Naghdehi, M Page 11
    Today poultry industry plays an important role in supplying protein needs of populations. One of factors that affect these products is a group of bacteria that is called Enterobacteriacea especially Salmonella. This bacterium is a serious infecting source of human food products and it is a pathogenic agent in humans. The aim of this research is a comparative study of infection to salmonella bacterium in different organs of poultries such as heart, liver, gizzard, fat around anus using bacterial cultivation on samples taken from slaughterhouses in West Azerbaijan. Thus, resourcing to 12 slaughterhouses of West Azerbaijan organic samples from heart, liver, gizzard and fat around anus were taken in sterilized conditions, and then inoculated in selenite F broth cultivation. After 24 hours, enrichment and incubation was taken to Mcangi Agar, SS Agar and XLD cultivation environments. From whole 1728 samples which were taken equally 432 samples from each part, 360 Salmonella samples were identified. They included 198 samples from anus fat, 38 samples from heart, 53 samples from liver, and 71 samples from gizzard. According to vastness of affection resources to salmonella, it is necessary to do bacteriological and serological test on slaughterhouses and relevant staffs in poultry industries.
    Keywords: Enterobacteriacea, Salmonella, Culture
  • Ebrahimim., Ahmadi, A. Mohammad Pour, H Page 17
    Infestation to ectoparasites is one of the main problems in native poultry rearing that causes the losses. Indigenous poultry is considered of important nutrient sources in Iran. According to the high population of villagers of Iran that attempted to traditionally kept and rearing this poultry and also some of Urbanites do same working, therefore identification of pathogenic agents of this poultry group was important and effective in control of their diseases. The purpose of this study was to assess the infestation ectoparasites in native poultry of Najafabad city. For this purpose, body of 45 birds was examined carefully to observation of ectoparasites. A total, 34 birds (75.6%) was infested to ectoparasites. Only lice were isolated of infested cases that consisted of Menacanthus stramineus (73.3%) and Menopon gallinae (64.4%). This survey was showed high infestation to ectoparasites among native poultry of this area. Thus, take necessary actions is recommended to reduce of infestation rate.
    Keywords: Menacanthus stramineus, Menopon gallinae, Native poultry, Najafabad
  • Ramazani Norozani, F Page 21
    There has been no report about comparison of the abdominal aorta and renal artery in the adult male dog. So I decided to compare these two arteries in the adult dog. Six normal adult male dogs were studied. The specimens were processed in the routine way for electron microscopy. It was established that the only cell type Found in the tunica intima was endothelium in both abdominal aorta and renal artery. In the abdominal aorta the internal elastic membrane was cleaved in two layers and between them the collagen fibers were found. In the renal artery, endothelial cells attached directly to the internal elastic membrane and in some place the internal elastic membrane interrupted for as much as a few microns. The only cell type was found in the abdominal aorta and renal artery tunica media was smooth muscle cells. There were more dense bodies in the renal artery smooth muscle cells compares with the abdominal aorta. In the abdominal aorta tunica media, it was observed layers of smooth muscle cells that in contrast with the renal artery, in the extracellular space more elastic fibers were present in a continuous arrangement. The adventitia of the abdominal aorta and renal artery was consisting of scattered fibroblasts among the bundles of collagen and elastic fibers. In the tunica adventitia of the abdominal aorta more collagen fibers and in the renal artery adventitia more elastic fibers were found.
    Keywords: Abdominal aorta, Renal artery, Ultrastructural, Adult dog
  • Mobini, B Page 31
    In this study, 12 livers of One-humped camel (6 each sex) were obtained from Esfahan abattoir. The glands washed and cleaned from lymphatic nodes, adipose and additional tissues. The colored resin polyacrylic polyvinyl and latex were injected via portal vein and hepatic artery and the casts of these vessels were studied. The anatomical and morphological results showed that the lobulation of the liver in the one-humped camel is similar to that of the two-humped camel and contains right, quadrate, left, small portal and caudate lobes. Portal vein in camel was divided into five branches contained cranial, caudal, right, left and dorsal veins. Each branch produced smaller branches. Hepatic artery was divided into two right and left branches. The right branch is divided into six fine branches, while the left branch into fourteen fine branches.
    Keywords: Anatomical, morphological, Liver, One, humped camel
  • Abbas Doosti, Mohammad Kargar, Sadegh Ghorbani, Dalini, Meysam Sarshar Page 41
    Real-time PCR is one of the revolutionized molecular techniques in the way of clinical laboratories diagnosis. This technique combines PCR with application of fluorescent probe detection in the unique reaction vessel. Generally, in this novel assay, both PCR and amplified product detection are performed in an hour or less, which is made this technique faster and less hands-on time than conventional PCR. Other descriptions of this technique is that post PCR processes, including gel electrophoresis, staining with carcinogenesis etidium bromide and gel consideration using UV, is removed and the risk for release of amplified nucleic acids and etidium bromide into the laboratory environment is decreased. Real-time PCR instrumentation requires considerably much simpler to perform than conventional PCR methods. Additionally, excellent sensitivity and specificity, low contamination risk, ease of performance and speed, has made real-time PCR technology an appealing alternative to conventional culture-based or immunoassay-based testing methods used in the clinical microbiology for diagnosing many infectious diseases. This review focuses on the introduction of real-time PCR and its techniques in the detection of infectious disease.
    Keywords: Real, time PCR, Probe, FRET