فهرست مطالب

مجله میکروب شناسی مواد غذایی
سال دوم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/06/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ن ل ا_دی* صفحات 1-6
    به منظور بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره جلبک های پادینا و سارگاسوم جمع آوری شده از سواحل بندر بوشهر بر باکتری های ویبریو کلرا و اشیریشیا کلی، پس از شست و شو در آب مقطر، جلبک ها خشک شده و به منظور به دست آوردن عصاره متانولی، عصاره گیری به روش غوطه وری در متانول 96 درصد انجام شد. رقت های متوالی عصاره های جلبکی به صورت خالص (100 درصد)، 25 درصد، 5/12 درصد تا 195/0 درصد با حلال های متانول و دی متیل سولفوکساید به منظور بررسی تاثیر حلال در توان جلبک ها تهیه گردید. غلظت باکتری ها برای تلقیح در لوله ها بر اساس کدورت مک فارلند تهیه و جهت تعیین حداقل غلظت بازدارنده و سپس حداقل غلظت باکتری کشی عصاره های جلبکی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد، هر دو جلبک پادینا و سارگاسوم بر روی باکتری های ویبریو کلرا و اشیرشیا کلی اثر دارند، گرچه نتایج به دست آمده از نظر آماری معنی دار نبود (05/0 کلیدواژگان: سارگاسوم، پادینا، حداقل غلظت ممانعت از رشد، حداقل غلظت باکتری کشی
  • رضا شرافتی چالشتری، محسن تقی زاده، صفورا میری، زهره اسدی، محدثه عبدی پور، وحیده شیری صفحات 7-20
    استفاده از مواد نگهدارنده طبیعی مانند اسانس ها به جای نگهدارنده های شیمیایی در صنایع غذایی مورد توجه زیادی قرار گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی اثر پوشش کیتوزان همراه با اسانس لیمو بر کیفیت میکروبی ماهی قزل آلا بود. در این مطالعه تجربی، پس از تهیه اسانس لیمو، اثرات ضد میکروبی اسانس به روش میکرودایلوشن علیه باکتری های شیگلا دیزانتری، لیستریا مونوسیتوژنز، استرپتوکوکوس پایوژنز و سالمونلا تایفی بررسی شد. همچنین اثر کیتوزان حاوی اسانس لیمو در غلظت های 25/0% و 5/0% بر روی کیفیت میکروبی ماهی قزل آلا در دما های 1±2 درجه سانتیگراد و 1±8 درجه سانتیگراد در روز های صفر، 3 و 6 بررسی شد. نتایج نشان داد که حداقل میزان غلظت مهارکنندگی باکتری ها و حداقل میزان باکتری کشی باکتری ها برای چهار باکتری یکسان بود و به ترتیب برابر با 41/1 و 81/2 میلی گرم در میلی لیتر بود. استفاده از کیتوزان همراه با اسانس لیمو سبب کاهش شمارش کلی باکتری ها، سرمادوست ها و انتروباکتریاسه ها در دو دمای مذکور در ماهی قزل آلا شد (05/0>p). همچنین اثرات ضد باکتریایی اسانس لیموی تنها در حالت سینرژیستی اسانس لیمو با کیتوزان کمتر بود (05/0>p). بنابراین می توان از این پوشش همراه با اسانس جهت افزایش زمان ماندگاری ماهی قزل آلا استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کیتوزان، لیمو، قزل آلا
  • سعیده ابراهیمی اصل، امیر زارعی صفحات 21-31
    کیتوسان یکی از پلی مرهای زیست تخریب پذیر و خواص ضد میکروبی مطلوب می باشد که تهیه فیلم و کامپوزیت آن بسیار آسان می باشد. در این تحقیق نانو ذرات نقره به روش شیمیایی در درون بستر بایوپلی مر کیتوسان زیست تخریب پذیر جهت کاهش میزان جذب رطوبت و افزایش خصلت ضد میکروبی آن به منظور استفاده در بسته بندی مواد غذایی سنتز شد. نیترات نقره، سدیم برو هیدرید و کیتوسان به ترتیب به عنوان پیش ماده نقره، عامل کاهنده شیمیایی و ماده زمینه پلی مری مورد استفاده قرار گرفته است. ساختار و مورفولوژی فیلم سنتز شده توسط پراش اشعه X-و میکروسکوپ الکترونی روبشی مورد بررسی قرار گرفت. فعالیت ضد میکروبی فیلم نازک نانو ذرات نقره/کیتوسان به صورت تغییر قطر هاله عدم رشد باکتری در غلظت های مختلف نیترات نقره بررسی شد. نتایج به دست آمده از بررسی کریستالوگرافی XRD نشان داد که ماکزیمم پیک های نانو ذرات نقره مربوط به فازهای (111)، (200)، (311) و (222) درسطوح کریستالوگرافی بوده و وجه غالب کریستال های نقره مکعبی می باشد. تصاویر میکروسکوبی SEM نشان دهنده پراکندگی یکنواخت نانو ذرات در درون فیلم پلی مر می باشد. نتایج میکروبی به دست آمده نشان داد که نانو ذرات نقره در محلول کیتوسان فعالیت ضد باکتری بالایی در برابر باکتری های گرم منفی دارد. این اثر ضد باکتریایی نانو کامپوزیت سنتز شده در غلظت mol/L 15/0 از نیترات نقره از سایر غلظت ها بیش تر است. بررسی تاثیر نانو ذرات نقره بر میزان جذب رطوبت در فیلم مورد بررسی نشان داد که با افزایش میزان نیترات نقره از صفر تا mol/L 15/0، میزان WVP کاهش داشته و از 6/7% تا g/m.h.Pa 7/5% تغییر می نماید.
    کلیدواژگان: نانو بایوکامپوزیت، آنتی باکتریال، بسته بندی فعال، کیتوسان
  • حمیدرضا بهرامی، محمد ربیعی فرادنبه صفحات 33-44
    سالاد یکی از محبوب ترین اجزای تشکیل دهنده ی رژیم های غذایی می باشد.اشریشیاکلای تولید کننده ی شیگا توکسین، به عنوان یکی از مهم ترین عوامل بیماری زای غذاها مطرح می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی فراوانی آلودگی نمونه های سالاد در استان چهارمحال و بختیاری و شهر اصفهان با سویه های STEC، تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و ردیابی ژن های حدت باکتری های جدا شده انجام شد. در این مطالعه توصیفی، هشتاد نمونه سالاد از شهرستان های استان چهارمحال و بختیاری و شهر اصفهان، از رستوران ها و مراکز فروش فست فود به طور تصادفی جمع آوری و متعاقب جداسازی اشریشیاکلای در روش کشت، آزمایش PCR به منظور تعیین عوامل حدت، باکتری های مولد شیگا توکسین با استفاده از پرایمر های اختصاصی انجام شد. سپس الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویه ها با روش استاندارد انتشار دیسک تعیین گردید. نتایج نشان داد که از 80 نمونه سالاد، 11 عدد(75/13 %) آلوده به اشریشیاکلای هستند. تمام سویه های جدا شده اشریشیاکلای حداقل به یک آنتی بیوتیک مقاوم هستند که در این میان مقاومت به تتراسیکلین (82/58 درصد) بیشترین و مقاومت به نیتروفورانتوئین (3.92 درصد) کمترین فراوانی را دارا می باشد. و ژن stx1(54/54 درصد) بیشترین فراوانی را در ژن های حدت به خود اختصاص داد. اگرچه در ایران ظاهرا شیوع عفونت با سوش های STEC بالا نیست، یافته های این مطالعه نشان می دهد که امکان آلوده بودن سالادهای ارائه شده در مراکز عرضه فست فود و رستوران ها با سویه های گوناگون STEC وجود دارد، لذا اقدامات پیشگیرانه برای جلوگیری از آلودگی سالاد با این باکتری ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: اشریشیا کلای مولد شیگاتوکسین، الگوی مقاومت آنتی بیوتیک، سالاد
  • ناهید نویدجوی، آناهیتا دهقانی، فرشاد بهرامی اصل، جعفر قاسمی، سیما کریم زاده صادق* صفحات 45-54
    اهمیت انتقال عوامل بیماری زا ازطریق مصرف یخ کمتر از اهمیت انتقال آن ازطریق آب نمی باشد. آلودگی یخ در اثر استفاده ازآب آلوده، حمل ونقل، توزیع غیر بهداشتی ونحوه نامناسب نگهداری آن ایجاد می شود .در این مطالعه توصیفی- مقطعی جهت بررسی وضعیت بهداشتی یخ های کارخانه های ارومیه و آلودگی باکتریایی آن ها، در مجموع 36 نمونه از چهار کارخانه یخ سازی در سه نقطه ی آب ورودی، فرایند تولید و یخ خروجی به صورت تصادفی در فصل تابستان برداشت گردید. نمونه ها از نظر باکتری های کلی فرم کل و مدفوعی بررسی شدند. وضعیت بهداشتی کارخانجات و نحوه کلر زنی منابع آب از طریق چک لیست ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که 50 درصد نمونه های آب خام ورودی به کارخانجات یخ سازی و فرایند تولید یخ حاوی کلیفرم کل بیش از حد استاندارد و 67/16 درصد از آنها آلوده به کلیفرم مدفوعی بودندو در یخ خروجی این آلودگی به ترتیب33/58 و 33/8 درصد بود. بررسی وضعیت بهداشتی کارخانجات نشان دادکه 75 درصد کارخانجات از نظر وضعیت ساختمانی و بهداشت فردی،2/56 و 25 درصد به ترتیب از لحاظ ابزارکار و کلرزنی در شرایط مطلوب قرار داشته اما نحوه ی نگهداری و انبار تمامی کارخانجات از نظر بهداشتی نا مطلوب بودند. نتایج نشان دادند که عدم کلر زنی آب ورودی به کار خانجات یخ سازی عامل اصلی آلودگی باکتریایی یخ های تولیدی بوده است. از این رو شرایط بهداشتی یخ شامل بررسی میکروبیولوژیک و نظارت بر چگونگی تولید، توزیع وحمل ونقل آن می بایست توجه دست اندرکاران امور بهداشتی را به خود معطوف سازد.
    کلیدواژگان: آلودگی کلی فرم، کلیفرم های مدفوعی، کارخانجات یخ، شهرستان ارومیه
  • مهدی رئیسی، علی دغاغله، مجتبی علیشاهی، مهدی رحیمی صفحات 55-65
    در این تحقیق اثرات ضدباکتریایی عصاره های هیدروالکلی 8 گیاه دارویی (مرزه بختیاری، زیره سبز، بابونه کبیر، مورد، چای کوهی، مریم گلی، بومادران کلاری، درمنه) و اسانس گیاهان مرزه بختیاری، زیره سبز، بابونه، درمنه، بومادران و مورد بر باکتری ویبریو پاراهمولیتیکوس مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تعیین اثر ضدمیکروبی از روش های استاندارد تهیه رقت در لوله و نیز انتشار دیسک استفاده گردید. نتایج مشخص نمود که در بین عصاره های استفاده شده، مرزه بختیاری با قطر هاله عدم رشد 15 میلی متر بیشترین اثر ضد باکتریایی بر ویبریو پاراهمولیتیکوس را داشت. همچنین عصاره گیاهی بابونه و زیره به ترتیب با قطر هاله عدم رشد 14 و 67/11 بر باکتری مورد اشاره موثر بودند ولی بقیه عصاره ها اثرات چندانی نداشتند. نتایج همچنین نشان داد که اثرات ضدباکتریایی اسانس ها قوی تر بود و بیشترین اثرات ضدباکتریایی به ترتیب مربوط به مرزه بختیاری، بابونه و زیره بود. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که با توجه به اثر مناسب اسانس مرزه بختیاری، بابونه و زیره می توان از این اسانس ها به عنوان جایگزین مناسب برای حذف باکتری ویبریو پاراهمولیتیکوس استفاده نمود.
    کلیدواژگان: قدرت ضدباکتریایی، عصاره های گیاهی، اسانس های گیاهی، ویبرویوپاراهمولیتیکوس
  • مریم عباسوالی، محمود اسماعیلی کوتمهر، حمدالله مشتاقی، محمد هادی اسکندری صفحات 67-77
    هدف از این پژوهش بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره برگ چهار رقم زیتون مهم بومی ایران شامل ارقام دزفول، روغنی، زرد و شیراز بر اشریشیا کولای بود. در این مطالعه عصاره استونی، متانولی و اتانولی برگ های زیتون به روش مایکروویو استخراج، تغلیظ و خشک شدند. اثر مهاری غلظت های مختلف عصاره ها به روش میکروپلیت بر رشد باکتری اشریشیا کولای در دمای 37 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت با دستگاه پلیت ریدر اندازه گیری و منحنی رشد باکتری رسم و مساحت زیر منحنی محاسبه گردید. همچنین درصد مهار رشد باکتری توسط هر یک از عصاره ها محاسبه شد. هیچکدام از عصاره ها در غلظت 5 و10 میلی گرم در میلی لیتر اثر مهاری قابل توجهی نداشتند. عصاره استونی رقم های دزفول و زرد در غلظت 20 میلی گرم در میلی لیتر به ترتیب 0/93 و 9/94 درصد رشد باکتری را مهار کردند که به طور معنی داری قوی تر از عصاره استونی دو رقم دیگر بود. در رقم روغنی عصاره متانولی با 4/93 درصد مهار به طور معنی داری اثر قوی تری نسبت به عصاره های استونی و اتانولی داشت. عصاره اتانولی هر چهار رقم مورد بررسی فاقد اثر ضد میکروبی بود. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد که از چهار رقم زیتون بومی ایران بیشترین اثر ضد میکروبی متعلق به ارقام دزفول و زرد بوده و مناسبترین حلال نیز استون می باشد. لذا برگ زیتون رقم های بومی ایران را می توان برای تهیه عصاره غنی از ترکیبات ضد میکروبی جهت استفاده به عنوان نگهدارنده طبیعی در صنایع غذایی و یا ترکیب ضد میکروبی در پمادها و دیگر داروها به کار برد.
    کلیدواژگان: اثر ضد میکروبی، اشریشیا کلای، مهارت رشد، برگ زیتون
  • الهه برزم، الهه تاج بخش، ابراهیم رحیمی صفحات 79-87
    باکتریوسین ها پروتئین های تولید شده توسط باکتری ها به خصوص باکتری های اسید لاکتیک هستند که خاصیت ضد میکروبی دارند و برای نگهداری غذا به کار می روند. در سال های اخیر توجه ویژه ای به این باکتری ها در جهت بهره گیری از آن ها به عنوان نگه دارنده های مواد غذایی معطوف شده است.در این تحقیق تعداد 120 نمونه فراورده شیر سنتی مختلف، پس از جدا سازی باکتری و تشخیص قطعی در حضور پرایمرهای اختصاصی مربوط به ژن های انتروسین مورد بررسی قرار گرفتند. ژن مربوط به انتروسینA در 14 ایزوله (81/31 درصد)، ژن مربوط به انتروسین P در 13 ایزوله (54/29 درصد)، ژن مربوط به انتروسین As-48 در 9 ایزوله (45/20 درصد). وجود هم زمان چند ژن با همدیگر در 6 ایزوله (63/13 درصد) مشاهده گردید به طوری که ژن مربوط به انتروسین هایA وP در 2 ایزوله (54/4 %)، ژن مربوط به انتروسین هایA و As48 در 7 ایزوله (09/15درصد)، ژن مربوط به انتروسین هایA، P و As48 در 5 ایزوله (36/11 درصد) مشاهده گردید. با توجه به حضور تعداد نسبتا زیادی از ژن های انتروسین در ایزوله های انتروکوکوس فکالیس جداشده از فراورده هایشیر سنتی انجام تحقیقات جهت بررسی خواص ضد میکروبی انتروسین های تولید شده توسط این باکتری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: فراورده های شیر سنتی، انتروکوکوسفکالیس، انتروسین
  • |
    • Golchin Manshadi Ar*, Malelahi B., Tarahomi M Pages 1-6
      To evaluate the antibacterial effect of Padina sp. and Sargassum sp. extracts¡ collected from coastal areas of Bushehr port¡ on Vibrio cholera and Escherichia coli¡ after washing in distilled water¡ the Padina sp. and Sargassum sp. were dried. Extraction was performed by immersion in 96% methanol to obtain methanol extract. Serial dilutions of the algal extracts were prepared by methanol and DMSO to find effect of solvent on algea potential as pure (100 percent)¡ 25 percent and finally 12.5 to 0.195 percent. Concentration of bacteria for inoculating in tubes were prepared base on McFarlane turbidity and was used to determine Minimum Inhibitory Concentration (MIC) and Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of algal extracts. The results showed that both Padina sp .and Sargassum sp. were effective on V. cholera and E. coli¡ although the results were not statistically significant (P>0.05). However the effect of Padina sp. on both bacteria and methanol extract was more. The relationship between the concentration of algal extracts with MIC and MBC based on linear regression method showed that there is a significant relationship between two parameters (P≤0.05). Keywords:
      Keywords: Sargassum sp., Padina sp., MIC, MBC, Vibrio cholera, Escherichia coli
    • Sharafati, Chaleshtori R.*, Taghizadeh M., Miri S., Asadi Z., Abdipor M., Shiri V. Pages 7-20
      There is a growing interest to replace synthetic chemicals by natural compounds as essential oils in food industries. The purpose of this study was the effect of chitosan coating contained lemon essential oil on microbial quality of rainbow trout. In this experimental study, after prepared lemon essential oil, evaluated antibacterial activities against Shigella dysenteriae, Listeria monocytogenes, Streptococcus pyogenes and Salmonella typhi by micro dilution method. The effects of chitosan with concentrations of 0.25% and 0.5% (v/w) of lemon essential oil at 2±1 °C and 8±1 °C were examined on microbial quality of rainbow trout in zero, 3 and 6 days. Results showed that Minimum inhibitory concentration and Minimum bactericidal concentration for above bacteria was same and was to equal 1.41 mg/ml and 2.81 mg/ml, respectively. The use of chitosan and lemon essential oil caused decrease the total count of bacteria, enterobacteriaceae and psychrotrophic bacteria in two temperature above (P
      Keywords: Chitosan, Lemon, Rainbow trout
    • Ebrahimi Asl S.*, Zarei A Pages 21-31
      Chitosan is a biodegradable and antibacterial polymer with simple preparation methods. The main problem of its film is its poor mechanical stability and amphiphilic structure. In this research Ag nanoparticles was synthesized in the matrix of chitosan (biopolymer) to reduce humidity absorbance and increase mechanical stability for application in food packaging. AgNO3 and Na2H2B4 and chitosan was used as precursors. The characteristic of nanoparticles and film was studied by X-Ray diffraction pattern. Surface morphology of the film was studied using scaning electrone microscopy. The result of the X-ray diffraction analysis showed that the maximum absorbance of the silver nanoparticles belongs to (111), (200), (311) and (222) direction and the domain phase of silver crystals are cubic. Scanning electron microscopy image revealed homogenous distribution of nanoparticles in polymer film. The microbial results showed an antibacterial effect for Ag nanoparticles in chitosan solution against gram negative bacteria. Furthermore, it didn’t show any effect against gram positive bacteria. Antibacterial activity of the composite was studied by the inhibition zone effect against Gram positive and gram negative using Muller-Hinton agar in different concentration of AgNO3. The result demonstrated that the maximum antibacterial activity was observed in the concentration of 0.15 mol/L. The effect of nanoparticles in the humidity absorbance of the film was investigated. WVP was decreased from 7.6% to 5.7% g/m.h.Pa.
      Keywords: Chitosan, Nanobiocomposite, Food packaging, Chemical synthesis
    • Hamidrezab.*, Rabiei, Faradonbeh, M Pages 33-44
      Salad is one of the most popular components of the diets. E. coli Shiga toxin producing STEC is considered as one of the most important food pathogens. This study aimed to investigate the prevalence of salad contamination with this pathogen in Isfahan city and Chaharmahal va Bakhtiari Province STEC, determine the pattern of antibiotic-resistant and tracking virulence genes in bacteria were isolated. In this study, eighty samples of salad were randomly collected from Chaharmahal va Bakhtiari Province and Isfahan city from fast food restaurants and shopping malls. Following isolation of E. coli in the culture, PCR test to determine the virulence factors, Shiga toxin-producing bacteria was performed using specific primers. Then antibiotic resistance patterns were determined by standard methods and disk diffusion. The results showed that 80 salads, 11 samples (13/75 percent) are infected with E. coli. All strains of E. coli are resistant to at least one antibiotic. The highest and the lowest resistance were observed in tetracycline (58.82 percent) and nitrofurantoin (3.92%), respectively. The lowest prevalence and Stx1 had the highest frequency in the virulence genes. However STEC strains are not highly virulent in Iran, the findings of this study showed the possibility of contamination of the salads offered at fast food centers and restaurants. Therefore, preventive measures to avoid salad contamination with these bacteria are necessary.
      Keywords: Shiga, toxin producing Escherichia coli, antibiotic resistance patterns, salads
    • Navidjoy N., Dehghani A., Bahrami Asl F., Ghasemi J., Karimzadeh Sadegh S.* Pages 45-54
      The important of transmission of pathogens through ice is not less than transmission it through the water. The cause''s ice contamination is contaminated water¡ unhealthy ways of transit¡ distribution and inappropriate keeping conditions. In this cross-sectional study¡ a total sample of 36 from four factories¡ ice storage of Urmia City is selected randomly from 3 parts of feed water¡ production process and ice output in the summer. The samples are investigated from the view of total coli form and fecal coli form. The health condition of factories and the method of chlorination of water resources are assessed by check list. The results showed that¡ 50 percent of the samples of raw feed water to ice maker factories and the product process more than standard and 16.67% from them contaminated with fecal coli form. And in ice output 58.33% and 8.33%. The survey about health condition of factories showed that¡ 75% factories in order to buildings position and personal health¡ 56.2% with tools and 25% by chlorination in were appropriate situation¡ but the method preservation and storage of all factories were inappropriate from the view of health. The survey results showed that¡ lack of water chlorination to ice maker factories is the main factor of bacterial contamination of ice production. Therefore¡ authorities should pay more attention on microbiological health conditions of ice including microbiological investigation and supervision on production process distribution and transit.
      Keywords: Coliform contamination, fecal coli forms, ice factories, Urmia City
    • Raissy M.*., Daghagheleh A., Alishahi M., Rahimi M Pages 55-65
      In this study the antibacterial effects of ethanolic extract of eight medicinal plants (Artemisia aucheri, Satureja bachtiarica, Tanacetum parthenium, Cuminum cyminum, Salvia officinalis, Achillea kellalensis, Stachys lavandulifolia, Myrtus communis) and the essential oil of Satureja bachtiarica, Artemisia aucheri, Tanacetum parthenium, Cuminum cyminum, Achillea kellalensis, Myrtus communis on Vibrio parahaemolyticus were evaluated. Standard tube dilution method was used for evaluation of Minimum Bactericidal Concentration value (MBC) and Minimum Inhibitory Concentration value (MIC) of each plant. Then inhibitory zone of bacterial growth for each plant was also measured and compared to positive and negative control. The results showed that the extracts of Satureja bachtiarica had the highest antibacterial effects on V. parahaemolyticus with the inhibitory bacterial growth zone of 15 mm. The extract of Tanacetum parthenium and Cuminum cyminum were also effective with the inhibitory bacterial growth zone of 14 and 11.67 mm against V. parahaemolyticus. Other herbal extract showed no antibacterial effects. The results revealed the higher antibacterial effects of essential oils comparing to the extracts and the highest antibacterial effect were belonged to Satureja bachtiarica, Tanacetum parthenium and Cuminum cyminum. It can be concluded that regarding to high antibacterial effect of Satureja bachtiarica, Tanacetum parthenium and Cuminum cyminum, they can be used in elimination of V. parahaemolyticus.
      Keywords: Antibacterial effects, plant extract, plant essential oil, Vibrio parahaemolyticus
    • Maryam Abbasvali*, Mahmoud Esmaeili Koutamehr, Hamdollah Moshtaghi, Mohammad Hadi Eskandari Pages 67-77
      The aim of this study was to evaluate the antibacterial activity of olive leaf extracts from four important Iranian native cultivars (Dezfol, Roghani, Zard and Shiraz) against E. coli. Acetonic, methanolic and ethanolic olive leaf extracts were prepared using a microwave. The extracts were concentrated and lyophilized. The growth inhibition effect of different concentrations of extracts was determined using the broth micro-dilution assay. The growth curves of E. coli during 24 h incubation at 37°C were drawn. The area under the bacterial growth curve and the percentage inhibition of the growth were calculated. Extracts with the concentrations of 5 and 10 mg/ml had no considerable inhibition effect on the bacterium. Acetonic extract of Dezfol and Zard cultivars with the concentration of 20 mg/ml inhibited the bacterial growth 93% and 94.9%, respectively and showed significantly stronger inhibition effect in comparison with acetonic extract of Shiraz and Roghani cultivars. Methanolic extract of Roghani cultivar with the bacterial growth inhibition of 93.4% showed significantly stronger effect in comparison with its acethonic and ethanolic extracts. Ethanolic extracts of four studied cultivars showed no antibacterial effect. Among the four important Iranian native olive leaf cultivars, Dezfol and Zard were found to possess the highest antimicrobial activity and aceton was the best solvent. On the basis of these results, it can be concluded that extracts of the Iranian native olive leaf cultivars could be used as a natural antimicrobial agent in food preservative, ointment and drugs.
      Keywords: Antimicrobial effect, Escherichia coli, Growth inhibition, Olive leaf
    • Barzam E., Tajbakhsh E.*, Rahimi E Pages 79-87
      Bacteriocins are proteins produced by bacteria especially Acid lactic bacteria having antimicrobial characteristics and used for food preservation. In recent years, especial considerations have been taken to detection of acid lactic bacteria and Bacteriocins in food industries to use them as food preservatives. In this study, 120 samples of different traditional dairy products were examined to investigate genes of Enterocin, Entrain A, Enterocin P and Enterocin AS-48. After separation and detection of bacteria in presence of special primers related to Enterocingenes, their frequencies were studied. Among 120 samples, 44 (36.36%) were contaminated to Enterococcusfireclays. The gene related to EnterocinA in 14 isolates (31/81%), the gene related to Enterocin P in 13 isolates (29/54%), the gene related to EnterocinAs-48 in 9 isolates (20/45%), the simultaneous presence of the gene related to EnterocinA and P in 2 isolates (4/54%), the gene related to Enterocins A and As-48 in 7 isolates (15/09%) and the gene related to Enterocins A, P and As-48 in 5 isolates (11/36%) were observed. According to the presence of a lot of Enterocingenes in Enterococcusfaecalis separated from dairy products, doing research on antimicrobial characteristics of Enterocins produced by this bacterium is of great necessity.
      Keywords: Dairy products, Enterococcus faecalis, Enterocin genes