فهرست مطالب

میکروب شناسی مواد غذایی - سال دوم شماره 4 (زمستان 1394)

مجله میکروب شناسی مواد غذایی
سال دوم شماره 4 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پژوهشی
  • علیرضا صادقی*، مریم ابراهیمی، مجتبی رئیسی صفحات 1-14
    هدف از این مطالعه، ارزیابی مقدار آفلاتوکسین B1 و رشد آسپرژیلوس فلاووس تحت تاثیر لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس سیکی جدا شده از خمیرترش آرد کامل گندم بود. پس از تایید شناسایی جدایه های لاکتیکی مذکور با استفاده از PCR دارای پرایمر اختصاصی، تاثیر این جدایه ها بر رشد آسپرژیلوس فلاووس و توانایی آنها در کاهش آفلاتوکسین B1 با کمک آزمون الایزای رقابتی مستقیم مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تاثیر زمان گرمخانه گذاری (دمای 37 درجه سانتی گراد به مدت 0، 24 و 48 ساعت) و تیمار حرارتی (اتوکلاو به مدت 15 دقیقه) بر میزان باقیمانده آفلاتوکسین B1 در حضور جدایه های لاکتیکی نیز ارزیابی شد. در پایان دوره شش روزه بررسی تاثیر جدایه های لاکتیکی بر رشد آسپرژیلوس فلاووس، قطر کلنی کپک مذکور در حضور لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس سیکی و نمونه کنترل به ترتیب 87/1، 5/6 و 9 سانتی متر بود. همچنین درصد باقیمانده آفلاتوکسین B1 پس از گرمخانه گذاری در حضور لاکتوباسیلوس پلانتاروم در زمان های 0، 24 و 48 ساعت به ترتیب 60/63، 28/50 و 34/45 و در حضور لاکتوباسیلوس سیکی به ترتیب 55/73، 70/71 و 17/63 بود. علاوه بر این، سلول غیر زنده (اتوکلاو شده) این جدایه ها در مقایسه با سلول زنده آنها به شکل معنی داری (05/0P<) توانست آفلاتوکسین B1 را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس، خمیرترش، آفلاتوکسین
  • حسین معتمدی*، سید منصور سید نژاد، اسماعیل داراب پور صفحات 15-27
    کنترل باکتری هایی که از طریق غذا موجب بیماری می شوند یک بحث مهم است و به دلیل عوارض نگهدارنده های شیمیایی تمایل به استفاده از نگهدارنده های طبیعی از جمله ادویه جات برای این منظور بیشتر شده است. زعفران از جمله با ارزش ترین ادویه جاتی است که به عنوان طعم دهنده و رنگ دهنده در غذا استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات ضدمیکروبی عصاره های هیدروالکلی زعفران بر تعدادی از باکتری های پاتوژن بخصوص عوامل مسمومیت و عفونت غذایی است. برای این منظور یک گرم از کلاله های خشک شده و پودر شده زعفران با ده میلی لیتر محلول آب- الکل (اتانول یا متانول) به نسبت حجم/حجم 8:2 مخلوط و به خوبی مخلوط شد. پس از گرمخانه گذاری در دمای اتاق و سانتریفیوژ مایع رویی حاصل جمع آوری و خشک گردید. دیسک های استریل با محلول های تهیه شده از عصاره ها اشباع شد و اثر آن ها بر شش گونه باکتری گرم مثبت و شش گونه باکتری گرم منفی در روش استاندارد انتشار دیسک بررسی شد. همزمان اثر ضد باکتریایی تعدادی از آنتی بیوتیک های استاندارد نیز علیه باکتری های مورد آزمون بررسی شد. نتایج نشان داد که باکتری های استافیلوکوکوس آرئوس، باسیلوس آنتراسیس، باسیلوس سرئوس، لیستریا مونوسایتوژنز و بروسلا ملی تنسیس حساس ترین گونه ها در برابر عصاره های اتانولی و متانولی زعفران هستند در حالی که پروتئوس میرابیلیس و سالمونلا تیفی نسبت به این عصاره ها مقاومت نشان دادند. اثر ضد باکتریایی عصاره ها در مقایسه با آنتی بیوتیک های استاندارد قابل توجه بود. همه گونه-های حساس عوامل مهم بیماری های غذایی هستند و می توان زعفران را به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در صنایع غذایی جهت کنترل پاتوژن های غذایی پیشنهاد نمود
    کلیدواژگان: زعفران، عصاره هیدروالکلی، باکتری های غذازاد، نگهدارنده طبیعی
  • گزیزه شیرازی، عباس دوستی* صفحات 29-37
    عفونت های سالمونلایی در تمامی نقاط دنیا در میزبان های بسیاری همچون حیوانات اهلی، وحشی و انسان باعث بروز بیماری می شوند. توانایی وارد شدن و زنده ماندن در سلول های میزبان شرط لازم برای بیماری زایی گونه های سالمونلا است. پروتئین تهاجمی سالمونلا یک فاکتور بیماری زایی مهم است که توسط باکتری به سلول های میزبان منتقل می شود. این مطالعه با هدف کلون سازی نواحی 5 و 3 ژن SipA سالمونلا انترتیدیس و شناسایی آن در باکتری اشریشیا کلی انجام گرفت. در این تحقیق توالی های 5 و 3 ژن SipA به کمک پرایمرهای اختصاصی آن ها و روش PCR تکثیر گردید. سپس هر کدام از این توالی ها به روش T/A Cloning در حامل pGEM-T easy کلون و سپس به باکتری اشریشیا کلی ترانسفورم گردید. با استفاده از روش PCR قطعات مربوط به هر ناحیه تکثیر و تایید گردید. نتایج مرحله بعد نیز نشان
    دهنده ی کلون سازی موفقیت آمیز ژن مورد نظر در باکتری اشریشیا کلی بود. تایید نهایی قطعات مربوط به هر ناحیه با استفاده از آنزیم های XbaI، BglII، SacI، XhoI انجام گرفت. با توجه به نتایج به دست آمده در این مطالعه به نظر
    می رسد که می توان با قرار دادن یک ژن مقاومت به آنتی بیوتیک مانند کانامایسین در این ناحیه ژنی سازواره ای ایجاد کرد که ژن مورد نظررا حذف کند و بتوان آن را به عنوان کاندیدی جهت تولید واکسن ژنی علیه سالمونلوزیس در تحقیقات آینده مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: سالمونلا انتریتیدیس، اشریشیاکلی، کلون سازی، ژن SipA
  • احمد زین الدینی، مجید غلامی آهنگران*، ابراهیم رحیمی صفحات 39-47
    هدف از انجام مطالعه اخیر ارزیابی و مقایسه اثر خوراکی آویشن و دارچین بر بار میکروبی دستگاه گوارش و گوشت مرغ می باشد. به این منظور 135 قطعه جوجه یک روزه در سه گروه و با سه تکرار مساوی تحت شرایط یکسان پرورشی تا 42 روزگی نگهداری شدند. گروه اول و دوم به ترتیب در جیره غذایی 5/0 درصد دارچین و 5/0 درصد آویشن دنایی دریافت کردند. گروه سوم به عنوان گروه کنترل از هیچ افزودنی غذایی در جیره پایه استفاده نکرد. در سن 42 روزگی تمامی جوجه ها کشتار شدند و وضعیت آلودگی گوشت با اشریشیاکلی و تعداد پرگنه های اشریشیاکلی در هر گرم محتوای سکومی با روش معمول باکتری شناسی مشخص و مقایسه شد. نتایج نشان داد مصرف 5/0 درصد آویشن باعث کاهش معنی دار آلودگی گوشت و جمعیت اشریشیاکلی در محتویات سکومی می شود. در این مطالعه اختلاف معنی دار بین گروه کنترل و گروه دریافت کننده 5/0 درصد دارچین در شاخص های مورد بررسی وجود نداشت. لذا طبق یافته های این مطالعه، استفاده پیوسته از 5/0 درصد آویشن در جیره غذایی جوجه های گوشتی می تواند باعث بهبود کیفیت بهداشتی گوشت طیور قابل عرضه گردد حال آنکه چنین اثری از اضافه سازی 5/0 درصد دارچین قابل انتظار نیست.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، گیاهان دارویی، مرغ
  • زهره مشاک* صفحات 57-70
    باسیلوس سرئوس یک باکتری بیماری زای غذازاد است که مسبب حدود 20 درصد موارد شیوع مسمومیت های غذایی در جهان می باشد. امروزه توجه و علاقه فزاینده ای به استفاده از اسانس های گیاهی به عنوان نگه دارنده های طبیعی در غذا وجود دارد. زیره سبز گیاه بومی ایران است که در طب سنتی و فراورده های غذایی استفاده می شود. هدف از این تحقیق ارائه یک مدل ریاضی پیشگو برای ارزیابی اثر ضدمیکروبی اسانس زیره سبز به عنوان یک نگه دارنده غذایی طبیعی علیه باکتری باسیلوس سرئوس در یک مدل چند فاکتوری است. اسانس گیاه زیره سبز به وسیله روش تقطیر با بخار آب استخراج شد و به کمک دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف نگار جرمی مورد تحلیل قرار گرفت. سپس تاثیر غلظت های مختلف اسانس زیره سبز (0، 005/0، 015/0، 03/0 و 045/0 درصد) و دمای نگه-داری (10 و 25 و 35 درجه سانتی گراد) بر باکتری باسیلوس سرئوس در محیط براث BHI طی زمان های معینی از آزمایش (روزهای 1، 2، 3، 4، 5، 6، 9، 12، 15، 18، 21، 24، 27، 30، 36 و 42) مورد بررسی قرار گرفت. رشد باکتری باسیلوس سرئوس با کاربرد غلظت 015/0 درصد اسانس زیره سبز در دمای 10 درجه سانتی گراد و همچنین غلظت 030/0 درصد اسانس در دمای 25 و 35 درجه سانتی گراد به طور معنی داری کاهش پیدا کرد (05/0>P). مدل ریاضی پیشگوی به دست آمده در این مطالعه می تواند ابزار مفیدی جهت ارزیابی اثرات ضد میکروبی این میکروارگانیسم طی زنجیره غذایی باشد.
    کلیدواژگان: مدل ریاضی پیشگو، اسانس زیره سبز، باسیلوس سرئوس، لگاریتم درصد احتمال رشد
  • مریم میرلوحی*، محمد باقر ملجئی، آذین پور خلیلی صفحات 71-79
    مقدمه
    هیدروژن پراکساید در سترون سازی سطوح در تماس با غذا مورد استفاده قرار می گیرد و در صنعت شیر ، باقیمانده آن موجود گسترش فرایند اکسایشی در شیر می شود. تا کنون هیچ گزارشی از بررسی میزان آلودگی مواد غذایی با این ماده در ایران منتشر نشده است، هدف از این مطالعه، بررسی توزیع فراوانی آن در نمونه های شیر استریل توزیع شده در شهر اصفهان در سال 92 می باشد.
    روش
    تعداد 20 نمونه شیر استریل بسته شده در بسته های تترا پک باحجم 250 میلی لیتر از 7 شرکت تولید کننده صنعتی از سطح شهر جمع آوری شد. جهت اندازه گیری میزان هیدروژن پر اکسید درنمونه های شیر روش رنگ سنجی بر مبنای واکنش آنزیم کاتالاز و اندازه گیری جذب نور ی در 400 نانومتر اعمال گردید.
    نتایج
    بقایای هیدروژن پر اکسید در کلیه نمونه های مورد مطالعه مشاهده شد. آلودگی به هیدروژن پر اکسید در 15 نمونه(75%) بالاتر از بیشنیه رواداری این ماده (ppm5/0) تعیین شده توسط سازمان های بین المللی بود. بر همین اساس ، نتایج آزمون t تک نمونه ای نشان داد، میانگین غلظت تعیین شده هیدروژن پر اکسید در نمونه ها ی شیر بالاتر از حدود استاندارد مذکور می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به آلودگی نمونه های شیر استریل در این مطالعه و خلاء قوانین کنترل این ماده در آزمایشات کنترل کیفیت در کشور ما تدوین استاندارد مزبوطه و معرفی روشی با حساسیت بالا به این منظور می تواند در افزایش کیفیت محصولات و سلامت مصرف کنندگان موثر باشد .
    کلیدواژگان: هیدروژن پر اکسید، آلودگی، شیر استریل، ایران
  • مقاله کوتاه
  • جلال شایق *، نسرین پورشفیع، هایده مبین صفحات 81-87
    استافیلوکوکوس اورئوس یکی از باکتری های مهم مولد مسمومیت های مواد غذای است. این باکتری معمولا این مسمومیت را بواسطه تولید توکسین های متعدد اعمال می کند. هدف از این مطالعه تعیین میزان حضور ژن سندرم شوک توکسیک در ژنوم باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از پنیر محلی و شیر گاو و گاومیش می باشد. نتایج حاصل به منظور اتخاذ تدابیر بهداشتی مفید بوده و استفاده از این نتایج در مطالعات اپیدمیولوژی بیماری با منشا مواد غذایی انتظار می رود. در این مطالعه تعداد 51 باکتری استافیلوکوکوس اروئوس جدا شده از شیر گاو (23)، گاومیش(5) و پنیر سنتی(23) استفاده شد. محصولات مذکور از سطح دامداری های و مراکز سنتی شهرستان تبریز جمع آوری شده بود. تعیین میزان ژن مولد توکسین سندرم شوک توکسیک (tst) به روش واکنش زنجیره ای پلیمرازی بررسی شد. از میان 51 جدایه استافیلوکوکوس آرئوس جمع آوری شده در این تحقیق دو نمونه (9/3 %) از باکتری های جدا شده از پنیر دارای ژن tst بودند. نتایج بدست آمده در این مطالعه در مقایسه با مطالعات دیگر مشابه نشان دهنده فراوانی پایین این توکسین در مواد لبنی منطقه مورد مطالعه است. به نظر می رسد انتقال این سویه های حامل توکسین از طریق افراد دخیل در فر آوری غذا امکان پذیر باشد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، ژن مولد توکسین سندرم شوک سمی، شیر، پنیر، تبریز
|
  • Aliraez Sadeghi*, Maryam Ebrahimi Pages 1-14
    The aim of this study was evaluatiing the amount of aflatoxin B1 and growth of Aspergillus flavus under effect of Lactobacillus plantarum and Lactobacillus sakei isolated from sourdough of whole wheat flour. After confirmation of mentioned isolated LAB with specific PCR, effects of these isolates on growth of Aspergillus flavus and their ability to reduction of aflatoxin B1 based on direct competitive ELISA, were examined. The effects of incubation time (37 °C in 0, 24 and 48 h) and heat treatment (autoclave for 15 min) on residue of aflatoxin B1 in present of mentioned isolated LAB were also determined. After six days period of investigation the effect of isolated LAB on growth of Aspergillus flavus, the diameter of fungi colonies in present of Lactobacillus plantarum, Lactobacillus sakei and control sample were 1.87, 6.5 and 9 cm, respectively. The amount of aflatoxin B1 residue, after 0, 24 and 48 h incubation in present of Lactobacillus plantarum were 63.6, 50.28, 45.34% and in present of Lactobacillus sakei were also 73.55, 71.7 and 63.17%, respectively. Furthermore, non-viable (autoclaved) cells of mentioned LAB reduced the amount of aflatoxin B1, more effective (P
    Keywords: Lactobacillus, Sourdough, aflatoxin
  • Hosein Motamedi*, Mansur Seyednejad Pages 15-27
    Control of food borne diseases is a major concern and due undesirable side effects of chemical preservatives, there is more tendencies to natural preservatives such as spices for this purpose. Saffron is the most expensive spice that is is used as coloring and flavoring agent in foods. The aim of the present study was investigate antibacterial effects of hydro alcoholic extracts of saffron against pathogenic bacteria especially food poisoning species. For this purpose, one gram of finely powdered saffron was mixed with 10 ml of 2:8 (v/v) water- alcohol (ethanol or methanol) solution and mixed gently. Following incubation at room temperature, the suspension was centrifuged and the extract of saffron was harvested and dried. Sterile blank discs were saturated with extracts and their effects were evaluated in standard disc diffusion assay against six gram positive and six gram negative bacterial species. Simultaneously, the effect of standard antibiotics was evaluated against tested bacteria. The results revealed that Staphylococcus aureus, Bacillus anthracis, Bacillus cereus, Listeria monocytogenes and Brucella melitensis were the most susceptible species to ethanolic and methanolic extracts of saffron while Proteus mirabilis and Salmonella Typhi were resistant. The antibacterial effects of extracts were noticeable with regard to the standard antibiotics. All of the susceptible species in this study are important food borne pathogens and it is possible to use saffron as a natural preservative in food industry in order to control food borne pathogens.
    Keywords: Saffron, Hydroalcoholic extract, Food borne pathogens, Natural preservative
  • Abbas Dusti* Pages 29-37
    Introduction
    Salmonella infections in many domesticated animals, wildlife and humans cause disease all of the world. The ability to enter and survive in host cells is a prerequisite for pathogenicity species of Salmonella. Salmonella invasion protein is an important virulence factors into host cells by bacteria transmitted. In this study we showed cloning the 5 'and 3' gene SipA Salmonella and was performed in E. coli.
    Materials and Methods
    In this study, by PCR and specific primers sequences of 5' and 3' SipA gene was amplified correctly. DNA fragment was cloned by T/A cloning technique in pGEM T-easy vector and transformed into E. coli.
    Results
    Cloning of SipA gene was confirmed by PCR. The results of next step showed that the SipA gene was successfully cloned in E. coli. Final confirmation of construct was done by XbaI, BglII, SacI, XhoI restriction enzymes.
    Conclusion
    According to the results that, insertion of antibiotic-resistant genes between 5' and 3' regions of the SipA gene of Salmonella entritidis due to gene deletion in the bacteria. The construct's gene can be used as a target for gene vaccines against Salmonella entritidis in the future.
    Keywords: Salmonella enteritidis, Escherichia coli, Cloning, SipA gene
  • Ahmad Zeynoddin, Majid Gholamiahangar*, Ebrahim Rahimi Pages 39-47
    For evaluation and comparing effect of thyme and cinnamon on carcass contamination, 135 broiler chicks divided to 3 groups by 3 replicates. All chickens reared under same condition and received 0.5 percent thyme and 0.5 percent cinnamon on basic diet, continuously. Control chickens received no supplement in basic diet. In 42 days old, chickens were slaughtered and breast muscle was sampled for Escherichia coli (E.coli) detection. Cecal content were sampled for E.Coli colony counting, by conventional bacteriologic methods. Results showed that administration of 0.5 percent thyme can reduce carcass contamination and E.coli population in cecal content, significantly. There was no significant difference between control chickens and chickens received cinnamon for percentage of E.coli detection on carcass and cecal Ecoli population. all studied indices. According to results of this study, continuous consumption of 0.5 percent of thyme can improve hygienic quality in broiler chickens while this effect not expected for cinnamon.
    Keywords: Escherichia coli, Herbal plants, Broiler chickens
  • Zohreh Mashak* Pages 57-70
    Bacillus cereus is a food-born pathogen that 20% of total outbreaks of food intoxication in the world are caused by Bacillus cereus. Nowadays there is an increasing interest in the use of plant-derived antimicrobial compounds as natural preservatives for foods. Cuminum cyminum L. is a plant native to Iran that is used in traditional medicine and food products. The aim of this survey is providing of predictive mathematically models for evaluation of antibacterial effect of Cuminum cyminum L. essential oil on Bacillus cereus in a multi-factorial system. The essential oil of Cuminum cyminum L. plant was obtained by steam-distillation and analyzed by GC/MS. Then, effects of different concentrations of Cuminum cyminum L. essential oil (0, 0.005, 0.015, 0.030 and 0.045%) and storage temperature (10, 25 and 35°C) were evaluated on growth of Bacillus cereus in BHI broth during at certain intervals (1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 12, 15, 18, 21 24, 27, 30, 36 and 42 days). The growth of Bacillus cereus was significantly decreased by 0.015% EO concentration incubated at 10°C storage temperature and 0.030% EO concentration incubated at 25 and 35°C storage temperature (p
    Keywords: predictive mathematically models, Cuminum cyminum L. essential oil, Bacillus cereus, Log P%
  • Maryam Mirlohi*, Azin Purkhalili, Mohammadbagher Maljey Pages 71-79
    Introduction
    Hydrogen peroxide is commonly used as disinfectant for sterilization of food contact materials. In dairy industry, contamination of milk with H2O2 residue is likely due to its leakage from the disinfected surfaces resulting in development of oxidative spoilage of milk. Since no report has been documented on the prevalence of such contamination in food stuff in Iran, this study aimed to measure the prevalence of H2O2 in sterilized milk samples, collected from Isfahan market in 2013.
    Methods
    A total of 20 tetra-pack sterilized milk samples from 7 different brand were randomly collected from the market. All the samples were 250ml in volume. In order to measure the H2O2 concentration a colometric method was adapted based on catalase reaction and measurement of light absorption at 400nm.
    Results
    H2O2 residue was detected in all tested samples ranging from 0.14-1.62 ppm. Fifteen samples (75%) contained H2O2 levels greater than its regulated level by international organization (0.5 ppm). Accordingly, the results of one-sample t-test showed that the average amount of detected H2O2 concentration in the tested sample is higher than the standard value.
    Conclusion
    Regarding the H2O2 contamination of the tested milk samples revealed in this study and due to lack of any regulation limit for H2O2 in sterilized milk in Iran, presentation and documentation of standards introducing reliable method for detection and monitoring of H2O2 in the sterilized milk along with its limits is highly recommended.
    Keywords: Hydrogen peroxide, Contamination, Sterilized milk
  • Jalale Shaghayegh*, Nasrin Purshafi, Hayede Mobin Pages 81-87
    Staphylococcus aureus is one of important food poising bacteria. The bacterium cause this poising by produce of the different toxin. The aim of this study was determine the presence of toxic shock syndrome gene (tst) of S. aureus isolated from milk and traditional cheese. For this purpose 51 isolates included isolates of bovine milk (23), buffaloes milk (5) and traditional cheese (23) collected and were studies in tst gene by PCR. Among mentioned isolates 2(3.9%) isolates were positive for the tst genes belong to bacteria were isolated from cheese. Results of this study showed low prevalence of tsst-1 producing gene on Dairy products in mentioned area in comparison with similar study. It maybe this isolates harbored the mentioned gene in their genome transmit by worker on food industry
    Keywords: Staphylococcus aureus, TSST, 1, milk, cheese, Tabriz