فهرست مطالب

میکروب شناسی مواد غذایی - سال سوم شماره 1 (بهار 1395)

مجله میکروب شناسی مواد غذایی
سال سوم شماره 1 (بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پژوهشی
  • مهرداد عطایی کچویی* صفحات 1-10
    نیاز به جایگزینی نگهدارنده های سنتتیک با یک منبع طبیعی سبب شده تا کارخانجات تولید مواد غذایی از گیاهان دارویی به عنوان نگهدارنده استفاده کند. مطالعه حاضر به منظور ارزیابی اثرات ضد میکروبی اسانس استخراج شده از پونه کوهی، نعناع فلفلی و زیره سیاه روی باکتری های اشریشیاکلای، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم جدا شده از مواد غذایی انجام شد. پس از تهیه گیاهان دارویی، اسانس گیری با استفاده از دستگاه کلونجر انجام و اثرات ضد میکروبی اسانس ها بر روی سوش های اشریشیا کلای، استافیلوکوکوس اورئوس و سالمونلا تیفی موریوم جداسازی شده از شیر خام و گوشت، ارزیابی شد. قطر هاله عدم رشد هر یک از اسانس ها با استفاده از روش انتشار دیسکی ساده در محیط مولر هینتون آگار تعیین شد. سوش های باکتریایی جدا شده از گوشت مقاومت آنتی بیوتیکی بیشتری نسبت به اسانس های تست شده داشتند اما الگوی اثر بخشی اسانس ها روی سوش های جدا شده از هر دو منبع یکسان بود. اسانس استخراج شده از گیاه پونه کوهی بیشترین اثر ضد میکروبی را روی استافیلوکوکوس اورئوس و کمترین را روی اشریشیاکلای، نعناع فلفلی بیشترین اثر ضد میکروبی را روی اشریشیاکلای و کمترین را روی استافیلوکوکوس اورئوس و زیره سیاه بیشترین اثرات ضد میکروبی خود را روی استافیلوکوکوس اورئوس و کمترین را روی سالمونلا تیفی موریوم داشت. با توجه به اثرات ضد باکتریایی اسانس های ذکر شده، امکان کاربرد آنها به عنوان نگهدارنده ضد میکروبی در گوشت و فراورده های آن و همچنین فراورده های لبنی وجود دارد.
    کلیدواژگان: پونه کوهی، نعناع فلفلی، زیره سیاه، اثرات ضد میکروبی، باکتری های غذازاد
  • علی فضل آرا *، مهدی پورمهدی، جمال ملک زاده صفحات 11-24
    از ویژگی های آب الکترولیز شده می توان به ارزان، ایمن و بی خطر بودن و عدم تاثیر سوء بر محیط زیست اشاره کرد. هدف مطالعه حاضر بررسی مدت زمان مواجهه با آب الکترولیز شده خنثی بر کاهش آلودگی به سالمونلا تیفی موریوم و اشریشیا کلی در پوست و فیله ماکیان تازه بود. بدین منظور از آب الکترولیز شده خنثی با غلظت کلر فعال ppm 100 استفاده شد. همچنین مدت زمان مواجهه 1، 5، 10، 15 و 30 دقیقه بر روی پوست و فیله تلقیح شده به ترتیب با میزان log/cm2 6 و log/g 6 از باکتری های فوق الذکر در نظر گرفته شد.. بر اساس نتایج، میزان کاهش باکتری های مورد مطالعه در تیمار فیله و پوست با آب الکترولیز خنثی نسبت به آب مقطر معنی دار بود (01/0>P). تیمار فیله با آب الکترولیز خنثی به مدت 15 دقیقه، باعث از بین رفتن کامل باکتری اشریشیا کلی شد به گونه ای که این باکتری درروش کشت سطحی قابل شناسایی نبود. بیشترین میزان کاهش اشریشیا کلی در تیمار آب الکترولیز خنثی در پوست ، در زمان 30 دقیقه، log/cm2 63/2 بود. همچنین بیشترین کاهش سالمونلا تیفی موریوم در تیمار فیله و پوست با آب الکترولیز خنثی در زمان 30 دقیقه به ترتیب log/g 51/2 و log/cm254/2 بود. بنابر نتایج این مطالعه، استفاده از آب الکترولیز خنثی در شستشوی لاشه مرغ های کشتار شده در خط تولید و چیلرهای کشتارگاه طیور می تواند به عنوان یک روش ضدعفونی مناسب موردتوجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آب الکترولیز خنثی، سالمونلا تیفی موریوم، اشریشیا کلی
  • لیلی ایوبی نژاد *، حمید نظری، علی محمدی ثانی صفحات 25-31
    علی رغم پیشرفتهای نوین در روش های تهیه و تولید موادغذایی ، سلامت و ایمنی مصرف کننده به طور روز افزون در بهداشت عمومی اهمیت می یابد. یکی از روش های کنترل میکروارگانیسم های بیماری زا استفاده از نگهدارنده های شیمیایی است. بدون شک استفاده از عصاره و اسانس گیاهان جایگزین بسیار مناسبی میتواند باشد. این مطالعه به منظور تعیین اثرات ضدباکتریایی عصاره اتانولی گیاه انگشتانه روی باکتری پاتوژن استافیلوککوس اورئوس در مواد غذایی می باشد.
    در این مطالعه اثر ضد باکتریایی عصاره اتانولی به تنهایی و همچنین توام با آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین روی باکتری گرم مثبت، استافیلوککوس اورئوس (ATCC25923)، به روش براث میکرودیلوشن مورد ارزیابی قرار گرفت.
    نتایج آزمون تعیین حداقل غلظت بازدارندگی برای عصاره گیاه انگشتانه و آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین به ترتیب mg/ml9/4 و5/0 μg/ml تعیین گردید، تاثیر توام آنتی بیوتیک و عصاره نشان داد که رشد باکتری استافیلوککوس اورئوس در استفاده همزمان از mg/ml 5/3 عصاره و μg/ml28/0آنتی بیوتیک مهار شد. بررسی آزمون تعیین حداقل غلظت کشندگیبرای عصاره mg/ml1/7 و برای آنتی بیوتیک μg/ml 1 اندازه گیری شد و استفاده همزمان از mg/ml1 عصاره و μg/ml14/0 آنتی بیوتیک موجب از بین رفتن باکتری گردید.
    نتایج این مطالعه نشان داد که استفاده همزمان از عصاره الکلی و آنتی بیوتیک، موجب کاهش 48 درصدی مصرف آنتی بیوتیک برای مهار رشد باکتری استافیلوککوس اورئوس گردید و استفاده توام از عصاره الکلی و آنتی بیوتیک، باعث کاهش 86 درصدی مصرف آنتی بیوتیک در حداقل غلظت کشندگی برای باکتری استافیلوککوس اورئوس شد.
    کلیدواژگان: عصاره اتانولی، آنتی باکتریال، انگشتانه، سیپروفلوکساسین، اثر سینرژیستی
  • علی مجدر لنگرودی *، علی احسانی، ایوب عبادی، احسان مقدس کیا صفحات 33-42
    بیماری های با منشاء غذایی از مهمترین مشکلات جوامع بین المللی در ارتباط با سلامت عمومی و همچنین از دلایل اصلی کاهش رشد اقتصادی می باشد. به طور معمول غذاهای آلوده از عوامل اصلی عفونت های انسانی بوده و در این بین گوشت طیور و گوشت گاو از دلایل اصلی به حساب می آیند. هرساله میلیون ها نفر به بیماری های با منشا غذایی آلوده می شوند و این در حالی است که تعداد زیادی هم گزارش نمی گردند. جهت ارزیابی کیفیت و ایمنی میکروبی گوشت مرغ وقرمز و همچنین تلاش در راستای ایجاد ارتباط بین آلودگی و موقعیت بهداشتی مواد غذایی در شرایط بسته بندی و غیر بسته بندی، در این مطالعه آنالیز بعضی از پاتوژن های غذایی (سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس) در استان گیلان صورت یافته است. در مجموع تعداد 380 نمونه از گوشت قرمز و گوشت مرغ (با بسته بندی و بدون بسته بندی) تهیه و مورد آزمون قرار گرفت. در مجموع، 5/5 درصد از کل نمونه ها به سالمونلا ، 5/20 درصد به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و 8/11 درصد به باسیلوس سرئوس آلوده بودند. همچنین 9/13 درصد از گوشت قرمز و 9/23 درصد از گوشت مرغ آلوده تشخیص داده شدند. در مجموع مطالعه حاضر نشان داد که آلودگی به باکتری های سالمونلا، باسیلوس سرئوس و استافیلوکوکوس اورئوس در نمونه های گوشت قرمز و مرغ وجود داشته که پتانسیل به خطر انداختن سلامت انسان را دارا می باشند. به منظور کاهش میزان آلودگی، رعایت فعالیت های بهداشتی مناسب امری ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، گوشت قرمز گاو، گوشت مرغ
  • محسن وظیفه دوست*، امیر حسین الهامی راد، مسعود شفافی زنوزیان، محمدحسین حداد خداپرست، محمد آرمین صفحات 43-53
    امروزه گرایش به تولید غذاهای با اثرات سلامتی بخش، افزایش یافته است. نعناع یکی از گیاهانی است که اثرات سلامتی بخش آن ثابت شده است. افزودن باکتری های پروبیوتیک به ماست خواص سلامتی بخش آن را افزایش می دهد. هدف از این مطالعه افزودن عصاره و فیبر ساقه نعناع به ماست همزده حاوی باکتری بیفیدوباکتریوم لاکتیس (BB-12) و بررسی زنده مانی این باکتری است. بدین منظور، از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی چرخش پذیر استفاده گردید. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که رابطه بین غلظت های مختلف فیبر و عصاره و زنده مانی باکتری بیفیدوباکتریوم لاکتیس در روزهای اول تا بیست و یکم معنی دار است (P<0.01). بهینه سازی، با استفاده از روش سطح پاسخ نشان داد که بیشترین زنده مانی باکتری بیفیدو باکتریوم لاکتیس زمانی حاصل می گردد که غلظت عصاره و فیبر به ترتیب 1/0 و 3/1 درصد باشد. در این شرایط مطلوبیت مدل برابر با 94/0 و تعداد باکتری بیفیدوباکتریوم لاکتیس در روز اول 005/0±11/7 log cfu/ml، روز هفتم 035/0±49/6 log cfu/ml، روز چهاردهم 055/0±24/6 cfu/ml log و روز بیست و یکم 17/0±41/5 log cfu/ml بود. از آنجایی که ماست تولید شده تحت شرایط بهینه حاوی حداقل 106 پرگنه باکتری در هر میلی لیتر بود، لذا محصول فوق فراسودمند نامیده شد.
    کلیدواژگان: بیفیدوباکتریوم لاکتیس(BB، 12)، نعناع، فیبر، عصاره، ماست
  • زهره مشاک *، سمیرا فیاض فر، نرجس چراغی صفحات 55-62
    امروزه استفاده از فیلم های حاوی ترکیبات ضد میکروبی طبیعی به منظور بسته بندی مواد غذایی افزایش پیدا کرده است. مطالعه حاضر به منظور بررسی اثرضد میکروبی فیلم های کیتوزان حاوی اسانس اسطوخودوس بر روی برخی از باکتری های بیماری زای غذازاد (لیستریا مونوسیتوژنز، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس ارئوس، ویبریو پاراهمولیتیکوس، و اشریشیا کلیO157:H7) انجام پذیرفت. به این منظور دیسک های کروی از فیلم های کیتوزان حاوی غلظت های مختلف اسانس اسطوخودوس بر روی کشت های باکتری های مذکور قرار داده شد. نتایج این مطالعه نشانگر اثر ضد میکروبی فیلم های کیتوزان حاوی اسانس بر میکروارگانیسمهای مورد آزمایش بود (05/0>p) و فیلم های کیتوزان حاوی 4 درصد اسانس بر تمام میکروارگانیسم ها موثر بود. بیشترین و کمترین اثر ضد میکروبی فیلم های مذکور بر علیه ویبریو پاراهمولیتیکوس و اشریشیاکلی مشاهده شد. شفافیت فیلم ها نیز با افزایش غلظت کیتوزان کاهش یافت. این نتایج نشان داد که فیلم های کیتوزان حاوی اسانس اسطوخودوس می تواند بعنوان یک بسته بندی ضد میکروبی در مواد غذایی بکار رود.
    کلیدواژگان: باکتریهای پاتوژن غذازاد، کیتوزان، اسانس اسطخودوس
  • امیر شاکریان* صفحات 63-72
    عفونت های ناشی از کمپیلوباکتر ژژونی به عنوان یکی از مهمترین بیماری های منتقله از غذا در بسیاری از کشور های جهان می باشد که باعث ایجاد اسهال در اکثر کشور ها می شود. در این بررسی 100 نمونه قارچ دکمه ای خوراکی در سال 1393 از فروشگاه های عرضه انواع قارچ های خوراکی در شهرکرد نمونه برداری شد. ابتدا نمونه ها در محیط های کشت غنی کننده و اختصاصی کشت داده شدند و سپس مورد آزمایش واکنش زنجیره ای پلی مراز قرارگرفتند. از مجموع 100 نمونه قارچ دکمه ای خوراکی اخذ شده 15 نمونه (15 درصد) آنها آلوده به جنس کمپیلوباکتر تشخیص داده شدکه 3/13 درصد آلوده به کمپیلوباکتر ژژونی و7/86 درصد آلوده به گونه کمپیلوباکتر کلی بودند. براساس نتایج حاصله می توان گفت که مصرف خام قارچ های دکمه ای خوراکی آلوده به کمپیلوباکتر ژژونی و کمپیلوباکتر کلی به عنوان یکی از مخاطرات بهداشتی در جوامع انسانی نقش مهمی ایفا می نمایند.
    کلیدواژگان: گونه های کمپیلوباکتر، قارچ دکمه ای خوراکی، واکنش زنجیره ای پلی مراز، شهرکرد
  • آنا قاسمی نژاد*، علی فضل آرا، ابراهیم رحیمی صفحات 73-84
    هدف این مطالعه، ارائه مدل پیشگوی رشد باکتری اشریشیاکلی متاثر از عوامل انتخابی رشد شامل: حرارت نگهداری (دمای 8 و 37 درجه سانتی گراد) و pH (4، 5 و 6) در عصاره تجاری گوشت مرغ بود. برای این منظور عصاره تجاری گوشت مرغ آماده شده با استفاده از اسید استیک و سود 1 مولار بر روی pH های مورد نظر تنظیم گردید. سپس میزان 105 cfu/ml از باکتری اشریشیاکلی به عصاره های آماده شده تلقیح شد. عصاره ها در دو دمای 8 و 37 درجه سانتی گراد نگهداری شدند و در زمان های مختلف نسبت به نمونه گیری از آنها، رقت سازی و در نهایت کشت سطحی بر روی محیط کشت مک کانکی آگار اقدام گردید. نتایج به دست آمده نشان داد رشد باکتری در pH برابر 4 به طور معنی داری کمتر از pH های 5 و 6 بود و کاهش رشد باکتری در دماهای 8 و 37 درجه سانتی گراد با یکدیگر تفاوت معنی دار نداشت.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، عصاره تجاری گوشت مرغ، حرارت، PH
|
  • Mehrdad Ataie Kachouei* Pages 1-10
    The need to replace synthetic preservatives with a natural resource has caused the food manufacturers to use from the medicinal plants as a reservoir. The present study was carried out to evaluate the antimicrobial effects of essential oils extracted from Origanum vulgare, Mentha piperita and Carum carvi on the Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella typhimurium isolated from food products. After preparation of medicinal plants, essence extraction was done using the Clevenger device and antimicrobial effects of essences were evaluated on Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella typhimurium isolated from raw milk and meat. Diameter of inhibition zone each essence was determined using the simple disk diffusion method on Mueller-Hinton agar. Bacterial isolates of meat were more resistant to all tested essences but the pattern of the effectiveness of essential oils on isolated strains was similar in both sources. Essential oil extracted from Origanum vulgare had the highest antimicrobial effect on S. aureus and the lowest on E. coli, Mentha piperita had the highest antimicrobial effect on E. coli and the lowest on S. aureus and Carum carvi had the highest antimicrobial effect on S. aureus and the lowest on S. typhimurium. According to the antibacterial effects of the mentioned essential oils, the possibility of their application as an antimicrobial preservative in meat and its products and also dairy products dairy is existing.
    Keywords: Origanum vulgare, mentha piperita, Carum carvi, Antimicrobial effects. Foodborne bacteria
  • Ali Fazlara*, Mahdi Pourmahdi, Jamal Malekzadeh Pages 11-24
    From desirable characteristics of electrolyzed water could be noted to inexpensive, safe, and no adverse impact on the environment. The aim of this study was to evaluate the influence of exposure time to neutral electrolyzed water on the reduction of contamination to Salmonella typhimurium and E.coli on skin and fresh poultry fillets. The neutralized electrolyzed water with 100 ppm free available chlorine was used for the exposure times of 1, 5, 10, 15 and 30 minutes on the inoculated skin (6 log/cm2) and chicken fillets (6 log/g) with mentioned bacteria. The results showed that the reduction of studied bacteria in skin and poultry fillets exposed to neutral electrolyzed water were statistically significant in comparing to distilled water (P
    Keywords: Neutral Electrolyzed Water, Escherichia coli, Salmonella typhimurium
  • Lili Avobinejad*, Hamid Nazari, Ali Mohammadi Sani Pages 25-31
    In spite of novel progresses in the methods for foodstuff’s preparation and production, consumer’s health and safety in the public hygiene import increasingly. One of the ways to control sickening microorganisms is the use of chemical retentive in the food. Today consumers are complaining to use natural retentive that are derivatives of herbaceous resources. As for harmful effects of food’s synthetic and chemical retentive. This study performs as for determining antibacterial Effects of Digitalis plant’s extracts on Staphylococcus aureus pathogenic bacteria in the foodstuff. In this study the ethanol extract alone and in combination with ciprofloxacin antibiotic on gram-positive bacteria, Staphylococcus aureus (ATCC25923), were evaluated by micro broth dilution method. MIC test results for Digitalis plant extract and Ciprofloxacin antibiotic evaluated 4.9 mg/ml and 0.5 μg/ml. effect of both extract and antibiotic results showed that growth of Staphylococcus aureus in the simultaneous use of 3.5 mg/ml extract and 0.28 μg/ml was inhibited by antibiotics. Evaluation of MBC tests for Digitalis plant extract and ciprofloxacin antibiotic evaluated 7.1 mg/ml and 1 μg/ml, results show that the combination of 4.2 mg/ml of extract and 0.14 μg/ml antibiotics cause the bacteria is eliminated. Concomitant use of alcohol extract and antibiotics, decreasing 48 percent of antibiotic to inhibit the growth of Staphylococcus aureus, and simultaneous use of alcohol extract and antibiotic, antibiotic use decreased 86 percent in the MBC for Staphylococcus aureus.
    Keywords: Ethanol extract, Antibacterial, Digitalis, Ciprofloxacin, Synergistic effect
  • Ali Mojaddar Langroodi*, Ali Ehsani, Aiub Ebadi Pages 33-42
    Food-borne illnesses are major international public health concern and significant cause of reduced economic growth. Contaminated food is the usual source of human infections, and poultry and beef meat are considered the major infectious route for humans. Each year, millions of persons become ill from foodborne diseases, though many cases are not reported. To assess the microbiological quality and safety of beef and poultry meat and try to achieve the connection of its contamination with hygienic conditions of packaging and without packaging of food in this study we analyzed food borne pathogens (Salmonella, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus) in Gilan Province. A total number of 380 beef and poultry meat samples (with packing and without packaging) were collected and studied. Out of which 5/5 percent were founded contaminated with Salmonella 20.5 percent were founded contaminated with Staphylococcus aureus while 11.8 percent were founded contaminated with Bacillus cereus. Also 13.9 percent (beef meat) and 23.9 percent (poultry meat) were contaminated. The study confirmed the presence of Salmonella, Staphylococcus aureus and Bacillus cereus in beef and poultry meat which is potential threat to consumer health. To reduce of contamination, good hygiene practices are necessary from processing to storage.
    Keywords: Salmonella, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Beef meat, Poultry meat
  • Mohsen Vazifedoost*, Amirhosei Elhamirad, Masude Shafafi, Mohammadhosein Hadadikhodaparast, Mohammad Armin Pages 43-53
    In today's world, there is a growing tendency towards producing healthy and nutritious food. Mint is a genus of plants that its healthy and nutritious effects have been proved. Adding probiotic bacteria to yogurt increases its nutritious benefits. This study aims at adding the extract and fiber of mint stalk to stirred yogurt containing Bifidobacterium Lactis bacteria (BB-12) as well as examining the viability of this bacterium. To do so, the response surface methodology and the central composite rotatable design were employed. The findings obtained from the analysis showed that there was a significant relationship between different concentrations of fiber and extract, and the viability of B. Lactis bacteria in the first day to the 21st day (P
    Keywords: Bifidobacterium Lactis(BB, 12), Mint, Fiber, Extract, Yogurt
  • Zohreh Mashak* Pages 55-62
    Nowadays, application of antimicrobial films for food packaging have been increased. The present study was carried out in order to investigate the antimicrobial activity of chitosan films containing 1–4% (v⁄v) Lavandula stoechas essential oil (EO) on some food-borne pathogenic bacteria (Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Vibrio parahaemolyticus, Staphylococcus aureus and Escherichia coli O157:H7). Circular discs of chitosan films containing different concentration of Lavandula stoechas essential oil were placed on bacterial lawn. The result of this study showed Incorporation of chitosan film with EO showed significant antimicrobial effects (P
    Keywords: Foodborne pathogenic bacteria, Chitosan, Lavandula stoechas essential oil
  • Amir Shakerian* Pages 63-72
    Campylobacter spp. infections are of the most important foodborne diseases in many countries causing diarrhea in consumer. In this study, a total of100 edible mushrums (Agaricus mushrooms) were purchase in order to detection and identification of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli at 2014 year in retail market of Shahrekord city, Central of Iran. All of the samples were cultured in enrichment and specific bacteriological media and then used for Polymerase Chaine Reaction (PCR) method for detection of C. jejuni and C. coli. Out of 100 samples, 15 % were found to be contaminated with Campylobacter spp. From 15 positive samples, 13.3 % and 86.7 % were positive for C. jejuni and C. coli, respectively. Therefore the consumption of raw edible mushrum to C. jejuni and C. coli constitutes health hazard for human in this city.
    Keywords: Campylobacter spp, Edible Mushrum, Retail market, PCR, ShahreKord
  • Anna Ghaseminezhad*, Ali Fazlara, Ebrahim Rahimi Pages 73-84
    The purpose of this study is to provide a predictive model of Escherichia coli growth undr different conditions such as heat storage (8 ° and 37 ° C) and pH (4, 5 and 6) in a commercial chicken extract. For this purpose, a commercial extract of chicken prepared using acetic acid and 0/1 normal profit on the desired pH was adjusted. The level of 105 cfu / ml of E. coli extracts prepared to be inseminated. 8 and 37 ° C extracts were kept at two different temperatures and at different times of the sampling, dilution and the surface culture on Mac conkey Agar was developed. The results showed growth at pH 4 to 5 and 6 was significantly less than pH and reduces the growth of bacteria at temperatures of 8 and 37 ° C with no significant difference.
    Keywords: Escherichia coli, commercial extract of chicken, temperature, PH