فهرست مطالب

میکروب شناسی مواد غذایی - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1397)

مجله میکروب شناسی مواد غذایی
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عطیه حداد، الهه تاج بخش، مریم رئیسی * صفحات 1-10
    امروزه روش های مبتنی بر PCR، به منظور تشخیص سویه های یرسینیا انتروکولیتیکا و بررسی ژن های حدت پلاسمیدی و کروموزومی مورد استفاده قرار می گیرند. این روش قادر به ارائه یک توصیف سریع و قابل اطمینان است. در این مطالعه 300 نمونه گوشت بوقلمون به طور تصادفی از فروشگاه های عرضه کننده فراورده های گوشتی در شهرستان شهرکرد جمع آوری شد. نمونه ها با استفاده از آزمون PCR شناسایی شدند و سپس ردیابی ژن های حدت در جدایه ها صورت پذیرفت. بر اساس نتایج، 55 جدایه سروتیپ O: 3 شناسایی شد که شیوع ژن های حدت شامل (72/32%) yadA، (100%) inv، (18/38%) ail، (40%) ystA و (27/27%) virF بود. با توجه به افزایش روزمره مصرف گوشت بوقلمون در سطح کشور و احتمال انتقال یرسینیا انتروکولیتیکا به انسان، رعایت دقیق اصول نگهداری و عدم مصرف گوشت بوقلمون به صورت غیربهداشتی و به کارگیری آزمون PCR جهت شناسایی مستقیم آلودگی در مواد غذایی به عنوان یک روش سریع، دقیق و اختصاصی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آزمون PCR، ژن های حدت، گوشت بوقلمون، یرسینیا انتروکولیتیکا
  • محمدرضا شهیری، مجید غلامی آهنگران *، ابراهیم رحیمی صفحات 11-18
    استفاده از آنتی بیوتیک ها در پرورش مرغ یکی از نگرانی های مصرف کنندگان این منبع پروتئینی است که معمولا مصرف این گونه ترکیبات در پرورش طیور به دلیل خاصیت ضد میکروبی و کنترل بیماری های عفونی صورت می گیرد. به منظور مقایسه الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در اشریشیا کلی جدا شده از گوشت مرغ پروش یافته در شرایط مختلف (معمولی و بدون آنتی بیوتیک) ، سویه های اشریشیا کلی از گوشت مرغ و محتویات روده مرغ های پرورش یافته در شرایط معمولی و بدون آنتی بیوتیک در اصفهان جدا شد. پس از خالص سازی کشت باکتری بر روی محیط های اختصاصی و تایید سویه باکتری با تست های بیوشیمیایی، باکتری های جداسازی شده بر روی محیط مولر هینتون کشت داده شد. الگوی مقاومت باکتریایی با روش دیسک دیفیوژن آگار بررسی شد. نتایج نشان داد در هر دو نوع سیستم پرورش مقاومت آنتی بیوتیکی نسبت به دسته دارو های مختلف مورد استفاده در پزشکی و دامپزشکی وجود دارد اما در مرغ های بدون آنتی بیوتیک مقاومت دارویی به مراتب کمتر است.
    کلیدواژگان: گوشت بدون آنتی بیوتیک، اشریشیاکلی، اصفهان
  • طاهره بریموندی، وجیهه فدایی نوغانی * صفحات 19-34
    در این پژوهش، آب توت فرنگی پروبیوتیک با استفاده از باکتری های پروبیوتیک لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس پلانتاروم تولید شد و 4 عامل بریکس (9، 11 و 13) ،pH (3 و 4) ، زمان (0، 7، 14، 21 و 28 روز) و باکتری (لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس پلانتاروم) به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی مورد مطالعه قرار گرفت و برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی (pH، اسیدیته، ویتامین ث، مواد جامد محلول و جمعیت باکتری های پروبیوتیک) آبمیوه توت فرنگی پروبیوتیک اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در طول زمان نگه داری،pH ، ویتامین ث، مواد جامد محلول و جمعیت میکروبی کاهش (p‹0/05) و اسیدیته افزایش (p‹0/05) یافت. با افزایش بریکس، اسیدیته، مواد جامد محلول وجمعیت میکروبی افزایش (p‹0/05) و ویتامین ث کاهش (p‹0/05) نشان داد. با افزایشpH ، ویتامین ث و جمعیت میکروبی افزایش (p‹0/05) و اسیدیته کاهش (p‹0/05) یافت. لاکتوباسیلوس کازئی دارای جمعیت میکروبی بالاتری بود. بالاترین زنده مانی باکتری های پروبیوتیک در pH=4، بریکس 13 و زمان نگه داری صفر مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: توت فرنگی، لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، آبمیوه پروبیوتیک
  • مهناز هاشمی روان *، مهرداد کریمی مجد، علیرضا شهاب لواسانی صفحات 35-51
    به کاربردن عصاره های طبیعی، به منزله یکی از منابع مناسب آنتی اکسیدانی، برای بهبود کیفیت انواع گوشت در حال افزایش است. در این بررسی عصاره علف لیمو تهیه شد و جهت ارزیابی حداقل غلظت کشندگی و مهارکنندگی در گوشت گوساله با غلظت های 250، 500 و 1000 پی پی ام و غلظت های معادل MIC و MBC در طی روزهای صفرم و دوازدهم نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت. خصوصیات مورد بررسی عبارت بودند از شمارش کلی میکروارگانیسم، شمارش جمعیت اشرشیاکلی، pH ، میزان ازت فرار تام. نتایج نشان داد که با افزایش درصد استفاده از عصاره علف لیمو شاخص های میکروبی و ازت فرار تام به طور معنی داری در طی دوره نگهداری کاهش می یابد. همچنین میزان pH گوشت با استفاده از عصاره علف لیمو می تواند به طور معنی در طی دوره نگهداری حفظ شده و از اکسیداسیون لیپیدی و ترشیدگی گوشت ممانعت به عمل آمد. همچنین ترکیبات ازت فرار در تیمار با غلظت 1000 و 500 پی پی ام در انتهای روز دوازدهم نگهداری از حد مجاز تجاوز نکرد. در نهایت با در نظر گرفتن مجموع نتایج تغییرات فیزیکوشیمیایی ، میکروبی و کیفی گوشت گوساله درطی دوره نگهداری و همچنین نظرات ارزیاب ها تیمار حاوی 500 پی پی ام عصاره علف لیمو در هر کیلوگرم گوشت به عنوان تیمار برتر جهت استفاده در گوشت گوساله انتخاب گردید.
    کلیدواژگان: گوشت گوساله، عصاره علف لیمو، اشریشیاکلی، MIC، MBC
  • فاطمه نجاتی *، ناهید ابراهیمی صفحات 53-62
    بتاگالاکتوزیداز یکی از آنزیم های صنعتی مهم است که قادر به تجزیه لاکتوز به گلوکز و فروکتوز است. در این مطالعه دو سویه از مخمر کلویورومایسس مارکسیانوس (GY101 و BY101) جهت تولید آنزیم بتاگالاکتوزیداز، با استفاده از محیط کشت آب پنیر مورد بررسی قرارگفتند. آب پنیر با هر یک از دو سویه تلقیح گردید و با هوادهی 100 دور در دقیقه به مدت 144 ساعت از نظر تولید آنزیم مورد بررسی قرار گرفت. به منظور افزایش تولید آنزیم، اثر افزودن عصاره مخمر (2/0 و 5/0 درصد) ، سولفات منیزیم (5/0 درصد) و سولفات منگنز (5/0 درصد) در زمان های 24، 48، 96، 120 و 144 ساعت و در دماهای C°30 و C°37 مورد بررسی قرار گرفت و میزان فعالیت آنزیم اندازه گیری شد. بیشترین تولید آنزیم پس از 144 ساعت در دمای C°30 توسط سویه GY101 و BY101 با افزودن عصاره مخمر (5/0 درصد) به ترتیب 25/2 و U/mL 18/2 و با افزودن سولفات منیزیم به ترتیب 12/2 و U/mL 94/1 تعیین شد. براساس نتایج مطالعه حاضر، آب پنیر محیط مناسبی برای تولید آنزیم بتاگالاکتوزیداز توسط مخمر کلویورومایسس مارکسیانوس در حضور عصاره مخمر و مکمل های سولفات منیزیم و منگنز است. دمای C°30 بهترین دما برای تولید آنزیم در هر دو سویه مشخص شد و افزودن مکمل های معدنی و عصاره مخمر تاثیر مثبتی بر تولید آنزیم بتاگالاکتوزیداز دارد. در حالی که سویه GY101 نسبت به BY101 سویه مناسب تر و سولفات منیزیم نسبت به سولفات منگنز مکمل مناسب تری شناخته شد و با افزایش غلظت عصاره مخمر در محدوده مورد بررسی میزان فعالیت آنزیمی افزایش یافت.
    کلیدواژگان: مخمر کلویورومایسس مارکسیانوس، آنزیم بتاگالاکتوزیداز، آب پنیر، سولفات منیزیم، عصاره مخمر
  • مهدی مرادی سرمیدانی *، محسن فرد عمادی، ابراهیم رحیمی، عبدالکریم زمانی مقدم صفحات 63-72
    اشریشیاکلی یکی از متداول ترین باکتری های بیماری زای روده ای در انسان و حیوانات است که باعث بروز عفونت های مختلفی می گردد. اشریشیاکلی O157: H7 یکی از سروتیپ های مهمی است که در تحت گروه اشریشیاکلی های خونریزی دهنده روده ای قرار می گیرد. این تحقیق با هدف جستجوی سروتیپ O157: H7 در نمونه های تخم طیور بومی موجود در بازار با استفاده از دو روش کشت و روش ملکولی PCR انجام و مقاومت آنتی بیوتیکی این باکتری نیز بررسی شد. در مجموع تعداد 87 نمونه تخم طیور بومی (مرغ،بلدرچین،کبوتر،شترمرغ) از سه قسمت پوسته،زرده و سفیده (از هر قسمت یک نمونه مجزا) مورد بررسی قرار گرفت که بعد انجام مراحل کشت تعداد 8 نمونه آلوده به این باکتری بودند سپس این 8 نمونه جهت تعیین سویه مورد آزمایش با روش PCRقرار گرفتند و در نهایت تعداد 4 نمونه واجد ژنوم سویه O157: H7 بودند. همچنین پس از انجام تست های آنتی بیوگرام جهت تعیین میزان حساسیت به آنتی بیوتیک های مختلف، بیشترین حساسیت در مورد اشریشیاکلی به آنتی بیوتیک های سیپروفلوکساسین، سفتریواکسن، انروفلوکساسین، انروفلوکساسین و نالی دیکسیک اسید بود.
    کلیدواژگان: اشریشیاکلی O157: H7، تخم طیور بومی، مقاومت آنتی بیوتیکی، کشت، PCR
  • فروغ محمدی * صفحات 72-78
    کلی باسیلوز طیور یکی از مهم ترین بیماری های ناشی از اشریشیاکلی است که موجب خسارات اقتصادی زیادی به صنعت پرورش مرغ می شود. با توجه به گسترش روزافزون مقاومت های آنتی بیوتیکی در این باکتری و ظهور سویه های مقاوم اشریشیاکلی این مطالعه با هدف تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در ایزوله های اشریشیاکلی جدا شده از موارد کلی باسیلوز در لاشه مرغ های ارجاعی به آزمایشگاه های تشخیص دامپزشکی در شهر کرمانشاه انجام گرفت. در مجموع الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی 500 ایزوله اشریشیاکلی به روش انتشار دیسکی ساده در دو فصل بهار و تابستان 1392 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در سه ماهه ی نخست سال بیش ترین مقاومت اشریشیاکلی به آنتی بیوتیک های کلروتتراسیکلین، اریترومایسین، اکسی تتراسیکلین و کلستین بوده و در فصل تابستان علاوه بر این چهار آنتی بیوتیک، آنتی-بیوتیک دانوفلوکساسین نیز مقاومت بالایی را از خود بروز داد. لذا باتوجه به روند رو به گسترش مقاومت های آنتی بیوتیکی لازم است با رعایت اصول مناسب تغذیه و بهداشت از ورود بیماری به فارم ممانعت شود. همچنین با انجام واکسیناسیون به موقع می توان از ابتلا طیور به بیماری های عفونی تا حد زیادی جلوگیری کرد تا به طبع از مصرف آنتی بیوتیک های مختلف کاسته شده و به سمت تولید فراورده های بدون آنتی بیوتیک گام برداریم.
    کلیدواژگان: اشریشیا کلی، مرغ، کرمانشاه ? مقاومت آنتی بیوتیکی
  • رسول رضاپور، شهرام حنیفیان * صفحات 79-89
    سرماگرا گروه نامتجانسی از باکتری ها هستند که توانایی رشد در دمای یخچال را دارند. اغلب این باکتری ها با تولید لیپازها و پروتئازهای خارج سلولی موجب تجزیه لیپیدها و پروتئین های شیر می شوند و آثار مخرب آن ها بعد از پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون از بین نمی رود. این مطالعه با هدف بررسی میزان آلودگی و تنوع گونه ای سرماگراها در مخازن شیر و تجهیزات فرآوری و هم چنین قابلیت تولید بیوفیلم جدایه ها انجام پذیرفت. تعداد 80 نمونه شامل 30 نمونه از مخازن حمل و نگه داری شیر خام، 30 نمونه از تجهیزات فرآوری محصولات لبنی و 20 نمونه از سطوح مختلف سالن تولید نمونه گیری صورت گرفت. طبق نتایج مطالعه از بین 80 نمونه های مختلف، 25/26 % آلوده به باکتری های سرمادوست بود که به ترتیب 65 % از نمونه های مربوط به سطوح مختلف سالن تولید، 33/23 % از مخازن حمل و نگه داری شیرخام و 3/3 % از نمونه های تجهیزات فرآوری محصولات لبنی آلوده تشخیص داده شدند. از 31 جدایه شناسایی شده، بالاترین و پایین ترین میزان فراوانی به ترتیب مربوط به جنس باسیلوس (25/32 %) و کم ترین درصد مربوط به سودوموناس آیروجینوزا، انتروکوکوس فکالیس و آلکالیجنز فکالیس (2/3 %) بود. نتایج حاصل از بررسی تولید بیوفیلم توسط جدایه ها مشخص نمود که 21 جدایه (75/67 %) قابلیت تولید بیوفیلم داشتند. به نظر می رسد روش متداول CIP در برخی موارد بازده کافی برای رفع کامل بیوفیلم سرماگراها را ندارد و لازم است به موازات CIP از روش های تکمیلی فیزیکی یا شیمیایی برای رفع کامل بیوفیلم در صنایع لبنی به استفاده شود.
    کلیدواژگان: سرماگرا، بیوفیلم، مخازن شیر خام، تجهیزات فرآوری لبنی
|
  • Atieh Hadad, Elahe Tajbakhsh, Maryam Reiysi * Pages 1-10
    Nowadays are being used PCR-based methods in order to detect Yersinia enterocolitica strains and plasmids and chromosomal virulence genes. This method able to provide a rapid and reliable characterization. In this study, 300 samples of turkey meat were collected randomly from market in Shahrekord. The isolates were identified using PCR test, And the virulence genes of the isolates were detected. According to the results, 55 serotypes O:3 were identified, and the prevalence of virulence genes were as follows: yadA (32.72%), inv (100%), ail (38.18%), ystA (40%), and virF (27.27%). Due to the increased consumption of turkey meat in the country and the possibility of Y. enterocolitica transfer to humans, it is recommended to carefully observe storage principles, avoid use of undercooked turkey meat and also applying PCR test for direct identification of contamination in food as a quick, accurate and specific technique is recommended.
    Keywords: PCR method, Turkey meat, Virulence genes, Yersinia enterocolitica
  • Mohammadreza Shahiri, Majid Gholami, Ahangaran *, Ebrahim Rahimi Pages 11-18
    The using of antibiotics in chicken production is one of main concerns in consumers of this protein source that usually these compounds administrated for antimicrobial effect and control of microbial infections in poultry production. For comparing the antibiotic resistance pattern in Escherichia coli (E. coli) that isolated from different growing conditions (conventional and without antibiotic), the E. coli strains were isolated from chicken meat and cecal content of chickens that were reared under conventional and without antibiotic conditions, in Isfahan province. After purification of E.coli strains on specific bacterial culture, and approve of bacterial strains according to biochemical tests, the isolates were cultured on Mueller-Hinton culture. The antibiotic resistance pattern was examined by disc-diffusion agar test. The results showed that the antibiotic resistance to different medicinal and veterinary antibiotics groups has occurred in two different growing conditions but the antibiotic resistance was lower in without antibiotic than conventional growing condition.
    Keywords: Escherichia coli, Isfahan, Without antibiotic meat
  • Tahereh Berimavandi, Vajiheh Fadaei Noghani * Pages 19-34
    In this studyresearch, probiotic strawberry juice was produced using probiotic bacteria Lactobacillus casei and Lactobacillus plantarum and four factors brix (9,11,13), pH (3,4), time (0,7,14,21,28) and bacteria (Lactobacillus casei and Lactobacillus plantarum) were studied using factorial design in a completely randomized factorial design; and some physicochemical properties (pH, acidity, vitamin C and soluble solids) and probiotic bacterial population of probiotic strawberry juice were measured. The result showed that during storage time, pH, vitamin C, total soluble solids and bacterial population decreased (p
    Keywords: Strawberry, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, probiotic juice
  • Mahnaz Hashemiravan *, Mehrdad Karimi Majd, Ali Reza Shahab Lavasani Pages 35-51
    The use of natural extracts, are suitable as a source of antioxidants, to improve the quality of beef is increasing. In this study, extracts of lemon grass after the preparation and evaluation and formulation of Beef with MBC and inhibitory concentrations of 250, 500 and 1000 ppm concentrations of MIC and MBC on days zero, 10th, 20th and 30th maintenance was evaluated. Properties were evaluated total count of microorganisms, Escherichia coli population count, pH, sensory analysis (taste, texture, chewiness and overall acceptability), colorimetry (index of brightness, red, yellow), the moisture percentage of total volatile nitrogen the results showed that by increasing the use of lemon grass extract microbial index and total volatile nitrogen significantly reduced during storage. But indicators of brightness and reduce redness and yellowness index is also significantly reduced. Significantly increase the moisture content and the characteristics of taste and texture, chewiness and also features in amounts of 500 ppm lemon grass were prpoposed.
    Keywords: cow meat, lemon grass extract, Eshershia coli, MIC, MBC
  • Fatemeh Nejati *, Nahid Ebrahimi Pages 53-62
    Beta-galactosidase is one of the most important industrial enzymes capable of decomposing lactose into glucose and fructose. In this study, two strains of Kluyveromyces marxianus (GY101 and BY101) were investigated for the production of the β-galactosidase from whey as a culture media. Whey was inoculated with each strain and examined for enzyme production with aeration at 100 rpm for 144 hours. In order to increase the enzyme production, the effect of adding yeast extract (0.2 and 0.5%), magnesium sulfate (0.5%) and manganese sulfate (0.5%) at 24, 48, 96, 120 and 144 hours at 30°C and 37°C were investigated and the enzyme activity was measured. The highest enzyme production after 144 hours at 30°C with GY101 and BY101 strains by adding yeast extract (0.5%) were 2.25 and 2.18 U/ml, and with magnesium sulfate added 2.12 and 1.94 U/ml, respectively. According to the results of this study, whey cheese is an appropriate environment for the production of the β-galactosidase enzyme using Kluyveromyces marxianus with the presence of yeast extract and magnesium and manganese sulfate as supplements. The best temperature for the production of the enzyme in both strains was 30°C, and the addition of mineral supplements and yeast extract had a positive effect on the production of β-galactosidase. While the GY101 strain was more suitable than BY101 and magnesium sulfate was more suitable than manganese sulfate, and the enzyme activity increased with increasing yeast extract concentration.
    Keywords: Kluyveromyces marxianus, beta, galactosidase enzyme, whey, magnesium sulfate, yeast extract
  • Mehdi Moradi Sarmeidani *, Mohsen Fardemadi, Ebrahim Rahimi, Abdolkarim Zamani Moghadam Pages 63-72
    Escherichia coli (E. coli) is one of the most common intestinal pathogenic bacteria that cause various infections among men and animals. E. coli O157:H7 is one of the major serotypes which is placed in the group of Enterohemorrhagic E. coli or EHEC. The purpose of this study was searching for serotype O157:H7 in samples of domestic birds’ egg in the market by culture method and PCR molecular method and the antibiotic resistance of this bacterium was investigated. Totally, 87 samples of domestic poultry eggs (chicken, quail, pigeons, ostriches) three parts of shell, yolk and white (from each part a separate sample) were examined and after culturing steps, 8 samples were infected with this bacterium. Then, these 8 samples were tested with PCR strain and finally, 4 samples had O157: H7 strain genotype. Also after conducting antibiogram tests to determine the sensitivity toward different antibiotics, the most sensitivity of E.coli was belonged to antibiotics ciprofloxacin, ceftiroxone, enrofloxacin, enrofloxacin and nalidixic acid.
    Keywords: E. coli O157:H7, native poultry eggs, antibiotic resistance, cultivation, PCR
  • Forogh Mohammadi * Pages 72-78
    Poultry colibacillosis is one of the most important diseases which is caused by Escherichia coli and cause great economic Damages to chicken farm industry. According to high spread of antibiotic resistance in this bacterium and create resistance strain of Escherichia coli, this study conducted to detect antibiotic resistance profile in Escherichia coli isolated from Colibacillosis in chicken carcasses transferred to Veterinary Diagnosis laboratories in Kermanshah, Iran. Antibiotic resistance profile was studied in 500 isolated of Escherichia coli in spring and summer of 2014 using simple disk diffusion method. The results showed that the first quarter of year had mostly Escherichia coli resistance to Chloretetracycline, Erythromycin, Oxytertracyclin and Colistin and in summer in addition of this four antibiotics, Danfloxacin had high rate of resistance antibiotic. According to the increase spread of antibiotic resistance, it is necessary to prevent of illness entrance to the poultry with proper nutrition principles and hygiene. Timely vaccination can prevent greatly of chicken farm with infectious diseases and follow that, the rate of antibiotic using is low and we can development into products without antibiotics.
  • Rasoul Rezapour, Shahram Hanifian * Pages 79-89
    Psychorotrophs are the heterogeneous group of bacteria that can grow at refrigerator temperatures. Most of these bacteria produce extracellular proteases and lipases which decompose lipids and proteins in milk that leads to undesirable defect in milk. These defects do not disappear even after pasteurization and sterilization. This study aimed to investigate the occurrence rate and diversity of psychotropic bacteria in raw milk tankers and dairy processing equipments as well as the biofilm-forming ability of the isolates. A total of 80 samples including 30 samples of raw milk tanks, 30 samples of dairy product processing equipments and 20 samples from different surfaces of the production line were collected. According to the results, 26.25% of the samples were found contaminated with psychrotrophic bacteria. Amongst, 65% of the surface samples of production line, 23.33% of the raw milk tanks and 3.3% of the processing equipment were positive for psychrotrophic bacteria. Out of 31 isolates, Bacillus genus had the highest contamination rate (32.25%), whilst Alcaligenes showed the lowest rate (3.2%). The results of biofilm formation revealed that 21 isolates (67.75%) were able to produce biofilm. It was concluded that in some cases, current CIP procedure is not efficient for the entire removal of biofilm from the processing equipments. It seems that it is necessary to apply complementary physical/chemical approaches along with the current CIP procedure to complete obliteration of biofilms from dairy industry.
    Keywords: Psychrotrophic bacteria, Biofilm, Raw milk tanks, Dairy processing equipments