فهرست مطالب

فصلنامه نانو مواد
پیاپی 28 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/26
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سینا صمیمی سده * صفحات 219-228
    در سنتز الکتروشیمیایی فرات سدیم با گذشت زمان به دلیل رویین شدن سطح و تجزیه فرات سدیم، فازهای جدیدی تشکیل شده و محدوده توزیع ذرات سنتز شده تغییر می کند. در این پژوهش با استفاده از الگوهای پراش پرتو ایکس (XRD)، تست های زتاسایزر، تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و آزمون طیف نگاری پراکندگی انرژی (EDS/SEM) بررسی تغییرات اندازه ذرات، مورفولوژی و خلوص ذرات، فازهای تشکیل شده و ارتباط آنها با یکدیگر در زمان های مختلف سنتز انجام شد. در مدت زمان سنتز h 5/0 خلوص ذرات فرات سدیم برابر 4/99% و متوسط اندازه ذرات برابر nm 9/33 به دست آمد. با افزایش زمان سنتز از 5/0 به h 6 خلوص ذرات فرات سدیم به 5/78% کاهش و متوسط اندازه ذرات به nm 545 افزایش یافت. در مدت زمان h 6 فازهای کربنات سدیم، مگنتیت، هماتیت، هیدروکسید آهن (III) علاوه بر فرات سدیم تشکیل شد. در مدت زمان های سنتز بیشتر از h 5/0 لایه های اکسیدی از سطح جدا و وارد الکترولیت شد. لایه های اکسیدی جدا شده با ابعادی کوچکتر از mμ 6/0، تشکیل ذرات درشت فرات سدیم و لایه هایی با ابعاد بزرگتر از آن در محیط آبی تشکیل هیدروکسید آهن (III) را داد.
    کلیدواژگان: فرات سدیم، هیدروکسید آهن (III)، مگنتیت، هماتیت، رویین شدن
  • خدیجه آقاجانی، حبیب الله طیبی * صفحات 229-242
    در این مطالعه نانوذرات سیلیکا از پیش ماده تترا اتیل ارتوسیلیکات سنتز شده و سپس نانوکامپوزیت آن با پلیمر پلی پیرول تهیه و به منظور حذف رنگزای اسیدی آبی 62 استفاده گردید. پراش اشعه ایکس به منظور تایید سنتز نانوسیلیکا، میکروسکوپ الکترونی روبشی برای تعیین مورفولوژی سطح، میکروسکوپ الکترونی عبوری برای اندازه گیری ذرات نانوسیلیکا سنتز شده و همچنین طیف سنج مادون قرمز تبدیل فوریه به منظور تایید و عامل دار شدن نانوذرات سیلیکا با پلیمر پلی پیرول استفاده شد. پارامترهای موثر بر حذف رنگزا از جمله pH، مقدار جاذب، زمان، دما و غلظت بررسی و بهینه شدند. دستگاه اسپکتروفتومتر جذبی به منظور تعیین مقدار ماده رنگزا در محلول استفاده شد. در این مقاله علاوه بر انجام آزمایشات عملی از مدل سیستم استنباط فازی- عصبی تطبیقی (ANFIS) برای پیش بینی خروجی بر حسب ورودی استفاده شده است. خروجی در این مدل میزان جذب و ورودی ها شامل 5 پارامتر دما، میزان جاذب، غلظت، زمان و pH می باشند. برای ارزیابی مدل از سه معیار ضریب همبستگی (CC)، مجذور میانگین مربع خطا (RMSE) و میانگین قدرمطلق درصد خطا (MAPE) استفاده شده است. آزمایشات انجام شده و نتایج به دست آمده نمایانگر دقت بالای مدل پیشنهادی در فرآیند پیش بینی است که این مساله کاهش میزان هزینه را به دنبال خواهد داشت، زیرا با وجود مدلی جهت پیش بینی، نیازی به انجام تمام آزمایشات به ازای تمام ترکیبات ورودی نخواهد بود.
    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت، نانوسیلیکا، رنگزای اسیدی آبی 62، مدل سیستم استنباط فازی، عصبی تطبیقی
  • علی خلیلیان گورتانی *، مجید جعفری، سیدعلی حسن زاده تبریزی صفحات 243-256
    هدف از این پژوهش، تولید لایه های اکسید آلومینیم آندی نانومتخلخل به دو روش آندایزینگ نرم و نرم- سخت و مقایسه خواص اپتیکی از این لایه ها است. همچنین بررسی پارامترهای آندایزینگ (زمان و ولتاژ) بر خواص اپتیکی از این لایه ها و در نهایت جاسازی یون های ساماریم در این لایه ها جهت بهبود خواص اپتیکی از این لایه ها است. جاسازی یون های ساماریم در این لایه ها به روش غوطه وری جاسازی انجام شد. در نهایت برای بررسی مورفولوژی، ترازهای انرژی و طول موج های گسیل از این لایه های اکسیدی به ترتیب از یک میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدانی (FE-SEM) و یک طیف سنج فوتولومینسانس (PL) استفاده شد. نتایج نشان می دهد که شدت فوتولومینسانس از لایه های اکسید آلومینیم آندی نانومتخلخل تهیه شده تحت شرایط آندایزینگ نرم- سخت از نرم بیشتر است. همچنین لایه تولید شده تحت ولتاژ 120 ولت و زمان 2 ساعت بیشترین شدت فوتولومینسانس را دارد و با جاسازی یون های ساماریم در این لایه ها طول موج گسیل و جذب به سمت طول موج های بلند (مرئی) نزدیک شدند.
    کلیدواژگان: لایه اکسید آلومینیم آندی، نانومتخلخل، ولتاژ آندایزینگ، زمان آندایزینگ، فوتولومینسانس، ساماریم
  • لیدا اسدی *، زهره سعادتی صفحات 257-269
    در این پژوهش ابتدا نانوکامپوزیت SiO2/TiO2/پوسته فندق به عنوان جاذب، سنتز شده است و مشخصات مورفولوژی آن با استفاده ازSEM و FTIRمورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاکی از تشکیل ساختار آمورف نانوکامپوزیت و ساختار غیرهمگن است. هدف، ایجاد شرایط آزمایشگاهی برای حذف رنگ نساجی از محلول آبی به واسطه جذب آن توسط نانوکامپوزیت SiO2/TiO2/پوسته فندق بوده است. جذب مالاکیت سبز ما را به ارزیابی تاثیرpH ابتدایی، زمان برخورد، دما، غلظت رنگ اولیه، مقدار جاذب نانوکامپوزیت SiO2/TiO2/پوسته فندق و حذف رنگ مالاکیت سبز جذب شده از محلول آبی هدایت می کند که برای درک مکانیزم جذب سطحی مورد بحث بکار می رود. جذب سطحی مالاکیت سبز با بررسی پارامترهای موثر بر جذب سطحی، ایزوترم های جذب و پارامترهای ترمودینامیکی مورد مطالعه جامع قرار گرفت. با توجه به نتایج تجربی و ضرایب همبستگی، جذب سطحی رنگزای مالاکیت سبز از همدمای لانگمویر تبعیت کرده است. همچنین پارامترهای ترمودینامیکی، حاکی از یک فرآیند جذب سطحی به صورت خودبخودی و گرماگیر است.
    کلیدواژگان: جذب سطحی، جاذب های ارزان قیمت، نانوذرات، مالاکیت سبز
  • ساسان خورشید، صاحبعلی منافی *، سید حسین بدیعی صفحات 271-277
    در این تحقیق از فرآیند جوشکاری قوسی تنگستن-گاز جهت ایجاد لایه کامپوزیت آلومینیم-کاربید تنگستن بر زیر لایه Al6061 استفاده گردید و خواص مکانیکی آن با توجه به ریزساختار ایجاد شده مورد بررسی قرار گرفت. برای نمونه ها جوشکاری با جریان های مختلف 155 و 165 آمپر ایجاد گردید. بررسی های ریزساختاری، سختی سنجی و تست سایش روی نمونه ها انجام شد و ارتباط بین داده ها مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اعمال پودرهای نانوساختاری کاربید تنگستن با محدود کردن رشد دانه طی انجماد، باعث افزایش خواص مکانیکی می شود. با بررسی نتایج تست های سختی و سایش، افزایش بیش از 5/1 برابری سختی و همچنین افزایش مقاومت به سایش قابل توجه نسبت به نمونه اولیه مشاهده شد که کارآمدی این روش کامپوزیت سازی را در افزایش مقاومت سطحی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: جوشکاری قوسی تنگستن، گاز، نانوکامپوزیت، تست سایش، تست سختی، Al6061
|