فهرست مطالب

فصلنامه نانو مواد
پیاپی 37 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • نوید بلدی، غلام رضا زارعی*، وحیده ضیغمیان صفحات 1-9
    روش های مختلف زیادی برای تولید نانوذرات نقره وجود دارد ولی استفاده از گیاهان به دلیل هزینه کم و سازگاری با محیط زیست در سنتز نانوذرات بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این مطالعه از عصاره آبی گل های خشک گونه گیاهی بومادران گل‏زرد برای احیای نیترات نقره و سنتز نانوذرات نقره استفاده شد. نانوذرات تشکیل شده بوسیله طیف سنجی نور ماوراء بنفش (UV-Vis)، میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM)، طیف سنجی فوریه مادون قرمز (FTIR) و دستگاه تعیین اندازه ذرات (PSA) مورد ارزیابی قرار گرفت. تغییر رنگ از زرد کم‏رنگ به قهوه ای تیره تشکیل نانوذرات نقره را نشان داد. وجود پیک جذبی حاصل از آنالیز اسپکترومتری در طول موج nm 450 نشان دهنده تشکیل نانوذرات نقره می‏ باشد. نتایج TEM نشان داد که شکل ذرات کروی و اندازه آنها برای عصاره A. wilhelmsii دامنه‏ای بین nm 50-26 می باشد. مطالعات FTIR نیز دخالت احتمالی گروه های احیا کننده بر سطح نانوذرات را نشان داد. نتایج حاصل از PSA نشان دهنده پلی دیسپریسیته پایین ذرات و مطلوب بودن عصاره برای سنتز نانوذرات نقره بود. بر این اساس اندازه ذرات سنتز شده nm 73/35 تعیین شد. بر اساس این نتایج می توان گفت که سنتز نانوذرات نقره بوسیله عصاره بومادران یک روش ساده، سریع، غیرسمی و زیست سازگار است و می تواند در زمینه غذایی، پزشکی و کشاورزی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نانوذرات نقره، سنتز زیستی، بومادران، Achillea wilhelmsii
  • زهرا جعفری بهشتی حائری، لیلا حاجی آقابابایی*، اشرف سادات شاه ولایتی صفحات 11-24
    در این تحقیق نانو صفحات اکسید روی مطابق روش های گزارش شده در مایع یونی 1-اکتیل- 3-متیل ایمیدازولیم برمید تهیه شدند و با میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و پراش اشعه ایکس (XRD) شناسایی شد. سپس، 2- (( 6- اکسو-4- پروپیل-1، 6- دی هیدروپیریمیدین-2- ایل) تیو) پروپانوئیک اسید در مایع یونی 1-بوتیل-3-متیل ایمیدازولیم برمید سنتز شد و برای اصلاح سطح نانو صفحات ZnO استفاده شد. نانو صفحات اصلاح شده جهت حذف یون های سرب، مس و نقره به کار برده شد. اندازه گیری غلظت یون ها به کمک روش جذب اتمی شعله ای انجام شد. حذف کمی یون های سرب، مس و نقره از mL 25 محلول1-mgL 2 این سه یون، با استفاده از mg 15 جاذب اصلاح شده در 5 =pH و پس از min 30 امکان پذیر شد. نتایج بررسی ها نشان داد که اصلاح سطح نانو صفحات کارایی حذف را افزایش داده است. بازیابی جاذب با مقدار مشخصی از محلول اسید نیتریک M 3 میسر شد. همچنین، ایزوترم های جذب سطحی لانگمویر، فرندلیچ و تمکین مورد بررسی قرار گرفتند و مشخص شد که فرآیند جذب از مدل هم دمای لانگمویر تبعیت می کند. ماکزیمم ظرفیت های جذب جاذب اصلاح شده برای سرب، مس و نقره به ترتیب 33/333، 13/135 و 58/322 محاسبه گردید. در نهایت روش با موفقیت، در نمونه پساب مورد استفاده قرار گرفت.
    کلیدواژگان: نانو صفحه های اکسید روی، پروپانوئیک اسید، حذف یون های مس، سرب، نقره
  • نگار معتکف کاظمی* صفحات 25-32
    در این تحقیق چارچوب های فلز-آلی بر پایه فلز روی [Zn2(BDC)2(DABCO)]n در دمای محیط با روش محلولی ساده در زمان های مختلف و سپس نانوذرات اکسید روی (ZnO)با روش تخریب حرارتی چارچوب فلز-آلی در دمای C° 550 در 5 ساعت با حذف بخش آلی بدست آمد. ساختار بلوری نمونه ها توسط پراش پرتو ایکس (XRD) برای شکل چارچوب فلز-آلی و نانوذرات تهیه شده مورد بررسی قرار گرفت. میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و میکروسکوپ الکترونی عبوری (TEM) برای مطالعه اندازه و شکل چارچوب های فلز-آلی در زمان های مختلف و نانوذرات استفاده شد. بر اساس نتایج میکروسکوپ الکترونی نانوذرات کروی شکل و یکدست اکسید روی با اندازه میانگین قطر حدود nm 100-80 مشاهد شد. ترکیب شیمیایی نانوذرات توسط طیف سنجی توزیع انرژی پرتوی ایکس (EDS) برای تعیین عنصر ها شامل روی و اکسیژن مطالعه شد. گروه های عاملی توسط طیف سنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) تعیین شد. فعالیت ضدباکتری نانوذرات اکسید روی علیه اشرشیا کلی (E. coli) ارزیابی شد و قطر هاله عدم رشد mm 8 بود. نتایج حاصله بیان می کند که روش تخریب حرارتی چارچوب های فلز-آلی بر پایه فلز روی می تواند به صورت موفقیت آمیز برای تهیه نانوذرات اکسید روی استفاده شود و نانوذرات نهایی دارای فعالیت ضدباکتری مناسب علیه اشرشیاکلی هستند و می تواند پتانسیل خوبی برای کاربردهای مختلف داشته باشند.
    کلیدواژگان: چارچوب های فلز-آلی، نانوذرات، اکسید روی، تخریب حرارتی
  • هادی نصیری وطن، محسن آدابی* صفحات 35-44
    در این تحقیق اثر زمان پوشش دهی بر ریزساختار، سختی، مقاومت به سایش و خوردگی پوشش نانوکامپوزیتی سرامیک-گرافن اعمال شده به روش اکسیداسیون پلاسمایی الکترولیتی روی آلیاژ منیزیم AZ31B بررسی گردید. برای این منظور، پوشش های سرامیک-گرافن از الکترولیت فسفاتی حاوی نانوذرات گرافن در جریان mA/cm2 60 و زمان های 5، 10، 15 و 20 دقیقه آمده شدند. مورفولوژی و ترکیب شیمیایی پوشش توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی مجهز به آنالیزور EDS مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی سختی، خواص سایشی و خوردگی به ترتیب از روش میکروسختی ویکرز، پین روی دسیک و پلاریزاسیون پتانسیو دینامیک در محلول 5/3% نمک استفاده شد. تصاویر میکروسکوپی الکترونی روبشی از سطح پوشش نشان داد که با افزایش زمان پوشش دهی، تعداد و قطر حفرات به ترتیب کاهش و افزایش یافت. همچنین نتایج حاصل از آزمون سختی سنجی دلالت بر افزایش سختی با افزایش زمان پوشش دهی داشت. نتایج آزمون سایش و خوردگی نمونه ها نشان داد که با افزایش زمان فرآیند پوشش دهی، مقاومت به سایش افزایش در حالیکه مقاومت به خوردگی نمونه ها اندکی کاهش یافت.
    کلیدواژگان: پوشش نانوکامپوزیت، اکسیداسیون پلاسما الکترولیتی، آلیاژ AZ31، مقاومت به سایش و خوردگی
  • صاحبعلی منافی* صفحات 47-55
    در این تحقیق، به تحلیل آنالیز XRD نانوساختارهای تیتانات باریم تهیه شده با روش فعال سازی مکانیکی پرداخته شده است. بدین منظور سنتز تیتانات باریم از طریق واکنش حالت جامد بین ترکیبات TiO2 و BaO مورد ارزیابی قرار گرفته است. فرآیند فعال سازی مکانیکی توسط یک آسیای گلوله ای سیاره ای در اتمسفر محیط و در مدت زمان 12 ساعت انجام شد. به منظور شناسایی فازهای موجود، ساختار و مورفولوژی نمونه های تهیه شده توسط تکنیک های پراش اشعه ایکس (XRD)، میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد ارزیابی قرار گرفت. اندازه دانه به همراه کرنش شبکه به روش ویلیامسون- هال تعیین گردید. انرژی بالای آسیاب سیاره ای همراه با دمای بالا (C° 1250) برای تهیه پودر تیتانات باریم استفاده شده تا امکان حضور فاز اضافی از بین رود. ذرات با افزایش دما آگلومراسیون بیشتری را از خود نشان دادند. مورفولوژی پودر ساخته شده به صورت نانوکریستال های کروی شکل می باشد.
    کلیدواژگان: نانوساختار، XRD، تیتانات باریم، پروسکایت، آلیاژسازی مکانیکی
|