فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های مدیریتی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1394)

نشریه اسلام و پژوهش های مدیریتی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 10، بهار و تابستان 1394)

  • 148 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/08/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قادرعلی واثق صفحه 5
    اسلام راستین، دینی معتدل و میانه رو؛ بوده و از افراط و تفریط در تمامی عرصه ها، به ویژه در عرصه سیاست گذاری، به شدت متنفر است. مسئله اصلی در این نوشتار، این است که سیاست گذاری در اسلام چگونه انجام می شود؟ سه نظریه در این باره مطرح است: اولی سیاست گذاری را امری متمرکز و تنها حق تنها خداوند یا کتاب خدا یا پیغمبر اولی او می داند. دومی سیاست گذاری را امری غیر متمرکز می دانسته، معتقد است: بشر با استفاده از عقل خود، می تواند سیاست گذاری کند و نیازی به چیزی، حتی خداوند ندارد. سومی سیاست گذاری را هم، به خدا و هم به انسان – هر دو- منتسب می داند. نگارنده نظریه اول را افراطی تلقی نموده و معتقد است: تفکر گروه هایی مانند خوارج و اشعری ها - در گذشته - و گروه های تکفیری، به ویژه وهابی ها و کسانی که دم از سنت منهای عقلانیت می زنند، در دوران معاصر ریشه در این نظریه دارد. همچنین نظریه دوم هم تفریطی تلقی شده و بر این باور است که تفکر گروه هایی مانند معتزلی ها - در گذشته - و تفکر سکولارهای الحادی - در عصر جدید - ریشه در این نظریه دارد. نظریه سوم معتدل و میانه تلقی شده و دلایلی بسیاری آن را تایید می کند. در این نوشتار، از روش «تحلیلی و استنباطی» استفاده شده است. هدف از این نوشتار پاسخ به دو نوع تشبیه است: اول اینکه در سیاست گذاری، با وجود خداوند، چه نیازی به بشر است؟ دوم اینکه با وجود عقل انسانی، چه نیازی به خدا وجود دارد؟
    کلیدواژگان: تمرکز، عدم تمرکز، جبر، اختیار، راه میانه، سیاست گذاری
  • علی اکبر بخشی، ولی الله نقی پورفر صفحه 25
    موضوع مدیریت، انسان به لحاظ سازمانی است و بدون شناخت صحیح او، دانش مدیریت از پایگاه علمی مستحکمی برخوردار نیست و در کاربرد نیز به مرتبه کارآمدی کامل نمی رسد. در این میان، «تصمیم گیری»، که دارای جایگاه و نقش ویژه ای در مدیریت است و مترادف مدیریت شمرده شده، در نظر و عمل، بیش از همه بر زیرساخت های انسان شناسانه تکیه دارد و از آنها اثر می پذیرد. به عبارت دیگر، تصمیم گیری و مراحل گوناگون آن درهم تنیده با سلسله ای از مباحث ارزشی انسان شناسانه است که نظریه پردازان و مدیران ناگزیر از توجه به آنها هستند. این تحقیق با استفاده از روش عقلی - نقلی مبتنی بر اصول اجتهاد حوزوی و با استناد به منابع اسلامی، از بین زیرساخت های یاد شده، مسائل زیربنایی مربوط به امکانات وجودی و مولفه های ناظر به بعد شناخت انسان (فطرت، روح، نفس، حس، عقل، قلب، احساس، تفکر، تعقل) و عامل اساسی جنسیت را بررسی، توصیف و تحلیل کرده، تاثیر فی الجمله آنها بر تصمیم گیری را تبیین می کند. یافته های نهایی تحقیق در قالب گزاره هایی مشخص در رابطه با مراحل گوناگون تصمیم گیری ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، مبانی انسان شناختی، تصمیم گیری، بینش، گرایش، توانش و رفتار
  • علی مساعد، محمد مهدی نادری قمی صفحه 49
    وجود «کنترل» در سازمان، تامین کننده سلامت فعالیت های کارکنان، و در نتیجه، افزایش کارایی و بهره وری و تحقق اهداف سازمانی است. کنترل بیرونی افراد با وجود اینکه کاری لازم است، اما بدون کنترل درونی ضمانت اجرایی ندارد. «خودکنترلی» شیوه ای است که در آن، فرد با توجه به باورها و ارزش های خود، اقدام به رفتار در جهت اهداف سازمانی می کند. «تقوا» نیز ملکه ای نفسانی است که بر اثر آن، انسان از خود در برابر خداوند سبحان به شدت مراقبت می کند تا دچار لغزش رفتاری نشود. در این تحقیق، که داده های آن با روش «کتابخانه ای» جمع آوری شده، مفهوم «خودکنترلی» و «تقوا» و نیز نظریه های انگیزشی و ابعاد اصلی نفس انسان بررسی شده است. با توجه به ابعاد سه گانه نفس، یعنی «علم»، «میل» و «قدرت» یکی از راه های ایجاد و تثبیت خودکنترلی در افراد، تقویت تقوای الهی در آنهاست. تجربه نیز تایید می کند انسانی که از تقوای الهی برخوردار است بیش از دیگران خود را مقید به انجام وظایف سازمانی می داند. ازاین رو، یکی از راه های خودکنترل کردن کارکنان برای پایبندی به انجام وظایف سازمانی، تقویت تقوای دینی در ایشان است.
    کلیدواژگان: کنترل، تقوا، خودکنترلی، انگیزش
  • مرضیه مختاری پور صفحه 69
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی وضع موجود و رابطه بین عوامل مدیریتی (وظایف اعضای هیات امنا و مدیران، دست اندرکاران، امام جماعت، سخنران یا مداح و جماعت، بررسی کارکرد ها و خدمات تشکل های دینی (تنوع، کیفیت، ارزشمند ساختن مخاطب، وضعیت ظاهری و امکانات و مکان)، بررسی اثربخشی تشکل های دینی و محیط بیرونی اثرگذار بر تشکل هاست. روش پژوهش «توصیفی پیمایشی» و «همبستگی» است. جامعه آماری پژوهش، تمام تشکل های دینی (هیات های مذهبی، کانون های فرهنگی – تبلیغی و انجمن های اسلامی) شهرستان اصفهان در سال 1391 است که با توجه به فهرست «سازمان تبلیغات اسلامی اصفهان»، تعداد 50 تشکل دینی به صورت تصادفی ساده توسط سازمان انتخاب شد. ابزار این پژوهش، پرسش نامه محقق ساخته در زمینه کاربردی کردن الگوی چند بعدی مدیریت در تشکل های دینی است. روش های آماری تجزیه و تحلیل داده ها، ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک متغیره، آزمون توکی، رگرسیون چند متغیره، و تحلیل مسیر بوده است. نتایج نشان داد: 1. بین مولفه های وظایف مدیران با ویژگی های مدیران، امام جماعت، جماعت، کارکردها و خدمات، اثربخشی و محیط بیرونی، غیر از وضعیت ظاهری و امکانات، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. 2. بین میانگین نمره های کارکردها و خدمات برحسب سن، سابقه خدمت و تجربه کاری، و تنوع کارکردها بر حسب سن و مکان تشکل ها و محیط بیرونی برحسب جنس، تفاوت وجود دارد که در سطح 05/0 p< معنادار است.
    کلیدواژگان: مدیریت، تشکل های دینی، مدیریت دینی، هیات مذهبی
  • ایوب پژوهان، رضا رسولی صفحه 91
    دین اسلام برای همه امور زندگی انسان، از جمله مدیریت، دارای برنامه بوده و بیان کننده تمام نیازها برای رشد، بالندگی و تکامل انسان است. امروزه یکی از مشکلات اساسی، که مدیران کسب و کارها و نظام اداری کشور را با چالش مواجه کرده، نبود توجه کافی به اجرای دقیق اصول و موازین و ارزش های اقتباس شده از مبانی شرع مقدس و آیات و روایات اسلامی در مدیریت و مدیریت منابع انسانی است. براین اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی و توصیف مدیریت و مدیریت منابع انسانی از منظر قرآن کریم انجام شده است. این پژوهش جنبه «توصیفی- تحلیلی» دارد و به روش «مطالعه اسنادی» و «کتابخانه ای» صورت گرفته است. یافته های پژوهش موید آن است که اگر جهان بینی و رویکرد ما نسبت به مدیریت و مدیریت منابع انسانی بر اساس جهان بینی اسلامی و قرآنی باشد، تحولی عظیم در دانش مدیریت، به طور اعم و مدیریت منابع انسانی، به طور اخص پدید خواهد آمد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، مدیریت، مدیریت منابع انسانی
  • سیف الله فضل اللهی، مریم حیدرزاده * صفحه 111

    هدف این تحقیق بررسی ضرورت های برخورداری دانشگاه اسلامی از مولفه ها و ویژگی های دانشگاه یادگیرنده و چالش های پیش روست. روش تحقیق «توصیفی – تحلیلی» و «اسنادی» براساس دیدگاه ها و نقطه نظرات اندیشمندان حوزه مدیریت آموزشی و آموزش عالی است. یافته ها نشان داد: 1. شعار اصلی دانشگاه یادگیرنده «یادگیری از عمل و عمل مبتنی بر یادگیری، تواضع در یادگیری و سخاوت در آموزش» با مبانی دانشگاه اسلامی کاملا تناسب دارد. 2. دانشگاه یک نهاد حیاتی در فرایند توسعه هر ملت و نقطه تلاقی سه قلمرو «فرهنگ»، «قدرت» و «دانش» است. بی تردید، نظام آموزشی و دانشگاه اسلامی در ظرف جامعه و فرهنگ عمل می کند و با آن داد و ستد مستمر دارد. 3. در عصر دانایی، تنها چیزهایی در زندگی ثابت می مانند که پیوسته در حال تغییر باشند. بنابراین، حفظ فرهنگ پرورش حرفه ای و واکنش سریع نسبت به تغییرات، خلق فرهنگ یادگیری است. یعنی فرهنگی که برای ایجاد تغییر، به سریع ترین شکل ممکن ساختار یافته و به عنوان مزیت رقابتی پایدار دانشگاه ها به شمار می رود. دانشگاه ها و به ویژه دانشگاه اسلامی، برای ماندن در وضعیت رقابتی، باید خود را به مولفه های دانشگاه یادگیرنده مجهز سازند. 4. باتوجه به تکیه دانشگاه اسلامی بر دو بنیاد فرهنگ و رهبری ارزشی و «وابستگی وجودی دانشگاه یادگیرنده به زیرساخت های فرهنگی الگوهای ذهنی، یادگیری گروهی و تسلط فردی) و رهبری (بینش مشترک و تفکر نظام مند» برخورداری این دانشگاه از ویژگی های دانشگاه یادگیرنده دور از دسترس نیست. لازمه تبدیل دانشگاه اسلامی به یک دانشگاه یادگیرنده، جای گزینی رهبری تسهیل کننده و تحول گرا به جای رهبری کنترل کننده است.

    کلیدواژگان: دانشگاه اسلامی، چالش، ضرورت، دانشگاه یادگیرنده
|
  • Ghader Ali Vathegh Page 5
    Islam as the orthodox, has been a moderate and balanced religion (Sexed Razi, 16th kh) studiously avoids extremism in all areas, especially in the field of policy-making. There are three theories raised in this regard: the first theory states that policy-making is a centralized task that is only performed by God, and in accordance with the Book of Allah and the teachings of his prime Prophet. The second theory holds that policy-making is decentralized; human, using his intellect, can make policies on its own and in doing so does not need anyone, even God. The third theory argues that policy –making can be done both by God and man. The author believes that the first theory is radical; groups like the Kharijites and Asharites _ in the past _ and Takfiri groups, especially the Wahhabis and those who adhere to Sunnah minus rationality in the modern era, are rooted in this theory. The second theory is also considered extremist; the thoughts and opinions of groups like the Mutazilites - in the past - and the atheistic secular thoughts - in modern times -are rooted in the second theory. The third theory is considered as moderate and balanced and it is supported by ample evidence. In this paper, the "analytical and deductive" method is used. The aim of this paper is to clarify two ambiguities: First, with the existence of God, what role does human play in policy-making? Second, with human mind, what is God needed for?
    Keywords: centralization, decentralization, compulsion, volition, middle way, policy, making
  • Ali Akbar Bakhshi, Valiallah Naghipour Page 25
    The issue of management is ‘man’ in the framework of an organization and without it management as a branch of knowledge does not have a firm scientific base. Nor does it achieve the desired efficiency level unless ‘man’ is properly understood. Meanwhile, decision-making, being of a special place and role in management, and being considered as a counterpart of management in theory and practice, is mainly based on and effected by anthropological substructures. In other words, decision-making and its different steps (phases) is interwoven with a series of valuable anthropological debates to which theoreticians and managers have to direct their attention. Drawing upon the rational-traditional method based on seminary inference as well as citing Islamic resources, this research studied, described and analyzed, among the mentioned substructures, the basic issues related to existential possibilities and the constituent elements regarding those aspects of human cognition such as (disposition, spirit, soul, sensation, intellect, heart, thinking, intellection) as well as the basic factor of sexuality, seeking to explain their effect on decision-making. The final findings of research are presented in the form of clear statements regarding the different steps of decision-making.
    Keywords: Islamic management, anthropological foundations, decision, making, insight, disposition, capacity, behavior
  • Ali Mosaed, Mohammad Mahdi Naderi Qomi Page 49
    The presence of "control" in an organization ensures the improvement of staff activities, and as a result, increases efficiency and productivity helping to achieve the organizational goals. External control of people is necessary, but without internal control, no actual control can be guaranteed. "Self-control" is a method in which man, based on his beliefs and values, behaves in line with organizational goals. "Piety" is a permanent disposition of soul by which man is extremely careful not to behave wrongly in the presence of God. In this study, data has been collected through a "library-based" method, and the concepts of "self-control” and "piety”, the motivational theories and the main aspects of human soul have been investigated. According to the three-fold aspects of soul, i.e. "knowledge", "desire" and "power", one way to create and establish self-control is strengthening the fear of God in people. Experience suggests that those who fear God, feel obliged to perform their organizational tasks more than the others. Therefore, one way to establish the employees’ self-control in performing their organizational duties is through strengthening divine piety in them.
    Keywords: control, piety, self, control, motivation
  • Marziyeh Mokhtaripour Page 69
    This research is aimed at investigating the present situation and the relationship between management factors (the duties of the board of trustees, managers, authorities, congregation prayer leaders, (orators or eulogists) and communities. It also seeks to Investigate the functions and services of religious organizations (diversity, quality, Valuing the audience, physical appearance quality, facilities and place), and to survey the effect ivness of religious organizations and the external milieu which affect on organizations. This research has applied a descriptive-survey method and ‘’correlational analysis’’. The statistical population of the research consists of all religious organizations (religious mourning groups, propagandist-cultural clubs and Islamic societies) of Isfahan in 1391 which, thinking into consideration of the list of the Islamic propaganda organization of Isfahan, 50 religious organizations were randomly selected by the organization. This research has made use of the researcher-made questionnaire in the area of making multi-dimensional management pattern applicable in religious organizations. The statistical methods of data analysis have been Pearson’s coefficient, a univariable ANOVA, Toki test, multivariable regression and path analysis. The results show that 1. There is a positive and significant relationship between the elements of managers’ duties and the characteristics of managers, congregation prayer leaders, functions, services, organizational effectiveness and external situation excluding apparent position and applications. 2. There is a difference between the mean scores in terms of functions and services based on age, service record and work experience and the diversity of functions based on age and place of organizations as well as external situation in terms of sex which is meaningful in the level of p<0/05.
    Keywords: management, religious organizations, religious management, religious (mourning) groups, cultural, religious centers, Islamic societies
  • Ayyub Pazhuhan, Reza Rasouli Page 91
    The religion of Islam has a plan for all aspects of human life including management giving expressions to all of the needs for human development, maturity and evolution. Today, one of the basic problems which has caused the country’s business managers and the Country administration System to encounter challenge is lack of sufficient attention to the precise impcementation of the principles, doctrines and values derived from the Islamic law, Qur’anic verses and Islamic traditions on management as well as human resources management. Accordingly, the present research has been conducted with the aim of investigating and describing management and human resources management from the viewpoint of the Holy Qur’an. This research is of descriptive-analytical aspect, drawing upon documentary research and library-based methods. The research findings confirm that, if our world-view of and our approach to ‘management’ and ‘human resources management’ is based on the Islamic and Qur’anic world-view, there will be a great evolution in management in general and in human resources management in Particular.
    Keywords: the Holy Quran, management, human resources management
  • Seif Allah Fazl Al Lahi, Maryam Heidar Zadeh Page 111

    This study aims at evaluating how an Islamic University needs to have the components and characteristics of a learning university, and detecting the challenges faced. Using a descriptive- analytical approach, this library-based study rests upon the views of educational management scholars. The results show that 1- the main slogans of a learning university are "learning from practice and learning -based practice", and “modesty in learning and generosity in teaching”, which very well fit the fundamentals of the Islamic University. 2- University is a vital institution in the Process of development of any nation and is a crossroad between the three domains of culture, power and knowledge. No doubt, educational system and Islamic university operate within a society and its culture, and continuously interacts with the society. 3- In this era of knowledge, only things that are in constant change can be firmly established in life. Therefore, preservation of the culture of professional education, rapid response to changes, and creation of learning culture i.e. the culture which is organized for making changes as quickly as possible, are regarded as sustainable competitive advantages of universities. Universities, especially an Islamic university, should be equipped with the components of a learning university in order to remain in the state of competition. 4- considering the Islamic university’s reliance on the two foundations of culture and value-based leadership and dependence of learning universities on cultural infrastructures (mental models, team learning, and individual skill) and leadership (shared vision and systemic thinking), to enjoy the characteristics of a learning university is not out of reach. What is needed for turning an Islamic University into a learning university is replacement of a controlling leadership with a facilitating and evolutionist leadership.

    Keywords: Islamic University, challenges, needs, learning university