فهرست مطالب

اسلام و پژوهش های مدیریتی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1395)

نشریه اسلام و پژوهش های مدیریتی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 13، پاییز و زمستان 1395)

  • 126 صفحه، بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/12/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوطالب خدمتی، علی آقا پیروز صفحه 5
    نظریه های زیادی در حوزه رهبری از سوی نظریه پردازان مدیریتی ارائه شده و هر کدام خواسته اند بر اساس سطح بالای تاثیر گذاری و موفقیت مدیران در وظیفه رهبری، نظریه ای را تبیین و ارائه کنند. بی تردید، یکی از رهبران موفق در سطح ملی، که درخششی بین المللی داشت و با نفوذ معنوی و عمیق خود، توانست انقلابی عظیم و تحولی شگرف در ایران ایجاد کند، امام خمینی ره است. مسئله اصلی این نوشتار عبارت است از اینکه شیوه رهبری امام خمینی ره در سطح ملی چگونه است؟ فرضیه تحقیق عبارت است از اینکه امام خمینی ره، رهبری مردمی و رفتارهای ایشان منبعث از خدامحوری و بصیرت است. روش حاکم بر این تحقیق بر نقل و تحلیل عقلی استوار است. در این روش، که از سنخ روش تحقیق «کیفی» است، تحلیل و تفسیر متن و سند براساس گفته ها و نوشته های بر جای مانده از امام خمینی ره و نیز خاطراتی که دیگران از ایشان نقل کرده اند، انجام می شود. در این روش، از مبانی فکری، نظری و عملی امام خمینی ره، سه مولفه « بصیرت، خدامحوری، مردمی بودن» کشف گردیده و از طریق ارتباط مفهومی میان این سه، الگوی رهبری ایشان در سطح ملی به دست آمده است این الگو، شیوه رهبری ایشان در سطح ملی را روشن می سازد. بر اساس این الگو، سه مولفه بینشی، گرایشی و رفتاری برای رهبری امام خمینی ره در نظر گرفته می شود و برخی جلوه های رفتاری نیز با توجه به قضایایی از رهبری مردمی ایشان نقل می گردد.
    کلیدواژگان: رهبری، خدمتگزار، بصیرت، خدامحوری، مردمی
  • محسن منطقی صفحه 23
    در جامعه اسلامی، شیوه مدیریت نیز باید متناسب با باورها و ارزش های اسلام شکل بگیرد. هدف این مقاله آن است که بتواند راه کاری برای اداره بهتر سازمان ها بر اساس باورهای اسلامی ارائه دهد. روش تحقیق حاضر از نظر اهداف، کاربردی بوده و از نظر داده کیفی، و بر ابزار کتاب خانه ای متکی است. همچنین با توجه به راهبرد این تحقیق، که درصدد توصیف یک موضوع است، نه درصدد شناسایی علی و تحلیلی، تحقیق توصیفی است. در این تحقیق، با روش «تفسیری تحلیلی» از منابع اسلامی برای دست یابی به نتیجه استفاده شده است. در این مطالعه، بر اساس دسته بندی پذیرفته شده در دانش مدیریت، مولفه های تاثیرگذار در مدیریت جهادی قابل شناسایی بوده و با مستندات دینی تقویت شده اند. بر این اساس، مدیریت جهادی آثار یک سیستم را داراست. نتایج این تحقیق بیان گر آن است که مدیریت جهادی سیستمی دارای سه مولفه اساسی است. ابتدا تعیین رسالت و فلسفه وجودی سازمان، و سپس ساختار تحقق اهداف شکل می گیرد. در نهایت، نظام ارزش ها، شکل می گیرد که مولفه های آن چارچوب رفتاری و فرهنگی مدیران را شکل می دهد. مولفه های این نظام می تواند رفتار مدیران جهادی را شکل بدهد، به گونه ای که سازمان های جامعه اسلامی متناسب با شرایط بومی و دینی شکل بگیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت جهادی، سیستم نرم، سیستم سخت
  • عبدالله توکلی صفحه 39
    پاسخگو بودن نظام اداری، نهادها و مدیران دولتی به عنوان امری منطقی و عقلایی، از دیرباز مطمح نظر صاحب نظران بوده ، اما چگونگی تحقق، انواع و چارچوب آن با وجود نوسان هایی در ادوار گوناگون، سیر تکاملی داشته است. در این بین، نظریه های مدیریت دولتی، که یکی از حوزه های عهده دار بحث نظری درباره این مهم است علی رغم تفاوت هایی در جزئیات- بر پاسخگو بودن مدیران دولتی و نهادهای دولتی و نظام اداری در برابر قانونگذار و پاسخ گویی مجریان و قانون گذاران در برابر مردم تاکید دارد. این مقاله با استفاده از روش «تحلیلی- توصیفی» مبتنی بر متن پژوهشی، نامه 53 «نهج البلاغه» را به عنوان متنی حاکمیتی برای دست یابی به چارچوبی پاسخ گویی نظام اداری بررسی کرده است. یافته های تحقیق نشان می دهد چارچوب کلان پاسخ گویی نظام اداری افزون بر چیستی سه جزء، چرایی، چگونگی و مرجع پاسخ گویی را در بر می گیرد. روشن است که میان این چارچوب ها، فنون و روش های پاسخ گویی تفاوت جدی وجود دارد .
    کلیدواژگان: پاسخ گویی، چارچوب کلان، نظام اداری، مدیریت دولتی، نامه 53 نهج البلاغه
  • محمدرضا رحیمی صفحه 59
    ارزشیابی خط مشی عمومی، نقش کلیدی در مدیریت مسائل عمومی دارد و متضمن ارائه منطق درست و متناسب در مواجهه با آنهاست. ارزشیابی زمانی می تواند این نقش را ایفا نماید که با روش های دقیق، متناسب و جامع صورت گیرد. در ادبیات رایج خط مشی عمومی، روش هایی برای ارزشیابی ارائه شده، اما با رویکرد اسلامی، در این زمینه کاری صورت نگرفته است. در این تحقیق، به منظور معرفی روش های ارزشیابی خط مشی عمومی با رویکرد اسلامی، قرآن کریم با روش «استنباطی- تحلیلی» مطالعه شده که حاصل آن شش قسم روش ارزشیابی برای خط مشی عمومی است.
    کلیدواژگان: خط مشی عمومی، ارزشیابی خط مشی عمومی، رویکرد اسلامی، روش های ارزشیابی
  • جواد آقامحمدی صفحه 77
    یکی از مباحث مهم بشریت اصول و روش های مدیریتی است. هر ملتی در سایه مدیریت کارآمد و پویا، سعادت واقعی را به دست خواهد آورد. مباحث سنتی و جدید مدیریت بر پارادایم «سود و افزایش تولید» استوار است و با وجود موفقیت هایی که دنیای غرب از این موضوع به دست آورده، هنوز دارای معضلات شدید و متعددی است که تک بعدی نگریستن و بی توجهی به معنویات از جمله مشکلات آن به شمار می آید. با این وصف، این مقاله با هدف بررسی شایستگی ها و صلاحیت های لازم برای مدیران به منظور تصدی پست های مدیریتی در نظام اسلامی با تاکید بر آیات و روایات تهیه و تدوین شده است. روش تحقیق این مقاله «توصیفی تحلیلی» است و از منابع و متون کتاب خانه ای برای گردآوری و بررسی اطلاعات استفاده شده است. مبنای نظری تحقیق حاضر، آموزه های اسلامی و متون و منابع معتبر بوده است. یافته های تحقیق حاضر در زمینه کسب شایستگی ها و شاخصه های لازم برای مدیران در نظام اسلامی، که مستخرج از متون معتبر و اسناد ارزشمندی همچون قرآن کریم و نهج البلاغه بوده ، عبارت است از: ایمان به قادر مطلق، داشتن تربیت اخلاقی و ایمانی، شرح یا سعه صدر، مسئولیت پذیری، اهتمام به ارشاد در مسیر سعادت، محبت رحیمانه، قانونمندی و پرهیز از خودمحوری و قانون گریزی، عدالت محوری و ظلم ستیزی، حسن شهرت، داشتن بصیرت و دوراندیشی، تخصص، اعتدال و میانه روی و رعایت انضباط اقتصادی.
    کلیدواژگان: صلاحیت، مدیریت، مدیریت اسلامی، ارزش مداری، شاخصه های مدیران
  • افسانه محمدنیا، آزاده محمدشریفی، ایوب شیخی صفحه 97
    هدف تحقیق حاضر بررسی روابط بین ارزش های اسلامی، رفتار شهروندی سازمانی و وجدان کاری است. جامعه آماری پژوهش شامل 256 تن از کارکنان مدیریت درمان تامین اجتماعی استان کرمان است که از میان آنها، نمونه ای به حجم 153 تن به روش «تصادفی ساده» انتخاب شد. محقق پس از انجام تحلیل عاملی در زمینه پرسش نامه های سه گانه، از 32 سوال برای جمع آوری داده ها استفاده کرده است. در این تحقیق، از الگوی روابط ساختاری برای تحلیل داده ها استفاده گردید. برای تعیین روایی و اعتبار پرسش نامه، از «روایی محتوا» و «ضریب آلفای کرونباخ» استفاده گردید که مقدار آن برای پرسش نامه «ارزش های اسلامی»، 846/0 ؛ پرسش نامه 16 سوالی «وجدان کاری کاستا و مک کرای»، 92/0؛ و برای پرسش نامه «رفتار شهروندی سازمانی پودساکف و همکاران» برابر با 89/0 به دست آمد. برای تحلیل داده ها و انجام آزمون فرضیه ها و سایر تحلیل های این پژوهش، نرم افزار آماری «AMOS» به کار گرفته شد. نتایج نشان داد بین ارزش های اسلامی و وجدان کاری رابطه معناداری وجود هست. همچنین بین وجدان کاری و رفتار شهروندی سازمانی نیز رابطه معناداری به چشم می خورد. و از سوی دیگر، چون بین ارزش های اسلامی و رفتار شهروندی سازمانی نیز رابطه معناداری وجود دارد، نقش میانجی وجدان کاری نیز تایید گردید.
    کلیدواژگان: ارزش های اسلامی، رفتار شهروندی سازمانی، وجدان کاری
  • الملخص
    صفحه 115
|
  • Abutaleb Khedmati, Aliaqa Piruz Page 5
    Many theories have been proposed From Management Theorists about leadership and each of them tries to present a theory according to which the people who have the responsibility as leaders achieve great success. Without doubt, Imam Khomeini is one of the successful national leaders; he gained an international reputation and succeeded through his tremendous spiritual influence to stage a revolution and make a dramatic change in Iran. The main Problem of this paper is to expound Imam Khomeini’s leadership style on a national level. The research is based on the hypothesis that Imam Khomeini is a popular leader and the features that characterize his actions are theocentrism and insight. The Method used in the research is based on (naql) transmission and (‘aql) intellectual reasoning. In this "qualitative" method, the analysis and interpretation of texts and documents is based on Imam Khomeini’s sayings and writings and on the reminiscences narrated by others about him. Three components, namely insight, theocentrism and popularity can be inferred from the intellectual, theoretical and practical foundations of Imam Khomeini, and the conceptual relations between these components help understand the model of his leadership on a national level. According to this model, Imam Khomeini is considered to enjoy three components: insight, attitude, behavior, and instances of some behavioral manifestations are cited regarding Imam’s popularity as a leader.
    Keywords: leadership, servant, insight, theocentrism, popular
  • Mohsen Manteqi Page 23
    The management method in Muslim community should be formed in accordance with the Islamic beliefs and values ​​. The present paper seeks to provide a working procedure for a better management of organizations on the basis of Islamic beliefs. The method used in this study is applic, in terms of the objectives, and qualitative in terms of the data that is based on library sources. Moreover, it is a descriptive study which is intended to describe a subject, not to analyze or discover the causes. Using an interpretative- analytical method, this paper makes use of Islamic sources to confirm the research findings. In this study, according to the classification of the science of management, the factors affecting jihadi management can be identified and confirmed by religious documents. Therefore, Jihadi management has the features of a system. The research results indicate that jihadi management is a system which has three basic components. The organization's mission and existential philosophy are determined first, and then the ground for the fulfillment of goals is prepared. Finally, a value system is developed and its components form the behavioral and cultural framework of managers. The components of this system can shape the behavior of Jihadi managers, so that the organizations in Muslim society may be established in accordance with the local and religious conditions.
    Keywords: management, jihadi management, flexible system, rigid system
  • Abdullah Tavakoli Page 39
    As a logical and rational issue, the question of the accountability of administrative system, state institutions and managers has long been the special concern of experts. However, despite the fluctuations that occur in different periods, the way of ensuring accountability and its types and frameworks go through an evolutionary process. Meanwhile, despite the differences between them in the details, the theories about Public management, which evolve the theoretical discussions on this subject, emphasize on the accountability of Public managers, institutions and administrative system to the legislator and the accountability of administrators and legislators to the public. Using an "analytical-descriptive" method, which is based on the text of research, the paper reviews the letter 53 in "Nahj al-Balagha" as a state text for developing a framework for the accountability of the administrative system. The research findings suggest that in addition to the entity of accountability, the major framework for the accountability of administrative system consists of three components: reason, function and reference of accountability. Obviously, there is a substantial difference between these frameworks and the techniques and methods of accountability.
    Keywords: accountability, macro framework, administrative system, state management, the letter 53 Nahj al Balagha
  • Mohammad Reza Rahimi Page 59
    Assessing public policy has a key role in the management of public affairs and contributes to providing a sound Logic for dealing with them. Assessment can play this role only if it is carried out by using appropriate and efficient methods. In the current literature of public policy, some assessment methods have been developed, but no attempts have been made to develop an Islamic approach in this respect. The present study seeks to cast light on the methods for assessing public policy with an Islamic approach by referring to the holy Quran and using "inferential- analytical" method .The results show that there are six types of methods for assessing public policy.
    Keywords: public policy, evaluation of public policy, Islamic approach, assessment methods
  • Javad Agha Mohammadi Page 77
    Management principles and methods are among the important issues. Every nation can achieve true happiness in light of an efficient and effective management. The traditional and new research works on management are based on the paradigm of profit and increase in production. Despite the success which the western world has achieved in this regard, management still suffers from numerous and acute problems, such as the one-dimensional approach it adopts and inattention to spirituality. Therefore, the present paper seeks to study the merits and Competencies for holding managerial positions in Islamic system by emphasizing on Quranic verses and traditions. Using a descriptive-analytical method, the paper makes use of library sources to collect and examine the data. Islamic teachings and reliable sources and texts constitute the theoretical basis of this study. The findings of the present research show that, according to reliable texts and invaluable sources, such as the Quran and Nahj al-Balagha, the requisites for holding managerial positions in Islamic system include: faith in the Almighty, moral and religious education, tolerance, accountability, seeking guidance from others to achieve happiness, affection, law abidingness, keeping away from egocentrism and lawlessness, justice-centeredness and fighting against injustice, fine reputation, foresight, expertise, moderation and maintenance of economic discipline.
    Keywords: qualification, management, Islamic management, value, centeredness, features of managers
  • Afsaneh Mohammadnia, Azadeh Mohammad Sharifi, Ayub Sheikhi Page 97
    The present study seeks to investigate the relationship between Islamic values, organizational citizenship behavior and work conseientiousness. The statistical population consists of 256 employees of the social services for health care in the province of Kerman. The sample includes 153 participants chosen by using "simple random" sampling. After considering the factors of the three questionnaires, 32 questions were asked to collect the data. In this study, the structural relations model was used for analyzing the data. For confirming the validity and reliability of the questionnaire, "content validity" and "Cronbach's alpha coefficient" were used. Their coefficients are as follow: The questionnaire on "Islamic values": 0/846; Costa and Mac Cry’s 16- item questionnaire on "work conseientiousness ": 92/0; and "Podsakoff and colleague's questionnaire on organizational citizenship behavior (1990): 89/0. «AMOS» statistical software was used for analyzing the data, testing the hypothesis and making other analyses of this study. The results show that there is a significant relationship between Islamic values and work ethic. Moreover, there is a significant relationship between work conseientiousness and organizational citizenship behavior. On the other hand, the significant relationship between Islamic values ​​and organizational citizenship behavior shown in this study confirms the role which work conseientiousness plays.
    Keywords: Islamic values, organizational citizenship behavior, work conseientiousness