فهرست مطالب

نشریه اسلام و پژوهش های مدیریتی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 14، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حامد اسدالله زاده*، مجتبی درودی، علی رضاییان صفحه 5
    همچنان که یکی از ابعاد بندگی انسان بعد فردی اوست، بعد اجتماعی نیز یکی دیگر از ابعاد بندگی معرفی شده است. با توجه به تاثیری که سازمان ها در شکل دهی رفتار اجتماعی و بعد بندگی دارند، می توانند به عنوان زمینه ساز بهبود بعد اجتماعی بندگی، مطرح شوند. از سوی دیگر، نیز آسیب های فقدان ضابطه مندی و جناح محوری در تعاملات سازمان، موجب ناکارایی و ایجاد خلل در زمینه های بندگی اجتماعی خواهد شد. بدین روی، عدالت محور ساختن تعاملات سازمان، بر اساس نگاه وحیانی اسلام، می تواند زمینه را برای بهبود بندگی اجتماعی انسان و نیز نیل به هدف اصلی آفرینش، فراهم آورد. یکی از گلوگاه های عدالت محور ساختن سازمان فرایند «جذب» است. رعایت عدالت سازمانی، که به عدالت توزیعی، رویه ای و مراوده ای تعریف شده است، می تواند زمینه را برای بهبود این تعاملات در فرایند جذب منابع انسانی فراهم آورد.
    پژوهش حاضر به روش «توصیفی- استنباطی» (اجتهادی- تفسیری) به تبیین مولفه های «عدالت توزیعی» در فرایند جذب پرداخته و مولفه های دانش و مهارت تخصصی، سلامت جسمی و روانی، اتحادیه های کارگری، مصاحبه ویژگی های اولیه، آزمون های استخدام، اطاعت پذیری، تقوای الهی، امانت داری، اصالت و نسب را به عنوان مولفه های عدالت توزیعی برشمرده است.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، عدالت توزیعی، سازمان، جذب، منابع انسانی، اسلام
  • ظاهر اکبری*، محمد تقی نوروزی صفحه 23
    یکی از مهم ترین اهداف سازمان ها جمع آوری، نگهداری و استفاده بهینه از سرمایه های آنهاست. هدف این تحقیق بررسی ماهیت سرمایه فکری و مزایای آن در مقایسه با سرمایه فیزیکی و مادی، همچنین نقش انسان در آن و راه کارهای شکوفاسازی سرمایه فکری در منابع اسلامی است. در این تحقیق با روش «توصیفی- تحلیلی» و با الهام از منابع اسلامی آیات و روایات سرمایه فکری به صورت مستدل، تجزیه و تحلیل گردد. یافته های تحقیق نشان می دهد که سرمایه فکری با مدیریت دانش در ارتباط است. از این رو، می توان گفت: سرمایه فکری دانش مفیدی است که انسان، تولیدگر، پردازش گر و انتشار دهنده آن به شمار می رود. مزایای سرمایه فکری این است که با انفاق و بخشش کم نمی شود و در زمان زندگی و مرگ همراه آدمی است و او را بر گذشتن از سختی های پس از مرگ و رسیدن به سعادت اخروی نیرومند می سازد.
    کلیدواژگان: فکر، سرمایه، دانش، سرمایه فکری، اسلام
  • علی پوربهروزان*، علی اصغر رشید، بهزاد محمدیان، محمدحسین رحمتی صفحه 43
    تحقق اهداف و آرمان های نظام اسلامی، در هر عرصه ای، اعم از سیاسی، اقتصادی، نظامی و... نیازمند اتکا به فرهنگ پیش رو، قوی و اقتدارآفرین است، فرهنگی که بتواند کشور را از خطرهای احتمالی برهاند و زمینه ساز استفاده مناسب از فرصت ها گردد. در همین زمینه، شایسته است بسیج به عنوان نهادی که آزمون خود را در جنگ تحمیلی و سازندگی کشور، تامین امنیت و... پس داده، از لحاظ فرهنگی در بیانات مقام معظم رهبری تحلیل شود. هدف این پژوهش، بازشناساسی مولفه های فرهنگ بسیج در بیانات مقام معظم رهبری است. این پژوهش، به لحاظ روش کیفی و دارای رویکرد استقرایی است که پس از بررسی 19 سخنرانی مقام معظم رهبری در جمع بسیجیان، و 2 پیام ایشان به همایش های این نهاد، با استفاده از تکنیک تحلیل مضمون هفت مضون سازمان دهنده شامل تقویت ایمان، تحصیل علم، دوراندیشی و برنامه ریزی، پایبندی به اخلاق، حضور در میدان ها، تلاش و پشتکار و مردم داری، در قالب دو مضمون فراگیر دانش و نگرش، و رفتار به دست آمد.
    کلیدواژگان: فرهنگ بسیج، فرهنگ پیش رو، حضور در میدان، تحلیل مضمون
  • مریم آهوپای*، فاطمه زارعی وش صفحه 57
    نظریات مدیریت دولتی همانند سایر شاخه های معرفت، برگرفته از پیش فرض های فلسفی خاصی هستند که ممکن است با پیش فرض های فلسفی در یک جامعه اسلامی متفاوت باشند. «عاملیت» و «خادمیت» دو دیدگاهی هستند که در سال های اخیر، در مدیریت سازمان ها مطرح شده و هر کدام دارای پیش فرض ها و قضاوت های متفاوتی هستند و در مدیریت دولتی، پایه های اساسی نظریه های مدیریت دولتی نوین و مدیریت خدمات عمومی نوین را ایجاد کرده اند. هدف از این پژوهش، بررسی معیارهای اسلامی مدیریت دولتی با نگاه تطبیقی به معیارهای مطرح در دو نظریه مزبور با استفاده از تعالیم «نهج البلاغه» است. این پژوهش نوع نگاه هر یک از نظریه ها به انسان، انگیزه های مهیج رفتار انسان، منافع عمومی و شهروندی ، پاسخ گویی، هویت اصیل و وکیل، مشارکت مردمی ، و هدف و ابزار هر نظریه را با استفاده از روش تحقیق «تطبیقی» بررسی کرده، در پایان الگویی جامع برای هریک از این معیارها با توجه به تعالیم «نهج البلاغه» ارائه داده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دولتی، نظریه عاملیت، نظریه خادمیت، الگوی جامع اسلامی
  • سینا عصاره نژاد دزفولی*، محمد مهدی بیگدلی، احمدعلی قانع صفحه 77
    در مکاتب مدیریتی، تصمیم گیری بر اساس گونه ای از مصلحت اندیشی و به طریق عکس، همین مصلحت اندیشی برای دوری از ضرر صورت می گیرد. یکی از مشکلات در این زمینه، نبود معنایی صحیح از «مصلحت» و «ضرر» در اندیشه هاست. در مکاتب غربی مدیریت، این نکته برخاسته از نگرش مادی آنها به انسان، علم و هستی است. بدین روی، در سازمان ها، تصمیماتی غیرمتناسب با حقیقت وجودی انسان گرفته می شود که هرچند ظاهرا خیر دنیا را در پی دارد، اما اگر توجهی حقیقی به خلقت شود، روشن خواهد شد که مصالح دنیوی انسان را در پی نخواهد داشت. اسلام برخلاف اندیشه های غربی، انسان را دارای دو بعد مادی و معنوی می داند. مصالح و ضرر او نیز در این دو بعد معنا می شود و تصمیم گیری باید ناظر به این دو بعد باشد. این مقاله با روش اجتهادی، درصدد توصیف تصمیم گیری مطلوب از منظر اسلام است و تصمیمی را مطلوب می شمارد که کاملا با محوریت بعد معنوی انسان صورت گیرد؛ زیرا فقط در این صورت است که مصالح مادی انسان محقق خواهند شد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، مصلحت مادی، مصلحت معنوی، قاعده لاضرر، ضرر مادی، ضرر معنوی
  • محسن ذبیحی جامخانه*، علی نقی امیری صفحه 101
    در آموزه های دین اسلام، بر رعایت مسائل اخلاقی در کار و محیط کاری تاکید شده است، اما این موضوع کمتر در قالب رفتار شهروندی سازمانی مورد توجه قرار گرفته است. نوع سازمان، می تواند الزاماتی را به سازمان تحمیل کند که ممکن است رفتار کارکنان را تحت تاثیر قرار دهد. از این رو، در این پژوهش، موضوع رفتار اسلامی شهروندی سازمانی، در دو بانک خصوصی و دولتی واقع در منطقه 5 شهر تهران مورد بررسی و مقایسه قرار گرفته است. پنج شعبه از بانک دولتی (62 نفر) و چهار شعبه از بانک خصوصی، (62 نفر) نمونه این پژوهش را تشکیل می دهد. در این زمینه، تعداد 12 شاخص اصلی و 32 شاخص فرعی، با مطالعه مبانی نظری و پیشینه پژوهش شناسایی و در قالب پرسشنامه ای در اختیار کارکنان و مدیران دو بانک قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان می دهد، از میان 32 شاخص فرعی، بانک خصوصی در 12 شاخص و بانک دولتی در 5 شاخص، اختلاف میانگین معنی داری با یکدیگری دارد. در 15 شاخص نیز برابری میانگین ها تائید شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق شهروندی سازمانی، اخلاق اسلامی، بانک خصوصی، بانک دولتی
  • الملخص
    صفحه 119
|
  • Hamed Asadollah Zadeh*, Mojtaba Doroudi, Ali Rezaeyan Page 5
    One of the aspects of human servitude is the individual aspect and social aspect. Due to the organization`s effects in the formation of social behavior and the servitude of the human, they can be effective in promoting the social aspect of human servitude. On the other hand, the harm due to the lack of having a certain principle and orientation in the organizations` interactions, has caused inefficiency and hamper in social servitude of human. Consequently, altering the interaction of the organizations into being just, according to Islam`s just view, can prepare the ground to promote social servitude of human and also can promote the main purpose of creation. Attraction is one of the pillars of altering organization into being just. Observing organizational justice, that is also known as distributive and interactive justice, can prepare the ground for promoting these interactions in the process of attracting human resources. Using a descriptive-inferential (discretional-interpretational) method, the current study seeks to analyze the components of distributive justice in the process of attraction and considers the following components as distributive justice components; knowledge and specialized skill, mental and physical health, labor alliances, the primary features` interview, employment tests, obedience, divine piety, trusteeship, originality and relativity.
    Keywords: organizational justice, distributive justice, organization, attraction, human resources, Islam
  • Zaher Akbari*, Mohammad Taqi Noroozi Page 23
    Among the most important purposes of institutions are collecting, maintaining and the efficient use of intellectual assets. This study aims at analyzing the nature of intellectual asset and its privileges in comparison with physical and material asset and also human`s role in it and solutions to promote intellectual resources in Islamic sources. Using a descriptive-analytic method, this paper analyzes intellectual asset inspired by Islamic sources and Quranic verses and narrations of the infallibles. The findings show that intellectual asset has a meaningful relationship with knowledge management. Respectively, one can say that; the intellectual resource is an efficient and complete knowledge that human is its creator, processor and distributor. The advantages of intellectual asset are that they will not be lessened by distribution and generosity and it is human`s companion in his life and after his death. It will strengthen human on the plane of eternal prosperity and passing on the difficulties after death.
    Keywords: intellect, asset, knowledge, intellectual asset, Islam
  • Ali Poor Behroozan*, Behzad Mohammadian, Mohammad Hossein Rahmati Page 43
    The manifestation of Islamic goals and aspirations in all aspects of politics, economics and military etc., necessitates an advancing, powerful and authorized culture. This culture must relieve the country of the probable dangers and it must prepare the grounds for opportunities. In this regard, Basij as a remarkable organization during the imposed war and as an organization that provides the security of this country, must be analyzed based on the words of the Supreme Leader. The present study aims at diagnosing the components of the culture of Basij based on the Supreme Leader`s words. This qualitative study has an inductive approach. 19 speeches of the supreme leader among Basijies and two of his messages to the conventions of this organization by the use of content analysis method has been analyzed. The contents include: strengthening the faith, studying, prudence and management, adherence to ethics, presence in everywhere and efforts and perseverance with people.
    Keywords: the culture of Basij, advancing culture, presence, content analysis
  • Maryam Ahoopai*, Fatemeh Zareei Vash Page 57
    Governmental management theories like other disciplines, are originated from certain philosophical presuppositions that might differ in an Islamic society. Skill and Service are two views that are posed recently in organizational management and each has different presuppositions and judgements. They have established fundamental basis of modern governmental management theories and modern public service management. Using ((Nahj al-Balaghah)) teachings, this study aims at analyzing the modern Islamic governmental management criteria with an adaptive approach to the two posed criteria. Adaptively, this paper analyzes; the way each theory views human, human`s behavior exciting motives, individual and public interests, accountability, the original and client`s identity, people`s participation, the purpose and tool of each theory. At last, considering Nahj al-Balaghah, this study has presented a comprehensive pattern for each these criteria.
    Keywords: governmental management, the theory of Skill, the theory of Service, Islamic overall pattern
  • Sina Osare Nejad Dezfouli*, Mohammad Mahdi Bigdeli, Ahmad Ali Ghane Page 77
    In management schools, decision-making is based on well-being, and this is done to avoid injury. One of the problems in this field, is the lack of correct meaning of well-being and injury in thoughts. In the western management schools this point is originated from their materialistic view to human, knowledge and the universe. Consequently, inappropriate decisions are made for human in organizations. These decisions, however consider the good aspect of life, considering the good in the hereafter, we come to the conclusion that they merely consider the material aspect of life. Unlike the western ideologies, Islam believes that man has two dimensions: spiritual and physical. Human`s well-being and injury are defined in these two dimensions and all the decision makings must be based on these two dimensions. Using a Itjitahi method seeks to describe the appropriate decision-making from the view point of Islam. This paper believes that the decision is appropriate that is based on the spiritual aspect of life; because in this case all the physical expediencies of man are met.
    Keywords: decision making, material well-being, spiritual well-being, the principle of no injury, material harm, spiritual harm
  • Mohsen Zabihi Chamkhaneh*, Ali Naghi Amiri Page 101
    Religion of Islam has much emphasized on observance of ethical issues in business and work environment, but the topic is under consideration unfortunately. The type of organizations (Public or Private), impose the requirements on them that this can affect employee's behavior. Therefore, in this paper the use of Islamic Organizational Citizenship Behavior (IOCB) in two public and private banks in city of Tehran is investigated. 5 branches of public banks (62 employees) and 4 branches of private banks (62 employees) are research samples. The data collection method is questionnaire and in order to set the questions in the questionnaire (32 indicator), the research literature is studied. The findings show, the use of 12 IOCB indicators in the private banks and 5 IOCB indicators in the public banks are more common; compared together. In 15 indicators; the hypothesis of means equality is not confirmed.
    Keywords: Islamic Organizational Citizenship Behavior, IOCB, organizational citizenship behavior, private bank, public bank